Когато направиш 18-сет години - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Когато направиш 18-сет години
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 1800 пъти
Ще говоря направо. След една година ставам пълнолетен, и ще имам средно образование (Хаха дано да го взема) искам веднага да се изнеса от нас. С две думи ми трябва професия или работа, която да ми го позволи. Имаите в предвид, че ще бъда със средно така, че нямам голям избор. Всъшност имам но ще ми искат опит и в началото ще получавам минимална заплата, докато натрупам опит. Аз имам няколко идеи за работа но искам да чуя и друго мнение и съвет освен моето. "Има ли желание има и начин" пиша това за да няма коментари "Няма как да стане това! Веднага след, като си взел дипломата. Събери пари и тогава" И имам още един въпрос. Когато завърша ще почна курсове за книжка за автомобил. Но както казах аз ще работя и имали начин аз да си определя в колко часа да започва практиката и листовките? За да мога хем да работя хем да си взема книжката? Ако има значение да искам да изляза на квартира.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 49b15ffa36
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Трябва да завършиш средно образование поне, зависи в какво училище учиш- обикновена гимназия или професионална такава. Дано си избрал професионална и да си вземеш държавните изпити, за да получиш и свидетелство за професионална квалификация. Иначе не знам- курсове някакви, поразпитай. А за книжката не се притеснявай, теорията е само в началото, обикновено вечер, след работно време, май 2 пъти седмично, няма да ти пречи на работата. Кормуването е по график, ти си избираш кога. Хубаво си решил да си самостоятелен, инвестирай в себе си, в професия, жив и здрав, успех!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bfa5feb11f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Можеш да. Даже може като за начало да си станеш доставчик и да си джиткаш с колата.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1b1e6ff8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Браво, че си решил да поемеш по пътя на самостоятелността. Аз се изнесох от нашите на 18. Започнах да търся работа около 2-3 седмици преди абитурентския бал. Намерих зле платена работа в София (като не съм от София по рождение), но ми стигаше да се изнеса и го направих. Живях в една квартира с още един съквартирант и давах 130лв. за стая, което тогава (преди 10 години) си беше евтино. Така че желанието ти е възможно да бъде осъществено.

Шофьорските курсове обикновено са с фиксирани часове за теория, но практиката можеш да си избираш кога да е. Моите курсове имаха теория в събота и неделя, а практиката си я правех през обедната почивка, но понеже беше поне 2 астрономически часа казвах на шефа, че ще отсъствам малко повече, но ще остана до по-късно на работа, за да наваксам.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: fb92197298
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Почвам от зад напред - направи си книжката още преди да завършиш. Има възможност малко преди навършване на 18 г. , мисля на 17. 5 г. да почнеш курсове и да изкараш изпита, а книжката се взима 3 дни след навършване на пълнолетие..

Не пишеш подробности за себе си и живота си, но мога да ти разкажа за своя опит. Това, че ще работиш на минимална е глупаво очакване. Разбира се, че като млад човек, който е мотивиран и умее да издържа на натоварване ще взимаш много повече! Не пишеш и дали имаш професионална квалификация... Аз самата напуснах веднага почти след завършване на Средното. Книжката си бях взела преди това като платих с пари, които бабите искаха да ми дават за бала - отказах се от екскурзия и от бална рокля заради това, а отидох само в ресторанта. Имах около 100 лв. и с тях си взех билет за София. Останаха ми 80 лв., но ПРЕДВАРИТЕЛНО си бях уговорила работа с подслон и храна като камериерка. Работих в началото само в един хотел, но после питах и в съседство дали може да поема следобедната смяна или извънредно да ме викат. За 3 месеца бях поела 3 хотела, които бяха в близост един до друг. Работодателите нямат против стига да си вършиш работата. Изнесох се и на квартира. Не съм падала като доход под 1000-1500 лв. в този период, разбира се не съм работила 8 часа и 5 дни в седмицата само. Плаща се на изчистена стая, между другото. Има и мъже вече, защото работата не е лека, но за мъже повече се печели при поддръжка, като охрана и така нататък
Малко по малко видяха хората, че работя здраво и качествено, че 2-3 ПЪТИ по-бързо от колежките. Често собствениците на хотелите имат и други бизнеси, частни имоти. Първо почнах да чистя офиси пак техни, после частните им къщи, фитнеси и козметични студиа на жените им - разбира се за много повече пари от преди. Плаща се пак на свършена работа, а аз като работя бързо и съсредоточено без почивки и редовно си чистя съвестно ми вървеше работата. Буквално един фитнес първо го чистих за 4-6 часа, след 1 месец ми трябваха само 2. 5 часа! Качва ми се доходът съответно, защото имам време за още работа. Изкарвала съм си космически суми за времето - говоря за над 2000 лв. чисти, дори повече, защото са ме викали и за по-квалифицирана работа

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 7c7ab30157
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Пълнолетието дава много нова свобода, но и отговорности. Не е невъзможно излизането на квартира, но с това следват и сметките, които не са никак малко. И спрямо средната работна заплата в страната ще ти бъде трудно, освен, ако не си намериш и съквартиранти, с които да живееш. За шофьорският курс: часовете по кормуване или практиката я определяте ти и инструкторът ти, тоест, когато ви е удобно ходите да карате. А листовките си ги учите сами. Вътрешният изпит листовки се минава в офиса на фирмата и може в удобно време. За външните изпити теория и практика има точно зададени дати и часове, те не подлежат на уговорка и трябва да се съобразиш. Късмет и успехи!

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 76ede5d1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   'спрямо средната работна заплата в страната ще ти бъде трудно' - ми то масово по - старите набори работите на минимална до средна работна заплата, а сте и семейни с по 2 деца.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8001a514b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Благодаря за информацията, която ми дадохте до номер 5: Ами ще изляза с професия туризъм. Но не мисля за бъдеще да го работя така, че сейно нямам професионално образование а просто едно средно. Искам да си взема книжката за да, мога да имам по-голям обхват на транспорт. Смисъл дори да си намеря работа извън града ми да мога да си ходя без проблеми. А не да завися от други хора. Аз също мисля да си спестя парите от бала и със тях да си взема книжката, както няколко човека ми го предложиха, като вариант. Преди пълнолетие за, което им благодаря!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 2f3b2eb858
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Учих, правих проекти и излизах всеки ден, докато карах шофьорски курсове. Не е проблем. Хората си имат часове за теория, те са си определени от самата фирма, ти трябва да присъстваш на определен брой от тях. Когато теорията приключи казваш, че искаш да се явиш на листовки, минаваш вътрешния изпит за листовки, който си е в самата фирма, когато се разбереш с инструктора и/или някоя секретарка- отиваш, взимаш го и те записват на външен листовки. Той ще се падне най-рано след няколко дни, обикновено е след седмица-две, зависи кога ще има свободно място да се явиш. Този изпит вече си е в съответната институция, с определен час, в определен ден- не избираш ти кога. Във фирмата ти казват, кога има изпити, ти си освобождаваш него ден, явяваш се и веднага разбираш издържал ли си го не си ли го издържал. Междувременно с теорията и листовките ходиш на кормуване. То вече зависи от теб и от инструктора ти. С моя инструктор карахме всеки ден, беше много лесно да се общува с този човек и никога не съм имала проблеми с часовете. Някой инструктори са по-сложни, трябва да им звъниш по няколко пъти, за да уговорите час и прочие, но това са неща, които зависят от вас. Когато направиш 20 часа и си взел листовките, обикновено те забързват, за да приключиш курса и да не те мотаят още два месеца, заради някакви си 10 часа кормуване, които могат да бъдат взети и за 5, и за 10 и за 30 дни. Относително е, но часовете кормуване се определят от теб и от инстуктора ти, както и на двама ви е удобно. Когато наближиш края на часовете, пак по същия начин- казват ти кога има дати за изпит, назначаваш си някоя дата и се явяваш. Дори и да работиш, да учиш и прочие, курсовете могат да бъдат взети, стига наистина да имаш желание.

Когато навършиш 18, ти нямаш опит, млад си и в много фирми ще се пробват да те вземат за никакви пари, но не се притеснявай. Всеки започва първата си работа без да има стаж, но повечето хора рано или късно започват някаква работа. Естествено, ако имаш висше образование, имаш възможност да работиш за по-висока заплата и да се развиваш в професионален план. Всякакви курсове, умения и сертификати само ти дават преднина пред другите кандидати за същата длъжност, за която ти се бориш. Не можеш да се изнесеш без да имаш достатъчен доход. Изнасяйки се, ти започваш ново домакинство, първите 2-3 месеца са някакъв ад- плащаш сметки, купуваш много неща за домакинството, ходиш на работа, свикваш. Не е лесно и не ти препоръчвам да скачаш през глава- първо си намери работа и жилище, после предприемай мерки за изнасянето, добре ще е да си заделил някаква сума пари, каквато ти е възможна, от бала и от където можеш. Имаш възможност в 12 клас да си намриш почасова работа, стига да си навършил 18, ако още не си завършил 12 клас, почасовата работа са си някакви допълнителни пари, някакъв стаж и някакво начало. Не се притеснявай, че нямаш опит, никой не започва живота си с опит, това е от нещата, които човек трупа с времето. Никой не е казал, че ще работиш на минимална заплата, много зависи от това какви смени можеш да поемаш, каква длъжност ще започнеш, дали ще получаваш някакви бонуси и проценти, ако си късметлия е възможно да започнеш за напълно удовлетворяваща нуждите ти заплата.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8001a514b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Благодаря ти коментар 9! За изчерпателния отговор. Наясно съм какво ще стане като се изнеса от нас без пари. Мисля, че желанието ми, ще ми помогне да изкарам първата година и да си стискам парите до минимални разходи. Но това е друга тема. Иначе ако можех да вдигам и свалям тежки предмети стях да работя на стройтелен обект. Ама, с моето сърце най-много да направя някоя бела. Много приятели ходят на обекти и, като общ работник взимат 30лв но както и да е лек ден.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a3ff3b446d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Съжалявам, но не се стърпях. Мисля, че трябва да поработиш стабилно върху правописа си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker