Шофиране с увредено зрение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Шофиране с увредено зрение
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1529 пъти
Добър ден на всички. Скоро навърших пълнолетие и реших да се захвана с шофьорските курсове. Оказва се обаче, че в България не мога да шофирам. Зрението ми е монокулярно, със зрителна острота 0,5. Честно да ви кажа много тъжно ми стана след като ми казаха по особено груб начин, че няма да мога да карам. Имам право да обжалвам решението, което ще направя. Изискванията ни обаче са твърде строги. Острота от 0,8 и даже 1,0 за монокулярните. Последното е направо скандално. Има страшно много хора, които не покриват това изискване. Да не говорим, че позволяват само до 3 (май?) диоптъра за корекция.

Според този сайт изискванията в повечето европейски и западни страни биха ми позволили да шофирам: https://www.rhinocarhire.com/Drive-Smart-Blog/Driving-Eyesight-Standard-by-Country.aspx
Та въпросът ми е, възможно ли е да отида до някоя от онези страни, да изкарам книжка и да се върна тук, за да карам? Обмислям и къде да следвам след завършването си. Много ми се искаше да остана в България, тъй като обичам страната си, но започвам да се замислям и за други опции като Нидерландия, където бих бил по-независим с и без книжка (понеже градовете им са устроени много по-добре и за велосипедисти).

Дори в страни като САЩ, където хората шофират свободно със зрение като моето, има опции и за други, които нямат моя късмет. Използват така наречените биоптични телескопи, за да подсилват зрението си зад волана: https://www.youtube.com/watch?v=Uk5k_DaXCeQ

Не намерих никаква информация за употребата на подобни устройства в нашата страна. Има ли възможност да ги ползвам за шофирането си тук? Ако някой знае подобни програми, моля, кажете ми!

Ще съм ви благодарен за всякаква помощ и съвети. Пожелавам ви прекрасен ден и лека нощ!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: 401256148c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В тази страна (бг) шофирането и ебането са религия, определено си объркал държавата!
Шофирането на Голфо имам предвид, всичко друго не е шофиране и може без никаква книжка, но ако настояваш можеш книжка да си купиш- изискванията са 0.
А ако е Туарег, значи е ебати Голфо.
За ебането се отнася същото, ако не е чалга разпоретина- не си ебал.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: b86ea6c3a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Така, ако не се лъжа, според европейското законодателство, към което ние се придържаме по отношение на даването на шофьорски книжки, имаш право да караш с монокулярно зрение, стига да е минало 1 година от загубата на зрение в другото око (т.е. да имаш достатъчно време за адаптация) и естествено да си коригирал зрението в здравото око, ако има нужда от диоптрична корекция.

Знам го, защото аз самият нямам бинокулярно зрение. Освен това съм с -4.25 диоптъра корекция. Шофирам или с лещи или с очила, съответно. А нямам бинокулярно зрение, защото имам микрострабизъм - т.е. леко кривогледство. Виждам двойно (диплопия) и мозъкът ми не може да създаде триизмерна картина от информацията от двете очи. При шофиране най-често затварям едното око (обикновено лявото). За щастие обаче съм се адаптирал към това и вече години шофирам нормално, като единствено 2 пъти съм си одирал колата като паркирах назад. Но изненада - има хора с напълно нормално зрение, които си одират колите много повече от мен. Естествено, внимавам много повече при определени ситуации - близки разминавания и успоредно паркиране. Освен това съм си избрал малка, но по-висока кола (Honda Jazz). По-високата кола дава възможност за по-добро преценяване на разстоянието до близки обекти. Пожелавам ти успех!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 99b840142d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От автора до номер 2

Да, абсолютно си прав, но проблемът при мен е, че аз достигам това зрение с корекция. Без очила само спя и се къпя. Ти като изкарваше медицинско личният ли ти го даде директно или те прати в транспортна болница?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: d1e9f392fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   от 2 (пиша от друг компютър) до автора/3/:

Не съм ходил в транспортна болница, не знам какво се прави там. Изкарах си нормалното медицинско. Казах им всичко - така и така нося очила, имам леко кривогледство, към което съм се адаптирал, минал съм шофьорския курс успешно и тн. Тестваха ме за далтонизъм - нямам проблеми там. Написаха, че мога да шофирам с корекция.

Не знам ти какво точно разбираш под "корекция", но аз разбирам това да имаш нужда от диоптър (сферичен или цилиндричен - т.е. късогледство или далекогледство и/или астигматизъм). Тези неща са нормални, сигурно една четвърт или дори една трета от хората дето шофират имат такава корекция.

Ако ти разбираш нещо друго под корекция кажи.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 28fbc40247
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Отиваш в транспортна болница. Мой познат се оказа с някакъв проблем и го изпратиха за становище там, където решение, че може да кара до даде комисия. Не се филмирай, търси решението, а не проблема. Твоите случай се решават само в транспортна болница!!!

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 3b51468064
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От автора до 4.

Да, под корекция имам предвид очила. Истина е, че голяма часг от хората ги използват, но с тях те си връщат пълното или почти пълно зрение, докато моето е увредено и стига ~50% от това на другите хора. Отделно имам късогледство, което очилата коригират и ми връщат зрителната острота до 50%.
Благодаря ти за помощта и че споделяш опита си!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 5ac0c8ad0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 5. От автора,

Вече бях в транспортна и не ми позволиха от там да шофирам. Именно за това търся алтернативи.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: d1e9f392fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От 2/4 до автора:

Ако корекцията ти връща зрението само на 50% не е добре и не звучи безопасно. Тогава може би трябва друга корекция, ако въобще е възможно да се коригира?

Успя ли да минеш шофьорския курс и да шофираш нормално е големият въпрос?

Ако не си - опитвал ли си да шофираш кола?

Аз отначало не знаех дали ще мога въобще да шофирам с моя проблем и няколко пъти молих баща ми да ходим на едни поляни да се упражнявам да видя дали преценявам разстояния нормално. Забивахме 2 колчета в земята и примерно трябва да мина между тях или да паркирам назад между тях.

Караш ли колело?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: c730a3d925
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 8, карам колело от малък, да. Не съм започвал още шофьорските, защото още там ми искаха медицинско. 50% може да звучи малко, но всъщност хората виждат доста. Аз цял живот така си живея и проблеми нямам. В училище стоя на по - предните чинове, като ходя по улицата не разпознавам лица от толкова далеч като други моя приятели, но това е. Недостатъкът е че, сигурно няма да мога да чета табели от далеч за адреси, градове итн. Еми ще си пусна GPS. Ако видиш линка в поста, ще забележиш, че голяма част от европа изискват 50%, в Канда даже е 40. Така че определено е безопасно, макар и по - tricky. Ако сложа и един такъв телескоп / бинокъл ( пак линка в поста ) ще мога да чета и табелите от тука до Костинброд.

С колелото съм си супер ама не върви за по - дълги разстояния. Иначе от както дойде ковид започнах да избягвам рейсовете и направо го преоткрих това колело. Сигурно има начини да проверя как ще се справям зад волана, въпросът е че няма да ми издадат книжка, поне в България.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: b86ea6c3a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От 2/4/8: Колко диоптъра са ти нужни, за да имаш 70-80% зрение?

Но аз още не мога да разбера точно какви са проблемите ти?

В началото каза, че си с монокулярно зрение - т.е. едното ти око не работи въобще. Така ли е? Освен това, здравото око има нужда от корекция. И като му сложиш корекция става с 50% зрение? Това ли е ситуацията? Ако е така защо не може да се сложи корекция за поне 70-80% зрение? Много е голям диоптъра ли?

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 727829e37a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 10 от автора,

Да с едното око не виждам, а с другото виждам до 50% с корекция. Поради дегенерация на макулата и ретината (май) 50% е максимумът, който мога да достигна. Колкото и диоптъра да сложа повече няма да стане, поне докато напредне медицината.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker