Станах вегетарианка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Станах вегетарианка
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 1745 пъти
Здравейте! Аз съм на 15 и от няколко дни реших, че ще ставам вегетарианка. Не само заради любов към животните, но и заради самото месо пълно с химия. Баща ми го приема с насмешка, защото си мисли че не съм сериозна и ще се откажа, понеже почти винаги готвим месо и почти никога салати, плодове и др. (аз не съм съгласна). Аз обаче съм сериозна. Майка ми не го приема така, сърди ми се и търси начини да ме откаже. Говори ми как още се развивам и ми трябва месо. Аз обаче познавам момиче, което е колкото мен и не яде месо от няколко години и и няма нищо. Въпроса ми е дали ако спра месото ще ми стане нещо и защо майка ми се притеснява толкова от спирането на месото, а не от това че почти никога не ядем плодове и зеленчуци. "Месото е важно", а плодовете и зеленчуците не са ли??
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 15f773b229
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм пълен вегетарианец от 26 години. Нищо ми няма!
М47

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 43b45a7cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Здрасти, и майка ти, и ти имате право.
Много са важни зеленчуците, защото имат нужните за тялото баластни вещества, минерали и витамини. Особено зеленото зеле е богато на витамин К и така нататък.
Плодовете не са толкова важни, защото имат прекалено много захари, така че са надценени, но ако обичаш не вярвам вашите да не ти купуват плодове и зеленчуци.
Но това, че човекът яде зеленчуци не означава, че месото не е важно. За твое съжаление храносмилателната система на човека е храносмилателна система на хищник. Много е подобна на тази на кучето. Не случайно кучето е може би първото доместицирано животно от човека - било е в състояние да се храни с остатаци от човешката трапеза и подобно на човекът не е на 100% хищник каквито примерно са котките, които не могат да произвеждат дори Таурин и ослепяват на вегетарнианска диета.
Човекът за съжаление също не произвежда много голяма част от важните витамини. Да, в състояние сме да синтезираме витамин Д, отчасти витамин А от вегетариански източници, таурин и така нататък, НО не в количествата, които са необходими за мозъка и телата ни. Особено за жените е много трудно да си набавим нужното желязо заради месечната менструация, а после при бременност без месо и дори вътрешности като черен дроб е кажи-речи невъзможно да родим здраво дете без да платим сами със здравето си.
Освен това за разлика от другите примати, ние имаме да храним огромен мозак. Мозакът ни има капацитет, който е толкова колкото целият интернет в 1. Тоест мозакът ти е мозак на най-големият хищник на Земята. Най-интелигентните животни навън сме хищниците, защото такива мозъци не се хранят с трева просто.
Който е бил на веганска/вегетарианска диета е още по дърветата или в Зоологическата градина.
Дай обаче на една горила месо и гледай какво става! Винаги ще предпочете парче месо пред бананчето.

Намерени са останки на древни Хомо Сапиенс и не си мисли, че си много по-различна от тях. Днешната популация на Европа сме наследници на номади от Карпатите, хранили се с месо и млечни продукти. Затова и за разлика от азиатците понасяме млечните продукти. Няма в историята цивилизация от вегетарианци.
Намерени са действително кости на хора, които са били предимно на веганска диета в днешна Испания, но те са били принудени от условията за това и не са успяли да се размножат и да създадат цивилизация, а са изчезнали.
Не можеш да си набавиш и много важни амино киселини, БЕЛТЪЧИНИ. Соята е 90% ГМО и това не са пълноценни белтъчини, а са естрогеноподобни и ще ти разбият и цикъла.
Да, определено ако станеш вегетарианка няма още утре да се разболееш. Може сравнително дълго едно младо тяло да се справи с такава диета, защото си синтезираш каквото ти трябва общо взето и дефицитите по-трудно ще дойдат от при веганите като ядеш яйца, риба и млечни продукти да кажем, но ще дойдат особено след като си жена. Особено желязо няма от къде да си набавиш просто, витамин А също (ослепява се и се раждат психически недоразвити деца). Ще забавиш и спреш растежа си освен това поради възрастта ти.
И още - не знам откъде ти хрумна, че месото у нас е било бъкано с „химии“, но това не е така. В целия ЕС са забранени хормоните в животновъдството. Има понякога злоупотреба само с антибиотици, но това се случва в индустриализираните ферми на Запад, каквито у нас нямаме.
Единственият грях в животновъдството е, че хранят кравите с фураж вместо с трева и също дават соя на прасетата, но за теб това не би следвало да е проблем, тъй като самата ти искаш да се храниш с пшеница и соя както почваш.
По принцип обаче действително няма да се разболееш на вегетарианска диета, поне не сега. Ще минат години, за да усетиш проблемите, но може би ще е прекалено късно за теб и ще си разбила много органи, кости, зъби и ще страдаш от нощна слепота и така нататък. Също ще напълнееш и то подкожни мазнинки, защото ще си принудена да се храниш с пшеница, царевица, ГМО соя и ще набиваш сладко. Аз не познавам слаб вегетарианец, освен едно момиче, но тя не яде и хляб, затова пък излежда като призрак и не може да забременее, а вече е на 37 г., но тя и без това не иска да има деца, така че не ѝ е проблем.

Най-упоритите жени-вегетарианки/веганки раждат деца с понижена интелигентност заради липсите в диетата си.
Общо взето 3 години трябват на ВЕГАН да си разбие организма и то ако приема много хранителни добавки. При тях разпадането е сравнително лесно, защото им липсват важни аминокиселини. Не е ново за човечеството, защото в индианските резервати са държали индианците на диета от царевица и хората са умирали за 6 месеца заради липса на аминокиселини и забележи - дори дебели са били и не са гладували.
При вегетарианците много години може да се живее без видими последици, дори мъжете могат да се измъкнат сравнително добре и безнаказано, особено ако яде човек много яйца, млечни продукти, РИБА, морски дарове, но при жените заради дефицита на желязо и бременностите разпадането става много по-бързо.
И още едно да ти е ясно - само човекът е толкова глупаво същество да се бори срещу природата си.
Не само се правим болни като ядем преработени храни и култивирани храни, но разболяваме и животните си. Вече има кучета и котки болни от диабет, от рак и кравите не ги храним с трева, а с фуражи и също страдат.
Няма същерво, което човекът да храни и да не се е разболяло. Най-вече нас самите си разболяваме с глупостите си.

Какво трябва да ядем е въпросът?
Мисли какво са яли траките, прабългарите и предците ти - ей това яж и ти. Яли са месо, ВЪТРЕШНОСТИ, пили са конско мляко дори, правили са кисело мляко и сирене, яли са корени и други диви зеленчуци каквито са намирали и плодове АКО НАМЕРЯТ в сезона, яли са яйца също. Особено прабългарите, чиито гени се оказа, че носим на 30% са били номади и са се хранили предимно с месо. Траките също са били животновъди. Прави си сметката кой вегетарианец е оцелял примерно зимата. И още да ти е ясно, че култивирани зеленчуци като домати, краставици и ко. имаме от 50 г. и по-малко дори, да не говорим за цитрусови и други плодове. Не сме направени просто за вегетарианска диета. Може би след 200 000 години ако твоят вид се наложи, размножи и доминира, ще се промени и храносмилателната система, но е малко вероятно, защото за разлика от месоядните хора, ти ще си по-слабо плодовита и ще раждаш деца с по-ниска интелигентност, също ще сте по-ниски като височина.
Такова спадане във височината и то рязко е имало преди 10 000 години, когато човекът е култивирал пшеницата и от общество на събирачи и ловци сме се превърнали в общество на земеделци (селскостопанска революция). Определено това ни е позволило да сме независими и да се размножим като хлебарки, да създадем цивилизации като тази в Египет, но си плащаме цена - диабет, сърдечно-съдови заболявания и височината на населението е паднала с 30-40 см. в сравнение с височината на древните хора. По нашите земи са живяли примерно 2 метра „великани“, а днес сме средно 170 см. високи и то сме порастнали все пак заради по-добрата храна в последните години.
Замисли се кои нации навън са най-високите и с какво се хранят? Жокер - в Северна Европа не се раждат особено много жито, плодове, зеленчуци. Имат само разни видове боровинки лятото, но се хранят с месо, с РИБА, морски дарове, с вътрешности и са 2 метра хора. Кой е най-нисък - паста италианците, оризовите кирайци. Кой е най-нисък и ДЕБЕЛ - мексиканците, които се хранят с царевица.
Българите също сме ниска нация, защото сме хлебари - ядем хляб, вредни мазнини като слънчогледовото олио, консумираме алкохол. По консумация на месо сме на последно място в Европа. Ядем към 35 кг. на човек годишно, а немците ядат 80 кг. Немците живеят над 15 г. по-дълго от нас, а се тровят с много сладко отгоре на всичко. Изобщо няма да правя сравнение със северните народи...Така че ако умираме по-бързо от другите то не е заради консумацията на месо, щом тези хора ядат двойно повече от нас.

Яж си марулята, но последиците ще са не толкова за теб, колкото за деца и внуци - особено ако заченеш един ден момиче, защото неговите яйцеклетки ще се образуват в отробата на жена с дефицити на желязо и аминокиселини, на витамин А (важен за интелекта). Яж си веганско/вегетарианско и ще събираш внуците си от дърветата.
Ако искаш да видиш колко „интелигентен“ става Хомо Сапиенс на диета от ориз и жито отиди като доброволка в Африка - същият вид бозайници са, но заради проблеми в храненето са с много по-нисък интелект. ДОКАЗАНО е това - с 30% им е спаднал интелекта на някои хора там. Хората се избиват за ресурси и храна, ти се глезиш. Проблем на високо ниво с две думи. Лудостта на пренаситеното общество. Преди 200 години дори такива като теб нямаше и 1 зима да могат да оцелеят. Такива плодове и зеленчуци щях да те „гонят“ като няма Супермаркет да си накупиш, че бедна ти е фантазията. Щеше да намиташ сланина и дори мозъци, езици, уши и щеше да си щастлива и през ум нямаше да ти минават глупости като сега..

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 36546da879
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ами, честно казано, днешното месо, наистина не е месо. Да не говорим за така нареченото месно лепило, чрез което лепят някакви остатъчни меса и след някакви там различни обработки-излиза пържола. И не можеш да го познаеш, че е остатъчно месо, залепено и приготвено с месно лепило и оформено като пържола и т. н.
Тъй че, вярно си е че месото е по-вредно от зеленчуци и плодове в днешно време. Но и наистина не е и много хубав факта, че много рядко ядете плодове и зеленчуци.
А за вегетарианството- започни го, виж как е и сама ще си прецениш с времето дали да го продължаваш или не. :)

Момче-25

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f0c1ff67b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не прочетох целия втори коментар, а и нямам особено желание, срещайки изрази като "яж си марулята" ; "нямаше да ти минават глупости сега" ; ако не ядеш месо ще се разболееш? :D А болестите на сърцето и дебелото черво, което носи то? Интересно как хората намират начин да оправдаят собствената си простотия по интересни начини!

До автора : Успех в начинанието - подкрепям! Бидейки на 15г. обаче, със сигурност все още разчиташ на родителите си за прехраната си и на моменти може и да ти е трудно да намираш друга храна вкъщи. Там идва и проблемът с парите. Едно е да си вегетарианец на 15г. , друго е да си самостоятелен на 30г.... Често ще се налага да поглеждаш към магазина, щом вашите не приемат това на сериозно. Все пак - когато има достатъчно желание, има и успех.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 33e396018a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторке, проблемът при теб е не яденето на меса, а липсата на плодове и зеленчуци. Вие всъщност какво ядете у вас? Плодовете и зеленчуците трябва да представляват едно 70% от храната ти за деня. С какво ги замествате, ако мога да попитам? При тази диета, ти наистина ще си съсипеш здравето на много млада възраст. Сега си все още само на 15г и организма ти е млад и силен, но след 10-15г всички последици ще са на лице. Яденето на месо е по-малката злина сравнено с яденето на тестени изделия, захар, млечни продукти и полуфабрикати. По добре да ядеш месо, но не и тези неща. Така че, прочети малко повече за здравословното хранене преди да промениш режима си. ще се изненадаш колко неща не знаеш или си имала грешна представа.

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 8a8b1c0e9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз съм на 18 години и съм вегетарианка от една година. По-добре не съм се чувствала никога! В същата ситуация съм с родителите, но просто трябва да приемеш че те са израстнали с различни виждания. Целта като станеш вегетарианка е да замениш месото с повече зеленчуци, хляб, ядки, а не просто да го спреш. Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 27b8600b05
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да, майка ти е права. Опасно е за теб, защото си необразована по въпроса. ЧЕТИ момиче! Месото е изключително важна част, но не и незаменима. Ако почетеш маааааалко по въпроса ще си набавиш необходимата информация какво да ядеш за да си набавяш необходимите за организма вещества.

И баща ти също е прав. Ще се инатиш една-две седмици и ще си проядеш месо. Като ти се надуе коремът, защото се тъпчеш с хляб, ориз, картофи, боб и т. н. (защото не си заек и трябва все с нещо да се нахраниш), качиш 2-3кг и няма да ти е толкова жал за прасенцата.

Подкрепям почти изцяло коментар номер 2. Само че аз не съм толкова краен относно вегетарианците и веганите. Да, щом ви е жал недейте да ядете животински продукти, но го правете разумно!!! Не се поболявай момиче! На 15 години си ако решиш да спираш месото без да се поинтересуваш с какво да го замениш, несъмнено номер 2 ще се окаже прав за бъдещето ти.

Месото било пълно с химия. Да, така е. Но защо си мислиш, че краставиците и доматите не са? Село имаш ли? Можеш ли да сравняваш доматите на баба си с тези от магазина? Не се ли чудиш как така растат тези домати с абсолютно еднаква форма и има по 5-10 грама разлика между един и друг домат? На мен лично ми приличат на пластмаса. Същото важи и за всички останали зеленчуци в магазина. Ако искаш нещо без химия запретваш ръкави и отиваш на село. Копаеш си градинката от пролет до есен, а за зимата събираш в буркани. Ето така вече ще можеш да се отървеш от химията. Иначе просто нямаш шанс.

ПП: Извинявай, но уж си на 15 години, а звучиш като 4 годишно детенце, което тропа с крак. Моля те, действай малко по-адекватно.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 32157a255e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз станах вегетарианец с ябълкова диета, е от 90 кила сланина станах слаб, но сега съм толкова слаб че се чудя как да кача и дори ям боклуци отново само и само с надеждата да кача. 183 см, а 70 кила!!! Почти анорексик, да не говорим, че имам отражение и на надбъбречните жлези - ако не пия достатъчно вода или не ям достатъчно въглехидрати ми става лошо.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 43b45a7cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   н 8, ние пък отслабнахме на Палео диета и начин на хранене - тоест чрез ядене на предимно месо и зеленчуци. Когато човек се откаже от чипс, сладко и боклуци, си отслабва. Ако искаш да напълнееш, яж картофи, хляб и ориз и ще напълнееш много бързо.

н 7, не съм крайна по отношение на вегани и вегетарианци - те просто не искат да се хранят според природата на вида ни, но не могат да променат телата си, след като веднъж са родени Хомо Сапиенс.

Някой спомена горе, че имало слепено месо. Не е вярно. Има слепени колбаси от отпадаци от месо, а за лепило се ползва така обичаната от вегани и вегетарианци ГМО соя.
Истинското месо не съдържа „химия“. Има у нас начин да си го набавиш примерно от познати на село или от малките месарнички, които сами колят животни от малки селски ферми дори по поръчка. Можеш да си поръчаш половин прасе или агне и да си го замръзиш и така нататък.
Не са бъкани толкова с химия и зеленчуците от пазара дори да не са органични. Поне в ЕС са забранени най-отровните пестициди и всички изкуствени торове, но ВНИМАНИЕ - не е забранено да се внасят зеленчуци и плодове от Турция, които са пръскани с тези отрови. През комунизма бяха много по-отровни купешките зеленчуци и плодове, защото и с изкуствени торове се тореше, и с най-големите отрови се пръскаше, забранени на запад от 30 години вече.
Най-добре е също от село да си купи човек плодове и зеленчуци, също яйца и млечни продукти. Ползват и там МАЛКО пестициди срещу вредители, но ще е действително МАЛКО.
Изкуствена тор не се ползва, защото не се продава - забранена е. Малко хора го знаят това, но в цяла Европа специално торовете са много ограничени заради замърсяване на водите и дори естествена тор се употребява много пестеливо (нитрати! )

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f044a9e452
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Вегетарианството е особенно врежно за нераждали момичета,
в растенията поради липса на движение се синтезират само 12 от неодходимите ни 20 градивни амино киселини. Това съчетано с неприемането на животински мазнини в период до 10 години компрометира четерите кръвно-органни бариерни менбрани, там навлизат имунни клетки убийци и започват да разрущават собствените ви органи, получавате АВТО ИМУННО ЗАБОЛЯВАНЕ, породено от неконсумирането на месо, втълпявано от човеконенавистници

М53

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 43b45a7cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   М 53, мога само да допълня, че ако не беше тази тъпотия днес Стив Джобс щеше да е жив. Преди да стане първо вегетарианец, после веган е бил съвсем нормален, симпатичен мъж. Гледайте негови снимки от 80те и началото на 90те. С експериментите си си докара накрая рак на червата и пак заради приумици не иска да се лекува с химиотерапия, а ракът му е хванат в лечим стадии, но избира веганството и хомеопатията. В края на живота си се подлага и на лечение, и се храни, но след дъжд качулка

Човекът може един ден да стане тревопасен, но ще ни трябват около 200 000 години еволюция и то при положение, че тревопасните успеят да се наложат като по-здрави и по-устоичиви, което няма как да стане. Отидете в зоопарка в отдела за Примати - там са завършили тревопасните примати и не откриваме топлата вода, но забележете - по-интелигентните маймуни като Орангутан и Шимпанзе ако намерят месо няма да погледнат банан. Не че банан е храна за примати - в Лондонската зоологическа градина всички Орангутани са с диабет заради бананите и банани не им се дават повече. Дори сърничките ядат месо ако намерят труп на животно в гората.

Авторке, имала си късмет да се родиш като Хомо Сапиенс с мозък, достатачен, за да мислиш. ИЗПОЛЗВАЙ ГО, за Бога и не се бори с природата.
Хората иначе вече разболяхме и домашните животни. Не храним кравите с трева и сено (ЕСТЕСТВЕНАТА ИМ ДИЕТА), а с трици и фуражи и съответно млякото им не съдържа вече Омега 3 мазнини и изобщо полезни мазнини, а добичетата страдат от най-различни болести и трябва да се тъпчат с антибиоци.
Кучетата и котките си направихме диабетици, защото решихме, че можем да храним хищници с ориз и пшеница, картофи и соя (вижте съдържанието на котешка и кучешка храна).
Едни родители пък решили да правят бебето си... веган.
Други сложили сина си на диета, измислена от тях, защото детето е имало хранителни алергии и... ослепява детето ТРАЙНО заради липса на витамин А и това е първият описан случай на трайна слепота заради недохранване.

Ало, събудете се. В Африка има хора, които биха продали майка си за парче месо, вие се глезите.
Имате късмета да се родите в 50-тата страна в света по богатство и ви налягат вече „проблемите“ на развитите държави. Баба ви никога не би се питала дали да изяде дадено парче месо или не, а сама е колила кокошки и е изтърбушвала цели овце, а предците ни са пили конско мляко. Не може за 2 поколение да еволюирате в нов вегетариански или вегански вид и нямате 5 стомаха като кравите, защото някои вегани твърдят, че биковете били много мускулести само на трева. Като ви поникнат 5 стомаха и станете преживни животни, почвайте да пасете, но най-интелигентните животни в света са хищниците. Аз предпочитам да съм човек пред крава или прасе. Изборът е ваш, а моята котка не яде пшеница, а мишки и цели гълъби

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e295115d77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Историята е малко стара, но ще споделя и моето мнение. Аз съм на 12 години, също съм вегетарианка, но от любов към животните. Имах проблеми с нашите, като теб, но просто не се оставяй и те ще свикнат с това. Не могат да ти нарегдат какво да ядеш!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker