Образование - има ли смисъл ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Образование - има ли смисъл ?
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 1701 пъти
Здравейте, на 18 съм, момче, от Варна. Амбициозен съм, старая се в ученето, досега не съм завършва учебна година с под 5, 30. Нашите както и аз разбира се, искат да ме пращат да уча геодезия в Германия. То по-скоро аз исках първоначално после те размишляваха и се съгласиха, ъпсурт да ме спрат. Но сега започнах да се замислям. Как ще се чувствам там? Далеч от всички приятели, познати и семейство. След завършването си искам да се върна пак в България и затова няма ми казват че няма нужда да ходя щом ще се връщам. А като ми зададът въпроса " е добре де, в България толкова ли са лоши университетите? " и аз изпадам в някакви размишления. Имаме ипотека и съм си поставил за цел да я изплатя и да натрупам малко жълтици преди да се върна, но не знам как ще се развият нещата. Много обичам България, но мразя сегашното ни положение. Не съм някакъв псевдо-патриот. Често си мисля и за децата ми как искам да ги отгледам тук. Колкото повече мисля все повече се обърквам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 524fbe8c0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като човек, завършил в чужбина, сблъскал се с доброто и лошото мога да ти кажа, че на сила хубост не става! Не може вашите да те накарат да отидеш да учиш където и да е било!
Отделно Геодезия във формата, в която я има у нас не знам дали можеш да учиш. Там висшето не е толкова тясно специализирано като у нас, а учиш много неща едновременно - да не стане после, че трябва да учиш сума ти други неща. Не съм запозната специално с тази специалност, но проучи тук нещата дали я има и как. И още трябва да ти е ясно, че там не е земетръсна зона. Ти няма как да научиш специфичните Закони в България и проблемите по темата, а това е ТЕМА номер 1 за Геодезистите.
Вие подобно на Архитектите, конструктурите и т. н. много е важно да познавате законите, а у нас са специфични.
Освен това тази специалност у нас е ОК да се учи. Подготовката не е лоша. Като цяло у нас по технически и тем подобни специалности си е добро образованието.
Успехът ти не е лош, но имай в предвид, че за Германия се конкурираш с хора с над 5. 50-5. 70 дипломи. Аз примерно съм имала 5. 86 диплома, плюс защитих навремето немска диплома за средно Abitur и получих място, но не си мисли, че при сегашния наплив с 5. 30 едва ли не ще ти е сигурно мястото.
И още се питай дали ти искаш да учиш изобщо Геодезия. Аз работя в областта на строителството и действително се плаща доста на геодезиста, но и той трябва да прави сондажи, доста да се занимава и не е работа за 1 ден. Освен това Геодезията като я имаш 1 път не ти трябва никога да я актуализираш повече за разлика от другите части на един проект. Като геодезист нямаш и работа по време на строителството. В момента по-скоро има глад за конструктори, защото много хора излезнаха в пенсия. Отделно конструкторат изкарва в пъти в повече, защото е необходим по време на цялото строителство почти и има хора, които взимат 400 лв. на посещение на строеж. Смятай!
Като цяло мисля, че подобни професии трябва да се изучават в държавата, в която искаш да работиш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: af66df7460
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   като си от Варна да те питам имаш ли си на идея какви пари се плаща на техниците в кабелните оператори и най вече ме интересува специално за работа с оптичните кабели имам стаж в настоящата ми фирма почти 5 години но не съм доволен от заплащането извинявай за коментара не по темата желая ти успеж

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 50f0d3b73e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Автора: Мисля че бъркате Геодезия с Геология, две коренно различни неща. Най-вероятно не съм се изразил правилно. Нашите не ме натискат аз сам проявявам желание. А това за успеха имах предвид че досега съм нямал под 5, 30. Последните три години завършвам с над 5, 90, но няма значение това не е толкова важно. Исках да споделя това за да мога да преодолея това объркване в себе си дали има смисъл да се връщам, дали искам да го направя и така нататък. ( това което описахте като работа на геодезиста си е чиста геология и съм проучил всичко, тоест има различни видове геодезия в различните университети тук и там)
Поздрави и със здраве

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b3f55410cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не знам, брат. Ти си знаеш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ddcaa9d6fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ти знаеш ли езика че да идеш в Германия?

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 93760e1a62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз съм също студент и естествено, че си уча в България! Обаче еди денн се замислих за хората, които са учили в чужбина и са се връщали в България. Тези хора ги гледаш сякаш са много по зле от българите в България. И си дадох едно на ум. Дали човек има висше или не, но всичко зависи от пътя по който тръгнеш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 50f0d3b73e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 5 мн ясно че го знам хахаха накъде без език? Пък защо завършилите в чужбина да са по зле от другите?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e8c6804f6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако не ти е на сърце, не ходи. Особено ако смяташ да се връщаш тук.
Преди дипломата от чужбина беше някакво предимство, но сега вече кьораво и кьопаво завършва там (особено в Германия) и вече никой не се впечатлява. Повечето заминават да учат в чужбина или от гъзария защото техните имат пари да ги издържат, а те да се правят на оправни и самостоятелни с парите от мама и тате или следването им е само параван и начин да се опитат да останат в чужбина.

Ако ти е само за образованието, не си струва. Пък и там университетите са пълни 90% само с чужденци, та академичната среда не е мечта.

Пари докато учиш не можеш да натрупаш. По-скоро ще влезеш в допълнителни разходи и в най-добрия случай с работа там ще успяваш поне да се издържаш.

Не, че хваля БГ университетите, боже опази, но просто споделям обективни наблюдения и личен опит.

Желая ти успех, каквото и да решиш.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 9b88757b11
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако всички бягаме така няма да успеем

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker