Католицизъм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96868)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22779)
 Секс и интимност (11250)
 Тинейджърски (20213)
 Семейство (4855)
 Здраве (7817)
 Спорт и красота (4072)
 На работното място (2163)
 Образование (5927)
 В чужбина (1298)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1504)
 Други (13151)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Католицизъм
преди: 11 месеца, 15 дни, прочетена 1129 пъти
Здравейте,
Аз съм момче на 18 години и живея в средно голям град.
Обичам да се занимавам се с хуманитарни науки - история, философия, литературознание. От малък винаги съм се интересувал от религиите, знам много за повечето религии по света. Родителите ми са протестанти евангелисти, но аз никога до сега не съм бил религиозен, никога не ми е харесвала тяхната църква - нито философията ѝ, нито богослужението, нито членовете ѝ, които като цяло бяха ограничени хора. Спряхме да ходим на църква поради конфликт на моите родители с други двама от църквата, така и не ми разказаха какво точно се случи. Аз нямах нищо против това да не ходя на църква, в интерес на истината се зарадвах.

Та, в 10-ти клас започна да се разпалва интересът ми към философията, особено към религиознанието. Чел съм книгите на Бъртранд Ръсел, особено впечатление ми направи католическата философия. Няма да се впускам в подробности за нея, но това, което исках да разкажа е как любознателността ми се превърна във вяра.

Колкото и да се впечатлявах от католицизма, колкото и подробно да се запознавах с историята на християнството, не изпитвах религиозни чувства. Интересът ми беше изцяло научен. Една нощ обаче почувствах силата на Дева Мария до себе си. Тогава осъзнах, че всички години четене са имали цел и реших да стана католик, което засега, имайки предвид, че в града ми няма католическа църква, се изразява в молитви и разбира се, четене на християнска литература и още по-голям интерес към всички християнски науки.

Притеснявам се обаче, че няма кой да ме наставлява, а четенето на книги не е достатъчно, винаги има шанс да разбера нещо погрешно. Остава ми повече от година преди да замина в София, за да следвам. В града ми няма католическа църква, няма дори в големия град, който е наблизо. Та, въпросът ми е, какво ми предлагате да направя? Какво бихте направили вие на мое място?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 15 дни
hash: bce04ced7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Всички тея книги са ти промили мозъка. Дева Мария? Окей. Спред мен почни да се занимаваш с нещо странично. За да си отвлечеш вниманието

 
  ...
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: fa06606617
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   "почувствах силата на Дева Мария" - Това е езичество. Католицизма само на повърхността изглежда като християнство, като погледнеш отдолу е нещо друго, тъмно и мрачно.

 
  ...
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: de0d333d9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   На този етап от развитието ти религията ти е необходима, иначе може и да полудееш, само за да разбереш след време, че това е заблуда. Сега имаш чувството, че без религия ще си празен, но след време ще разбереш, че точно празнотата те прави свободен и необременен. Но за момента ума ти не може да проумее идеята, че нямаш нужда от това.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: 2a9a293425
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Като толкова много си чел как така си пропуснал да прочетеш колко много се е компрометирала католическата религия. Защо наричат Средновековието Тъмните векове, нали е било християнско? Имаш още много за четене, успех ти желая!

 
  ...
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: 22596eaa17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   На твое място не бих приоритизират религията или този вид учения изобщо, поради факта, че ще живееш мизерно. Интересно е да ги учиш и да търсиш истината, но имай в предвид, че всяка религия е различен модел, който представя "висшето" и никоя религия не е ултиматната истина. Ако търсиш отговор, трябва да го намериш в себе си, всичко друго е заблуда. Работи това онова, научи някой занаят, попътувай, общувай с различни хора, дори започни да следваш нещо по сложно. Чак когато сметнеш че си изчерпил всичко от външният свят се фокусирай върху вътрешният си.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: 19319182f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не ти трябва наставник. Един е наставникът - Христос. А човешкият фактор допуска грешки, винаги и без изключение. Затова и вероятността да бъдеш подведен, винаги е налице. Всъщност информацията дори и не е толкова важна. Важното в християнството са двете най-големи заповеди на които лежи целият закон. Обичай Бога и обичай Ближният като себе си. Не знам какво си чел и какво не. Мисля, че ако вземеш книгата "Тълкуване на Евангелието от Матея. Беседи 1-44" на Йоан Златоуст, ще получиш отговори на абсолютно всичко което те интересува, и което е наистина важно да знаеш, и което е трудно за тълкуване и разбиране в Библията". Учението на православната църква лежи върху тази книга.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 14 дни
hash: 842b8b2960
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Аз съм католичка. Много православни нито са чели Библията, нито имат истинска вяра в сърцата си, а само гледат да се наядат по религиозните празници, чието значение дори не разбират морално напълно... Поздравления за избора ти, ние сме силнорелигиозни и духовни, никога не бих сменила религията си, макар че и при нас има трески за дялане и слабости, както във всяка църква, но това е защото е човешко да се греши, а божествено да се прощава... Папата има и духовна власт, и значимо политическо влияние и авторитет, а не като Вселенския патриарх- повечето православни дори не му знаете името. Католиците са най-многобройната религия и верни християни.

 
  ...
преди: 11 месеца, 13 дни
hash: 26ae1864fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Религията е най-старото средство за контрол на масите. Днес с телевизията, радиото и интернета религията е излишна, масите се контролират много по-добре чрез тях.

 
  ...
преди: 11 месеца, 13 дни
hash: 95d9df74f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Бъди добър човек и не залитай много в посока религия. Вярвай, спазвай добродетелите и осъзная, че за каквато и религия да говорим човекът е изопачил нещата, че всичко стана бизнес пари. Търговците влязоха в храма.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 2d57613f94
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Модератори, защо не одобрихте коментара ми? Защото изразява лично мнение, което не съвпада с вашето ли? За да публикувате поне този, мога само да ви кажа че мнението ми подкрепя православието в република България.
Мога само да гадая, но допускам че не сте вярващи, но това не значи че трябва да премахнете коментара ми, който не нарушава по никакъв начин трите точки правилник в сайта. Щом не одобрявате коментари с цитати от Библията, то тогава ще кажа само това - фактът е един, християнството се базира върху личността Христос, не върху някоя друга личност. Поне това ще публикувате ли?
И между другото, прави ми впечатление колко негативно е отношението в Бг към християнството, моля ви, погледнете състоянието на държавата и помислете малко по-философски. Голяма част от населението се изнесохме и устроихме животите си далеч от родината. Всеки път като съм на почивка в България, се сблъсквам с крайно неприятен тон и агресия от хората, която никъде другъде не съм виждала. Духовността е толкова ниска, и нейната липса е това което предизвиква немотията и цялостния негативизъм у всички сфери в живота в страната. Най-големия проблем е именно този, политиката и всичко останало са само следствие от тези ниско духовни хора, които гледат само със свиреп поглед и с крайно егоистични подбуди всичко и всеки. Крайно време е този народ да се събуди и да намери вяра за общност и обединение. Не помагате с предразсъдъците си.
Чао от мен.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: de0d333d9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   11, съгласен съм, че духовното ни ниво е ниско, но защо слагаш равенство между религиозност и духовност? Двете нямат нищо общо. В този ред на мисли, знаеш ли кои са страните с най-висок процент на нерелигиозни? Китай, Швеция, Чехия. Мислиш ли, че това са държавите с най-ниска духовност? В топ местата са още Норвегия, Дания, Белгия, Австралия, Германия, Япония, Ю. Корея, Канада. А държавите с най-нисък процент, сиреч най-висок процент вярващи са Гана, Нигерия и Тайланд. Помисли сериозно дали има връзка между духовност и религиозност.

 
  ...
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 2d57613f94
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От номер 11 до 12 -
Да, духовност и религиозност са две различни неща. Точно затова използвах думата духовност в поста си, а не религиозност. Тоест не знам защо мислиш че слагам равенство между двете. Религиозността те затваря в някакви рамки, и живееш по начин не защото го чувстваш, а защото така трябва. А духовността те прави жизнен, добронамерен и обичащ.
Иначе държавите, които си дал за пример, да, те са
икономически добре развити страни, посещавала съм някои от тях, но не съм убедена че са и толкова духовни. Ти защо слагаш равенство между духовност и материалност в случая?
Интересни са примерите, които си дал. Може би България не попада в нито една от тези групи, нито спада към икономически развитите и духовни (според теб) страни, нито в списъка с религиозни и същевременно бедни страни. Оказва се че нашата страна взима двете отрицателни от този списък - духовно и материално бедна страна...
Иначе за очевидното противоречие, което ще намериш в поста ми - за това че казвам че разграничавам духовност и религиозност, и същевременно говоря за християнство, ще кажа само - понякога двете могат да се припокриват. Щом християнството е религия, да, религиозна съм, но не харесвам тази дума, защото дава грешни разбирания какво значи да си християнин. За съжаление, мисля че ще остана неразбрана, уважавам мнението на останалите и няма да навлизам в ревностна защита, защото знам че предизвиква само ненужни спорове. Така или иначе всеки си има мнение, и ако желае, сам може да се информира по каквато и да е тема.
Поздрави, Х

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: e5c6cdb8cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   "не знам защо мислиш че слагам равенство между двете"

Защото говориш и за религия, и за духовност и ми се струва, че ги утъждествяваш.

"Ти защо слагаш равенство между духовност и материалност"

Изобщо не съм споменал материалност. Но ако смяташ, че нигерийците са по-духовни от шведите, моите извинения.

Иначе като се вгледам в класацията, стигам до извода, че има известна обратна зависимост между богатството на народите и процента на религиозните.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker