Не спирам да се удивлявам на това в каква държава живеем!!! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Не спирам да се удивлявам на това в каква държава живеем!!!
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 6425 пъти
Не искам да се оплаквам, но имам нужда да споделя. Самотна майка съм, на 26 години от Пловдив. Родих преди 2 месеца, десет дни преди термина. Така се оказа, че третия ми изравнителен болничен е за 59 дни. Разбираемо е при предишните болнични парите да се превеждат след тези 45 дни - хайде - това го преживях. Но сега чакам тези 59 дни да минат и тогава да ми преведат парите. На всичкото отгоре детето ми е на най-скъпото АМ мляко, понеже има проблем и само детските на месец стигат за една такава кутия. А пък да не говорим за памперси, сметки и тем подобни. Та просто се чудя каква е тази държава, която оставя детето без пари и без храна два месеца? ! То вярно никой не го интересуват моите проблеми, но нали се предполага, че трябва да разчиташ на тези пари. И хубаво, че ми стигна малкото акъл, който ми даде висшето образование, че успях да си скатая малко пари от 400 - левовата месечна заплата, та сега има поне с какво да си купя на детето храна. А миналия ден пък пресичам на пешеходната пътека (уж както си му е реда) и трябваше да изчакам 5 коли да минат на червено, за да мога и аз да пресека улицата. И с най голямото си нахалство един се паркира точно пред мен и точно на пешеходната пътека и ми запуши пътя към тротоара, та трябваше да бъда нахокана от друг, че минавам по улицата - ами аз мога да полетя, ама нямам крила... А пред МОЛ - овете няма ли правила за тези хора бе? ! От двете страни на една пешеходна пътека паркирани две коли - ама точно от двата края! Е, такова чудо не бях виждала до сега! Ами разкопаха целия град, направиха едни бегли подобия на велоалеи и разбиха тротоарите. И така си ги оставиха, и кой знае колко дълго ще стоят така! А едната велоалея, през която минавам така хубаво заобикаля една квартална кръчма, че като ти излезе някой почерпен и може да ти изкара акъла. Малки деца се плацикат във фонтана по бански, а майките им стоят от страни и им се радват. Пътните знаци са обсипани с клони, а преди седмица една таксиметрова шофьорка ме напсува, за това, че съм си застанала в лявата лента и си чакам възможността да си завия на ляво с включен ляв мигач, а тя иска да продължава направо и си ме псува на майка жената. Уви, и на баща да ме псува, все не са сред живите. Чудя се и се мая, това навсякъде ли е така - държава, която все иска нещо, а нищо не дава? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 89

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9542eb4342
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има ги такива на всякъде, дори и в Америка страната на чудесата да отидеш, ще срещнеш такива! Но Америка е на светлинни години по напред от нас

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Та просто се чудя каква е тази държава, която оставя детето без пари и без храна два месеца? :

Aми питай се ти на първо време защо си родила дете с 400 лв. заплата и без всякакви спестявания, а баща? Къде е бащата да храни семейството си?
Първо се учудвам на такива родители като теб, после гледам държавата, защото дори в така „напред“ Америката ги има подобни хора, които раждат в мизерии.

Специално за ПЛАТЕНИ майчинства нашата държава има най-дългото в СВЕТА. Сестра ми работи в Англия и дойде да си роди у нас, защото там в болницата... ами мухъл... раждат в една огромна зала разделени със завески. Има 1 година НЕПЛАТЕНО (ПРАВИЛНО ЧЕТЕШ) МАЙЧИНСТВО - ще вземе 3 месеца нещичко и толкоз. Ако не проработи след 1 година я уволняват, а няма кой да ѝ гледа детето. С две думи - и без работа оставаш.
В Холандия пък майчинството е 4 месеца, ако не се върнеш на работа до тогава си аут..и да няма лекари фалшименто да ти пишат 9 месеца по време на бременността болнични. Ти си на 26 г., учила си до 24 поне, болничен ....ами извинявай...какви претенции имаш Жените на Запад раждат над 30 г., имат 4 месеца майчинство и си цедят млякото в тоалетната на офиса. В САЩ майчинството е още по-кратко. Ти 2 години имаш запазено работно място, осигуровки, доход и мрънкаш.

И още - държавата, ТОВА СМЕ НИЕ. Ти какво направи за държавата, за която се чудиш толкова?

И накрая ще ти кажа - като не ти харесва НАШАТА държава, ами Терминал 2. Милен Цветков наскоро го гледах и каза много умно нещо - има миграция от хилядолетия... от стотици хиляди години хората са мигрирали. Никой не те спира.

Така че, ИЛИ се стегни, ИЛИ чао.
Ти направи нещо за държавата ни, ТИ паркирай правилно и ТИ НЕ КАРАЙ и не минавай на червено, не хвърляй боклуци - и да - трябва някой да ти го каже - не раждай деца без да имаш пари да ги храниш. Държавата не ти е длъжна и за това...или просто не давай най-скъпото мляко. Аз съм родена през комунизма и е нямало скъпи млека, а майка ми е била болна - на кисело мляко буквално, жива съм. Има добри евтини млека. Големи претенции на гол гъз
Когато държавата дойде и ти направи бебе, тогава ти е длъжна.
ТИ все пак си си получила парите както е било по закон, но как така нямаше едни 1000 лв. спестени като си висшИстка? А мъж? Или си забременяла от Светия дух?
Извинявам се за тона, но ми писна от такива пасивни хора като теб. Само знаете да плюете НАШАТА държава без нищо да сте сторили за нея. Лесно се плюе. Стоиш си и си мрънкаш, но ТИ какво стори за това общество освен, че роди СОБСТВЕНОТО си дете.
Ок, родила си дете, което не можеш да храниш. Нещо повече?
Обществото ти плати образование, здравеопазване, 2 години майчинства ще ти дава... пак недоволни.
Хайде чао.


П.П. Май те е яд на майките, които имат пари за бански на децата си? За Бога, в Рим да отидеш ВЪЗРАСТНИТЕ се пличкат по фонтаните, какво остава за дечицата. 2/3 от нещата, които ти изброи ги има навсякъде в нормалните държави, но майчинства от 2 години никъде няма и пак недоволни...нямам думи.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Еее Н2 - аман от разбирачи! Има и други гледни точки, които не разбираш! Можеш ли да се замислиш например, че фонтаните, в които се плацикат децата не са обезопасени достатъчно или поне не са направени за това? ! Излъчваш много злоба! Ето затова става въпрос, че и дори сайтовете се напълниха с язвителни хора! Аман! Никой няма нужда от такива мнения!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Бреййй -2- теб май нещо те е яд, че тази жена може да отгледа дете с 400лв., а ти и това не можеш

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Някой хора не могат да спят от притеснение как ще отгледат детето си в тази "прекрасна"държава, а други като номер 2 май не могат да спят от злоба.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bc0eeb2723
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Aвторке, включвaм се зaрaди коменaрът нa н2, тя е същaтa, която "полудявa" във всички теми зa децa, не и обръщaй внимaние.
Инaче по темaтa... кaкво дa ти кaжa, aз се мaхнaх от Бългaрия и си реших подобни проблеми веднъж зaвинaги.
В "родинaтa" ми поддържaхa болно детето, буквaлно! Тук ми го излекувaхa зa три месецa, бяхa ужaсени кaто им покaзaх епикризи и лечения до моментa. Минaхa много години от тогaвa, при последното ми ходене в Бългaрия, щяхa дa ме блъснaт нa пешеходнa пътекa. Нa всичкото отгоре нaглецът спря дa ме "нaхрaни", дa, но мъжът ми говореше нa няколко метрa от мен с приятел, кaто го гепнa зa якaтa, оня проговори тънко. Aбе жaлкa рaботa...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Ех номер 2 - много неща не са ти ясни за този живот, но ще дойде Видов ден и ще разбереш много работи... в жестока грешка си. Един ден ще си спомниш и ще съжаляваш за цялата тази язвителност. Живота е гаден и всичко се връща - помни ми думите!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Ето, авторке - благодарение на хора като н2 и н6 държавата ни е в такова положение! Благодари на тях!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f05822854f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Не питай какво може да направи държавата за теб, а какво можеш да направиш ти за нея! Много неща в България не са наред - факт. Но ако чакаме някой от небето да ги оправи, няма да стане. По-малко мрънкане и повече действия! Ако не - светът е широк и цветен. Аз също бях в чужбина и там преживях най-тежкия си период, който ми помогна да осъзная колко уникална е България. Върнах се, защото на фона на всеобщата простотия, надеждата е в нас младите и интелигентните. Да, малко сме на фона на простаците, но няма да се откажем. Бягането не е начина, защото ако всички емигрираха когато стане трудно, сега нямаше да ги има уредените държави, които толкова наши сънародници боготворят. Да живее България!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И да - имам право на мнение и да кажа това, което 2/3 от хората навън мислим за хора като Авторката - За Бога, мислете преди да правите деца или ако сте сторили „белята“ - ами малко се позамислете и мислете какво да промените и как да избутате, не с големите претенции - с пестене става като човек няма средства, не с мрънкане
Не разбирам изобщо как са се зародили у вас каквито и да е очаквания за социални облаги при положение, че в 2/3 от времето, в което Авторката е живяла, нашата страна е била просто... фалирала! Не пада от Космоса, не е бежанка от Сирия - знае, къде живее, за Бога.
Как можеш ти в една бедна, фалирала държава да имаш изобщо очаквания..тя да ти храни детето с най-скъпото мляко на пазара. Брей!
И как можеш да имаш претенции с голия задник за най-скъпи продукти. Ами извинявай - простирай се според чергата си.
И критикува кой как си гледал децата
Ами хората имат пари за сладолед и бански най-малкото...
Срам.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f05822854f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Номер 2 ти го каза възможно най-правилно, пък макар и грубо. Стягай се, в България, в Германия или в Танзания, живота е борба!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Ей хора - най-скъпото мляко на пазара е предписано от педиатър. И аз съм така. Смееш ли да рискуваш иначе - а посмей де! Как може издръжката на 1 дете на месец да струва 35лв, а на 1 сириец - 1100лв.? Тук няма място за млади и образовани хора. Тя авторката все ще се оправи, но на хора кто номер 2 никога няма да им дойде акъла и затова тази държава малко по малко ще върви към загиване. Тук, когато решиш да гледаш деца - нямаш пари, а като имаш пари - вече не можеш да имаш деца. Н 2 говори като някоя зла стара мома. Не обръщай внимание на такива коментари! Никой няма нужда от тях! Само си приказват, за да всяват смут. Трудно е, но човек се справя! Мен ме уволниха за това, че забременях и така от заплата 1000лв останах с 0 и без майчинство. Това е нашата държава! Тук права нямаш! И после нека някой ми говори какво ще дам на тая държава! А тя какво ми дава, като цял живот ме краде?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 09c588d935
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Номер 2, ти какво направи за държавата, освен че ходи в БЧК?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 840f521c0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Номер 2 ти май повече хвърли злоба отколкото да беше компетентна.
Номер 3 е права за фонтаните.
Съгласна съм със всичко, което изреди авторката, тъй като и аз трябва да се сблъсквам всеки ден с тези проблеми.
Където и да съм ходила из Европа, никаде не съм виждала толкова изпотрошени тротоари и коли наредени една до друга на тях!
Преди 6 години, когато детето ми беше малко, не малко пъти ми се е налагало да слизам с количката на шусето, защото или е разбит тротоара или има коли на него и така е до ден днешен!
Това не е европейска държава!
Колкото повече пътувам из чужбина, точкова повече се убеждавам в това.
В България е трудно да уцелее някои възпитан и интилигентен човек!
Тук не се уважаваме на пътя, да не говорим за работата или образованито.
Има срамна работа- в България, защото не се уважава трудът. Дават ти една мизерна заплата, да уцеляваш месец за месец, не като адвокатите в Америка да си построяват 2-тажни 3-тажни къщи и да си правят почивки всеки уикенд.
И като отидат в българия и по заведенията с отрупаните маси и говорят на висок тон и се смеят още по силно през 5 секунди.
А българите сме вечно свити и тихи.
Бели роби в чужбина, роби и в собствената си държава.
Но последните години почнаха да се намират и кадърни българи из чужбина.
От 5 години живея в Германия и не възнамерявам да се връщам.
Доволна съм от всичко тук, детето ми е записано на училище, има си вече приятелчета(германци).
Тук аз съм щастлива получавам толкова колкото давам.
Говоря за всичко, работа, взаимоотношения и т. н нещо, което не мога да кажа все още и за България...!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ac989138f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Повечето неразбраха какво имаше предвид авторката.
Ей чететете между редовете!
Тя имше предвид, че градските фонтани не са хигиенични за децата да играят вътре и че родителите им са безотговорни към здравето им!
А не защото имали майките им пари за бански.
За жената, която я е напсувала без причина, е манталитетът ни.
Нашия град също е разкопан от 2014 есента и тази година цяло лято ще си седи така.
Изля се 5 милиона бетон на малкия ни център.
А по кварталите е някаква трагедия. Но за тва на кмета не му пука, цялата работа е пак някои партии дето имат например строителни фирми да лапат евро пари.
И да ето създаваме работна ръка.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: a51875085a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   №2, а циганките с колко лв. отглеждат по 10 деца? (То "отглеждат" и "деца" е силно казано де... , ама все пак успяват). Май не с 400, а с минус-400 :)

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6f32083bf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Авторке, нещо си се объркала. Българите сме най-толерантните и уважителни хора на света. По-добронамерени то нас няма. Номер 2 е типичния пример за нашето благородство. Целият свят ни уважава и се покланя за тези ни качества. На всичкото отгоре сме много скромни. Постоянно отричаме достойнствата си и никога не се самоизтъкваме. Неслучайно странта ни е сред най-извисените духовно и напреднали като качество на живот.

Просто си много неблагодарна и не оценяваш рая, в който живееш.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 77737c0a99
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

21.   Подкрепям №2.
Аз пък се чудя при толкова мрънкащи и нямащи майки в България, как така в първи клас няма дете без телефон и то апарати нов модел на доста високи цени?
Чудя се на нещата описани в темата на авторката, няма пари за мляко на бебето си, но има пари за поддръжка на автомобил и гориво, така че да може да дава ляв мигач и да има проблеми с други шофьори на пътя?
Смята че държавата е длъжна да й даде, но колко е дала тя на тази държава и колко е взела? Почти всяка родилка в България мисли, че държавата й е длъжна, да й осигури финансови средства не само за АМ млякото, но и за памперсите и дори за СМЕТКИТЕ на жилището й? Никоя от тях обаче не се замисля, кой е държавата и от къде идват тези пари в нея, че да ги раздава на калпак на всяка от тях, решила да си увеличи ДНК материала и то като "самотна майка". Нямам против майките с бебета, но мислете преди да родите с какво ще храните отрочетата си, как ще купувате памперси, и как ще си плащате сметките.
Авторке за всичко описано от теб не е виновна държавата, а гражданите, а ти си една от тях. Ти си гражданка на тая държава. Твоето е все едно в едно семейство с двама родители, на минимални заплати, те самите да се удивляват, в какво семейство живеят и защо семейството им е бедно! Няма логика нали?
Ти си взела решение да родиш дете, като самотна майка, без да мислиш предварително с какво ще го храниш, като знаеш къде живееш и в какъв размер са майчинствата и детските тук.
Ти не си внесла достатъчно пари, като осигуровки, за да има пари в държавата, за да дава на всички родилки, като сама знаеш колко от осигуровките от твоята заплата са отишли за осигуряване на бременност и майчинство.
Ти си се съгласила, като висшист да работиш за 400лв заплата, никой друг, най-малко пък държавата е подписала твоя трудов договор. Аз пък се удивлявам, защо един човек учи 5-6 години висше, като после се съгласява да подпише договор на 400лв и да работи цял месец за толкова малко пари?
Ти си гражданина, които не стачкува днес пред КАТ заради многото преминаващи на червено коли.
Ти си гражданина, който не съди гражданите, които си позволяват, да го псуват и да го хокат на публични места, така утвърждаваш мнението им, че псуването на непознати е ненаказуемо.
Ти си гражданина, който като види деца по бански в градския фонтан не звъни на общинска полиция. Ако звъннеш без да разберат "радващите се майки", ще видиш как бързо идва общинска полиция и пише актове. Така за едно лято ще научиш майките от целия ви град, че за къпане в фонтани глобяват. Иди и виж на моста в Бургас, общинска полиция с колелетата идва на всеки два часа, и на всеки два часа моста се опразва от скачащи в морето младежи, по часовник, без дори да виждат полицията, те знаят кога ще дойде чичко полицай на колело и опразват мястото.


Вярвай повече в себе си, създай едно по добро място на живот на детето си, можеш, ти си част от това общество и силата е и в твоите ръце. Държавата е наша, тя съществува само ако ние се грижим за нея, и е такава защото са ни такива грижите.
Имате грешна представа кой от кого произхожда и очаквате телето да се грижи за кравата. Държавата е следствие на общността, на хората, тя е ваше отроче. Ако днес българските граждани спрат да внасят осигуровки и ДДС няма да има пари, нито за детски, нито за майчинства, нито за пенсии, нито дори за заплати на депутатите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Последно за фонтаните - днес най-топлото място в Европа е Париж (40 ГРАДУСА). Даваха току що по новините как парижани и туристите се разхлжадат в градските фонтани :)
В Рим пък направиха преди 6 месеца пред известните „Испански стълби“ нов фонтан, който така е направен, че можеш да се разхлаждаш в него. Забранено е къпането само в един-два стари исторически фонтани, но масово и там вечер хората се къпят.
Българите просто не сме имали до сега фонтани :) - работещи фонтани!
Общинска полиция няма какви актове да пише...
И в крайна сметка гражданките-майки решават къде да се разхлаждат децата им. Нали знаете правилото в днешното общество - позволено е незабраненото, позволено е това, което не пречи на другите. Май Авторката е завидяла на семейната идилия на другите хора.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   За млякото и памперсите

За млякото - то е храна и не е медикамент. Може педиатър да ти препоръча нещо, но не си длъжна да го даваш на детето си. Повечето педиатри изписват най-скъпите продукти, защото получават безплатни мостри, подаръци, флайъри на тази фирма, но на пазара има и други продкукти и те са направени за бебета. Вашето бебе не се различава физиологически от останалите. Примерно всеки знае фирмата Хумана, поколения българи са израстнали с такива млека, просто защото бяха ГДР-ейски. Днес се произвеждат, разбира се, по съвременни стандарти и са много добри млека, за които китайците се избиват, но нямат просто маркетинг.
Навремето масово лекарите „изписваха“ едни млека, наречени Фризолак - струваха колкото половин минимална работна заплата по тогавашен стандарт (края на 90те). Познавам бедни хора, които купуваха сляпо и изсмукваха спестяванията на родители и близки за глупости. Ами взимаш една кутийка, нали си човек-висшист - четеш съставките, решашираш в интернет, най-важното - питаш продавачка и аптекарка и намираш алтернативи. Има хубави млека за много ниски цени. На село още си поят децата с козе мляко - то в Хоремага няма скъпи млека и са си живи и здрави.
За памперсите същото - има и по-евтини алтернативи или дори пелени. Всеки според възожностите си

За циганите
Те са ясни на всички, но защо се сравняваме изобщо с тях? Авторката е елитът на нашата нация, образована, висшистка, която е струвала много пари и много надежди. Тя трябва като силната в държавата да помага на слабата циганка, на пенсионери, инвалиди - нарича се солидарен принцип.

България е солидарна според възможностите си, но когато младите, здравите, образованите българи искат и чакат от дъжавата, кажете откъде да дойдат парите?

Отделно познавам лично цигански семейства с много по-висок доход от работна заплата и земеделие, които си хранят и гледат децата много добре, но не са интересни за камерата, а и се самоопределят като българи често.
Например детето, което е прието в Кеймбридж. Той не е никакво изключение, видяхте и майка му - въпреки дискреминацията и тормоза в училище, това дете един ден ще бъде елитът на нацията ни. За детето на Авторката просто не съм сигурна.
Циганите та циганите. Ами да приемем, че те са примитивни и така нататък - с тях ли трябва да се сравняваме?
Мит е, че получавали и големите помощи. По селата най-вече дори нямат лични карти, отделно не могат да си оправят документите за социално майчинство, не могат една банкова сметка да си открият. Жени като Авторката получават 2 години майчинство, детски. Помните ли бизнесът на студентките-самотни майки? Имам позната, която така прибра 4 бона почти от държавните пари, защото се записа студентка. Една циганка с 30 лв. детски и 40 лв. соцаилна помощ доста време ще чака, за да прибере 4000 лв.
Хайде да си кажем истината - ние нека първо нас си оправим, после циганите.

Срамувам се от хора като Авторката, защото теоретично принадлежим към една и съща класа - на интелектуалците, които са надеждата на тази страна, на образованите и така нататък. Ами ако ние не можем да си планираме собствения си живот, ако ние не сме платци в тази държава, кой?
Кажете кой ще издържа цигани, пенсионери, инвалиди, деца, когато ние - младите, образованите, здравите... чакаме на държавата?

Ей от това ме е срам. Държавата ти дава всичко, според възможностите си, но когато дойде време ти да даваш - искаш.
Раждаш си детенце. Ами хубаво, но ти имаш отговорност за това дете, не държавата.
Никога у нас държавата не е хранила децата на хората, откъде накъде реши, че ще храни точно твоето?
И после не се спирала да се учудва - ами ти от небето ли падна? До вчера държавата ти плащаше образование, за да спреш да се чудиш, а да имаш идея какво да промениш
Тя се била чудила.
Циганката се чуди
Всички стоят и се чудят и чакат на малкото що-годе предприемчиви, успели и работещи хора, за да ги оплюят обаче дружно като успеят. Първо те доят с данъци и осигуровки, после те плюят. Лично се почувствах засегната, защото хора, които цял живот само са получавали от държавата, пак намират причини да са недоволни - от фонтаните не били недоволни и сигурно са недоволни от цвета на небето.

У нас успехът не се цени. У нас не се ценят нормалните, традиционни семейтва с майка и грижовен баща. Не се ценят майките, които обръщат внимание на децата си и са излезнали с тях в парка или града, вместо да ги тупнат пред телевизора или на баби.

Ценят се хора като Авторката - пасивният, мрънкащият, недоволният, но без идея за промяна... и като кажеш истината, пак си крив.
Ценят се хората, които просят съжаление, а като кажеш, че можеш се намират причини да ти докажат, че не става. Всеки стои, чака, пули се, удивява се и толкова е изпаднал в пасивитет, че собственото си отроче не може да изхрани.
Извинявайте, но тук дори циганката е по-напред. Тя ще си вземе една коза или ще намери доячка и пак ще си изхрани чаавето.
Не става тук дума само за парите. Можеш и с 400 лв. да избуташ някак си. Става дума за претенциите и пасивността, невъзможността да намериш креативни начини да промениш нещо в положителна посока, а пак да качаш на държавата, говоря за невъзможността да си доволен и сам да се погрижиш за един доволен начин на живот и да - да се погрижиш и за по-слабите в обществото, вместо да се наредиш до тях.
Солидарната държава се разпада, когато няма силни и всички са слаби и искат.
Искам, искам, искам. Ами така няма как да се получи. Дай и тогава искай.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6c219ca8a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Темата за "няма такава държава" е любима по форумите. Каквото искаш да видиш, ще го видиш и "когато дълго гледаш в бездната, и тя ще погледне в теб".
Добрата новина за теб е, че си още млада и можеш да промениш всичко което има значение и зависи от тебе.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 77737c0a99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   В интерес на истината, авторката споменава че е от Пловдив, а кметът на Пловдив Иван Тотев още в края на май месец издаде забранителна заповед за къпането в новите фонтани и езерото. Действието се смята за вандалска проява и подлежи на глоба.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: a819cc1253
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Н 24 не си права за циганите. Аз живея в малък град. Тук една циганка с 3 деца взима по 500лв на месец, отделно помощи за отопление и т. н. И да, тя е неграмотна, но когато отиде в социалните служби, банката или общината всички и свалят шапка и и оправят документите. Лично съм била свидетел как служителка на социалните служби казва на една циганка "Ела да ти напиша молбите, ако нещо не знаеш ще го измислим. Ааа, я чакай да видя май имаш право тука на още една помощ". Така, че не говори глупости без да си на ясно.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3cf8c3bf08
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   За памперсите и млеката!

Има специални адаптирани млека, за деца с проблеми-моето бе едно от тях-и се предписват от педиатри, колкото и невероятно да се струва това на каментиралата всезнайка под номер 24! Има деца с непоносимост към протеините не млякото и те могат да пият само хипоалергенни такива, които са и най-скъпите на пазара! Ако даде друго на детето си, в най-добрия случай ще има перманентен рефлукс и повръщане. При моето, поради грешна диагноза, се образуваха рани по хранопровода. Може би, според 24, е трябвало да пренебрегна ПРЕДПИСАНИТЕ ОТ ПЕДИАТЪРА, както мляко (едно от млеката на Фризоолак, представи си! ), така и лекарства, и да се ориентирам към нещо по-евтино? ! Що за безотговорност? !

За памперсите: Да, има и евтини такива-пример: в Лидл. Само дето излизат безбожно скъпи, тъй като не са с добра попивателност и ако от скъпите памперси ти трябват, примерно, 3, от "евтинките" ще използваш поне 5. Хайде кажи сега, кое е по-евтино! И знаеш ли, щом плащам осигуровки всякакви, имам претенции да получавам срещу тях! Имам още поне 20 години, през които да работя и съответно, да си плащам осигуровките (малко повече от тези, на номер 2), а деца едва ли ще имам повече. Така, че скъпа ми хистеризирала номер 2, има както за пенсионерите, така и за тези, които са работили, плащали и имат НУЖДИ!

За фонтаните: Не зна как са фонтаните в Париж, но помня какво се случи на фонтана на площад Славейков преди години! Знам, също така, че са източник на гъби и всякакви други не особено полезни за здравето микроорганизми. АЗ лично, не бих си топнала и краката във фонтан, а камо ли да оставя детето си да се пличка в тях. Имам си дом и офиси с климатик, нямам работа в жегите навън. А детето ми още по-малко (и то предваритено облечено с бански)!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Не търси оправдания, а решения.

Спазвай това малко правило и ще се измъкнеш от блатото.

А за това как хората да си гледат децата не смятам, че имаш право да съдиш
За млеката най-чистосърдечно те съветвам да питаш за алтернатива, защото колкото и да ти е странно - всяка марка почти има адаптирани млека за бебета със специални нужди. Имаш интернет, имаш аптекарки, продавачки, време - обиколи, питай и други майки. Много почват на Фризолак и сменят още на втората седмица и говоря не за бедни жени, а за хора с доходи, защото е просто глупаво да плащаш за марка.
Хипоалергенните адаптирани млека не са лекарствен продукт, не се продават и с рецепта и дори се продават и извън аптеките. Има ги в интернет от всякакви марки - питай чичко „Гугъл“, после поръчваш и пестиш сума ти пари.
За памперсите до някъде съм съгласна, но пак ти казвам - жени с доходи, с мъже до себе си използват за вкъщи евтините и само при излизане на Памперс. Представи си - и тези деца оцеляват. Дори може с пелени да си гледаш детето и пак само за излизане Памперс.

Пак ти казвам - търси креативни решения. Нали затова си образована.
Не търси ти сметка на циганката, защото не е вярно, че взимала 500 лв. Взима 30 лв. детски на дете 40 лв. за себе си социални, а майчинства големи не взима, и пенсия няма да вземе. Ти до сега си струвала на държавата многократно повече от всяка циганка и е трагично, че не си го осъзнала това. Висшето ти образование е най-скъпото удоволствие по принцип и не само, защото е лукс, на който сме се насладили само 30% от българите, но и защото в това време не си работила, т. е. не си внасяла в общата каса. Ти си длъжница на 70%-те процента от един випуск, които не учат висше, а работят - не обратното.

Обяснявам ти го като на образован висшист.
Всяка солидарност се крепи на хора, които дават и хора, които взимат. Винаги трябва хората, които внасят пари в държавата да внасят повече от хората, които точат пари.
Внасящите са младите, здравите, ОБРАЗОВАНИТЕ, етически недискриминираните хора - хора като теб. Когато обаче тези хора не внасят, а искат да взимат, става страшно.

Оправдания -в тяхното търсене си много креативна и ползваш умело образованието си.
Сега остава да обърнеш другата страна и да търсиш решения, защото това е единственият ти изход и най-важното - изход за детето ти.

Нито държавата, нито БХК, нито хора като мен ще се загрижат за теб, защото просто няма защо - ти си елит и си получила максималното от обществото - етническа българка с висше, здрава, с майчинство и така нататък - това е максималният пакет просто в нашата бедна държава.

Твое задължение е не само да изхранваш детето си, но и да изхранваш слабите в обществото - пенсионери, инвалиди, болни, дори цигани. Това се нарича СОЛИДАРНО ОБЩЕСТВО.
Нямаш право да се удивяваш от държавата, защото ти си точно тази, която трябва да я промени към по-добро. Удивявай се по-добре на ситуацията, в която си попаднала и търси начини да се измкнеш, защото отговорността ти е голяма - към детето и към обществото.

Това е общественият договор не само у нас.
И в чужбина да отидеш, обществото ще очаква от теб тези неща.
Да оставим общество и държава - ти не си осъзнала елементарната си отговорност към собственото си дете, която е елементарна - т. е. е преди всяко общество и държава
Дори пещерните хора са намирали начини да изхранват децата си, а ти чакаш да паднат благата от небето?
Учудено наблюдаваш живота на другите и се чувстваш онеправдана, а в същото време ти точно си от тези 30% елит, на които би следвало да се крепи солидарната система
И вместо да търсиш сметка за стотинките на циганите и майките в парка - търси решение как да скрепиш двата края, защото може да има наивници да ти вярват на оправданията и да хълцат с теб, но те няма да ти помогнат. Ще си се одавяте в самосъжалението взаимно, ще псувате държавата, обществото, семейството и така нататък, но това няма да ви измъкне.
По-добре някой да ти каже реалното ти положение, за да се събудиш (дано) и да търсиш активни решения
Събирай се с други майки, които са в подобна ситуация, но са позитивни и креативни
Винаги има решения, но който търси оправданията не търси решения. Истината е, че дори не си питала за алтернативно мляко, защото те е срам да си признаеш, че нямаш пари за най-най-скъпото на пазара. Прави си сметката.
Най-лесно изкараните пари са неизхарчените!
Или - или - ти избираш!
Стоиш си в калта и се самосъжаляваш или търсиш изход от ситуацията.

И не, не те съжалявам, че си се родила в България и ти се налага да гледаш „гъбясалите фонтани“ - по стечение на обстоятелствата всички тук сме българи, но едни строим фонтаните, а други плюят в тях (и преносно, и пряко).

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 151d86a91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   У нас самата философия е сбъркана-отношението между човека/гражданина и държава е със заменени роли.... У нас държавата е в центъра на схемата, като ламя изискваща подчинение и финансово захранване и най-често с репресивни функции спрямо обикновения човек-глоби и др. без връзка с реалноста(например безработен да се иска да плаща здравни вноски). А гражданина стои подтиснат и сгушен с функция да обслужва държавата-ламя... в някои случаи с абсурдни или самоизключващи се наредби. Живота му е усложнен от бюрокрация, често излишна и ненужна. А доста неща могат да се извършват по електронен път между службите, онлайн, по телефона-както е в Европа. Някои неща могат да станат по служебен път, а не гражданина да се щура насам-натам ида си губи времето и да внася някакви такси.

Иначе манталитета на хората няма да го коментирам-бай ганьовското си е нормално за много хора... но пък има и много стойностни хора.
Националните ресурси се източват навън и големците крадат, а на обикновения работник се дава заплата калкото да не умре от глад.
А с правенето наопаки на това какво е редно и какво не -може би хората изразяват протеста си срещу всичко и е начин да изкрещат и кажат "и аз съм тук и искам да се съобразяват с мен".... За мен българина има проблем с уважението към ближния и липса на култура за спазването на закона.... и от тук има големи проблеми както на битово междуличностно отношение, така и в отношението между държава-гражданин. Това е наследство от социализма... И всичко се превръща в това как да излъжа другарчето или как да излъжа държавата. Друг е въпроса, че и държавата не е коректна към гражданите си в много отношения.... и става един затворен кръг.
И това е сбъркано- да ги излъжеш-всичко е бумеранг днес ти ще излъжеш, утре ТИ ще си излъгания....

Аз живея в Англия-майчинството е 9 месеца платено, отношението към родилките е като към принцеси(завесите, за които говори Номер2 са в залите, където са вече родилите майки с бебета, някои стоят само няколко часа или до другия ден и разбира се е безплатно)... няма рушвети. Бюрокрацията е максимално облекчена, всичко се върши по телефон или онлайн и няма такси за щяло и нещяло(в банката няма такси за внасяне, както и такса за справка, а може и онлайн да си следиш баланса и да оперираш). За нередности сигнализираш в някоя общинска служба и до 10 работни дни трябва да ти отговорят писменно. Тук човека е в центъра на схемата и е облекчен максимално-служителите служат на гражданите и докато не му свършат работата не го оставят, а държавата е в полза на обикновения човека/гражданин. Достойнството на личността и правата на човека са на пиедистал.
Иначе не виждам нищо лошо в играта по бански на деца във фонтана... За авторката- не е задължително бебето да е с памперси през цялото време.... иначе я разбирам, но и тя трябва да направи нещо.

За да има промяна трябва хората да са по активни и да не се премиряват с нередностите-да има граждански сдружения, които да си излъчат представители навсякъде.... и пак опираме до управлението.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3cf8c3bf08
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Извинявай, но за да изказвам мнение, сигурно съм се информирала, търсила и пробвала различни алтернативи. Понякога нямаш избор. Когато с детето ми лежахме в болница, поради алергията, имаше жена, на която млякото на детето се приготвяше в аптеката и нямаше никаква друга алтернатива. И не знам защо си мислиш, че не съм от тези, "строили фонтаните". Работя, плащам, изисквам срещу платеното, Точно както изискват моя труд, за да ми платят! Ти си гледай детето с евтните пелени-за мен те са многократно по-скъпи. Дръж си детето с перманентно мокро дупе. Моето, предпочитам да е сухо. Авторката е работила за 400лв, защото отнякъде трябва да се започне! Да, неин избор е бил, но само отчасти. Ако си запозната с пазара на труда в България, ще си наясно, че всички искат стаж. Е как, аджеба, да го има този стаж един млад, току-що завършил образованието си, човек? Започва от ниско, с цел да се издигне. Поне така разсъждава всеки средноинтелигентен човек. И все пак е съумяла да спести. И никъде не споменва, че не смята повече да работи и съответно, да си плаща осигуровките.
Иначе-благодаря за съвета, но аз съм доста по-голяма от авторката и не се оплаквам от доходите си, независимо, че навремето минах по същия път, по който крачи и тя сега. Само дето нямах дете. Купувах за една година точно това мляко, което ми бе предписано, след като се уверих от опит, че само то помага (подтиска алергията), също така плащах за лекарства, които детето пиеше преди хранене (оригиналните, а не китайските), след което плащах на животновъд да ми носи всеки ден прясно козе мляко и днес детето ми е добре. Не съм фен на непознатото ( ако се вярва на реклами и онлайн продажби, дето за всяка болка има и по един пенкелер, то не би трябвало да има болни хора). И...специално на Хумана, хипоалергенното е толкова горчиво, че детето ми не можеше дори да го преглътне. За други деца, може да е най-подходящото. Със здравето не можем да експериментираме, защото се губи много лесно, но не се купува.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: f05822854f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   Мрън, мрън. Не ви ли писва? Всеки получава това, което е заслужил. Ако си скъсваш задника от работа, можеш да имаш всичко, дори и в "ужасната" България. Ако те мързи пък, винаги можеш да обвиниш мафията, политиците, държавата, вселената и който там се сетиш. Стегнете се и работете и резултатите ще дойдат!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 77737c0a99
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   №24, 29 изглежда много влюбена в циганите, намесва ги в почти всяка тема. Не е наясно с това колко помощи вземат, а само повтаря заучени две цифри за детски 35лв и 40лв за метене на улиците, това са само два вида помощи, а и майките на деца до 3 г не вземат тази помощ от 40лв, защото по закон не се смятат за безработни и не метат улици, а минават по друг параграф. При възможност да се възползва от доста видове социални плащания, една майка на три деца, както обикновено се случва при ромите, може да достигне месечен доход от около 1100 лева. Само ГМД й дава 50лв месечно, отделно дава на нея, като самотна майка отглеждаща дете до 3г по 78лв месечно ДМД, отделно дава на детето й по 59лв месечно ДМД, отделно детски, отделно 20лв на месе и така нататък, а ако утроиш децата сумата надхвърля 1100лв.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   26, aми да не се удивява, а да се обади на кмета. Тя е с висше образование, може и да изложи съответно казоса. Това е дългът ѝ на гражданин, нали? С удивления не става.

„Работя, плащам, изисквам срещу платеното“

Не работиш, взимаш и вместо да изискваш - отивай и пускай жалби, ангажирай се обществено и политически и създавай правилата като елит, на теб чака държавата.
Не, нямаш право да искаш, извинявай. Ти до вчера практически си била отговорност на родители, учители, преподаватели, цял живот си на хранилката. Това ти е проблемът - не си осъзнала, че ТИ ИМАШ ОТГОВОРНОСТИ.
Като висшист ти си била първо Отличен гимназист, нали? Къде спа ти в час по Етика и Право, по История, по Литература, където се учи точно за обществения договор, за това как е устроена една държава, за историческото ни наследство и минало?
С Англия ни сравняват горе - ами извинете, в Англия си имат друг обществен договор, да не говорим за друга история (нямали са комунизъм най-малкото). Там общественият договор е, че работещите във финансовия сектор и богатите издържат бившите работници, защото по времето на Тачър тези работни места бяха унищожени. В Англия работникът има положение, защото с труда си е градил капитализъм, не комунизъм ....и все пак - парите от социалните каси (бенефити) се дават не заради красивите ви очи, а просто, за да си запазят комфорта БОГАТИТЕ хора, да не ги убиват по улиците и да не си развалят деня с просяци и тем подобни. Дават се минимално - за голото оцеляване. Разпределянето на имуществото е много несправедливо в същото време. 8% държат 90% от имуществото. У нас 91% притежават недвижимо имущество и общо взето е обратното. Ако социализмът имаше някакво предимство, то е, че все пак успя да разпредели благата равномерно, но за съжаление не успя да създаде много блага, но това не значи, че на Запад системата е справедлива.
И не е вярно, че тези богаташи дават повече за бедните от нашите - просто са по-богаташи, милиардери, мултимилиарди се въртат в Лондонското сити и то храни цялата периферия, включително там се изкарват парите за бенефитите на многодетните майки, известни под името - white trash, а българите и румънците са само черешката на тортата и дори мислят да излезнат от ЕС, за да не ви хранят, защото с право са гневни хората - нарушавате действащият обществен договор и заплашвате цялата им държава. Дори във Великобритания някой плаща сметките и благата не растат по дърветата и е въпрос на време хранилката да свърши.

Виждам, че горе ти рекламират разни социални държави , но ти като интелигентен, образован човек, трябва просто да си в състояние да разбереш, че безплатен обяд просто няма. За да имаш ти образованието, което имаш, за да имаш майчинството, което имаш, друг е платил в общата каса. И това е добре така - нарича се солидарност. Където и да отидеш - искаш ли да взимаш държавни пари, то ги получаваш само, защото някой балък ги е внесъл там.

Проблемът е, че у нас, че балъци малко, но искащи и изискващи много - работила била? На 26 години висшистка колко е работила?
Ако пък ти си запозната с пазара на труда у нас, 31, щеше да знаеш, че средната работна заплата в страната е 890 лв., а заплати от 400 лв. за висшист има само по програмите за временна заетост, финансирани от европейските данакоплатци и в държавната администрация, финансирана пак от данакоплатеца. Може да е била на половин работен ден - не ми е работа, но във всеки висшист е инвестирало обществото към половин милион лева (включвам тук и разходите на родителите). Ами този човек е имал капацитет а прецени, решил е, че с 360 лв. може да си купува и млека, и памперси или пък е в състояние да измисли друго решение - нейният задник едва ли е почивал в мек памперс например и циганчето на козе мляко здравословно едва ли е по-зле от нейното бебе. Малко рационалност трябва и всеки според чергата си.

Ти дори не си осъзнала твоята роля в обществения договор, а именно като млад, здрав, образован индивид са твоя отговорност слабите - пенсионери, инвалиди, болни и социално слаби групи. Дори за циганката си отговорна, защото ти си получила образование и шанс, а тя не. Така например в Англия лондонските финансисти плащат за white trash-ът и такива феномени има навсякъде, но ти просто си от страната на силните, а не искаш да поемаш отговорност и броиш парите на циганката, които ги е внесъл някой друг - същият балък, който внася и за хора като теб.

Циганката, пенсионерът, инвалидът имат право да искат, ти обаче ако също се наредиш на опашката от искащи, нашето общество се срива, защото кой ще плаща в общата касичка, ако не младите, здравите и образованите?

Ти дори не си осъзнала отговорността към детето си, а тази отговорност (да го изхраниш например) е ПРЕДИ ВСЕКИ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР И държава - тя е елементарна, дори животинска отговорност, отговорността на майката към детето. Това е ПРЕДИ обществения договор и държавата!

Не знам дали детето ти може да говори, но най-вероятно може и да чете. Като види „Лидл“ на опаковката на памперсите си, почва да изисква и дори то ще има право да изисква като най-слаб индивид в нашето общество, а ти вече имаш само отговорната.

Като млад и образован индивид дори си отговорна да пишеш на общината за фонтанените въпроси, да снимаш колите на пешеходната пътека и тем подобни. Да се удивляват имат право пенсионери, инвалиди и деца, но не и ти, защото в противен случай общественият договор просто не функционира и държавата се разпада- всеки иска от държавата, но никой не дава и не върши работата.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bd65650a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Принципно си права, че повечето хора са невъзпитани и недообразовани. В известна степен последното се отнася обаче и за теб. В смисъл, че държавата няма ангажимент към твоето дете. Имаш осигуровки - имаш платено майчинство и то 90% от заплатата. Цяла година. Освен това и втората година можеш да взимаш нещо. Това са права, които държавата е дала на теб и семейството ти. Не е никак малко! От там насетне, родителят има ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да се грижи за детето си, включително и финансовото задължение. Държавата има грижата за изоставените деца, тези, на които е попечител. Ако искаш тя да поеме грижата за детето ти и то да разчита на пари от нея, ще трябва да се откажеш от родителските права. Много е разпространена тази заблуда, че децата се изхранват на солидарен принцип (както пенсионерите например). Затова не го пиша само за авторката, но и за другите, които са на това погрешно мнение.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   ОТ АВТОРКАТА: Иронията е, че много като номер 2 не се съобразяват, че може би има и други фактори под повърхността! Работя от 15 годишна и съм дала достатъчно на държавата, че да искам поне минимална осигуреност. В момента работя в научната сфера и колкото и да ви е чудно това ми е заплатата на специалист. Мъжа ми почина в катастрофа и дори не почака да види детето си. и да, това е реалността! Детето ми има алергия! Млакото ми е предписано от педиатър и е абсолютно задължително. Понякога живота е гаден и понякога ти писва, защото всичко е до един скапан късмет, който нямаш!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 920db7c4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   А средната заплата как се изчислява? Може би, искаш да ми вмениш, че всички взимат/започват на средна заплата?? Я пак?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 66e7012690
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   "Готините" се нахвърлихте върху жената, как нямала право да изисква от държавата нищо. Някой даже ми цитира Кенеди младши, който е роден със златната лъжица в устата и казва как не трябвало да питаш какво можело да направи за теб държавата и т. н...

Аз пък мисля, че след като плащаш осигуровки, данъци и спазваш законите, то не само можеш, ами си и длъжен да изискваш коректно отношение от дръжавата!

По въпроса - не не е нормално, за да ти изплатят болничния от 59 дни, да трябва да чакат да мине целия период.
*Превеждам за по-неграмотните : 59 дни = 2 месеца. Давам пример, някой се разболява и 2 месеца не работи и тогава какво, след два месеца държавата му изплаща болничните??? А през тези два месеца той какво прави - не си купува лекарства, не яде, не пие, не ползва ток, не плаща наем... седи на балкона и фотосинтезира? !!
Не разбирам, как за този конкретен казус, се намират хора, които да не виждат проблема.

Второ, държавата е бедна, но хората са прости и злобни - пример 30% от коментарите (тайно се надявам да ги е писал един и същи човек все пак). Но факт - и аз съм бил в Пловдив с количка - едно на ръка, че половината тротоари и плочки са изпочупени, плочките около маса дървета с надигнати и ако тротоарът е по-тесен, просто няма минаване и трябва да се бута от улицата. Второ на ръка, че пресичаш на пешеходна пътека с количка (!!! ) и една на пет коли ще се сети да спре (както се полага по закон!!! ).
Та мислълта ми е, че колкото държавата е бедна, толкова хората са оскотели, което всъщност прави живота в България тежък.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   37, средната работна заплата я изчислява НСИ, а данните са доста точни, защото държавата има монопол върху информацията от всички работодатели. Не знам дали ви е известно, но до 25то число, вашите работодатели внасят осигуровки и данъци върху вашето възнаграждение - много е лесно с две думи да се изчисли средната работна заплата.
Статистиците прочистват, разбира се, резултатите от много високи заплати като 1 милион (някой от София беше) и тем подобни.
Това, че ти познаваш хора само с под средната работна заплата, означава, че твоята социална среда е такава.
Да кажем Плевнелиев се движи само с милионери - това ще значи ли, че всички българи са милионери?

38, ами ако всички плащахме данъци, осигуровки и работехме, вместо да питаме откъде разни социални плащания да вземем, то проблеми нямаше да има. Проблемът, че всеки знае и може да изисква, но не знае и не може, когато трябва да поеме отговорност.
Колкото до болничните - как се изплащат е обществено достъпна информация. Тя е била висшистка, била работила - ами виж, ходи и питай и си прави сметката като си толкова зависима от тези пари. При раждане на дете отгоре на всичко веднага в повечето общини получаваш 1000 и нагоре лв. Дори да купува от най-скъпото мляко, за доста време ще ѝ стигнат. Отделно въпросът - ами това дете Отец няма ли? Кой го е създал? Този човек и той ли е в майчинство или болничен?

Ако пък си толкова загрижена за състоянието на град Пловдив, то хвани и стани кметица или поне ходи да гласуваш.

И не, не са писани коментарите от един и същи човек. Има hash горе, гледай кой какви коментари е писал.
Доста хора мислят като мен, но просто от тактичност не казваме тези неща в лицето на живо, но на мен лично ми писна навсякъде - държавата та държавата. Хайде, на пенсионери и така нататък им е простено, но когато почнат и силните в обществото да мрънкат, тогава жестоко ни се пише.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 38964b3911
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Повечето коментари са написани от 2-3 човека, едни и същи, но уж от различни хора, разбира се по еднаквия хаш-таг! Какъв е смисълът на цялата тази провокация? Аман от измишльотини! Аман от платени драскачи!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1e8967e0ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   Авторката пише няколко коментара уж от различни човека и накрая вече като писа от Авторката и отново със съшия хаштаг ми стана ясно, че е тя. Какъв е смисълът авторке да нападаш номер 2 от все едно от името на различни хора.
Номер 1, Америка може да е страна на чудесата отстрани, имам познати дето са били там и са много доволно, но единия ми познат си намери хубава работа, благодарение, че шефовете са българи, втория също, третият и той. Иначе самите американци са далеч от госроприемни. България обаче откак влезе в тази демокрация стана за резил. Преди макар и желязната завеса, животът беше в пъти по-добре от това лайно, което е в момента. Политиците ни са егоисти и глупаци. Нищо не правят за народа, единствено за себе си, да се излежават на острови и да си пият коктейлчето и да мляскат кюфтета като да не казвам.
На ви демокрация- от гръцки на бг превода е и управлява нрода, но не е така. Който има пари той има власт. Другите са просто мравки.
А шофьоеите ако мислиш, че ще дават път на пешеходците... тогава нямаше да има толкова размазани деца по пътищата...
Това е.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Мерси, номер 41 - аз съвсем се обърках сега кое е Авторката, защото същия стил и всичко, но не била тя. Сега видях и хашовете - ами жалко, че не иска да си хортуваме, да дискутираме на ниво.
В дискусията се ражда истината!
Няма прав и крив!

Номер 41 и в друго е прав - животът за хора като Авторката беше по-добър в социлизма. Може би днес като цяло стандартът на живот е по-висок, но доста хора изпаднаха като неконкурентноспособни.
И още можем да научим от социалистическите години - ами хората имаха въображение ако не друго, отделно бяха задружни (заради липса на социално дразнение) и най-важното - нямаха големи претенции.
При Авторката случаят е като при немската поговорка „Вдигнал си коня копитото за подковаване, видяла жабата, и тя си вдигнала крачето“
През комунизма например да не мислите, че е имало еди какви си млека? Никакви млека нямаше, а само Хумана от ГДР-то със източно-европейско „качество“ и то с яки връзки и каквото свариш. Повечето сме изгледани с козе и кисело мляко, а задниците ни не са порастнали във вносни Памперси за по левче бройката, а в памучни пелени - живи и здрави сме!
Днес стандартът дори за хора като Авторката е по-висок, но виж - детето „иска“ маркови пелени, тези от „Лидл“ (направени в Германия за немските деца) са за по-малко претенциозните задници.

Големият проблем днес е не в това, че еди кой си гладувал - дори циганите не гладуват - проблемът е в непокритите претенции. И тук идват исканията - държавата да поеме личните ни отговорности и ангажименти.

Да, преди 1989 г. държавата може би се е грижила за хората, но с цената на непосилни заеми и национализация на частната собственост. Да оставим това, но тогава хората са се отказвали и от свободи - например държавата идва и ти взима детето насила ако не можеш да си го гледаш, държавата те наблюдава с мрежа от ДС–агенти непрекъснато, държавата ти казва къде да живееш, какво да работи и къде да учиш. За София гражданство и така нататък, държавата преди 1989 г. да не забравяме, че имаше и монопол върху имуществото - всичко беше на държавата...
Искаме свободи и права, да имаме частни имущество, демокрация, пазарна икономика, свобода и да пътуваме и да живеем европейски, но това е свързано и със задължения.

Най-малкото да си храним и гледаме децата. От тук нататък специално здравите, млади висшисти имаме и още по-фундаментална роля и отговорност - ние сме елитът на нацията и ние сме гръбнакът на обществото и другите чакат на нас. Ако ние почнем да чакаме на другите - ами до къде ще го докараме?

Ок, ами нека държавата да се грижи за всичко, но тогава хайде утре да ѝ препишем имуществото си, децата си, абсолютно всичко и да -ще слушаме нейните заповеди, защото така функционира тоталитаризма - нямаш право да дискутираш!
Не едно дете по време на соца израстна в Майчин дом и в целоСЕДМИЧНИ детски градини и ясли. Държавата като ти каже - който не кърми, той ще работи, хайде - на поточната линия. Отнема ти такава система всякакво право да решаваш, но това е цената на това някой да ти поеме задълженията - конто няма задължения, той няма и права!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 920db7c4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   За да няма недоразумения-не съм авторката, а коментарите ми са под номера 28, 31 и 37.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   Аз пък съм авторката и си мисля, че тук само двама човека си говорят. Всичко е едно и също.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 796b70af0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Аз пък съм 38 и не спирам да се удивявам колко нечовечни са станали българите, колко са оскотяли и колко не виждат по-далече от носа си.
Пак повтарям, авторката като човек, който е коректен към държавата - плаща си данъци и осигуровки има 100% право да изисква коректно отношение към себе си. Здравни осигуровки и всякакви други се плащат на месечна база към държавата като процент от заплатата. Не е нормално, в обратния случай да се чака 2 месеца, за да ти се върне полагаемото.
И не това не е милостиня, че да трябва човек да си кротува и да гледа засрамено, това е социално плащане, което всеки един от нас е надплатил 100кратно по време на трудовия си път!

Това не са циганските истории от рода, беден съм ще крада. Това е право на всеки трудещ се!!!

Всички, които роптаят срещу социалната роля на държавата, не ви го пожелавам, но представете си, че един ден се разболеете от тежка болет, примерно рак. Едно лечение струва десетки хиляди, които държавата плаща, за да можете да се лекувате. Тогава пак ли ще сте на мнението, че потокът на парите трябва да е винаги еднопосочен - от вас към държавата... Или пък ако някой ви каже "ами сега нямаме от това лекарство, елате след 5 месеца". Защото това се случва в конкретната ситуация с авторката - "ще си получиш парите, ама после". А дотогава??

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4c69887fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   До 39 При раждане на дете получаваш в Пловдив 250 лв., а не 1000лв. Защо си мислите, че жена с новородено има време по цял ден да седи и да пише 20 коментара. Ако кажа, че аз съм АВТОРКАТА сега какво?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   Авторке, 250 лв. са ти поне 12-13 кутии от най-скъпото мляко. Пак е нещо. Баща му колко мляко купи и колко памперси? Да не стане така, че кметът е купил повече?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9c36705426
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   До 45
Ти изглежда не живееш в България, не гледаш телевизия в България, далече си от реалността в България. Първо, държавата не плаща за здраве, това са парите от нашите здравни вноски. Дъравата гледа само да ги открадне, преди три години открадна милиард и половина от здравните ни вноски, и ги разпредели по други пера в бюджета. Но дори и наши да са парите, те пак не се управляват качествено. И редовно онкоболните чакат с месеци за лекарства. А знаем, че за тях всеки ден е от значение. Ако гледаше телевизия, щеше да видиш как редовно родители молят за помощ за лечение за децата им в чужбина, болни отиват да се лекуват в Турция, и къде ли още не, защото държавата просто е абдикирала от своите задължения. А най-голямата пошлост е т. нар. Българска Коледа, в която под патронажа на президента уж, българите пращат есемеси, за да се купи някой жизнено необходим апарат за бебенца например, който държавата е била длъжна да закупи, но не го е направила! Така че, да даваш за пример държавата е нелепо!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d951048e5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   Искрено се забавлявам с коментари, като този на номер 2 и продълженията му по-надолу! Всичко знаят, от всичко разбират и винаги са безгрешни. Защо била родила авторката!? Ами, защото най-вероятно е искала да има дете. На всеки може да се случи да остане без пари точно, когато са му най-нужни! Жените на Запад били раждали над 30. Дори и да е така, не виждам какъв е проблем е да родиш на 26! Колкото до болничният, или имаш право на такъв, или нямаш! Няма абсолютно никакво значение на колко години си и колко време си учил. Правилата са пределно ясни, а именно: 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за общо заболяване и майчинство ( чл. 48а от КСО ), който може и да е разпокъсан и към деня на настъпване на събитието, лицето да е осигурено за същият този риск ( чл. 10 от КСО ). Останалото са свободни съчинения. Освен това една бакалавърска степен може да се вземе и на 22 години. Поне аз моята на толкова си я взех. Не ми е ясно защо трябва да се учи до 24 поне!?
Къпането във фонтаните също е много забавно. Доколкото знам, фонтаните не са предназначени за къпане. Да, вероятно, ако е много горещо, можеш да се разхладиш. Това, обаче се явява повече крайна необходимост, отколкото вид забавление. Все пак идеята да облечеш детето си в бански и да го цопнеш в градският фонтан не е за подценяване:) Най-добре всички майки да си облекат децата в бански и така цяло лято понеже е горещо. После кеф ти фонтани, кеф ти дъжд, кеф ти локви:)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 920db7c4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   47, чети, преди да се произнасяш не на място. Жената е вдовица!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: fc4c8a169b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   До 48 : и какво, по твоята логика, понеже съществува един проблем, то той оправдава съществуването и на друг такъв??? Понеже няма пари за онкоболните, то авторката много-много да не си иска парите за болнични, нищо че си плаща и цял живот ще си плаща здравни осигуровки??? Не мога да повярвам, че съществува такъв човек като теб с подобно мислене!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

52.   51- тя си е искала парите И си ги е получила!
Цял живот е плащала осигуровки???

Жената е на 26 г., забременяла е на 25 г., висшистка
До 2 години майка ѝ я гледала, за което е получила майчинство. От 2 до 5 г. е била най-вероятно в детска градина, за която е платила общината, а родителите са платили само храната (ако не е била безплатна). От 6 до 7 г. е била в предучилищна. Била е обгрижвана от учители- висшисти, педагози, специалисти. На Запад например до 4 клас те гледат хора с 10 клас образование, а ако искаш повече - частно училище и си плащаш. Тоест Авторката е имала достъп до перфектно образование до сега. Ползвала е инфраструктурата на сгради, мебели и играчки, парно, ток вода. Отдено е струвала на родителите си куп пари до сега.
От 7 години до 19 г. е била в две училища като в гимназията са ѝ преподавали специалисти по съответните науки - физици, химици, историци, някои с доткроски титли. Напълно безплатно.
След това решава да учи висше образование. Държавата ѝ е осигурила място в общежитие или родителите са плащали за нея квартира. Издръжката на един студент е поне 20 хиляди лв., , които държавата е внесла за нея, а тя е учила срещу симфолични такси, платени от родителите ѝ - отделно струва на родителите си още хиляди като издръжка. Била е осигурявана на 100% от държавата до този момент. Ще получи дори пенсия за годините на своето обучение - т. е. има и стаж (което на Запад дори не е така, не ти се броят за пенсия тези години).
Едно дете като Авторката с най-високата степен на образование струва към 500 000 лв. на родителите си и държавата!
Тя е работила за 400 лв. месечно в продължение на 1 до 2 години. Кръгло всички осигуровки на работодател и работник са 33% някъде. Брутното възнаграждение не го знаем, но като знаем нетното, ние можем да го изчислим горе-долу на 510 лв, за да стигнем до посочените 400 лв.

Брутно възнаграждение 510. 00
Категория труд трета
Година 2015

Удръжки от служителя
Фонд Пенсии, Майчинство, Безработица 38. 25
Фонд Допълнително Задължително Пенсионно Осигуряване 11. 22
Здравна осигуровка 16. 32
Общо осигурителни вноски за служителя 65. 79
Облагаем доход 444. 21
Данък общ доход 44. 42
Общо удръжки от служителя 110. 21
Резултат
НЕТНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ 399. 79


Интересна е САМО ГРАФАТА
Фонд Пенсии, Майчинство, Безработица 38. 25 лв на месец
Да предположим, че е работила 2 години
38, 25. 24 месеца = 918 лв. е внесла за целия си живот Авторката във фонда. От тези пари ще вземе и пенсия един ден - т, е, не са само за майчинството, това е и фонда за болните

915 - 250 лв. при самото раждане = 665 лв. е внесла за сега повече

2 години майчинство - 1 година 90% да кажем от нетното възнаграждание са ти 360 по 12 месеца са ти 4320 лв.
1 година 340 лв. месечно са ти 4080
8400 лв. струва майчинството на Авторката, отделно ще дойдат детските. 7735 лв. Авторката ще получи повече от Донд Пенсии, Майчинство и Безработица от евентуално внесените от нея и работодателя ѝ до този момент.

Извод - Авторката до сега е нетен получател от държвата!

Не казвам, че не трябва да има НИКАКВИ претенции, но просто нека разбере, че колкото повече хора като нея има, толкова по-трудно е да се смогне и толкова по-малко ще има за хората като нея.

Хубаво е, разбира се, да се раждат дечица. Всички млади жени в майчинство обаче са нетни получатели, не платци. Нека имаме някаква елементарна благодарност за това, което една много бедна държава все пак успява да ни осигури. Нашата страна има много
Никъде в Европа, а може би в света, няма 2 години ПЛАТЕНО майчинство. В развитите страни майчинствоотo e 3 месеца платеното, а в САЩ дори е по-малко (4 седмици ако не се лъжа). В Холандия ако не се върнеш до 4 месеца на работа си губиш и работното място като в този период са включени и болничните по време на бременността. Повечето жени буквално работят до самото раждане, за да имат повече време после да кърмят и после прекъсват кърменето, за да работят.

Малко са паричките у нас за майките, което е жалко, но ти тече стаж, осигурена си, пази ти се работното място, а по време на бременността се дават болнични за всеки и с месеци - повечето си изкарват 4 месеца само по време на бременността само болничен.

На майчинство който разчита, за да храни себе си и детето, просто си е направил сметките грешно, освен ако не е изкарвал много пари преди това.
Едни 1000-2000 лв. трябва да имаш спестени просто. И не само у нас бавно се изплащат такива помощи, просто защото документите се бавят, минават се процедури, но като тръгне процесът, тя си получава парите всеки месец и си е получила дори накуп за 2 месеца парите - т.е. държавата ни не я е излъгала. Ако беше си направила труда да пита в счетоводството, тя щеше да знае, че има такова забавяне.


И още напомням - системата ни е солидарна. Аз например никога няма да взема и 1/10 от парите, които ще внеса в бюджета на държавата и това е добре така. Искаме все пак да живеем в някаква солицарност, социалност, но такава система функционира само, когато платените в държавата пари са повече от парите, които държавата харчи за социални дейности, образование, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност, инфраструктура и управление.
От всички горни дейности, социалната е най-далечната от истинските дейности на държавата, а те са образование, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност, управление и инфраструктура. Точка.
Ние харчим над 75 % от бюджета си за социални дейности!
И пак сме недоволни...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e08c766004
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

53.   До 52: виж, признавам, че не можах да ти прочета целия пост.
Просто като видях какви дребни сметки си направил с дребната си душица и ми стана зле.
Абе, кога станахте такива вълчи капиталисти, бре, да му се не види? !! Човек ще каже, че сте израстнали на Wall street върху кашон пълен с пари! Само това ли ти е в главата. Не се ли чувстваш тъпо да броиш стотинките, които жената е платила до сега? Явно не!
Такива като тебе мерят хората единствено и само според парите им.

Я ми сметни сега, ако жената си изгледа живо и здраво детето и то стане един ден известен учен и откире, примрно лек срещу рака, това колко пари струва? !! Или ако стане писател и спечели нобелова награда за литература, това колко пари струва? !! Как ще го измериш, колко добър писател е, като му преброиш приходите ли?

Толкова си затънал в мизерията между стотинките си, че чак ми е жал за тебе. Никой не заслужава да е ЧАК пък толкова заблуден за живота и за движещите му сили.
Спирам да пиша, защото ако продължа рискувам да се отдалеча твърде много от добрия тон, а не мисля, че си заслужава заради същество като теб.
Но ти продължавай да цъкаш на калкулатора и да ни убеждаваш как една млада и самотна майка не заслужава нищо от държавата, дори и това, което й се полага по закон. Надявам се това да осмисля съществуването ти, защото както виждам всичко човешко отдавна е избягало от тебе.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 89b3aa05dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

54.   До 50 „Абе, кога станахте такива вълчи капиталисти, бре, да му се не види? !! Човек ще каже, че сте израстнали на Wall street върху кашон пълен с пари! “

Не мога да говоря за другите хора, но аз станах върл капиталист 1997 година, когато се оказахме върху празен кашон! Тогава разбрахме поне умите българи, че благата и парите не растат по дърветата, човек не може да живее отвъд възможностите си и трябва да се протестира според чергата си. Това важи и за държавата!

Като не си ме чела, ще обобщя специално за теб

Авторката е нетен получател от Фонд Пенсии, Майчинство, Безработица, защото е платила около 915 във фонда до сега (виж пост 52) - 250 лв. получени от кмета при самото раждане = 665 лв. е внесла за сега повече от полученото от държавната тенджера.

2 години майчинство - 1 година 90% да кажем от нетното възнаграждание са ти 360 по 12 месеца са ти 4320 лв.
1 година 340 лв. месечно са ти 4080
8400 лв. струва майчинството на Авторката, отделно ще дойдат детските. 7735 лв. Авторката ще получи повече от Донд Пенсии, Майчинство и Безработица от евентуално внесените от нея и работодателя ѝ до този момент.
Отделно Авторката и в момента бива осигурявана от дъжавата, ползва Здравеопазване, ще получи и пенсия за тези години майчинство. Тя е социално и пенсионно осигурена, което е по-важно от кешът дори.


Колкото до другото - какво ще бъде детето е спекулация. За държавата всички сме равни пред закона. Детето на Авторката ще получи същото, което ще получи и детето на ХУ българска гражданка и това е добре така.
Само болните деца ще получат повече.
И забележи - държавата е организация не на нобеловите лаореати и учени, а на всички. Дали детето или Авторката са свръх интелигентни, това няма отношение към техните права и те са РАВНИ пред закона.

МОЕТО лично мнение и не само моето, но и на Русо, Моне, Вебер и абсолютно всички класици е, че учените, умните хора имат по-голяма отговорност пред обществото и са неговият гръбнак.
Всъщност това ме разочарова най-много в поста на Авторката. Не само като умна и образована жена не може да си направи сметката и да ограничи разходите си, ако трябва, но и не е познавала начина на изплащане на помощите по майчинство, изобщо - пълна дезориентация.
Възмутих се и от думата „удивлявам“ в заглавието, защото тя като умен, здрав, млад човек всъщност би следвало да променя активно нещата, да се опитва поне, не да стои и да се пули едва ли не.
Точно много жени в майчинство с повечко време се занимават и с обществени дейности - събират пари за болни и бедстващи, пишат жалби до общината, ангажират се политически, обществено. Това е задачата на младите и образованите - ние имаме отговорност към по-необразованите и слабите, не обратното!
Ако хора като нас се удивляват вместо активно да променят, то нашата държава никога няма да се промени към по-добро и дружно ще лапаме мухи, удивлявайки се и чакайки някой някъде да промени нещата.
Това ни е най-негативната страна като нация - склонността да заспиваме.
Това са имали в предвид и възрожденците навремето - СЪБУДИ СЕ.

Жалкото лично за Авторката е, че вече се събудхме поне младите хора, но и по-възрастните и ако не промени нагласите си, ще прекара спейки целия си живот.

 
  ...

1-50 от 89
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker