Самостоятелно изучаване на немски и албански език - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Самостоятелно изучаване на немски и албански език
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2773 пъти
Здравейте! Аз съм момиче на 13 години и искам да уча самостоятелно немски и албански език. Не искам в група, тъй като есента ще съм в седми клас и ще трябва да ходя на уроци по почти всичко и не искам да затруднявам родителите си, пък и няма да имам много време, а все пак ще имам нужда и от почивка, мотаене с приятели и да, изобщо всичко, от което има нужда една тийнейджърка. Бих искала да изучавам немски, защото смятам да съм в немска паралелка на гимназията, в която искам да кандидатсвам и когато вече го познавам малко, ще ми е по-лесно, когато уча в училище. Албанският много ме привлича като звучене. Моля, не ме нападайте с обяснения как ще ми е непотребен в живота, защото коментарите ви няма да са от полза на никого. Понякога вадя текстове на албански песни, написани така както се чуват и се опитвам да пея, но понякога се препъвам, защото езикът ми се преплита. Но е кофти, когато не разбираш нищо. Таа има ли някакви безплатни видео-уроци или аpp-oве, от които да уча немски и албански. Или някакви книги-самоучители или нещо подобно. Ще съм ви много благодарна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: c2b4659682
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

1.   За албанския мога да ти кажа да го забравиш - той е много труден, защото е от съвсем друга езикова група (самостоятелна! ) и просто няма как да го научиш няма смисъл - какво ще го правиш този албански?
Немски не можеш поне в началото да учиш самостоятелно, а трябва поне първите три нива да ги учиш с учител - до ниво B1, a след това може и самостоятелно. Може по принцип човек да учи езици и сам, но условието е да знае поне още чужд език от същата езикова група. Важно е да си учил език някога, защото си има схема ученето на езици по принцип. Ти дори сама руски не можеш да научиш. Науши 1 език като хората, внимавай в училище да кажем по езиците, които изучаваш там учи допълнително по тези езици, а не си губи времето с екзотични езици като не знаеш преди английски и като втори немски, руски, испански по избор, но албански може да ти бъде четвърти или пети чужд език да кажем, но не и преди да си научила истински важните езици

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 00fd4ccbd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Почти всеки език прилича на друг (напр. българския прилича на руски и т.н.) , но албанския е (?) един от четирите езика , които не принадлежаха на някаква група , просто самия език не прилича на друг. Нарича се още и ''изолиран език'' , понеже не принадлежи на никое от познантите езикови семейства. Дори и да е принадлежал , останалите езици са изчезнали и е оцелял единствено албанския. И това го прави още по-труден... Онова, което можеш да научиш за него (освен ако нямаш учебник) са думи , които можеш да намериш в интернет от някакви програми и т.н. Граматиката изобщо забрави , защото аз лично съм се опитала да изучавам самостоятелно език и да ... пълен провал! хд
Имаше някаква програма 50languages. Можеш от там да научиш думите , начина им на изговаряне (понеже има такава опция) и ако внимаваш на изреченията горе-долу да схванеш за граматиката. Ама като ти казвам граматика , прости неща като ед. число мн. число и нищо повече. Иначе както е казал номер 1 , по-добре албанския да ти бъде пети или четвърти чужд език , че ще ти е по-лесно :)
Късмет!
Програмата: http://www.goethe-verlag.com/book2/BG/BGSQ/BGSQ003.HTM

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 1716040f5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Може да ползваш Duolingo. Много добра програма е за самообучение и е безплатно. За немски, де. Албански не знам как може да научиш сама. Не знам дали има изобщо някакви материали.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d735389a73
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аз албански съм учила.
И на мен ми харесва.
Купих си разговорник .
И също и с диск за да слушам как говорят.
И изобщо не е труден.
Ти не искаш перфектно да го знаеш.
А да разбираш това онова.
Говоря го на разговорно ниво просто научих всичко . Но има и хора с които го говоря.
Потърси по интернет клипчета.
Но едва ли ще са от български на албански.
По скоро от антлийски.
Но с един разговорник може да научиш основни неща.
После моге да си вземеш книга самоучител.
Езика е богатство.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0a9863cca5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Съгласна съм с номер 1 относно трудността на албанския език, но според мен има ли желание, има и начин - но мой съвет е да започнеш с немския. Започни някакви безплатни онлайн курсове. Например в сайта Duolingo. По-лесно ще го научиш сама, плюс това ще ти е в помощ за следващата година. Идеално ще е, ако имаш приятел или близък, който знае езика и може да ти помага. Не съм съгласна обаче с номер 1 за езиците... какво е това делене, важни и неважни. Ако искаш примерно да ходиш в определена държава или просто ти харесва, ще започнеш с този език, а не с английски или руски само защото били най-говорими.

ELSA

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 1ffa47ec69
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Първо, можеш буквално навсякъде да си намериш самоубочаващи книги, приложения и т. н. Не е нужно ние да ти ги търсим. Второ, номер 1 е прав/а. Ако това беше английски например да си учиш сама (а той е лесен език), би успяла що-годе, но такива екзотични езици, даже нямаш и основа сигурно, просто забрави. И аз смятам това лято сам да си науча турски, обаче само лексика, защото граматиката ми е ясна и езика го знам, обаче не знам много думи, само ежедневни ситуации.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4399b629c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   На 13 г. си във възраст, в която с лекота можеш да научиш всичко, което си пожелаеш! Въпросът е дали имаш някаква основа, дали знаеш как въобще се учи език. Ако не, ще ти е много трудно. Коментар 1 е прав единствено за това, че без да знаеш как се учи език, вероятно няма да се справиш. Ако знаеш английски, пак не е гаранция, че ще се справиш, защото става дума за езици с много по-сложна граматика, трудно ще ти е да разбереш падежите, защото в българския, както и в английския език падежи няма.
Колкото до полезността на езиците - всеки език е полезен и е прозорец към света. Ако всички действаха по логиката на номер 1, никой нямаше да знае други езици, различни от одобрените от нея. :)
И в други теми съм го писала, но в редките езици също има хляб. В България по някои по-екзотични езици има само по един заклет преводач и не той се съобразява с изискванията на клиентите си, а обратното. В твоя случай обаче не говорим (поне засега) за търсене на професионална кариера като преводач, а ти просто искаш да научиш два езика, нали така?
Моят съвет е да си купиш първоначално някой самоучител, но го подбери да е с обяснения на граматиката на езика и нека има поне базов речник от най-често срещаните думи в езика. Това ще ти е като основа. В училище учих испански като втори език и след това съм си го припомняла по едно помагало с 40 урока, има го и за други езици и лично на мен ми допадна. Отиди в някоя книжарница и попитай. Ако имаш познат, който знае езика, заведи го, за да прегледа какво купуваш. Някои помагала са пълни с грешки, а наученото първоначално трудно се коригира (не че не е невъзможно). За теб важно на този етап е да получиш базови познания как се чете, пише, малко граматика и речник от основни думи. След това ще надграждаш с останалото.
Като човек учил (и говорещ свободно) няколко езика ще ти кажа, че ако схващаш бързо и си концентриран, спокойно можеш да се справиш и без учител. На по-късен етап можеш да си купиш и граматика, по-сериозни учебници и т. н., дори бих те посъветвала да си купиш някой от учебниците на СУ по езиците за 1-ва година в университета. Те са изключително добре написани, с подробни обяснения и много упражнения. За учебниците по немски и албански не знам какво представляват, но аз учих друг език по такъв учебник и ми допадна. Е, и цената си я биваше - през 2007 г. струваше 50 лв., сега сигурно дори е по-скъп, но винаги можеш да намериш учебника в някоя библиотека и да го ползваш там или пък да си го копираш на части. Ако знаеш английски или руски, в интернет е пълно с торенти с учебници по езиците, но трябва да знаеш наистина добре единия език, за да разбираш граматическите обяснения за другия.
Радвам се, че има деца като теб. :) Успех с изучаването на езиците!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 417f75dc7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

9.   Много благодаря на коментиралите! Знам английски, на ниво B2. Води се добре, но не е кой знае какво. Наистина албанския е език, който не се учи от самоучители и тн. Ще започна с немски, чрез Duolingo и ще си купя самоучител, ако намеря на някаква добра цена и по-късно може да си намеря някой разговорен речник. Номер 7: Успех с турския! ;)

Авторката

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b099320fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   За немски можеш да пробваш с Duolingo, но той работи единствено с английски, ако това не ти е проблем, де. Има също и един учебник, "Немски по най-лесния начин" мисля; че се казваше и е като разговорник, има и дискове към него и всичко.

Но винаги можеш да учиш и от интернет. Книги, интернет, Rammstein, филми, все са опции. А и след като смяташ да кандидатстваш в немска паралелка, смятам, че това, което си учила до момента сама ще ти се изясни, когато го започнеш в училище.

Между другото, off-topic, похвално е, че се занимаваш и се интересуваш от такива неща още от по-малка. Не се среща всеки ден, де, в такъв смисъл. А и като се има в предвид какво е днешното поколение като цяло.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f1403a783f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Здравей,
Аз малко късно се включвам, но бих искала да те поздравя за упоритостта да учиш албански - аз го знам на А2 ниво след вероятно повече от година самостоятелно учене. Няма език, който да ти е излишен, казвам ти го като човек, на когото му се е случвало да му свърши работа, колкото и да е екзотичен. Немски не знам, така че мнение по въпроса нямам, но се надявам да ти бъда полезна с албанския.

Няколко неща - това, че албанският е съвсем отделна група и че не приличал на никой друг език, не е точно така. Албанският, както и всички други балкански езици, споделят общи характеристики (например поставянето на пълен/кратък член след съществителното, а не преди него както е the в английския). Плюс, там също е пълно с турски думи, които ще ти се сторят познати. Тънкият момент да се справиш с граматическите правила се състои в това доколко добре си запозната с частите на изречението, тъй като тези знания ще ти бъдат полезни с падежите.

Първи съвет от мен - увери се, че знаеш достатъчно добре английски до ниво да можеш да учиш и разбираш на него. Знам, че отнема време и т. н., но истината е, че английските помагала рядко са полезни на 100%, а български учебник има само един и той е от 70-те години, ако не се лъжа, та в него има някои доста остарели неща, които вече не се ползват. Мен лично ме затрудни, понеже ми се струва, че изисква някаква езикова подготовка, тоест би бил добър ако ти го преподава учител. Дори в Балканистиката в Софийския университет учат по английски помагала/учебници. Продават и един разговорник, който обаче съдържа много прости думи и изречения, а аз лично намирам българската транскрипция за объркваща.

Втори съвет - песните са малко нож с две остриета; много от тях са на най-различни диалекти и най-вече са написани грешно и онлайн, та рискуваш да научиш нещата неправилно. Ако искаш да слушаш, за да привикнеш със звученето, потърси някакви албански канали в Гугъл и слушай новини.

Потърси също така един app наречен Memrise, там може да научиш доста често срещани думи (повечето от големите курсове имат сравнително малко грешки). В YouTube също има доста полезни материали/видеа за "първи стъпки".

От личен опит ще ти кажа, че се изисква огромна доза упоритост, тъй като ресурсите не са особено много и се изисква доста издирване на някои от тях, плюс английският ти е задължителна първа стъпка. Най-добрият вариант е да познаваш някого, който го знае и да ти помага, макар и не винаги възможно.

Успех, ако все пак решиш да продължиш, това да имаш афинитет към езиците винаги ще бъде в твой плюс :)

 
  ...

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 00fd4ccbd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Има една програма на име Memrise - от там можеш да научиш и немски и албански, обаче само думи. За съжаление граматика в memrise няма.

С Duolingo можеш да изучаваш и граматиката и думите, само че единствено на немски - поне за сега в програмата няма албански език, но изчакай може би тази или следващата година ще я добавят :)

Чрез 50languages също можеш да научиш думи, дори изречения и ако обръщаш внимание на словореда и т.н. е възможно да схванеш нещо от граматиката. Там ще откриеш и немски и албански.

Същото важи и за Surface Languages от там можеш да научиш изрази и на немски и на албански :)

Това е учебник за немски.
Ето и линк: https://archive.org/details/colloquialgerma00brongoog урока започва след 45 страница, до 45 обясняват произхода на немския и т.н.

YouTube профил за албанския език: Learn Albanian
YouTube профил за немски: Learn German with GermanPod101.com

Потърси във Facebook групи за албанския и немския. Имаше една група за естонския (а аз го изучавах) и въпросната група ми беше помогнала доста, потърси също.

Успех и с немския и с албанския! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker