Искам да уча право - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Искам да уча право
преди: 12 години, 10 месеца, прочетена 53754 пъти
Здравейте!
Тази година ще съм 11 клас и лека по лека започнах да се замислям какво бих искала да работя като завърша висшето си образование. След като обмислих внимателно какво точно имам желание да работя, стигнах до извода, че искам да стана адвокат.
До тук добре.

Започнах да се интересувам какво точно трябва да направя, къде да кандидатствам, потърсих и прочетох доста неща из интернет и все пак ми се искаше да чуя коментарите и на други хора.

За да кандидатствам в университет, в който искам да изучавам право доколкото разбрах балообразуващите оценки са тези по български език и литература, както и оценката по история. Също така се взимат оценките от изпитите по български език и история на България. И тук идва първият ми въпрос.
Тази година ще изучаваме история на България, това значи ли въпросите, които ще се паднат на изпита ще бъдат взети само от изучаваното в 11 клас, т.е. история на България или ще се имат предвид нещата изучавани по история и от предишни години?

Университетите, в които се изучава право са няколко. Но аз лично искам да бъда или в София или в Пловдив, защото родният ми град е по-близко до тези два града. Университетите на които се спрях са:
Софийски университет Свети Климент Охридски
Пловдивски университет Паисий Хилендарски
Нов български университет

Бих желала да изкажете мнението си кой от тези университети да избера и защо?
Ако пък смятате, че в България има и други университети, в които се изучава право (макар и дадения университет да не се намира в София или Пловдив), моля кажете кой е той и защо смятате, че е добър?

Другият ми въпрос: Смятате ли, че след като завърша право ще се реализирам като добър адвокат? Изобщо тази професия има ли "почва" тук, в България?

И накрая, но не и на последно място искам да Ви благодаря предварително, защото наистина имам нужда от няколко странични коментара. В момента се интересувам страшно много по тази тема и ще съм Ви истински благодарна ако споделите мнението си! Още веднъж благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5ece905949
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Здравей!
Поздравления за избора и за отличните правопис и стилистика - определено имаш база за успешна кандидат-студентска кампания. Много добре е, че рано си се ориентирала за предпочитана специалност, това много помага за подготовката.
Конкретно по зададените въпроси:
По първия въпрос - по мое време изпитът по история включваше теми от историята на българската държава от основаването й до началото на Втората световна война. Предполагам, че и сега е така, би трябвало да има утвърден план-конспект от Министерството на образованието. През годините едни теми отпадат, а други се включват. За съжаление, често и главно по политически съображения. Все по тези съображения във времето се променяше и историческата оценка за определени личности и събития. Най-полезен по това твое питане би бил преподавателят ти по история, затова те съветвам да се обърнеш към него.
По втория въпрос - за мен Софийският университет продължава да бъде най-добрият в страната в преподаването на правната наука. Макар и позагубил част от стария си блясък. Но правото е мислене, а не механично назубряне на учебен материал. В СУ дават сравнително добра база познания, но нататък нещата зависят от конкретния студент - като умствен капацитет, като логическо мислене и като стремеж да приложи на практика придобитите теоретични знания. Затова е добре, че си се ориентирала към учебни заведения, които поне предлагат начална и базисна подготовка, останалите са просто инкубатори на висшисти.
По третия въпрос - смятам, че професията има почва и у нас. Честно казано - основно в големите градове. Обществото винаги има и ще има нужда от адвокати, така както и от лекари, инженери, архитекти. Не е лесно обаче да станеш добър адвокат веднага след дипломирането. Затова повечето млади юристи започват като юрисконсулти в частни фирми или в държавни учреждения, като помощници в адвокатски къщи /особено в София/, като сътрудници на практикуващи адвокати. Професията е хубава и престижна, но трябва време и опит, докато човек хване сам хляба в ръцете си.
Най-искрени пожелания за успех!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 6d91894a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

2.   Това е като някаква психоза - 90%от завършващите средно искат да учат право. И с моя випуск беше така. Незнам на какво се дължи, но лично на мен ми е адски смешно. Отидете в едно училище и питайте учениците, които са решили да следват на какво са се спряли... И ти, като си толкова информиран/а, защо питаш тук къде другаде се изучава право? Отвори сайтовете на университетите в България и си виж - лесно и просто. А дколкото до реализацията - най-масовата специалност е право, курсовете са от по 150-250 човека. Това е за един университет. Смятай колко прависти на година бълват университетите. Както казах, смешно ми е. Моите съученици като кажеха "право" и мед им капеше от устата. Сега така си мислиш, че ще се занимаваш с това, което си завършил/а. Е да, ама не. И съм сигурна, че няма да ти е интересно за изучаване. Правото е зубърска специалност. Няма как да вложиш твоето мислене, просто учиш, учиш, учиш и накрая си завираш дипломата на едното място, защото няма места за 1000 прависта на година (минимум). Поне си избери специалност, която ще ти е интересна да я изучаваш. реализацията не я мисли, защото е изгубена кауза. И в България, дори да си намериш работа по специалността е смешно да се говори за кариера. не се заяждам, просто съм реалист.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e70c7b9712
гласове:
1 2 3 4 5
  (32 гласа)

3.   Ти добре си се сетила чак в 11 клас, какво искаш да учиш!?
Знаеш ли каква подготовка и какво четене трябва!?
Успех все пак.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 019fe9de80
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, аз уча право. №1 ти е дал/а изчерпателен отговор. Правото е хубава специалност и има приложение, но реализацията е трудна. В началото се започва с малко пари и много работа. Нужно е голямо търпение. Дали ще избереш Пловдив или София няма особено значение. Придобиването на знания зависи от теб. Висшето образование у нас е на ниско ниво, а на изпитите има голяма доза субективизъм. С това не искам да те отказвам, напротив. Бъди подготвена, че няма да е лесно. Зазубрянето на материала не е всичко. Практиката е важна, а тя се придобива с работа в тази сфера.
Що се отнася до НБУ не мога да дам мнение, тъй като нямам преки наблюдения. Съветвам те да си помислиш дали ще можеш да си позволиш такъв скъп университет. Семестриалните такси са високи.
№2, и в моя клас всички искаха да учат право, но само двама души бяхме приети. Аз съм в края на следването си и мога да ти кажа, че правото не е само "зубрене". Иска се мисъл, решават се казуси. Във всяка специалност се учат учебници. Не можеш да знаеш дали на авторката на темата ще й е интересно или не.
Аз не съжалявам, че записах тази специалност. Факт е, че има голям наплив и всяка година излизат стотици прависти от университетите. Но ако човек има желание, намира и начини. Може да не се реализира веднага, но все някога успява, освен ако не е е отказал.
Според мен започни уроци по история от тази година. Изпитите за Пловдив са история и български език, а за София- история и литература. Можеш да се готвиш паралелно и за двата университета. Така ще ти е по- лесно и спокойно догодина. Пожелавам ти успех.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 6834bac196
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Аз бих ти препоръчала в Благоевград и Варна - Свободен университет. И в двата уни-та имам познати, които са доволни. За Свободния във Варна - парите си заслужават.
Да предопредя, че не искам да водя никакви спорове във връзка с най-вече Свободния университет и да започвате да ми хвалите Софийските! ;)

 
  ...


...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a9d40a9d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Съгласен съм с номер 2. И при моя клас беше така ама повечето не влязоха. Все пак не може всички да са юристи, певици, модели и други. Правителството увличи субсидията за инжинерните, точните, естествениете науки, медицината. Нищо чудно, че сме толкова назад, а учените, инжинерите те са направили света къкъвто е днес. За да станеш учен се изисква много повече от другите професии и после 300 лв заплата. Това си е подигравка с хората. Някъде бях чувал, че излизат 6 пъти повече отколкото е търсенето. Помисли си добре имаш още 1 година.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: f3f85e862a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Не е късно, аз съм се подготвяла за кандидатстване в друга специалност едва в края на 12 клас и успях да влезна. Имах съученици, които кандидатстваха право, и започнаха подготовка в началото на 12 клас, и бяха приети. Не отчайвайте момичето.
Номер 1, авторката е пропуснала две запетайки - надявам се, видяла си къде са, има какво да се желае. Но ако го иска истински, ще го направи. Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: f78265e42f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Номер 5, нямам намерение да споря с теб за Свободния, само ще изкажа различно мнение. Препоръчвам го единствено като последен вариант, ако не бъдеш приета в друг университет и не искаш да губиш една година до следващите кандидат-студентски изпити.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: b8134de24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Номер 1, благодаря Ви страшно много за изчерпателния отговор.

Номер 2, и на вас благодаря, че сте изказали мнение. И въпреки това не съм съгласна с част от нещата, които сте написал/а. Аз не виждам нищо смешно в това, че голям процент от завършващите средно искат да учат право. Що се отнася до това да си избера специалност, която ще ми бъде интересна – ами за мен тази специалност е правото. Казвате, че било скучно, може би за вас е скучно, но за мен не е. Различни хора, различни интереси. :)

Номер 3, много добре знам, че няма да бъде лесно. И все пак не мисля, че съм се сетила твърде късно. Имам достатъчно време за да седна и да науча нещата, другото което е имам и желание. Смятам, че и 2-3 години по-рано да се бях ориентирала към това какво искам, ако не залегна сериозно да уча е без значение. И все пак благодаря!

Номер 4, благодаря за всичко, което сте написал/а. Доколкото разбрах от коментара Ви, няма особено значение дали ще избера университет в София или в Пловдив, освен че изпитите за Пловдив са история и български език, а за София - история и литература. Това не го знаех. Още веднъж много благодаря!

Номер 5, 6, 7 и 8 – благодаря и на Вас, че споделихте мнението си!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e03eafbc1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 2, едно е да искаш, а съвсем друго - да го направиш. То е ясно, че всеки иска да има престижна професия, но на твърде малко им се "отваря парашута". Мила, аз това лято влязох право и съм страшно щастлива. Не се отказвай и не слушай дървените философи, че няма реализация. Успех ти пожелавам! :))

 
  ...

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: b8134de24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Благодаря, номер 10! :)

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a12379180f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не слушай скептиците и неудачниците, особено обяснения за "зубърска специалност". Точно "зубренето" развива паметта. Освен това, правото изисква и развива логическото мислене, което е още един плюс за умственото развитие. Това, което профаните наричат "творческо мислене " не е нищо друго освен липса на мисловни връзки, слаба аргументация и оправдание за собственото им невежество. За да се достигне до творческо мислене е необходимо да си развил паметта и логиката до определена степен, тогава си способен да твориш. Дори в правото има творчество, нарича се нормотворчество, но това ще го научиш в университета. Късмет и успех ти желая!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: b8134de24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Благодаря, номер 12!
Странно защо, но наистина са малко хората, които ме подкрепят в тази насока (да не кажа, че почти липсват). Всички са толкова скептично настроени спрямо правото, че няма накъде повече...
То не бяха обяснения затова, че не може да се реализираш след това, то не бяха убеждавания, че нямало работа в България за адвокати и малко били тези, които успявали, то, то, то...
Само отрицателните черти ми се изтъкват, като че ли съм избрала да следвам не право, а не знам какво. Но аз съм твърдо решена и няма да отстъпя, пък кой каквото иска да си говори!
"Адвокатите това, адвокатите онова... " - изкарват хората по-лоши и от дявола! Не ме интересува! Нека си говорят!
Аз искрено се възхищавам на хората, които си работят по професията и не са се отказали, въпреки всичко.

Още веднъж много благодаря за мотивиращите коментари на №1, 4, 7, 10 и 12! Имах нужда да видя, че все пак съществуват хора, които да застанат с аргументи ЗА правото :)
Следя темата с интерес, така че ако някой има още какво да каже, ще прочета с интерес.

Авторката

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: ef6528ca6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Авторке, ако твърдо си решила, че искаш да следваш право, просто започвай да се подготвяш.
Виждам, че си афектирана от някои от отговорите. Защо? Ти сама задаваш въпроса дали ще се реализираш, а също и дали професията на адвокат има почва у нас. Нормално е да получиш различни мнения.
Аз съм израстнала в семейство на юристи. Това е една добра професия, стига да се ръководиш от принципа, че служиш на хората по най-адекватния начин. Отговорността е огромна. Много е важно в коя област на правото искаш да специализираш, и да се придържаш към нея. Има много адвокати, добри в Наказателното право, например, които не се свенят да поемат случаи от Гражданското право, само и само да не изпуснат клиент. Ето една от многото причини да се оплеска даден случай. Важно е също да си много мотивирана по време на обучението си, да избереш подходяща практика и да осъзнаеш, че интересът на клиентите ти някой ден (дай, Боже :) стои над твоя собствен.
Дали тази професия има бъдеще? Винаги ще има. Независимо от броя на дипломиралите се, добрите професионалисти са добре дошли във всяка сфера.
И, да - ориентирай се към СУ.
Почвай да учиш :)). И успех.
Ел

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: be62a78f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Само прочети :
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/228770231-Lekarite_i_injenerite_ne_dostigat_palno_s_bezrabotni_yuristi.html

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: ff7b2e1770
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   До авторката:
За такива неща не се пита по форумите, защото много често или ще те объркат или ще те разубедят, или наредят.
Първо ти си взела най-важното решение, че искаш да учиш право. Насочила си се и в кои университети можеш да получиш необходимото образование. Да ти кажа, всеки има свое изградено мнение за съответните университети, което е субективно и не би ти помогнало. Днес почти във всеки град, където има университет има и специалност "право".

А за изпита - взимаш справочника на съответния университет и там гледаш темите, който трябва да научиш.
Второ - въпросът ти дали ще станеш "добър адвокат" не е коректен, т.к. никой (освен, ако няма медиуми, гледачи и предсказатели тук) не може да ти каже дали ще станеш добър адвокат. Адвокат - да, но добър - само времето ще покаже. Иначе в България стана малко пренаселено откъм адвокати и юристи.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 6d91894a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Добре де, хайде да ви видя как ще се реализирате с това право, след като всеки втори го учи и мед му капе от устата произнасяйки го. И не разбрах как зубренето на закони и алинеи развива паметта. По-скоро я задръства с някаква суха информация. И не, правото не е интересна специалност. Много са ми смешно моите колеги от университета, които се преместиха да учат право.

Възприемат се сякаш учат наааааай-престижното нещо на света. Ще си говорим като си вземем дипломите. Аз уча психология, не за реализация, а за себепознаване. Чета много странична литература, интересувам се. Просто на мен ми е интересно и полезно - полезно за мен самата. Ако успея да се реализирам - ок, но не ми е болна амбиция.

Много от искащите да учат право си мислят, че това е като по филмите - Али Макбийл, Адвокатите от Бостън и т.н Е да, ама не. Скука, снобарщина, суха материя. Ама нищо, човек трябва да опита, за да види, че дадено нещо не е за него.

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: fadb72c7e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   Здравейте! Искам да попитам някой които знае дали след като средното ми образование е завършено в гимназия по туризъм, ще ми попречи ли да кандидатствам право. Притеснявам се, понеже двете неща нямат нищо общо, и като видят дипломата ми за Средно сигурно, ще ми се и смеят. Благодаря предварително ! :))

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 842264e976
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Не, но се напълни с юристи.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 84d0d22c6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Напълно подкрепям авторката за избора ? да учи право. Тя се е поинтересувала, какво трябва да направи, къде да кандидатства, запознала се е с университетите, изпитите и балообразуването До тук добре. Сега ще ви разкажа моята история, ако мога така да я нарека. Първо ще започна с учителите в моето училище ( конкретно по БЕЛ и История). Часовете по БЕЛ протичат по следния начин:господина чете по малко от дадена творба (например "Чичовци"), и след си го преразказва. А що се отнася до Историята, госпожата си предава урока който се състои само от 1, 2 и 3-та точка и след това започва да ни говори че ние не можем да разказваме;че ние не учим... Еми как да учим, като в началото на година тя ни каза няколко пъти, че няма нужда да си купуваме учебници... Аз не мисля, че така трябва да протичат часовете.. Аз не мога да се допитам до тях, защото вече ви разказах по горе за какво става дума.. АЗ съм се насочила към СУ... Мислите ли, че ако ходя на уроци и се подготвя много добре, ще успея да влезна... Благодаря предварително... Не знам дали е точно тук мястото да задавам моите въпроси, но видях, че авторката е задала въпроси, които и мен ме интересуват... моля да бъда извинена, най вече от авторката ако е прозвучало нагло :):)

 
  ...

...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 58f5bf4fa6
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

21.   Не е задължително да ставаш адвокат като завършиш право. Можеш да се реализираш и по съдилища, полиция, прокуратура и т. н. юристи на България винаги ще трябват. Моят съпруг завърши икономика и влезе в полицията, преди 2 години завърши и право, а сега е началник на РПУ, така че давай смело на пред щом си убедена, че можеш не се отказвай.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 9cea264080
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Номер 17, комплексарщината ти доста си личи! К'во те бърка тебе кой какво ще учи и как ще се реализира...

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9897a1bf19
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   Аз също уча "Право" и искам да се обърна към субектите, които са се изразили, че всеки втори го учи, дали са сигурни в това, защото е голяма разликата от това да учиш и да искаш да го учиш.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: fadb72c7e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Здравейте! Бих искал да попитам, тези който учат право в НБУ дали се влиза трудно, защото съм чул, че в НБУ приемали сравнително по-лесно отколкото другите университети, че бил по-малък наплива заради високите такси, и дали ще ми попречи това, че дипломата ми за средно образование е по специалност ресторантьорство. Много ми е притеснено тази специалност, понеже няма нищо общо с правото да не ми изиграе лоша шега при кандидатстването, и като видят, едва ли не, да ми се "исмеят", че съм тръгнал право да кандидатствам с тази диплома. Много ще съм ви благодарен, на тези които ми помогнат, с удоволствие ще чакам отговор.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 0138e3aaeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Здравейте! Аз също съм се насочила към специалност право в СУ. Искам да попитам при редовно обучение заплаща ли се? И в мнение по-горе прочетох, че в сайта на дадения университет пишат темите за подготовка, някой ако ми ги намери ще съм благодарна, защото аз нищо не откривам. Относно темата, според мен правото е най-престижното в момента, както и СУ :)

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: fadb72c7e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   В СУ, е мнного по-малък шанса според мен, отколкото другите университети в София, аз, за това съм се насочил към НБУ както попитах в коментар 24, е чакам някой по компетентен да ми отговори де, ще ми е от голяма полза. :)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fab9e97399
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   До 25. Независимо дали си редовно или задочно, семестриалната такса се заплаща, т.е годишната такса е да речем 500- 600 лева, което ще рече, че семестърът е 250-300, говоря по памет, но мисля, че таксите са в тези вариации. Ще ти кажа, че ако продължаваш да търсиш темите в Интернет рискуваш да загубиш ценно време, виж в сайта на университета, в който искаш да кандидатстваш кой учебник е препоръчан, започвай с темите и не се отказвай! работа.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a66f27dc03
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Чети
http://www.monitor.bg/article?id=336170

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 7973488b03
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

29.   Проблемът на повечето завършващи, запътили се след 12 клас стремглаво към правото, е, че нямат никаква представа за какво иде реч в тази специалност, какво се учи и т. н. Лично аз бях така. Друг е въпроса, че ако знаех, въобще нямаше да се захващам с него. Правото е наука със специфична терминология и за да свикнеш с нея ти трябват поне няколко години. За себе си мога да кажа, че считам като една от най-големите си грешки в живота това, че записах право в СУ. Първо-99 процента от изпитите са устни, което означава, че независимо с какви знания разполагаш, пак можеш да бъдеш скъсан, защото там всичко опира до субективизъм. Лично аз го изпитах, при това неведнъж. Второ-специално в СУ важните дисциплини са натъпкани в последните два курса, което практически означава, че трябва да положиш нечовешки усилия, за да изчистиш всички изпити. Трето-да учиш право наистина е равнозначно на това да зазубряш параграфи от закони, които между другото се изменят буквално всеки ден. Може и да ти стане интересно, може да те заинтригува, но сблъскаш ли се веднъж с цялата гавра от страна на преподавателите, просто губиш всякакъв стимул за учене. Така е по-специално в СУ, нямам наблюдения върху другите университети. Моят скромен съвет към тези, които са се засилили да учат право, е да запишат в някой непретенциозен университет- ще се реализират по-бързо, след годините на следване няма да са с психически отклонения, а и дипломите им ще са по-високи.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c1e44d5e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Учете, образовайте се и издигайте интелектуалния си потенциал. Няма значение какво ще учите, важното е да Ви е на сърце. Относно правото всеки юридически факултет, ще Ви даде познания, но това дали ще бъдете полезни на обществото зависи само от Вас. Това, че един студент учи право в СУ, не означава, че ще бъде по-умен или по-талантлив адвокат от този, който е завършил друг университет.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 320dbf181e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Аз съм сводник. Спестявам 5000 евра на месец. Подчертавам спестявам. Иначе изкарвам около два пъти повече. Сметнете 5 или 6 години учене и още толкова да помагаш в някоя кантора за смешни пари и то при късмет да изберат точно тев. И после още 5 да се докажеш като силен адвокат. станаха 180 месеца по 5000 евра равно на 900 000 евра. Купи за 500 000 земя и другите за къща и кола и си карай колата по цял ден от кафе на кафе. Иначе и моята мечта беше да съм адвокат. Поздрави.

 
  ...
преди: 11 години, 26 дни
hash: 933794773f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   с теб сме от един отбор

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: d6aeb58363
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Искам да уча право в Пловдивския университет. По кой учебник по история да уча? Ако някой знае нека ми пише

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 556ad09f08
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Здравей!
Според мен много добре си се спряла на адвокат, защото и аз сега съм в 7-ми клас и искам за напред да уча за адвокат.
И аз сега съм така, като теб и търся информация по кой предмет да наблегна и да уча повече за професията адвокат и затова късно видят твоята публикация.
А днес идваха едни експерти които да ни насочат за какво да учим. Тези експерти са от Враца а аз съм в село Попица.
И един от тях каза, че като учим повече математика ще ни помогне за всяка професия! :))

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 0722b22977
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

35.   Здравейте виждам, че момичето вече се е насочило какво да учи, но вярно е в България е пренаселено от адвокати, а пък и да учиш право в България е наистина ужасно. Аз уча право с международни отношение във Великобритания в доста престижен университет и изискванията са много високи. Но никога не съм очаквала, че правото ще е толкова интересно. Те нямат конституция и закони, които да зубкам-всичко се основава на прецеденти и предишни дела. Тоест ние учим направо цели дела- но интересното, че те са супер забавни и лесно запаметяващи се и не е нужно да се превръщаш в книжен плъх. Да не говорим за начина по които ни го поднасят. Та като цяло реализацията е много голяма- не е свързана само с работа в съда... Честно да си призная ние можем да се реализираме в много различни области, за които се учат като отделни специалности. Като цяло системата ние е изключително неорганизирана и бъдеще за тази професия няма, ако не си дъщеря на прависти. Или се насочи към нещо по интересно или се насочи към Чужбина- поне знаеш, че дипломата ще ти се приема навсякъде.

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: fc06ce8a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   А какъв е изпитът в пловдивския? смисъл.. тест ли е? есе? тема?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: b956957acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   В ПУ ви искат да развиете част от историческа тема, а има и малък тест. Комбинирано е. Стискам ви палци и желая успех на всички! П. С: Ей сега съм с учебника по гражданско в леглото. Мъка си е, ама какво да се прави. Всичко добро, хора.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 228d339571
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

38.   Здравейте на всички! Темата отдавна не е активна, но може би, някой някога, търсейки отговор на въпроса от заглавието на тази тема, пак ще попадне именно на тази публикация. Ето защо аз бих желал да дам своето скромно мнение по този проблем. На първо място, ще уточня, че съм студент в ЮФ при УНСС и като негов студент, ще се опитам да представя накратко факултета ( не университета! ). Преди това, за да спазя традициите, наложили се в обществото, ще предложа на всеки желаещ да учи специалността, да кандидатства в ЮФ на СУ. Основната причина главно е престижът, не нещо друго. Другата причина е, че конкуренцията там е най-силна в сравнение с всички останали юридически факултети. Нещо негативно? Баловете за момичетата се запазват относително високи, за разлика от тези за момчетата, които падат до 19 ;) (Това би означавало, че момчета, изкарали тройки на приемните изпити, при отлични оценки от матурите и по БЕЛ и История, то ставаш студент). Отделно от това, изпитите, провеждани в СУ, са били актуални за европейската образователна система преди един век. Т. е. критериите не са мръднали от 100 години, и не са отчетени различните реалности днес (с електронните техники преписването при желание е детска игра, когато имаш една тема). Също така, темите (20 или 22 на брой) по история се зубрят доста лесно за 2 години в гимназията и всеки уважаващ себе си студент, ги знае на изуст, като в процеса на наизустяването не се е налагало да влага сериозна мисъл в това, което чете. Т. е. няма мисловен процес. Така е и при изпита по БЕЛ, каквато и "трагико-комична" тема да се падне, все ще се е работило над нея в гимназиите. И както споменах вече, в краен случай, всеки мързеливец би могъл да препише и така между капките да бъде приет. Но стига толкова съм "хейтвал". Не споря, ЮФ на СУ си е класика и въпреки с всичките му недостатъци си остава номер едно в Българя. Повтарям ЮФ, говоря за факултет, а не за университет като цяло. Десетки хора сравняват университети, без да си дават сметка каква грешка правят. Защото всеки университет си е добър в определени специалности, предлагани от него. Така, че сравнявайки юридическото образование, то следва да сравняваме юридическите факултети в страната. Тук няма място да се говори "ама ТУ (София) така, ама МУ (София) друго си.. ). Надявам се разбрахте мнението ми за ЮФ на СУ. Та стига толкова за него. Въпросът е какво да правим, изключвайки ЮФ на СУ от списъка. (Така да кажем, как стои въпросът, с "останалите" юридически факултети? ). Не защото, аз уча там или за нещо друго, а изцяло на база на проучвания е доказано, че след ЮФ на СУ, то, Юридическият факултет на УНСС е "най-силен" или следващият най-качествен ЮФ след този на СУ. (Имало е и класации, които дори са го поставяли на първо място, но аз не бих го поставил все още "най-горе", било то и само заради това, че обществеността ''държи'' на най-старият юридически факултет в страната. Та, погледнете най-напред www. rsvu. mon. bg Там ЮФ на УНСС винаги е бил на второ място. Освен това, ежегодно юристи на ЮФ на УНСС печелят награди от национални, европейски и световни състезания по право. Най-пресният пример е наградата Dillard от 2014 г., с която юристите на УНСС спечелиха първо място, оставяйло зад себе си Харвард, Оксфорд и др. Това непременно говори за качество на образование. Освен това ежегодно има курсове по Американско и Австрийско право (съответно на английски и немски език). Също така да не забравяме, за обявените резултати, според които юристите от ЮФ на УНСС са най-скъпоплатените в страната. След тях са тези от СУ. Има още много неща с които може да се изтъкне качеството на този юридически факултет като всеки желаещ, може да "цъкне" в гуугъл. Конкуренцията, също е висока при приемните изпити. През 2012 година 11 кандидати са се борили за 1 място във Факултета, докато в Софийския 5 за 1 място. Така, че нека всички, които обичат да говорят наизуст и да философстват относно темата, нека имат тази информация предвид, а при желание да потърсят и повече в нета. А за всички бъдещи кандидат-студенти, желаещи да учат право, бих ги посъветвал, че УНСС е най-добрата алтернатива на СУ. И че в крайна сметка, нивото дали ще е Харвардско, дали ще е Софийско си зависи най-вече от тях самите. Във всеки университет ще намерите "хлабаво" ако го търсите, и ще намерите науката, пак ако е търсите. Може би като процент добри юристи най-много излизат от ЮФ на СУ, но следващия най-перспективен факултет по право е този на УНСС. Така, че не се оставяйте да ви манипулират. Всички вицове за УНСС, за корупцията и т. н. ще ги чуете от неприетите в УНСС, както и от такива които са отишли да си живеят живота от село в София. Корупцията навсякъде е има, ако е търсиш, но самият факт, че в УНСС е разкриха говори много. Това означава, че е имало кой да се опълчи на системата. За останалите юридически факултети не мога да говоря, имам само преки наблюдения за ПИФ на ЮЗУ и мнението ми изобщо не е добро, но пък и той е дал редица юристи и съдии, главно за Благоевградския район. За Пловдивския съм чувал също доста негативи, но не мога да ги потвърдя, защото само съм ги чувал.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 541f2aebf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   Освен това, право в УНСС се преподава от самото му основаване като университет през 1920 година в създадената катедра "Правни науки", която по-късно се издига в юридически департамент и накрая в юридически факултет. Това значи, че право в УНСС се е преподавало, още когато редица от университетите, които днес предлагат юридическо образование не са съществували.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9c0c2c677e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

42.   Колко от коментиралите са изкарали поне 1 стотинка като юристи?

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 2e2fda08ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Не знам от кога се преподава право в УНСС, но знам, че сестра ми учи право там. В първи курс е и има лекции максимум два дни в седмицата! Не знам как ще я карат нататък, но съм силно притеснена. Започвам даже да съжалявам, че я поощрих да учи там! Само си губи времето.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 2eb48ed468
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   до 43.

Може би сестра ти кръшка приятелю. Аз съм първи курс в УНСС и всеки ден съм в университета, ако не друго - то в библиотеката :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 34032299fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   Здравейте, аз също искам да уча птаво в момента съм десети клас и съм се уренрирал към правото, но бих искал да зная в правото учили се математика, защото аз с математиката не се справям особено добре моля, който знае какво точно се изучава в правото моля да ми каже. Благодаряви предваеително за инф.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 34032299fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   Здравейте, аз също искам да уча пpаво в момента съм десети клас и съм се урентиръл към правото, но бих искал да зная в правото учили се математика, защото аз с математиката не се справям особено добре моля, който знае какво точно се изучава в правото моля да ми каже. Благодаряви предваеително за инф.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 32349e0441
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   Здравейте, аз съм също студент по право в УНСС и на изказалите се некомпетентно по темата, желая да им кажа че никак не е лесноо и не всеки продължава да го учи!! Да по 250 човека стартират, но знаете ли колко продължават напред, а да не говорим последната годинаа...

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: fcd9547216
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   Има ли воля и амбиция, реализацията е възможна. Говоря от личен опит. Трудно е без връзки, но в голямата конкуренция се отсяват най-добрите. :)

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8a0c904466
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Някой да има лични наблюдения върху качеството на ПИФ на ЮЗУ относно правото?

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 29cbbbf0a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

52.   Някой да знае случайно в момента дали авторката е станала адвокат или се е отказала

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3a1e0b3b94
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   На мен също би ми било интересно дали е осъществила мечтата си.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 22eb506a57
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Аз също проявявам интерес към продължението на разказа на авторката :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker