Защо детският труд е стриктно забранен! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120987)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Защо детският труд е стриктно забранен!
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 1710 пъти
Пиша тази тема, защото все по често чета тук истории на младежи под 16 г. от бедни семейства, които се чувстват едва ли не длъжни да работят, за да подобрят живота на семейството си. Тази тема е насочена обаче не само към тези младежи, но и към възрастните тук, които им давате какви ли не идеи как действително да работят за пари, за да плащат сметките на семействата си и колко хубаво било да чистят малолетни входове или да работели надомно.

И докато младежите са много млади, търсят границите в живота, не познават правилата и последствията от неспазването им, то е срамота, че тук има възрастни, които не само не осъждат, но и насърчават, одобряват наемния труд под 16 г. СРАМУВАЙТЕ СЕ ОТ СЕБЕ СИ, дами и господа, защото вие плюете на 200 г. борба за човешки права и свободи и на всички жертви, които човечеството е дало, за да живеем днес така както живеем, вие подкопавате основите на всяко развито общество и бъдещето на нашата нация с подобни съвети.

Не е случайно, че детският труд е забранен, скъпи деца. Правният режим на полагането на труд от непълнолетни и по изключение от малолетни лица е установен и регламентиран в Кодекса на труда (КТ), Закона за закрила на детето, Наредба №4 от 1999 г. за работите, които са забранени за лица от 15 до 18 годишна възраст и Наредба №6 за работата на лицата, ненавършили 18-годишна възраст.
След 16 г. при спазването на много строги условия е възможно упражняването на наемен труд, но под 15 г. е абсолютно забранено и наказанията са драконовски и това не е случайно -става дума за глоби над 200 000 лв. за работодатели, които наемат деца под 15 г.

НО законът не обяснява защо това е така и явно много хора тук мислят, че като всеки друг закон у нас могат да го заобиколят и потъпчат, НО тук вече правите голяма грешка, скъпи родители, защото не става дума за глоба за неправилно паркиране, а вие вече потъпквате основните човешки права.
------------------------------------------------------------
Защо детският труд е забранен в развитите страни?
-------------------------------------------------------------

Ще се учудите, но ПЪРВО идва забраната на детския труд и въвеждането на задължителното ходене на училище (oбществена образователна система) и чак тогава идва развитието! Германия, Франция, Япония далеч не са били развити страни в днешния смисъл на думата, когато преди 200-300 г. са забранили детския труд и са въвели общественото образование, а тези две стъпки са били техният booster за развитие и ги е направил това, което са днес.
Страни като Англия много по-късно и почти до последно се възползват от детски труд и ако си направите труд да видите графиките за БВП на Германия, Франция, Англия, Япония и САЩ за средата на 19 век-началото на 20 век ще видите как Англия губи много бързо и сигурно своята роля на индустриална сила, за да се стигне до днешното нищожно ниво, а Англия е била десет пъти по-развита от една Германия, за Япония да не говорим. В САЩ след Гражданската война забраняват робството и наред с това въвеждат Конституция, включително забраняват детския труд и създават обществена образователна система. От тогава САЩ се развиват, за да станат днес най-развитата страна в света, НО първо са въвели Конституцията, след това са претърпели развитието си!

Тези държави преди всички останали осъзнават, че най-ценният капитал е човешкият.
Който е заложил на петрол и ресурси днес живее като в Сибир, Боливия, Нигария.

Да не говорим за страните от третия свят, за социалистическите страни, където детският труд е бил нещо нормално и дори държавна политика (детски работнически лагери, безплатно събиране на реколтата в ТКЗС от деца и младежи и така нататък). Изобщо пък да не говорим за децата в добива на диаманти, в шивашката и текстилна промишленост!


**************************************************
Защо е детският труд ТРЯБВА да бъде остане AБСОЛЮТНО забранен
*************************************************

Защото детският труд, Дами и Господа, не е вреден само за детето като отнема равния достъп до образование и възможности, уврежда детето психически и физически, но детският труд е ВРЕДЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО, защото

ПЪРВО - Децата нямат физическото и психическото развитие, необходимо за устояването на достойно заплащане и условия на труд. Децата са зависими от своите родители и могат да бъдат принудени да работят при нечовешки условия и за дъмпингови заплати - по този начин детският труд унищожава шансовете на ниско квалифицираните възрастни, инвалиди да работят и нещо повече - смъква като цяло цената на човешкия труд в обществото, защото предлагането на детска работна ръка може да бъде.... създадено много лесно - чрез възпроизводство!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Така обществото не само не забогатява, а обеднява още повече! Детският труд е освен това с ниска производителност и води дългосрочно до ниска средна продължителност на живота, а необразованите деца стават неквалифицирани възрастни и бедността се самовъзпроизвежда!!!

ВТОРО и ето, че стигнахме до най-важната причина да се забрани детския труд и тази забрана да доведе до просперитет на обществото - детският труд създава интерес на недобросъвестните хора да създават деца, за да печелят от тях, продавайки труда им!
Не е случайно, че до ден днешен в страните с най-висока раждаемост от 6+ деца на жена детският труд е нещо нормално. Причинно-следствената връзка обаче не е „има много деца“ и това води до детски труд, а обратното - има много деца, ЗАЩОТО ИМА ДЕТСКИ ТРУД!
Това явление не е чуждо и за нашите географски ширини - по времето на нашите баби, което е само 50-80 г. назад е било нормално да имаш много деца, за да ти обработват земята и да те гледат на старини, а в Манчестър до преди 120 г. във фабриките са работили деца.

Десетки, стотици години, войни, революции са били нужни на хората в Европа, за да имаме днес на готово основните човешки права, едно от което и едно от най-важното е правото на детство, образование и забраната на детския труд.

Трудът е нещо хубаво, но не и за децата. За децата трудът значи, че не могат наравно с другите да се учат, да играят свободно и да развиват своите социални компетенции. За децата е важно да имат свободно време, време за игри, за спорт, за книги и хобита.

Децата нямат задължение да хранят семейства!
Ние като родители имаме задължение към децата си да ги храним и издържаме, не обратното.

И преди да подкопаете основните идеи на нашето общество се замислете за последиците.

И не казвам тук, че е забранено децата да помагат в домакинството, да помагат в семейното стопанство или да бъдат артисти, музиканти, спортисти, циркови актьори и да пишат книги примерно - тук говорим за наемният труд на деца, които унищожава, унижава, отнема човешкото.
Дори при горните дейности под 13-14 г. е абсолютно забранена трудовата дейност и се извършва при много строго наблюдение, контрол. При снимането на филми с деца не само родители присъстват, но и социални работници, инспектори от бюрото по труда, които следят за спазване на почивки, за настроението на детето дори и това е добре така.

Срамно е, че в 21 век в държавата България, членка на ООН и ЕС има тук възрастни, които насърчават деца на по 12-13 г. да работили надомно, да чистили входове или да разнасяли рекламни материали.
Абсолютно забранено, родители, дами и господа!
Ако във вашето детство детският труд е бил държавна политика, то се сещайте, че той не е дал нищо добро на нашата държава, за да сме днес на този хал. Нека се учим от грешките си и да оставим децата си в училище и да играят свободно.
И си има причини за това - подкопавате не само бъдещето на младежите, но и на цялото ни общество и плюете на 200 г. развитие и борба

Мили младежи от бедни семейства, не се чувствайте длъжни да работите и да изкарвате пари. Това не е ваше задължение! Вие имате задължението да давате всичко от себе си, за да сте добри в училище, да изучите професия и занаят, за да можете един ден като възрастни да работите и да изхранвате децата си. Такъв е редът на нещата
Задължението на вашите родители е да ви изхранват, а ако не успяват имате право на социални помощи в натура и в пари, а ако и това не е достатачно имате право на живот в приемно семейство, стипендия, джобни от държавата.

И да - не случайно се отнемат децата на семействата, които не могат да ги хранят и не се дават пари на бедните хора да си изхранват децата, а направо се взимат тези деца. Причината е като горе при детския труд - държавата ни не иска да насърчава недобросъвестни хора да създават деца с цел финансова облага + е ясно на повечето хора, че бедността има своя генезис в семейството - в липсата на квалификация, трудови навици, в алкохолизъм и други пороци и не помага просто да изсипеш пари на едно такова семейство под каквато и да е форма и най-малкото помага да работят децата на тези хора.

Нещо повече - тези деца по този начин са наказани двойно. Един път, че са се родили в такова семейство и втори път, че биват откъснати от образованието, което им е единственият шанс сами да се измъкнат от средата, в която са били родени и създадени.

Мили деца, знам че може би мразите училището и мислите, че ако почнете работа ще живеете по-добре, но резултатът ще е обратен. Започвайки работа под 16-18 г. вие си подкопавате бъдещето, а с това подкопавате и бъдещето на следващите поколения - вашите деца
************************************************
Вие нямате задължение към своите родители на този етап да им печелите парите, нужни за семейството!!!
*************************************************

Вие имате задължение само към себе си и своите бъдещи деца, така както като остареят родителите ви да им помагате, но нямате СЕГА задължение да храните семейството, в което сте били родени.
Това е важно да осъзнаете, за да се оттървете от всякакви чувства на вина и всякакви идеи, че сте мързеливи и неблагодарни ако не работите.

Надявам се да са ви станали ясни причините, поради които не трябва да работите под 16-18 г.!
Вие не само вредите на своето бъдеще, НО взимате работните места на пенсионери, инвалиди, неквалифицирани хора, които действително имат нужда от тази работа, за да оцеляват и нямат по Закон вашите права на приемен дом, на издръжка ако се наложи, на безплатно здравеопазване и така нататък. Вие реално грабите дори по-слабите от вас без да го осъзнавате.

Замислете се малко какво искате от живота по прицип.
Не се притеснявайте - имате цял живот да работите, но сега ви е единтвеният шанс да се възползвате от безплатното образование у нас и да поставите основите за един по-добър живот за себе си, децата си и дори родителите си един ден!!!


Успех на всички и мислете над правилата преди да ги отхвърляте. Мислете за последиците ако Законите биват нарушавани. Всеки Закон си има своя смисъл - особено смислени са основните Човешки права. Наше задължение като възрастни е да насочваме младежите, когато са неориентирани, не да ги подкрепяме в непоправимите грешки, които са на път да направят от глупост и неопитност.

Не бързайте да ги подкопавате Законите ни, защото последиците могат да са жестоки (вижте как живеят хората в Африка, на Филипините, в много от страните в Азия! ) и се замислете дали искате такова бъдеще за себе си и децата си.

С много труд, кръв, войни и ние сме градили тази държава, за да могат децата ни да растат свободни и щастливи. Не вменявайте отговорности на децата ни, които просто нямат! Ако самите вие сте в затруднено финансово положение мислете как ВИЕ да изкарвате повече пари и дори дали не е по-добре детето ви да расте извън семейната среда, но в никакъв случай не карайте децата си да работят надомна и каквато и да е друга работа, за да ви плащат тока и сметките. Не само няма да ги научите на труд и дисциплина, но и реално им ограбвате не само детството, а и бъдещето

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 27c05e51ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дори не си направих труда да го прочета цялото. Всеки с решава какво да прави, ти не си тази, която ще казва какво да се прави. Или пък да променяш някого.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: e686baa0b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Много ме радват хора като теб! Сигурно си живяла живот без никакви лишения.... Никой нормален родител не иска да праща детето си да работи на тази възраст. Повечето деца просто искат неща, които родителите не могат да им осигурят финансово. И обикновено родителите като им кажат, че нямат пари, децата се чудят откъде да ги вземат и решават, че могат да работят нещо като мама и тате. А аз в това не виждам нищо лошо, дори съм го правил. Като бях на 12-13г. ходех да паса животните вместо баба ми(имаха крава и 3-4кози). Животните от селото се събираха заедно и собствениците им се редуваха да ги пасят. Когато идваше ред на баба ми, аз ходех, а тя ми даваше по 5лв. Е това по никакъв начин не ми повлия, защото го правех през лятото. Дори успявах да прочета по някоя и др. книга. На селото ми имаше бостани, пак ходех с баба ми, а и не само (баба ми имаше приятелки по селото, които също имаха бостани). Даваха ми пак по 5-10лв на ходене(ходеха да поливат растенията поне веднъж в седмицата, с изкл., когато валеше). Аз носех вода от реката, помагах при беритбата. През есента ходех да събирам орехи и ги продавах(минаваха и ги изкупуваха). На 17г. започнах работа в Макдоналдс. Това всичко съм го правил не по волята на родителите ми, а по своя, за да мога да си купувам аз неща, които исках. На 18г. се записах и изкарах шофьорска книжка. На 19г. завърших професионална гимназия по електроника със среден успех 5, 60. Взех си изпитите за придобиването на професионална квалификация в гимназията. Взех си и държавните изпити(матурите след 12 клас)5, 15 по БЕЛ и 5. 83 по Биология. Записах се да уча в СУ. Завърших бакалавърската си степен със среден успех 5. 93. Тази година се записах магистър. Това го написах, за да ти докажа, че започването на работа на тази възраст(14-15г) по никакъв начин не вреди, а дори помага за изграждане на характер. Аз не съм спрял да работя от 7 години(официално на ТД)през които не съм спирал да учаМного мой познати от училище, на които родителите им осигуряваха всичко и ги бяха разглезили до н-та степен, не могат и до днес да разберат какво им се е случило след като завършиха. Много от тях още докато учихме си мислеха, че техните цял живот ще са до тях. Част от тях още в училище решиха, че живота е пиене, дискотеки, секс, наркотици и т. н. А това, че ако някое "дете" на 15-16г започне работа отнема възможността на някой пенсионер или инвалид е пълна глупост. Тези хора не са трудоспособни, а и няма да казвам, че взимат и пенсии. Редно е да отстъпят мястото на някой млад човек и да си гледат старините. Нямам нищо лично към теб, но повечето хора виждат нещата само от тяхната си гледна точка. За мен трудът възпитава, създава навици, придобиваш безценен опит, дава възможност за самостоятелност. За мен дори е редно да има летни училищни практики, които да са задължителни. Плюс фирмите да дават възможност за почасова работа за ученици и студенти. А не както е сега, хората завършват, нямат никакъв опит и не могат да си намерят работа по специалността си, започват работа, каквото им попадне и биват експлоатирани за жълти стотинки. А пропуснах да ти кажа, че работата по никакъв начин не ми се е отразила върху социалните контакти. Просто си разпределях времето правилно. А и че съм момче и съм от София

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: cfb4bd9891
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Дори не прочетох всичко, защото ми се видя абсурдно! Аз съм на 16, момиче съм. Родителите ми могат да ми осигурят единствено жизнено необходимите ми неща, покрив, храна, дрехи и дърва през зимата. От там нататък парите свършват. Не виждам нищо лошо в това да работя нещо, за да си купя каквото искам и да не извивам техните ръце. Не говорим тук за това да спреш да ходиш на училище или пък от време на време когато се сетиш. Цяло лято се мотая из нас, стоя на компютъра и тъпея. И реших, че не ми се прекарва така лятото и се хванах с една приятелка в близкото село да берем и сортираме зеленчуци. И по никакъв начин това не ми повлия и не ми навреди! По цял ден си работих, работата беше малко трудна физически, но пък цял ден мухабет, смях и така до вечерта и накрая си получавах надницата от 15 лева на ден и бях супер доволна. За цялото лято изкарах две минимални за страната ни заплати. После сама се стегнах за училище с тези пари, купих си учебниците, тетрадките, малко дрехи, обикновено каквото си купувам в началото на всяка учебна година и пак ми останаха пари. В щатите всички деца работят. И не схващам защо и тук да не може. Мият коли, работят в заведения за бързо хранене, разхождат кучета, гледат малки деца и т. н. Децата, които не знаят как се изкарват парите и никога не са работили стават мързели и растат с идеята, че родителите им са даденост и са длъжни да им купуват каквото си поискат. Толкова ли е трудно да си изкараш някой лев сам? Голяма работа, че си непълнолетен! Догодина ще ходя сервитьорка по морето, майка ми има приятели там и ще ме вземат. Тогава ще съм на 17. Хем цяло лято ще съм на море, хем и заплата ще взимам. Този път пък ще си платя сама шофьорските курсове, които нашите не могат да ми платят. Не схващам защо си чак толкова против детския труд. Има деца, които на 15 са физически развити като за някой на 20, пък умствено има деца, които са по-зрели от някои възрастни. И как така в никоя развита страна не се работело, ако си непълнолетен??? Ами в щатите? Те хич не са развити сигурно. Ами в Германия? Там има програми за ученици, които са в профилирани паралелки и едновременно учат и практикуват професията си. Не студенти, а ученици. Трябва да има специални работни места, предназначени за ученици. Работата не е задължително да е супер натоварваща, нито заплатите да са някакви високи. Просто мисля, че ще е много по-добре за децата и тийнеджърите още от по-малки да разберат как се изкарват парите и да не измъчват родителите си, пък и да им помогнат с нещо. Даже и да не си дават изкараното на тях поне няма да си искат джобни, и това е нещо.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: eb763c783a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Моето семейство е зле финансово, единият ми родител е починал, другият се грижи както за мен така и за брат ми (който е по-малък). Взима по 480 лв. месечно. Скоро ставам на 16 години, но съм от малък град и изключително трудно може на тази възраст да си намеря работа. Просто възраста ми пречи, не разбирам защо е забранен детският труд? !! Как 3-членно семейство ще се справи с едва 480 лв. на месец? ! Искам да помогна, но понеже съм на 15 г. не можело да работя... Според мен държавата трябва да направи изключение на такива деца със социално бедно положение, да дадат право да работят!! За да могаг да помогнат на семействата си!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 3b4bfaa8e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Момко №6 не ги слушай многознайковците по горе, прочети това и ще разбереш правата си.
http://pravatami.bg/6163
Тук добре е описано на колко години какви парва имаш, разбира се че не всеки труд е забранен за деца, то иначе нямаше как да има филми със снимани деца в тях, абе прочети всичко и ще видиш че на 15 можеш да работиш по 4 часа на ден спокойно.
Главоблъсканиците на авторката, че в Америка било така пък в Англия било иначе, не може да ти обясни факта, че за детегледачки вечер, те американци и европейци в повечето случаи наемат съседското момиче-дете и то без трудов договор.

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ef08c264fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Напълно подкрепям мнението на автора и аргументите му/й. Но нека да добавя само, че не за всеки на тази възраст е лесно просто да предприеме постъпка да отиде в друго семейство или среда изобщо, дори семейството му да мизерства и това да е единственото правилно решение. Но съм съгласен като цяло с това което изразяваш в поста си. Тези години са за развитие на физическата сила, психиката, за спортуване, укрепване на социалните умения, изучаването на детайли относно професията, която реално желае да практикува след време, а не за наемна работна ръка. Да не говорим, че най-вече изборът на работа на тези години е ограничен, минимален, самият аз съм на тези години и абсолютно всеки, който познавам решил да работи е намерил работа много трудно, основно чрез роднини и ако е нещо което могат да вършат изобщо. В крайна сметка обаче, всеки сам си решава, а и днешното поколение е почти загубена кауза.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 9386349e35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Присъединявам се към Н6. Има доста семейства, които не разполагат с достатъчно пари, за да живеят нормално.


Какво лошо има младите (като мен) да работят на 14-15години? Факт е, че има доза злоупотреба от страна на работодателите, но това вече е друга тема.


Успех на желаещите да изкарат пари. Не се отказвайте!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker