Правен казус относно наследствена къща - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Правен казус относно наследствена къща
преди: 9 години, 20 дни, прочетена 1971 пъти
Става въпрос за майка ми. Те са 3 сестри и имат наследствена къща на името на починалите им родители. Едната сестра живее там сама от 15 г. Поддържа, плаща данъци и т. н. Няма друго жилище, но иска да се продава. Майка ми също иска да се продаде, за да си вземе дела, тъй като няма възможност да живее там. Третата сестра обаче не иска да се продава.

Въпросът ми е, след като третата не иска, може ли все пак да се продаде без нейното съгласие. И другия проблем е, че си нямат доверие. Съответно как майка ми може да си гарантира, че ще получи реалната сума, която и се полага? Няма гаранция, че пред нотариуса няма да изповядат нереална сума. А и кой ще получи парите, защото ако ги получи някоя от сестрите едва ли ще и даде нейния дял? Къщата реално струва около 30 хил лв и майка ми си иска нейните 10. Как да си ги гарантира тези пари? Възможно ли е примерно срещу предварително дадената и сума, просто да се откаже от наследството в полза на някоя от сетрите си?

И другото - възможно ли е по някакъв начин сестрите и да я прескочат и да не и дадат нищо? Например живеещата там да я придобие по давност и да си я продаде сама или някакъв друг начин?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 19 дни
hash: c2854005ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не могат да я прескочат, защото ще трябва банкови сметки и на трите и парите се превеждат по равно.
По-добре я продайте чрез агенция тази къща, за да сте спокойни, след като са 3-ма собственика и има подобни проблеми. Относно тази, която не желае да продава, трябва или да изплати на сестрите си частите, ако не желае да се продава. Консултирайте се с адвокат бе хора.

 
  ...
преди: 9 години, 19 дни
hash: 793814b426
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не може без съгласието на майка ви, къщата да се продаде. Нито пък има давност, тя да си получи своя дял. Най разумно е да се консултирате с адвокат и направите нотариална покана към другите две сестри, да изплатят на майка ви 10 хил. лв, които тя иска, а тя да се откаже от своя дял. Ако мястото където е къщата е перспективно и след време другите две сестри биха могли да я продадат за повече пари, със сигурност ще се съгласят на този вариант, но ако е някоя стара къща(нуждаеща се от основен ремонт), едва ли ще се съгласят. Най удобно за майка ви е, да й изплатят дела, иначе ще последват дълги разправии. Другият вариант е съдебна делба, която може да надхвърли стойността на имота, а за вас ще останат само изхабените нерви. Най добра е-доброволната делба, но тя е за хора.

 
  ...
преди: 9 години, 19 дни
hash: a6d7517740
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Най-добре се консултирай с адвокат. Обаче не мисля, че има законен начин майка ти да бъде прескочена. Живее или не в къщата тя е наследница на родителите си точно в такава степен колкото и сестрите си. Така, че най-добре продайте къщата чрез брокер, а ако толкова не могат да се споразумеят може и чрез съда, но тогава парите ще са доста по-малко. Ако пък едната сестра не иска да продава може да изкупи дяловете на другите две... варианти има, но за най-сигурно говорете с адвокат и дано се разберат, че стигне ли се до съд... ужас! Може и 15 години да се точи делото, да не говорим, че отношенията ми ще се развалят завинаги.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 17 дни
hash: 1a821c2d70
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Вещта /къщата/ е съсобствена. Може да се продава цялата или да се продават идеални части от нея.

Всяка от сестрите може да продаде идеалната си част само след като покани другите две да я изкупят на цената, на която иска да го продаде на трето лице, в определен срок.

Цялата къща могат да продават само заедно трите.

По давност се придобива по - трудно, отколкото хората си го представят. Къщата е обща и независимо, че се владее само от една от сестрите, приема се, че тя владее и за другите докато не направи нещо, което недвусмислено да сочи на промяна на намеренията й - примерно забрани достъпа на сестрите си до имота. От това действие насетне тече 10 - годишна придобивна давност.

Съветът ми е все пак да правите периодично справка в Агенцията по вписванията, за да се информирате да нее убедила някой смел нотариус да й състави нотариален акт по обстоятелствена проверка на нея само.

Не пестете от адвокати. това го казвам не само, защото аз съм именно такъв, а защото като му платите, той застава с името си зад съвета си. Тук не виждам как ще отсеете полезните съвети. Номер две е дал съвсем разумен, моят също е такъв, но без да се прегледат документите, всичко е теория .... Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker