Мога ли да работя на тази възраст? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Мога ли да работя на тази възраст?
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 1033 пъти
Здравейте,
Аз съм момиче на 14 години, Август месец ще навършвам 15.
Искам да започна да работя, защото семейството ми не е от най-богатите в днешно време. Нуждая се от работа или начин, чрез който ще печеля пари и ще помагам на родителите ми. Майка ми е съгласна, даже тя сама предложи, но проблемът е, че не знам от къде да си намеря работа за моята възраст. Също така да е удобна за учебното ми време, тъй като уча в Елитна гимназия и съм доста добра ученичка, и не бих искала да си проваля образованието. Ако ще е от полза, смятам да кажа, че съм от град Сливен. Надявам се, че ще ми дадете полезни съвети. Благодаря предварително.


П. С. -Бих помолила администраторите да ми одобрят историята, защото е наистина много важно за мен. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0287a6e890
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, лицата под 16 г. не могат да работят и има добри причини за това. Сега е времето, в което ти учиш за бъдещия си живот. Задължение на родителите е да изхранват своите деца, не обратното!
В изключителни случаи като при деца артисти, певци и така нататък има много строги правила за работа, но те са действително само за деца-артисти. Можеш да помагаш иначе в семейното стопанство ако живеете на село и имаш право дори на свободни дни за събиране на реколтата, но до тук
Просто кажи на майка ти да си търси по-добра или допълнителна работа. Ти трябва да учиш и това е твоето задължение, а нейното е да те гледа. Ако не може да те гледа държавата ще те гледа - има приемни семейства и ти се полагат дори джобни.
Това е реалността. Правилата си имат свои смисъл и като порастнеш и имаш свои деца сам ще се чудиш на това що за родител насърчава 14-годишно дете да работило, за да плаща семейните сметки
И не, няма да намериш работодател да те наеме. Глобата е 200 хил. лв. за детски труд, а и е неморално. Действително в селцата понякога деца и младежи помагат при брането на плодове и зеленчуци, но това е във ваканцията и става дума за хора от малцинствен произход, които поне на труд се учат така. Ти си гледай ученето, за да имаш един ден пари да си гледаш своите деца!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f804fe5b4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер1, това което каза осъзнаваш ли, че изобщо не й е практически полезно на авторката.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 395899dbf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За съжаление под 16 няма как да работиш легално, обаче винаги можеш да помолиш майка си да се регистрира за някаква надомна работа и всъщност ти да я вършиш. Друго няма какво да направиш, просто по закон никой работодател няма как да те наеме на тази възраст, а дори и на 16 си трябва разрешително за наемане на непълнолетен на работа. Така, че само това ми хрумва като идея, пък и там не си обвързана с определено работно време и можеш да го правиш когато не се на училище. Разбирам, че искаш да помогнеш на семейството си, но все пак в момента основната ти работа е да учиш. А работата няма да ти избяга. После 40 години ще има да работиш!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0287a6e890
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   н 2, н 3. с извинение, но вие насърчавате детския труд. Хора, 200 г. са били нужни и сума ти революции, хиляди са оставили живота си за човешките права, които имаме днес, за елементарните правила като забраната на детския труд, а вие пикаете на тези елементарни неща без да осъзнавате последците.
Детският труд е забранен. Баста. Точка. Това е нещо, върху което нямате право да разсъждавате, това е не само заложено в Конституцията, но и във всички резолюции на ООН и родители, които карат децата си да работят просто не заслужават да са родители.
Детската физика и психика просто не е пригодна за работа. Детето 8 часа е натоварено в училище, за да придобие качествата, които ще са му необходими като възрастен да изхранва себе си и семейството си. За това училище държавата плаща, данакоплатците плащаме като инвестиция в бъдещето на обществото ни и никой родител няма право да подкопава това бъдеще.
Не е работа на детето след училище да работи надомна или каквато и да е друга работа, а то трябва да си пише домашните, да учи, да играе и да се развива социално, да си почива и да расте! 8 часа училище и домашни стигат. Ти като възрастен работи 8 часа и после работи надомно като искаш - имаш свободна воля и акъл да решаваш, а детето няма.

Прави се изключение само за деца-артисти и за децата на фермерите, защото и то за много ограничен период от време и за много малко часове дневно (2-4 часа в неучебно време) и то защото специално за фермерите работата в стопанството е част от семейния живот, от това да си в общността и ако погледнете малко календара с ваканциите ще видите, че те са точно направени, за да покрият нуждите на тези семейства със собетвени стопанства - това не е детски труд, а е част от бита на село, от израстването на тези деца в тяхната среда, но съвсем друго е да работиш надомна работа след училище или да чистиш входове примерно като дете, а освен това децата на фермерите не работят за пари на пазара на труда.

В интерес на истината дори на село вече децата не работят и всеки гледа да даде на детето си преди всичко образование, а помощ от 10 дни в годината за обирането на ябълките или при приготвяне на зимнина едва ли ще подкопае нечие бъдеще.

Вие като възрастни хора трябва да сте наясно с последиците от детския труд и, че той до нищо добро не може да доведе не само отделната личност, но и обществото като цяло.
Само в най-примитивните общества и се толерира детски труд, защото той не само вреди на детето, но и води до дъмпинг на пазара на труда, защото децата не плащат нито осигуровки, нито данъци, нямат собствена воля и могат да бъдат принудени от родителите си да работят за пари много под минималните. Един възрастен може да се бори за по-добра заплата и условие, а детето не може!

Не е случайно значи, че детският труд е забранен - той вреди не само на децата, но и на обществото като цяло, включително отнема шанса на неквалифицираните възрастни да работят на минимална заплата и да се изхранват, защото децата им отнемат тези работни места.
Примерно вместо една пенсионерка или инвалид да работи надомно, детето-Авторка след 8 часа училище ще сглобява химикали и ще отнеме тази работа на горните две групи ВЪЗРАСТНИ. На детето държавата при нужда осигурява и дом, и всичко. Ако не можете да си храните децата, то държавата ни ще го направи вместо вас, но човешките права не подлежат на коментар!

Тоест не е нещо безобидно да караш дете да работи и да го насърчаваш дори. Трудът за пари на тази възраст не възпитава, а отнема шансове.
И не случайно са толкова огромни глобите за работодатели, дръзнали да назначават деца - 200 000 лв. и тези глоби се нанасят действително, защото дори най-корумпираният държавен служител знае, че има неща, пред които не можем да правим компромиси.

Авторът е млад и зелен, но е срамота, че възрастни хора, родители тук насърчават детския труд. Срамота е за родители, които не обясняват на децата си защо не бива да има детски труд и още по-голяма срамота е дори да искаш и очакваш от детето си да работи.
Къде са тук социалние служители! Трябва да се влезне в много БЪЛГАРСКИ семейства в училище май липсва елементарно възпитание по етика, право.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f804fe5b4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Социалните...
Виж номе1 и аз не искам да има детски труд, но защо няма контрол върху това кой "снася" деца??
Просто трябва да има строг контрол върху това какви хора правят деца!!!

А за хора като авторката трябва да се дава шанс да си вадят парите, след като родителите й са неспособни и не е имало кой да ги спре да се размножат.

Ами авторке, пробвай да продаваш нещо по интернет, ако имаш какво, или се пробвай в сток фотографията, но трябва майка ти да си направи акаунт в пейпал, че не знам дали може за хора под 18. С тези занимания не знам дали ще ти потръгне, дано някой предложи още неща.

Успех.

 
  ...


...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0b5c8bcc98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   №4 виждам че си написала и отделна тема по въпроса, но тук темата не е че детето ще работи от глад, авторката не е гладна или необлечена, тя просто е недоволна от ниския си праг на джобни, най-вероятно, затова и майка й не че я насърчава но й казала намери си работа, като иска да разполага с повече джобни, обаче това го е казала с идеята, че знае че никой няма да наеме такова малко момиче на работа, а камо ли в гр Сливен където безработицата е отчайващо висока.
Затова не можеш да кажеш, че майката на авторката насърчава детски труд, тя с тези си думи е искала да каже че е невъзможно да отпусне повече джобни от семейния бюджет.
Отделно не виждам къде №2 или №3 насърчават детския труд. №3 е предложила да говори с майка си за нещо надомно, но тук факторът е майката, тя няма да се съгласи.
Плюс това авторката не се нуждае за пари за оцеляване, ако беше така, нямаше точно сега да пита какво да работи, а щеше да е изработила мартенички и щеше да ги продава на някой ъгъл.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 162652e79e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не виждам нищо лошо момичето да работи щом иска...какво и се нахвърляте всички? Обаче аз не одобрявам, че искаш да работиш, докато учиш, плюс, че сега едва ли ще те вземат на работа. Можеш да опиташ през лятото, ако имаш връзки да разпиташ тук-там и да работиш на дини примерно... там не правят проверки, така че ако си съгласна започвай да разпитваш още от сега. Един мой съученик също беше на 15 и работеше това. За друго не се сещам плюс, че на твоите години рядко някой ще се съгласи да те вземе, но не искам да те обезкуражавам. Както казвах разпитай и работи нещо през лятото, но по-лека работа. Предполагам може и да питаш освен за дини и като цяло за плод-зеленчук примерно. Не знам дали имате пазар в Сливен, но може и да се пробваш на някоя сергия.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 123630e186
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Страшни проверки правят навсякъде. Глобите са огромни и никой нормален работодател не поема отговорността да наема деца. Не бързай да работиш, цял живот имаш за това..

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: c9cd5f3b39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз работя като сервитьорка още от 14 годишна възраст и също като теб Август направих 15. Работя само лятото и не е никакъв проблем лично на мен много ми харесва да си изкарвам сама пари. Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b6dee2f7b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз работих още на 15г. на нивата с картофи... Сега като се сетя, направо лошо ми става. Работех през септември преди да започна училище, просто тогава почваха да вадят картофите. Плащаха ми по 20лв. за 12 часова смяна(7-19)... И аз се кефих, защото за 15 дена си събирах 300лв, с които да си купя, каквото искам. Нашите не бяха бедни, но бяха доста стиснати. Никога не ми даваха пари например за по-хубава тетрадка или химикалка(винаги от най-евтините), да не говорим за маркови дрехи(носех дрехите и обувките докато не се скъсат) или пък телефон. Бяха на мнение, че не е нужно да се дават излишно пари. Останаха си с това мнение и до сега. Наистина работата не беше приятна, предимно работех с цигани, но имаше 2-3 деца, с които се познавах от селото и те работеха като мен докато започне училището, та с тях не беше толкова ужасно. Сестра ми пък работеше в парка до нас на 16г., ходеше след училище. И да наистина детския труд е забранен, но аз не виждам нищо лошо едно дете на 15-16г да може да работи през лятото например, за да помогне на родителите си, ако разбира се е по негово желание. Все пак труда възпитава! В момента съм студент 4 ккурс, задочна форма и за тези 4г не съм спирал да работя

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b6dee2f7b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз работих още на 15г. на нивата с картофи... Сега като се сетя, направо лошо ми става. Работех през септември преди да започна училище, просто тогава почваха да вадят картофите. Плащаха ми по 20лв. за 12 часова смяна(7-19)... И аз се кефих, защото за 15 дена си събирах 300лв, с които да си купя, каквото искам. Нашите не бяха бедни, но бяха доста стиснати. Никога не ми даваха пари например за по-хубава тетрадка или химикалка(винаги от най-евтините), да не говорим за маркови дрехи(носех дрехите и обувките докато не се скъсат) или пък телефон. Бяха на мнение, че не е нужно да се дават излишно пари. Останаха си с това мнение и до сега. Наистина работата не беше приятна, предимно работех с цигани, но имаше 2-3 деца, с които се познавах от селото и те работеха като мен докато започне училището, та с тях не беше толкова ужасно. Сестра ми пък работеше в парка до нас на 16г., ходеше след училище. И да наистина детския труд е забранен, но аз не виждам нищо лошо едно дете на 15-16г да може да работи през лятото например, за да помогне на родителите си, ако разбира се е по негово желание. Все пак труда възпитава! В момента съм студент 4 ккурс, задочна форма и за тези 4г не съм спирал да работя

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker