Коледа - мисля, че държавата забрави за нас! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Коледа - мисля, че държавата забрави за нас!
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 4111 пъти
Здравейте.
И ето пак идва Коледа, и празници. Не знам как сте с финансите, но аз живея с баща си който бе толкова здрав човек, на лекар не бе ходил до 66 си година. А сега инвалид изведнъж с тежък инсулт и травма водеща до слепота на едното око и взема малка пенсия, 240лв аз също по стечение на обстоятелствата заради стреса който преживях се разболях и ме инвалидизираха, защото започнах да припадам откриха ми и диабет и ми лепнаха 52% само. Така са преценили. Мисля си, че държавата забрави за нас. Ние се радвахме преди на празниците но след като човек е болен и няма нищо за него. И празник и делник са все едно. Жалко за бъдещите поколения те просто са обречени на глад и мизерия. жалка картинка. И докато аз пиша тук някъде има и по зле.. например в наводнените места хората са без подслон, без храна.. без нищо. Защо се получи така, че страната ни стана така алчна и затри народа си? Млад човек съм на 33 все още но за това, че съм с 52 % не ме искат на работа и живея с 132лв. С образование съм но това не ми помага. Аз тази година не мога да се радвам, сълзите са по силни, а душата тя е стегната като в клетка. Коледа няма да има. Оглеждам хората, и някак са студени, в тях няма тази светлинка на щастието... и как да я има?
Споделете, вие как ще прекарате коледа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 51

преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Държавата, това сме ние!

Държавата ни е бедна и все пак кад 70% от бюджета ни отива за хора като вас - какво повече? Взимаме тази година 9 милярда за пенсии и социални помощи, а хората които се борим, работим всеки ден без да търсим ТЕЛК-ове и помощи плащаме като попове, наблъскваме се с кредити, за да има соц. помощи и пенсии и пак сте недоволни?
Толкова сме имали - толкова сме дали. Вие взимате без работа в момента една минимална работна заплата.
Хайде, баща ти е работил, внасял е човекът и действитлено е унизително да живее с тези пари, но докато има хора като теб, които търсите по всякакъв начин ТЕЛК-ове, как да се даде на истински болните?
Имаш диабет тип 2 най-вероятно - ами какво ти пречи да работиш? И тип 1 да е диабета, ти си само на 33 г. и си си бракувала.
Кажи колко дни си работила ти за държавата, колко вноски си внесла, за да имаш претенции?

Моето мнение е крайно и ще разгневи много хора, но трябват големи реформи. Първо да се премахне ТЕЛК като в рамките на 1 година НЕЗАВИСИМИ комисии от лекари, социални работници разгледат ВСИЧКИ над 500 000 случая с ТЕЛК - ние или сме най-инвалидизираната държава в света, или има злоупотреби.
Да се увеличат ДВОЙНО помощите за истинските инвалиди, а социалните работници да вкарат останалите в бюрата по труда и да има програми тези хора да получат работа привилигировано, за да се научат на трудови навици, не да точат на готово от държавата.
Такива като Авторката например да отидат в държавната администрация, за да придобият стаж и постепенно да се пускат на свободния пазар.
Такива като нейния баща да получават двойно.
Всички роми и други злоупотребяващи с ТЕЛК да се вкарат в правия път, а корумпираните лекари да знаят, че ще има затвор.
Така за 1 г. можем да спаднем ТЕЛК-овете до търпими числа, които можем да изхранваме.
Познавам над 5 ч. с ТЕЛК, които са способни да работят - единият уж бил глух, но чува - просто на ТЕЛК-а не си слага слуховото апаратче, платено му от НЗОК - що за гъргара с народа е това.
Който има диабет тип 2 да се прати в санаториуми за отслабване, да се плати от НЗОК - пак ще ни е по-евтино от да ги инвалидизираме тези хора.
Малко трябва да инвестираме, но поне ще се оттървем от трайната издръжка.
1,5 мил. работещи издържаме 7.5 мил. държава - това не е нормално и е време работещите да кажем СТИГА ПОВЕЧЕ, омръзна ни да бъдем изсмуквани, децата ни да бъдат наръгвани с кредити и гонени от страната, а после дори да са неблагодарни хората, които храним. Аз не говоря голословно - баща ми също е диабетик, баба ми е диабетик, но нямат ТЕЛК и баща ми си работи и то тежка работа. Най-вероятно и аз ще стана диабетичка един ден, ако не внимавам с храната, но докато имам функциониращ мозък, една ръка поне, ще работя.
Последният инвалид може да работи, ако му създадем условия за това, но първо трябва да отсеем истински болните и инвалидизирани хора сред тези 500 000 случая.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 35de22f018
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Евтино и икономично.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Коледата авторке не е в парите, а в коледния дух. Идеята не е да се радваш на скъп коледен подарък и отрупана с деликатеси маса, все пак по един стомах имаме. Идеята е да си щастлива, че сте заедно и не сте толкова зле, че да не можете да се обслужвате самостоятелно. Разбирам, тежко е да си болен, доста сме болните в България.
Колкото до мизерстването винаги има изход и докато не си помогнеш сам никой няма да ти помогне. Има варианти например: изнасяте се с болния си баща на село, гледате си градинка, чист въздух, био храна, хем със здравето ще се почувствате по добре, хем няма да зависиш от работодатели, хем стандарта ви на живот ще се подобри, хем ще си заета и няма да мислиш само за болестите ви. Движението и био храната е здраве, не сте толкова тежко болни на легло, че да не можете да отглеждате 40 корена зеленчуци и 10 кокошки. Като си произвеждате по голямата част от храната ще можете да си позволите да си купите други неща с парите си.
Да лежим в града пред тв и да ревем че не ни дават не е най-добрия вариант. С това си действие пречите само и единствено на себе си. Държавата от къде да вземе че да ни даде, колко данъци даваме, че да ни дава много?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d504ad6b83
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съглaснa съм с н 1! Тaтко беше инвaлид 1- вa групa, пенсионирaхa го нaбързо по болест. Той искaше дa продължи дa рaботи, но професиятa му беше тaкaвa че, зaрaди зaболявaнето вече нямaше кaк дa я упрaжнявa. Помисли със здрaвaтa си глaвa, кaкво би могъл дa прaви със здрaвите си ръце и си нaпрaви рaботилничкa:))) Попрaвяше почти всякaкви уреди, нaучи се и ножове дa точи. Нaтиснa и мен зaнaят дa учa, въпреки обрaзовaнието, кaзвaше " докaто ръцете ти държaт, без хляб нaчямa дa остaнеш ":))) Сегa си имaм осъщественa мечтaтa, но могa и дa кроя/ шия aбсолютно всичко, могa и фр. сaлон дa си нaпрaвя, aко решa- имaм дипломи и зa двете, мaкaр и от курсове. Aко някой ден, ми се срине рaботaтa или зaболея, ще могa дa рaботя и прaвa и седнaлa:))) могa и дa пея дaже, aко трябвa ще си тaнaникaм любимите родопски песни нa някоя центрaлнa улицa и пaк ще си изкaрвaм. Сaмaтa мисъл, дa чaкaм нaготово държaвaтa ( рaботещите хирa ) дa ме изхрaнвa, ми е унизителнa. Не искaм дa живея с подaрен хляб!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: abd3e6a8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Майка ми е пенсионерка, с диабет и не енходила на телк. Ходи на работа и взима пенсия и заплата. Има трудов стаж от 16 до 65 годишна. Внасяла е цял живот осигуровки и данъци. Гласува редовно, ходи на протести, чисти пред блока, та и нас ни е научила всяка година пролетно почистване на градинката. Ако бяха като нея всички, нямаше да сме на това дередже.
Така че, вместо да разчиташ на помощи, се хващай за работа, не такива като майка ми да ти плащат, а ти да си недоволна, че ти дават малко пари. И да си имаш за коледа, не да ревеш че нямаш. За твое сведение, майка ми е работила винаги на най ниската заплата, отгледала е 2 деца и на всеки празник сме имали подаръци и богата трапеза. Така че хващй се и спирай се на работа. Диабета не ти пречи, щом майка ми с диабет работи и сега на 65.

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От 1
Не очаквах, че тук ще има хора, които да ме подкрепят поне и малко. Моето мнение може да е крайно, но аз съм справедлив човек, дори имам социални убеждания, но без реформи няма начин да успеем да осигурим достоен живот на действително слабите - ИСТИНСКИТЕ инфалиди и на децата най-вече.
Трябва да се преработят и изискванията за инвалидизиране. Променили са се условията днес, медицината. Например баща ми има двама колеги със стент на сърцето - слага се една тръбичка без операция дори, която разширява засегнати кръвоносни съдове... „операцията“ трае минути, а възстановяването е три дни и то максимално. Какъв е законът обаче - на сърдечно болни им се дава 6 м. отпуск по болест им се дава ТЕЛК. Да, може това да е било ОК за 20 век, но днес тези хора изобщо не са инвалиди за ТЕЛК, дори искаха да работят, но предприятието не искаше да поема риск за съд и си караше по закон - така единият в тези 6 м. и фирма си отвори, къща си построи... Болен човек с %-чета от ТЕЛК.
В моя град смениха цялата комисия ТЕЛК, защото е доказано корумпирана - е, нищо не се промени и всеки знае, че срещу определена сума ставаш инвалид. Имам роднина на Запад с тежка сърдечна операция, 14 дни в кома и така нататък - само 4 м. отпуск имаше и си почна работа. Там за такива неща, ако даваха инвалидизации, да са фалирали отдавна.

Затова моето предложение е справедливо за всички - минава независима комисия от ДРУГ ГРАД и за 1 месец разглежда ВСИЧКИ случаи ТЕЛК, отделя им се едно крило в Окръжната болница, приоритет за изследвания и специалисти, докато не се изяснят на 100% случаите.

- Действително инвалидите - веднага 100% увеличаване на пенсията, за да живеят ДОСТОЙНО тези хора, които ЗАСЛУЖАВАТ и да може всеки един човек да разчита, че ще живее ДОСТОЙНО, ако е в такова състояние. СРАМ за обществото ни, че това сега не е така!!!

- болните с възможност за лечение - лечение!
Не може за безнадежно болни хора да даваме милиони, а за хора с елементарни заболявания да плащаме инвалидни пенсии, трябва задължително да се лекуват тези случаи така, че да имат възможност да работят тези хора. Срамота!

- ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИ ДОКАЗАНО - на съд и запор на имуществото ВЕДНАГА. Ако се докаже корупция в новата комисия - 10 г. затвор и запор на цялото имущество лично и семейно - това да го знаят лекарите от комисията от самото начало, но да им се даде 10 000 лв. заплата на тези хора, за да влезнат действително най-добрите и НЕкорумпирани лекари, при възможност да се ангажират и професори от чужбина, за да е на 100% гаранция, че решенията ще са съобразени и със съвремените научни данни.

- хора като Авторката, които МОГАТ да работят физически, но психически са си повярвали, че са инвалиди - на всеки по социален работник и да им помага да се оправят в живота. По-евтино ще ни е, отколкото цял живот да ги храним подобни хора. Аз съм убедена, че Авторката иска същност да работи, но не знае как. Хващаш ги тези хора за ръчичка и малко по малко ги вкарваш в нормалния живот, защото тя на 33 г. преживява сега от нашите данъци и кредити, вместо да работи 33 г. за държавата, а единственият проблем ? е липсата на трудови навици и възможности да се оправи в живота.

Истината е, че калпава държава е резултат само от калпав народ. Трябва да се вземем в ръце и да спрем да обвиняваме държавата и дори политиците, защото те са функция от нашето безхаберие, ценности, морал и сори, но и мързел. Доста млади хора като Авторката не могат да си намерят пътя в живота и на тях трябва да им се помогне, включително на ромите, защото и те същност искат да работят, има и работа за тях, но не знаят как!
Страшно е, че у нас има хора с квалификация дори, но не знаят как да работят!

ТЕЛК е само един от проблемите.
Аз бих направила и пълна ревизия на университетите, 2/3 от които в момента губят времето и парите на хората - затваряме университетите, които ДОКАЗАНО не произвеждат кадри и така младите хора ще почнат навреме работа и ще имат трудови навици. Не само, че тази реформа не струва пари, но и ще спести пари на обществото!

Друга много лесна и бърза реформа - МВР.
Прави се учение и после изпит за всички от НЕЗАВИСИМИ комисии от други градове, дори е добре от чужбина консултантска компания да прави подбора - целта е да смъкнем състава до нормалните за света да увеличим двойно заплатите на останалите добри кадри, вместо да храним паразити, администрация и милиционери, а честните и некорумпирани полицаичета да живеят в нищета - СРАМ.

Друга реформа - НЗОК - разбива се НЗОК на 4 каси, тези каси работят незаивисимо една от друга, остават обаче обществени, както е в Германия да кажем. Даваш им срок от 5 г. и която каса събере най-малко клиенти да знае, че ще бъде закрита - да видиш каква конкуренция ще почне, как ще почнат да се надцакват за клиенти! След 5 г. остават две до три силни и ориентирани към хората каси, тогава допускаш и частни каси на пазара и само гледай как за по-малко или същите пари ще се увеличи в пъти качеството на услугата. Който няма здравна осигуровка - само бърза помощ.
Който е социално слаб, БЕЗ ВСЯКАКВО ИМУЩЕСТВО - държавата ти плаща здравната осигуровка, но ако имаш имущество - първо това имущество се запорира, после те лекуват за сметка на обществото - не може да се шириш в апартаменти и вили за милиони и да нямаш осигуровки.
Така е на Запад - нали искаме да сме западняци - там бедните хора нямат собствени апартаменти и имоти - искаш от държавата само ако си беден и нямаш нищо.

И на последно място наказанията - който злоупотребява - ефективна присъда 3-5 г. при лек режим, при който да работят за обществото безплатно и да си изплащат кражбите
Който е корумпиран - затвор, ама драконовски мерки!
Трябва да се вкарат няколко известни корумпяги в затвора за 10 г. и да разбере и последния КАТ-аджия, че сме вече друга държава....


Не са утопии тези реформи. Част от тях ще сме принудени и без това съвсем скоро да имплементираме, друга част ще бъдат наложени от средната класа с времето, ако се вдигнем масово да гласуваме, вместо пенсионери и роми да ни определят съдбата и да ни гонят децата от страната.
Не съм за намаляване на осигуровки и данъци, а за задържане на сегашните нива, но държавата ни няма да издържи дълго без реформи и е въпрос на време и горните въпроси да дойдат на дневен ред - просто на управляващите не им се иска да се увеличи изведнъж официалната безработица като се закрият фалшивите университети и ТЕЛК-ове, но скоро и това ще се промени....

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9920746f46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Наистина тъжно, обаче не забравяй, че щастието на Коледа не зависи от това каква точно храна ще сложиш на масата или какъв скъп подарък ще подариш. Духът на Коледата е в обичта и споделянето. Така, че и скромно да е, прекарай с баща си една много прекрасна Коледа, защото е много по-важно, че сте заедно, а не точно какво ядене ще има на масата. И за да не ти е тъжно помисли за хилядите хора, които нямат дом и семейство и на Коледа ще са съвсем сами. За мен това е много по-тъжно. А ти имаш семейство с което да сподели радостта от празника.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2b3f59cae9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   И аз съм съгласна с номер 1. Само искам да отбележа, че майка ми работи изключително стресираща работа, под голямо напрежение е всеки ден, но заплатата и за това което върши е ниска. И тази година също няма да дадат дори 1 лев допълнително за Коледа. Чух по новините, че някой ще получат по 300лв коледни надбавки, предполагам и на пенсионерите ще дадат. Ако ще има надбавки трябва да има на всеки - не мисля че е много справедливо...

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f29e37cdf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Не се надявам на бъдещето на България въобще. Това не е човешко, не можеш да забравяш народа си".

Борис Гуджунов го каза съвсем скоро.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 292b127420
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От Авторката:Това което прочетох е изключително злобно, но вие така решавате. Сега ето казвам:Имам 12г стаж като биотехнолог не съм болна само от Диабет, а от ставни проблеми главно с кръста където имам две хернии и счупен диск и тахикардия и предсърдно мъждене на сърцето. За диабет тип 2 не дават инвализация. Далече съм от мисълта да използвам когото и да е. Напротив искам да работя, но не ме вземат защото като видят Телк и директно... ами ще ви се обадим. Което не се случва естествено. Не съм искала пари от никого, и не вземам от вашият джоб. Аз от 19 годишна започнала работа. Някой искат да получват пари на готово, но при положение, че получавах заплата от 700лв дали ми е сега по добре? Не съм получила добавка, аз само баща ми. Аз не съм недоволна от мястото където живея, просто ми е гадно, че живота е несправедлив. И не слагам парите на първо място повярвайте просто ми е черно в душата. номер 7 е много критичен, само му пожелавам да не го застига моята съдба, че знаели господ вижда всичко и не закъснява с наказанието! Що се отнася до лишението за да контролирам диабета, господааа и госпожи, аз припадам понеже съм 45кг и съм с кръвно 90-50

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: be92650430
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   и аз съм болен човек но с 50% почти като теб съм
Момче на 21

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1c1c29b037
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Държавата, както авторката я нарича, сме ние- малкото работещи данъкоплатци! Искаме здравеопазване, образование, майчинство, пенсии и не ни интересува, че някой трябва да работи. За това работещите бягат в чужбина, защото тук данъците на един хранят четирима.
Съжалявам за положението на авторката, но не живеем по времето на комунизма и трябва да осъзнаем, че държавата сме ние - всеки един от нас! И ние носим отговорност!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 3dbd2caab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Приятелю, така стана като държавата беше роб на фашизма, фалшивият комунизъм, а сега на капитализма. Демокрация няма. Никъде няма. В момента властва капитализма и от части фалшивия комунизъм в целия свят. За разлика от другите държави обаче България е една от най-много пострадалите държави. Е има и по-лоши случай като Камбоджа, Лаос, Хаити или някоя африканска държава. Преди бяхме слуги на СССР, а сега сме на САЩ. Тъпчат и мачкат народа, а и не само нашия, а почти всички. Образованието не става (от личен опит знам, ученик съм),
здравеопазването - йок. Финансите също. Няма икономика, няма инвестиция. Хората от гимназиите, в които е нямало дисциплина стават общи работници, които нямат нужните знания, за да се хванат на престижна работа.
Повечето млади излизат в чужбина. Така ще направя и аз. Ще се опитам там, където ида да популизирам моята идеология, за да може да не властва капитализма или комунизма. Тези политически блокове унищожиха хиляди невинни животи и бавно затриват някои държави.
Една от тези е България. И мен ми е тъжно за студения поглед на хората, но те са изхабени няма как да не са студени вече.
Изхабени са от всичко това, което им се стече заради така наречения "преход" към демокрация (капитализъм). Сега политиците ни са едни продажници, които целуват краката на американското правителство и
стягат примката около врата на хората.
Ще прекарам Коледа със семейството. Те са всичко заедно с няколко интернет приятели, което имам.
Доста не свързани неща написах, но се надявам да схванеш посланието. Пожелавам ти щастие, здраве и успех. Повече усмивки също!
:)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Подбудена от №1 си направих труда да проверя колко са инвалидите в България. Те са 900 000 човека. На почти 1 милион се плаща за инвалидност. Всеки 7 в държавата ни е инвалид.
Сега вече се замислете е ли възможно да искате повече от това което ви се дава?

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: fd738e3358
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Да, номер 1, .. 15 и др. Толкова са, защото можеш да си съвършено здрав, да си платиш едни 600лв и да станеш инвалид! Но не това бе темата на авторката, която вие осквернихте! Всяка ситуация ли разглеждате от позицията на данъкоплатци? Грам човечност не ви ли остана?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Номер 16 - остана ми човечност, внасям 1/3 от заработеното всеки месец за хора като Авторката, пускам и аз СМС-и за кампании за нелечимо болни и обречени хора... какво повече?
Време е да кажем истината - да, у нас има инвалиди, те заслужават двойно и тройно повече, но няма държава в света, която да раздава пенсии за инвалидност на хронично болните хора, които МОГАТ да работят. Ако за диабет или стент даваха пенсии, то половин САЩ щяха да са инвалиди. У нас просто всеки го е страх да направи елементарни реформи, за да има справедливо разпределение на средствата.
Време е обаче и някой да каже на млади, образовани хора като Авторката, че няма право обществото да я издържа цял живот - тя е само на 33 г., инвестирали сме в образованието ? - време е също да направи нещо за държавата.
Аз съм на нейната възраст и имам над 12 г. стаж, но не рева, че държавата ме била забравила, макар че никога не съм взимала детски, а моите родители и за мен не взимаха детски, защото работеха, а бяхме бедни и нямахме пари дори за шоколад или дребен подарък за Коледа. Баща ми е диабетик от 15 г. и няма ТЕЛК, майка ми има неработещи бъбреци и няма ТЕЛК.
Хайде да си кажем истината - трябва ти елементарно дори ВРЕМЕННО заболяване и 600 лв. да вземеш у нас ТЕЛК, а хора като моите родители с принципи плащат за такива като Авторката и ходят на работа без да са взели и 1 лв. от държавата някога, дори детски за децата им не са взимали.

Време е да се ревизират всички случаи като екипи от СОФИЯ от НЕЗАВИСИМИ лекари мине по ДОМОВЕТЕ на „инвалидите“, види се кой как живее, дали работи през деня на черно например, да се види СЕГА какво му е състоянието и да се реши - инвалид ли е - ако е такъв двойна и дори тройна пенсия, за да живее достойно, за да знае всеки от нас, че обществото ще го защити при нужда.
Който злоупотребява - с полиция и се описва имуществото.
Който е като Авторката - не знае как да работи, не злоупотребява обаче по стария закон - социален работник и малко по малко да ги вкарват такива хора в пазара на труда. После РЕДОВНИ проверки на всеки 3 месеца за хората, които могат да се подобрат - например ако си инвалид в инвалидна количка или сляп е ясно, че си инвалид до живот- тези хора 1000 лв. месечно минимум и да се оставят на мира, да не се тормозят.
Но човек с инсулт например може да се подобри. Човек с някакво друго заболяване, което го е правило нетрудоспособен някога, може да се подобри - за тях ПО ДОМОВЕТЕ комисии на всеки 3-6 месеца, безплатно, без тормоз, но да знаят, че има контрол - във всяка паланка да се ходи, не да ходят хората и да играят театри 600 лв. подкупче. Трябва да се отсеят и отсяват непрекъснато действитлено нуждаещи се и инвалиди.

Не може едни хърбави 1 мил. работещи просто да издържаме цялата държава. Не е възможно - не, че не искаме, НЕ МОЖЕМ.
Имаме деца, те трябва също да ядат - не могат да работят обаче.
Чувствам се обидена, когато пенсионери и други гракат по телевизията, че сме ги забравили като държава.
Извинявай - аз 1/3 от месеца работя за тези хора, взимат се пари за сметка на нашите деца, за да има пак за тях, търкаляме се по дупките и няма един тротоар да буташ детска количка, но да има за тези хора и после - били забравени, асфалт не сме яли - у нас заради липса на елементарна инфраструктура хората зарязват изградени селища, цели райони, но асфалт не ядем. Хубаво, не ядем, но хайде поне 80% от бюджета, които даваме за социали дейности да ги разпределим справедливо, за да има за истински нуждаещите се.

Губещи са истински нуждаещите се хора и данакоплатците.
Комунизмът ни завеща огромна маса от хора, които не могат да работят - не знаят как да работят . Хайде, ако са над 50 г. не можеш да сториш нищо за тях, ще ги хрантутиш цял живот, но на 33 г. човек да хрантутиш цял живот значи при 85 г. очаквана продължителност на живота на нашето поколение -ами ПОЛОВИН ВЕК иска Авторката да живее на наш гръб - права жена, да - с диабет, който в 21 век имат 50% от хората.
И така още 900 000 човека.... До кога ще издържим?
Или и ние като гърците - в Гърция така цял остров се оказаха глухи и слепи, докато спряха да им дават кредити и се сетиха, че дават пенсии на умрели хора и на „глухи“.
И у нас ли война е имало, какво е ставало та 1 мил. души да са инвалиди!
В същото време малкото инвалиди, АМА ИСТИНСКИ инвалиди живеят с 80 лв. на месец и гладуват, нямат тротоари да излезнат навън и не могат да живеят нормално, за децата няма детски и няма елементарна инфраструктура, за да не се обезлюдява Провинцията.
Това ли е социално и справедливо общество?
За мен справедливо е да се помага на нуждаещите се, не да се излива по трошичка на всеки, който е решил, че не можел да работи.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03de7a6cf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Толко години не разбрахте ли, че държавата работи на отсрещното поле на игрището, Срещу Вас!!!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: fd738e3358
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ама, моля те, номер 17, вземи прочети какво пише авторката. Никъде не пише, че не желае да работи-напротив! Нито диабетът и е единственото заболяване. И последно, не забравяй, че други, пък, ще плащат по 1/3 от зараотеното си, за да има И за ТЕБ, когато се пенсионираш! И стига с този комунизъм! Настоящата година Е 2014, след 15 дни -2015!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 8dda1aff28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Аз също съм с инвалидност по рождение, НО искам да работя, постоянно търся работа, но нищоооооооо. Направо съм се отчаела вече, имам висше-бакалавър, 2 магистратури, дори съм кандидатствала за стажански програми, дори не ме викат на интервю, в автобиографията си не пиша, че съм с инвалидност. В Б-я съм се обидила, че над 90% е с връзки... Искам да почна работа, например като счетоводител, но как като искат минимум 1-2 години стаж, е как да имам такъв стаж като дори и за стажански програми без заплащане, само и само да се науча малко на практика, не ме викат на интервю. Да взимам инвалидна пенсия, но какво от това, тя не стига до никъде.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   До №16 ни най-малко не оскверняваме темата, а пишем по нея.
Авторката пита, защо държавата я изоставя?
Държавата, това сме всички ние, като данъкоплатци. И й доказваме с коментарите, че съвсем не сме я изоставили.
Даваме ли работещите 1/3 от заплатите си плюс 20% ДДС за нуждите на държавата? Даваме! Колко още да дадем за да има за всеки инвалид повече и достатъчно пари?
Инвалидите, визирам авторката, човечност нямат ли? Колко още искат да издоят от държавата, визирам нас работещите?
Ние работещите, чрез държавата, осигуряваме на авторката 132лв пенсия кеш, отделно плащаме й "безплатния" инсулин и "безплатни" прегледи при лекари, осигурили сме й "безплатно" лечение в болница, осигурили сме й "безплатно" глюкомер и "безплатни" лентички за кръвната захар, плащаме заплати на хората от БАД и други пациентски организации, да я обучат как да се грижи за диабета си и да й помагат с правата й, сигурно и соц помощи за отопление й осигуряваме. Всичко безплатно за нея плащаме ние! Правим всичко това за близо 500 000 българи болни от диабет.
КОЛКО ОЩЕ ЧОВЕЧНОСТ се изисква от нас?
Защото аз вече искам от авторката малко човечност към мен. Нека и тя ме разбере, че съм на ръба да издържам семейството си. Нека спре, да иска да дам, още пари от заплатата си, за издръжка на всички инвалиди, пенсионери, деца, социално слаби и т. н. Нека спре да гризе от хляба на детето ми по-голямо парче за себе си. Не мога, не ми стигат силите, да работя и издържам освен семейството си и още 7 български гражданина. Нямам физическите сили. Ако продължава да иска от мен работещия гражданин на държавата още и още, няма да мине много и неминуемо ще се наредя до нея на опашката искащи. Тогава обаче, няма да има кой да даде, нито на мен, нито на нея безплатни неща и малка пенсия.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Не съм съгласна с някой неща писани от №17
"1000лв пенсия за всеки доказан инвалид без крайник или око". Няма ли значение за теб този инвалид дали някога е допринесъл за държавата и колко? Ще приравниш ли двама, ако им липсва долен крайник, например професора с 40г стаж и циганина дървар без един ден осигуровки? Защо ще даваш на човек инвалид 1000лв, които ако би бил здрав няма да спечели за 1 месец? Днес държавата пресмята и това колко е допринесъл човекът, затова е и разликата в пенсиите на авторката и баща й. Бащата някога е допринесъл и това което е дал е повече от това, което е дала авторката.
Ако даваш 1000лв на всеки без крайник няма ли нарочно доста роми да си повредят крайника? 1 повреден крайник на член от семейство роми е достатъчен да даваш 1000лв с които да се издържа цялото семейство! И в момента има доста семейства, които се издържат благодарение на инвалида в дома им. Чувала съм и за семейства от ромски произход, които се радват, че имат дете инвалид. 1 такова дете издържа, както родителите си така и 4 братя и сестри. Не само при роми и при никообразовани българи ще се навъдят лежперковци.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 292b127420
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Брейй ще кажете, че парите номер 17 ги вземат от вас лично. Може ли да сте толкова злонамерена. Никъде не пише че госпожата е искала ТЕЛК тя е работила на 700лв а и хубва професия. Как може и как не ви е срам да говорите по този начин. И не ми ги обяснявайте, че човек с бъбреци които не функционират не е инвалид. Айде!! Нападете хора които нито реват както ги наричате нито мрънкат, а споделят. Това че вие сте си въобразила нещо е друг въпрос! Не знам авторката, но аз ви пожелавам да изпитате това, та тогава ще видим мисленето ви. Как не ви е срам.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Номер 19, не се притеснявай за мен - аз няма да разчитам на мизерната пенсия, която ще ми подхвърлят един ден, свикнала съм да не разчитам на обществото, а да давам.
Не съжалявам Авторката, защото половината ми семейство е с диабет. Разбира се, че това заболяване не идва само - баща ми е още с наднормено тегло, операция от дискова херния и хронична язва, но ТЕЛК не знае какво е, а и той плаща като попче за такива като Авторката.
Няма стига с този комунизъм - той научи маса хора да не работят, хайде, за 50 годишните ОК, но техните деца нямаме право да се отпускаме и да чакаме на държавата.
През комунизма може би държавното да е било ничие, но платихме огромна цена - днес ТРЯБВА да се промени мнението -
ДЪРЖАВАТА, ТОВА СМЕ НИЕ.

Аз се чувствам убидена от Авторката, защото даваме действитлено всичко от себе си работещите хора и пак се чувствала забравена от държавата - НАШАТА ДЪРЖАВА.
Не е честно просто - хората лишават своите деца, след като платят данъци и осогуровки и заслужават едно БЛГОДАРЯ.
Аз не чух един от хората, които точат 80% от държавния бюджет да кажат едно БЛАГОДАРЯ.
Всеки месец плащам над 130 лв. само за Здравни осигуровки, но не ме е яд, макар че не ходя на лекар, а ако ми се наложи ще плащам, защото нямам време да чакам по опашки - трябва да се работи - хайде, нека има за хронично болните, пенсионерите и децата, но отношението не ми харесва към работещите хора, към успелите хора. Подразбиращо е у нас едни да бъдат доени, но да няма никакво признание и точно обратното - чувстваш се балък, че продължаваш да си плащаш като попче, докато други точат ТЕЛК работят на черно и не плащат дори хърбави здравни, докато не се разболеят

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 886bedb751
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Съгласен съм, че цигани, лежеинвалиди и т. н. точат системата, но ще добавя, че дори и тези цигани-мигани не точат нищо в сравнение с т. нар. политически елит и олигархията. Току-що прочетох статия, че за последните 10 г. са изнесени 20-30 млрд долара незаконно. Значи това прави около 4 млрд лева всяка година, към това прибавяме парите, които са изнесени напълно легално по документи, които ако се разровят, ще излязат бакиите, добавяме и това, което се краде вътре в държавата от обществени поръчки, рушвети и т. н. и сумата става 11 цифрена, която ако се раздели на населението, излиза, че всяко домакинство всеки божи месец, без значение дали работи или не, дава поне половин заплата на мошеници. А същите тези мошеници позволяват допълнително да ни крадата въпросните цигани, инвалиди и др. и това не влиза в горните сметки.

А тези пари можеха да се инвестират в икономиката, да се отварят нови работни места, да се насърчава малкия и среден бизнес, в образование, здравеопазване, инфраструктура и какво ли не. Щеше да има работа, да има заплати, да си плащаме данъци и осигуровки, младите и умни хора нямаше да бягат, колелото щеше да се завърти. А ние сме на 33. място по откраднати пари на фона на малката ни икономика. Това е безобразие. А да не говорим колко пари изтървахме от еврофондовете пак заради алчните политици и бизнесмени.

Та искам да кажа, че чистката трябва да започне от онези господа, които си ги избираме сами да ни грабят. Естествено, че това не означава да легнем и да не работим, но е тъпо половината месец да работиш за онзи, дето духа и отдавна е назрял момента нещо да се направи. Ама за целта трябва да имаме топки, а ние сме си женски полови органи от край време, та сега ли ще направим нещо? Освен това си и умираме да се топим и критикуваме едни други, без да разбираме, че и двамата сме от страната на булката.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Номер 22, разликите в пенсиите на Авторката и бащата е определената степен на инвалидност, а не кой колко бил внасял. Тя негодува срещу това, че има само към 50% - от тук и по-ниската пенсия, а той сигурно си взима и нормална пенсия.
Пенсията за инвалидност от ТЕЛК иначе изобщо няма общо с осигуровките на човек, затова и ромите масово са ТЕЛК-аджии и сега. Достатачно е само екип на някакво предаване да мине през ромската махала и смях - гледаш как прави, охранени, здрави хора викат „инвалид сАм, болен саМ“.
Принципът иначе и в другите страни е такъв - обществото се грижи за инвалидите си, който не могат да работят. По твоята логика пък трябва да оставяме да умират от глад хора, които са родени с инвалидност или са станали жертва на катастрофа на 15 г. възраст да кажем. Това не е справедливо.
Не говоря обаче за хора без едно око или крак - първите не са слепи, а вторите си ходят с протеза, имам братовчед с един крак - работи си и не е търсил ТЕЛК.
Дори да има единични случаи разни роми да се самоинвалидизират, не смятам, че ще е толкова масово като сега да дадеш 600 лв. и да си ТЕЛК-аджия - нека се самокълцат, ще са десетки - ще ги изхраним, но сега са стотици хиляди. Колкото и глупав да е човек, той има някакво чувство за самосъхранение и едва ли ще си клъцне двата крайника и ще си извади очите, но дори и да има такива - и без това не можеш да ги оставиш да умрат от глад и пак ще са ни на джоба.

Номер 26 - не знам нищо за олигарсите, а и трудно някой може да им го докаже. Аз обаче искам парите, който работещите внасяме - ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ, от които ПО ЗАКОН отиват 78% за социални дейности да се разпределят по предназначение, не капчици да се изсипват при Сульо и Пульо, а да има за действително нуждаещите се ДОСТАТАЧНО ПАРИ.
Онези господа иначе крадат ЕС-парите и части от останалите 22 % - ЕС им спря кранчето или ги контролира от ОЛАФ, 22% не знам колко могат да бъдат откраднати при положение, че от там трябва да се платят метрото, други големи проекти, ПОЛИЦИЯ, АРМИЯ, кредити...и да крадат, ще са нищо в сравение с тези 78%
Аз НЕ ИСКАМ да плащам по-малко пари на държавата - не ме разбирайте грешно, аз съм доволна да ги давам, обичам си държавата, но искам да се разпределят качествено и смислено!
Нека да има иначе чистки сред богатите - едното не пречи на другото - не виждам защо да е проблем едновременно да реформираме и ТЕЛК, и здрави и т.н.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   До 23 „Брейй ще кажете, че парите номер 17 ги вземат от вас лично. “ - да, от мен ЛИЧНО ги взимат, от мъжа ми и от моето семейство, защото тези пари ги внасям всеки месец и ги внасям с кеф, но искам да се разпределят както трябва да има поне някакво признание към нас - държавата.
Това е моята държава и искам да кажа на Авторката и хората като нея, че държавата (НИЕ, НАРОДЪТ) не сме забравили хора като нея, а че ТЯ е тази държава и ако иска повече, ще трябва да даде повече.

П.П. Къде прочете освен това, че Авторката имала неработещи бъбреци? Тя е просто диабетичка като 50% от американците, но това не им пречи да живеят най-дълго и да имат най-голям БВП след Китай, а Китай са 1 милярд човека. В САЩ и диабитици бол, и сърдечно болни, но работят. Кметицата на София работи с рак и хората дори не разбраха - ей от такива хора се възхищавам, те са ДЪРЖАВАТА, която била забравила Авторката.
Обидно ми е просто такова отношение, обидно е за семейството ми, за родителите ми, който са в пъти по-болни от Авторката и плащат, за да им каже тя, че била забравена Срамота!
Имам и братовчед, който загуби крака си в работен инцидент, сложи си елементарна протеза и си работи същата работа. Колеги на баща ми преди една седмица изгоряха на работното си място, хора падат от скелета и се инвалидизират, но за тях не мислим как ще живеем и те ще получат също 150 лв.
Не е честно просто - ТРЯБВА да има пари за действително нуждаещите се, а това НЯМА НАЧИН ДА СА 500 000 ДУШИ

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   НОМЕР 20, шапка ти свалям (н 1 съм) - не бива обаче да се отказваш. Цялата минала година просто нямаше програми от ЕС.
Ти, ако си иначе в инвалидна количка, работодателите ги е страх, защото ще ги задължат да ти правят рампа и тем подобни - обърни се задължително към Омбуцмана на България и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО кандидатствай на държавна, общинска работа - там сградите често са вече оборудвани за хора в инвалидни колички, а ако имаш друг вид инвалидност и си мобилна - още по-лесно ще е.
Мисля, че ти просто трябва да не спираш да търсиш, да се покажеш с лицето и името си и да си кажеш проблема.
Аз на твое място бих си направила дори фейсбук страница с инвалидната количка или ако си по друг начин инвалидизирана - ще си напиша какво ми е и ще пиша, че си търся работа или стаж.
На 100% съм сигурна, че ще се обади работодател, възхитен от твоята воля и желание да работиш.
Иначе можеш да пишеш и на организации на работодателите и други организации и с мотивационно писмо да искаш работа. Обърни се към Ротари клуб, друго огранизации, но не такива, които разнасят помощи и крадат 1/2 от тях, а организации на браншове (архитекти да кажем, строители и тем подобни).
Има и организация AHK, която е много мощна - там са обединени всички немски фирми, който работят или искат да работят у нас и техните български партньори - пиши мотивационно (на английски български) и си обясни проблема.
Търси и ще намериш, мила - няма какво да губиш - пиши дори на ВСИЧКИ политически партии с молба да ти съдействат за работа някъде (дори ДПС, БСП, Атака....имат организации по места с нужда от персонал).
Аз дори на твое място бих се обърнала към „Господари на Ефира“, те имат голяма гледаемост - бих се облякла с най-хубавите си дрехи, коса и всичко и застанала пред камерата - искам да работя бих казала - ще си кажа квалификацията и съм убедена, че ще получиш десетки предложения за работа.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   №27 Пенсията на бащата на авторката е сумарна, 1част от нея е за инвалидност, 2част за стаж, общо 240лв.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   30 - мерси, ама хич не е релевантно - въпросът е защо изобщо има хора, които незаслужено взимат каквато и да е пенсия. На хора като бащата на Авторката - само пенсия - той е в пенсионна възраст, какво иска - всеки над 63 г. у нас по определение не е трудоспособен, но на Авторката и хора като нея - 0 ЛВ. и да ходи да се труди
Нищо лично, но ако е така, както ти описваш , този човек изобщо не се е и осигурявал и взима само пенсия за възраст пенсия за инвалидност. Не е честно към попчетата, които всеки месец плащаме осигуровки обаче, но това е друг въпрос

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 5bd6fe204c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   авторке, за съжаление такива са законите и правилата. държавата е бедна и няма как да плаща големи помощи. по-горе подробно са разнищили защо и как помощите са ниски. да коментираме кой и защо има нужда е излишно - на всеки му трябват пари. ти не работиш, другите пък работят, но издържат деца и естествено за тях те са най-важни. приоритетите на хората са различни и всеки гледа от собствената си камбанария. не им се сърди, а се опитай да ги разбереш. държавата постоянно увеличава данъците им под всякаква форма, защото не може да си събере други вземания. на тях им е писнало всеки да иска нещо, а за работещите никой не мисли, въпреки че на тях се крепи системата.
това е дълга тема и няма нужда да я нищим сега. решението на проблема ти е само в твоите ръце. номер 29 ти е дал разумни идеи. бъди по-настоятелна и креативна, кандидатствай като мислещ и можещ човек, а не като просекиня, която моли за милостиня. а и защо не те вземат заради ТЕЛК-а - ти с това ли започваш когато си търсиш работа??? иди на интервю, говори за опита и способностите си, нека те харесат и чак когато те одобрят, кажи че е коректно да знаят за проблема ти.
успех!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   31- по темата си е, ти твърдиш че 240лв е инвалидната на бащата и аз просто ти го разясних, че не е точно така, а че само защото бащата е имал трудов стаж затова има 240лв обща пенсия и заради това че авторката няма трудов стаж й е толкова малка. Имам роднина инвалид за чиято пенсии аз лично попълвам документите, незрящ е.
А ТЕЛК определя дали да взема даден човек инвалидна пенсия тези с под 50% вземат 0лв тези с над 50 вече в зависимост от големината на %. Авторката има 52% и едвам е прескочила границата да взема нещо.
Парите на бащата са 240лв защото той е над 66г и когато се е осигурявал повечето време парите, които е давал са били с трите нули, които премахнаха през 90-те и после заплатите му, съответно вноските са били ниски. По точкова система сегашните 66 годишни бивши държавни счетоводители например са на 180лв пенсия, той е бил на доста по ниско ниво. Нали не предполагаш, че бащата е бивш миньор съдейки по пенсията?

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: c6ed396e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Добре де, много от вaс могaт дa рaботят и седнaли зa себе си. Шивaчи, обущaри, точилaри, .. т. н. Учете зaнaят и го прилaгaйте! Освен товa зaконa зa зaнятчиите, кaто вкл. и инвaлидност, че вие дaнъци нямa дa имaте нa прaктикa. Който пък си имa гaрaж/ двор който може дa обособи, чудесно. Инaче и нaемите не сa толковa скъпи нa гaрaжи или тези килери зa чистaчките, които много входове дaвaт под нaем. Зa пореден път - имa ли желaние, имa и нaчин, нaчямa желaние - зърсим опрaвдaния! Не искaм никого дa зaсягaм, но ето имa хорa, които кaзвaт " искaм дa рaботя, но не ме вземaт ". Ми вземете се сaми нa рaботa! Можете мaртенички дa прaвите, коледни укрaси, поздрaвителни кaртички, дa плетете шaлове aко щете, но мен никой не може дa ме убеди че, нямa нaчин. Нямa зa мързеливите!!! Или пък други кaто кaжaт " обидно било зa дипломaтa " - дипломa хрaни ли? ! Преди дa си нaпрaвя/ рaзвия бизнесa, който имaм сегa съм рaботилa и много по- " обидни " тaкa погледнaто професии, но съм се издържaлa без особени лишения. И сегa, aко не дaй Боже нещо се случи, пaк не ми коствa дa рaботя кaквото и дa е. Пък и с компютри борaвите, имaте повече опции, от колкото съм имaлa aз, тогaвa зa мен изводa е- мързел!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 292b127420
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   От Авторката:За мен не ме обижда това което се пише. Даже съм щастлива защото днес ми предложиха работа и аз приех на 8часа но пък в магазин за дрехи, какво като не е моята професия. Ще бъда пак сред хора. Аз това исках и сякаш чудо стана. За татко не сте прави. Баща ми е бил цял живот строител, както казах работи до последно. Пенсията му е 210лв 30лв допълнение от телка (нои) за това че няма око и е с инсулт. Ако това е грях и на такъв човек не бива да му се дава дори 30лв браво Българи. За това са работили нашите майки и бащи. Сега да ги тъпчат.
н-34 не съм човек без образование имам си компютър и висше дори но както се казва никой не избира кога да се разболее. Знаете ли мен ме беше срам като отидох на телка, не съм и предполагала че ще ми се случи.. Обаче ми направи впечатление злобата. Наистина е огромна.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Злоба ли е авторке да ти кажат истината?
Твоето как да го наречем, сега работиш вземаш заплата наравно с другите продавачки, но отделно вземаш 132лв от държавата /от на колежките си данъците/, това какво е ако не злоба?

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 8d1e0f8f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   До 36 как не ви срам? Вие сте злобна. Аз ви пожелавам за коледа да се станете като Авторката. От каквото е болна да се разболеете. никога не съм го пожелавал но такива като вас го заслужават. Боклуци! Такава завист няма като вашата. И на вие не мога да говоря, просто явно не сте наред прегледайте се!

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 8d1e0f8f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   От Авторката:Злобна си ти 36 или злобен не знам какво си, мъж жена. Щом имам доказано заболяване ти не можеш да се месиш. Всеки си получава заслуженото в този живот. Еле вие колко сте нахална, или нахален, явно обичате да се заяждате с хората. Имам чувството, че вие се радвате на хорската мъка. Е дано ви застигне! Ще се сетите за тези думи след време

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0d3b51e83d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Разбирам и влизам в положението и на авторката и на номер 1. За мен лично на всички посочени проблеми беше да сменя страната.
Сега оигуровките ми отиват за немските пенсионери, но поне разчитам, че когато стигна възрастта за пенсиониране или пък недай боже ми се случи нещо по-рано, ще получа нужната грижа и помощ. А и виждам, къде отиват данъците ми, макар че сумата, която ми се удържа на месец е няколко пъти по-голяма от това, което ми се удържаше като данък в БГ. Тук наистина държавата полага грижи за гражданите си и механизмът работи. Плащаш много, но и получаваш много насреща.
След 13 години трудов стаж реших, че имам нужда от сигурност занапред и че няма смисъл да чакам повече нещата да се оправят и се изнесох. Съжалявам единствено, че бях идеалист и не го направих по-рано. Болно ми е да гледам как се подигра България с родителите ми и с баба ми и дядо ми, които са работили съвестно цял живот. Болно ми е и, че ако човек макар, че си е плащал съвестно осигуровките се разболее сериозно, му се налага да разчита на роднините си и на добрата воля на непознати и... но не и на държавата, за която се е трудил. Все повече хора се изнасят от страната, краде се от фондовете. Не виждах обаче, кой ще остане да плаща за мен, след време, когато аз се пенсионирам или изпадна в нужда - затова направих своя избор. А политиците нямат интерес да направят промяна, докато има балами да продължават да си плащат данъците. Е, намаляваме...

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 795d559e85
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   Авторке №37, 38 мислите че ви завиждам, или се заяждам, или злобея, обаче всъщност ви съобщавам, че вие можете и работите наравно с колежките си, щом са ви взели на работа, тоест не сте толкова болна че да искате още от държавата, каквото всъщност правите в темата си. Ни най-малко не се радвам на хорската мъка, само констатирам че диабетът не е кой знае каква мъка и лекарите в телка са преценили този факт с 52%.
Констатирам че имаш заплатата на продавачка наравно с колежките си, имаш и пенсията за инвалидност според болестта си и искаш още казвайки че държавата не се грижи за теб. Това ако не е алчност?
Сама ми казваш че всеки получава това, което заслужава в този живот. Ти какво получи? Това ли заслужи? Да разбирам ли от думите ти че щом сте го получила, значи сте го заслужила.
Представям си какъв стойностен човек сте, както от това какви коментари пишете, така и от това, което е преценил животът да ви поднесе.
Колкото и да ме проклинате да ме застигне болест надали ще ме застигнат клетвите ви.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 5d2e20ddaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   За съжаление не винаги човек получава това в живота което е заслужил. А такива като 36/40 живеят, дишат, тъпчат тая земя, а съвестни и добри хора умират. Мой близък почина само на 54 год., след като си плащаше данъците, получаваше висока заплата, със страхотна професия, имаше добро и задружно семейство и чакаше внук. Познавахме се близо 30 години... А такива като 40-за какво са на тая земя? ! Никой не знае отговора.
Не се бой, 40, има този и онзи свят. И ти не знаеш какво те чака-не си Господ. Виж какво мислят хората тук за теб и се замисли... ех, лош човек си просто, съжалявам-но е така.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 92e1d7710b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Държавата не е Дядо Коледа

От друга страна, тя в бг не функционира. Няма и не може да има работеща застрахователна система. Така че човек да си напрви застраховка срещу инвалидност например. Всичко е мафия и измами. Няма Държава нито за болни, нито за здрави, а е една джунгла и всеки се оправя сам както може.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e4b66c9d60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Държавата никого не забравя! Ето днес например се спират от движение 38 влака. След 20 дена се планира окончателното спиране на още 90 влака!!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 484b629e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   Номер 44, ами супер - до кога всички ще плащаме за тези, които не си плащат билетите и за тези, които имат от десетилетия някакви влакови връзки, които не могат да покрият разходите си. Ами ще пътуват с рейса.
В моят град никога е нямало влак и не сме умрели, винаги сме си плащали билетите са рейс и сме доволни.
БДЖ е фалирало, трябва да се рестартира, да се изчисти от старите служители, от крадливите и от старата техника, да се концентрира в печеливши дейности като транспортирането на товари и да се научи да се самоиздържа. Държавата не е отговорна за транспорта ни, тя има други висши задачи като външна и вътрешна сигурност, създаване на закони и следене за спазването им социални задачи - заради такива глупави предприятия, които отдавна не служат на обществото, а само цоцкат от него, нашата държава е на този хал и не може да се отлепи от дъното и да се концентрира върху важните задачи, от което страдаме всички.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 1f4e765c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   Железниците имат и социална функция, няма как да се самоиздържат, така е в цяла Европа, държавата дотира пътническите превози. Проблемът е, че България е бедна държава и на този етап подобни дотации са невъзможни, ще се наложи поне докато държавата си стъпи на краката хората да поемат пътните си разходи на 100%, това е положението. Просто няма как един пенсионер да си вземе билет 2, 5 лв с влака, с автобус тази дестинация да е за 10 лв, някой трябва да поеме разликата. В богатите и по-социални държави се поема от държавата, в други няма такъв филм нищо, че са богати - САЩ, а в трети като нашата - няма пари за подобни социални дотации.
М, 36

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   M 36, социална функция могат да имат железниците само в социалните държави, но и там не е сигурно. Немската железница дори прави печалби, а до преди 2 г. плащаха и на Израел репарации, защото са возили хора към лагерите на смъртта.
У нас БДЖ е рак в държавата. Причините са много сложни, но най-вече в калпавия персонал в миналото, който крадеше и се отнасяше с хората ужасно да не говорим за хигиената. Забравихме и инцидентите, в който изгоряха хора. С БДЖ днес пътуват само роми и пенсионери. Да, младите хора, които работят там са повечето качествени, но една птичка пролет не прави.
Трябва да се затвори това предприятие или да се приватизира. Няма иначе да останем без железници. Дойче бан отдавна иска да поеме целия пътнически транспорт в Европа, а австрийските железници са стигнали до Белград. Който и да дойде ще е по-добре за ВСИЧКИ.
Аз също искам да пътувам с влак, но не мога да пътувам с ТЕЗИ влакове и с ТАЗИ публика и при ТАЗИ хигиена и с ТЕЗИ служители. Отказвам да субсидирам ТАЗИ БДЖ.
Пенсионерите и социално слабите няма да пътуват, ако трябва. Това е цената за грешното решение да строим комунизъм. Не може 1 мил. работещи да са дойните крави навсякъде и за всичко, а вместо да даваме за БДЖ, по-добре да си вкараме парите в инфраструктурата и тогава сми ще дойдат инвеститори. Обществото няма да остане без транспорт, но железопътният транспорт се самоиздържа навсякъде и няма субсидии. В Нова Зенландия селското стопанство е сектор номер 1 като развитие точно откакто са спрели всякакви субсидии. Субсидиите само изкривяват пазарите. Субсидираш БДЖ и удряш по частните превозвачи - субсидираш 1000 работни места и унищожаваш 10 000, субсидираш 5 пенсионера и 10 рома да се джуркат между две села и хиляди работещи да не могат да ползват железопътен транспорт.
Железопътният транспорт иначе е смислен и евтин между големите градове без минаването през всяка паланка, ако свързват например София с градове и села - сателити, София-Пловдив и тем подобни, но тези връзки не могат да се поддържат, за да може баба и ром да пътуват без пари между с. Лютиче и с. Кокиче. Разбира се, дългосрочно ТРЯБВА да има и за паланките отново влакове, но първо трябва да се задоволят нуждите на мнозинството и да си стъпи компанията на крака, после да мислим за такива луксове

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 1f4e765c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   47, съгласен съм с теб, няма място за спор. И аз мисля, че са нужни много сериозни реформи в БДЖ, вероятно и пълна приватизация. Просто компанията се нуждае от капитали и съответно тези капитали да не се похарчат неразумно, да се откраднат с други думи. Дали и кога ще стане, ще поживеем, ще видим:) Лошото е, че междувременно допълнително ще страдат нашите пенсионирани бащи и майки, които ще бъдат ограничени във възможността си да пътуват свободно поради липса на пари... За мангалите не мога да кажа нищо добро, затова по-добре да замълча, на първо място да започнат да плащат услугите, които потребяват, вкл. транспортните.
М, 36

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   М 36, не ги мисли ти пенсионерите и студентите - все работещите ще намерим как да ги субсидираме. Аз обожавам иначе да се возя с влак и до скоро пътувах в първа класа точно заради ромите, там съм говорила и с млади мениджъри на БДЖ, които си казват в прав текст, че предприятието се управлява като в плановата икономика, масово се краде и днес от старите служители и няма смисъл изобщо да се инвестира или да се прави каквото и да е било.
Аз съм на мнението, че трябва пълен рестарт - да се говори с чужди компании с опит в железопътния транспорт дали са навити да инвестират, а ако не са, тогава държавата малко по малко да изгради една нова, модерна компания. Аз вярвам, че има и български инвеститори. По-евтино ще ни е да субсидираме билетите на пенсионери, на студенти, вместо цялата компания. Защо например билетчето на мен, работещата в ПЪРВА КЛАСА е такива стотинки едва ли не? Аз съм готова да платя много повече, но да имам елементарна хигиена, което в крайна сметка ме отказа и окончателно от този вид транспорт у нас. Защо да субсидираме надут щат и крадящи безнаказано служители?
Иначе цяла Авиокомпания отлично можем от нулата да изградим, но БДЖ не можем?
Истината е, че дори инфраструктура имаме - линиите още Цар Борис ги е направил и са си перфектни за традиционен транспорт, не говоря за влакове-стрела.
Просто трябва някой нормален инвеститор да почне малко по малко и ще стане работата и далеч не е толкова сложно като въздухоплаването да кажем, а евтини машинки има. В крайна сметка ни трябват само перфектни локомотиви, а самите вагони можем да си произвеждаме и сами. Смешно и жалко е обаче, че в момента дори не можем да ги изчистим... такава компания не заслужава да съществува. Радикална съм, но по-добре ужасен край от ужас без край. Да се закрие просто всичко, освен най-важните няколко линии и на тази база малко по малко да се прави компания. Да се привлече чужд инвститор чрез превоза на товари, където може да се печели много добре.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 1f4e765c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   49, трезвомислещ човек си с радикални идеи, на този фон не знам защо не наричаш циганите цигани, а с купешката дума ром - та това означавало човек на цигански, съжалявам, за мен това е напитка. Вероятно ще се реформира БДЖ, малко по малко ще се получат нещата, и аз съм пътувал немалко в първа класа, защото все пак е по-нормално от втора, но сега го правямного рядко, само когато времето е много лошо, иначе предпочитам да се придвижвам с колата, по-скъпо, но по-комфортно. Очаквам БДЖ да фалира и да бъде приватизирана, парче по парче, очаквам цените на тази услуга да достигнат автобусните, а дори и да ги надвишат - така както е в САЩ. Очаквам услугата да се подобри. Очаквам държавата чак на този много по-късен етап да започне да дотира губещи дестинации със социална функция. Но това ще се получи след поне още 10 години.
М, 36

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   М 36, както и да наричаме проблема, той си остава. Аз не тая иначе негативни чувства към циганите, ромите или както там ще ги наречем. Те не са ни проблемът, а са симптом и вид раково образование, но от нас - МНОЗИНСТВОТО зависи как ще се случват нещата в нашата държава.
Иначе циганите на Запад ги наричат „българи и румънци“ и пак това не им решава проблемите с тях, а губят, защото изгониха вече образовани от тях хора, в които са инвестирали.
За БДЖ ми е болно, защото макар че идвам от град без ЖП-линия, аз живея и работя в Столицата и по работа пътувам често до Варна, което в момента е възможно само със самолет да става. Всяка седмица съм по самолетите и същите хора гледам се джуркаме. Срамота е при изградена съвсем добра ЖП-линия аз да не мога да взема влака. Преди жертвах деня си да се друсам заради принципа, но вече нямам време за този лукс, а ако влакът просто не обикаляше паланките и се движеше с максималната скорост, връзката за работещите хора щеше да е доста атрактивна и много по-бърза от тази с кола. Жалка история - за да могат да пътуват икономически неактивните хора, икономически активните трошим време и ПАРИ и пак не можем да пътуваме като хората.
Колкото до ромите - не бива да ги мерим с един аршин. В моя град роми имаше, но бяха от по-нормалните и най-вече МАЛКО на брой. Те имат касти, които са много различни една от друга и като ги вкарваме всички под една категория, ние губим стотици хиляди възможности, защото достатачно малко сме вече като население, за да можем да пропиляваме и един човек. В моят град ромите плащат и ток, и вода, което не е било винаги така. Просто кметицата извади големите чертежи, видя, че са строили на общинска земя и едно лято им купиха тръби да си направят канализация - дадоха им 1 месец. За 2 седмици си бяха направили канализация и си бяха покрили улиците с асфалт. Къщите им иначе са много хубави и не се отличават от нашите, не крадат и не правят проблеми, а от вече 10 г. си плащат и тока, и водата, от което печелим всички. Не беше трудно, но трябваше воля и най-вече спомогна това, че самите роми не бяха от т. н. „турски роми“, които ги има масово в Бургас и Варна, а от т. н. клан на „просяците“, макар че не прсят. По празниците по някаква стара традиция иначе жените ходят да просят, но по-скоро правят сурдинка с пенсионерите и обсъждат пред кооперациите разни теми...и се радват на зимнина и разни дреболии по-скоро заради традицията и да обиколят хората, което на много пенсионери им е важно. Баба ми си имаше така две жени, с които редовно си говореше с часове. мъжете иначе работят здраво и си гледат семействата, нямат повече от 2 до 3 деца и си ги гледат, а отскоро дори вече масово пращат децата си до 12 клас в училище и особено момичета успяват и да следват.
Има функциониращи модели, но трябва да се инвестира в хората, които искат да се интегрират, не да се изсипва по принципа на кофата и да потъват парите.
Жал ми е иначе за децата им - кой заслужава да се роди и да израстне в такава среда?
Време е да се събудим, защото България все още е държавата на българите и от нас зависи съдбата ?.
Живяла съм и на Запад и съм видяла истински проблеми с емигрантите араби и африканци. Нашите роми изобщо не са проблем така погледнато - най-малкото нямат национална гордост, не изповядват масата някаква религия и са много лесни за манипулация, защото са прости и наивни хора. Същност най-голямото желание на циганите е да живеят добре и децата им да живеят добре. Всички сме човешки същества в крайна сметка, но като ги поставяме всички под един знаменател правим същата грешка като западняците, които наричат циганите „българи и румънци“ и гонят хората, в които са инвестирали стотици хиляди евра без да изгонят циганите. Това също е част от решението на проблема иначе - точно най-долните касти цигани са все още номади и нямат какво да губят, т. е. бавно, но сигурно ще си се разпръснат из Европа, както са живяли с хилядолетия и не са правили проблеми, защото едно е за 2 седмици да мине катун, друго е катунът да ти е съсед.

За БДЖ съм убедена, че ще се случат нещата, защото дъното се е ударило. Имаме вече линиите, трябва просто да ги модернизираме и да купим по-модерни мотриси, което не е толкова скъпо в сравнение с лудите пари, които пръскаме в момента за неспасяемото БДЖ. База, познания и работници за собствени вагони имаме, имаме машинисти много добри, имаме всичко - както стана с България Ер, просто трябва частен инвеститор да поеме нещата и ще функционират.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e4b66c9d60
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

52.   Преди 40 г. се смеехме на Албанците, че имат Само 2 ЖП линий. Най-после ги настигнахме, макар и в 21 век! Както казва един виден наш спортист "Продължаваме напред! "

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 03e0b6d59e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   52, то не е въпрос на кого ще се смееш, а ти какво ще постигнеш. Не ме интересуват ни албанци, ни техеранци... и по-добре веднъж завинаги да приключим с БДЖ по примера на Балкан, за да има място за ново начало, вместо да поддържаме изкуствено един труп.

 
  ...

1-50 от 51
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker