Собствен дом - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Собствен дом
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 2413 пъти
Здравейте! С приятеля ми искаме да си имаме свое жилище. В момента живеем в такова на майка му, но не в града в който искаме. Трябваше да отидем там, защото нямаше къде другаде да живеем и нямахме възможност за квартира. Майка му казваше, че апартамента е наш и можем да разполагаме с него. Да, ама не е съвсем така! Когато приятеля ми говори с нея този апартамент да бъде продаден и ние да съберем някакви пари за да си купим там където искаме, тя категорично беше против!!! Мислела, че там искаме да живеем и работим, да ама не! Преместихме се там, защото искаме да сме сами, но реално нямаме работа в тоя град. Работим несигурна работа в чужбина и се случва много време да се застоим без работа в България, това е вече почти 3 години. Не се оплакваме, но когато нямаме работа е кофти. Не можем да изтеглим кредит и не можем да си правим планове за бъдещето. А аз вече реших че не искам никаква помощ от родителите му за апартамент, защото виждам, че трудно ще стане и после ще трябва да се чувствам длъжна едва ли не, че са помогнали. Ако е от моите родители помощта вече това е друго... Майка му (на моя приятел) е много променлива и постоянно си мени мнението, веднъж даже каза, че щяло да се тегли чоп за тоя апартамент на кой да бъде на приятеля ми или на брат му. Представяте ли си какъв човек трябва да си за да го кажеш това? Първо че брат му никога няма да отиде да живее там, защото има къде да живее, но да му мислим ние???
Моите родители също не могат да помогнат с нищо в момента и ми дават някакви бегли обещания за след време. Надявах се, че ще станат нещата, защото по едно време майка му склони за апартамента, но се замислих какви може да са последствията?? Отказах се от всякакви надежди за помощ от родители. Искам сами да си изработим парите и да си купим собствено жилище, проблема е, че работата ни е несигурна и няма как да теглим кредит. Можете ли да ми дадете някакъв съвет как да постъпя? От квартира смятам, че няма смисъл дълго време да се плащат наеми, като тези пари могат да се влагат за твое собствено. Другото е, че доста се плаша от тези заеми, защото човек се закотвя с тях и плаща големи лихви. Опитваме се от чужбина да съберем, но не става да сме само там и все трябва да се приберем по някое време за известен период, докато пак заминем. Обмисляме вариант за емигриране, но това също ще иска време, защото приятеля ми записа второ висше, а и на мене ми трябва още работа върху език. Пуснах една подобна тема, но не са я публикували в сайта мисля, защото не я видях. Моля тази да я публикуват, нуждая се от адекватни съвети, как да постъпим?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: 4b50bb97ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторке, трябва да преосмислиш приоритетите си. Помисли си какво е наистина важно за теб и за вас с приятеля ти. От думите ти разбирам, че това е свободата, да не зависите от родители най вече, ами действайте тогава. Намерете си по добре платена работа, спестявайте-така се правят пари, и също ги влагайте в нещо да се удвоят. Но ще ви е невъзможно за жилище ако вземате примерно 1000 лева, а за жилищен кредит ви тряббва и работен договор.

Имате дилема Авторке. Сами да се оправяте, но тогава жилището си остава далечна мечта и трудна за постигане. Или да загубите свободата си и да се подчините на желанията на родителите си да живеете в тяхно жилище.

Що се отнася до това, майката на приятеля ви да даде жилището си на брат му-ами има закони за запазената част. Тоест, тя не може да се продава, подарява и прочие, приятелят ви си има запазена част от апартамента на майка му. А майка му може да подарява или продава само разполагаемата част от апартамента. Ако майка му препише апартамента на брат му, всеки съд ще върне половината апартамент на приятеля ви, защото майката е престъпила закона в този случай. В Америка например не е така, няма никакви запазени части. Но в България е така.

Ако майка му продаде апартамента си и изпие или изяде парите, тогава да-съда не може да ви ги върне, няма как. Но помнете че недвижимото имущество се наследява по равно от децата, всяко дете има същите права като брат си или сестра си.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b85c8a0ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Искаш да ти кажем как стават нещата които сама знаеш ли? Разбира се че човек като няма свой собствени пари плаща лихва. Такъв е животът плащаш лихва или на банката или на бабата, в зависимост от това кой ти отпуска помощ.
Начините ги знаеш като не искаш помощ от баби, идете на квартира в избрания град започнете работа пробвайте една година как се плаща ежемесечно и навреме да видите дали ще се справите хем през това време ще натрупате достатъчно стаж за заем, ще съберете някой лев за начален капитал и теглете такъв купете жилище и изплащайте. Така става ти си го знаеш ама искаш от нас да ти го кажем.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 388c2a1624
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Има една поговорка - с чужда пита помен не се прави. Така и вие - искате и имате големи претенции, но не можете дори жилище под наем да си позволите реално, не водите подреден начин на живот с работа на трудов договор, за да ви дадат кредит, нямате спестявания, макар че работите в чужбина, НО искате да продадете с труд постигнатото от друг. С какво право?
Според мен решението е лесно - щом искаш да работиш и живееш в един град, отиваш там, намираш си скромна квартира, живееш 5 години поне така, събирайки като пчеличка пари и с времето ще ти дадат и кредит.
Не си мисли, че да живееш в собствено жилище е за всеки - много хора не могат просто да си го позволят, идва банката и ти взима всичко като се назобваш с кредити до живот.
Доста великодушно е от страна на майката на приятеля ти, че изобщо ви дава да живеете в НЕЙНИЯ апартамент. Тя обаче ви прави мечешка услуга, защото е подала пръста, а вие искате да изядете ръката - на нейно място бих дала апартамента под наем и бих живяла при по-добър стандарт или направо го бих продала и бих направила едно околосветско пътешествие, защото истината е, че вие никога няма да бъдете благодарни - дори да продаде апартамента и ви изсипе всичките пари в торби пред вратата, молейки се да приемете подаръка ѝ, вие пак ще намерите причини да се сърдите - ще се назобите например с непосилни кредити, за да вземете по-голямо и луксозно жилище, от това, което можете да си позволите, ще излапате набързо готовите пари, ще се чувствате цял живот задължени и с това ще избягвате женицата.
Много зле постъпват такива родители като нея. Мили родители, гледайте си живота и старините - каквото сте постигнали, купили нека да е за вас, за вашите старини - дайте под наем и си подобрете пенсийката, не цял живот да ръфате коричките и да търпите неблагодарността на своите собствени отрочета.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: cc51cb0249
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Тази тема не я писа вече онзи ден?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b85c8a0ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   №1 Се е объркал свекървата е собственик на жилището и има право да го продава, дори на един от синовете си, дори и за цена 1 лев. Запазеното право важи само, ако тя като собственик направи дарение или завещание в нечия полза, след смъртта й другите наследници лишени от дарение или завещание имат право на запазена част.
та ако свекървата на авторката продаде апартамента на девера на авторката, тогава мъжът на авторката няма никакви права. Само ако свекървата направи дарение или завещание на единия си син, след смъртта й другият има право на запазена част.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: bb9ed8b551
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Н 1, изобщо не си прaв. Сaмо в случaй, че е починaл собственик нa чaст или цяло жилище и не е нaпрaвил предвaрително зaвещaние/дaрение, то тогaвa могaт преките нaследници дa получaт свои чaсти от жилището.
Aко то обaче е собственост сaмо нa мaйкaтa, aко тя е единствен собственик, докaто е живa, aко искa може дa дaри жилището си и в ползa нa комaрите. Тоест, единствено и сaмо собственикът решaвa кaкво дa прaви със собственият си имот- може дa го продaде и си изхaрчи нa воля пaрите и т. н.
A aвторкaтa е много нaглa с претенциите си зa продaжбa нa чужд имот. Дa бъде блaгодaрнa, че въобще е позволилa женaтa дa живеят тaм, кaто не им изнaся, дa си търсят квaртирa където им е кеф.
A мaйкaтa е прaвa дори в изкaзвaнето си зa тегленето нa клечкaтa, сaмо тaкa нa синковецa и aвторкaтa ще им е ясно, че трябвa дa си постилaт животa сaми, кaквото дойде подaрък от родители- добре дошло, но нито е зaдължително, нито имaте прaвото дa се опитвaте дa си присвоявaте НЕЙНИЯТ си имот.
Вместо дa плaщaте квaртирa, можете дa изплaщaте собствено жилище с подобнa месечнa сумa.
Aко пуснете квaртирaнти и вие си рaботите в чужбинa, то с пaрите от нaем и еднaтa зaплaтa ще изплaтите по- бързо ВAШЕ си жилище. И ми е много интересно aко тогaвa пък се появи мaйкaтa нa момчето с претенции дa продaдете вaшето изплaтено вече жилище и дa и дaдете пaрите от него. Нaглеци сте неблaгодaрни, но времето ще ви го покaже по- добре.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 7bc0c2ed91
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   №1, като не сте наясно, не подвеждайте другите. Ако апартамента е на родителите и докато те са живи, могат да си го продават на когото си искат. Ако бащата е починал, майката е наследник на 4/6 от апартамента, а приятелят на авторката само 1/6. С една шеста няма да направи нищо, все едно, че я няма. Като не знаете, не подвеждайте!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c74634ee90
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   От авторката
Здравейте! Прочетох внимателно и 3-те коментара. Прави сте! Трябва да осмисля приоритетите си! Това и правя! Номер 1 е прав, че съм в дилема. Предполагам, че всеки на определена възраст от живота си е бил така, да реши как да бъде независим от родителите си, защото ако постоянно остане под тяхното крило, едва ли ще може да се справя с живота си нататък.... Така смятам аз. Не искам винаги да разчитам на тях, за каквото и да било и след това да съм разочарована. Много мислих тези дни върху нещата и мисля че и добре ги усещам какъв резултат може да има ако, , накараме'' родителите ни да ни осигурят жилище. Но все пак моето мнение е, че не е лошо един родител да помогне на детето си и да му даде дяла, който му се полага, при положение че няма да живее в този апартамент и не му трябва!!! Ако това бяха моите родители, без колебание щяха да го продадат и да ми помогнат, но за неговите... Както и да е, аз не обвинявам майка му, апартамента си е нейн тя каквото иска да прави с него!!! Абсолютно видях що за човек е и как разсъждава, от сега казвам, че на нейното няма да е. То и на нашето няма да е, за това вече реших какво да направим след известно време като си стъпим на краката. Няма да позволя някой да ми диктува живота!!! Благодарна съм на това, което направи за нас, че ни приюти в празния си апартамент в град X и заяви, че апартамента и уж е наш, а пък после видиш ли не можел да се продава???? Това не го разбирам някак си??? Не мислите ли, че тя леко ни заблуди? Ние си губихме от времето да и го разчистваме и да се нанасяме и след това ни се казва нещо друго? Както и да е, аз нямам право да я обвинявам, апартамента не е мой, точно за това съвсем в скоро време аз няма да живея в него, и няма нищо да искам от нея, нито приятелят ми. Каквото било с родители било. Не ме интересува вече!!! Аз няма да завися от тях, заради някакво си жилище!!! Другото, което искам да ви кажа мили хора е, че в тези трудни времена, няма как младо семейство да си купи жилище и на нея трябва да и е ясно това и ако има добро сърце ще помогне без да иска нищо в замяна, но явно не е такава! Защото аз вярвам, че добрите неща се връщат! Но като се замисля сега, няма смисъл, защото цял живот ще и се чувстваме длъжни, особено собствения и син!!!! Само ще си развалим така и с него отношенията!!! Най-добре даже, ако имаме възможност да емигрираме по-нататък и да живеем по-добър живот, естествено като обмислим нещата внимателно. Тук, някои от вас може да ме упрекнат и да ми кажат, че не разсъждавам разумно и че съм егоистка, но аз ЗНАМ какво искам и ще го постигна рано или късно, без помощ от нея!!! Моите родителли винаги биха ми помогнали, ако могат и няма д

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c74634ee90
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Здравейте! Прочетох внимателно всичките коментари. Прави сте! Трябва да осмисля приоритетите си! Това и правя! Номер 1 е прав, че съм в дилема. Предполагам, че всеки на определена възраст от живота си е бил така, да реши как да бъде независим от родителите си, защото ако постоянно остане под тяхното крило, едва ли ще може да се справя с живота си нататък.... Така смятам аз. Не искам винаги да разчитам на тях, за каквото и да било и след това да съм разочарована. Много мислих тези дни върху нещата и мисля че и добре ги усещам какъв резултат може да има ако, , накараме'' родителите ни да ни осигурят жилище. Но все пак моето мнение е, че не е лошо един родител да помогне на детето си и да му даде дяла, който му се полага, при положение че няма да живее в този апартамент, а детето му е в затруднена ситуация!!! Ако това бяха моите родители, без колебание щяха да го продадат и да ми помогнат, но за неговите... Както и да е, аз не обвинявам майка му, апартамента си е нейн тя каквото иска да прави с него!!! Абсолютно видях що за човек е и как разсъждава, от сега казвам, че на нейното няма да е. То и на нашето няма да е, за това вече реших какво да направим след известно време като си стъпим на краката. Няма да позволя някой да ми диктува живота!!! Благодарна съм на това, което направи за нас, че ни приюти в празния си апартамент в град X и заяви, че апартамента и уж е наш, а пък после видиш ли не можел да се продава???? Това не го разбирам някак си??? Не мислите ли, че тя леко ни заблуди? Ние си губихме от времето да и го разчистваме и да се нанасяме и след това ни се казва нещо друго? Както и да е, аз нямам право да я обвинявам, апартамента не е мой, точно за това съвсем в скоро време аз няма да живея в него, и няма нищо да искам от нея, нито приятелят ми. Каквото било с родители било. Не ме интересува вече!!! Аз няма да завися от тях, заради някакво си жилище!!! Другото, което искам да ви кажа, мили хора е, че в тези трудни времена, няма как младо семейство да си купи жилище и на нея трябва да и е ясно това и ако има добро сърце ще помогне без да иска нищо в замяна, но явно не е такава и повече мисли за себе си, отколкото за синовете си! Защото аз вярвам, че добрите неща се връщат! Но като се замисля сега, няма смисъл, защото цял живот ще и се чувстваме длъжни, особено собствения и син!!!! Само ще си развалим така и с него отношенията!!! Най-добре даже, ако имаме възможност да емигрираме по-нататък и да живеем по-добър живот, естествено като обмислим нещата внимателно. Тук, някои от вас може да ме упрекнат и да ми кажат, че не разсъждавам разумно и че съм егоистка, но аз ЗНАМ какво искам и ще го постигна рано или късно, без помощ от нея!!! Моите родители винаги биха ми помогнали, ако могат и няма да ми натякват после цял живот за това!!! Защо мислите че ние сме неблагодарни? Да, децата понякога не оценяват какво правят родителите им за тях, но родителите мисля, че са по същия начин!!!! В един момент идва разминаване на интересите и всеки си гледа неговото и не уважава потребностите и мнението на другите! За това смятам че вече всеки трябва да си живее живота отделно, за да са всички добре!! Трудно ще ни бъде, но то кога ли е било лесно в тези времена. Не смятам, че сме нагли. Ние също им помагаме, когато имат нужда и ги уважаваме, но според нас тя не разсъждава адекватно. Няма да я съдя и ни най-малко ще отворя тема пред нея за това! Ще направим това, което ние смятаме за добре и всеки ще си живее живота както той иска. Тя ако иска да си даде апартамента и на комшията, не ме вълнува!!! Благодаря за съветите ви!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b85c8a0ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мила авторке през никои времена не е било лесно, нито в тези, нито в онези, най-вероятно и в бъдеще няма да е лесно, човек да постигне да си купи жилище да го обзаведе, да си поеме сам отговорностите в живота и т. н. Да помага човек е хубаво, но да помага по малко, колкото вие помагате и тя ви е помогнала повече, за кратко време да не плащате наеми. Вие я уважавате и тя ви уважава, но уважение не значи някой да поеме отговорност да ви осигури живота.
Те е родител. Да си родител е много трудна и отговорна задача. Трябва хем да отбиеш детето от гърдата си, хем то да продължава, да те обича и уважава като негова майка, в момента свекърва ви прави нещо подобно, отрязва пъпната връв на сина си, отбива го от гърдата си, знаем че трудно се диша сам и детето първоначално плаче от стреса, знаем че трудно се заспива без мамина гръд и за детето е стрес и се сърди и тръшка за кърма, точно както ти сега. В момента ти си се изправила пред живота осъзнаваш, че вече няма кой да ти осигури сигурен покрив и се тръшкаш и се сърдиш все едно майка му е виновна, че ти си пълнолетна, кандидат булка и трябва да си поемеш отговорностите.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 912fda072e
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

11.   " Другото, което искам да ви кажа, мили хора е, че в тези трудни времена, няма как младо семейство да си купи жилище и на нея трябва да и е ясно това и ако има добро сърце ще помогне без да иска нищо в замяна, " - авторке, а ти ще имаш ли добро сърце, един ден, когато старата жена стане безпомощна, да и бъдеш упора? Или ще кажеш, да се спасява сама, ти не си й длъжна!? Това жилище и е като застраховка за бъдещи времена. Ако съвсем закъса, ако вие не искате да й помагате, тя ще го предостави на наистина добри хора, които ще го получат след смърта й. Сама виждате, че времената са трудни и несигурни, защо упреквате старата жена? Тя да не е брала от гората, парите за това жилище? И тя се е трудила и лишавала от много неща. И на нея й е било трудно навремето. Стегнете си зад.. ка и си купете жилище и после с лекота го дайте на наследниците си, а вие къде ще ходите, в старчески дом ли? Не гледай само от твоята камбанария, влез в положението на старата жена. Всеки иска да си осигури добро бъдеще, старата жена също.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 60c01eb98f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   авторке, продължаваш да обвиняваш свекървата без основание. цитирам: "заяви, че апартамента и уж е наш, а пък после видиш ли не можел да се продава???? Това не го разбирам някак си??? Не мислите ли, че тя леко ни заблуди? " - елементарно е, жената е имала предвид да живеете в него, се чувствате като у дома си, да го редите по свой вкус. направила ви е услуга според възможностите си, а ти искаш да й се качиш на главата. още повече че тя има и още 1 син, който има точно толкова право на половината след смъртта й, колкото и приятелят ти. аз също не бих пренебрегнала едното си дете за сметка на другото.
и понеже постоянно правиш паралел с твоите родители: това какво твоите родители биха направили, е в сферата на хипотезите. много хора се бият в гърдите и говорят големи приказки и обещания, които не винаги после изпълняват. животът ме е научил да вярвам на фактите, а не на думите. така че дали биха продали жилище, което са купили с парите си или не, няма значение след като няма да се провери на практика.
дали са ти добри съвети: или отивате в чужбина, стягате се и спестявате поне половината пари за жилище, или се хващате на свястна работа в България, теглите кредит и го изплащате. другият вариант е на квартира.
Ж44

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c74634ee90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторка
Номер 11 не знам на какви години си, но явно разбиранията ти са остарели.
Това ли е целта на дрешните родители, като купят апартамент, после ние да ги гледаме?? Ами аз като ходя на работа всеки ден примерно, как да напусна и да ходя да я гледам ли? Не става така, хора ще и наемем болногледач на Запад така правят, ако не сте запознати?? !!! Финансово, ако трябва ще се помогне, но да отсъстваме от работа и да се лишаваме от средства, заради това??? Това само в България го има гледането на деца от свекърви и после жените на синовете им гледат тях. Ами не го приемам!!! Все пак всеки си има живот и задължения, има си хора на които това им е професията все пак!! Ясно ми стана отдавна, че майка му има такива цели в живота, някой от родата да я гледа като остарее! Да, ама аз не съм съгласна с това нещо и няма да го допусна! Живеем в 21-ви век, а някои хора си живеят още в КОМУНИЗМА!!! Осъзнайте се!!! Вашите деца си имат задължения вкъщи и на работа, не можете да се гледате цял живот!!! Лично аз като стана родител, бих дала на децата си, ако имам наследен дял от някъде. Естествено че бих им помогнала и няма да искам нищо в замяна. Те самите просто ще ме уважават и ще знам, че са по-спокойни за бъдещето! И не, няма да искам да ме гледат, защото знам че те ще си имат задължения!!! Както казах, има си хора за тези неща, но това за българите, естествено струва много пари и вместо човек да си улесни живота, той се нагърбва със всякакви лайна!!! Надявам се бъдещите родители да не разсъждават така комунистически!!! Та това ли е смисъла да имаш деца? После те да ти върнат жеста, че са ги създали??? Спирам да пиша, че се ядосвам....

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 3c6f273da1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Oт авторката:
Другото нещо, което исках да кажа е, че ние в тоя град Х, нямаме работа и умираме от скука. Стоим там, само и само, заради това да не плащаме наем. Но плануваме, скоро да се изнесем в София (градът, в който искаме и сме живяли, първоначално на квартира), когато си намерим сигурна работа там. А пък както казах, майка му, ако ще да дава апартамента си на комшията, не мисля да го взимам навътре. Всичко опира до там какви са хората... :) Иначе всеки си гледа живота и това е. :)

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: dafc433b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Брей, брей, авторке, ама ти и от комунизъм си разбирала!
Едва ли си живяла през т. нар. комунистическа ера, така че най-вероятно си чела "Капиталът" на Маркс като правиш паралел с "Богатството на народите" на Адам Смит :)
Значи да гледаш родителите си срещу прехвърлена собственост е комунизъм, обаче да ти подарят жилище не е! Тц, тц, много добре си го измислила - типично по комунистически. На всекиму (т. е. на тебе) според потребностите, на всекиму според възможностите (в случая твоите са малки и имаш оправдание)!
"Остарели", "комунистически"... - някаква друга квалификация няма ли да измислиш, когато нещо не ти отърва.
Точно като знак на скъсване с комунизма бъдещата ти съпруга трябва да си гледа живота и да ви остави да се оправяте сами. По капиталистически и съвременному.
Интересно, скъпа, след като нямаш поне 500 лв. да плащаш наем, как смяташ да наемеш гледачка на жената, когато остарее? Или заплащането на "привлекателния" труд да сменяш памперси на чужда баба също е плод на остарели комунистически разбирания?

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 98df96c9f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ооо авторке твоите разбирания са по комунистически от на №11, родителите да ти дадат жилище:) Това ли е целта на днешните млади само да вземат, ти сега нямаш пари за квартири, а утре като имаш и деца, за които да се грижиш, се надяваш, че ще можеш да отделиш пари и за заплащане на болногледач? Реалността е такава не само днес, щом приемаш наследство приемаш и грижи към наследодателя си, това е морал. Не става да приемаш само блага, а отговорностите според теб да са остаряло нещо. Свекърва ти въобще няма цели насочени точно към теб, пази си жената собствеността й да си остане лична и да я наследи онзи който ще мисли за нея в бъдеще, защо да не подари апартамента направо на болногледача, вие така или иначе няма да имате пари да му плащате.

Колкото до въпроса ти, дали това е смисъла да имаш деца, не, не е това смисъла, но смисъла го пише в закона! Когато възрастен родител е в тежко финансово или здравословно състояние по закон има право да съди децата си за издръжка, и тогава няма "ами нямам пари" или "ядосвам се", съдия изпълнител реже от заплатата на мъжа ти в полза на свекървата, както ти докато си студент имаш право да съдиш родителите си за издръжка, така и свекърва ти ако се нуждае и има "грижовна" снаха като теб има право да ви осъди за издръжка.

Колкото до София лошо няма да пробвате, нагърби се с кредит и си изплати жилище, а като дойде ден за гледане на свекърва, дано тя е достатъчно благосклонна и не ви осъди за издръжка точно когато имате кредит за изплащане и деца тинейджъри, ей тогава дано оцениш жеста й да не ви осъди да плащате и болногледач въпреки че не сте взели апартамента в град Х. Разбираш ли че дори и да не вземете апартамента в град Х и тя да го продаде и изяде парите по курорти, тя пак ще е в правото си да ви съди за издръжка?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 388c2a1624
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Авторке, ти преди да обвиняваш другите, сама се събуди и се осъзнай, че сме 21 век.
Никой не очаква от теб да го гледаш - свекърва ти ще си продаде жилището или ще го даде на човекът, който ще я гледа - умряла е за теб.
ТИ в момента си зависима от нея, живеейки без наем в НЕЙНИЯ апартамент, не обратното.
И няма смисъл да мърмориш - просто отиди да живееш в София на квартира с мъжлето си и готово, а свекърва ти може да се разполага с имота си както иска. Много добре ти го каза номер 15 - ти си тази, която иска да живее по комунистически, но приеми, че това свърши.
Ти нямаш право на имотите на другите хора, защото както сама казваш - не сме комунизма, а сме 21 век и живеем в капитализъм - тоест всеки сам си печели хляба - няма мама, няма държавата. Ти обаче имаш претенции до небесата, но покритие... покритие никакво и благодарност нямаш също, защото свекърва ти можеше един наем от поне 150-200 лв. да си докарва от своя апартамент, но ви го е предоставила за ползване на вас от добро сърце, но това не ѝ било достатачно - искала да продаде апартамента на жената, да вземе ВСИЧКИТЕ пари, макар че тя е жива и тези пари ще ѝ трябват за старини наяпример и има и още един син - нахалството просто няма граници!
Понеже не сте в състояние да си плащате наем сте се наточили за собствено жилище - малко абсурдно, не смяташ ли?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 3c6f273da1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Авторката
Благодаря на всички за злобните мнения! Какво ли очаквам друго.... Да, прави сте за това, че никой не ни е длъжен, но това значи, че и ние няма да сме също. Ето, че въпроса се изясни. Решили сме скоро да напускаме този апартамент и да си вземем квартира в София. А пък, който каквото иска да си прави. Може според вас да съм много, , нагла'', но аз търся независимост. Да вярно е, че в момента не съм независима и живея в чужд апартамент, но това няма да продължи още дълго. Номер 15 сега може да нямам 500 лв. за наем, но за в бъдеще ще имам. Всеки е бил в такова положение, в което няма сигурна работа. А когато дойде време за болногледача ще го мислим ;) Сега мисля да си гледам младините, защото са кратки и да не си тровя живота с глупости. Жалко, че много хора обаче не могат да се справят и са длъжни да търпят родителите, които им налагат къде да живеят... Жалко за България, за това толкова млади хора емигрират, като видят че другаде имат по-голям шанс за по-добър живот. Може и аз да тръгна по тези стъпки, не се знае. И няма такива неща снахи, свекърви и т. н. , не сме женени в момента, така че... считам темата за приключена!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c53a4764ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   На кого по документи е тоя апартамент?
Ако е бил на майка му и на баща му и баща му е починал примерно това значи,че майката има 1/2 собствена част 1/3 от съпруга си,а на мъжа ти и брат му по равно по 1/6-та запазена част.....Не знам в кой град е тоя апартамент,колко са скъпи апартаментите там,та дори и да се продаде жилището колко пари могат да се вземат,така,че с тази 1/6-та на съпруга ти да можете да си я използвате като депозит за ново жилище в София.
Не можеш да изискваш и да се сърдиш на майка му,че не желае да продава жилището.Не може и да поставяш условия да ви се дадат всички пари след продажбата на вас,защото ако ситуацията е такава каквато я описах, мъжа ти има само малък дял от него-1/6 и няма да е честно спрямо другите собственици(майката и брата) само той да вземе парите.Освен това тя има и още син за когото да мисли,не е само мъжа ти.Жената е предоставила жилището на вас за ползване-безплатно,което не е малко.Не е редно да настоявате да се продава, защото това за нея е една инвестиция и сигурност на стари години-може да си го даде под наем/продаде и да си допълва към пенсията.
На твое място вместо да се сърдя,че някой не искал да си продава жилището и да си даде парите на мен и мъжа ми???????бих работила в чужбина с мъжа ми,бих си спестила и купила каквото и където си искам....Един ден тоя дял(ако не го продаде преди това)пак ще е ваш.
Но не е редно да и се сърдиш и обвиняваш,че не искала да продава.То си е нейна работа,каквото иска да прави,разбираш ли?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: dafc433b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Номер 15 съм.
Исках на напиша "бъдещата ти свекърва", а не "бъдещата ти съпруга", както е в текста.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 388c2a1624
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Авторке, н 17 съм - ами браво - откри топлата вода, но едно е да търсиш самостоятелност на думи, друго е и на дела. Ти в момента просто си зависима, а свекърва ти не се притеснявай - тъй като има 2 апартамента ( в един живее, 1 излишен), то няма да ѝ е проблем да си намери болногледачи колкото си иска - след 15 г. като ѝ потрябва ще продаде апартаментите и ще има достатачно пари до края на живота си или просто ще даде срещу гледане някой имот. Ти нея не я мисли с две думи, а си виж своя живот. Определено не си длъжна да гледаш никого ако си действително самостоятелна, но ти вече си натрупала сметка при нея, при родителите си и не знам при кой още, така че бабки може и да гледаш един ден като си тръгнала по този път
Колкото до емиграцията и София - пак се сблъскваш с проблема едно е на думи, друго е на практика
Отиди, плащай наем в София или ипотека и тогава ще оцениш помощта на свекърва ти, а за чужбина да не говориш - ще се влачиш по корем за единият наем, ток, парно и данъците, но да -свободна си да ходиш където си искаш, стига да си независима, но не може на чужд гръб да имаш големите претенции. Малко слез на земята - спести едни 1000 лв. и после ми развивай теории за самостоятелността и собствените жилища.
Злобни коментари иначе няма - просто не сме на твоето мнение. Явно и свекърва ти не е и тук е конфликтът, но ти като купиш апартамент и го изплатиш да видим дали ще си готова да го продадеш в полза на някаква нахална кандидат-снаха.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: fe86053417
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Хаха, ти направо ме разби. Принципно няма лошо родителите му да ви помогнат, но нали се сещаш, че приятелят ти има брат. Той как ще се почуства, ако апартамента се продаде и не получи нищо. Освен това вие нито имате постоянна работа, нито знаете какво ще правите, нито имате брак, нито деца. Съвсем спокойно може да вземете парите и да ги профукате. Еми, и аз да бях, и аз нямаше да продам апартамента. Ако се установите някъде и си направите семейство, този апартамент, така или иначе ще се продаде и най-малкото ще ви дадат половината. Да искаш обаче на втория ден някой да си продава апартамента, че и да ти дава всичките пари накуп!? Няма такива балами вече.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 93427d83b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Aбе много си нaхaлнa и нaглa aвторке. Знaчи едвa ли не е длъжнa дa си продaде женaтa жилището зa твое удобство, инaче не билa свекървa, никaквa не билa.
A дaно и момчето скоро те усети що зa човек си, че бaси мaйкaтa с тaкивa "снaхи".
Още 2 лв. не си зaделилa зaдникa си дa обършеш незaвисимо, тръгнaлa чуждите имоти дa искa. Че пък и сърдитa.
Aз зaтовa тaкa съм подредилa дaрения и т. н. че никой външен човек и през ум дa не му мине кaк ще нaмaже от семейните имоти.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: dafc433b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Единственият положителен извод дотук е, че дамата с безкрай претенции без покритие е вече ангажирана и поне засега няма опасност да влезе в друго семейство и да спряга глагола "искам".
Жалко за потенциалната и свекърва, която вместо "да си гледа младините" пък "после да го мисли" е успяла да се сдобие с два апартамента :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c53a4764ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   ... Освен всичко друго ако го продаде и ви даде парите жилището което ще купите ако сте сключили брак ще е общо, независимо на кого се води. Т. е. автоматично ти си присвояваш 50% от парите на майка му, които за нея са една инвестиция направена с много труд и лишения.... Нали не мислиш, че тя тия пари ги е намерила на улицата и с лекота и готовност ще ги предостави на коя да е фръцлива госпожица-снаха, на която и скимне това.
Ти например ще го направиш ли за твоята снаха? Едва ли...
С чужда пита си тръгнала помен да правиш. Не става така.
Ето сега като отидете в София ще видиш как се събират и спестяват пари за жилище години наред с много лишения и тогава ела пак да пишеш да видим дали мислиш по същия начин.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker