Разликата между университета и училището - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Разликата между университета и училището
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 3924 пъти
Здравейте на всички читатели на този прекрасен сайт. Тази година съм студент за първа година, искам да попитам, каква е разликата между университета и училището. Какво е по-важното в университета?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: a1f4f456c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   И аз скоро почвам университет. Бих се радвал да разбера за приликите и разликите.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f081c72470
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Здравей,
разликата е, че в университета нямаш смяна. Тоест не си от 7:30 до 13:30 или от 13:30 до 19:15. Часове може да имаш по всяко време. Не се пишат закъснения, някои преподаватели проверяват за присъствие. Имаш сесия през която са ти изпитите, а не както досега всеки път да могат да те изпитат, НО ИМА И ТЕКУЩИ ОЦЕНКИ, за които някои преподаватели оценяват представянето ти по време на упражнения. Залягай над уроците и няма да имам проблеми. Успех!
*Д*

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: a4813dcf90
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

3.   Ами зависи много от теб и от университета. Като цяло ако университетът е добър, ще се разчита много ти да учиш допълнително и да се „самоподготвяш“. Няма да имаш преподавател да ти обяснява всяко изречение, а се работи научно., включително в края трябва да пишеш дипломна работа по съвсем нов проблем. Тоест ако до сега си назубрял нещо, което казва учителят, в университета това е само една рамка, а ти трябва около рамката, която ти преподават да си изградиш много по-голяма база знание, за да можеш да боравиш свободно с нови проблеми и въпроси.. Взима се огромно количество материал в сравнение с това, което си свикнал в училище и ако не учиш от самото начало редовно не е възможно да наваксаш преди изпит.
Дава се огромно количество литература понякога, но ти трябва самостоятелно да намериш това, което е важно и влиза в материала. Имала съм списъци от по 20-50 задължителни книги, научни статии за 1 предмет! Това не значи, че трябва да четеш и учиш 20 учебника, а от тези книги да си изкараш това, което ти е по предмета, по материала, за да имаш по-общи познания от преподаваното.

Ако си амбициозен и учиш над задължителното, само тогава можеш да имаш Отличен.
Там и 5, и 4, дори 3 по някои предмети е постижение. Има късане голямо, така че не унивай ако оценките ти са по-ниски, а за 6 в добър университет трябва да си супер добре подготвен НАД задължителното.!
Търси си литературата навреме, копирай каквото ти е нужни, прави си записки!!!

Също в добрите университети никой не се занимава да ти следи за присъствие специално на лекции. За разлика от училище, ти си пълнолетен - никой няма задължения и отговорност към теб. Ако отсъстваш си е за твоя сметка. Лекции могат да се изпускат, но не прави глупостта да не ходиш на упражнения, семинари и при групови задачи да се скътаваш. Не ти препоръчвам обаче и лекции да изпускаш редовно, защото понякога има „бомбички“ и професорът обяснява нещо в лекцията, което го няма нито в посочената литература, нито никъде - често си правят такива „бомбички“, защото професорите са хора на науката - те сами са си измислили някаква теория, за да имат проф. титла и ако ти бутнат такава бомбичка....затова чети преди всичко книгите на съответния професор!!!!!!!!!! и ако знаеш, че държи да ходиш на лекции - ХОДИ.

Важно е да поддържаш връзки с колеги, за да имаш с кого да размениш материали, но няма да е като в училище вече, всеки си има свой живот - няма да са толкова задълбочени новите връзки, не си губи времето по кафета, шляене след учебните занятия, а учи редовно и най-късно след 3. семестър си тръси поне почасово работа по специалността - може като помощник, нещо дребно да е, но да е в бранша и във фирми, в които би могъл да работиш след това, защото така се създават връзки и се преминава плавно от следване в работна среда. Ако до края само учиш, ти си просто 1 от масата анонимки, които завършват твоята специалност и толкоз. Ако си работил дори като разносвач на кафе, копиране на документи, в някое предприятие, то хората ще те знаят, ще си им симпатичен и първо на теб ще предложат работата.
Ето затова почни работа. В краен случай дори нещо съвсем различно, зеленчуци да продаваш, пак е някаква работа и си правиш име, познанства сред различни хора, защото от училище в уни лесно се минава, но разликата от университет и училище и работна среда е огромна. Много хора нямат трудови навици на 25-30 г. и губят едно след друго работните си места. Внимавай тук!.

Това е важно.
Оценките са по-малко важни от знанието този път... търси практики, начин да УМЕЕШ действително нещата, които учите, за да не попаднеш после в статистиката на Бюрото по труда. Шестици и дипломи не стигат....
Ако университетът ти от самото начало го знаеш, че е проформа, че не върши - губиш си времето....
НЕ УЧИ СПЕЦИАЛНОСТИ, КОИТО НЕ ТЕ ВЛЕЧАТ и не са перспективни за работа.
Идеята да учиш само, защото са те приели някъде не е добра. По-добре паузирай 1 година, но учи в добър университет и специалност, която искаш!!!!
Успех

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8ac0edc119
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами в университета, няма проблем ако пропуснеш някоя и друга лекция после винаги може да вземеш назаем от колеги записките и да наваксаш. На упражнения примерно, ако на вашата група е рано сутринта, а на теб ти се спи спокойно може да отидеш с друга група, в час, който то е по -удобен. Зависи и от това на какъв асистент попаднеш дали по -добър или по -строг. Ако не държи на присъствията може да не ходиш редовно обаче държи ли гледаш да не отсъстваш повече от 3 пъти в противен случай нямаш заверка и отиваш на поправка. Също такапрез семестъра ще ви дават да правите задачки и контролни казва се текущ контрол и после на базата му ще определят дали ще ходиш на редовен изпит или не. Той респективно служи и за освобождаване от изпит. При нас например имаш от него обща оценка от него 4, 5 или 6 ако си я харесваш ти я пишат в книжката и не ходиш на изпит после. Зависи и от университета в някои не е така. Най - важното е да правиш задачите и контролните, които се поставят на лекции и упражнения, ако си ги правиш добре това ти гарантира по -високи оценки и по-добър успех за магистратура по - натам. Успех от мен и приятно следване! :-)Ж. 23 Успешно завършила бакалавър и бъдещ магистър.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: edf1ce5cee
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Започвам с една основна прилика и на двете места си отишъл да учиш.
А сега разликите. В университетът никой няма да те следи толкова строго дали ходиш или не ходиш на лекции (упражненията са друго нещо, там ако не ходиш можеш да не получиш заверка, ама си зависи къде и какво учиш), ама ако не ходиш то си е за теб. Освен това през годината никой няма да те изпитва, но някои преподаватели правят контролни, могат да те накарат да напишеш курсова работа или да изнесеш доклад пред останалите (пак си зависи къде и какво учиш). Накрая на семестъра имаш изпити, кога и как ще се подготвиш за тях, си е изцяло твой проблем. Освен това в конспекта често има включен списък с препоръчителна литература. Дали ще прочетеш всичко, дали няма да прочетеш нищо от изброеното пак никой не го интересува. Явяваш се на изпит и ако знаеш го взимаш, ако не знаеш-те късат. Това е, никой не го интересува дали си учил от определен учебник, дали си учил цял семестър или в последната нощ преди изпита си опитал да позапомниш нещичко. Изобщо изборът си е твой! За разлика от училището професорите няма да се държат като учителките и да те следят пишеш ли или не пишеш по време на лекции, дали изобщо влизаш в час (понякога курсовете са над 100 човека, така че мислиш ли, че някой следи кой е влязъл и кой не в лекцията), от кой учебник четеш за изпита и т. н. От теб се иска само едно, на самия изпит да покажеш определен набор от знания. Пък дали си ги чел някъде, дали съквартирантът ти ти е казал нещо и си го запомнил, дали си слушал по време на лекциите... все едно. Важното е дали знаеш или не знаеш.
Така, че внимавай, защото отговорността е доста по-голяма отколкото в училище. В училище винаги има някой, който ти виси над главата и ти казва какво да правиш и кога да го правиш, а тук вече всичко си зависи от теб и ако не подходиш достатъчно сериозно е много лесно да се издъниш на 1-2 изпита и после следват поправки... абе, става си неприятно. За това те съветвам да се радваш на студентския живот, обаче не прекалявай с кафетата и купоните, защото все пак основната ти цел е да учиш. Много колеги го забравят това и после става лошо. Висят с по няколко невзети изпита и се чудят как да ги вземат за да не им прекъснат студентските права (защото си има ограничение с колко изпити можеш да висиш и ако са над разрешеното не ти разрешават да запишеш следващия курс. За мой късмет не съм запозната с това правило и дано и на теб не ти се налага да се интересуваш.
Успех и да знаеш малко ти завиждам. Аз завърших и вече работя и така ми липсват годините в университета!

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: edf1ce5cee
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Започвам с една основна прилика и на двете места си отишъл да учиш.
А сега разликите. В университетът никой няма да те следи толкова строго дали ходиш или не ходиш на лекции (упражненията са друго нещо, там ако не ходиш можеш да не получиш заверка, ама си зависи къде и какво учиш), ама ако не ходиш то си е за теб. Освен това през годината никой няма да те изпитва, но някои преподаватели правят контролни, могат да те накарат да напишеш курсова работа или да изнесеш доклад пред останалите (пак си зависи къде и какво учиш). Накрая на семестъра имаш изпити, кога и как ще се подготвиш за тях, си е изцяло твой проблем. Освен това в конспекта често има включен списък с препоръчителна литература. Дали ще прочетеш всичко, дали няма да прочетеш нищо от изброеното пак никой не го интересува. Явяваш се на изпит и ако знаеш го взимаш, ако не знаеш-те късат. Това е, никой не го интересува дали си учил от определен учебник, дали си учил цял семестър или в последната нощ преди изпита си опитал да позапомниш нещичко. Изобщо изборът си е твой! За разлика от училището професорите няма да се държат като учителките и да те следят пишеш ли или не пишеш по време на лекции, дали изобщо влизаш в час (понякога курсовете са над 100 човека, така че мислиш ли, че някой следи кой е влязъл и кой не в лекцията), от кой учебник четеш за изпита и т. н. От теб се иска само едно, на самия изпит да покажеш определен набор от знания. Пък дали си ги чел някъде, дали съквартирантът ти ти е казал нещо и си го запомнил, дали си слушал по време на лекциите... все едно. Важното е дали знаеш или не знаеш.
Така, че внимавай, защото отговорността е доста по-голяма отколкото в училище. В училище винаги има някой, който ти виси над главата и ти казва какво да правиш и кога да го правиш, а тук вече всичко си зависи от теб и ако не подходиш достатъчно сериозно е много лесно да се издъниш на 1-2 изпита и после следват поправки... абе, става си неприятно. За това те съветвам да се радваш на студентския живот, обаче не прекалявай с кафетата и купоните, защото все пак основната ти цел е да учиш. Много колеги го забравят това и после става лошо. Висят с по няколко невзети изпита и се чудят как да ги вземат за да не им прекъснат студентските права (защото си има ограничение с колко изпити можеш да висиш и ако са над разрешеното не ти разрешават да запишеш следващия курс. За мой късмет не съм запозната с това правило и дано и на теб не ти се налага да се интересуваш.
Успех и да знаеш малко ти завиждам. Аз завърших и вече работя и така ми липсват годините в университета!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 1e0bf39775
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В университета всеки е сам за себе си. Никой не го интересува ти какво правиш, с кой излизаш, защо те е нямало на лекции и т. н както е било до сега в училище там и кътните зъби си знаете. Лекциите не са задължителни, но упражненията са. Някои преподаватели казват, ако държат да им се ходи на лекциите. Моят съвет е ходи редовно на всичко. Аз не го правих първата година и накрая не успях да си взема изпитите взех два мисля че от 7. Защо ли? Защото изпускал материал, който не всеки ще ти даде, ако помолиш и не всичко ще ти кажат, ако попиташ. Всеки си казва "да бе аз стоях 3 часа на лекция него го нямаше що пък да му давам записките си" Подържай добри отношения с колегите си ще има и такива които ще ти помагат, но не очаквай да станете първи приятели. В университета всичко е много... стерилно. Преподавателите държат да им се ходи на лекциите въпреки че много не го казват. Бъди там, сядай някъде напред, за да те виждат и дабте запомнят. От теб зависи какво ще научиш те няма да ти го смелят и изсипят и ти само да го погълнеш. Трябва да бъдеш много мотивиран и отговорен.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 699c6c9b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Разликата е, че в университета си плащаш семестрите и те си взимат парите и не им пука дали си научил нещо или не. Зависи само от теб. И в училище учиш много предмети, а в университета от специалността ти зависи какви предмети ще учиш.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: be19cbfe1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   здравей,
много зависи дали си редовно или задочно.
Според мен най-голяма разлика е това, че плащаш за да учиш.
Иначе що се отнася до присъствието - някой преподаватели държат, други пък хич.
По някой предмети има текущи оценки (главно при редовните), при други няма. Някой имат тестове/изпитвания/лабораторни работа през семестъра (т. е. срока) - по други предмети няма (пак се отнася главно за редовните).
Ходиш на лекции (т. е. чаосве) - слушаш - пишеш ако искаш (някой преподаватели държат, други не).
В края на семестъра (или срока както е в училище) започват изпитиите - те са опредлено период от време (пример 2-3 месеца имаш изпити през определено време).
Друга разлика са чаосвете - обикновено са на групи по 2 часа всеки по 40 мин. След това следват 10-15 мин. След втората група двойки часове има по-голяма почивка от типа на 30 мин.
Това е.
Няма кой знае каква разлика.
Изпитите - съвсем стандартни според вида на предмета (математика - задача, философия - развиване на тема или въпрос и т. н. ).
При някой преподаватели може да се преписва - при други в никакъв случай. някой дават съвсем легално да преписваш (примерно да ползваш лекции, помощни материали, дори учебници ако си носиш), други не дават и това. Всичко зависи от преподавателя. ще имаш всякакви типове през 4-те години.
В една година има два семестъра - плащаш семестриална такса при започването на всеки нов. Ако учиш 4 години - имаш 8 семестъра. След всеки семестър имаш изпити по предметите.
Честно казано не знам кой умник е решил да кръщава еднакви неща с различни имена. примерно срок=семестър.
учебниците са си стандартни учебници. Изпитите както казах също са стандартни.

Забравих още една голяма разлика от училище освен това, че плащаш за да учиш. Другата разлика е това, че вече си пълнолетен. И може би по тази причина университет ще ти се стори по-различен от училището, а в действителност е 1:1 с разликата, че плащаш.
успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f3bafc1f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В университета се преписва много повече.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker