Нямам право на личен живот, а съм пълнолетна. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Нямам право на личен живот, а съм пълнолетна.
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 2953 пъти
Здравейте ! Ще ви разкажа за семейните си проблеми и се надявам да получа свесни отговори, а не да бъда критикувана!!

На 18 години съм и в къщи жиеем 5 човека. Аз, баба, дядо, майка ми и баща ми ! Всичко звучи много розово цялото семейство на едно НО вярвайте ми не е ... Не мога да кажа, че някога съм лишавана от нещо каквото съм поискала съм го получила макар и не на момента и смея да кажа, че не съм лигла когато ми кажат НЕ значи е не, и не повдигам въпроса !

Проблема е, че две поколения не могат да живеят на едно още повече в тристаен апартамент. Аз нямам моя стая аз спя в хола а баба ми и дядо ми си имат тяхна спалня, в която за да влязат трябва да минат през хола. Извода: Лично пространство никакво !
Наистина не знам от къде точно да започвам да се оплаквам и дори не знам какво точно да ви попитам, но искам някой да ми каже дали е нормално Баба ми да дърпа конците и всички да се съобразяват с нея непрестанно. Всеки ден, когато съм в голямо междучасие още от първата минута тя ми звънни за да ме попита дали имам оценка.. Малоумно е според мен ! все едно като се прибера няма да разбере.

Имам си приятел от почти 2 години. Отношенията ни са сериозни, но се караме както всяка двойка единствено заради нея! Тя не иска да спя у тях, защото видиш ли ако спя с него на едно легло ще съм бременна ... Майка ми и баща ми къде са в този момент ли ? Баща ми си мълчи защото на работа се изнервя наистина много и като дойде удома за да мълчи баба и угажда на нея, защото когато искам да изляза да остана да спя някъде баба звъни на баща ми и започва да му крещи как може да ме пуска напред назад и той да си спести разправиите вкъщи решава просто на мен да ми каже Не, без да го вълнува как ще се почувствам аз и съответно приятеля ми .. Нагло е да искам всичко да ми се разрешава но аз искам просто малко повече лично пространство.

Няма път в който като говоря по телефона баба ми не дойде при мен и да ме пита с кого говоря, като види, че си пиша веднага с кого си пиша. Според тях ( баба ми и дядо ми ( родителите на баща ми)) не може да общувам с други момчета освен приятеля ми е и невъзможно да си пиша с тях камоли да излизам.

Може би искам съвет какво да направя като се чувствам адски неразбрана баба ми и дядо ми си имат свои виждания и трябва да става каквото кажат те.

Другото, което ме измъчва е, че изкарах шофьорска книжка. Абсолютно съм наясно, че няма как на същия ден да ми се купи кола. Дядо ми има и мога да карам временно неговата, но той не ми я дава, аз не съм можела, не можело да карам вечер, да се разхождам безцелно, не може да карам когато е мокър пътя и има сняг...... по дяволите ако не мога защо ще съм я взела тази книжка ... Кога ще свикна да карам ? Хубавото е, че приятеля ми, ми дава колата си от време на време ..

Като стана дума за приятеля ми той смята, че баща ми си мълчи, защото това е единствения ни апартамент и да не би случайно баба и дядо да вземат да не му оставят апартамента .. Говорила съм с баща ми и той ми каза, че нямаме възможност да излезем на квартира, нито да купим жилище, и трябвало да стиснем зъби, да търпим защото били възрастни .. ИСКАМ СЪВЕТ КАКВО ДА ПРАВЯ КАК ДА ИМ ОБЕСНЯ, ЧЕ КАТО РЕША ДА ИЗЛЯЗА НЕ МИ ТРЯБВА РАЗРЕШЕНИЕ ... и надали да има някой като моя проблем но все пак ще попитам . Единствена ли имам този проблем?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: f243da5723
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Учи си уроците! Ако те приемат за студентка в друг град, тогава целия този филм ще приключи.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: ae36b833ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На 18 не ти ли минават идеи за продължаване на образованието в друг град, например? Възможно е да нямаш финансова възможност, но много приятели работиха през време на следването си и успяха - пък и вашите ще ти помогнат с каквото могат. Трябва само сеиозно да си налегнеш парцалите и да четеш. Баба и дядо ще одобрят - а може и да те подкрепят и финансово. От тук, от там - ще вържеш 2-та края.
Сега сериозно - следването е най-страхотното нещо, което изобщо може да се случи на човек. Дипломата и възможността за по-добра работа е допълнителен бонус. Ще се научиш да се оправяш и да живееш сама, да разпределяш разходите си, да работиш. Ще се запознаеш с много и различни хора, ще разшириш кръгозора и възможностите си, ще ходиш по купони без да се отчиташ на вашите и ще се научиш сама да си поставяш ограниченията - например да се прибереш по-рано, защото утре си на работа, имаш изпит и т. н. Ще пораснеш, ще срешнеш и нови момчета. Може да избереш да останеш със сегашния си приятел, или пък не - каквото покаже сърцето.
Млада си - целият свят е пред теб - и сега е момента да попиташ: Какво правим? - Отиваш да учиш? Почваш да работиш? Оставаш при вашите и се съобразяваш с тях, защото дома и прехраната зависят от тях? Жениш се за приятеля си и отиваш при неговите родители и техните правила? Забременяваш от него и ставаш отговорна за живота на друг човек, който трябва да издържаш и възпитаваш, и който също един ден ще те пита: "Аз нямам ли права в тази къща? "

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 926755a580
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката: Чакам деня, в който ще се изнеса да уча в дуг град, но ще е по близо, защото приятелят ми си е намерил сериозна работа тук и да сме по близо един до друг

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: afdbb48d18
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Щом си на издръжка от родителите си, си длъжна да се съобръзяваш с порядките им. След като си пълнолетна, имаш право да се изнесеш, но трябва сама да се издържаш. Няма такъв вариант, хем да си развяваш байрака, а някой друг да те храни. Отиди и живей при приятелят си, какво се натрапваш на старите. Даже старите в старчески дом да живеят, то родителите ти, пак ще ти се месят. Щом се смяташ за порастнала, напускаш дома и живееш както искаш.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 3865bdbdf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Виж какво, твоята ситуация е много тежка и прецакана. По принцип не е редно да е така. В твоята история, ти си права, имаш 18, имаш всички причини да не си при тях. Обмисли добре всички възможности да се махнеш и да се вземеш в ръце, да работиш и да се издържаш сама. Ще се чувстваш по-добре, няма да ти е лесно, но приятелят ти ще ти помага, нали е за това. Иначе е така, старите хора се мислят за много властни, минали са покрай комунизма. Родителите ти изобщо и не искат да чуят твоето мнение, и не проявяват никаква емпатия. Според мен просто трябва да се изнесеш оттам, защото наистина не е добре.

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 8750d3eb9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Много е лесно - намираш си работа, изнасяш се на кварира и тогава сама определяш живота си

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5f7838134a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Завърши изкарай добри оценки на матурите кандидатствай във ВУЗ. Приемат ли те се махни оттам още при първа възможност, даже защо сега не отидеш при приятели си, ако естествено живее сам де

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 9044871ea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Съветът ми е да отидеш да учиш в друг град висше образование и така може да имаш и квартира. Бил съм в положение подобно на твоето и наистина имах усещането, че се задушавам. В апартамент е трудно съжителството между повече хора ако е в къща е по-друго.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 3e1d2471f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   За да се ползваш от правата на пълнолетен човек за съжаление трябва да поемеш и задълженията на пълнолетен човек.
Истината е че: Всички права на света вървят заедно със задължения.
Дали е нормално Баба ти да дърпа конците и всички да се съобразяват с нея непрестанно, ДА, защото както изглежда домът в който живеете е неин и на дядо ти. Те като възрастно семейство са се разбрали кой от тях да командва в дома им, вие /ти и родителите ти/ нямате права, защото сте се лишили от задължения да си осигурите собствени домове. Извинението "нямаме възможности" не ви дава права над дома на баба ти и над който и да било чужд дом. Дом се купува или строи с много труд и лишения, за да се ползваш от правата на собствен дом трябва първо да изтърпиш задълженията по труда за него, или поне да се лишиш от голяма част от заплата си за да платиш квартира, а за заплата се работи.
По същия начин се обяснява имането на книжка. Тя като документ ти дава право да шофираш, обаче ти като шофьор си задължена първо да си осигуриш автомобил и после да шофираш по правилата. Дядо ти не е длъжен да ти дава колата си, да ти налива гориво, ей така, щото, видиш ли, имаш книжка. То и аз имам книжка, ако е длъжен да дава на теб колата си, значи и на мен е длъжен да дава колата си и то с пълен резервоар, защото може да реша да ходя надалече.
Осигуряването на автомобил става по същия начин, както с осигуряването на дом, или купуваш или плащаш с пари под наем, или плащаш по друг начин с уважение към дядо си, или по онзи начин както взимаш на приятеля си автомобила /последните два начина стават с уста, но в случая с дядо ти словесно, а при приятеля ти механично действие с уста/.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 926755a580
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9 аз всеки път щом му взема колата му наливам газ! Колкото до него той не ми дава да обикалям с нея дори в града отивам дам където отивам само да ссе придвижа и се връщам те сами ми казват искам да ти вземат книжката аз не искам да караш ти кола е извинявай но при тези упреци какво мога да направя

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 09f2d4b06e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   авторке, при обстоятелствата у вас няма какво да направиш, освен да изтраеш още малко докато завършиш и станеш самостоятелна - това значи да се издържаш сама. тогава можеш да правиш каквото си поискаш в собствено или под наем жилище, с кола, която ти си си купила.
дотогава трябва да разчиташ на другите, колкото и несправедливо да ти се струва. дядо ти не е длъжен да ти дава колата си, независимо ти какво мислиш. а домът си е техен и те определят правилата в него.
разбирам как се чувстваш, навремето и ние с родителите ми живеехме заедно с баба ми и дядо ми, и аз нямах собствена стая, та не мисли, че си единствената, която го преживява. хората си имат разбирания, които ти няма как да промениш, а и не трябва, те са в правото си да имат мнение за собствения си дом и кола. просто изтърпи някоя и друга година и тогава действай.
Ж43

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 339deb090a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   На 18, а тотално необразована, но претенции големи имаш!? По добре се погрижи за собственото си осъвършенставане, че така, не само твоите хора ще те отхвърлят, но и всички около тебе. От пост №10 се вижда, че и едно изречение не можеш да напишеш правилно, а камо ли кола да караш!? Не упреквай другите, а погледни себе си!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 85c07162e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   На 18 си, така че явно си последна година. Като завършиш ще можеш да кандидатстваш в някой университет в друг град, де се изнесеш на общежитие и тогава никой няма да ти се бърка с кого си и какво правиш. А иначе аз живях в подобна среда до доста по-късно, защото съм от София и дори когато ме приеха в университета си живеех вкъщи, с нашите, баба и дядо и сестра ми. Добре, че баба и дядо бяха невероятни хора, обаче и аз трябваше да се съобразявам с много неща, не можех да каня приятели вкъщи, да оставам да спя някъде извън дома (веднага почваха да ми звънят на мобилния къде съм) така, че за първите години в университета всичко на всичко съм спала у приятеля си 1-2 пъти като излъгах, че съм при приятелка, ама съм изпуснала последния автобус и не мога да се прибера, че тя живее далеко и не е разумно да вървя сама посред нощ. Накрая се омъжих почти веднага след завършването и се изнесох от вкъщи за да живеем с мъжа ми отделно. Обаче живях по описания от теб начин до 23 години и много добре те разбирам. Единственото ми преимущество беше, че баба ми не ме третираше като малко дете, обаче всичко останало си беше точно като при теб. Вечно трябваше да се съобразявам с още 5 човека и сега като сме си само двамата с мъжа ми направо не мога да се нарадвам на спокойствието и на свободата си. Каня си гости когато си искам, разхождам си се у нас полугола... абе, щастие! Така, че потърпи още малко и ще можеш да се изнесеш.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 527c4f8d1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   аз също постоянно се карах с наще.. майка ми, баба ми... майка ми на работа, а баба ми ме караше да се прибирам когато бях тъкмо излязла.. ставало късно, имала съм задължения вкъщи, а относно приятел криех че имам.. чак сега знаят, когато тази година станах студентка и се изнесох в друг град.. сега правя каквото си искам, че отскоро и живея с приятеля си и с наще се разбирам повече, тъй като не се караме като преди :)

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 8815eb1393
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Мила, личният живот не е нещо, което ти се полага по право и автоматично щом станеш на 18. За да имаш личен живот и родителите и баба ти да не ти се бъркат трябва да си го заслужиш. Като начало да докажеш, че си отговорен човек, а когато завършиш и започнеш и да си изкарваш парите сама, тогава ще имаш пълното право да претендираш за личен живот и независимост, но докато живееш у вас и разчиташ на вашите да те хранят, ще трябва да се съобразяваш с техните правила, независимо, че те не винаги ти харесват. Така, че щом завършиш училище, или почвай работа или запиши висше в друг град и тогава никой няма да ти се бърка, но до тогава ще трябва да поизтърпиш.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 24 дни
hash: 10e20eced0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Е баба ти прекалява с грижите, но явно са те и разглезили и сега се виждат в чудо. Например, приемаш за твоя колата на дядо си, а тя не е. Гледай да не им капризничиш и да не им обръщаш внимание, можеш да забраниш баба си за входящи обаждания и готово. Нека си мърмори, ТИ нали знаеш с кого искаш да си. Ако е така, никой не може да ти повлияе.

 
  ...
преди: 9 години, 2 дни
hash: 2a776c6dce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Нормално е. Баба ти и дядо ти имат съвсем други порядки и разбирания. Или се примиряваш с тях, защото те са по-възрастни и ти живееш под техния покрив и ти ВИНАГИ ще бъдеш тяхно дете независимо на колко години си. Или се примиряваш или заминаваш да учиш някъде другаде и да си живееш, както ти намираш за добре:)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker