На море на стоп? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

На море на стоп?
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 1813 пъти
Нашите не искат да ходим на море защото било скъпо и не знам си какво, а на мен ми се ходи.
Идеята ми е да отида на стоп и да спя на палатка на плажа може би или ако си намеря някое по-добро място...
Имам 500 лв. които са си мои и бих могла с тях да си прекарам добре, но не съм сигурна дали това е добра идея и затова пиша в този сайт. Мислите ли че всичко ще стане както съм го планирала ако тръгна на стоп или нещо ще се обърка и ще попадна в лоша ситуация? На 16 съм, от София.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: a301578d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз не бих тръгнала на стоп. Отиди с влак, по-добре е. Вярно, поддържането на БДЖ е ужасно, затова го наричат Бавно Движещо се Желязо. С влак би ти излязло по-евтино, отколкото с кола. Ти си решаваш все пак, но не бих се решила да се кача на стоп просто.
Колкото до мястото за спане.. По-добре на квартира, не ти излиза скъпо, както в хотел, а и е по-сигурно от палатката. Друг вариант е да говориш с родителите си отново, да ги помолиш да отидете, да им обясниш, че много искаш да отидеш и да предложиш 500-те лева, които имаш. Да поемеш ти разходите.. С влак пътят не е много скъп, отдавайки в квартира също спестяваш.. Разходите за храна, напитки, прищявки не са много. Така че, ако толкова ти се ходи или отиде сама или поговори с родителите си. Да не забравяме, че можеш да отидеш на басейн.. Да, не е същото, но...
Надявам се да съм помогнала някак.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 13728bf68a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прочети сама написаното от теб. Момиче, на 16 години, да пътува 500 км на стоп до морето. Е, как ти звучи? Първо, много силно се надявам родителите ти да не са тотално изтрещели и да не ти позволят да направиш подобно нещо. Но да кажем, че по някакво нещастно стечение на обстоятелствата, се съгласят. И какво? Събираш си багажчето, излизаш на магистралата и чакаш да те вземе някой добронамерен човечец, който да те откара до плажа и всичко да е супер. Мда, ти елементарен инстинкт за самосъхранение имаш ли? Не искам да те обидя, но тази идея е меко казано налудничава. Явно не си даваш сметка на какви хора можеш да попаднеш и какво може да ти се случи, преди дори да сте излезли с колата от София. Предлагам ти да не бъдеш поредното изчезнало момиче, нито поредното изнасилено, какво ще кажеш? Хубаво, че искаш да си край морето, малко релакс, почивка, палатка... ама недей да разсъждаваш толкова наивно. Не е задължително да ти се случи нещо лошо, но това е реална възможност, която трябва да избегнеш. Най-добре е да изчакаш малко, успокой страстите, морето няма да избяга. Предложи на вашите да дадеш тази сума за една обща семейна почивка и те да прибавят пари от тях, за да отидете всички. Добре е, че си решила да ги дадеш за едно преживяване, а не за някаква вещ, но не трябва да бъде с цената на твоята безопасност. Друг вариант е да отидеш със семейството на някой твой приятел/приятелка, като си платиш за себе си. Общо взето, където и да решиш да заминаваш, гледай в никакъв случай да не си сама по пътищата, още повече в колата на някой непознат и да има някой възрастен около теб.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: db078d7103
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Един приятел, 20-годишен, веднъж реши да пътува на стоп, за да се прибере вкъщи, той живее в едно село до града. Качиха го трима цигани в един микробус и го изнасилиха и тримата! Сега е в депресия и не му се живее.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3c72b4bc8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И смяташ да ходиш на море САМА и на стоп? ! Шегуваш се, нали? Защото може и да си на 16, но акълът ти е като на 10. Имаш ли идея на какви изверги можеш да налетиш? Като те видят такава млада и неориентирана, направо... пък и добре, да кажем имаш късмет и стигнеш до морето без проблеми. Опъваш си палатката на плажа и какво? Наоколо също е пълно с всякакви, а ти дори няма къде да се прибереш за през нощта. Ти мислиш ли, че една палатка ще спре тумба пияни цигани? Въобще, ще ме извиняваш, ама цялата ти идея е като че ли не си на 16, а на 10. Да не говорим за вашите, които като заминеш без да им кажеш, сигурно ще се поболеят от притеснения. Ама де, толкова акъл, че да се сетиш! Ти си знаеш, че ИСКАШ НА МОРЕ!!! и не ти пука, че докато правиш кой знае коя поред глупост, майка ти не е спала от 3 нощи и от сутринта виси пред Районното да убеждава полицаите да започнат издирване. Извинявай, ама помисли ли за това? За това какъв стрес ще предизвикаш на вашите ако просто така изчезнеш без да им кажеш къде отиваш, а е сигурно, че няма да им кажеш, защото иначе ще те спрат и то с право! Да не говорим пък какъв ужас ще е за всички ви, ако наистина ти се случи нещо. А шансът, за съжаление, не е никак малък. Да пътуваш на стоп 500 км... че то дори не е сигурно, че ще стигнеш до морето! Не знаеш кой на къде ще те закара. Та ако толкова си решила да правиш глупости, поне си отдели 50 лева и иди с автобус или с влака. Не, че и там няма 1100 начина да се забъркаш в някоя каша, но поне да не ти се случи нещо по пътя. Обаче, ако имаш поне малко акъл в главата, моментално ще се откажеш от тази безумна идея! На стоп се пътува само в краен случай и то когато сте поне няколко човека. Ходенето на палатка също е забавно, но задължително сте цяла компания. Другото е, направо сама да си търсиш белята!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 22512328bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Забрави да се качваш на стоп. Ще се простиш набързо с живота, така че си наливай акъл в главата и слушай повече както ти се говори. Щом не ти е разрешено значи не можеш да поемаш отговорност, както се вижда с решението ти да се качиш при напълно непознат потенциален насилник. Хората в днешно време са по-откачени отколкото ги виждаме по телевизията. Никой няма да му се занимава с дете решило да бяга, така че си представи кой ще спре специално да те откара. В никакъв случай не се давай да бъдеш жертва. Помисли и как ще останеш сама и то на палатка, момиче само не може да се пази, ако няма сигурност зад себе си, така че си стой у вас. Много млади хора загиват от своята наивност, живота не е приказка с щастлив край и луда свобода на своя глава.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 94eaa6aea2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Качи се на влак, ученическа карта за 50% намаление ти е 1 лв! С нея пътя до морето ще ти излезр много евтино. На гарата като слезеш е пълно с хора с табелки - Давам квартира. Една нощувка е от 5 лв нагоре - ти си преценяваш там вече.. Това много по-добър вариант. А защо не идеш с приятелка или повече момичета - може да си наемете квартира за месец и ще делите парите.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 50632cfda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей. Като пътуваща на стоп, искам да ти разясня някои неща, защото си личи, че си доста наивна.

Първо, недей да правиш нищо без знанието и позволението на родителите ти! Ти си тяхна отговорност, защото си им дете и не си пълнолетна, все още. Ако нещо ти се случи, едно е, че няма да имат представа какво става с детето им, другото е, че ще се чувстват виновни. Просто такава болка ще им причиниш, че не можеш да си представиш, и то заради едното желание да отидеш на море... Помисли реално върху нещата.

Второ, сама ли ще ходиш на море или с компания? Ако ще ходиш сама, какво ще направиш? Ще се проснеш във Варна на централния плаж (примерно) с палатката, и си мислиш, че това е разрешено? Ако имаш вече позволението на родителите си, намери си някаква компания, с която да отидете заедно на море. Но, сама? ! Как ще се забавляваш, след като си сама? С кого ще общуваш, ще споделяш преживяванията? По-безопасно и забавно е, когато си с някой друг, за предпочитане още няколко човека, които също имат позволението от родителите си. Ако искате да спите на палатка, не може да отидете еди къде си. Трябва да отидете на някой къмпинг, обособен точно за това. Такива къмпинги са например, Кара Дере, Паша Дере, Камен Бряг, Градина, Каваци, Черноморец, и т. н. Там хората прекарват по цели седмици на палатки, или с каравани. Обаче, това не е за всеки. Не всеки може да изтърпи цял ден да бъде на плажа, на силното слънце. Често няма вода, с която да се измиеш или изкъпиш, ако ти не си осигуриш такава, като соларен душ, и т. н. То, дори тоалетна няма, ще трябва да ходите из горите по нужда. Няма на близо магазини, заведения и цивилизация в близките няколко десетки километра. Така че, ще трябва да си носите ядене и пиене, в адванс, за да ви стигне до края на престоя. Няма да имате къде да си заредите телефоните, таблетите и всякакви такива неща. Как ще се свържите с родителите си, за да знаят, че сте добре? Ако ви потрябва да звъннете някъде, няма да можете. То, дори часа няма да знаете колко е, ако нямате часовник. Вариант е да си носите соларно зарядно или слънчева батерия, но дали ще имате? ! Та, така. Ако сте свикнали на удобства, и не можете без тях, на палатки не е варианта за вас. Казвам го, защото по цяло лято по принцип пътувам на стоп, и спя на палатки, и съм виждала как хора просто не издържат, и си тръгват. Или получават слънчев удар от слънцето, става им лошо, повръщат.... Ти се познаваш, обмисли дали наистина това е вариантът за теб.

Трето, ти разполагаш с 500лв. Преспокойно можеш да отидеш до морето и с влак, автобус... (ако имаш разрешението на родителите си). Отиване и връщане ще ти излязат най-много 60-70лв. И оставаш с още 430лв. С тези пари, може да си вземете някоя квартирка евтина, или да отидете на бунгала, което е по-добрия вариант. Нощувки може да намерите и за 15-20лв. Ако решите да останете 5 дена, това са 100лв. максимум. И, оставаш с още 330лв. за пет дена. Аз тези пари ги харча за 1 месец. Мислиш ли, че няма да може да си прекараш добре с тях. Дори ще ти останат.

Четвърто, искам вече да отворя темата за стопа. Пътувам на стоп от 16 годишна. Имам голям стаж. Само в България за сега. Пътувала съм от източна България до София, до Родопите, и все такива далечни разстояния, само на стоп, и то не веднъж. В миналото често се е пътувало в България, и повече са качвали хората. Когато мъжете са били в казарма, примерно, в някой друг град, много от тях са се прибирали в родните си градове на стоп. Тогава, малко хора са имали кола, не всеки е можел да си позволи транспорт. Имало е повече хипари. Хората са били по-добри и услужливи. Помагали са си един на друг. Нямало е толкова престъпления, и криминални типове, колкото в наше време. Сега все по-рядко се срещат хора, пътуващи на стоп, особено ако не си в тези среди. Всеизвестно е, че ще те качат хора, които ще те дрогират, изнасилят, изкормят и убият, или поне ще ти вземат някой и друг орган, или ще те направят проститутка. Само че, аз и другите ми познати, никога не сме попадали на такива хора. Обикновено хората, които качват, са хора на възраст, които също са пътували едно време на стоп. Качват също хора, които си търсят компания за останалата част от пътуването. Качват възрастни хора, които те виждат, че си на пътя, и те съжаляват и качват, защото все още са останали добри хора, които ще ти помогнат. Качват и чужденци, на които им е интересно. Ако сте тръгнали за някой фестивал или концерт, може да те качат хора, които също са за там.

Не отричам, че може да попаднеш на лоши типове, за това ти казвам, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО момиче не трябва да пътува само!!! Това е правило. Най-добрата комбинация е момче и момиче. Ако някой ви спре, още преди да се качите, огледайте човека какъв е, що е. Разпитайте го на къде отива, по каква работа и т. н. Обикновено си личи човекът що за стока е. Ако има нещо съмнително, не се качвайте! Вярвайте на интуицията си винаги! Мен са ме качвали всякакви хора, и българи, и чужденци, и цигани, и турци. Няма значение какъв е човекът по народност, а какъв е по душа. И цигани и турци са ме спасявали много пъти, когато българи не са. Не, че препоръчвам да се качваш при цигани, но е факт.

Другото, което е, трябва да си наясно, че има много чакане. Няма как да отидеш на пътя, и втората кола, която минава да те вземе. На мен ми се е случвало и първата да ме вземе, но се е случвало да чакам и по 3-4 часа на пътя. Сега е лято, така че е много жега, има и силно слънце. Трябва да знаеш, че на пътя може и да не намериш сянка, защото мястото, където трябва да стопираш е на някоя отбивка, а там често няма дървета. Не може да стопираш където си искаш, защото това е път, и колите няма как да спрат където и да е. Важно е да си проучила маршрутът, по който се минава от точка А, до точка Б. Хубаво е да имаш пътна карта, не се срамувай да питаш хората кое къде е, защото тръгнеш ли на стоп, всичко освен че зависи от теб, зависи и от другите хора. Дали са готови да ти помогнат, дали са добри... Това е една от причините да пътувам на стоп, така се убеждавам, че има все още хора, които не са егоисти, и са готови на помогнат с каквото имат на някой нуждаещ се. Е, това и защото е екстремно. :)

При всички положения, трябва да имаш вода във себе си по всяко време. На пътя няма къде да намериш вода, а повярвай ми, много се ожаднява. Трябва да имаш също и шапка, очила, слънцезащитен крем, резервни дрехи и обувки, храна... Не е като да тръгнеш ей така на разходка. Трябва да си облечена подходящо. Не може да тръгнеш по чехли. Трябва да имаш хубави обувки, защото също се върви много. Аз винаги съм с туристически обувки. Трябва да си облечена леко, защото както казах е много топло, но трябва да имаш в себе си и яде, дъждобран, в случай че завали...

Стана прекалено дълго, но си личи, че не си наясно с нещата. Пак казвам, не тръгвай никъде, без позволението на родителите! И без да знаят къде отиваш, с кого, и най-важното как! Не те насърчавам да пътуваш на стоп, или с влак, автобус, кола, самолет. Просто ти обяснявам как стоят нещата, защото от години пътувам така, и имам опит, който би ти бил полезен, в случай, че никой не може да те спре, и тръгнеш на стоп. Поне да си подготвена, нали така? Не си писала много, но смятам, че удачен вариант е за теб, да си намериш компания, да хванете влака, и след това да си вземете някоя евтина квартирка, с всичките и удобства (вода, баня, тоалетна, климатик, телевизор, интернет)близо до плажа.

Надявам се, съм била полезна. И пак казвам, без родителско позволение, не тръгвай никъде! Ще се радвам да напишеш, все пак, какво е станало.

Depravity

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e05523430a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Благодаря на всички отговорили, най-вече на номер 7 за изчерпателния и полезен отговор. Реших да не пътувам на стоп сама, ами да отида на някой лагер, гледах обяви за летни лагери на много ниски цени, които ме устройват. Там ще бъдем в бунгала и мисля, че ще ми бъде по-добре. :)


Авторката

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2e7f74aaa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Аааа, нищо лошо няма да се случи! Просто ще те изнасилят, пребият, ограбят или продадат за резервни части :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0eb8802024
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   А ти сама ли ще ходиш на морето? Би било доста тъпо така...

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4d5ad0b64e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз съм пътувал на стоп, момче съм обаче бях с приятелката ми, беше супер интересно, качваха ни различни хора, и в БМВ, и в раздрънкани таратайки, и бръснати глави и цигани, последно до Варна ни качиха трима цигани и даже ни дадоха ябълки за из път, но не те съветвам да пътуваш така сама, има много свестни хора но има и извратеняци, не сме попадали на такива обаче само момиче е много по-лесна мишена за всякакви гадове, все пак стопа си е тръпка и само положителни емоции имам от там.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker