Медицинска сестра или психолог - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Медицинска сестра или психолог
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 1421 пъти
Здравейте!
Аз съм 7-ми клас и ми предстои да избера бъдещето си училище, мисля да е профилизирана гимназия в паралелка по химия и биология. Какво мислите за избора ми? Преди време исках да уча психология за висше, но някак си загубих интерес сега искам за мед сестра, но майка ми иска за психолог, тя каза че над сестрите има доктори и незнам какво искаше да каже, че са маловажни ли, е не е така всъщност те най-много допринасят за лечението на пациентите. Е като сайта е анонимен мисля са споделя истинската причина аз всъщност съм от дом, надявам се да няма негативни коментари, научих че моята, , майка" е учила за мед сестра и се зачудих, може би го има в кръвта ми харесва ми много да пазя хигиена и за мен тя е много важна и затова се спрях на тази професия. Пък и п-ятя е била много натоварваща и т. н., че пазара е бил препълнен... Но незнам какво да избера казах ви и причината за едната професя. Моля ви помогнете ми. Кажете коя е по-добра професия според вас и шансове за реализация, но не в България мисля да работя в чужбина като изцяло.
Надявам се да одобрят моята тема, ще съм изключително благодарна, извинявам се ако има пранописни грешки, но бързам. Благодоря Ви предварително!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 352181aa07
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Идеята ти да завършиш гимназия с разширено изучаване на биология и химия и много добра. Както и планът ти да продължиш с обучение по сестринство. Ще ти кажа защо мисля така:

1. Изучаването на биология и химия ти дава доста възможности, не само за обучение по сестринство, но и по медицина и химия, и биология и всички съвреминни разновидности на тези дисциплини.

2. Сестринството в момента се взима като бакалавърска степен, но може да надградиш и да станеш магистър и да развиеш уменията да управляваш здравни грижи, а това е страхотно.

3. Сестринството (за разлика от психологията) е не само образование, но и професия. Когато излезеш от университета ще можеш да правиш определен брой неща, свързани с лечението на пациенти, което е конвертируемо и можеш да го правиш навсякъде по света. Нещо повече, навсякъде по света има дефицит на сестри, те са добре платени и уважавани. Това започва да става така и тук, в България.

4. Има и ще има все повече възможности и за частна практика.

5. Истина е, че сестринските манипулации често се назначават от лекари, но не е проблем да развиеш добро сътрудничество с лекарите, с които работиш. Сестрите са кът и лекарите са доста зависими от тях, така че няма да е трудно да спечелиш уважение и добро отношение.

За разлика от това психологията има много недостатъци.
1. Образованието в България не е на ниво. Струва що-годе само това в Софийския университет, но и то е мнооого старомодно.
2. Изучаването на психология ти дава образование, но не и професия. Младите психолози завършват, без да умеят да правят кой знае какво и след 5 години учене, могат да правят единствено никому ненужни тестове. За да изградиш себе си като клиничен или като организационти тряват поне още 5 години учене, много средства, лошо организирани учебни програми. Психолозите са много, сред тях има доста мошеници и всъщност малка възможност някой от по-опитните колеги да те подкрепи, ако те забележи, и да поеме дообучението ти, та да ставаш поне за нещо. Ако ще се развиваш в нещо хуманитарно, по-добре избери социална работа, отколкото психоогия.

В допълнение, ако завършиш сестринство, можеш да запишеш магистратура по психология, или магистратура по социална работа и след това да специализираш психотерапия. Можеш да надградиш с много психологични знания, защото сестринската професия изисква много работа с пациенти. Можеш да натрупаш опит в различен клиничен сетинг и после да надграшдаш, развивайки уменията си за встъпване в отношения с пациентите. И през цялото това време ще имаш професия, с която да се издържаш и достъп до пациенти. А можеш да избереш и да кандидатстваш по-късно медицина и да станеш лекар.

Така че, аз лично подкрепям избора ти за сестринството с две ръце.

За протокола - лекар съм и имам интереси в областта напсихотерапията.

Желая ти успех най-искрено.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 8e347da942
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По принцип по-добре е психологията, но щом искаш за медицинска сестра давай. Биологичната ти майка е учила за такава и може би иска и ти да станеш такава, сестрите не са маловажни просто всички се отнасят с неуважение към тях, и лекарите, и пациентите, но щом мечтата ти е да станеш медицинска сестра, осъществи я. Майка ти би се гордяла с теб. Успех.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 4527a38686
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Интересни гледни точки на номер 1, но аз ще споделя своите:

1. В България нивото на изучаване на психология наистина е ниско, но има едно място, където качеството е на ниво и това е НБУ.
2. Психологията дава точно толкова професия, колкото и медицината, все пак всеки медик трябва да специализира в дадена област, за да станат легитимни лекари. С психологията е същото.
Психотерапевт може да бъде само лице, завършило клинична психология, а за магистратура по клинична психология трябва да има завършен бакалавър по психология. Това е регламентирано по закон. Като стана дума за закони - в момента се работи върху Закона за психотерапията, които ще регламентира съвсем конкретни изисквания за професията психотерапевт.

Клиничната психология/ психотерапията не са единствените сфери, където един млад психолог може да се реализира - HR, маркетинг, реклама, МВР, училища, соц. служби, затвори... Навсякъде, където е на лице човешкия фактор, психологът има почва за реализация.

Авторке, можеш да завършиш и двете специалности, стига да имаш желание, знанията никога не са излишни. Успех в гимназията! :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 352181aa07
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   №3 в грешка си относно образованието, което трябва да имаш, за да се обучиш в психотерапия. Можеш да кандидетстваш и да се обучиш, ако имаш образование в която и да е помагаща професия. Първоначално изискването е било да си медик. В момента това не е така и е позволено психолози, социални работници, магистри в областта на сестринството и т. н. да получат обучение по псиотерапия.

По въпроса за качеството на образованието по психология поддържам тезата си, че е безобразно. Като имам впечатления от Пловдимския университет, този в Търново, в Благоевград, в София и в НБУ. За останалите не знам. Нямам идея защо №3 счита обучението по психология в НБУ за добро. Хората, които го завършват, нямат никакви смислени практически умения и преди да започнат да работят, имат нужда от доста допълнително обучение (лични впечатления от студенти, завършили там). Моля Ви да се мотивирате, вероятно имаме различни разбирания за това кое представлява добро обучение. Под "добро обучение" аз разбирам обучение, след което студентът може да действа независимо в някакви параметри.

По въпроса за това, че завършвайки психология можеш да се специализираш и в това да работиш с организации, както и да развиеш умения за изследователска дейност, това е така. За съжаление много от психолозите, работещи в организации се занимават с напълно неспецифична дейност, нямаща много общо с психологията. Разбира се, в училищата, центровете за обществена подкрепа и т. н има доста работа за психолози. Повечето обаче е зле организирана и зле платена.

От друга страна, ако не учиш с идеята да работиш, обучението по психология може да е много приятно и интересно, както и да ти даде много в бъдещата роля напр. на майка.

Ако все пак човек е решил да учи психология, по-добре да го направи в чужбина.

В размирни времена като днешното обаче, когато отвсякъде се дрънкат оръжия и има огромна несигурност, сестринството е в пъти по-добър избор. Добре е човек да разбира от медицина в наши дни.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 0178eb03e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Номер 4,
Да, изискването за обучение в психотерапевтична школа е лицето да е завършило някоя помагаща професия, но умишлено в предния си пост споменах нормативните изисквания за професията психотерапевт. В сегашното законодателство, към 2017, психотерапевти могат да бъдат само лица с магистратура по клинична психология, която е предхождана от бакалавър по психология. За справка - Закона за здравето.

Колкото до твърдението ми, че обучението в НБУ е на ниво - взимам предвид интереса ми, задълбочените познания и професионалното ми ориентиране към психологията. Казвате, че завършилите в България нямат практически опит. В 99% от случаите е точно така, учебната програма по психология в СУ например е само и единствено теоретична подготовка в областта на философията.
В НБУ психологията се разглежда като когнитивна наука, обучението е практически насочено, заложени са множество лабораторни изследвания, все пак университетът разполага с най-модерните за страната лаборатории по невронаука, когнитивно развитие, ползваемост и др. Работи се в тясно сътрудничество с водещи клиники в областта на психичното здраве, терапевтични кабинети и др. институции, които организират обучения и стажове на студентите като част от цялостното обучение. Цялата тази информация е общодостъпна и налична онлайн, можете да се запознаете обстойно с възможностите на конкретния ВУЗ.

А пък и в крайна сметка всичко зависи от мотивацията на обучаващия се, учебното заведение дава възможността, но от всеки зависи как ще се възползва от нея - поради тази причина не се доверявам изцяло на отзивите на бивши и настоящи студенти в който и да е университет, независимо от тяхната специалност.

Казвате, че завършилите имат нужда от допълнителни обучения, преди да започнат работа - това важи в пълна сила и за медицината, както споменах и в предишния си коментар, а и както Вие знаете от собствен опит, един студент, завършил медицина, няма как да стане, например, психиатър, без да специализира съответната специалност, но въпросната специализация няма как да стане факт без първоначалното образование по медицина, което дава основите на самата наука. Както началното образование предхожда средното. :)


Въпросът, касаещ професионалната реализация, отново е относителен и зависи от... мотивацията на всеки един човек. Размерът на работната заплата също.

Медицината и психологията са двете части на едно цяло, а това е именно човекът. Тялото може да разболява душата, душата може да разрушава тялото. Която и специалност да избере авторката, важно е да се отдаде изцяло и винаги да помни каква е била причината за избора й да помага на другите. :)

Номер 3

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker