Животът на село - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Животът на село
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1715 пъти
Първо искам да знаете, че по никакъв начин не искам да обидя който и да било. Просто някои неща са ми странни и искам да видя различната гледна точка.
Аз съм тийнейджърка, няма да споменавам възрастта си, и съм от София. От известно време се замислям как живеят хората на село. Странни са ми някои неща. Например защо хората, които живеят на село се трудят толкова много, според мен дори излишно. Те работят всеки ден до старини. Всеки ден стават рано и се грижат за животните си, копаят, готвят, преработват земя, ринат и много други неща. И за тях те са много важни, дори по-важни от това да имат хубава работа и кариера. За мен е странно. Друго нещо, което също не разбирам е защо купуват животни, гледат ги с месеци, полагат толкова много усилия и само за да ги заколят накрая. Тези хора изобщо не си ценят времето. Не е ли по-лесно когато ти се дояде даденото животно просто да отидеш и да си го купиш или да го ядеш в ресторант. За мен е неразбираемо да ставаш рано в продължение на година, да му чистиш, храниш, изкарваш навън, след това да го прибираш, да го поиш... Това са много усилия и пилеене на време. А това е само за едно животно, но тези хора освен тази работа имат още 100 на ден, свързани с чистене, готвене, поливане, обработване, приготвяне на зимнина и много други. Не знам каква логика има във всичкия този труд и пилеене на време. Това е моята гледна точка.


Още веднъж казвам, че не искам по никакъв начин да обидя някой. Не казвам, че има нещо лошо в тези хора и житието им. Просто има някои неща, които според мен са излишни и искам да разбера гледната точка на тези хора. Тази тема в никакъв случай не е написана с цел да обиди някой, просто ми е интересна и искам да науча повече за това.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: fbbbd6a20c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Миличка, а замисли ли се от къде идват месото, млякото, яйцата и т.н., които купуваш от магазина? Ако не са тези селяни, които да отглеждат животните ни месо, ни мляко ни яйца ще видиш. Така, че както ти ходиш на работа от 9 до 17, така те гледат животни. Да не говорим, че по селата има много пенсионери с минималната пенсия и за тях нова е единствения начин да ядат нещо различно от хляб и кисело мляко. Работят не защото им е кеф, а за да имат зеленчуци, месо и мляко на масата си, защото иначе нямат пари да си ги купят от магазина. А и не на последно място много от тези хора имат роднини в града и им помагат като им пращат храна от село. Пък и храната от градината на някоя баба е много по-вкусна от храната произведена в някое фабрика, кравеферма, птицеферма и т.н. където използват много химия за да станат зеленчуците огромни, а прасетата бързо да наддадат на килограми. Е, да стават, ама се губи вкуса и полезните свойства на храната. Така, че да имаш такава баба и такъв дядо на село, които имат градинка, козички и прасе си е направо лукс! Да, вярно трудно е, ама си струва. Иначе ще ядеш "дървени" домати внос от някъде си, китайски чесън без вкус, канадски бройлери натъпкани с хормони всякакви такива неща при това продавани доста скъпо в супермаркета.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a6eb8c47a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   А софиянците не е ли по-лесно да си купуват направо храна от магазина, защо им е да си губят времето с работа? Ти питаш същото, но за селяните. Ако си намерила начин да имаш храна, без да работиш, с радост хората ще се възползват от съвета ти.

Съдейки по елементарните въпроси, които задаваш, никога не си работила и не знаеш на какво се подлагат хората за единия хляб. Ако не знаеш храната на масата, която ти ядеш, идва вследствие от труд, а не расте по дърветата. Дори и да я купиш, нали пак трябва да си работил за тези пари.

По твоята логика в София защо работят? Разликата е, че в София има работа, а на село няма фирми и хората си работят направо за себе си, гледайки животни и градина. Да не си мислиш, че хората в София не работят по много? Всеки ден стават в ранни зори и се връщат късно вечер. Според теб те защо си губят времето да го правят?

Дали ще работиш за пари,с които ще си купуваш храна, или ще работиш, направо за да си я произвеждаш сам, каква е разликата? Да, на село може и малко повече да се работи, но като стандарта е по-нисък какво да правят хората, освен да компенсират с повече работа? Иначе трябва гладни да стоят.

Вероятно си още малка и не си работила, за да знаеш, че хляб не се изкарва лесно. Сега тати носи,мама меси и си мислиш, че храната е даденост и идва без много много да си даваш зор, ама не е точно така.

На село и професия да имаш, няма къде да я работиш. Трябва да отидеш в града или в чужбина, но не всеки иска да е поредния, който се трепе в чужбина или София, защото и там не е лесно, а и си далеч от дома. А и не всеки има капацитет за печеливша професия.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e872ffd552
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Знаеш ли заради хора с подобно мислене на твоето за това масово ядем гръцки, турски и т.н. Плодове, зеленчуци и друг вид храна пълнени с химия , ГМО .
Аз живея на село и гледам животни не знам дали си чувала израза "от домашното по-хубаво няма" но съм сигурна, че ти не си опитвала домашно месо... моето село е на около 2 часа от София има 3 ферми и понеже във селата всички се познават и си говорят (нещо което също е противоположна черта в столицата, където голяма част от хората не познават дори съседите си) та и тримата собственици са ми споделяли че софиянци се избиват за наденици, кашкавал, сирене и др от тях защото имат съвсем различен вкус от тези в супермаркета или "био" магазините ... Някой хора просто обичат животните и За това ги гледат други ги успокоява да вършат градинска работа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 57ee40382f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Аз пък съм на 18. Израснал съм в село до 14г бях там. Всеки месец ходих в големия град, който беше на 60км, а по-малък град имаше на 20км, който не предсталяваше голям интерес за мен.. Когато ходих в големият град много се кефих. Готино ми беше, различна обстановка, различни хора, дори и въздухът... За разлика от повечето хора живеещи в село (може някой да се обиди от селяни) имахме възможност и си закупихме жилище в големия град. Там учих от 9 до 12 клас. Сега работя в града, уча като студент. Вярваш ли ми, че мамка му... чакам петък да се прибера на село, на чист въздух, на спокойствие... Супер е! За съжаление няма да разбереш коментара ми, СИГУРЕН СЪМ! Със здраве и оценете това което имате :)

- DJ

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c48fcc9621
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Това са велики хора. Тези, които си живеят там където им е мястото и са си царе в огромни къщи и дворове, на чист въздух развиващи земите ни.
А не като нас тука в София да живеем в панелки с по две стаички и баня в която няма място да се наведеш, за да си избършеш г*за и някакви селяндури да ти блъскат по цял ден и по цяла нощ.
И да ти кажа 90% от хората тук работят нисък клас работа по цял ден за никакви пари, така че не бързайте да ни хвалите толкова и да идвате тука да правите мърсотия. Стойте си по родните места защото и тука не е добре. Не мога да разбера хората които идвад от селата в София, за да живеят като кучета и да преспиват по дискотеките и после да муфтят техните за парички и продукти. А през деня само спите. Това живот ли е за вас. Само на кифлите им е добре тука, че има кой да ги е*е без техните да им правят забележка и понеже има повече хора не всички знаят какво са правили в дискотеките и зад гаражите.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 68f28dba2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Хората може да хвърлят много труд докато отгледат зеленчуците и животните си, но поне знаят, че ядат чиста храна, а не безвкусна и пълна с ГМО от магазина момиченце! Ама ти с повърхностната си главичка няма как да го разбереш като не виждаш по - далеч от носа си! Второ малката, децата от провинцията изживяват пълноценно детството си, а не ровят по цял ден в телефончето си като теб И трето понякога тези деца са много по - пробивни и амбициозни от гражданчетата и нищо чудно утре някое от тях да бъде предпочетено пред теб като кандидат за работно място!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 00ae1bd5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   номера 1, 2, 3, а вие замисляте ли се, че авторката не е избрала да живее, да израсне в София, а Родителите ѝ са тези, които така са избрали и решили и също така те са хората, които са ѝ формира мисленето къде директно, къде индирекно.

Много е лесно да се перят така изречения на някой подрастващ.. Защо не ги обяснявате тези неща на разни 40-50 годишни турбо-граждани - пред тях сигурно само мълчите и се усмихвате и се опитвате да им се харесате и да им спечелите одобението... - ей това поведение на маса хора адски ме дразни.

Иначе на мен ми харесва и в града и на село. И двете места си имат своите позитиви.

с номер5 съм много съгласна, че е супер гадно в панелка. Не съм живяла в панелка, но съм била на гости преди години и беше ужасно изживяване.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a6eb8c47a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, никой не е казал, че сама си е избрала София. Но е факт, че мисленето и е твърде ограничено. Защо хората работели? Ами елементарно - за да има какво да ядат. Кое му е чудното?

А това с 40-50 годишните какво общо имаше? И от къде въобще го измисли?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a6eb8c47a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Защо не купували от мазазина? Ами за да купят от магазина, трябват пари, а за да имаш пари трябва да работиш за някого. А на село няма за кого.

Остават вариантите сам да си произвеждаш храната, да отидеш в града, да отидеш в чужбина. Ако отидат в чужбина, ги плюят, че не стоят тук да оправят нещата, ами бягат. Ако отидат в града, ги плюете, че пълнили града със селяни. Ако работят за себе си, пък ги плюете, че гледали животни.

Ами то остана само един вариант - да спрат да ядат. Може би само тогава ще са доволни всички.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c48fcc9621
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Абе не ги мислете селяните. Има си милионери на село. С тракторчето, работа два сезона, после събиране на парички, вакация и тн.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0905be2250
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   от9: 10, очаква се сами да си направите извода защо мисленето ѝ е такова (макар, че вече казах, ето пак подсказка - родителите ѝ). Но също така на сте и вие хората, които да си позволявате да ѝ държите поучителен тон. Нищо, че е малка.. и точно в тази връзка - не се прави, че не схващаш какво общо има 'това с 40-50 годишните' (турбо-граждани), изказала съм се съвсем ясно ;-) -похвата ти тип 'какво общо имаше' не минава.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 50f2d9e228
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   13, ами аз наистина не схващам какво имаш предвид. За първи път чета думата "турбо-граждани", ако въобще има такава дума. Може би ме бъркаш с някой друг типаж от твоите обобщителни представи за хората.

Най обичам хора, които не ме познават, по форумите да ми правят някакви предположения за мен, че и да говорят с недомлъвки, като си мислят, че са много оргиинални така.

Ами не, не си, даже напротив - тесногръд/а си да слагаш някой в някава си твоя рамка, без да си го виждал/а дори.

Като ще използваш измислени думи, поне обяснявай какво означават.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0905be2250
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   И какво предположение съм направила за теб? И не се стремя да съм оригинална, сори' ако така ти звуча на теб.
Просто изказвам възмущение към отношението, което имате към това момиче. Защо си мислиш, че всичко все около теб се върти?
Всъщност ти си този, които са прави на интересен.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 50f2d9e228
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   До 15 - отношението на авторката също не е много добро към тези хора. Не знам кой е виновен - дали тя или родителите и, но е така.

Не си ценяли времето, защо не купували от магазина. Ами де да знам, сигурно защото нямат работа и пари, а все пак трябва да се яде нещо. Това е малко обидно, защото има хора, които не могат да си позволят примерно да учат, не могат да си позволят дори да отидат в града, да си наемат квартира и да работят там, а трябва все пак да оцеляват някак. Много несъобразително и неуважително изказване от нейна страна.

Тя не се е научила да уважава най-важното - хляба, прехраната на хората. За това и толкова хора и скочиха малко. Всеки иска да търка бюрото за 2000 лв, но не всеки е имал този шанс. И аз го търкам, ако става въпрос, но по принцип.

За предположението имам предвид, че казваш за някои хора са се усмихвали пред някакви си турбо-граждани или каквито там ги нарече и си мълчали пред тях и някакви такива. Това наистина не го разбрах. Кой пред кого се усмихва и мълчи и най-вече въобще защо реши, че някой пред някого се усмихва и мълчи? И всичко това с някакъв назидателен тон, а обвиняваш хората, че били назидателни. Няма значение - и без това вече изгубих интерес.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f4c29cb295
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Ще ти обясня като на тийнеджърка. Хората се трудят защото не им достигат пари. Няма как да направят кариера, или да имат хубава работа, защото повечето не са учили достатъчно. Дори онези от тях които имат хубава работа целта им е да изкарат повече пари над заплатата си. Но повечето са пенсионери на които не им достига пенсията и си помагат финансово чрез отглеждане на храна.
Има няколко причини да купят и отгледат животно с цел да го заколят. 1 причина е че така излиза по евтино, ако си имат ниви и отглеждат фураж по ефективно е за тях да си отгледат с него прасе, коза, овца от колкото да го продадат. 2 причина е чистата био продукция, ако си го купят ще е омесено с химия, ако си го произведът гаранция няма да има нежелани от тях препарати. Има разбира се и други причини на някой хора дори им прави удоволствие да си гледат домати или козички хем имат занимание, хем има на кого да говорят, хем гордост че се занимават с нещо полезно и т.н.
За съжаление на този свят няма достатъчно хубава и достатъчно доходна работа за всички. А в промишленото производство на плодове зеленчуци и меса е навлязла доста химия и ГМО.
Тази година напролет през април се разхождах по селата в радиус 80 км около града, търсих си агне от пасищно отглеждана овца, бях готов да платя повече пари, обаче няма, не намерих. Всички агнета на стадата по поляните бяха запазени още от началото на март, имаше агнета само в местата където овцете се отглеждат на ясла с химикали в храната, принудих се купих такова агне и съжалявам месото му има дъх на химия. Макар че за теб като дете отгледано в града с купешко месо, може би не би ти харесало месото отгледано на пасище. Както на доста хора които са яли само купешко мляко и сирене не им харесва вкуса на домашното, защото е пълномаслено и няма специфичния вкус на химични препарати. Може би дори не разбираш репликата "дървен домат", защото само такива си яла.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 08706d6d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Хахахаха!
Абе, момиче, ти откъде мислиш че се появява месото по магазините и в ресторантите, от небето ли пада!?
Ти да не си на 5, че задаваш такива въпроси!?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: fdffec3051
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Подкрепям номер 3 и номер 17-имам една леля от Трявна, съпругът й гледа животни на село, като ни дойде на гости ще донесе някой и друг буркан с овче или някакво друго месо, някой и друг суджук-и дума не може да става за сравнение за това в магазините-разбира, се, че домашното е най-доброто, ако мога, бих живял на село! Това не е губене на време, както авторката се изрази, а инвестиция в здравословен начин на живот-без хормони, бои, Е-та, а и всичко е под контрола на домакините! Да гледаш животни и зеленчуци на село-ти си винаги във връзка с природата, не си затворен цял ден в някаква канцелария, а си на чист въздух и тишина, вярно, няма кой да те хока постоянно, но преди всичко си и дисциплиниран човек-никаква телевизия до късно, да не говорим за интернет-лягане и ставане в строго определен час, обслужване на животните по цял ден, ходене по бостани, ниви и прочие! Това го знам от "Мис Пепеляшка"!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: da61b73410
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   От голям град си. Донякъде е обяснимо. Но животът им е спокоен и постоянно са сред природата - при тях няма трафик, бързане и стрес, затова си мислиш, че не си ценят времето - те обаче просто не са припряни! Освен това от селото, както са споменали коментаторите горе, а те са напълно прави, идват месото, млякото, яйцата и много други! А и е приятно да се грижиш за животно - така никога няма да ти е неприятно, че си нямаш куче вкъщи. И аз съм от голям град - много голям, но обожавам да ходя на село при баба и дядо! Помагам им и е забавно! Надявам се да съм помогнала!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 22e340cd08
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

21.   Проблемът на авторката е в ценностите - да ненавижда труда и да цени консумеризма. Главната линия на тези "ценности" е егоизмът - да мислиш само за себе си, личното си време, личния си фейсбук профил и т.н. Същият път води към самотничество, липса на пълноценни отношения с другите хора, неспособност за създаване на семейство и възпроизвеждане. Авторке, хората, които работят на село, не работят за личното си спокойствие и личното си време, а за семействата си, за близките си, дори заради растенията и животинките си, които обичат. Не виждам нищо добро в това, което си научена - да си взимаш на готово и да чакааш на готово.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f127f3d997
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   ХАха, аз обожавам да прекарвам време на село, когато съм свободна, след време дори мисля за постоянно да се преместя там. Но не с цел да сявам и гледам животни, а да се ширя на широко в къща и да съм на тишина от градските шумове и миризмата на гнусните съседски манджи.
Да, аз съм егоистка и винаги поставям себе си на преден план. Поне съм искрена обаче, за разлика от други хора.
Иначе да, авторката наистина не разсъждава правилно, но едни двама души, които се преполога, че не са били егоисти, това по логиката на 21, са се обвързали с идеята да създадат семейство, поколение и да си имат детенце, да си го отглеждат и възпитават. Тази авторка е това детенце - плода на двама 'неегоистични души, защото са станали семейни', това по логиката на 21. Близко е до акъла на всеки възрастен, че нейните 'неегоистични' родители, нали защото са семейни хора, размножили са се, създали са поколение, пак да затретя 'желязната' логика на 21, та тези родители се басирам, че многократно са подхвърляли в нейно присъствие: 'еее, че кво да се занимава човек да сява, да гледа животни, като днеска всичко има по магазина' и нормално детето им да попива това мнение, на тези хора-неегоисти, неегоисти, щото са създали поколение.. да припомня пак за 'логиката' на 21 (да много го повторих това за 21, но просто такива изказвания като на 21 силно не ги одобрявам. Ей 21, ако авторката беше момченце пак ли щеше да ѝ надуднеш за размножаване и поколение? Щеше ли изобщо да ти дойде на акъла? )

Иначе сега малко по - сериозно -не мисля, че авторката отхвърля идеята за каквато и да била работа изобщо. Много я очерниха някои. Всеки работи това, към което се е ориентирал.
Ако всички почнем сами да си гледаме домати, краставици и животни, ами от какво ще печелят хора като номер3. Аз от село си купувам от една баба мляко и си го варя и подквасвам. Ако не съм аз и другите ѝ егоистични като Мен клиенти, ами как ще си докарва парици жената? Само на пенсията ще трябва да разчита, а знаете какви са бг пенсиите. Замислете се...

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4d38609a22
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   № 22, децата се правят от мъж и жена, не може само от едното. Така че казаното по-горе важи и за мъжете. Да. Каква злоба и безсилие се лее от редовете, които така и не успях да прочета докрай...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 13a72c5be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Да, разбира се, че няма да прочетеш докрай, защото така ти изнася.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker