Проблем с родителите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Проблем с родителите
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 1166 пъти
Така аз съм момиче на 14 години и вече от около 2 години имам проблеми с родителите си. Защо ли:
1. Те не разбират че вече не съм на 5 и не мога да си играя с кукли. И като им го кажа това веднага казват:Да ти стана на 14 и вече много голяма!! Искам да си ползвам таблета и телефона без винаги да ме питат - Какво гледаш? . И не не гледам това което си мислите:-)И непрекъснато ми се карат за това. Дори вдигат скандали. Те си мислят че гледам само... е знаете какво.
2. Имам по-малка братовчетка (на 3) и заради нея и майка ми и леля ми ме манипулират и все едно че не съществувам. За тях съм само бавачка. Аз разбира се я обичам ама всеки ден аз я пазя и чистя след нея. Но не това е проблема, проблема е че сега съм болна цялата горя, повръщам, и ме боли гърлото. А на тях не им пука. Ако сега бях на училище нямаше да ме оставят вкъщи. Въобще не им пука че съм болна. А когато въпросната братовчедка беше "болна" всичко и трепереха и не можех да отворя един прозорец докато са там (юли месец).
3. Никога ама никога не ми вярват, даже сега си мислят че лъжа че съм болна. Вчера като се прибрах в 22 часа(бях с една приятелка) ми вдигнаха скандал. Чак от нас ме гонеха! Нарекоха ме наркоманка...
4. Като изкарам 4 или 3 по математика също вдигат скандали. Добре старая се ама не мога само 6 да имам. А и вчера майка ми ме кара до 1 (сутринта ) да уча.
5. Казват ми кога да си лягам. Трябва в 12 да съм си легнала. Ама аз да не съм на 10!? Лягам си когато ми се спи.
6. На мен никога нищо ми няма, или съм била болна заради климатика (в 29 градуса на луна:-) или е от нервите. Даже ме караха да ходя в планината с братовчедка ми(естествено)когато имах 40 градуса температура.
7. Не уважават личното ми пространство. Даже като ги помолих да излязат ме изгониха.
8. Майка ми ме буди сега сутрин(през лятото) рано за да уча. И само ми казва как трябва да и се подчинявам... ама аз да не съм робиня? ! Това си е моя живот!!!
Едва чакам да се изнеса:-( Просто... МРАЗЯ ГИ....

Ако има грешки то това е защото телефона афтоматично си редактира, а и както казах не ми е добре.
ПС. Не искам коментари от сорта на -Ама те го правят за твое добро. Ама са ти най -скъпите хора. Ама какво ще правиш без тях.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3f006a0f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Който е на 14 г. и няма проблеми с родителите има голям проблем. Съвсем естествено е да търсиш себе си, да искаш да си самостоятелна и да живееш по-свободно, но си още дете на практика и по Закон и възниква конфликт. Няма по-добро нещо иначе от това да се изнесеш още след бала. Така направих и това е най-доброто решение в живота ми.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1c327802b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Състави си план-как да се изнесеш от вас когато станеш пълнолетна. Мисли от сега какво и къде ще учиш или работиш. Напусни ги и не се връщай при тях, когато завършиш гимназия.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: fc49b2f236
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Мойто е по-зле. Още ми мрънкат за подобни глупости, а съм на 18.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9ec0912786
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   След като прочетох историята ти се сетих за за този текст на който съм попадала не един път:
3 годишните:"Мамо, обичам те! ".
10 годишните: "Мамо, говори си! . "
16 г:"Майка ми е толкова досадна! "
18 г: "Искам да се махна от тази къща. "
25 г: "Мамо, ти беше права. "
30 год: " Искам да се върна в къщата на мама. "
50г: "Не искам да те загубя мамо. "
70 г:" Аз ще се откажа от всичко само... майка ми да е тук, с... мен. "

Сега съм почти на 25 и мога да ти кажа че този текст е верен до мозъка на костите си (има го и във вариант с бащата).
Не знам до колко ще послушаш съвета ми и доколко ще ти се стори приложим, но може да започнеш да се държиш и да имаш поведение на голям човек, за да могат родителите ти да видят че наистина си порастнала, а с това сърдене и "мразене" им показваш че си точно дете. Подготви си разговор с тях и им обясни, че вече се чувстваш голяма.

По 1 точка, когато те попитат какво гледаш, може със спокоен тон да им кажи и покажи каквото имаш. (А иначе винаги може да ги изненадаш с въпроси за секса, за да им покажеш нали, че си голяма и искаш да научиш повече от тях по темата... щом си мислят че гледаш порно на таблета си ;) )

По 2 точка, кажи на вашите как се чувстваш, т. е че те пренебрегват за сметка на братовчедка ти и сякаш си на заден план за тях, а искаш просто да ти показват че те обичат. Пробвай да помагаш по твоя инициатива с домашните задължения на майка си (също поведение на голям човек).

По 3 точка, щом са ти наложили вечерен час, искаш не искаш трябва да го спазваш. Разковничето е в това. Играеш им по правилата и след време, те като видят, че могат да ти имат доверие, може да преговаряш за увеличаване на часа. Но все пак си на 14 и не станеш ли пълнолетна, родителите ти са тези, които трябва да слушаш. Ще имаш време да се наживееш, когато станеш на 18 повярвай ми!

По въпроса с оценките, може да им кажеш със спокоен тон че се стараеш и не може да разбираш и да имаш високи оценки по всеки предмет. Някои предмети ти се отдават повече от други, нормално е. Питай ги те (родителите ти) на твоите години какви оценки са имали. Ако ти кажат "само 6-ци" искай им бележниците ако ги пазят за доказателство :) "В крайна сметка в живота не е толкова важно с какви оценки излизаш от училище, а това да си добър и достоен човек" Може и това изречение да им кажеш.

5. Същото като с вечерния час!

7. За личното пространство настоявай, обясни им, че не ти е приятно да ти досаждат. На тях няма да им хареса да си вреш носа постоянно в техните работи, нали?

8. Кажи на майка си, че ще учиш в удобно за теб време (защото кой по дяволите има желание да учи сутрин през лятната ваканция? ! ) и наистина полагай усилия Научи си някой урок, примерно нещо кратичко по основните точки и предложи на майка си да ѝ разкажеш какво си научила. Така тя ще види че се стараеш и си запомнила нещо от урока си. Не се плаши от училището, наслаждавай се на тези мигове, защото когато пораснеш, завършиш и университет евентуално.. ще навлезеш в живота на възрастните и ще ти се иска пак да си ученичка. Това сигурно си го чувала 100000 пъти и си си казвала "Как ли пък не :D"... То и аз така си казвах...

И така. Това е от мен, надявам се да съм ти помогнала, успех! :)

Ж, 24г.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: b50abb2cfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Намери начин да ги запишеш как те карат да ходиш болна навън и на училище, след това отиди при социалните и им пусни записа като доказателство, за да те изведат час по -скоро от вас. Това не са родители, а болни мозъци сори, че ти го казвам! Никой добър родител не би пратил на училище или на планина детето си с температура. Друг съвет не особено разумен е да избягаш от вас, остави им бележка, че не издържаш повече, след това се мотай безцелно в близост до някой полицейски участък, за да те забележи някой полицай и когато те попитат какво има им обясни защо си избягала и категорично им заяви, че не желаеш да се връщаш у вас, така ще сигнализират в социалните и ще те настанят другаде при по -нормални роднини или приемно семейство. Може да се вразумят тогава.

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3526252e14
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нормално е, на твоята възраст съм, и мисля, че пубертът е труден период както за тийнейджъра, така и за родителите му. Ще ти отговоря по точките, както си ги задала:
1. Ползвай телефона или таблета, когато вашите не са около теб. Щом си опитала да обясниш, че не гледаш това, което си мислят и не ти вярват, няма какво друго да се направи.
2. Винаги, когато има по - малко дете в къщата, възрастните се грижат повече за него, защото мислят, че голямото е достатъчно пораснало да се грижи само за себе си. Кажи им, че наистина се чувстваш зле и не можеш да се грижиш за братовчедка си, да си вземат един почивен ден поне... Заяви им, че ни си бавачка и не ти е приятно да се отнасят така към теб, когато не се чувстваш добре.
3. Явно се ядосват от късния час. Излизай по - рано, за да имаш повече време да се видиш с приятелите си и гледай да се прибираш в по - разумни часове. С времето ще свикант и ще имаш по - голяма свобода, засега внимавай да не се притесняват какво правиш навън по тъмно.
4. Ето това вече е странно. Да учиш до 1 часа през лятото, когато си болна? Ужас... Звучи ми като някаква болна амбиция. Поговори с майка си, кажи й, че имаш много силни страни и любими занятия и просто математиката не е сред тях.
5. Съветвам те да събереш всичко, което те забавлява в стаята ти и когато дойде часът на, , лягането'' просто да влезеш и да си довършиш вечерта, докато не ти се приспи. Освен ако не те проверяват дали си заспала :D.
6. Тези хора явно не са чували, че когато е болен, човек трябва да се лекува вкъщи на топло, а не навън по планините. Не знам тук какъв съвет да ти дам, освен да си отстояваш, че ти е зле и да се пазиш доколкото е възможно от настинки и грипове.
7. Слагай бележка на вратата на стаята, когато не искаш да те безпокоят. Заключвай, докато се преобличаш. Най - малкото трябва да почукат, преди да влязат, как така ще нахълтат.. :О
8. Припомни на майка ти, че лятото е време за почивка, а не за учене. Най - малкото да премести часовете за учене, когато си станала. Споразумете се, ако изкараш оценки на входните нива, които ви устройват, да не те кара да учиш през ваканциите :D.

Това са съветите ми, общо взето всичко става с много разговори, преговори, обсъждане, но не се сещам за друг удачен вариант. Надявам се да съм ти помогнала и успех! :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 0651d5ec69
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей, след като се чувстваш така, аз бих те по съветвала да потърсиш помощ от педагог, ако имате в училище. Чувството за унижение, пренебрегност, може би и вина, може да доведе до сериозни проблеми, особенно в такава крехка възраст. Не казвам, че родителите ти не са прави. По този начин те мислят, че те пазят. Но, техния подход не е правелен. Горе главата и непадай духом. Трудно е, но се постига. Бъди силна.
Ще следа темата. Успех.
"от_добрите"

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 23dee3df00
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не е за твое добро, но те така си мислят. Някои родители не стават за такива, но не го осъзнават. Докато живееш с тях под един покрив и те те издържат, трябва да се съобразяваш, нямаш друг избор. Най- добре като навършиш 18, намери си работа и напусни дома си. Тогава ще имаш така мечтаната от тебе свобода, но имаш още 4 години до тогава. Аз имах батко с 4 години по- голям и той на 18 се отдели, аз веднага отидох при него и по този начин се отделих от нашите, въпреки, че никога не са ме ограничавали в нищо. Още, докато бях на 13 съм се прибирал на сутринта и нищо. Не са ми се карали за оценки, просто има предмете, по които не ти върви и това е. Аз съм историк примерно и по биология едвам връзвах 3. Друго си е обаче като си самостоятелен, научаваш се да цениш стотинката. Сега дори живея сам в самостоятелно жилище, което си е мое. На 27 съм и от скоро живея с момиче.
astanvila

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5a5db0396e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Виж, хубаво е, че те карат да учиш лятото, защото може би наистина имаш нужда, но определено прекаляват!
Няма нужда да те будят сутрин рано за учене!
Вместо това не трябва да те занимават с малката ти братовчедка - това време спокойно може да се оползотвори наистина пълноценно от теб, като се упражняваш в предметите, в които си слаба.
А родителите на братовчедка ти е редно САМИ, САМОСТОЯТЕЛНО ДА СИ Я ГЛЕДАТ, или да си наемат бавачка, на която да заплащат съответна сума за положения труд!
Явно сестрата на майка ти е изкусна манипулаторка, щом е склонила сестра си така да те експлоатират! Хайде, това детенце да беше твое сестриче, и вашите да работят тежка, хамалска натоварваща работа, тогава добре - щеше да е редно да помагаш с малката. Но в твоя случай това детенце дори не е част от вашето домакинство!
Предлагам ти това всичкото, което ти пиша да го обясниш на баща си, но да сте само двамата по време на разговора. Също така да не му го обясняваш мрънкащо и нервно, а със спокоен тон. Защото след като той няма кръвна връзка с манипулативната ти леля, има вероятност да се осъзнае и да прекрати наглостта на роднините от на майка ти страната! Които реално може би използват семейството ви за какво ли не още..
За таблета не виждам какво да ре съветвам, наистина тук параноите им са адски глупави. Но според мен догодина по това време няма да го мислят толкова особено, ако покажеш по - добри резултати в училище!
Важното е да дейсваш по върпоса, по който имаш реален шанс да победиш - грижите са малкото лапенеце! Които както казах изобщо няма дори и морална прични точно ти да полагаш! Затова говори с баща ти, но внимателно както те съветвах - хладнокръвно, на четири очи. Дипломатично.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 35a6353de3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   На 14 години дали не трябва да мисли за образование и квалификация? Много ли е лесно да излезеш от дома, да си плащаш сам сметките? То, вярно че много се търсят сервитьори, ама все пак. Айде, по-леко. животът е пред нея, но от нея зависи как ще си го направи.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 35a6353de3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да попитам тези, които на 18 са излезли от дома-какво образование имате, какво работите и колко получавате?
Ами, тя и сега може да избяга от къщи. И какво ще спечели? Родителите ви не са ви най-големите врагове. Не е зле всички пубери да го разберат.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 23dee3df00
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Аз като се отделих и от батко ми, взимах малко и доста се свивах, но реших, че ще успея. Отидох в софийския, карах на една стипендия, но успях. преди това поработих малко, че да събера за семестъра. После работиш, докато учиш и така успяваш. Желание да има човек, всичко става.
Сега уча във Варна и отново работя и уча и то в свободния, където не са евтини семестрите. Сега не се оправям сам, но с половинката взаимно се поддържаме.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5dbeb656dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Благодаря много на всички. Опитах се да обясня на наще но просто не се получава. Невъзможни са. Остава ми само да чакам до 18 години и тогава да се изнеса.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker