Постоянен страх за баща ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121394)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14389)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18579)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Постоянен страх за баща ми
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 1695 пъти
Здравейте. Момиче съм, на 17 години.

Пиша тук, защото от известно време изпитвам огромен страх, който не ми дава спокойствие. Баща ми е пушач от много години и още от малка съм чувала как майка ми в опит да го накара да спре цигарите си е изпускала нервите и му е казвала, че ще се разболее от рак на белия дроб. Наскоро бащата на един мой приятел почина от същата болест и оттогава този страх се загнезди в мен. Не е като да го мисля непрекъснато, но когато се сетя за това просто изпадам в някаква паника, започвам да плача и с часове не мога да се съвзема - представям си всякакви ужасни работи, което още повече ме разстройва. Освен това изпитвам някаква вина, че си мисля затова и даже, че го споделям тук - сякаш сама предизвиквам лошото да се случи.

Преди баща ми си е правил изследвания редовно, защото майка ми е лекарка и много е настоявала. Но от няколко години не е. Молила съм го да се прегледа, просто за всеки случай, но отказва. Преди няколко месеца се беше съгласил, даже си беше взел един ден отпуск от работа, за да отиде на доктор, но няколко часа преди това започна да си мисли оправдания, не му се ходело, трябвало да плаща сметки, някой друг път и т. н.
А за спиране на цигарите не може да става въпрос. Многократно съм говорила с него - и аз, и всички от семейството. Опитвал се е много пъти, но не става, пристрастяването му е много силно.
Много се притеснявам. Осъзнавам, че няма реални основания, но просто не мога да спра. Особено откакто се случи това с бащата на приятеля ми...

Вече не знам какво да правя. Ако имате някакви съвети, наистина ще съм благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: a03a7e09d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм момиче на твоите години и имам същите опасения за моя баща и той като твоя отказва изследвания и не може да стане и дума за спирането на цигарите. Моят баща пуши от повече от 30 години, няма шанс да ги спре, навик е вече. Не мисля, че и твоя би могъл. Няма как да ги накараме. Пробвала съм хиляди простотии, веднъж даже седнах на прозореца на перваза с единия крак отвън, а другия вътре и казах, че ако не спре цигарите се хвърлям, голяма гледка беше, но и това не подейства, мама го заплаши с развод, и това не подейства. Просто гледай да го занимаваш нещо, за да ги намаля, нещо да яде или да говори, за да не пуши. Съвет да ти дам не мога, но мога да ти кажа, че имам същия проблем и поне, че не само ти имаш тази болка в сърцето си и това страх.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 38aaa60fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Баща ми все като му натяквам да ги спре ми казва: Все от нещо трябва да се умре.. Какво да ти кажа, мила. Ако сам не си реши, няма как да го накарате. Остави го, в днешно време на повечето възрастни това им е останало единственото удоволствие.. Какво да се прави

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 36bcdd6acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Недей да го мислиш толкова! В живота се случват всянянви неща. Това че баща ти пуши, не означава че ще се разболее от каквото и да било. 90% от населението пушат и в крайна сметка малка част от тях са заболели от рак. Имай впредвид също, че най-голямята причина поява на рак е стрес, под каквато и форма да е той и най-вече от притеснения. Много хора страдат от тревожност и когато срещнат някаква трудност, те се побъркват и точно такива хора хващат тази коварна болест. Така че най-важното е човек да има силна психика и да не му пука за нищо. Спокойните хора са хората с най-малко здравословни проблеми!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a49a2a1aaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма проблеми, не се притеснявай.
Моя като цели 20 години пуши е здрав като бик :)
Спри да мислиш лоши неща, не мисли негативно, за да не се притесняваш излишно.
(на 47 г е)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e0da7e3a6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Дядо пушеше едни цигaри " Жилет " се кaзвaхa, без филтър бяхa, ужaснa отровa. Живя 80 год. последните 9 нa легло пaрaлизирaн от кръстa нaдолу, но си пушеше по две кутии и нямaше проблем с дробовете - ирония нaли? !
Тaтко беше спортист, не пиеше, нито пък пушеше. Нaй- големият му " грях " бяхa пaстичките с безaлкохолно от квaртaлнaтa слaдкaрницa. Починa нa 53 год. от инсулт, който го отнесе зa 9 дни. Просто пaднa пред входa нa връщaне от рaботa, a уж прaщеше от здрaве.
Тa животa е тaкъв! Aко водим здрaвословен живот, със сигурност ще умрем по- здрaви, но не се знaе когa!

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 220a8bc1cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Първо, прочетох в коментар №3, че 90% от населението пуши. Един съвет: не използвай числа, които си намислил на момента. ;)
Второ, има за какво да се притесняваш. Аз съм на 14, баща ми е на 42 и пуши повече от 20 години. Сега е болен, причината е в цигарите, налага се лечение.
Едва ли ще можеш да го откажеш от навика, но му купи лепенки против пушене (в аптеката продават), книга за отказване на цигарите и го накарай да спре да си купува, а да започне сам да си прави (така ще са по-малко вредни).
Късмет!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: b8fdc36dea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Направи усилия да спреш да мислиш такива глупости, ако е нужно потърси и помощ при психолог.
Казвам глупости, не защото мисля рак за глупост, а защото е глупаво да имаш тези натрапчиви мисли. Не си ли наясно, че ако чуеш за премазан от автомобил пешеходец не е нормално да се мъчиш да спираш роднините си да излизат извън дома за да не се случи и на тях?
Ами ако успееш да го накараш да спре да пуши и не се разболее от рак, а го прегази камион? , тогава трябва да го затвориш в дома ви, ами ако стане нещо в дома ви?
Не може и не трябва да си позволяваш да караш околните да живеят в описана от теб клетка с подтекст любов. Любовта е нещо безусловно или обичаш безусловно, без да поставяш граници на човека или не обичаш дадения човек.
Тук не става въпрос само за цигарите, той може да реши и екстремни спортове да практикува, и високо планински алпинист да стане ще го спреш ли? От любов ли ще го направиш или от егоизъм?

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1933e7756f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От авторката: Първо благодаря на всички коментирали.
Номер 8, причината поради, която написах темата са личните ми страхове, които сама осъзнавам са безсмислени (но не мога да ги владея). Т. е. проблема, който съм споделила не е свързан с това как да накарам баща ми да спре да пуши - сама казах, че знам, че е почти невъзможно. Нито живее в някаква "клетка", нито го карам да живее в нея. Приемам го и го обичам такъв, какъвто е, просто не искам сам да си вреди на здравето. Макар че във всяка любов има доза егоизъм, според мен това, че се притеснявам за баща си не ме прави егоист.
А примерите с пешеходците и алпинистите изобщо не са подходящи.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: b8fdc36dea
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ЧНГ
До №9 Как бе авторке да не са подходящи примерите, пешеходците и алпинистите, не си ли застрашават живота и здравето? В България да си пешеходец в процентно съотношение е по-опасно за здравето, от колкото да си пушач. Направи справка на починалите от рак на белия дроб и починалите пешеходци в минала календарна година и ще видиш, че пешеходците са повече.
Да поставяш на някого своите искания да спре, или да започне, нещо свързано със собствения му живот и здраве си е чисто ограничение, което чрез метафора се описва като клетка. Егоизмът е начин на поведение, който се обуславя от мисълта за собствената полза, изгода и защита на собствените интереси. Защо искаш баща ти да спре да си вреди на здравето? Не е ли в твой интерес/изгода това? Значи е егоизъм!
А твоите лични страхове се лекуват при психолог, психо терапевт, в краен случай психиатър. Изпадането в паника, реването с часове, представянето на всякакви ужасни работи, си е твой личностен проблем, които се лекува за да не се задълбочи. Ако беше здрава психически, щеше да не мислиш за болести, смърт и тем подобни, щеше да можеш да се радваш на времето прекарано с здравия си баща, а не да мислиш за предполагаемо черно бъдеще.
Интересувайки се от темата виждаш, че както има опасност от рак при пушачите, така има и пушачи на по над 80г които пушат от над 60г и не са болни от рак, така щеше да забелязваш че не всички болни от рак са пушачи. Както си представяш трагична смърт, така може да си представяш и живот до дълбоки старини.
Затова ти трябва психо терапевт за да се научиш, да се радваш на настоящия розов момент, а не да с измисляш тъмен цвят за бъдещето, губейки радостта на настоящето.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9e86b89f49
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Най - често срещаме съдбата си на пътя по който се опитваме да я избегнем. Прадядо ми почина на 106 години. Като до последния ден си пушеше по 2 кутии цигари на ден. Започнал ги е на 16.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: c7b17f2698
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Изглежда, пушенето на баща ти, е по голям проблем за тебе, отколкото за него. Оставете го на мира, живота си е негов, както си иска, така да го живее. Моят дядо е пушел от дете, но като стана на 70 започна да се задушава. Лекарите му казаха да си избере, или гроба от цигарите, или живота без цигарите. И той беше много пристрастен, но веднага остави цигарите и се спасяваше с люти ментови бонбони. Е не живя до 100, но поне не се задушаваше, явно драбовете му се поизчистиха. Друг дядо, наш съсед, до 80 години редовно беше с цигара на устата. Спря да пуши, защото не можеше да си запали цигара, ръцете му трепереха и не можеше да се обслужва сам, но ако му дадяха запалена цигара, си я изпушваше. Това ме навежда на мисълта, че само слабохарактерните се оправдават, че не могат да откажат цигарите. Аз ако искам, за един ден мога да изпуша една кутия, а след това да не запаля и една цигара. Интелигентните хора, които мислят трезво, не пушат цигари. Навремето се смеехме на циганки които пушеха цигари по улицата, сега стана модерно да им се подражава. Сами преценете, към добро ли се развиваме, или към циганизация.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker