Не мислите ли, че животът без деца би могъл да е много по - свободен и щастлив? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Не мислите ли, че животът без деца би могъл да е много по - свободен и щастлив?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 10715 пъти
Реших се да попитам това, тъй като забелязвам, че в последно време обществото по света, а вече и в България е разполовено от този въпрос - смисълът на живота ли са децата и не е ли т.нар. "смисъл" това, което ви е втълпено в главите от най- ранна детска възраст?...Защото аз не мога да повярвам как така при едни жени им тиктака т.нар. "биологичен часовник", или майчин инстинкт или чувство за дълг към рода или както там го наричат...Как така при едни хора това "майчинско" и "бащинско" чувство се проявява, а при други хора не се проявява никога? А напоследък, особено с увеличаването на урбанизацията по света, все по - често срещаме привърженици на т.нар. общество "чайлдфрий" - много от тях са мъже, но напоследък се срещат все по - често и жени. Някои от тези хора могат, а други не могат да имат деца, но всички тях ги обединява това, че не обичат деца и че до края на живота си не искат да ги имат, и не виждат смисъл в това, и това не ги прави щастливи изобщо. Общуването с деца за тях е тежест и е безсмислица, губене на време и лиготия, освен това е изпълнено с повече задължения и ограничения, отколкото с щастливо съществуване и хедонизъм. Тези хора не членуват в никакви окултни организации и не ги вълнува нито някакъв граждански дълг, нито патриотизмът на своите сънародници. Те гледат на децата като цяло - без значение българчета, циганчета, русначета, европейчета, африканчета или американчета - като на извънземни - някакви гадни паразити, които само искат и тероризират родителите си, гледат на тях като на тираничния егоцентричен шеф вкъщи, който манипулира всички наоколо да му слугуват. Да не говорим и, че тези деца си живеят в техен си свят, свят, който е необясним и различен от света на възрастните, те говорят на друг език, интересуват се от други неща и т.н. Освен това тези хора смятат, че децата и бебетата са грозни и противни същества като цяло - по същия начин, както за някои хора са противни кучетата, или котките, или хамелеоните и змиите - и никога не биха си ги взели вкъщи да ги гледат, за нищо на света.
Разбира се, това не задължава членовете на обществото нито да се въздържат от секс, нито пък да се развращават прекалено.

Освен това, в това общество трябва да принадлежат само хора, които твърдо са решили че не искат никога да имат деца през живота си, а не става въпрос за тези хора, които са решили да ги имат на по - късен етап в живота си, или които ще отстъпят да се навият да ги имат, ако партньорът им го изисква от тях, или под натиска на обществото, въпреки, че не обичат деца.

Само си представете едно общество на свободни хора, които цял живот учат, работят, пътуват, без да се налага постоянно да мислят за "капризния товар на задната седалка", и правят всичко това само и единствено заради себе си, разбира се, запазвайки приятелства с другите, подобни на тях хора и които живеят само заради своето собствено удоволствие?
Ако това общество нарастне, дори и в България, както вече е започнало и в другите страни, ще настане ли жестока битка между обичащите деца и не харесващите деца, които са избрали да ги нямат, по същия начин, както имаше омраза и дискриминация между бели и негри и между хетеро и хомосексуалистите? Как мислите?

https://en.wikipedia.org/wiki/Childfree

http://www.huffingtonpost.com/bethany-ramos/10-things-childfree-women-want-their-friends-to-know_b_7221904.html

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 112

преди: 8 години, 8 месеца
hash: b99bcda6ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (29 гласа)

1.   Май чета несмислените писания на едно пренебрегнато по-голямо дете заради по-малко братче или сестриче? Имам ли право?

И в другите неща грешиш - никой в днешно време в индустриалните и развити държави не ражда деца, защото това бил смисълът на живота, а като част от постигането на лично щастие. Смисълът на живота е щастието според разбиранията в развитите държави, а да имаш деца е просто част от личното щастие. Действително има такива хора, които не обичат и не създават деца, но пък да ги определят като паразити и да се отказат от всякаква обществена дейност? Пълни глупости. Дори последните идиоти знаят, че децата на другите утре ще им плащат пенсиите и ще им бършат задниците в някой старчески дом. Познавам поне две жени, които нарочно не са имали деца и уважавам избора им, но никога никоя от тях не е говорила такива неща - това са хора интелектуалци, те не са толкова глупави да наричат децата, които утре ще ги хранят „паразити“ обаче вече се говори за двойни социални осигуровки за бездетните в страни като Германия, Италия с много ниска раждаемост, защото който не създава деца, той няма разходи по тях и пести пари, а един ден ще иска да има хора да му бършат задника и да внасят пенсионни вноски - децата на другите и съответно вече се мисли как бездетните да поемат част от разходите за децата на другите, от които един ден ще профитират. И докато страни като Германия и Италия могат да си позволят подобни глезории като да не искаш деца, то за България такава нагласа е трагична, защото днес дори един работещ издържа 1 пенсионер, а в посочените държави съотношението е 5 1 и освен това имат 30-50% по-висока производителност от нас.
Свекърва ми почина преди няколко месеца, но не беше сама до последно. Тя имаше трима сина, 8 внуци и правнук вече - животът ѝ беше изпълнен с интересни преживявания, пътувания, а и кариера беше направила - била е директорка на болница, а до последно беше в разни неправителствени организации и в самия ден на смъртта ѝ гледахме цялото семейство нейните албуми и тя ни разказваше за хората. Днес нея я няма, но тя продължава да живее в 3-ма сина, 8 внуци (и е на път деветото), 1 правнук (и скоро може да има още правнуци). Моят съпруг например много прилича на нея както и дъщеря му - одрали са ѝ кожата. Има много хора, които ще разказват за нея и никога няма да бъде забравена - в семейната „Библия“ е вече.
Който няма деца нито има гаранция, че ще постигне някаква кариера, че ще пътува повече или ще живее по-интензивно. Напротив. В един момент като станеш на 50 ще ти остане само пасивното живуркане и прекарването на самотни празници, а който е създал деца ще има интересни празнични дни, ще има емоции, ще има изобщо контакт с млади хора - наляво и надясно ще е и ще води по-интересен живот от хората без деца. Покрай нас например моите родители обиколиха Европа в последните години и откриха различни хобита, а поне веднъж месечно правим барбекю в градината им с хора от 4-5 поколения, а ти като остарееш ще си кукуваш в най-добрия случай в компанията на хора като теб - жени с изтекъл срок на годност.

И на младини няма особени предимства да нямаш деца. От работа и вкъщи - поредният мъж, все едно и също. Децата внасят разнообразие, удоволетворение като ги научиш нещо, а и имаш възможност сам да изживееш отново детството си, но и да предадеш опита си и гените си напред и най-вече те обичат безусловно, на което дори родителите ти не са били способни. Неповторимо е чувството да те погледне детето ти за първи път, да създадеш нов живот с любимият човек.

Какво се случва с хората без деца - ами умират, изгниват и чао. След като приятелите им също измрат, никой няма да се сеща за тях и гробът им след 12 г. ще бъде изпразнен, а костите им изхвърлени някъде. С това се свършва ненужното им съществуване, а имуществото им ще отиде при разни далечни роднини, който никога не е виждал и никога не са се грижили за него дори лицемерно.

Не оставяш никаква следа след себе си... нито работата ти ще има някакво значение след 5 години дори, нито имуществото ти, а дори фейсбук профилът ще бъде изтрит за винаги и сякаш никога не си съществувал, а мъжете, с които си била няма да си спомнят за теб, защото те имат предимството, че могат и на 50 г. да си направят семейство, а ти на 50 г. ще си просто една дърта и ненужда бабка - край с партитата, край с чукането и на другите кефчета (мъжете на твоята възраст или искат младичко, или са заети само с внучета), а ако се разболееш от нещо ще потъваш в собствените си лайна докато дойде някоя груба санитарка да те смени.
Не смятам, че е егоистично да нямаш деца - просто е глупаво. Дори е егоистично да имаш деца, защото те дават двойно и тройно повече от това, което можеш някога да им дадеш - като малки много усмивки, много интересни и незабравими моменти, а на старини - екшън, преживявания и радости, а в края на живота ти и грижа - поне ще има кой да нахока мед.сестрата ако не се грижи добре за теб и най-готинкото - виждаш собствената си физиономия размножена. Какво по-егоистично от това? Аз съм егоист и затова чакам вече трето детенце. Пожелавам всекиму!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: eae38d8012
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

2.   Всеки е свободен да живее както намери за добре, аз лично не бих искала да живея без деца.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 352a299688
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Е, ти си много крaйнa. Че някой не искa децa, съвсем не знaчи, че ги мрaзи, че ги виждa кaто чудовищa някaкви.
Имa многи други причини- егоизъм, стрaх от бедносттa, зaщитници нa плaнетaтa, дa не им стрaдaт децaтa в този тъй "гaден" свят и т. н.
Не, не мисля, че е възможно дa се случи подобнa дискриминaция, но е нaложително дa имa и вероятно ще имa контрол върху рaждaемосттa. Примерно след второ дете прекъсвaне нa тръбите у женaтa или вaзиктомия нa мъжa, или и двете.
Сaмият фaкт, че тaкивa крaйни думи ползвaш говори че- ти сaмaтa си крaен човек или просто е провокaция зa някоя студенсткa рaботa.

От мен имaш... минус безкрaйно сaмо зa нaчинa ти нa изрaзявaне относно човечеството (децaтa).
Товa обaче не знaчи, че бих тръгнaлa срещу подобни хорa, (кaто теб? ) човек с подобно мислене бих възприелa кaто екстремист.
Друго е, когaто имa ясен мотив зa нежелaнието си зa собствени децa и нямa нуждa дa бълвa отровa, зa дa убеди остaнaлите, че видиш ли, не, че отрaзявaм вътрешният си свят и всичко ми е противно, кaкто вътре у мен...
Тa, товa от мен.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5107617721
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Децата може би са смисъла на живота на някои хора. Смисъла на твоя си го избираш ти. Всеки има глава на раменете си и сам си избира пътя, но в крайна сметка всички достигаме една и съща дестинация - на 2 метра под земята. :) Важното е накрая да не съжаляваш за нищо.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ae68ccb0ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   И откъде ще дойдат тези хора, ако спрем да се размножаваме??? Много ми е интересно, ако всички принадлежат на това общество, откъде всъщност ще се пръкнат членовете му? Ще паднат от небето пораснали и изгледани, мислещи само как да употребяват без да оставят нищо след себе си?

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b99bcda6ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   н 1 съм - забравих да кажа само, че никога не може да има противопоставяне на хора с деца или без деца, защото вторите са прекалено малко - то светът има по-скоро проблем с прекалената раждаемост, но не смятам, че ще има насилствена кастрация, а просто трябва да се образоват жените и да се даде перспектива на хората. В неразвитите държави хората имат много деца, защото това им е пенсионната осигуровка, за да им работят, а и не са сигурни колко от тях ще достигнат зряла възраст. Т
Всъщност хората в България трябва дори да раждаме повече дечица. Желание има - в момента, в който има икономически подем - бебетата наводняват болниците. Просто хората планират. Дори хомосексуалните мъже правят и невъзможното, за да имат деца. Ако децата бяха паразити и бяха нещо лошо, това така ли щеше да е? Например хомосексуалните мъже щяха да си щъкат до последно и нямаше да се борят за правото да осиновяват деца и имат деца чрез сурогатни майки. Дори хомосексуалистът иска деца. Прави си сметката дали някога може хора като теб да станат мнозинство и дори повече от 10%.
Хора с образование, кариера имаме дори повече от 2 деца. Цветан Цветанов има три деца, а военната министърка на Германия (жена с кариера! ) има... 5-7 деца или нещо такова, а кметицата на София е учителка по професия и е най-успешният кмет на България в момента.
С две думи дори не пречат децата на кариерата. Пречат само на хойкането по различни мъже и лайфа по заведенията, но и то е до време - след 30те вече и без това не ти се ходи толкова, а минеш ли определена възраст дори няма да те пуснат да влезнеш в такива заведения :)
Всяко нещо с времето си и не само на младни те радват децата, а и на старини са ти радост! Въпрос на егоизъм е да имаш деца, въпрос на глупост да нямаш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: eccf2e1c67
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Хахах, абе вие, малоумни ли сте или сте просто тъпи. Нали ако хората спрат да се размножават човечеството ще загине за 70-80 години. Като не искате, не си правете деца! Какво ни занимавате с простотията си! Аз пък обичам да нося лилави чорапи и ей сега ще си основа едно purple socks society. Вие представяте ли колко ще е хубаво едно общество от хора, носещи само лилави чорапи! Егати идиотизма!!!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 987b620517
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Направи ми впечатление въпросът ти дали ще настане битка между хората, които искат деца и между тези, които не искат? Това е много интересен въпрос. Но отговорът е не, защото всеки има право да живее както прецени. Някой хора избират да нямат деца никога, но това не е престъпление. А на теб какъв ти е проблемът, че някои не искат деца? И без това Земята е пренаселена, т. е. трябва да сме 3 милиарда, а сме 7.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b5b7cf889e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Разбира се, че животът без деца може да бъде много по-свободен и щастлив, но не за всеки, а за определен тип хора.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 7f4e6713f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Не мислите ли, че животът без деца би могъл да е много по - свободен и щастлив? "

Да! И последен за рода ви...

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: c37308587b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Конкретно към въпроса в заглавието - за мен лично въпросът е малко нелеп, все пак без деца живот няма да има. Ако всички хора започнат да споделят това мнение, нали се сещаш, че след известно време няма изобщо да съществуваме. Пък това, че някой е пълен егоист и цял живот не му стига да порасне и не може или не иска да се научи да мисли и за някой друг освен за себе си, е съвсем различно от търсенето на смисъла на живота и др. такива.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 857d5c732a
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

13.   Аз също съм от жените, които не искат да имат деца, но не заради безметежните купони, кариера и т. н., а просто защото не го чувствам като моето призвание. Нека е глупост или каквото там го нарекоха... Но никога не бих си позволила да наричам чуждите изроди и паразити. Има страшно готини хлапета и не знам какъв урод трябва да си, за да мразиш дечица.
Естествено противни са майките, които смятат отрочетата си за върховно произведение на природата и не спират да навират в лицата на хората "какво обядвахме и колко акахме днес".
Да правят каквото искат хората, няма нужда да се настройваме едни срещу други. Вече сме достатъчно разединени, че да си измисляме фалшиви "войни".

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 025b66bdee
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Каква хубава провокаторска тема! Гледам тук някои елементи продължават подривната дейност срещу и без това пропадналото ни общество, като се опитват да представят в завидно хубава светлина колко хубаво би било да не раждаш. Гледам добре са се подготвили, дори разясняващи сайтове са дали - при положение че някой се поколебае явно. Тук сме предимно образовани хора имащи интернет и целевата аудитория е ясна - бели младежи, предимно етнически българи. Кои са тези подривни елементи не знам, но че са българофоби е 100% сигурно. Тук изниква естественият въпрос - защо модераторите на сайта дават трибуна на такива личности борещи се срещу България и българите? Свободата на словото? След такава свобода след години няма да има кой да пише словото обаче.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 1a4d7f1eaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Аз съм жена на 29 години и винаги съм се ужасявала от децата. Предполагам, не е нормално да не искаш да продължиш рода си, но замислете се колко много хомосексуални е имало винаги. Това също е срещу природата и може би доказва, че все пак има черти, различаващи човека от другите бозайници.
Свободата е вътре в нас и не зависи от това дали имаме деца. Свободата е да решим дали искаме да имаме деца.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 3f235a17b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Само си представете едно общество на свободни хора, които цял живот учат, работят, пътуват, без да се налага постоянно да мислят за "капризния товар на задната седалка", и правят всичко това само и единствено заради себе си

По твоята 'умна' логика нямаше да си на този свят :)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 2ec302edc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

17.   Аз съм жена на 29г. И съм от тези, които не искат да имат деца. Просто не желая да имам дете и това е. Не ме интересува ничие мнение по въпроса, защото това си е личен избор и с нищо не пречи на никого този избор. Но аз не мога да разбера, какъв е този стремеж към оставяне на нещо след нас, създавайки дете? Толкова ли сме важни, че задължително трябва да си продължим драгоценните гени? Който иска деца - ражда си, отглежда си ги, нарича ги свой смисъл на живота, но има и такива като мен, на които размножаването не им е цел в живота. Ако толкова искате да оставите нещо след себе си, ами напишете книга, рисувайте картини, творете, създавайте изкуство. Не е задължително да родиш, за да кажеш, че си оставил нещо след себе си. Раждането е естествен природен процес, който ние, като биологичен вид имаме избора да контролираме. Не сме като диво животно, което се разгонва и ражда след това. След като ни е даден този избор, значи се допуска, че има и такива, които ще изберат да не се размножат. Аз също не понасям деца. Дразнят ме. Не ги мразя, просто не ми е приятно да има деца около мен, да ми врякат в главата и да ме занимават. Както не мразя змиите, но няма да ми е приятно да ме полази змия. Горда съм от моят избор, защото е съзнателен и премислен, а не е в следствие на косвени социални задължения, че човек трябва да създаде потомство, защото му е време. Не, няма време. Има "искам" и "неискам".

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: d9a62e1ad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Окей, всеки е свободен да живее живота си както си иска, защото го иска и т. н. обаче, какво значи да се определят децата като грозни, капризни и противни създания? ! Нима ние самите не сме били деца, не сме живели в свой собствен приказен свят, не сме говорили на наш, детски език? Тогава, тези хора, които описваш ти- свободно живеещи "прекрасния си, безгрижен живот" и те ли са били такива? И те сега сигурно определят родителите си като някакви луди, които са си нямали друга работа, ами са си слагали "таралеж в гащите" с такава жестока и тежка отговорност като децата? ! Ти какъв човек трябва да си, за да определяш едно чисто същество, каквото е детето, като "гаден паразит"?
Не те нападам, всеки си има мнение, както очевидно ти и тези хора за които говориш, но едно е да не искаш да имаш дете, съвсем друго е да ги определяш по този грозен начин. Децата са най- голямото богатство, с което всички разполагаме и лично според мен, не е редно да се говори за тях по този начин. Аз нямам все още деца, но страшно много искам да имам и не защото някой ми го е насадил в главата или са ме възпитавали по този начин цял живот, или пък вече съм на такава възраст, ами защото освен отговорността, детето ти дава неща, които не можеш да ги получиш от никъде другаде, учи те да обичаш, да прощаваш, променя те към по- добро, а на теб, като родител, ти се пада честта да направиш от едно невинно същество- достоен човек.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0c021b7cac
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Аз лично не искам. Не са ми грозни, симпатични са, но това просто не е моят път в живота. За повечето хора това е смисълът на нещата, да оставят потомство след себе си. То хубаво да оставиш потомство, но на какво ще го научат? ! Ще го научат на техните си истини за живота, пречупени през техния мироглед и призма. Уж всеки учи децата си на добро, пък Светът не е дошъл към по-добро, как става това? ! Просто няма на какво да ги науча. Има един цитат от светая светих на писанията:
- "А Той им рече: не всички възприемат тая дума, но ония, на които е дадено; защото има скопци, родени тъй от майчина утроба; има и скопци, скопени от човеци; и има скопци, които сами са се скопили заради царството небесно. Който може възприе, нека възприеме".
Лошото е, че правите децата ваши копия като по този начин не вредите само на тях, а и на човечеството, на цялостния процес като цяло.
Ако обидят, напсуват или кажат нещо лошо за детето Ви, бихте ли ударили човека, който говори лошо по адрес на рожбата Ви?
Та Вие в една ситуация не може да реагирате човешки, деца искате да гледате. То е потребно, деца все някой трябва да ражда, но причината на причините е друга, освен първобитното схващане на нещата, който иска да разбира, да разбира.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: cb3f7eeb87
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

20.   От Авторката:
Така наречената "глезотия от Европа" се нарича свободен начин на живот, изпълнен със спокойствие, свобода, щастие и забавления, дори и в зряла възраст, но без да имаш деца. Защото едно такова умишлено налагане на "родителска роля" у човека потъпква дори неговото Детско Аз. Защото Детското Аз според психолозите живее у всеки един от нас през целия ни живот - то е креативната, живата, енергичната, будната част от всеки от нас, жадна за нови знания и приключения. Някои възрастни хора тотално се вдетиняват на детските влакчета с децата около себе си. Но ако аз отида да се забавлявам на тази възраст с някои други възрастни хора, но без деца, всички околни биха ни помислили за инфантилни или луди. Не е честно! А забавленията с децата са една много малка част от ежедневието на възрастния с детето. Много повече време са безсънните нощи, грижите, отговорностите и т.н. Така че, мисля, че не си струва да раждам лапета, за да отида на лунапарк или на цирк!
И не, такова общество не е толкова малко, колкото си мислите - ако погледнете колко на брой човека са харесали страницата от Уикипедия на "childfree" във Фейсбук - ще видите, че вече са 4529 човека от цял свят, което не е чак толкова малко на брой и е с тенденция към увеличаване.
Ако прочетете внимателно обяснението в Уикипедия (и ако можете да си го преведете от английски), ще разберете дори, че го има от доста отдавна - през 388 г. след н.е. е описано от Свети Августин, може би за пръв път.

Към Отговор Номер 8 - не смятам, че ще съжалявам, ако няма останало нищо след мен след смъртта ми - така и така ще стана на прах и няма да мога видя света такъв, какъвто ще го видят следващите поколения - така че не ми пука да оставям следа след себе си. По - важното за мен е да бъда доволна от живота си и полезен човек за обществото приживе, но не чрез раждаемост, а чрез работата си, например - това също е полезна за обществото дейност, нали?
Към Отговор Номер 1 - вие затова ли раждате децата си, за да има кой да ви бърше задниците на стари години? Вие изобщо не ги обичате тогава, и не ги раждате, защото ги искате, а от чист егоизъм и от ползата да ги имате. Това е осъдително.
Не, не ме вълнува кой ще ми бърше задника на дърти години - първо - може и да не доживея до толкова късно, че да се нуждая от грижи, и второ, възнамерявам да живея толкова спокойно и здравословно, че до късно да мога да се оправям сама. Живея на принципа: "Никой не ми е длъжен", такъв ми е характера.

И ДА, ЗЕМЯТА НАИСТИНА НАПОСЛЕДЪК СТАВА ВСЕ ПО - ПРЕНАСЕЛЕНА И ИМА НУЖДА ВЕЧЕ ОТ ТАКИВА КАТО НАС, КОИТО ДА ДАДАТ ОТПОР, ВИЖТЕ НА БРОЯЧИТЕ, КОИТО СПОДЕЛЯМ:

http://countrymeters.info/bg/

http://countrymeters.info/bg/Bulgaria

Освен това, не смъртността, а раждаемостта се увеличава прогресивно на всеки десет години, вече живеем в много по - претъпкан, замърсен и стресов свят, отколкото са живеели нашите предци. Въпреки световните войни, високите нива на престъпност и убийства, многото смъртоносни болести и т.н.





Напук на това, точно сега й е модата на голямата раждаемост, затова по всички медии само за деца говорят и ги набутват във всички реклами, затова всички толкова много ги лигавят, затова навсякъде вече ги допускат - дори по кафенетата и заведенията за възрастни, където в моите детски и тийнейджърски години воденето на деца беше абсолютно изрично забранено, сега там им строят площадки за игра, слагат им аниматори да се грижат за тях и да ги забавляват и т.н., затова им се вдигнаха на децата напоследък толкова много правата - повече от на възрастните. В последните години заради тези деца дори забраниха тютюнопушенето, а тези деца няма ли да се научат и на алкохолизъм, като гледат родителите си какво правят по кафенетата? Едно е сигурно - ще се научат да бъдат перманентно лигавени и разчепени до безобразие. Към Отговор Номер 1 - не, нямам свои по - малки братя и сестри или близки, на които да завиждам. Просто не харесвам деца и не ги искам около себе си. И не смятам, че животът ми е безсмислен без тях. Дори напротив - по - интересен и по - свободен, и най - хубавото - не се налага на никого да слугувам и да му бърша наакания задник и олигавената физиономия. Да, егоист съм, не искам живота ми да бъде бърсане на бебешки задници по задължение - не виждам в това никаква романтика, нито пък някакво щастие в това!

И да обобщим накратко:
Не се и съмнявам, че в България никога няма да станат много "чайлдфрий" хората. Да не забравяме, че българите и без това са си с доста цигански манталитет и ако трябва да избират, то биха предпочели да заживеят в цигански катун, пълен с бягащи крещящи лапешори...
Може би беше излишно да питам ще има ли дискриминация, вече усещам такава в някои от коментарите.

Благодаря ви все пак за отговорите!

Можете тук да видите някои комикси и да прочетете още малко, ако искате да разберете повече за гледната ни точка:

Moдератор - моля без дълги линкове и без линкове на търсеници в Гугъл!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ef1e176dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   защо непременно щом не искаш да имаш деца, ги мразиш? това заключение, не ми харесва и не съм съгласна с него.
причините да не искаш да имаш деца, могат да най-различни, не смятам да ги коментирам, една от тях може да е, че не харесваш децата, казвам една от тях може да е, но не е задължително това да е една от тях. и чак пък да ги мразиш... освен ако не си някой психопат, не мисля, че това е възможно.
а иначе за избора да имаш или нямаш деца - много се спори и постоянно.
аз пък много се дразня на хората, по-точно жените, които твърдят, че да имаш дете е най-важното, най-смисленото. мисля, че това е доста пресилено и е нелепо с такова твърдение да омаловажават постоженията на други жени, които не мислят така.
ако чакам едно дете да осмисли живота ми...бога ми, много трябва да съм зле. предпочитам да го осмисля като постигна нещо, което да ме направи горда с мен самата и способностите ми, а в допълнение ако имам и дете, чудесно. ако нямам, пак чудесно. не може да очакваш някой друг, било то и детето ти, да осмисля твоя собствен живот. ти сам трябва да намериш смисъла на съществуването ти и приноса ти за обществото. а всеки има такъв, независимо с дете или не.
това е личен избор, бе. разберете го.
винаги ще има хора, които ще искат деца и такива, които няма да искат. така е било и преди. просто сега хората и най-вече жените са свободни да го заявят открито, докато преди не са имали това право, защото само това се е очаквало от тях - да раждат като разплодни крави.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 6a681ee556
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Да който го е страх да има деца така ще каже.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: cb3f7eeb87
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   От Авторката:
Според тълкуванието на "чайлдфрий" общността, което е написано в Уикипедия пише, че един човек може да се откаже от деца точно защото не ги харесва и не ги търпи около себе си. Може и да бъде по други причини. А може и да бъде цяла съвкупност от причини: намира ги за безинтересни, не им се радва, като ги види, не ги иска в живота си, смята, че е по - полезен за света като не - родител, а не като родител, при все по - високата напоследък раждаемост и т. н...
И това не прави този човек нито развратен, както някои от чиста злоба се опитват да го извъртят и да го наклеветят, нито пък злобар - както други чайлд - френдли хора се опитват да го наклеветят.
Напротив, такъв човек може да бъде много грижовен, чувствителен и милосърден, верен приятел и т. н., но просто да не иска да се грижи за деца, по - специално. Това, че не обича деца, в днешната ситуация на тотално пренаселване на планетата Земя дори не го прави антихуманист - напротив, той излиза хуманист, който иска да спаси планетата и човечеството. Не е задължително да бъде безотговорен - такъв човек може да си има стабилна работа и да е стриктен към задълженията си. И не е задължително да иска свобода в живота си, за да може да ходи по баровете и да развратничи и да се напива - може просто да е човек, който цени спокойствието и обича да чете - за четенето е нужна тишина, така че да тичат наоколо деца и да крещят и да го разсейват е напълно излишно. А може и да бъде човек, който обича да пътува, да ходи по походи, да изкачва планини и т. н. - за тази цел също е важно да нямаш деца, защото те не могат да ходят, така само ги измъчваш и т. н.

Никой не ви предлага да станат всички хора на планетата като нас, ставаше въпрос - можем ли да се надяваме, че, ако се обединим достатъчно хора около тази кауза да сме достатъчно много, което ще рече поне една трета от планетата - ще успеем да си извоюваме правото да сме такива каквито сме и ще спрат да ни съдят заради това и да спрат да се опитват да ни карат насила да станем като другите?

ЯСНО БЕШЕ, ЧЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ ЩЕ ИМА, ЗАПОЧНА СЕ ЦЕЛЕНЕТО С ЯЙЦА И ДОМАТИ ВЕЧЕ...
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА НЕУВАЖЕНИЕТО КЪМ ЧУЖДАТА И РАЗЛИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА, НЯМА ЩО...

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: eb951704d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Не спирай дотук! Чувала ли си, че животът без мъж/жена до теб е изпълнен със свобода? Разполагаш с времето си - прави го каквото искаш. А ако искаш пълна свобода, защо ти е да се ограничаваш с тялото си? Трябва ти само душа и готово! Хайде да организираме някаква секта на свободните по света!

Честно, не обичам заглавия, които се опитват да лансират някаква теза или схващане. Едно е "Какво мислите за живота без деца? ", а съвсем друго е това, което си написала. Всеки е пристрастен по дадени теми, но ако ще пускаш дискусия тук, поне не давай тон, а остави хората и виж нагласите им от ролята си на наблюдател! Можеш да споменеш твоето мнение в темата, но не е задължително заглавието да крещи "Маркетолог е минал оттук! " Впрочем не знам каква е професията ти, но ако си в сферата на маркетинга, извинявай - професионалните изкривявания са трудни за избягване. Все пак това е анонимен сайт за споделяне, където някои се опитват да получат отговор на въпроса си, но ти по-скоро се опитваш да ни дадеш отговор на въпрос, но такъв отговор, който е по вкуса ти. :(

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 9e3647c0e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

25.   Ако всички приемат логиката на автора, т.е., да си живеят живота като паразитите, това значи да се ликвидира човечеството. Живота на земята ще продължи, но хора няма да има. Ако автора в момента е млад и кипи за живот, дали утре като застарее ще се чувства пак щастлив? Няма да има нови поколения, които да създават средства за живот. Кой ще създава комфорта, който сега автора има? Липса на възпроизводство, т.е. деца, означава бавно и мъчително самоубийство на човечеството. Радостното е, че подобни ненормалници са все още малко. Едни не искат деца, други сбъркани искат еднополови бракове, трети искат да са постоянно надрусани, накъде отива света? Ако всичко това продължи, един ден ще се сбъдне мечтата на автора, ще има човекоподобни влечуги, но деца няма да има, няма и да има живот. Дерзайте млади, не обръщайте внимание на умопомрачените, правете си деца, в тях е щастието, в тях е бъдещето, а не в човекоподобните влечуги. От паразити полза няма!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: afb6e3f3be
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Мисля, че всичко е крайно индивидуално. Да, за някои хора животът без деца определено е много по-пълноценен и щастлив. За други не. Всеки има право на щастие и право да го търси - по своя си начин.

Не е правилно да се абсолютизира. Има жени с деца, които съжаляват за своя избор и чиито деца също съжаляват за избора им, така както има и жени без деца, които съжаляват за своя. Има и такива щастливи и в хармония с избора, които са направили.

Не виждам, къде е конфликтът - животът е твърде кратък, за да го прекарваме в заклеймяване на начин на живот, различен от нашия. Всички носим отговорност за изборите си - нека просто да се стремим да изживеем дните, които ни остават по възможно най-пълноценния и достоен според нашите/а не според нечии чужди/ разбирания начин.

За мен недопустима е всяка войнстваща крайност и всяка необходимост от агресивно утвърждаване на собствения начин на живот и заклеймяване на чуждия. Такова поведение - независимо от защитниците на коя позиция идва, показва всичко друго, но не ихармония със собствения избор.

И както каза номер 4 - с деца или без, накрая всички свършваме на 2 метра под земята.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b99bcda6ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   От номер 1

„Към Отговор Номер 1 - вие затова ли раждате децата си, за да има кой да ви бърше задниците на стари години? “

Не, раждам, за да има кой да НИ бърше задниците на стари години, защото и твоят задник ще бъде бърсан от детето на някой друг, а пенсията ти ще дойде от вноските на нашите деца.
И не ти определяш кой си обича децата и кой не - който има деца поне иска да обича не само себе си - ти си за мен прост Нарцист или просто те е страх заради травми в детството, но 4-5000 членове в някаква глупава група във фейса нищо не значат - то само кучето на Бойко събира повече лайкове и то на национално ниво и то за 12 часа.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ac5a4b7803
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Дали децата са смисъл на живота може много да се спори, защото ако това се приеме за правило, означава че животът на циганките с по 20 деца е имал най-голям смисъл в българското общество.
Ако пък говорим за оставяне на собствените гени, както №1 е казал "да виждаш собствената си физиономия размножена" това може да стане и без лично да отглеждаш и възпитаваш поколение, дори вече не е нужно и да го раждаш самостоятелно. Наемаш сурогатна майка, после дойка в различен от твоя дом и готово, особено ако използваш собствения си живот за учене и работа ще имаш и достатъчно пари да си го позволиш. Хвърляш едни 100 000 евро в продължение на 20 години и ето ти "размножена физиономия", която евентуално ще ти народи внуци.
Дали ще има противопоставяне на хората заради избора им да имат или нямат поколение, не мисля. Изборът им не се гради на това да правиш или не нещо за държавата обществото или себе си дори, дали имат или нямат деца различните хора в дадено общество не пречат на останалите. "Кой ще им плаща пенсиите" не може да е въпрос, защото ще им плащат пенсиите тези, които са ползвали осигуровките им за образование, данъците им за детски градини и дори обществено ще наследят имотите им. В случай че имаш три деца това не означава, че те въобще ще работят, ами ако са инвалиди или нехранимайковци /безработни цял живот/, няма гаранция и че ще работят в същата държава от която ти очакваш пенсия и няма как това да се свързва с плащането на пенсии. Днес в България има проблем с плащането на пенсии, не защото нямало раждаемост, преди повече от 40 години, а защото над 2 милиона българи в работоспособна възраст работят и плащат осигуровките си в полза на различни от България държави и не допринасят за държавата която е влагала в тях финанси и надежди.
Да накараш дадени хора да плащат двойни осигуровки по причина нямане на деца, първо наказва не само избралите да нямат деца, а и тези които не могат да имат по здравословни причини, второ би трябвало ако наказваш да накажеш всички хора от дадения народ по равно, като се приеме правилна цифра за единица човек, ако приемем че всеки човек трябва да има свой собствен наследник и едно семейство трябва да има две деца за да плаща единица осигуровки, така ще се окаже, че ако хората без деца плащат двойни осигуровки, то тези с по едно дете в семейството ще плащат осигуровките умножени по 1, 5, съответно тези с две деца - умножено по 1, а тези с три броя ще умножават дадената цифра по 0, 5 или ще плащат 1/2 и т. н. Когато обаче има втори и трети бракове с деца от предишния брак, семейства с един безработен родител или дете или родител инвалид, става още по шашаво и за дадено семейство може да има е***ти и сметката за да изчислиш техния коефициент на надеждна полезност. Точно надеждна полезност, защото в бъдеще обществото ще се надява техните деца да бъдат прилежни данъкоплатци.
Изборът на хората обаче се дължи на това какво разбират под думите "щастлив живот". А това всеки го разбира по свой си начин и според възпитанието получено в семейството си. Може да се учудвате че възпитанието ни влияе на изборите в живота, но всъщност точно това е възпитание, то влияе не само на разбирането ни за добро и лошо, но и на избора ни на професия и дори избора ни на любим цвят и число, ако щете, без значение е дали самото възпитание го получаваме от родители или сме имали друг ментор в живота си като малки. Телевизията например е възпитала в по голямата част от народа да смята числото 7 за щастливо свещенно, числото 13 за нещастно, а числото 8 за число на парите, в това твърдение обаче няма логика единственото което прилага тежест на точно тези числа е свързана с някакъв разказ, че на някой си, някога му се е случило нещо на петък 13, или Евреите, които взеха числото 7 за свещено и като начало на леточисление и т. н.
Отговорете си на въпроса, защо не познавате човек, чийто любимо число е 4 ако това не е собствената му рождена дата, ако е роден на четвърти е нормално да каже че обича четворката. Защото няма истории за четворката ли? , не е така, 4 са сезоните, 4 са главните посоки на света /изток, запад, север и юг/ 4 са колелетата на автомобили и каруци, на 4 е разделена ореховата ядка, броя на крайниците при повечето животни е 4 и т. н. По подобни данни би трябвало 4 да е най-обичаното число, но хората са възпитани да обичат 7, а със 7 можеш да свържеш много малко от околния живот.
Има си и обяснение защо съществуват хора които не желаят деца, те просто са отраснали в семейства с родители, които са показали неприязън към самите тях, не са им дали досег с по малки деца още от малки, постоянно им е повтаряно нещо от сорта на "държиш се непоносимо-като дете", добре изгладената дреха на родителя е била по важна от детето им. Те са възпитани в омраза към привичното за деца държание. Това е причината тези хора да възприемат детското държание за нещо непоносимо, присъствието на деца в обкръжението като тежест, показна любов към деца като лиготия.

Приятен ви ден и правете своя избор без да ви е страх от мислите на околните за вашия избор той си е ваш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b77eef7504
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Авторката е тийн, който има по-малко братче/сестричка и сега ревнува от него, или е в разгара на младостта си и н е иска деца (което е нормално, само без отвратителните епитети). Или пък е позастаряла мадама, която не миоже да има деца и сега се опитва да убеди всички (и най-вече себе си) колко е гадно да имаш деца. Иначе както казаха и по-горе има жени, които не са създадени да бъдат майки и в това няма нищо лошо и проотивоестествено - хората са различни. Аз съм сама с дъщеря си и мисля как да имам още поне едно и то защото съм си детишар от малка, грижовна съм и живея за да дам от себе си на другите. А не за да има кой да ми бърше Д-то на старини или каквото там било. Просто ми е приятно да се грижа за деца (затова съм и детски учител), така както на Р (една приятелка) й е приятно да работи като екскурзовод и да обикаля света. Това е. Елементарно. Всеки си има свой собствен светоглед и се опитва да бъде щастлив с него. Не е нужно да обижда възгледите на другите или предмета им

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0f4523d3c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Никога не съм разбирала тази глупост, че всички задължително трябва да имат деца. Добре де, има хора, които изобщо не стават за родители за какво трябва да ги насилваме? Да имаш дете или не, за мен е въпрос на личен избор и никой няма право да ти се налага. Така, че стига с това трябва, защото после не лелята, която ми опява "трябва, трябва, трябва" ще ми гледа детето, нали? А, аз ако не искам да си променям живота? Ако не искам да си губя две години да сменям памперси и да затъпявам? Така, че стига с тия глупости, че трябва. Който иска-ще има деца, който не иска, няма смисъл да го насилваме. Земята е пренаселена!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 806748c021
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   Искренно се надявам авторката на тази прекрасна статия да е от ромски произход

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 2c958d7746
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   От Авторката:
Към Отговор Номер 25 : Именно, аз точно това казвам, явно не сте прочели моя коментар Номер 23!
Не се борим цялото човечество да стане като нас, т. е. не се борим да ликвидираме човечеството, а напротив - борим се да се постигне някакъв баланс на тази ограбена, пренаселена, замърсена, унищожена, измъчена планета Земя!
Но точно прекалено силния инстинкт за продължение на рода, прекалено силното его на някои хора, и твърде високото самочувствие, което те демонстрират, смятайки, че хората без деца са излишни нищожества, които живеят безсмислено и нещастно и безцелно, които нищо ценно не могат да дадат на света и които трябва да бъдат маргинализирани, сочени с пръст, стъпкани и смачкани от цялото общество. Става въпрос, че те насила ни налагат своята гледна точка като по - правилна и така се опитват да ни пречат на щастието ни да бъдем такива каквито сме и да живеем без деца.
Борбата е срещу тези дискриминиращи хора, които смятат, че те са най - духовно възвишените, най - великите и най - правите и за нищо на света не биха разрешили на такова "чайлдфрий" общество изобщо да се обедини и да просъществува. Те смачкват такива хора, когато ги хванат, че са единици, а представете си каква злоба би била, ако разберат, че са повече! Всичко това ми говори за страхова невроза!
По същия начин както хората се страхуват, че всички по планетата ще станат хомосексуалисти, а всъщност това няма как да стане. Винаги са били и винаги ще бъдат малцинство хомосексуалистите, гей или лесбийка не се става, с такива тенденции се раждаш. Малцина са тези хетеросексуалните, които от любопитство опитват и после стават такива. Повечето хетеросексуални хора или никога не опитват, или опитват и никога не остават такива официално и за дълго време.
Според мен същото би било и с чайлдфрий общностите.
Дори и да има много недоволни и нещастни с брака си и с децата си семейства, дори и да има много, които ще завидят на "чайлдфрий" - децата човек или ги обича, или изобщо не ги харесва.
Не работя в рекламата или в медиите, спокойно, и
тук в темата не се опитвам да прокламирам такива идеи, нито да убедя някого да следва нашият пример, а че и нашият начин на живот не е "безсмислен, долен и недостоен", както всички се опитват всячески да го изкарат и че имаме правото да съществуваме сред останалите вманиачени по размножаването и по бебета и малки деца хора.
И както казаха номер 4 и 24 - "накрая всички свършваме на 2 метра под земята". За този 1 починал човек, който не е дал нито едно дете на света, ще има поне 5 човека по света, които ще компенсират с по 2-3 деца, че и отгоре. И мен не ме интересува какво ще стане след като умра и стана на прах, интересува ме да си живея свободно и щастливо, докато съм сред живите хора, така и така няма да видя света с очите на моите деца или внуци след това, светът ще бъде съвсем различен. Свят, в който може и да не мога да оцелея, свят, който може и да не ми хареса; свят, който няма да принадлежи на мен, а на бъдещето. Но, ако имам поне малко чувство за отговорност сега - такива като мен ще мога да завещаят на ВАШИТЕ ДЕЦА по - малко стресова, по - малко претъпкана и ограбена Земя.
Ако толкова държа да оставя нещо след себе си - ще напиша стойностни книги, които да останат и които да ги карат да мислят, например. По - добре, отколкото да даря планетата с поредния наркоман или кой знае какъв боклук, необичан, обиден и неразбиращ се с родителите си. А и за писането е нужна ТИШИНА!
Не знам дали сте гледали брояча за населението на планетата ни, но на всеки 10 години населението се увеличава в геометрична прогресия! Това включва не само китайците и индийците, които по принцип се множат най - много - това включва и българите, които са страшно много, но просто са се разпръснали по целия свят. Това включва и българчетата, които в момента се раждат на тази територия, и които след някоя друга година ще забягнат с родителите си по чужбина. Защото в България училищата и работните места ги закриват, строят само магистрали, детски градини и детски кътове по кафенатата, така че в нашата държава няма бъдеще...
Раждаемостта на планетата ни до 2020 година ще удари 8 милиарда, и то в полза на мъжките индивиди, доколкото прочетох(в България в полза на женските).
Към Отговор Номер 18 - да, и аз съм била същото грозно, противно, сополиво и крещящо същество, което е вдигало кръвното на родителите си. Но сега съм голям човек и като се видя отсрани - НЕ, не се харесвам изобщо. И не, не желая да минавам през същото през каквото са преминали моите родители. Дори не бих избрала техните професии, а камо ли пък да избера техния начин на живот!
Отговор Номер 17 - радвам се, че има такива като теб, дано само да не е временно решение и след време да не си смениш мнението под натиска на роднините или обществото, или заради "голямата любов", защото аз лично познавам много такива случаи... Явно е задължително някой да бъде като мен, за да успее да ме разбере и да не ме осъди за начина ми на мислене и избора ми.
Това имах предвид!
Надявам се, че най - после ме разбрахте!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 10b33ab18e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

34.   От Авторката:
24 - няма как да не спра дотук!
Животът без партньор до теб е, не само безполов и скучен, ами и липсва цялата романтика, приятелство, уважение, приятни моменти и т.н.
Има хора, които не могат дълго време да бъдат сами, без партньор до себе си.
Ако това е опитът ви пак насила да вляза в някакви обществени калъпи, защото според вас няма как да имам партньор без да имам дете - е, няма да стане!
Представете си, любовта между двама души не се изразява само в дундуркане на бебета и отглеждане не деца!
Въпрос на време е хората childfree да ви го докажат!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 10b33ab18e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   От Авторката:
Номер 14, никой не се бори срещу България или срещу българите!
Напротив, нещо не сте разбрали! Напротив, аз съм истински българофил патриот!
Ако говорим за бройката на българите на наша територия - да, те са малко.
Но ако говорим за българите по света, достатъчно е само да проверите информацията, за да ви стане ясно, че те са адски много, но за разпръснати по света!
Българите усилено се множат и през двете робства, но това направило ли ни е велик народ? Не, велики са били единици от българите - единици са били добри лидери, интелектуалци и революционери!
Само усиленото учене, будното съзнание, усиления труд и обединението на един народ могат да го направят велик, а не многочислеността чак толкова! Имало е и много народи с многобройни и силни армии, които са били лесно затрити!
Не са ни необходими детски градини и магистрали за изнасянето ни навън, за да станем велик народ!
Не е нужно да сме милиарди, за да се отворят повече училища и достатъчно работни места, за да се живее добре и тук и за да не остават тук само негодните и циганите.
Националното самосъзнание не се изразява в раждане и после целодневно клатене на краката с децата по кафенетата, в Интернет или вкъщи пред турските сериали!
А що се отнася до "чайлдфрий" обществото - става въпрос за глобален мащаб, и става въпрос, че заради това сега Америка и Русия искат да населят Европа с терористи от арабския свят - за да намалят населението и потреблението, а това да им даде после тук терен да се обединят Америка с останалите живи европейци срещу арабския свят и цяла Азия, която е невероятно многобройна!
Сега разбрахте ли за какво говорим?
Ако по - рано имаше достатъчно хора, които да имат правото да бъдат такива - сега Трета световна война може би нямаше да се налага!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 1cd719dec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   "Има хора, които не могат дълго време да бъдат сами, без партньор до себе си."
Толкова по-зле за тях, това означава че са нещастници и са празни, че имат нужна от други хора да им правят хубавото. Никой не иска такива хора за връзка, но много мъже се хващат с такива жени щото друга няма да им пусне.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: c71e8ca7a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   "защото според вас няма как да имам партньор без да имам дете - е, няма да стане! "
Маце, я по-спокойно!
Естествено, че може да имаш партньор без деца- такъв с ТВОИТЕ възгеди! Хората просто ти казват, че понеже такива хора (като теб) са МАЛЦИНСТВО, не е толкова лесно да намериш себеподобен! ПОВЕЧЕТО хора искат деца, следователно вероятността да намериш себеподобен е малка. Не НУЛА, а МАЛКА.

Майка ми и баба ми определено НЕ СА СЪЖАЛЯВАЛИ, че са ме имали....

За протокола, Ж41, БЕЗ ДЕЦА.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 915294a7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   Преди години, една моя приятелка ми бръщолевеше същите глупости... Точно вчера ми каза, че чака дете и е на 7мото небе! Неведоми са путищата Божии!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 9c15cd8bea
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   До 17: като оставиш книга след себе си, кой ще я прочете!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 74471597cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   Ами не, не мисля, че животът без деца е по-свободен и щастлив. Благодаря за възможността да изразя мнението си.

п. с. авторке, във всичките ти постове има някаква нотка на припряност, егоцентричност и най-вече менторство. "чайлдфрий" общността, та "чайлдфрий" общността. Вкарала си си я в главата тая "общност" според сегашните си разбирания. Вдругиден ще имаш други разбирания и ще лансираш "чайлдфул общността". Айде със здраве.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ce760f2d8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

41.   Авторката:
Номер 37 - не казах, че ще пусна на всеки срещнат, защото съм самотна, а казах съвсем друго - че няма да се обрека на монашески живот и да се закълна във вечна самота, понеже не съм по обществените калъпи!
Това казах!!!
Много ясно, че си ги подбирам, и то не по един, а по сто изисквания!
Я по - кротко с генерализациите и прибързаните изводи!!!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ce760f2d8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Авторката:
40 - не, няма вдругиден да си променя мнението, мнението ми е окончателно, защото е в разрез с целия ми характер, с мечтите ми, с всичките ми планове за бъдещето, с визията ми за света.
Всеки има правото да бъде такъв, какъвто е, и да изразява себе си и мнението си, всеки има правото да бъде уникален, различен и красив по свой начин.
Всеки има правото да живее както иска, стига да не пречи на околните и стига да е доволен с избора си и е желателно и да не вреди на себе си по някакъв начин.
Така мисля аз!
БЛАГОДАРЯ НА МОДЕРАТОРА, че ми позволи да пусна тази темичка, да изразя и защитя своята теза и да разбера и гледната точка на другите!

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b99bcda6ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   Авторке, в н. 43. изказваш много разумно мнение, но пък защо преди това си позволи да нападаш хората за избора им да имат деца, както и самите деца? Ти недей ражда, никой няма насила да те накара, но поне имай акъл да разбереш, че ако хора като теб станат мнозинство, край на благоденствието, край на живота такъв, какъвто го познаваме, а на старини масово и сега ще имаме проблем, защото раждаме по 1 дете средно и просто се надявам да се повиши производителността на труда у нас или да вкараме хора от Украйна и така нататък, а не да ни залеят хора с по-ниска култура и нрави заради собствената ни глупост да не се репродуцираме.
Аз лично чакам трето дете. Не ми попречиха децата с нищо. Започнах да раждам след 31 г. - вече бях учила в чужбина, обиколила бях половината свят, имала бях доста интересна кариера и наскоро почнахме със съпруга ни общ бизнес. Раждам си дечицата едно след друго - гледам си ги и си въртя бизнеса, не ми пречат, а обратното. Колко са важни децата разбрахме преди 6 месеца някъде. Съпругът ми има големи синове от първи брак. Благодарение и на тях успяхме да си развием фирмата и в чужбина без да ни се налага на нас да пъруваме толкова вече. Единият му син е нещо като гений в математика и информатика - поел е тези задачи и просто можеш да разчиташ на него, така че специално за семеен бизнес, за династия и трупане на истинско богатство си трябват и деца, защото твоят ден е 24 часа и не можеш да се размножиш, а твоите деца е много вероятно да имат части от твоя характер, способности, с което на практика се размножаваш. Е, не е гаранция, но в случая се получи.
Мои близки нямат деца, но просто защото така им се получи. Не виждам да направиха голямата кариера, да са пътували повече от нас или да са направили повече пари от нас. Сега съм бременна например, но не ми пречи на ден да навъртам 65 км. по разнични срещи и обекти само градско, а след като родя ще си мъкна бебето с мен. Повече бебета се гледат по-лесно.
Ти недей ражда като не искаш. Аз над 30 г. съм живяла съвсем умишлено без деца и дори имаше период, през който мислих като теб - бях се отдала на учене, работа, но честно казано съпругът ми ме запали и имаше с какво - видях просто колко не само дава, но и му дават неговите синове и си пожелах такава безусловна любов и за себе си, такова уважение, а и да предам опита си, наученото, спечеленото напред. Не мога да си представя, че всичко, което днес постигам след смъртта ми ще бъде разпиляно и опоскано от чужди хора или държавата. Нашите деца ще могат да продължат делото ни и да го разрастнат и на практика не се свършва с нашия път. Стигнах до извода, че истинска семейна династия, предприятие се прави... със семейство. Колкото и да ти е близък съдружник, приятел, никога не можеш да му имаш такова доверие, а и честно - може децата ми да са малки, но от сега виждам и себе си, и мъжа си в тях, виждам и талантите им и знам къде да инвестирам, за да ги развия, както и как да ги запаля за нашите дела един ден. Само след 15-18 г. моите деца ще могат да ме отменят и ще знам, че каквото съм правила и работила не е било напразно, а ако нямаш деца просто след 3 години всичките ти проекти ще са минало, никой няма да си спомня за теб или кариерата ти, за образованието ти и така нататък, а домът ти ще го опоскат разни племенници.
Ето например съсед ни почина - професор, неженен, много известен без деца. Наследиха го децата на братяте му и не е минал и месец, а къщата му е за продан. Вещите му ги изнесоха циганите веднага, снимки в коша за боклук, публикации, книги - всичко в коша. Ние предложихме една цена за къщата и може би след месец ще е наша, а той не можеше да ни понася и се карахме за разни храсти и дръвчета.
Библиотеката на свекърва ми се шири в огромен хол на една от къщите ни, чете се дори от цялото семейство, нейните албуми са грижовно прибрани, а гробът ѝ грижовно поддържан.
Дори и след смъртта има разлика, а на такива като Авторката се радват само далечните роднини и държавата, която ще я наследи ако няма и роднини.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 75f43e14fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Само едно мога да кажа - човек е свободен да избира дали да ИМА или да НЯМА деца и никой няма право да му налага собственото си мнение!!! Аз например съм лесбийка, имам жена до себе си и бих желала някой ден да си осиновим едно диване, но не и сега. Така има хора, които пък предпочитат свободата, кариерата, имат различни планове и мечти и не искат деца.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 3d163952f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   До 43-авторката от 40:

Значи ти сама пускаш темата, за да успееш да "изразиш и защитиш" своята теза (както сама казваш). А ако не я беше пуснала, въобще нямаше да има нужда да се защитаваш. Излиза, че търсиш конфликт, само за да потвърдиш някакви свои идеи, които ти самата чувстваш, че май-май нещо не им е наред.

Не си прави деца, никой няма да ти каже гък, има много такива жени. Проблемът е в лансирането, което правиш. Сякаш искаш да накараш още хора да мислят като теб. Явно искаш да си част от общност от хора със сходни възгледи (вероятно и от там желанието ти толкова често да използваш фразата "чайлдфрий общността").

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: eccf2e1c67
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

47.   Офф, абе никой не ви кара да имате деца. Не виждам защо афиширате изборът си в километрични писания. Живейте си живота както намерите за добре. Не ни занимавайте обаче с идиощините си!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ce760f2d8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   44 - доста дълго си го написала, сега даже нямам време да го прочета цялото, погледнах го отгоре - отгоре...
Държа да подчертая:
Не съм нападала никого с нищо, ако е прозвучало по - грубо, извинявам се, но нямам с какви други думи да опиша истината.
Това е истината в моите очи.
Просто имам отрицателен опит, защото досега в живота ми винаги в момента както изразя по - различно от разпространеното, всички започват да ме съдят, да ме сочат с пръст осъдително и да извъртат нещата или да ме убеждават колко по - вярна била тяхната позиция, което за мен е обидно, че се опитват да ми промиват съзнанието с техните си мечти и идеали.
Съжалявам, че ви занимавах с моята гледна точка, това е моят си свят и, щом сме малцинство, най - добре е да си трая.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ce760f2d8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   Авторката:
40 - не, няма вдругиден да си променя мнението, мнението ми е окончателно, защото обратното е в разрез с целия ми характер, с мечтите ми, с всичките ми планове за бъдещето, с визията ми за света.
Всеки има правото да бъде такъв, какъвто е, и да изразява себе си и мнението си, всеки има правото да бъде уникален, различен и красив по свой начин.
Всеки има правото да живее както иска, стига да не пречи на околните и стига да е доволен с избора си и е желателно и да не вреди на себе си по някакъв начин.
Така мисля аз!
БЛАГОДАРЯ НА МОДЕРАТОРА, че ми позволи да пусна тази темичка, да изразя и защитя своята теза и да разбера и гледната точка на другите!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: c71e8ca7a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   "Номер 37 - не казах, че ще пусна на всеки срещнат, защото съм самотна, а казах съвсем друго - че няма да се обрека на монашески живот и да се закълна във вечна самота, понеже не съм по обществените калъпи!
Това казах!!!
Много ясно, че си ги подбирам, и то не по един, а по сто изисквания!
Я по - кротко с генерализациите и прибързаните изводи!!! "

Авторке, както вече казах- Я ПО-КРОТКО!! Къде, за Бога, видя в моя пост, че си щяла да се "пускаш" на всеки срещнат!? Ти можеш ли да четеш и да РАЗБИРАШ текст!??

Номер 37, Ж41

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: c15d34e09e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

51.   Много злобa в този "твой свят" aвторке, много...
Нямa нуждa дa нaпaдaш никого, зa дa нямaш децa. Товa си е твой избор, единствено и сaмо ти рaзполaгaш с тялото си, единствено и сaмо от теб зaвиси кaкъв живот ще си подготвиш и кaк ще го живееш.
Aз съм щaсливa мaйкa нa двaмa синa, виж, нямaм нуждa дa те нaпaдaм, обиждaм или убеждaвaм в моето си щaстие. То си е мой избор, имaлa съм нуждaтa дa си родя собствени децa, дa им дaм всичкaтa любов нa която съм способнa, дa ги нaсочвaм, възпитaвaм и т. н.
Сегa съм много гордa и още по- щaстливa дори, не вярвaх, че е възможно. Но те вече сa големи, думички кaто "обичaм те мaмо" мерaзтaпят и зaреждaт с толковa позитивни чувствa, че чaк ми се плaче дори.
Тaкa се чувствaм aз обaче. Ти си имaш твоите си идеи, много е хубaво, че имaш някaкви, но ти ги изрaзявaш по един особено озлобен нaчин, което ме кaрa дa си мисля, че може би просто се мрaзиш. Дa, че себе си мрaзиш.
Мисля, че имaш нуждa от помощ.... не, не те убеждaвaм дa имaш дете. С всичкaтa тaзи отровa вътре в теб, по- добре е дa нямaш нaистиa, но потърси професионaлнa помощ и дaно нaмериш мир и любов в себе си.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ce760f2d8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

54.   Авторката:
До 46 - не смятам, че в моята теза има нещо нередно. Но обществото така мисли. Затова и излязох да я защитя. Опитвам се да ви кажа, че имам много, ама страшно много аргументи, защитаващи моята теза, да, и те са не по - малко на брой от вашите. И те са не по - малко сериозни и логични от вашите аргументи. Затова излязох да я защитя. Напротив, щом като толкова много хора ми отреагираха така остро, значи не аз, а те се усещат вътрешно разколебани!
Същото беше преди години (че и до ден - днешен в някои страни) например с опитите на хомосексуалистите да защитят своя авторитет и правото си да бъдат такива, каквито са. А повярвайте ми, те едва ли мислят, че са ненормални или че са болни от нещо!
Обществото смята, че всичко, което е природно и естествено, е нормално.
Замислете се - нещо в природата на човека не е измислено така, както трябва да бъде, т. е. има нещо адски несъвършено в човека-
Например:
защо всички хора имаме косми в подмишниците, като така потта се задържа и започваме да миришем неприятно от километри, защо например повечето хора в съвремието искат да не бъдат като първобитните и започнаха да ги премахват? За какво всъщност служат, все още никой не е разбрал със сигурност! За да се охлажда организма в жегите? Напротив, аз така не се охлаждам, а започва да ми става още по - горещо и започвам да не се понасям!
Защо всички хора имат силно окосмяване между краката, т. е. на половите органи? За какво служат те? В миналото казваха - за да предпазват от замърсяване, но всички от опит знаем, че когато са по - дълги космите там, те задържат мръсотия! Значи не е трябвало да бъдем създадени така!
Защо повечето жени през целия си живот имат едри гърди, а всъщност гърдите им се налага да ги използват чак когато забременеят и проимат кърма? За какво са им тези гърди в останалото време?
Защо единствено на човешкото малко му трябват толкова много години, за да израсте и да стане зрял индивид, а при никой друг бозайник не е така?
Защо се налага жените да се скубят, а мъжете да се бръснат? Защо, още със съзряването на жените - техният дълг и роля е толкова глупава - да страдат и да търпят и да се радват на страданията си? Първо цикълът, който за повечето жени е болезнен, но те го приемат за нормално, после скубането на косми - което е болезнено, но те го приемат за нормално, после - болката при секс, защото не само при първия път жените ги боли, а жените като цяло в глобален мащаб се радват на секса по - малко от мъжете, дори получават оргазъм много по - трудно и много по - рядко от мъжете!? Защо жените пак страдат, когато раждат? Дори когато кърмят? Когато отглеждат малкото си? Когато се налага да търпят бащата на малкото си (или неговия заместник)?
И най - вече - защо за жените е прието, че ТРЯБВА да страдат, и че ТРЯБВА да се радват на страданията си? Аз не намирам никаква логика в това!
Защо и хората, и животните могат да се размножават неограничен брой пъти, като това представлява заплаха от пренаселване на планетата и заплаха от постоянни войни, защото все пак хората, т. е. народите, имаме различия, заради които воюваме? А много от хората, т. е. много от народите дори злоупотребяват с тази своя функция за неограничено размножаване! Не знам кой е създал хората, но мисля, че МЕКО КАЗАНО, си е оставил ръцете!!!
Защо жените от древни времена се е смятало, че трябва да търсят сигурност у мъжете и че са по - несъвършени и че без мъже не могат, като в последно време се оказа, че могат да намират тази сигурност в себе си и че могат да работят, да изкарват пари и да се борят сами и тази сигурност им се налага да я получават - точно както и животните - когато са бременни и когато после си имат малко (докато детето им е малко)?
Защо мъжът и жената са с различни психики и като цяло се интересуват от различни неща? Защо те са от различни светове? И защо, дори и те да могат да намерят нещо общо помежду си и поради тази причина да се влюбят (тук изключвам просто сексуалната страст, която си е само на химично ниво)? Защо детето трябва да научава всичко тепърва, а после като порасне, в повечето случаи, нищо не помни от детските си години? Защо когато остарее пак всичко забравя? Защо, след като възрастните се разбират на един общ език и се интересуват от едни общи "възрастни" интереси, предпочитат да загърбят всичко заради парче месо, което се интересува от съвсем различни "бебешки", и после "детски" неща? Защо, след като възрастните и децата са от тотално различни светове? Защо?
Защо мъжът и жената се събират, уж за любов и уж един заради друг, а после се появява малкото и цялото внимание и грижи започват да се отделят вече за него, и така любовта им се оказва временна? И се оказва ЛЪЖА!
Защо? Защо? Защо?
Не сте ли се замисляли никога и вие над някои от тези въпроси?
... Ето това са други, не споменавани досега мои причини да мисля по този начин.
Не се опитвам да накарам всички хора да мислят като мен, а се боря за правото си да докажа, че не съм напълно луда и че има логика и в моя начин на мислене. Просто ми писна да съм неразбрана и постоянно да ме изкарват, че на майките им завиждам или че съм луда и разни такива неща, или че не мисля по женски начин и как така имам правото да съм в женско тяло, и, че може би искам да си прекарам живота като курва, а това също не е истина! Сякаш едва ли не се опитват да ми кажат, че в моето мислене няма логика, а аз смятам, че в цялото тяхно мислене няма никаква логика! Освен ако можех да вляза в главата на един мазохист, който се привързва към някакви олигавени изродчета без козина и без сладка физиономия и без някакво съзнание и да се опитам да намеря някаква романтика в това... И да, определено искам да бъда част от "чайлдфрий" общността, поне там няма да срещам чак такова неразбиране и омраза.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ce760f2d8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

55.   Авторката:
Номер 37 - не казах, че ще пусна на всеки срещнат, защото съм самотна, а казах съвсем друго - че няма да се обрека на монашески живот и да се закълна във вечна самота, понеже не съм по обществените калъпи!
Това казах!!!
Много ясно, че ще си ГО подбера, и то не по един, а по сто изисквания!
Първото, разбира се, е да не ме прави на слугиня и да не ми ограничава свободата на действие в живота!
За готвене и чистене - готвя и чистя, защото за мен е удоволствие,
мразя да ми е мръсно (не съм прасе, че да живея в кочина) и предпочитам готвената храна, защото и за мен е по полезна, но не го правя за удоволствие, а не по команда или задължение! Когато сготвя и сме се събрали повече хора, естествено, че няма да готвя само за себе си.
Мразя да правя каквото и да е по нечия команда или по задължение!
Останалите изисквания са други и не се отнасят до това.
Това, че не искам до края на живота да съм сама не означава, че не мога да бъда сама и че не мога да се оправям сама. Просто си оставям вратичка.
По - кротко с генерализациите и с прибързаните изводи!

 
  ...

1-50 от 112
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker