Мълчаливите наказания на майка ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Мълчаливите наказания на майка ми
преди: 6 години, 11 месеца, прочетена 1844 пъти
Здравейте!
Искам да ви разкажа за един проблем относно общуването с майка ми, който продължава вече повече от 10 години.
Обикновено, когато някоя майка си мисли, че детето й е сгрешило някъде му показва къде е грешката му, наказва го, разговаря с него и т. н. Да, но не и при моята майка. Тя спира да ми говори. Нищо. Просто мълчи.
Способна е да ме наказва с мълчание със седмици. Когато бях малка тези периоди ми бяха много трудни, плачех постоянно, а единствените думи, които изричаше към мен бяха някакво нареждане какво да правя или поредното крещене и обиждане.
Сега вече съм на 17 години и от няколко дни отново не ми говори. Не разбрах защо. Сега за първи път си позволи и да ме напсува. Ако си позволя да попитам нещо се прави, че не ме чува. Зададох й въпроса, защо не ми отговаря, а тя ми отвърна, че това си било нейно решение, но аз съм длъжна да й говоря. Постоянно заплашва, че щяла да ни остави мен и баща ми, че за нищо не сме ставали, че тя била прислужница и т. н. А аз й помагам. Толкова много усилия полагам. Често чистя, мия съдове, понякога готвя. И тя сякаш го оценява, благодари ми, но после идва един момент в който започва да ме нарича глупачка, идиотка и да ми казва, че за нищо не ставам.
След толкова много години вече не се тревожа толкова колкото преди, но ми е неприятно. Попитах я каква е причината, но тя не ми отговори.
Допълвам, че това "наказание" с мълчанието не го отправя само към мен. Често не говори с баща ми(както е сега), понякога с месеци не иска да разговаря и с баба ми(нейната майка).
Днес опитах да разговарям и с баба ми, за да я попитам дали знае причината за "наказанието" ми. Отговора беше, цитирам:"Налягай си парцалите, учи си уроците да завършиш годината(при положение, че съм пълна отличничка и ученето ми е пръв приоритет) и гледай да не нервираш майка ти, че не знам дали ме разбираш? "Що за глупости? Тя забрави ли, че също е била жертва на това безмислено мълчание?
Единствената ми опора в момента е приятелят ми с когото сме заедно от 4 години вече. Той ме изслушва и се опитва да ми дава съвети, подкрепя ме. Много го обичам, но се страхувам да не ми забрани да излизам с него, както вече е правила.
На едно по-дълбоко ниво си мисля, че тези периоди от живота ми са оставили трайни белези върху характера и психиката ти. Изключително трудно се доверявам, почти ми е невъзможно да имам физически контакт с момче, трудно ми е да взимам решения сама и постоянно се чудя какво би казала майка ми за определено мое действие.
Пиша това, за да ми олекне и... за да ви помоля за някакъв съвет. Макар че се съмнявам да има друго решение на проблема освен просто чакането.
Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 11 месеца
hash: f0dd31c05d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм баща. И приличам на майка ти. И искам да ти кажа, че нейното поведение си има причина. Не я мрази, тя те обича. Знам, че не ти е лесно, но приеми живота и се опитай да разбереш, защо постъпва така. След това ще и простиш, уверен съм.
Почитай я, тя е твоя майка!

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: e0d012985d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Лошо наказание е това. По-добре е да ти се кара. Според мен майка ти си е такава по натура-сърдитка. И като нещо не й харесва се сърди. Според мен стани пълнолетна и замини някъде да учиш в друг град или държава. Отдели се от нея. Ао може ш тръгни на психолог. И изобщо живей надалеч от нея. Ако можеш не й обръщай внимание толкова. Приеми, че си е такава по характер, а не е насочено към теб. Има една поговорка-Сърдит Петко празна му торбата. Тоест загубата в крайна сметка си е за нея. Не й обръщай внимание. Игнорирай сръдните й. Или пък почни да я имитираш. Като тя не ти говори, не й говори и ти. Ако те пита защо мълчиш, й кажи, че взимаш пример от нея. Мълчи й и ти.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 2689992eab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Поредната родила, за да се отчете, дето сега мъжа и детето и са и виновни, че не е доволна от живота си...

Опитай да не го вземаш навътре, авторке - не си и ти проблема. Моята правеше същото - и знаеш ли, до един момент се притеснявах като теб, умолявах я да ми говори, да не се държи така и в един момент просто претръпнах. Внезапно осъзнах, че всъщност много по добре да ме игнорира и да не ми говори, отколкото само да бълва злъч и да провокира конфликти. И даже се радвах че мълчи, спрях да я питам каквото и да е било - и знаеш ли какво стана - като забеляза, че не работи и че очевидно не се измъчвам и спря да ме наказва с мълчание :) Започна вместо това да крещи - явно и направи впечатление, че това ми е по-неприятно и се впечатлявам повече :)

Впрочем е съвсем възможно и да навлиза в критическата и затова да не може да се контролира - ако е това, приготви се психически, че ще трае поне няколко години, докато дойде на себе си
Поздрави, гледай си твоите неща да ги движиш и да са наред и не се впечатлявай много от истериите. В крайна сметка и на челна стойка да застанеш, пак ще намери за какво да ти се заяде, затова нека просто не ти пука.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1e80a95f2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Моят дядо лека му пръст също като направех нещо лошо според неговите представи спираше да ми говори и ме гледаше лошо винаги. И то още откакто бях съвсем малка. ж. 24

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 2390624695
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   За съжаление майка ти е емоционален терорист. Манипулира чрез мълчаливите си наказания с цел вменяване на чувство на вина. Нарцистични тенденции в поведението, проблеми в комуникацията и изразяването и контролирането на емоции - корените им вероятно са в нейното детство/юношество. Докато вижда, че методите й работят ефикасно, няма да се откаже от тях. Трябва да й покажете, че номерата й не ви действат повече. Може да се консултираш с психолог как да постъпите с нея.

 
  ...


...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 48e4bc9591
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Като страничен наблюдател мога да направя едно заключение за себе си към този момент, повечето родители в нашата държава не трябва да се приемат за такива, още по-малко за добри. Крайно нагли в държанието към децата си, изключително нагли, приемайки насилието и психически, и физически като основен метод за възпитание. Игнорирай майка си и ако някога имаш семейство, създавайки дете, създавай го за да го обичаш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1ea4269577
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Завърши си средното образование и се махни от този дом. Нищо добро не те чака. Майка ти е егоист и емоционален манипулатор. Има си вероятно любовник и за да не се разбере прави периодични скандали. Не ви обича с баща ти, сигурно го настройва срещу тебе. Какво като ти е майка, никой няма право да тормози другите. Пести отсега пари, започни да ги криеш, защото който ти ги намери ще ги отмъкне. Детството ми премина в подобна обстановка. Баща ми като нещо не му изнасяше крещеше и хоп излезе и си седи там с часове, а мама плачеше и се ядосваше. Друг номер му беше да обвинява за небивалици нас с брат ми и мама и да хвърля де що хване на пода. После скачаше отгоре му. Мама не издържа и като завършихме се разведе, изгонихме го от нейния апартамент и заживяхме добре. След години разбрах от мои познати, че е бил любовник на една... от блока.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 307c308460
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Явно бaбa ти знaе нещо, което ти не. Нaмекнaлa ти е, но не си рaзбрaлa прaвилно. Съветът дa си нaлягaш пaрцaлите и УЧИШ (си подредиш бъдещето без дa рaзчитaш нa помощ) и не нервирaш мaйкa си, не предизвиквaш неaдеквaтните и реaкции, игнорирaш тaкивa и продължaвaш към твоятa си цел.
Бaбa ти знaе нещо... тя и е мaйкa, ще мълчи и прощaвa.
Ти нaистинa се концентрирaй в ученето, рaзбрaх, учиш, но се концентрирaй и емоционaлно в бъдещите си плaнове и просто не обръщaй толковa внимaние.
Зa дa се държи тaкa мaйкa ти, a и нaпсувa... тя не може със себе си дa се спрaви и ти в случaя си и отдушник... жaлко, изглеждaш и сигурно си добро момиче.
Aко пък пaк те нaпсувa, можеш дa окaжеш пaсивнa съпротивa кaто първa я помолиш дa не ти говори! Товa сигурно ще я изнерви и предизвикa зa още, но тогaвa с твърд тон и зaбрaни дa ти говори, докaто не приеме, че сaмо с увaжение може. Дa, нaкaжи я ти...
Или слушaй бaбa си и мисли сaмо зa себе си, товa ти е кaзaлa, но не си рaзбрaлa!
Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: e6ff08f8bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз ще ти кажа истината:
Майка ти не е щастлива с баща ти.
Не си харесва живота и е съвсем логично да си го изкарва на теб. Едва ли ще има смелост да си го изкара на някоя колежка в работата си примерно или на който и да е човек от нейната възрастова група или по - възрастен, но не от семейството.
Тя е пасивно-агресивна и главно сама си е виновна за това. Щом не е щастлива с баща ти, то изобщо не е трябвало да създава семейство с него.
Има много такива жени като майка ти, както и такива мъже. Свързват живота си с човек, който не обичат наистина, правят деца с него/нея и подлагат тези децата на живота в агония. А защо го правят/са го направили - защото са нямали смелост и увереност в себе си да се борят за такъв живот, който наистина ще ги направи щастливи.
Изобщо не одобрявам такива хора като майка ти, защото са вредни за децата си. И не е трябвало да имат деца, поне не и докато не оправят себе си. Независимо на колко години са (човек винаги може да осинови дете все пак)

По реакцията на баба ти разбирам, че баба ти е на нейна страна или по - скоро се притеснява, че наистина може да остави баща ти. И баща ти едва ли не няма да може да живее живота си без нея. Което е много глупава логика.

Според мен седни и говори с баща си, но да сте само двамата. Кажи му абсолютно всичко, което си ни казала на нас. И особено ето това: 'Постоянно заплашва, че щяла да ни остави мен и баща ми, че за нищо не сме ставали, '

В крайна сметка няма да ви е лошо на теб и на баща ти да си живеете само двамата - спокойно ще се справите с това сами да си пускате пералнята и сами да си слагате да ядете :) А и баща ти може да се посъбуди и да си намери жена, която наистина ще го обича такъв какъвто е.
Иначе насочи се наистина след 12 клас да отидеш да живееш в друг град.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 274beb4ddb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   И майка ми го е използвала този метод. Пасивна агресия. Като пораснах и прочетох повече литература не ме учуди, че това е възможно най-лошото поведение на родител към дете, сравним само с крайни форми на физическо насилие. Не се е стигало до псувни към мен де. Но е признак на голяма вътрешна агресия с която човек не може да се справи. Принципно майка ти е за психиатър, но те ако всички които бяха за психиатър тръгнеха... Добрата новина е че си вече на 17, малко ти остава... Като заживееш собствен живот, и на майка ти ще и олекне, и ще се държи по-прилично. Особено като си даде сметка, че ако се държи по такъв начин, може и да не те види вече...

 
  ...

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 72e176a1b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 5 е най-прав, най-вероятно някаква форма на социопатия с лек привкус на всякаква незодоволеност от живота, примесен с лек хормонален дисбаланс, най-вероятно заради дълбоко в средната възраст.
Най-вероятно от лошо семейство.
И не, не е нормално да се оплаква като филмите по телевизията че трябва да мие и да чисти, при положение че ти трябва да учиш и да излизаш навън преди всичко, да не кажа абсолютно всичко. Нещо се корени в съпруга със сигурност. Просто прилича на поредната средностатистическа 45 годишна българка.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: e598db46c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Има хора, които просто не умеят да си изразяват емоциите. Всички я нападате майката на момичето, обаче тези хора които държат всичко в себе си най-много им тежи.
Към авторката според мен опитай докато завършиш училище и живееш вкъщи да приемеш, че тя просто е такава. И други деца да имаше пак така би се държала. Не е заради теб. Бъди търпелива, отнасяй се с разбиране и си повтаряй, че е такава, защото тя си е избрала, а не защото ти си я провокирала.
Като започнеш да учиш/работиш вероятността да и липсваш и това да се промени е голяма.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 3dd4779cfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ето как е моят случай, Преди 2 месеца баща ми ми звъни вечерта и каза да съм при него лятото, щото с майка са разделени, но не са разведени. Аз реших да отида при майка ми, приятеля й и внучките му, защото повече тях си харесвам. Да ама баща ми се сърди и се инати за глупости, не съм искал да го виждам не съм го обичал- дрън дрън. А той като направя нещо никак не е доволен от мен и сестра ми. Но аз си направих избора. На 24 съм и живея отделно от нашите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker