Нямам пари и няма да стане човек от мен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Нямам пари и няма да стане човек от мен
преди: 7 години, 7 месеца, прочетена 3929 пъти
В момента плача от яд и недоумявам защо Господ ме наказва така? Живеем бедно със семейството ми, но някак успяваме да задоволяваме основните си потребности. Добре, че разчитаме на голямата пенсия на стария ми дядо, който е много болен и му остават буквално месеци. После сигурно трябва да ровим по кофите, за да се нахраним. Учителите постоянно ме разпитват какво ще уча, имала съм голям потенциал, трябвало да го развия, можело да постигна много. Но те не знаят за моето състояние. След 12 клас моментално трябва да се пръждосам от нас, защото няма кой да ме гледа, пък и в малкото ни градче няма работа за среднисти. Реших, че ще уча и ще работя, но просто изборът ми е толкова ограничен... сведох желанията си до 3: журналистика, счетоводство, икономика. Журналистиката имам чувството, че ми пасва перфектно, тъй като притежавам всички качества, необходими за тази професия и ми харесва адски много. Счетоводството го разбирам, но ми е тооолкова досадно и скучно, освен това говорят, че в не много далечното бъдеще работата на счетоводителя ще я върши компютър. А за икономистите всеобщото мнение е, че мрат гладни. Четох много по форумите и колкото хора-толкова и мнения. И за трите се говори, че нямало работа и заплатите били мизерни. А аз се ужасявам от мисълта, че след като завърша въпросната специалност няма да успея да си намеря работа и ще трябва да работя като някоя магазинерка и да се върна да живея с нашите. Не искам да ставам злобна и завистлива, но имам съученици, които са невероятно прости и първобитни и въпреки това ще получат по-престижно образование с по-висока заплата и по-добра позиция, защото родителите им имат пари и връзки. Цял живот съм била бедна, учих усилено и сега имам чувството, че е нямало смисъл. Не се целя в някакви невероятни върхове. Искам нормална работа, която да не мразя и заплата поне 1000-1500 лева, за да живя спокойно в големия град. Толкова ли е много? Толкова ли е невъзможно? Какво да правя, моля помогнете ми!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: f7413ac24f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Първо, нито сега, нито когато и да е не изпадай в паника. Това е най-кофтито нещо след отказването. Второ, създай си план и си го следвай (без да се паникьосваш и отказваш). Пак ще има трудности, завои, изкачвания и спускания, но реално имаш целия си живот пред себе си и само от теб зависи дали ще си успешна или лузър.
Има други, които ще стигнат бързо до някъде, защото имат подготвка (от родителите си, късмет или талант), но знай, че в живота си се състезаваш само със себе си и само ти трябва да си харесваш постигнатото.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 56b3daa5a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Здрасти, разбираемо е, че се чувстваш така, но грешиш - не ти си бедна, а родителите ти. Има разлика. Ти още не си се доказала и си в началото на живота си.
Аз съм израстнала почти като теб. Примерно нямах възможност дори втора употреба дрехи да си взимам и добре, че взимах стипендия за успех да си взема поне учебници. Тежки времена. Комплексирали са ме само скъсаните обувки като съм си лепяла всяка седмица обувките, само и само да стигна някак си до училище. Нямаха нашите пари дори за дрехи по физическо, за закуска да не говорим. До ден днешен не ям нито закуска, нито обяд. Случвало ми се е до 19 ч. при СИП и ЗИП да стоя в училище без да съм яла и един учител ни купуваше тутманици на мен и едно момиче и ти е неудобно, но гладът побеждава. С две думи - не си единствена и не си мисли, че ще те провали това ако не позволиш да те провали.
Не е вярно, че от теб нищо няма да стане като човек. Аз на 19 г. си събрах багажа и първо работих, после завърших мечтана специалност редовно в елитен университет. Икономист съм. И средното ми е такова, и висшето ми е такова и не знам откъде ти е хрумнало, че икономистите умирали от глад едва ли не. Дори среднист-счетоводител не знам да е безработен. Всичките ми приятели са икономисти и живеем на доста над средния стандарт. По-скоро журналистите умират от глад, защото никой не дава вече пари за вестници. Знам, че те влече това, че ти се струва интересно, но няма да те нахрани. Аз самата исках да уча по едно време журналистика и германистика, но се отказах, защото по-важно ми беше действително да мога да достигна висок стандарт и да предложа по-добър живот един ден на семейството си. Ако те интересува Икономиката, няма да съжаляваш - открива ти много по-различен поглед за света, включително после можеш да отвориш свой си бизнес и да се оправяш с всичко, виждаш зависимостите по по-различен начин. Аз дълго работих в чужда голяма компания, после с мъжа ми си направихме собствен бизнес, който поех с времето, а моите съученици от гимназията повечето са икономисти, имаме двама инженери и всичките взимат много добри заплати, засичаме се по самолетите като ходим по командировки и гледам по фейсбук, че и те поне два пъти правят почивка някъде в чужбина. Всички сме от провинцията без връзки, така че и това няма да ти е проблем ако си мотивирана и нахъсана.
Така че не се притеснявай за това - гладен икономист няма, стига да завършиш в добър университет, не някъде формално някаква измислена специалност. Имам само 1 приятелка, която не успя да се реализира, но тя отиде да чисти хотелски стаи в чужбина - не се брои. Които си останаха у нас работят по големите фирми повечето или като мен сме самостоятелни. Освен това работата е интересна и удоволетворяваща. Водих вчера преговори с един доставчик - има много психология, много „надцакване“, много стратегия Това е интересно, не е просто бюро работа да скучаеш по цял ден - имаме проекти, презентации, бизнес планове правиш, анализираш пазари, имаш контакт с много високо образовани хора от цял свят, пътуваш. Съпругът ми е обиколил почти всички страни в света, включително Африка, бившите СССР страни, наскоро дори беше в гр. Самара, които са ни направили Самарското знаме, Китай, Египет, Дубай,САЩ, Русия....
С журналистика можеш да се занимаваш като хоби или да учиш като втора специалност. Аз паралелно завърших още две специалности, просто от интерес.
Тоест едното не изключва другото.
Не се отказвай обаче.
Мен бедността само ме е комплексирала за две неща навремето - липсата на прилично облекло и обувки в смисъл на здрави обувки, на здрави и топли дрехи и липсата на възможност поне 1 частен урок да взема при затруднения и за кандидатстване, но не съжалявам - така пък се научих сама да си уча и да си търся решение на проблемите и после и в университета се справих без уроци, а за дрехите се научих да пазя, да съчетавам подходящо и да ценя. Като цяло бедността е тежка и действително ти краде много шансове, много повече трябва да работиш и да учиш, за да можеш да се измъкнеш от бедността, но пък после си по-готова за живота и да цениш дребните неща и успехи. Хората, които са расли в саксия се пречупват по-късно в живота си, когато родителите не могат да помагат вече.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 2ba93e414e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Здравей,
Моля те, избий си първо това мислене на жертва от главата - "бедната аз, нямаме пари.. ". С десетина години по-голям съм от теб. Израснах през 90-те, когато 90% от семействата бяха в твоето положение. И виж - стана човек от мен. И от повечето от приятелите ми. Да, трудно е, но може! Още повече, че вашето поколение, родените в средата на 90-те, сте малко. Още по-малко са образованите от вас, които остават в България. Така че ако си кадърна и трудлюбива, ще можеш да изкарваш добри пари и без връзки.
Относно специалностите - с журналистика наистина много трудно се пробива. Познавам много журналисти, най-добрият ми приятел е такъв. Те го работят това само защото наистина го обичат, страст им е. Парите не са много.
Иначе познавам икономисти, които работят в големи компании, които изнасят дейността си в България. Аз самият съм работил в две от тях - IBM и HP. Без особени връзки, сам си уредих работата. Има и други подобни фирми. Заплати между 1200 и 2000, като направиш опит.
Иначе най-много пари има в ИТ технологиите, но там трябва поне малко да те влече. Не ти трябва и формално образование за развитие в тази сфера. Помисли и виж дали няма да ти допаде.
Друг съвет - задължително научи английски. Хубава работа без език не става. Той е по-важен и от висшето според мен. Ако можеш, дай и още един език. И не разчитай на дипломата за университет. Вече на пазара на труда се ценят реалнтие знания. Учи за знания и се усъвършенствай непрекъстано извън университета.
Вярвам, че ще се справиш. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: c47b8c7d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

4.   Каква полза, ако човек спечели всичко, а изгуби живота си? Всичко е временно. Важно е да сме живи и здрави и да имаме добри хора около себе си ( любов). И да знаеш, че Господ не ни е виновен. Ти търсиш ли Го? Изпълняваш ли заповедите Му? Бъди благодарна за всичко, което имаш :) Знам, че ти е трудно, но кво да се прави. Иначе е възможно да имаш такава работа, която искаш.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: fe3b3c5eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Живота доста често е суров и ще се срещнеш с много трудности. Трябва да следваш мечтите си и да не се ядосваш, защото нервите не са добър съветник. Не се тормози, а бъди силна. Все още си млада и с постоянство, ум и усилия всичко ще се оправи един ден. Имай търпение и се радвай на живота. Желая ти успех!

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 37bbc7a7ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Стой си в малкия град, защото в София станахте много провинциалистите.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 731ae8fddb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Приеми, че винаги ще има по-богати (в материален смисъл) от теб, винаги ще има и по-умни от теб. Където и да отидеш, каквото и да правиш. Неизбежно е. Просто открий какво ти харесва и след това дай всичко от себе си, за да го постигнеш. Формулата е проста - ИСКАМ нещо -> правя всичко по силите ми, за да го ПОСТИГНА.
П.П. Не си въобразявай, че парите решават живота ти. И не си мисли, че със заплата от 1500 лв. нещо ще се промени. Ако се промениш, ако парите те променят - жалко за теб. Няма лошо човек да се катери нагоре, но не и ако е воден само от мисълта за пари.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6b2b353ee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не гледай другите, гледай само себе си - имаш всички качества да постигнеш приличен стандарт на живот. Бъди щастлива от този момент сега. С течение на времето ще осъзнаеш, че светът е сбъркано устроен и най-големите тъпаци са най-отгоре. Но все пак тук сме се родили нали. Явно има някакъв смисъл да се живее. Радвай се, че не си от тези отгоре, защото те пък имат други проблеми, може би няой от тях с развит мозък ще ти напише. 'Богатите също плачат' не е само виц. Пожелавам ти да имаш достатъчно, всичко останало да е твоя отговорност. То така и се случва всъщност - винаги.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 8304a075ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Разбирам, че ти е тежко, обаче горе главата! Не всичко е загубено. Първо, животът е пред теб и ако положиш усилия можеш да живееш много по-добре отколкото си представяш. За сведение едни от най-богатите и най-успешните хора са имали кошмарно детство и точно това ги е стимулирало да работят здраво и да се измъкнат от мизерията. Второ, има достатъчно специалности, които можеш да учиш задочно и паралелно с това да работиш. Не те знам от кой град си, но ако във вашия град има университет, запиши се там за да не се налага да харчиш за квартира. Ако пък няма винаги можеш а си наемеш една стайчка с хазайка за да ти излезе възможно най-евтино. Е, и разбира се по време на следването си ще трябва да залягаш здраво над учебниците, а не да се мотаеш като повечето си колеги, защото за да получиш мечтаната работа, освен диплома трябват и знания. Добра идея е същото така да знаеш език, защото по кол центровете плащат прилично и си е добра работа за студент.
Така, че както виждаш с повече труд и упоритост ще се измъкнеш.
И преди съм разказвала в сайта историята на един от най-успешните хора, който познавам, но ще я разкажа и на теб.
Запознахме се в университета. Личеше си, че има куп здравословни проблеми, но това не му пречеше да е един от най-добрите, ако не и най-добрия в курса. С времето станахме приятели и ми разказа историята си. Бил роден в едно забутано село по средата на нищото. Когато се родил майка му била на 16 и забременяла случайно. Нито тя, нито баща му, който също била на 16 или 17, не проявили интерес към него. Отгледали го баба му и дядо му. И детството му било изключително бедно. Да не говорим, че се родил недоносен и милион здравословни проблеми. И до днес си е с ТЕЛК. И половината му време минало по болниците. Обаче вместо да хленчи, че е беден и болен се стегнал и докато здравите му съученици и по-късно състуденти се мотаели той учил, учил, учил... каза, че с тия болни крака и без това не може нито да ходи по купони, нито да върви дълго, то пане да си запълва времето с нещо полезно. Е, добре се справяше! Сега е шеф в голяма международна фирма и пътува по цял свят. Не съм го питала колко точно печели, ама то си е ясно, че е добре. Така, че имаш ли желание-има и начин. Ако нямаш желание-винаги има оправдание.
Ако много го искаш и работиш за това, ще успееш!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 51090daaec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Така, понеже в 11 клас след дълги размисли стигнах до извода, че в този живот ако искам да постигна нещо от финансова гледна точка не мога да разчитам на абсолютно никой освен на себе си. А за психическа подкрепа тема няма да отварям защото ще стане много дълго... Да беше ми мъчно понеже най-близките ми хора нямаха желание или поне вид, че искат да ми помогнат аз да следвам мечтите си. Но в крайна сметка това ме мотивира повече. След двумесечно търсене в джобс на някаква работа и съчиняване на планове в случай че не ме вземат от къде аз да изкарам нужните финанси, телефона ми звънна и след седмица 16 годишната аз вече започнах работа и то на такава заплата която беше 2-пъти повече от тази за която бях готова да работя... Почнах работа към края на април за да мога да свикна с работата и с ходенето на училище и ученето, докато все още положението е по леко и почти бях готова с оценките, защото плановете и очакванията ми за 12 клас бяха големи.
Почнах 12 клас. Бачкам, уча докато съм на работа почивката ходя на уроци, физически усещам затруднение вече а е минал само месец но все пак не се отказвам. Справям се, защото имам желание и защото не искам да работя затворена между 4 стени и да слугувам на хората цял живот. Да, беше ми тъжно че наще предпочитат да влагат парите си които не са много във безсмислени неща, вместо да ги вложат в бъдещето ми, но уви. Вървя на пред с вярата че това ме прави по-силен човек и след време ще мога да давам добър пример на децата си. С тази моя история искам да ти кажа, че напълно ти влизам в положението. Ти трябва сама да намериш твоя източник на енергия и вярвай че всичко е възможно стига да имаш желание. Живота е пред нас и от нас самите зависи как ще си го подредим. Вярвай в себе си и възможностите си, ще има моменти в които ще чувстваш крайния предел на силите си, но не се плаши.
Извинявам се за граматическите си грешки, нямам време да се връщам да чета наново всичко за да поставя няколко запетайки на мястото им. Дано си разбрала това което исках да ти кажа.

Ж, 17

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ee92909062
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Софтуелно инженерство, Компютърни науки, Информатика, Информатика и Математика, Приложна математика - във ФМИ СУ или ФМИ ПУ.

Курсове във СофтУни по софт. инженерство.

Почасова работа - Billa, Pizza Lab, чистене, сервитиорство.

Безплатни библиотеки за учебници:

bookzz.org

gen.lib.rus.ec

Кандидатстване за стипендии, както и за европейски стипендии от СУ.

Има си начини.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d7b9f66f31
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здрасти,
първо ти и всичките ти набори трябва да проумеят, че без опит и образование заплата 1500 лв дори в София ще видиш през крив макарон.
Второ - намери си работа. Сега. Може и почасова. Целта е да имаш парите да се запишеш да учиш и да се изместиш. Ще ти трябват около 500 лв според мен. От там нататък ще работиш и учиш едновременно. Ще се справиш, ако имаш силна психика. Може дори да помагаш на семейството си финансово. Важното е да искаш и да вярваш че ще успееш.
И не се сърди на семейството си. Те не са виновни. А дори и да са - те са твоя плът и кръв.
АКАТИМ

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d2fc9dad33
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   запиши някакво висше и започвай бригадите в САЩ
Инае учи езици и ИТ, поне няколко езика, научи се да програмираш, дизайн, поддръжка и винаги ще има работа за теб. Като за начало-натискай англисйкия и гледай да те примемат в някой университет, редовно. В София е по-трудно, но Велико Търново, Благоевград е супер, има и работа за студенти, квартирите са евтини, а може да се уредиш и с общежитие. ГЛедай да си взимаш изпитите и ето, първата бригада ще дойде.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker