Контактни лещи или очила - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Контактни лещи или очила
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 1235 пъти
Здравейте! Момиче на 16 съм
И имам астигматизъм със много висок диоптър. Буквално не виждам нищо без тях
И нося очила от много време и искам да ги заменя с лещи понеже вече ми омръзна от очила
И скоро трябва да ида на преглед на очен, но ми се иска да пробвам с лещи
Но ме е страх, че няма да свикна с тях и после ще го захвърля така да се каже.
Както знам супер много грижи трябва да се полагат за тях и супер много да се внимава.
Ако може някой, който от очила е преминал към лещи, да ми даде съвет
Трудно ли се свиква. Много ли са грижите и отговорностите...
Ще съм ви благодарна за съвет
Също не знам как ще реагират съучениците ми, ако се престраша да отида без очила
Понеже те са свикнали да ме гледат вече 2 години с очила. Също така може ли да са диоптрични и същото време цветни?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: 28567cb7a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, аз също имам висок астигматизъм и още от 15 годишен нося контактни лещи, кажи колко ти е астигматизма, за да ти отговоря дали може да са и цветни ( но по-вероятно е да не може, защото цветните покриват само по-малки цилиндрични стойности, а дори и да може личното ми мнение е избягване на цветни лещи за ежедневна употреба). Хубаво си помисли кой ще те преглежда, защото не всеки лекар може да пресмята правилно диоптъра от очила в контактни лещи ( при голям астигматизъм има специфики), иначе трябва да спазваш много добра лична хигиена, лещите се съхраняват в специално контейнерче и специален разтвор, който ги почиства, да не се отказваш в началото от тях защото предполагам си на ясно, че ще има известен период на адаптация, зависи и от какъв материал ще са изработени лещите ти, да се научиш да си ги слагаш и сваляш, сигурно пропускам някои неща, така че ако има нещо друго питай :)

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 8d15080caa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От авторката :
Номер 1 - Първо благодаря за отговора
2 - От 2017 не съм била на очен, но тогава са били -2.0 и -0.5 а другото е -2.5 и -0,75
Но сега предполагам може да са станали повече

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 47fc61bd4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Очила! 100% ти го казвам!
Цял живот се мъча с лещи - твърди, меки, с дупки и без. Разранявал съм си очите десетки пъти. Отделно дето окото не може да се аерира и овлажнява добре през лещата.
Откакто ме отпусна суетата и сложих очила - ей, родих се!
Много горещо ти ги препоръчвам!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 0cce257bab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Носила съм и двете, много си зависи от човека дали ще свикне с тях. Аз свикнах и не ми прави впечатление. Лещите се съхраняват в специални контейнерчета и се почистват с разтвор. Препоръчително е разтвора да се сменя всеки ден, и контейнерите да не се замърсяват. В опаковката на разтворът, който ползвам, има контейнерчета, така че ги сменям като купувам нова опаковка. Контейнерчетата често са отбелязани с букви за ляво и дясно око, добре е да не ги бъркаш, и да поставяш лещите правилно. Лещите ги махам вечер и ги слагам сутрин. Моите са от меките, тримесечните. Ако се ползват правилно, може и да изкарат и повече.
Няма да те лъжа, отначало беше трудно. Особено със слагането. В оптиката ми бяха показали как, но си е сложно. Губила съм доста леши в началото, докато свикна. Лошото е, че са малки и паднат ли някъде трудно се търсят. Отделно, че ако не внимаваш, се късат. Имаше известен период на губене на лещи и късане по невнимание. Проблем ми беше най-вече слагането, махането е по-лесно. Не трябва да имаш дълги нокти, защото материала е крехък и може да я скъсаш. Трябва винаги да сваляш и слагаш лещите на чиста повърхност, добре е да си седнала. Винаги с чисти ръце, така че си мий ръцете преди да правиш нещо. Внимавай как слагаш лещата, да не е наобратно. Трябва да е като паничка, а не заострена. Ако е наобратно, ще те дразни и окото ти ще сълзи. Хубаво е да имаш капки за очи. Винаги си сваляй лещите вечер, не спи с тях. Не плувай с тях. Като се къпеш може да ги сваляш, или да си със затворени очи.
Засега това се сещам.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b1db5ce178
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   от номер 1 - и моя астигматизъм е толкова , аз ползвам едномесечни силикон хидрогелни , не знам дали модераторите ще позволят да напиша марката , но е много известна , винаги преди да си ги сложиш трябва хубаво да си измиеш ръцете и да не пипаш нищо друго освен лещата , някои хора казват , че преди да си ги сложат си подсушават ръцете с кърпа , която не оставя власинки , но аз лично не рискувам и изчаквам сами да ми изсъхнат ръцете. Ще си позволя да коментирам номер 3 - ако правилно е подбран диаметъра на базовата кривина , и си поддържаш отлична хигиена няма как да си ,,разранищ" очите , както и правилно подбрана и напасната леща не трябва да я усещаш , и не става въпрос за суета, а има специфични дейности , които с голям диоптър просто няма как да извършваш с очила , например футбол ,волейбол и т.н. ,а и с такъв голям астигматизъм колкото и да са изтънени стъклата на очилата пак са дебели. Както номер 4 е писала наистина в никакъв случай не ходи на басейн с лещи или да се къпеш в морето с лещи. Аз лично си слагам и изкуствени сълзи задължително без консерванти , за да ми се овлажняват очите. Лещите наистина изискват много по-голяма грижа от едно очила , но лично според мен си заслужават

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 93fe7e639a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Зависи колко дълго ти стоят на очите лещите. За няколко часа не е особен проблем, но ако е цял ден си натоварват очите. То е като да носиш не особено удобни обувки-за малко не е голям проблем, но за дълго, дразнението се натрупва. Чувството става като на задушеност върху окото, може да кръвяса от дразненето. Не става въпрос за болка, а за дискомфорт, а като махнеш лещите се чувства облекчение. Вече като поостареят лещите става все по-дискомфортно носенето им. А грижите не са кой знае какви. Просто се свалят и поставят с измити най-добре с антибактериален сапун ръце изсушени на въздух. Разтворът в контейнерът се сменя след всяко съхранение, а лещите се слагат на очите за няма и минута. Според мен лещи си струва да се носят само, ако ти е голям проблем хората да те виждат с очила.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e3018cd7eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Нося лещи години свикнах и ми е терсене с очила по простата причина че и носът ми е чип и се лъзгат но за предпочитане са очилата

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 50913a2f8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Нося очила от 7 клас. В 10 клас сложих лещи и изкарах до 12-ти само с лещи. Сега години по-късно ги комбинирам. Когато шофирам ми е по-добре с лещи. Когато излизам да се социализирам също предпочитам лещи. На работа ходя с очилата.

Няма кой знае каква супер поддръжка с лещите. Имаш разтвор за лещи, кутийка и вътре в нея са двете лещи. Има различни препоръки относно полването на лещи - според някои преди всяко сваляне трябва да се сменя разтворя в кутийката, но аз не го правя и никога не съм. Сменям разтвора веднъж на 1-2 седмици. Всеки път като слагам леща първо я слагам в дланта си и я накапвам с малко разтвор и я разтърквам. Не знам дали помага, но като цяло никога не съм имал проблем. Даже при разни купони съм спал с лещи и то с такива дето не са предвидени за спане и пак не съм имал проблем. Забележка обаче: това може да е опасно! Не трябва да се спи с лещите дори и да са са такива за непрекъснато носене! Може в много крайни случаи примерно веднъж на 1-2 месеца. Като съм го правил бях тийнейджър и не ми се носеше разтвор и кутийка по разни хижи... Сега вече си нося кутийката и малък разтвор (самолетен формат). Събират се в джоба на якето.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3aa28246b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И аз съм с диоптър и астигматизъм. От години нося лещи, а очилата са ми само за да гледам телевизия вечер. До колкото помня с лещите за астигматизъм свикнах за няколко дни, но докторът ме предупреди, че някои хора никога не свикват. Индивидуално е. Цветни лещи с диоптър има, но не за астигматизъм, а и според повечето доктори не били полезни за всеки ден. Да ги носиш понякога било ок, но не и всеки ден по 12 и повече часа и да работиш на компютър. Та за това се примирих с обикновени безцветни лещи, все пак е по-важно да не си съсипвам очите допълнително.
А иначе си е грижа, разтвори, кутийки, хигиена... А и самите лещи се сменят периодично. Има за 1 месец, за 3 и за 6 и не е добре да ги носиш по- дълго от оказаното, че стават твърди, дразнят очите, можеш да хванеш гъбички и изобщо гадост. За това ги сменяй редовно! И разбира се спазвай супер хигиена. НИКОГА не пипай лещите си без да си си измила ръцете, не ползвай стар разтвор, когато ги махаш винаги наливай нов разтвор в кутийките, самите кутийки също се сменят периодично... Грижа си е. А и не спи, не се къпи и не плувай с лещи!!! Та ако смяташ да спиш при приятелка винаги си носиш разтвора и кутийките. Тъпо, ама това е. Иначе стават проблеми! Един път си замърсиха окото така и после докато се оправи...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker