Молба за издръжка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Молба за издръжка
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1073 пъти
Здравейте! Имам въпрос. Тъй като ме приеха студентка в София, а живея в друг голям град на другия край на страната, съответно ще бъда на общежитие. Майка ми цял живот ме издържа, нищо че с баща ми не са разделени и живеят заедно, той категорично отказва да дава пари за мен, друго изречение от неговата уста, освен "Нямам пари" за близо 20 години не съм чула. Както и сега заяви на майка ми, че нямал пари и само тя щяла да ме издържа 5, 5 години в София. Дори се е случвало майка ми да забрави да ми даде пари за закуска за училище, помолих баща ми да ми даде 2 лв и той не ми даде, ходих гладна на училище.
Та така - някой знае ли къде се подава това заявление/молба за издръжка, щом той не иска доброволни да дава пари, да му ги вземат от заплатата и да ги превеждат на мен? И изобщо ще стане ли, щом не са разведени?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2203069d7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   За твое съжаление, повечето такива дела са спечелени от родителя, говорим за над 95%. Виж закона СК особено внимание обърни на последните два реда!
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.
Да в закона го пише, но по време на делото трябва да се докаже. Доказва се родителя какви доходи има по документи /обикновено те биват осигурявани на минимална заплата/ после родителя доказва разходите си, а те биват за кредити, за лекарства, за издръжка на непълнолетни деца, за лечение, а повярвай стига да иска баща ти може да докаже над 5 болести с нужда от балнео лечение и т. н.
Доста от делата биват загубени и заради това, че ищецът притежава имот или кола /била тя и 40 годишна трошка/, или че самият той е започнал работа докато се води делото, защото няма как да стои гладен през това време. Адвоката на родителя изважда факта че студента работи и може да се издържа и няма нужда от помощ и делото се решава в полза на родителя.
Така че с такова дело можеш единствено да докараш проблеми на майка си и накрая и тя да не може да ти помага. Защото макар че е вероятно баща ти да спечели делото, само заради това, че е даден под съд ще се настрои не само срещу теб а и срещу нея, а тя живее с него, и ще бъде подложена на всекидневен тормоз това ли искаш?
И още нещо при който и адвокат да идеш, той ще те навие да водиш такова дело, първо защото на него му се плаща за извършена работа, а не за резултати, второ защото въобще не му пука за последствията в семейството ви от такова дело. Той от самото начало знае че такова дело е загубено, ама защо да бяга от хонорар, така или иначе ако откаже ще го вземе друг негов колега.
А най лошото е че като загубила делото после ще имаш да плащаш както съдебни разноски така и хонорара на адвоката на баща си.

Може би ще попиташ какви са онези 5% студенти които са спечелили такова дело. Ами те са деца на разведени родители, обикновено прекарали живота си при майка си, баща им е богат или поне осигуряван на завидна заплата и до 18 е плащал издръжка. Баща им е свикнал да плаща издръжка и не се бори със зъби и нокти да спечели такова дело, тоест той просто е съгласен. Такива студенти нарочно нямат имоти дори колата им е на името на майка им и заедно с майка си се борят да издоят бащата.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c9cf7430d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Издръжката се дължи при развод. В твоята ситуация не може по никакъв начин да се докаже, че той не не дава пари за теб. Издръжката при развод се дължи безусловно до 18 г. на детето. След това не е безусловна, защото се предполага, че имаш възможност да работиш, докато следваш.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 3535615f16
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ти имаш 18 години. Вече никой не е длъжен да те издържа. За тези неща е трябвало да се сетиш по-рано.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 22ddc715a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Подава се в съда, но нищо няма да стане, отсега ти казвам. Първо, издръжка за студент се полага само, ако родителят има възможност-т. е. ако е на минимална заплата, или се води на такава, няма да му вземат нищо. И второ-родителите ти не са разведени. Съдът не прави разлика кой от семейството ще изпраща пари на студента, щом са семейство, се приема, че издръжката е от двамата. Т. е. вече си голяма, и той ще ти плаща издръжка по време на следването, само ако желае.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6d317da351
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 3, айде като не си наясно, да не се изказваш, а? Баща ми е ДЛЪЖЕН да ме издържа до 25-годишна възраст, щом уча висше. Няма аз да ходя вместо него да бачкам, щото него го мързи да гледа.
Авторката

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2f7cc20f25
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей авторке, аз си търся съпруга и имам някаква възможност за издръжка. Не знам, дали ще си допаднем взаимно.. Аз съм на 37 това притеснява ли те?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7259c75943
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 5,
късмет да си намериш работа след това, ако не бачкаш докато следваш ;)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 22ddc715a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторке, цитирам ти консултация от адвокат, точно по въпроса.
"Парадоксално е, но всъщност голяма част от сънародниците ни, които по една или друга причина плащат издръжка на своите деца считат, че това им задължение ще отпадне с навършването на 18-годишна възраст на детето. Но нещата съгласно сега действащият Семеен кодекс съвсем не са така. Съгласно разпоредбата на чл. 144 от СК задължението за издръжка продължава да съществува и след навършване на пълнолетие, ако детето учи редовно в учебно заведение – до навършване на 20 години за средно и на 25 години за висше образование.
Обикновено обаче прочитът на този член стига само до тук за абитуриентите и бъдещите студенти и те решават, че ще образуват дело за издръжка срещу своя родител. И точно тук те често претърпяват първото си житейско поражение. Често тези дела биват губени от ищците по причина, че не са прочели останалата част от чл. 144, която освен възрастта и записването на редовна форма на обучение предвижда и още две предпоставки, а именно:
– невъзможност за издръжка от собствени доходи или имущество
– възможност на родителя да осигурява такава издръжка без от това за него да възникват големи затруднения".
Сиреч, авторке, ако баща ти реши, че с плащането на издръжка за теб, за него възникват затруднения, той просто не ти дължи нищо. та, не ти да работиш вместо него, а ако искаш наистина хубав студенски живот, с ходене тук и там с колеги, стягай се и си намирай работа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker