Синът ми не желае да говори на български... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Синът ми не желае да говори на български...
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 3467 пъти
Здравейте. Казвам се Екатерина и от 10 години живея в Русия. 5 години съм женена и имам момченце на 5. Почна да ме притеснява факта, че не желае да говори на български. С мъжа ми говорим на български понякога, защото той е бил много пъти в България и знае езика. Когато беше по-малък сина ми аз му говорех само на български, съответно и мъжа ми, защото имаше молба от моя страна детето да говори и моят роден език. По едно време мислех, че е от свекърва ми, но тя на другия край на Русия и се виждат 1-2 пъти в годината, освен това аз много я харесвам. Говорила съм с учителките в детската градина. Първо си мислех, че там нещо му се подиграват и затова не желае да говори на български, но госпожите даже се изненадаха от това мое предположение. Всяко лято идваме на море тук в моят роден град Варна, но сина ми отново не желае да говори на български. Съмнявам се да е несигурен в езика, защото съм го чувала да говори. Много ми е болно..

Ще помоля да не ме нападате, защото наистина ми е много тъжно и злобните коментари няма да помогнат..

Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 70fbfd8f0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Подобна беше ситуацията и с едно мое близко дете. Майка му е българска, баща му е испанец и съответно детето е родено и си живее там. Обаче всяко лято го водят в България и то за по цял месец, че и повече. Първото лято не говореше български въобще, второто също (въпреки, че у тях майка му говори български), ама явно имаше някакво притеснение. На третото лято, всички се наговорихме, че ще говорим само български с нея и ще реагираме само когато говори на български. Да видиш как проговори! И сега си говори и двата езика без никакви проблеми. Вярно, понякога на български и липсва някоя дума, има и лек акцент, обаче си говори много прилично. Опитай се да направиш същото. Заяви на детето си, че си "забравила" руски и каквото и да искаш ще се правиш, че не разбираш докато не ти го каже на български. Да, трудно ще е, ама проговори ли веднъж... , защото съм сигурна, че знае много думи и разбира, но изпитва страх да се отпусне и да говори. Всеки, който е учил чужд език знае за какво говоря. Не можеш да се отпуснеш и да си отвориш устата, защото все се притесняваш, че правиш грешки и говориш неправилно, обаче като те поставят в ситуация, в която нямаш избор, преодоляваш ужаса и проговаряш!
Успех! И се радвам, че искаш сина ти да помни и да знае от къде идва майка му. Това е важно!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 208172fa8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Отнема време. Има и такива случаи-пълно мълчание от страна на единия език (естествено го разбира) и накрая изведнъж започва. Само не губи надежда-нещата се оправят. Просто при различните деца нещата се стичат по различен начин. Няма как да не го проговори, не се тревожи. Може да почакаш още година-две, но ще се случи, сигурна съм. Няма да се притесняваш, ОБЕЩАЙ МИ!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 370c4909d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Поздравявам те, че искаш синът ти да говори и български. Според мен не трябва да го укоряваш за това, че в момента не желае. Образовай го чрез пример - например гледай филм или предаване на български със съпруга си. Той вероятно ще прояви интерес и ще иска да гледа с вас. Или чети книга на български - децата са любопитни и може да иска да разгледа книгата. Децата не са далновидни като възрастните и той може да не желае да говори български, защото не вижда пряката полза от това - та вие знаете и руски и всички около него говорят руски. Едва на 5 годинки, все още не знае, че говоренето на още един език ще обогати културата му.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 08e8211ff2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Изобщо нямaм нaмерение дa те нaпaдaм, дори много добре рaзбирaм ситуaциятa. Моите децa сa вече големи, но имaме същият кaзус. В къщи винaги им говорех нa бългaрски, докaто не зaпочнaхa първо дa ми отговaрят смесено, ( половин изречение нa бг и другaтa нa местният език) a после и изцяло нa местният език. Когaто говорих с тях сериозно по темaтa, отговър и нa двaмaтa беше-" мaмо, в къщи нa бг, нa училище и нaвън нa местният, отделно учим двa други езикa и вече блокирaме".
Aко детето ходи нa грaдинa и учи и aнглийски или друг език, вероятно се чувствa по подобен нaчин. Aз се уверих, че ето, примерно рaботaтa нa преводaчите никaк не е зa подценявaне. Случи ми се дa трябвa дa коминикирaм нa три рaзлични езикa едновременно и зa около минутa блокирaх нaпълно. Не ми идвaше никоя думa, нa никой език.
Говори с него спокойно и го попитaй дaли му е трудно, дaли се обърквa и зaтовa тaкa. Aко е тaкa, рaзберете се ти дa му говориш нa бългaрски, a той когaто нa кaкъвто език искa дa ти отговaря, кaкто се чувсвтa в моментa. Поне ще му поддържaш мaйчиният език тaкa.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: dd55df3171
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Това е уникална простотия.... това вие родителите сте опастно нещо, всеки път ни намирате по-някой косур! Като нежелая, не желая, колкото повече го насилваш повече ще намразва българския, а и не забравяй че руския и българския са почти едни и същи...

момиче на 18г.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: a700a987f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   И защо синът ти трябва да говори български? Нали живее в Русия? Синът ти не е длъжен да говори български, така че спри да го караш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 85420eb283
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А не се ли сети да попиташ детето, какво е неговото обяснение за отказа му? Лошото при теб не е че детето ти не говори български, а че ти като майка нямаш достатъчно градивни разговори със сина си и търсиш причини за проблемите ви в хората.
Връзката майка-син е огромна и би трябвало никой по далечен човек, баби или учителка да не могат да я победят, но ти си развалила тази връзка със сина си и даваш възможност той още на 5 години да бъде повлиян от хорско мнение, вместо да защитава твоето мнение пред хората.
Имам син доста по голям, днес той има собствено мнение за нещата от живота, но когато той беше на 5 години би защитил моето мнение с зъби и нокти, би се борил за нашите общи решения, дори да съм му казала, че за него е правилно да носи розови дрехи, на 5г той би казвал че решението е негово и би го защитавал пред хората като такова и би нападал хора които му казват че е грешно или неправилно, той би защитавал това като нещо наше си, между майка и син.
Погледни циганите, те винаги са в чужда държава, с чужд околен /общетвен/ език, защото си нямат своя и въпреки това няма циганче което да не говори цигански и дори говори по лошо езикът на държавата в която живеят. Циганките успяват да затвърдят тази родствена връзка с която ти имаш проблем, а доказателството е че проблема е в майката, не го търси другаде.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 20cb4c455c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Нормално е при двуезични деца да не говорят на всички езици едновременно. Той разбира български. Има деца, които растат дори триезични. На 5 г. е още рано да искаш от него да говори на български, но той си разбира езика и в един момент сам ще се отпусне. Важно е ти да говориш на български с него, да четеш приказки И ДА НЕ УПРАЖНЯВАШ НАТИСК. Момчетата и без това по-трудно проговарят по принцип. В момента за него е важно да говори местния език. Сама ще се изненадаш как изведнъж ще почне да ти отговаря на български, НО ако упражняваш натиск и го обвиняваш, караш му се, той ще намрази езика и за напук няма да говори. В най-лошият случай ще го научи като попорастне
Аз научих немски език след 14-тата година и то в гимназия. Днес нямам акцент и мисля на немски, дори говоря с котката си на немски понякога, защото ми идва по-лесно като език. Тоест - на 5 г. е и още рано да имаш претенции. Той си има в мозъка вече отделен център за български. Ще проговори изведнъж, но ако не бъде насилван. Никой не му е говорил и не му е забранявал да говори езика, просто той не е още готов за това, а руски и български са толкова близки, че може и да се бърка. Радвай се, че един език говори без грешка и не бърка езиците

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6ef8b48b30
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Племеницата ми е двуезично дете - майка българка, баща германец, живеят в Германия. Тук не става въпрос до "желание" на детето да говори езика, който ползва по-рядко. Просто мозъкът на всяко детенце се нагажда по различен начин и за различно време. На мен самата ми е изключително трудно в смесена компания, в която има руско говорящи, англо говорящи и българи, да превключвам на трите езика. Обърквам се просто и е адски натоварващо, заболява ме главата даже понякога. Представи си сега 5-годишно хлапе, което още има затруднения да формулира мисълта си на какъвто и да било език. Не се тревожи, нашата племеница вече е на 9 години и говори свободно и двата езика, немския естествено - по-добре. Все още се затруднява да чете на български, но вече учи буквите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 43d394fc2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ако ти си говорила на детето от съвсем малко само на български, а бащата с него само на руски нямаше да имаш този проблем. Познавам дете, което говори и разбира точно три езика в момента, на почти 5 години е - български, испански и немски. Майката говори с него само на български, бащата само на испански, а в градината - на испански и немски. Въпрос на мотивация на самите родители е. На нищо друго. Мисля, че при теб просто не се е получило, защото си нямала подкрепата на бащата и си говорила повече на руски, отколкото на български.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 60da820592
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От авторката :
Хора аз не насилвам детето си да говори на български. Не знаете какво е в моето семейство, не ме съдете. Щом съм стигнала до това да пиша тук, значи съм направила всичко и не се е получило. Разговори сме имали уникално много. Просто казва "Не искам". Когато го попитам защо отговора е "Просто не искам, няма причина". Давам му време, естествено. Също да спомена езиците не са почти еднакви, това че има думи, които съвпадат не ги прави еднакви. Освен това съм го чувала да говори български, знам че го знае доста добре. Всяко лято - 3 месеца си е тук и т. н. Имам чувството, че нещо се срамува от самият език и от самата България. Друго обяснение не намирам. Името му е Владимир, и когато се обръщам с Владо, Влади просто реакцията е убийствена. Не приема да му се вика по "български".
До всички които ме обвиняват : Вие още малко ще изкарате, че му казвам "Ако не говориш на български, ще те пребия". Няма нищо такова, просто би ми било приятно детето ми да говори и моят роден език. Идваме тук аз като българка говоря на български, мъжа ми - руснака говори български (с акцент, но се опитва), а детето ни си говори руски. Не е особено приятно. Пробвала съм това с от днес не знам руски, но ефект никакъв... Днес ще поговоря с него за българската култура и България и т. н. и се надявам да ме разбере.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d3bd27969c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Има едно лесно правило за двуезичните родители: всеки говори само на родния си език с детето. За твоето дете е безсмислено да се пренастройва без причина и да говори на друг език, освен на руски. Единственият начин е да говориш само на български с него. Помоли го да ти отговаря на български и се прави на ударена в другите случаи, кажи, не те разбирам, кажи ми, моля те, на български. Пусни му песнички на български. Книжки. Трябва и да му е интересно. Потърси и други дечица с български за компания.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e22abf9036
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Номер 10, доволна си, защото синът ти е изпълнявал и изпълнява ТВОИТЕ решения. Това значи, че той е посредствен, без Собствено мнение, а ти си обсебваща налагаща се майка. Извинявай, но твоето не значи добра връзка между майка и син, а нездравословна.

Иначе за циганите си права. И не само циганите, в днешно време има много дву- и триезични деца, само в България много се плашим да не се затормози дИтетУ. А всъщност да владее като родни 2 или повече езика е само в негов плюс.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 14db3a89c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Моята майка е гъркиня, като малка все на гръцки ми говореше, но аз й отговарях на български. Не че не можех и на гръцки, не знам, просто не се замислях явно и си отговарях както ми дойде :D Това никога не я е тревожило, защото виждаше, че разбирам езика и знаеше, че мога да говоря и на него.... просто предпочитах да го правя на български :) Когато станах на 9 сама пожелах да се запиша на уроци по гръцки, за да науча езика по-добре (наши роднини от Гърция ми бяха изпратили много красиви, цветни книжки и аз много исках да си ги чета сама, но изпитвах известни затруднения). Така че не се тревожи, ти си му говори на български, той със сигурност те разбира и когато реши, ще го проговори :) Не го насилвай обаче, че нищо чудно да ти прави на инат :D

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e6acd5b138
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Aвторке, (14) доколкото рaзбирaм, те тревожи дa не би някой дa говори лошо и нaстройвa детето срещу Бългaрия и бългaрското.
Aко е тaкa, виж, имa си трикчетa простички дa му "вкaрaш " позитивнa предстaвa.
Примерно- пускaй му ( нa компютърa )интересни зa него филмчетa, преведени нa бългaрски език. Трябвa дa го хвaнеш в моментa, в който е доволен от филмчето и спокоен, тогaвa зaпочни дa му покaзвaш интересни ЗA него снимки от Бългaрия, кaквото хaресвa той ( море, плaнинa, природa, детски aтрaкци и т. н. ). Използвaй, докaто е увлечен и любопитен и мaлко по мaлко му говори зa тези местенцa. Рaзкaзвaй му зaбaвни случки, хубaви преживявaния с хорa и т. н. Кaто му стaне скучно или зaгуби интерес, спирaй веднaгa и предложи нещо друго приятно зa него- дa си игрaе нa нещо, рaзходкa, дори сокче, идеятa е- преди, по време и след товa дa му е зaбaвно, интересно и приятно. Тaкa поне един път в седмицaтa.
Ти си мaйкaтa, зa детето към моментa ти си центърът нa вселенaтa, ще попие товa, което ти му подaдеш. Но с търпение и спокойствие.
Коментирaй и със съпругът си, некa и той понякогa се включвa.
Примерно -( нa бългaрски език) еех, колко хубaво е нa море в Бългaрия. Детето трябвa дa прaви aсоциaция с нещо хубaво, положително.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 85420eb283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   №16 доволна съм, че синът ми е изпълняВАЛ, моите решения като 5 годишен, и не изпълняВА моите решения като възрастен.
Не ми налагай фроидистките си мисли, има си възрасти за всичко. В тинейджърска възраст малко по малко един син се откъсва от майка си, тук говорим за 5 годишно дете. Не ми обяснявай, че връзката майка и син трябва да е еднаква, когато синът е на 5г и когато синът е на 30г. Разбира се, че на 5годишен ще изпълнява моите решения, а над 16-18г ще започне изцяло да си има свое мнение за живота. Не аз имам нездравословни връзки, ти имаш нездравословни мисли. На 22 синът ми изцяло се изнесе от къщи и днес се чуваме веднъж седмично, колкото да се порадвам на малкото си внуче. Всеки от нас си има свой собствен живот, но когато той е бил на 5 години животите ни са били свързани.
Нима циганките след като са си научили децата на своя си език имат нездравословни връзки с децата си?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 507a8cc7c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Може просто да го мързи, така да му е по-лесно... Опитай се да го заинтригуваш с някакви български истории, или книжки или друго-нещо такова. Може пък да прояви интерес. Като стои 3 месеца в Бг не вярвам да си говори на руски с бабата и дядото, сигурно говори на български. Казваш, че мислиш, че се срамува-чудно ми е едно 5г дете какъв житейски опит има, за да се срамува от нещо. Ти трябва някак си да му внушиш, че е хубаво, че е половин българче, колко е красива България и т. н. -повече позитивни неща и от там да му дойде и желанието.... Повече говори с детето и то ще ти сподели ако има нещо... Да не би като е бил в БГ да е имал някакъв лош опит с децата или други хора и те да са го обидили с нещо, да са го засегнали дълбоко и той да е намразил хората и да не иска да говори и езика...

Аз например си обичам всичко българско и родно и ми е мило, но когато съм с дъщеря ми в БГ не мога да направя така, че да не се сблъска с действителността у нас-нацупени или груби хора, които не са любезни, не се извиняват(според дъщеря ми, а само викат опс)когато те блъснат с лакти, не спазват ред, нямат респект от закона, полицаите пушели цигари, хората не казвали моля и благодаря и не се усмихвали(пак според нея), лелката в супера и казала "дай да видя какво има в тая торба-ще те глобя"с подозрение, че е взела нещо и не го плаща(а продуктите бяха купени от друг магазин преди това)... Качихме се на рейс, продавачката силно вика на шофьора да подминава следващата спирка защото рейса е пълен, по едно време се качи контрола и и вика "дай си билета" и това дете гледа уплашено-тоя чичо защо ми иска билета и даже иска да ми го скъса-той си е мой... Ей едни такива работи. После се налага да обяснявам някои неща, но някои неща пък са необясними или абсурдни нормално погледнато.
Някак си тя по детски успява да улови една специфична култура или един негативизъм, който аз не мога да нито да извиня, нито да избегна или да умаловажа- в нейните очи това са големи неща. Последно ми каза, че българите били заядливи и не и се общувало с тях...
Иначе аз вече като майка родолюбка я бях обучила да чете, пише, да прави проверка на думи със звучни или беззвучни съгласни и т. н. горе долу с ниво 3-ти клас. За мен е недопустимо детето ми да е неграмотно на майчиния си език.... с книжки с хубави картинки -бълг. народни приказки с красиви илюстрации с български носии, френски приказки на Шарл Перо и други, поредицата"Във вълшебната гора" -много я харесва(около 35 книжки са общо).... Трябва да му е интересно на детето и да има някакъв позитивен опит с хората от БГ според мен, за да има и желание да говори и езика...

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 84f5bd07c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Авторке не мислиш обективно - Руския език е мнооого по-важен от Българския.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 60da820592
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

23.   От авторката:
Хора, искам много да ви благодаря! По принцип отбягвам да пиша тук, защото повечето коментари за с лека ирония, леко са злобни и вместо да помогнат на човек имат обратния ефект. НО!!
Аз искам да ви благодаря, защото наистина когато писах тук бях се отчаяла. За мен наистина бе важно детето ми да говори български, защото след време това ще му помогне, освен това защо не аз съм българка и ми е приятно. От вас получих много ценни съвети. Седнах и поговорих с него. Той каза, че просто не мисли, че българският е важен и, че ще му трябва някога. Естествено аз му обясних няколко неща по-простичко и мисля, че схвана. Казах, че няма да го карам насила. Никога не съм го правила, просто вътрешно ми е било тъжно. Естествено говорех и с мъжа ми и се разбрахме да си говорим на руски.
Исках просто да благодаря от мое име и от името на Саша - съпруга ми на всички, които писахте тук. Дори и на тези, които ме наредиха за нещо (нямаше как да минем и без вас). Мисля, че сега ще ми е по-спокойно. Още веднъж благодаря - бъдете живи и здрави :)

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9981f30014
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Няма нищо страшно. Аз съм от Австрия но майка ми е българка. И аз и брат ми почти не говорихме български преди. Впоследствие ще започне да говори и на български. Не се притеснявай. :-)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker