Трябва ли да прослушам метъл, за да имам готини приятели? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Трябва ли да прослушам метъл, за да имам готини приятели?
преди: 13 години, 3 месеца, прочетена 3814 пъти
Здравейте!

Забелязал съм, че всички хора, с които общувам с удоволствие, които са ми симпатични и с които наистина бих се радвал да се сприятеля слушат метъл. Аз обаче никога не съм бил познавач и слушател на тази музика. По - лошо - слушам с удоволствие българска и балканска музика, включително и чалга. Но не съм от хората, които киснат по кафета и дискотеки. Та... положението е следното: хората които слушат "моята" музика въобще не ми допадат, дразнят ме и нямама какво да си кажем. Хората, които харесвам слушат много различен жанр и когато заговорят за музика, на мен ми става неловко клко съм незапознат. Какво да правя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 3 месеца
hash: b90a50f85f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж сега. Аз също слушам метъл. И МНОГО от моите приятели слушат чалга. Това не трябва да е повод за тревога. Имаме разногласие като излезем навън каква музика да слушаме, но виж го така - ако са ти истински приятели, няма да има значение за тях каква музика слушаш на колко години си дали си пияница и т.н. Същото се отнася и за теб. Имам най-добрите приятели, за които мога да мечтая и доста от тях слушат чалга. Еми не ни пречи на приятелството. Аз и най-добрият ми приятел (метъл също) се бъзикаме с "чалгарите" като започнат да говорят за чалга с изрази от рода - Оле да и аз чух тва ПАРЧЕ .... Ъхъъъ всичко ви разбрах, а знаете ли че SLIPKNOT са еди какво си еди защо си, и др. И така се разведрява обстановката. Просто приеми нещата както са. НЕ мразя чалгата въпреки, че слушам метъл и ме дразнят хора, които не ме приемат какъвто съм - значи не са ми приятели. Мога да се забавлявам на всякаква музика. И не е задължително да мразя чалга и чалгари, защото съм метъл.

 
  ...
преди: 13 години, 3 месеца
hash: 1e932cf880
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Метъла е противяшка музика, слушат я разни ненормалници. По-добре мини на рок музика.

 
  ...
преди: 13 години, 3 месеца
hash: aa3c7b33dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Номер 2, вече нямам съмнения, че съм ненормален. :)
Ралф

 
  ... горе^
преди: 13 години, 3 месеца
hash: 1e932cf880
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ралфи, сам си го призна. :)

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 478a06e4b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Музиката не определя човека. Можеш да общуваш с тях и без да слушаш метъл, а друг е въпроса, че впоследствие музиката ще ти хареса и ще започнеш и ти да я слушаш. Не само музиката е тема за разговор, сигурна съм, че ще намерите за какво да говорите. :)

Мег*

 
  ...


...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: b9c15d4b85
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ами слушай каквото искаш, но слушането конкретно на метъл още повече ще те доближи до хората, които харесваш - най-малкото ще имате още една обща тема за разговор.
Метълът понастоящем е доста интелигентна музика (визирам Dream Theater, Nightwish, Ayreon, ...) и значително се попрочисти от крайните си залитания като Hard Core и Death, които групи като S.O.D. и S.D.I. се опитаха да наложат навремето. Всъщност има всякакви, но вече в много широк спектър и съответно - богат избор.
Иначе е музика като всяка друга - може би малко по-агресивна, първична и бунтарска, но все пак интелигентна и насочваща към социално-значими, личностно-значими, психологични, екологични и т.н. проблеми, за които не винаги е възможно да се "говори" със спокоен тон... Не се връзва с някакви духовни практики, например, но е и много над първосигналността и простащината на чалгата.
Почти цялото си следване навремето изкарах на Metallica, Annihilator, Sodom, Sepultura и някой други групи - просто слушането на бързи ритми караше мозъка ми да работи трескаво и на бързи обороти (като овърклокнат процесор), което много ми помагаше особено през сесиите, когато трябваше да се смели огромно количество информация за минимално време. След това вкусовете и потребностите ми се измениха, но и до ден днешен (макар и много рядко) слушам с удоволствие старите групи. Ако имаш и достатъчно качествена уредба, на която да слушаш музиката (имам предвид - акустически третирано помещение, мрежов филтър, мощен еднотактен лампов усилвател клас А, специално модифициран CD-плейър или грамофон, широколентови говорители с висока чувствителност в хорнова конструкция, сребърно-родиеви интерконекти и кабели, и т.н.) - емоцията която музиката ти носи е неописуема - като от живо изпълнение. Всъщност на такава система всякаква музика успява да те развълнува, включително и такава, на която в ежедневието не би обърнал никакво внимание, което пък от своя страна силно обогатява личността и разширява хоризонтите й.

Поздрави и приятно слушане, каквато и музика да избереш: Ray

 
  ... горе^
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c680f0e1d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От Автора:

Благодаря на всички за коментарите! Особено на Ray за изчерпателността! Бих искал да попитам, за да получа обща представа, кои са основните направления в метъла? Знам, че има различни видове метъл, но аз лично не ги различавам:( А и инфото в нета е за прекалено специализирана аудитория. Поне на мен ми звучи така. Много ще съм благодарен, ако на някой му се занимава да ме ориентира.

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: b9c15d4b85
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Направленията в метъла са доста условни и трябва да си израснал с тая музика и да си следил списанията и радио-предаванията навремето за да си наясно. Без да съм специалист и в най-общи линии - навремето метъл-групите не бяха чак толкова много и понеже всяка имаше някакъв свой характер на изпълнението, започнаха да ги категоризират с различни етикети.

Примерно изпълненията на Manowar ги асоциираха с power metal (мощен, здрав метръл): мощно безкомпромисно мъжкарско звучене, самите музиканти - здрави доста напомпани културисти, повечето от темите на песните - епични средновековни битки, където мъжеството и стоманата са решавали изхода.

Нещо мато контраст - Helloween, чийто стил го определяха като speed metal (скореостен, бърз метал): бързи живи изпълнения, прудружени от продължителни виртуозни сола на соло-китара. Усещането е доста по-" леко" отколкото при Manowar. Annihilator също може да се причисли към спийда.

Thrash metal (thrash - блъскам, бия, удрям): тук на преден план е бързия ритъм, постиган главно за сметка на настойчивото блъскане по барабаните и касите. Солата са пестеливи или изобщо липсват. Темите на парчетата са гневни - за съсипаната екология, за душевното здраве, за експлоатацията и т. н. Оставят голямо напрежение у слушателя. Групи: Sodom, Kreator, Metallica (донякъде, и особено ранната - до 1991г. ), Megadeath и т. н.

Death metal (death - смърт): бавни, тягостни, фатални, гробовни ритми с чувство на обреченост и безнадеждност. Подрънкват железа и окови, чуват се стенания. Темите са за смърт, за покаяние, за обречени каузи и т. н. Представители: Slayer, Sepultura, Cavalera conspiracy, ...

Black metal (black - черен): явно не резонирам с този подстил :) Wikipedia дава групите Venom, Bathory, Hellhammer, Celtic Frost и Sarc?fago. От тях само Venom съм слушал за малко и твърде отдавна. Явно не са ми допаднали. Доколкото си спомням бяха някакви" демонични" чудесии :)

Gothic metal (готически метал) - по-бавен, меланхоличен метъл с готически и източни мотиви. Пее се за средновековни царства и отдавна отминали времена. Има интересни парчета.

Progressive metal (prog metal) - доста артистичен подвид, нещо като продължение на прогресивния рок, само че с метъл-средства :). Богатството както на музикалните, така и на текстовите теми е голямо. Групи: Dream Theater, Fates Warning.

Има още и много направления, под-стилове и под-под-стилове... например: avant-garde metal, experimental metal, christian metal, doom metal, funk-, folk-, extreme- и т. н. metal... ако ти се задълбава и цял живот може да не ти стигне :) То е като в животинското царство: род, семейство, вид, сродни видове, индивиди - кон и магаре могат да се чифтосват, кокошка и токачка - също...

От друга страна - не е казано, че като една банда е причислена към определен под-стил, то 100% всичките й парчета трябва да се от него. Повечето мешат здраво, или еволюират към други под-стилове...

Започни от нещо по-лекичко: спийд, прог, ... за траша и по-тежките трябва да си му посвикнал малко :)

Пoздрави: Ray

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: c680f0e1d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   От автора:

Много ти благодаря, Ray! Коментарът ти ми беше много полезен! Ако не беше твоята отзивчивост, още доста щях да се лутам между стиловете:)

Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: e8a1eb9b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   От автора:

В последно време с най - голямо удоволствие слушам Insomnium. Вие как ги намирате?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker