Дилема, да остана ли в България или да отида в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Дилема, да остана ли в България или да отида в Германия
преди: 6 години, 11 месеца, прочетена 1793 пъти
Момиче, на 15, съм. Родителите ми работят в чужбина, баща ми от 3 години, а майка ми от почти 2. Брат ми също работи там. Имат квартира на 2 етажа (по 5 стаи на всеки етаж), в нея живеят те тримата и вуйчо ми. Взимат нормални заплати (баща ми около 1500 евро на месец, а майка ми около 1200, брат ми също взима 1200, но неговите пари са си за него, той им дава само за квартирата, вуйчо ми също). И това лято аз и сестричката ми (на 7г. ) ще ходим на почивка там, след което тя ще си остане при тях, а аз трябва да реша дали да остана и да живея (и уча) там, или да си продължа както до сега тук в България. Тук живея при баба и дядо и уча природо-математическа гимназия, тази година завършвам 8 клас, успехът ми първият срок беше 5, 75. Нашите не живеят в малко градче, казват ми, че там има и много българчета. Но мен ме е повече страх от това, че няма да мога да си намеря приятели там, защото не знам немски, а английския ми е г/д добър, но съм много срамежлива и свита в себе си... Докато тук имам приятели, и може би главната причина да се колебая, тук имам приятел (гадже), с който ходим от 9 месеца и наистина съм привързана много към него, защото имам чувството, че само той ме обича такава, каквато съм и не ме кара да се променям, той е на 17.
За това ако може да ме посъветвате кое да избера, да остана в България или да отида да живея в Германия?
Благодаря предварително :)

Моля редакторите на сайта да пуснат историята ми :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 11 месеца
hash: 06b719391b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   След завършване на училище всеки си поема своя път. Ще видиш, че голяма част от хората, които на този етап от живота ти са ти близки, след време може и да не са.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 859ba93a92
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Веднага започни да учиш немски. Ясно е, че там е бъдещето ти щом цялото семейство е там. Баба и дядо са до време, ако се случи нещо с тях, не може да живееш сама. Като го научиш на някакво ниво, се премести.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 84f6c8340c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Завърши тук и тогава отивай, ако все още искаш това. Образователната система в Германия е няма нищо общо с нашата. Английският няма да ти върши никаква работа, защото те не говорят английски, макар че разбират. Про Щом не знаеш език, ще те тикнат първо да учиш такъв в клас с чужденци, ще има и от новите немци там със сигурност. Сега учиш в елитно за българския стандарт училище, което ти дава добра основа и чудесна среда. Там едва ли ще успееш да влезеш в гимназия, защото най-малкото не си германка. А само завършилите гимназия имат право да кандидатстват след това. Проучи си нещата със средното образование в Германия и тогава вземай решението си. Според мен ще направиш грешка, ако заминеш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: aeea284856
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това е шанса ти да научиш още един език, да видиш друг свят и са си гъвкава. Какво като не знаеш език, и какво като сам по-голяма град, не пречупват нещата през БГ поглед. Аз живея в немско село и има 3 училища и 3 детски градини и още куп училища на 3-5 минути с влака на следващата спирка. Като станеш на 25 пак ли ще стоиш там където си, защото имаш приятели. Светът е голям, навсякъде можеш да имаш среда и приятели стига да искаш. Хубаво ще са завършили престижното училище, после някои университет и ще почнеш в работа. И си на такава възраст, че още колко гаджета ще имаш, не си слагай бариери и не се самозакрепостявай. Тук масата нямат висше, но да какво им е. В България често дори чистачките имат и какво. Тук с 2 години аусбилдунг примерно за банков служител работиш и ще чувстваш нормален човек, ако толкова не ти хареса с един отличен немски имаш повече перспективи в България отколкото с диплома от някой университет. Тук системата е много гъвкава и винаги можеш да учиш стига да искаш. Предполагам баща ти работи в някоя фабрика и взима тези пари, а ако си учила и знаеш езика доста повече. Освен това вие сте семейство и трябва да сте заедно.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 499e1619cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И руски!

 
  ...


...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 4b8ae2ae8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Тук никой не може да реши вместо теб, всеки ще пише от собствената си гледна точка.
Мога да ти дам съвет - щом не можеш да решиш, продължи да учиш тук, Германия няма да избяга, винаги можеш да отидеш, не е нужно да прекъсваш образованието си и да бягаш, когато завършиш училище ще си по-зряла и вероятно ще можеш да вземеш по-добро/по-обмислено решение.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 6e26752e04
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изчакай. Докато завършиш нещата може и да се променят и вашите да живеят другаде.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 53b970953e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От личен опит ти го казвам - замини. Дойдох тук в Германия, преди година, и аз като теб не знаех грам немски, но за сметка на това говоря перфектен английски. И аз се притеснявах за това дали ще си намеря приятели, за това как ще се разбирам с хората. Отначало ще ти е тъпо, заради приятелите и приятеля ти, но това че си там не означава, че ще спрете да поддържате връзка. Като цяло хората са много по-добри, има хора с най-различни интереси и 100% ще си паснеш с някого. И аз имам приятел, който е в България, но ако имате силни чувства един към друг няма да имате проблем, освен това че няма да се виждате често (Признавам кофти е. ). Но пак ти казвам, че ще свикнеш и няма да съжаляваш. За образованието не знам какво да ти кажа, не е толкова добро колкото всеки го изкарва, тук в осми клас се учат нешата, които ти си учила в шести. За да имаш хубаво образование трябва да учиш в така наречената Gymnasium. Също така и за езика - попринип може да загубиш една година, през която трябва да ходиш на курсове да научиш езика. Но, ако имаш моя късмет - няма да пропуснеш, ще ходиш на училище ( Малко е тъпо като не знаеш език, но 95% са печени и намират начин да си говорят с теб. ) и п време на някои часове ще имаш отделно от класа немски. Но, ако имаш време почвай още от сега да го учиш, много по-лесно ще ти е. И все пак - решението си е твое. Надявам се, че ти помогнах поне малко и, ако имаш въпроси питай. Също така ми е интересно - в кой град ще живееш, ако се преместиш?

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 226ee49d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   В кой град ще си? Аз завършвам 9-ти клас и също тази година заминавам. Ако се окажем в един град може да се сприятелим, би ми било приятно!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: a9c45f69b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Идвай тука. Само кажи в кой град ще си :) Дано да си близо, за да не ти е толкова самотно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker