Болно ми е за него - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Болно ми е за него
преди: 12 години, 11 месеца, прочетена 2889 пъти
Пролетта на 2009 срещнах момчето, което и до днес не мога да забравя. Той беше собственик на един строеж до входа ми и често идваше там. Отначало наистина ми беше много безразличен, закачаше ме като минавах, казваше ми "здрасти", а дори не се познавахме. Знаех от приятели, че бил бандит, а аз не им повярвах. Една вечер се като прибирах той ме спря да си говорим. Държеше се с мен много добре, наистина ми беше много приятно да разговарям с него. Това ми харесваше, че при него нямаше лигавщини, не пиеше, рядко пушеше и най-вече, че се държеше с мен страхотно, а и беше красив, много момичета бягаха след него. Бях вече много влюбена в него и той също в мен, виждахме се постоянно. Една вечер излязох на терасата и видях патрулки пред неговия строеж. На другия ден разбрах от комшийка, че са го арестували. Не казах на съученичките си за случилото се, защото няма да ме разберат. Беше ми много тъжно за него, не излизах за известно време. Разбрах след това, че е в затвор със строг режим. След време излязоха статии за него, къде бяха истини, къде не. Сега продължих напред, бях с друго момче, но него не мога да забравя. Често мисля за него, сега като се прибирам минавам покрай строежа му в момента дори вече е магазин, дал го е под наем. Зная, че повечето не го одобряваха, но поне беше страхотен приятел...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 11 месеца
hash: 9c7c0c6a0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   виж, прочети „Престъпление и наказание“ на Достоевски - ако си тийни, имаш време във ваканцията, не е леко четиво. Достоевски описва доста добре, какво се случва у един престъпник, разбира се - краен и убиец, луд човек, но особено какво се случва, когато го гони полицията, когато го терзае чувството за вина.
Изводът на Достоевски е един - любовта може да промени човека и няма неспасяем престъпник! Всеки има право на приятелство, на разбиране и на любов.
Реши за себе си, ако ти липсва този човек, дали искаш да поддържаш приятелство с него. Хората дори в затвора, са хора - променят се също. Дори тези на тежък режим имат право на поща - чете се, разбира се, но какво от това? Да няма да замисляте банков обир, я? Пиши му, ако имаш тази нужда, отиди и го посети в затвора - хората там не са прокажени и няма ти самата да станеш престъпница.
Но знай, че трябва да бъдеш силна и да не се оставиш да ти повлияе, а обратното - ти трябва да го промениш. Аз вярвам, че е възможно и няма човек, за който да няма шанс за реабилитация. В това вярва и законодателят, иначе щяха да разстрелват тези хора и готово!
Но вичко зависи от теб - ако имаш нужда от неговото приятелство, ако искаш да стоплиш неговото сърце, пиши. Ако те е страх, не пиши. Който го е страх от мечки, не ходи в гората!

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 21362b6bcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 е прав. Потърси връзка с него, покажи му, че държиш на него като човек. Сега моментът е тежък за него и ти би могла само със загрижеността си да го накараш да се чувства по - добре. А, щом е в мафията, значи неговите хора може и да му уредят предсрочно излизане, не се знае:) Все пак и той е човек, затова ако наистина ти пука за него, хубаво е да му го покажеш.

Борония

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 4fde9d149a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Може ли един въпрос към №№1 и 2 - ако авторката беше ваша дъщеря същия съвет ли бихте й дали?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 21362b6bcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До номер 3:

Да, без колебание. Искам децата ми да бъдат човечни, а не егоистични. Освен това всички грешим. Особено бих била щастлива ако мое дете помогне със състраданието си на един грешник да се осъзнае. Знам, че звучи патетично, но наистина го мисля. Всеки има право на втори шанс. Освен това тук говорим за човешко и приятелско отношение към човек, който е означавал нещо за теб, а не задължително за подновяване на връзката. Безкрайно бих страдала ако имам деца с еснафски възгледи, във всеки случай.

Борония

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 8f9418d1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   3, съгласна съм. Мафия, предсрочно излизане, тежки режими, промени.... Не зная дали да го нарека идеализъм.. всеки случай е лесно когато е на чуждия гръб.
Авторке, не се занимавай.

 
  ...


...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: c785d14cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторка : Благодаря Ви №1 и №2 за съветите!! Относно "Престъпление и наказание" учихме част от романа и ми хареса, сега го тегля целия. И както казах "Зная, че повечето не го одобряваха, но поне беше страхотен приятел"... Присъдата му не е малка, ще му ходя на свиждане, поне това мога да направя.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 9c7c0c6a0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, каква е присъдата му? Ако не е убил човек ще е до 5 годинки, ще излежи 3.
Важното е не каква е присъдата, а какво е сторил и как той мисли по въпроса, а това ти ще разбереш, само ако комуницираш с него. Разкайва ли се, иска ли да промени нещо, бил ли е натопен и използван от по-големите риби, за да обере пешкира?
Знай едно от мен - в България големите престъпници не са в затвора! Според мен е обрал пешкира за престъпленията на други хора. Даже е предимство, че е в затвора, защото ще оцелее следващите годинки, докато другите се самоунищожат, ще има време да помисли над живота си и делата си, да порастне и озрее! (не вярвам да е над 25 щом си му лапнала така)

Познавам човек, които е разпространявал наркотици и действително е намерил реабилитация в затвора, сега си е нормален, но беден, гражданин, но е спокоен и е скъсал с миналото си и иска нормално бъдеще.

Без подкрепа и приятелство, без надежда за едно по-добро бъдеще след затвора, без чувството, че е желан, обичан като човек, ЧЕ ИМА ПРОШКА за него, той няма как да се поправи. Затворът сам по себе си не може да те поправи, въпреки не лоши програми там.
Не си го и представяй като по американските филми. Отдавна българските затвори са ОК, а хората там не са тормозени от надзирателите като по филмите. Остави го да ти разказва за живота си там, много е интересно - като мине на по-лек режим, ще си има и кмет в отделението. Интересна организация, ако искаш да се поправиш, ще намериш начин. Подай приятелска ръка, но изборът е само у него.
Нека знае, че само ако иска да почне действително нов живот след затвора, ще му бъдеш приятелка. Не прави компромиси с пороците му, защото ще си изпатиш. Но докато е в затвора - пиши му, нищо не ти струва! Има престъпление, има и наказание, но трябва да има и прошка и обич, и надежда и шанс за всеки!

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 962a21bdc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 3 е прав!
Искали децата им да бъдат човечни... божкеее, а онзи много ли е човечен че е влязъл в затвора...
ай сиктир...

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 7750d6b833
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Изключително се радвам, че българското общество е толкова хуманно и е готово да "даде втори шанс", но къде в историята видяхте думите "промяна" и "реабилитация"? Убедени ли сте, че това е просто грешка, допусната еднократно, или е поредната? Аз не съм съвсем сигурна, затова не мога да подкрепя номер 1 и 2. Снизходителна съм и не мога да се оплача от тесногръдие, но в случая по-скоро бих посъветвала авторката много да внимава какво прави.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 9c7c0c6a0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   няма значение дали българското общество е хуманно и т. н. , цялото ни законодателство е базирано на идеята за реабилитация, поправка и промяна на осъдения - какво мислите, иначе да ги застрелваме и готово - хем по-евтино, хем по-бързо! (като в мюсюлманските държави, където се съди на принцип „око за око - зъб за зъб“ и без вяра в реабилитацията и поправката)

Имаме обаче претенцията да сме цивилизован европейски народ и съответна е законодателната ни система. Не случайно има три власти у нас, за да не може тълпата да раздава правосъдие и да взима управленчески решения. Не сме отдавна племе вече, а Крумовото време е минало, отдавна не можеш да спреш един крадец като му резнеш ръцете!

Не знаем що за човек е този приятел на авторката, но всички имаме приятели, близки около себе си - всякакви хора. Ако се случи на човек около вас, не бихте ли драснали едно писмо? Ако ви липсва този човек, ако не ви е сторил лошо, а напротив - не заслужава ли някакво приятелство, ухо, което да го изслуша?
Християни сме все пак, или имаме претенцията да сме такива, а именно любовта и прошката, както и РЕАБИЛИТАЦИЯТА на грешника и престъпника са в основата на Христовото послание. Имаме и Мария Магдалена, имаме и престъпника, разпнат до Христа, който е в Царството Му днес.
Покаянието значи, ВОЛЯТА ЗА ПРОМЯНА, осмислянето на деянието и искренното съжаление са в основата на християнството, както и вярата в РЕАБИЛИТАЦИЯТА и понеже законите ни са манифест на християнската ценностна система и на европейската култура, и там са залегнали същите принципи, независимо от мнението или желанието на отделни хора.
И да - ако утре стана жертва на престъпление, знам, че престъпника няма да бъде наказан със същото, което ми е сторил - не живея в Иран, все пак! И ТОВА Е ДОБРЕ ТАКА!

 
  ...

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: c785d14cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторка: Присъдата му е 8 години, вярно вършел е много престъпления, но не само той! Някои от най-добрите му приятелите го предадоха, изпортиха всичко, каквото са правили. От 13 момчета 7 не са на свобода, другите вече са на навън и си живеят живота. Пък да не говоря, че и полицай е замесен в тая група, всичко е въпрос на пари и връзки.. Другото лято навършвам 18, ще отида при него и ще поговорим, ако ме пуснат де, чувам, че не винаги пускат на свиждане... Иска ми се да се запозная с майка му, виждала съм я само веднъж, много прилича на него.. Знам, че тя му ходи на свиждане. Ще видя как ще се развият нещата, живот и здраве пак ще пиша.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 58d8ac74bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11. - значи става дума за организирана престъпна група, другите са на свобода, защото са проговорили и бъди сигурна, че (за съжаление!!! ) няма да преживеят тези 8 години - просто над дребните, които са сега в затвора 100% стоят едри риби, а те не обичат предателите - дори дебелите риби да са наредили предателството, те пак чистят предателите, защото ги е страх от тях, а твоят човек поне ще живее, а животът е пред него!
Той ще излезне след най-много 5 г., но няма и да са толкова, ако не прави проблеми, сигурно след 3-4 годинки ще го пуснат за добро поведение под домашен арест. Ако си намери работа 1 работен ден в затвора се брои за два и той трябва обезателно да гледа да мине на по-лек режим за тази цел.

Запознай се с майка му, но първо поговори с него, дали той желае да контактува с теб. Не му давай напразни надежди, бъди му просто приятелка, не Приятелката му!!! животът за теб на вън продължава - може да срещнеш добро момче, да си намериш приятел, но това не ти пречи да бъдеш приятелка на този човек, довереница и вид сестра, да му показваш, че навън има хора, които вярват в него, че той може да загърби живота си, който го е вкарал в затвора!
Пускат на свиждане веднъж седмично, ако той няма някакво наказание и не му дават, за да го накажат. Затова е и важно да му се показва, че си струва да бъде примерно и добро момче, че има защо просто.
Не подценявай историята му, бъди му човек, който да го изслуша и разбере, не всичко може човек да споделя на майка си както и на съзатворниците си. Може би това, че си нямала общо с престъпния му свят, ще му помогне да види, че и хората, извън него могат да бъдат щастливи и да имат смислен живот. Важно е да има контакт с хора като теб. Разказвай му за живота си навън, ако щеш - носи му и книги, защо не Достоевски? Разказвай му за училище, за амбициите си, за университета, който си си избрала, за приятелите ти, за живота си въобще. Дано му светне, че макар и без толкова пари, човек може да бъде щастлив, че и извън организацията му, има приятелство, обич и вярност.
Не му обещавай нищо, че ще го чакаш, че ще бъдеш негово момиче, или жена, защото ако не го сториш, ще се ожесточи към теб и ще те накаже. Не си играй с престъпник, бивши такива няма.
Обещай му приятелство, разбиране, прошка, вярност като приятел - добра дума и съчувствие, слушащо ухо. Нито повече, нито по-малко. Затворниците често търсят опование в религията, можеш да му дадеш и една Библия или други религиозни текстове, в които да прочете за прошката и за промяната, за това, че Бог прощава и го обича, че винаги има надежда! Откажи го от желания за мъст, които само ще го тровят отвътре!

Ако имаш романтични чувства към него, не му ги показвай, поне докато присъдата му е толкова дълга, защото няма как да го чакаш 8 години! Накрая ще го съсипеш, ако го предадеш. Приятелството сега му е по-нужно, защото той няма приятели и довереници, вярвай ми в това! Сега е скептичен към всекиго и всеки, всичките му планове за бъдещето са пропиляни, както и илюзиите му за бързи пари. Предали са го близки до него хора и е възможно да мрази хората, да няма доверие никому. Не се разочаровай, ако не е мъжът, който си познавала, помогни му да бъде по-добър човек, бъди му вярна приятелка - нищо повече, нищо по-малко! В никакъв случай не се съгласявай да пренасяш послания за него или други неща, да се срещаш с негови познати и т. н. Постави граници. Просто говорене, просто комуникация и разбиране, просто човек, които да идва да го вижда в затвора и като е ден за посещения, той да не очаква само майка си. С нея може да се оговорите иначе, нали тя да те заведе до там да кажем, да ти обясни как става, но и да бъдеш и нейна приятелка. Нейното е по-трудно, но майката винаги ще обича детето си, така е устроен света. Нека бъдем майки и сестри, братя за ближните ни и да им помагаме в нужда, каквото и да са сторили!!!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: c785d14cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Отново ти благодаря за тия съвети! Личи си, че и в живота си страхотна приятелка...

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 311f09950f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторке, взела си правилното решение. Напълно съм съгласна с 1, 2, 4 и 10.
Аз поне имам опит със затворници. При такава присъда ще лежи 2-3 години.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 58d8ac74bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   е, това оставям на другите да преценят, не съм сред най-обичаните в този сайт, но в живота имам много приятели от всякаква националност, възраст и т. н.
Много хора ме „използват“ за довереница и имам и познат, които е бивш затворник и очаква пак да влезне на „топло“ заради старите си грехове. Познавам и хора като твоя познат, чела съм и книгите на темата, за да се опитам да разбера, защо се захващиат с това.
Според мен, тези момчета са и престъпниците, но и жертвите на времето ни. Малко са възможностите за реализация, а младите мъже искат да имат успех, пари в живота. Лесно се изкушават, ако имат лоши приятели. Но не бива да ги оправдаваме, те не бива да са пример за нас, не бива и да ги осъждаме. Нещо по средата - разбиране и поне опит да им покажем, че има живот отвъд мръсните пари, приятели и бизнес, че човек може да бъде щастлив и с малкото, ако то е достатачно, че има повече от желаниет за материални неща в живота.
Намирам го за правилно, че той е получил наказание за престъплението си. Това му дава обаче и шанс за ново начало. Едно ненаказано престъпление винаги ти виси на съвестта и не можеш да се измъкнеш от тези среди.
Дано остне поне 3-5 годинки на топло, за да се откъсне от нещата на улицата и да поозрее малко като човек. Само така има шанс да почне нов живот.
Но ти казвам - с такива хора шега не бива. Бъди на ясно с какво се забъркваш, има ли смисъл, има ли надежда за него и ти имаш ли силата да бъдеш до него в тези години, като приятелка - нищо повече! Това му го кажи още в самото начало - ти си чуващо ухо, довереник - нищо повече! Не давай напразни надежди на такъв човек, той няма нужда от това - бъди му първо сестра. Да, кажи му така - искам да ме чувстваш като твоя сестра, човек който вярва в теб и в доброто в теб, който не оправдава постъпките ти, осъжда престъпленията ти, но не теб самия. Той трябва да разбере и, че стореното от него е престъпление, нередно и вредно - тези хора са толкова повредени и самоуверени, много често е така, че представата им за добро и зло е обърната наопаки! Нека разбере, че присъдата му е справедлива и трябва да плати за делата си, за да продължи напред. Не знам сега, дали присъдата му е окончателна - има 3 инстанции в България, но както и да е - това не е важно, важно е да си до него като сестра, както майка му е до него. Това ще бъде изцяло за твоя сметка, няма да получиш от такъв човек на дъното нищо обратно! Бъди готова да даваш, нищо няма да получиш в замяна!!!

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 3711319ffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Моят съвет няма да се хареса на повечето хора и на теб авторке, но според мен изобщо не ти трябва да се занимаваш. На твойте години (извинявай) вятър те вее на бял кон и сигурно вярваш, че можеш да промениш света. Защо ти е да се захващаш със затворник? ! Той няма да се промени много лесно и като излезне пак ще си се хване със старите дружки и ще си я кара по старому. Теб ще те използва за отдушник през тия години и ще изгубиш много от това. То разбирам да сте имали нещо... ама не, сама се буташ между шамарите. Та ти почти не го познаваш. Гледай си живота, който си е забъркал попарата да си я сърба

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker