Въпрос отностно майчинство и социална помощ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29800)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Въпрос отностно майчинство и социална помощ
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 1473 пъти
Здравейте! Бременна съм в 2-рия месец. В момента работя на половин работен ден, но не съм назначена и се осигурявам здравно сама. А преди това имам 7 месеца стаж. Следователно нямам право на майчинство. Мисля да говоря с шефа си ако става да ме назначи на минималната заплата и от там да изляза по майчинство, но ме притеснява това, че имам само 7 месеца стаж, а трябват 18 и може би няма да стане. Моля някой компетентен и който скоро е раждал да ме светне по въпроса. А евентуално ако не мога да изляза по майчинство има ли някакви изисквания за социална помощ? Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: 2ea4fdd0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   еднократна помощ при раждане около 200 и нещо, соц. майчинство 100 на месец, детски ама незнам колко са. май е това

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: b62c9f55e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Значи за да имаш право на майчинство, трябва да имаш стаж 12 мес. (може и с прекъсване) и към момента на 45 дни преди термин да си работеща. На теб ти трябват още 5 мес. Обаче се съмнявам, че той ще се съгласи да те осигурява, защото после трябва да ти плаща осигуровките и през цялото майчинство, ако пък ти му ги плащаш и той да ги внася от негово име, почти няма да има особен смисъл от това майчинство, защото тогава няма да ти остава много повече от социалното.

В твоя случай или почни работа в друга фирма, колкото да те осигуряват, но без да им споменаваш за бременността, за целта преди да започне да ти личи, или ще взимаш социално майчинство 100 лв, но само 1 г., а не 2 г. Иначе майчинството е 80% от средната ти брутна заплата за последните 24 мес., но не по-малко от 340 лв (в случай че някои от тези месеци нямаш доход се взима мин. раб. заплата). Втората година взимаш при всички положения 340 лв. А за социалното трябва да си записана в Бюрото по труда и да се подписваш всеки месец и да отговаряш на изисквания за доход.

Отделно имаш право на 250 лв еднократна помощ, както и на детски 35 лв на месец, но ако отговаряш на брутен доход под 350 лв на член от семейството (заедно с детето) на месец за последните 12 мес.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 1f12f4b2bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Понеже №1 и 2 са набълвали супер глупости, та реших да ти пиша да четеш ППЗСП.
Соц майчинство не е 1 година а 3, така или иначе до третата годинка на детето те пари ще дават, смешна сума но пък кеш. Първото което ти се полага е 150лв помощ за раждане, изплащат ги в седмия месец на бременността, от там започва да ти тече и месечна помощ. След раждането ви се полага по 120лв "майчинство" и 35лв детски, до годинката, от там по друг член минавате на друг вид помощ за отглеждане на дете до 3г. Никой няма да ви кара да се подписвате в Бюро по труда, по закон никой не може да ви задължи да работите до като детето не навърши 3г. Всичко обаче зависи на колко си години в колко голямо жилище живееш чие е то, имаш ли собствена движима или недвижима собственост и т. н.
Друго Докато си майчинство РАБОТОДАТЕЛЯ не плаща нищо, нито осигуровки, нито нищо, всичко се поема от държавата. Затова работодателят няма причина да не иска ти да си в майчинство, освен това че тъкмо ще те обучи как се работи в неговата фирма и ти ще трябва да излезеш в майчинство.
За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане е необходимо да са изпълнени следните условия:

Цитат от НОИ: към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.
Тоест имаш време да натрупаш липсващите ти 5 месеца, ако побързаш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 9f2fd14687
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, не те ли е срам да пишеш неверни работи? Кой ще ти даде помощ още преди да си родила? Родих на скоро и няма нищо вярно в "изказването" ти. Че и 3 г. соц. майчинство - посмали малко.

И работодателя не плащал нищо, само че на мен точно заради спрени плащяния от него ми забавяха майчинството, докато не ги плати.

Не знам какъв закон си чела, но аз до преди няколко месеца бях в майчинство и няма нищо вяно в коментара ти.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 1f12f4b2bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   №4 Кой ще ти даде помощ още преди да си родила? Като запозната мога да ти цитирам закона чл9 точка 11 от ППЗСП гласи "за бременни жени 45 дни преди раждане", това че ти не си се възползвала от него не е причина да твърдиш, че други дами не взимат помощта за раждане. Сумата в седмия месец е около 150лв, тя е да си закупиш пелени и консумативи за раждането и за посрещане на бебето. Документи се подават в шестия месец на бременността и сумата се дава при пълни шест месеца, защото в седмия може да родиш за да си подготвена. Не обвинявай мен, че не си си ползвала правата!!! Всеки закон има и един неписан последен член, който гласи "ДА СИ! "
В същия закон ППЗСП е отредено помощ за отглеждане на деца до 3г възраст на няколко места. Затова и циганките раждат през три години, нали не си мислиш, че техните бременности не са планувани? Не се заблуждавай повечето плануват.
До навършване на 3 г на детето не ти искат и подпис в бюро по труда във връзка с друг закон, той дава право на избор дали майката да си търси работа или да реши да си гледа детето до 3г. От там тя влиза в графата право на помощ и според нивото ГМД взема помощ за себе си и детето си плюс всички ползи от храна, отопление и какво ли още не до 3г възраст на детето без значение в коя графа за помощи влиза, защото всъщност графа МАЙЧИНСТВО в помощите няма. Между другото забравих да спомена, че по друг соц закон, се получава и около 50-80лв на месец за отопление (ток/дърва/парно) през 6-те зимни месеца годишно. Храната която им даваме е в шокиращи може би за теб количества. Раздаваме 2-3 пъти годишно, по 15кг, общо за година на самотна майка с едно дете идва около 50 кг храни от 11-12 вида продукти – 7-9л олио, 8кг захар, 10кг брашно, 1кг мед, 7-9кг фасул, 3-5кг леща, 6кг ориз, 1, 5кг макаронени изделия, 1, 2кг обикновени вафли, 1, 2кг картофено пюре, 1кг конфитюр.
Чета закони и се занимавам в сфера свързана със соц услуги затова твърдя и не ме е срам да знам истината. Теб №4 би трябвало да те е срам, че въпреки, че не знаеш и не си осведомена и са те баламосвали твърдиш, че някой пише неверни работи.
На теб са ти забавили майчинство по счетоводни причини, работодателят за теб докато си в майчинство нищо не плаща. Плаща се здравни осигуровки 45 преди и 45дни след раждане, общо около 60лв за трите месеца, нищо друго, защото тогава ти се водиш не в майчинство, а в болнични. А точно на вас са ви забавили майчински, може би защото работодателя ви не е подал декларация за вас, по закон той трябва да подаде декларация до НОИ. Счетоводителите когато не им платят месечната заплата (вноска ако е счетоводна къща) отказват да работят за дадения работодател и дори се случва да не кажат на работодателя, че е длъжен да подаде дадена декларация.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker