Сестра ми е глуха - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Сестра ми е глуха
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 3748 пъти
Здравей те. Аз съм момче на 19 години и имам сестра на 16 годинии и тя е глуха. Няма приятели никакви. Една нейна съученичка беше поканила целия клас , а нея не я поканиха. Тя се върна разревана и ме прегърна и я питах какво стана и тя ми каза чрез езика на глухите и казах , че тя е лош човек и да не обръща внимание. Аз иначе я взимам с мен излиза с мен и мойте приятели. Те обръщат внимание на нея. Защитават я и все я виждам тъжна. Искам да помогна на нея. Искам да е щастлива. Как да помогна?


Модераторите да я публикуват.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: de47d7c2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Често чуващите хора гледат със съжаление, некомпетентни са, страхуват се да общуват с глухите хора просто, защото не знаят как, а едно писане също е началото на едно общуване. Аз лично познавам и общувам с много хора с увреден слух. Препоръчвам ти да поговорите със сестра ти и родителите ти и да потърсите за консултация Таня Димитрова - (слухово-речеви рехабилитатор и жестов преводач) в Образователен център за деца и младежи с увреден слух “Яника”.
Искрено се надявам да помогна!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 86f5d82c5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сестра ти не се ли среща с младежи с нейния проблем.
Мисля, че там ще намери приятели.
Разбирам сестра ти, разбирам и твоята болка, но такъв проблем изисква доста усилия за отсрещния човек за такава комуникация, така че разбирам и съучениците й.
Може би, точно въпросната съученичка е решила да не я покани. Пък други може да я поканят.
Радвам се, че твоите приятели й обръщат внимание и си загрижен за щастието си. Надявам се да го намери.
В никакъв случай не смятам, че тези хора живеят изолирано. Винаги намират своя среда. Нека и тя бъде по-упорита и не търси близост само в училище.
Обясни й, че има и други хора, не само във въпросното училище.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 573de58b97
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ни с тина не знам какво повече би могъл да направиш, искам само да те поздравя за всичко. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 271f881062
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това е тъжно. Разбирам я. Според мен може да си намери страхотни приятели, които да я разбират. Защо не си потърси нови приятели със същото увреждане? Те ще я разбират как се чувства и ще си контактуват. Така сестра ти ще разбере, че има и други като нея, които се чувстват по същия начин. Може дори да си открие гадже. Познавам един човек, които е глухоням и съпругата му също е глухоняма и те двамата много се разбират и обичат.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 8032ed6640
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Хората навсякъде са лоши. И аз не бих поканил глух човек, защото знам, че няма как да се забавлява. Сестра ти няма как да е щастлива, защото е глуха. Не го пожелавам на никой.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 24309330a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Четох подобен фенфикшън.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6787646824
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   здравей,
може би да се запознае с другите деца които имат същия проблем...
Така няма да се чувства различна. Има много хора с подобен проблем които са се реализирали в живота много успешно!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 0769c54172
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Здрасти, аз същи съм момиче с около 55% загуба на слуха. Не мисля, че като я взимаш със своите приятели ще и помогнеш, защото тя така знае, че едва ли не не може да си намери други или си мисли, че те са и приятели само заради теб. Моят съвет е да се разровиш в интернет, моята майка ми е казвала, че има различни места на които се събират глухи хора или нещо от този сорт, заведия мисля, че там ще е в свои води и ще си намери приятели със същия проблем като нейния и ще я разбират и помагат :)

Момиче, 13

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1a14bb9892
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Ще се оправи, НО не губи надежда! Помоли се и ще успее ти правиш всичко възможно :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: de47d7c2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От № 1 до всички останали:
Що за глупости говорите? Нямало как да е щастлива, защото е глуха.. По-глупаво изказване не бях чела в моят съзнателен живот. Познавам страшно много глухи хора, общувам с тях непрестанно и вярвайте ми тези хора имат своите занимания, интереси, пътувания, щастливи мигове, развиват се постоянно в различни сфери и приятели - (и в никакъв случай само глухи, напротив чуващи също).

"Разбирам сестра ти, разбирам и твоята болка, но такъв проблем изисква доста усилия за отсрещния човек за такава комуникация, така че разбирам и съучениците й. " - Подобни изказвания будят у мен тревога. Естествено, че комуникацията не се осъществява с лека ръка, от личен опит казвам, че са нужни много усилия, много повтаряне и желание. Естествено че за чуващото общество не е лесно да научи жестовия език, но най-водещото е желанието да общуваш с човек - независимо дали е глух или не, желанието да бъдеш полезен.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: de47d7c2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   От № 1
Скъпи хора (независимо чуващи или глухи ) изгледайте този клип и помислете върху него: https://www.youtube.com/watch?v=QPZ61G-IXUc

Към автора: Ако си от София заведи сестра си на това събитие .....(откриване на учебната година) заедно с вашите родители. Ще има много глухи и чуващи хора, с които тя може да се запознае и да комуникира свободно, да създаде контакти и приятелства. Давайте и кураж да бъде от отворена към хората.
Успех !

И една забележка към един от коментиращите: Понятие "глухоням" не съществува.

Модератор - не публикуваме линкове към социалните мрежи!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: d523aad927
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Говорих със сестра ми за тези мести където се събират глухите хора и тя каза цитирам - Не не искам. Искам да съм с теб. Винаги си бил до мен. И аз казах и винаги ще съм до теб. Говорих с рожденичката и тя каза Митко не поканих сестрати, защото няма да се кефи и мислих да изляза с нея отделно сами. И казах говори с нея тя сега е вкъщи сама ела с мен и говори с нея и тя каза ок. И върнахме се вкъщи и трябваше аз да превеждам и тя се съгласи и аз казах ако има нещо се обаждайте и ще дойда с колата. И тя излези и ми се обадиха да ги взема и ги взех с колата и после се пребрахме и тя ми каза кво са правели и аз попитах момичето и тя ми каза докато хапвахме сладолед я гледах и си лечеше, че е тъжна и, че всеки момент ще се разреве. Номер едно това Яника ще помогни нали? Тя ще има рожден ден след две седмици и я питах кой искаш да поканиш и тя каза Мария (така се казва момичето с което излези днес)Мисля да говоря с Мария да научи на глухите за да не се чуства самотна. Добра идея ли е?


От автора

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 22cdc0b617
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Предварително се извинявам за думите си, но бих желала да напиша това което си мисля.
Мисля че проблемът на хората с увреждания не е в обществото или в самите тях, а в семействата им. Самите им родители ги възпитават, че обществото им е длъжно да им обръща по голямо внимание от на здравите. Тоест ако някой не покани здраво момиче на купон, ще се каже истината че момичето не е достатъчно контактно и ще се търси проблема в поведението на здравото момиче, обаче ако то е с увреждане винаги хората които не са го поканили или не са го приели за близка приятелка са виновни. Но защо? Защо някой си мислят че обществото е длъжно да се съобразява и да издига на пиедестал увредените, защо си мислят че щом човек е с увреждане трябва да простим поведението му? Всичко опира до възпитанието на децата с увреждане в семейството, ако на теб авторке, като здраво момиче, някой не те харесва за приятел ще го приемеш нормално, а не приемаш че някой не иска сестра ти за приятел? Нали не очакваш цялото общество да научи жестомимичният език за да контактува със сестра ти? Вината за това че не приемат сестра ти е и у теб, ти си човекът който втълпява на сестра си, че всички хора които не предлагат специално отношение към нея, са лоши. Всички които не си дават усилие да контактуват или ги е страх от контакт с хора с увреждане са лоши. Така сестра ти от малка е възпитана, че всеки който не й играе по свирката е лош човек, че тъй като е с увреждане всички здрави са й длъжни да й обръщат специално внимание. Тя е тъжна не защото дадена кифла не я е поканила на купон, а защото не е наясно защо хората й обръщат специалното "правилно" внимание само ако са приятели на някой от семейството. Тя се е родила глуха, но вие семейството й сте осакатили възприятията й. Тя не може нормално да възприеме кифлата в класа си и я смята за лош човек само защото кифлата не желае да обръща специално внимание.
Аз лично познавам и 3 здрави деца, момичета от различни семейства, осакатени по подобен начин, роднините им от страх че може навън да им се случи нещо лошо /наркотици, нежелана бременност, обиди, емоционално нараняване/ по тези причини никога не са ги пускали сами в обществото и до 12 клас са ги водили и взимали от училище. Познавам семейство с подобно 16г момиче, тя е много умна, но е социално осакатена, облича се смешно за да си крие гърдите, срам я е че има гърди и женски извивки на тялото, съответно ходи прегърбена. Усамотена е и няма никакви социални контакти, нито в нета, нито на живо, в свободното си време седи сама у дома и реди пасианси. Родителите й са заможни, водят я на пет звездни хотели и са я развели на екскурзии из цяла Европа, но проблемът със социалното поведение си остава, и разбира се й е втълпено, че хората са лоши, че децата от нейното поколение са лоши и затова не контактуват с нея.

Пак се извинявам за мнението си, но според мен реалността е такава. Че на света има лоши хора всички го знаем, но не може да обвиняваме хората които странят по техни си причини от нас в лошотия.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: f024dd889d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Номер 13, е как така поканата към здрави деца е обикновено нещо, а към глухо момиче е "специално отношение"??

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 470246d5ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Последните години мъжът ми работи в екип с 5-6 нечууващи момчета. От начало се учудих, как ще се разбират и т. н. Нямало е никакъв проблем. Каза ми, че ако говори малко по бавно и така, че да му виждат устните, разбирали абсолютно всичко. Той също успяваше да ги разбере без да знае жесто-мимичният език. Даже след работа ходеха да пият по бира. Напълно социални, млади хора, повечето със семейства. Имат и дечица. Но тава са хора, борили се от самото начало, учили, завършили, работещи... не се имат за различни.

И авторе, много се извинявам, зная, че е извън темата... ама си виж правописа. Не го казвам с лошо, но ми вади очите. И аз не съм много добра, зная.... но твоето е...

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 22cdc0b617
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   От №13 До №14
Не си разбрал нищо от написаното, точно автора в №12 смята за нормално, сестра му да е отделно и самостоятелно изведена за почерпка от рожденничката. Точно автора /семейството на човек с увреждане/ смятат че е нормално да отидат да говорят по въпроса, защо сестра му не е поканена на дадено празненство. Налага се и рожденика да се съобразява с човека с увреждане дали празненството ще го КЕФИ!? !
Дали ако имам приятел вегетарианец не мога да поканя цялата компания на чеверме??? Дали вегетарианеца трябва специално да го изведа отделно на ресторант за по салата?
Аз обясних че НЕПОКАНВАНЕТО и на здраво момиче и на момиче с увреден слух е нормално нещо.
В случая автора изисква от рожденничката специално отношение към сестра му, въпреки че твърди, че за общ разговор между тях е нужно той да превежда, ги е пратил да излязат сами, но защо и какво е постигнато с излизането и какъв разговор е имало между сами хора на които е нужен преводач? Разбира се че сестра му ще продължава да бъде тъжна.
Глухите хора са нормални хора и нямат нужда от специално отношение, никой не е длъжен да ги приема за приятели заради увредения им слух, все пак приятел се избира заради личността и характера на човека, без значение дали той е с увреден слух или е кривоглед. Точно както №15 посочи, че глухите в колектива на мъжа й са приети нормално, защото са социализирани хора, в техният случай увреждането им е без значение.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 0630c02619
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Aми това е проблема на криворазбраната „инклузия“ на хора с увреждане. В цял свят има проблеми. Аз съм учила в Германия висше образование и имаше глухонями към 3-ма някъде при лекциите като си ходиха с преводач, който им превеждаше на езика на глухите лекцията. Не учиха иначе с нас - криво- ляво ги пробутаха, за да не пречат през основните предмети и им дадоха дипломи, но реално не участваха с нас по проекти, в упражненията и така нататък и не искаха да общуват с нас - не бяха част от студентския живот като цяло, влизат 2 мин. преди началото на лекцията с преводача си и излизат веднага след това - никакъв шанс за контакт, работа в научните изследвания и така нататък. Може би ще си намерят работа покрай новите технологии, защото не ти трябва толкова говорене и чуване... знам ли, но под 12 клас съм на мнението, че страда такова дете в нормален клас. Вместо сестра ти да е в училище за глухи хора и да има нормално приятели и всичко, тя е аутсайдер. Поне да имаше 2-3 такива деца в класа...
В университета е друго, там хората са възрастни и имат опит, могат по-добре да се оправят с тези неща, но в училище е трудно точно с такъв недъг, защото нямаш някаква форма на общуване с този човек. Тя ако беше по-контактна можеше по социални медии нещо да общува със съучениците си или нещо такова.
Аз до сега само с един глух човек умеех да общувам нормално и дори не забелязах отначало, че е глух, но той умееше да чете по устните и да говори що-годе разбираемо. Момчето не беше ходило в училище за глухи и така нататък, а само се беше научило, защото е от село и непрекъснато е общувало с децата от малко в селото и само си се беше научило на тези неща, но не знаеше езика на глухите съответно. Единствено ме помолиха на масата да го гледам като говоря и да не говоря много бързо, а той говореше малко, но достатачно, за изобщо да не мислиш за проблема.
Ако аз имах глуха съученичка и поканя целия клас, щях да поканя и нея, но без много да се съобразявам - действително е тъпо, че е аутсайдер, но не можете да наричате всички хора лоши, защото тя не може да се напасне или да осъществи контакт със съучениците си - лъжете я просто и допълнително я изолирате от обществото - всеки, който не се съобразява с нея е лош - ами как да има контакт с хората. По-добре я преместете в специализирано училище да си завърши средно нормално, вместо да се мъчи. Има хора, за които инклузията е добра стъпка, но явно не и за нея

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: de47d7c2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   От № 1 До № 17 Виждам че си много компетентен/тна по темата, само че нищо от това което казваш няма връзка с реалността. Уча висше точно Слухово-речева рехабилитация и който ти е казал тези глупости, добре те е излъгал. Първото, което искам да спомена за пореден път е, че понятие "глухонеми" не съществува, защото глухият човек не е ням (значение има развитието на неговата реч в ранна детска възраст). Самите глухи се обиждат на подобни изказвания и лепване на етикети. Другото, което искам да вметна е, че на един глух човек в България му се отпускат около 50 лв. за цялата година, мисля че беше за преводач интересно как българските глухи студенти, ученици и въобще глухо общество да ползва услугите на жестов преводач, при подобна сума.
Оставяш впечатление в мен, че си мислиш че глухото общество постоянно се оплаква и очаква някой да го бута, че едва ли не студентите с увреден слух ги мързи и минават между капките, че не участват в никакви дейности заедно с колегите си - независимо проекти, курсови, студентски живот и прочие. Силно ме съмнява дори в Германия да е така. Аз лично имам глухи приятели, колеги и т. н. и до ден днешен участват активно, както и чуващите хора във всички дейности, които сме започвали.
Защо задължително решавате, че когато някой е глух трябва автоматично да е в училище за глухи? Това не се решава ей така с лека ръка, много индивидуално е, в зависимост всяко дете не можем да ги слагаме под общ знаменател. Всички не са с еднаква степен на слухова загуба, има дори и слабочуващи ученици, чиито реч е на много добро ниво, същото се отнася и за глухите. Ако си мислите, че глухите хора не говорят - това е голяма заблуда! Ранната рехабилитация е в основата на всичко! И ако едно глухо дете може да говори и използва речта, то защо да не е в масово училище? Защо ми се струва, че мисленето ни е толкова закостеняло, че понятието интеграция все още ни е чуждо.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 22cdc0b617
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   №18 Повечето хора знаем, че да си глух не означава да си ням. Но знаем също, че има и глухонеми. №17 /не съм и адвокат/ смята че има глухи и само веднъж е писала глухонеми, не е ли възможно да има 3-ма глухонеми в Германия?

Колкото до интеграцията тя трябва да се случи от страна на изолирания, не трябва да търсиш, дори да си позволяваш да обвиняваш, и да вменяваш задължения обществото да интегрира хората с проблеми. Интеграцията е работа на самите изолирани и техните помощници осигурени от правителството и не правителствените организации, от интеграционните центрове и т. н.
Все пак има и здрави хора които имат проблем с интеграцията, нима и там обществото е виновно?

"Защо задължително решавате, че когато някой е глух трябва автоматично да е в училище за глухи? "

Защото нашият автор свидетелства, че сестра му не може да контактува самостоятелно с хората и й е нужен преводач. Може вината за това състояние на момичето да е в семейството, че не са я водили на достатъчно рехабилитация, като малка, или че не са намерили добър рехабилитатор. Но това дете се тормози по този начин, тя едва ли е е отделена от съучениците си и в клас тя не се приема за нормален съученик. А глух, кривоглед, куц или сакат, това са нормални хора и особеността им, че имат повече проблеми от останалите не трябва да задължава съучениците им в специално отношение. На един съученик ако му е приятен разговора с друго дете в инвалидна количка например, защо да не излязат заедно и този който може да ходи да бута количката, докато си говорят? Обаче ако на момчето в инвалидна количка му е втълпено от малко че ходещите са му длъжни да го интегрират, то ходещите никога няма да приемат да му бъдат задължени заради недъга.
Ей това прави и нашият автор със сестра си, ходи и задължава дадено момиче да се чувства виновно, че не е поканило глухата си съученичка на купона. С какво мнение в съзнанието остава глухото момиче, че чуващите са длъжни да се отнасят по специално за нея, а тези които отказват са просто лоши хора. След време когато автора си грабне живота си в свой ръце, сестра му ще е вече научена да използва недъга си като средство за налагане над хората, ще разделя хората на две групи, тези които ми служат са добри, тези които отказват да ми козируват са лоши.

Проблема на всички не интегрирани хора е такъв че очакват обществото да се грижи за тях, ако не, то е лошо и трябва да бъде наказано. Същото е и с не интегрираните цигани, ако обществото не ни осигури жилища, не ни плаща сметките, то е лошо и заслужава да си откраднем това което не ни дава. Те смятат че на тях им се полага, щом са не интегрирани, трябва да им се дава, да постигат оцеляването си без усилия от тяхна страна. "Аз имам пет деца" е изречението което трябва да им осигури дом, храна, ток, вода и джобни за ракия и цигари.

Точно както авторът смята за сестра си, че изречение "глуха съм" трябва да й осигури присъствие на купони и събирания, приятелства, социален живот и т. н.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: f23ba11f5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Авторе, няма да си винаги с нея и до нея и не това е целта. Целта е тя да има място в обществото, свое място. Да има среда, семейство, работа. Всеки от вас живее свой живот. Сега сте деца в едно семейство, но след 10-20 години? Ще се откажеш ли от това, любимата ти жена да ти роди деца, за да си бавач на сестра си? Ще ѝ откажеш ли на нея правото д аправи своите стъпки, верни и грешни, без теб? Целта ти трябва да е, да я направиш един самостоятелен човек, а не придатък към теб. Разбирам порива ти, защото имам малко детенце и ми се иска да му помагам във всичко и да му облекчавам живота, но разбирам и, че най-голямата помощ е да го науча само да си помага.

И един ден ще сте със сестра ти двама доволни, равнопоставени възрастни хора.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: f23ba11f5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Авторе, няма да си винаги с нея и до нея и не това е целта. Целта е тя да има място в обществото, свое място. Да има среда, семейство, работа. Всеки от вас живее свой живот. Сега сте деца в едно семейство, но след 10-20 години? Ще се откажеш ли от това, любимата ти жена да ти роди деца, за да си бавач на сестра си? Ще ѝ откажеш ли на нея правото д аправи своите стъпки, верни и грешни, без теб? Целта ти трябва да е, да я направиш един самостоятелен човек, а не придатък към теб. Разбирам порива ти, защото имам малко детенце и ми се иска да му помагам във всичко и да му облекчавам живота, но разбирам и, че най-голямата помощ е да го науча само да си помага.

И един ден ще сте със сестра ти двама доволни, равнопоставени възрастни хора.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bf0ab2c481
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Мили хора, прочетох коментарите ви за глухите хора и ми се сви сърцето. Едва се удържам да не заплача. Как е възможно да имате такова отношение към тях? Моята мама е глуха, загубила слуха си след менингит. Тя е умна, начетена и образована, но е загуила способност да общува нормално с чуващите. Но не е загубила способност да чувства! Знаете ли колко страдание причинявате с такова отношение? ! Това, което съм видяла покрай мама е чудовищно отношение от страна на обществото - администрация, продавачи, та дори и лекари. Трудно е да се общува с глухите с разговорна реч, но не е трудно писмено. Вместо лелката зад гишето да крещи като изтървана, може съвсем дискретно да ѝ драсне два реда на бележка какво е необходимо да направи. Вместо продавачката да вика "колко пъти да ви обяснявам", може да ѝ напише "дължите еди колко си". И това е въпреки, че тя предупреждава, че е нечуваща. Когато ми е възможно ходя с нея навсякъде, но се налага и тя сама да се сблъсква с реалността. Хората нямам чувство за такт и смятат, че глухите са глупави или по-долна категория хора, просто защото са загубили способност за речева комуникация. Всички твърдите, че не е така, но реалността е друга, защото точно това показвате с отношението си. Четох нагоре коментар на възмутен потребител/ка, че обществото не било длъжно да се съобразява и да издига на пиедестал глухите. (номер 13) Но моля, ви глухите не желаят да бъдат издигани на пиедестал, нито желаят специално отношение, а просто искат да пазите човешкото им достойнство. Че семействата им били виновни. А как да подходят семействата им-да им кажат-"свиквай, ти си вече второ качество"? Нормално е подкрепата да е в семейството, но не е нормално да се възмущавате, че тези хора искат просто да бъдат третирани като нормални. Ами ако вие се окажете от другата страна някой ден, тогава? Знаете ли колко голям процент от самоубийците са такива, защото са загубили слуха си? И не точно заради това, а заради отношението на обществото към тях, от липсата на способност да преценят кой начин на комуникация е подходящ и от потъпкването на човешкото им достойнство с неадекватно крещене или умишлена изолация, поради невъзможност да се сетят, че има и други начини за общуване!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 07c28eae7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Номер 13 - Хората с увреждания, каквито и да са те, имат нужда от разбиране. Глухите не искат нещо кой знае какво, а да получат разбиране и уважение към тях! Та ние здравите, дето чуваме с ушите, виждаме с очите и ходим с краката какви сме - егоисти, лицемери, манипулатори и кви ли не още.. Ние не сме благодарни за това, което имаме и все някой друг ни е виновен, и ние не сме длъжни тва, не сме длъжни онова. Но поставете се на мястото на глухия, ако можете.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: fd7a75cdc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Номер 24 много си прав.Ний нв се поставяме на ряхното място и все друг ни е виновен.


Петък вечерш един ден не се пр бях на тренировки и тръгнах към колата и сестрами стоешв 15 минути и ме чакаше там и тя ме прегърна и аз казах цялата си студена и беше замръзнала от студ и вятър духаше и веднага влязохме в колата и я питах искашли да отидем някаде да хапнем и тя каза пици и казах може и се пребрахме ввкъщи нашите бяха излезли с приятели и питай я какво ти се прави и тя каза ,че иска да гледа комедийка с мен.И казх добре изтеглих един филм и тя докато гледаше ме пита братле аз ще мога ли да чувам хората и птичките и аз казах да един ще чуваш обещавам ти.Горкото момиче.И заспа на рамото ми и я завих и си казах ще чуваш някой .Ще помагам винаги.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 7711a89652
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Разбирам я напълно защо е тъжна. Само едно нещо и трябва - да ходи на събития, фестивали или други ивенти за глухи и да посрещне глухата общност - те ще я карат да се чувства по-уверена. Вярвам силно, че тя ще се радва, когато вижда много глухи като нея. :)

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1d64f41136
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Не се отчайвай! Гледал ли си „Тихият глас “? Той е за 1 глухо момиче, което накрая бе щастливо, с приятели, с гадже!
От едно разбиращо момиче!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1d64f41136
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Не се отчайвай! Гледал ли си „Тихият глас “? Той е за 1 глухо момиче, което накрая бе щастливо, с приятели, с гадже!
От едно разбиращо момиче!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker