Защо социалните мрежи са токсични? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Защо социалните мрежи са токсични?
преди: 3 години, 3 месеца, прочетена 2401 пъти
Слагам тази история в точната категория, защото то се отнася за нас, тийнейджърите. Просто съм ядосана и искам да си излея чувствата.

Социалните мрежи станаха огромна част от нашия живот. Много хора от сегашното поколение(gen-z(хората родени от 1995 до 2012)) са пристрастени особено към тик ток. Преди беше инстаграм, а преди инстаграм беше фейсбук. Но по каква причина на мен вече ми омръзна от социалните мрежи? Ще изредя някои.

Прекалено е пристрастяващо. Все си казвам "още 5 минути" или ако съм в тик ток(между другото днес го изтрих) ще си казвам "още едно видео" поне 1 час. Социалните мрежи за пристрастяващи. Да не говорим как уврежда зрението.

Стандартите за красота. Прекалено са нереалистични. Едва има хора които се вписват в този стандарт. И ако има те са наричани курви. Да не говорим как социалните мрежи създават несигурности у хората. Преди да си изтегля тик ток не бях несигурна за носа си, страничния си профил. Също и за характера ми, зодията ми, месеца в който съм се родила и тем подобни. Не съм единствена.

Всички в социалните мрежи се правят на щастливи. Много влогъри са говорили на тази тема. Имало е много снимки които съм качвала в които съм изглеждала щастлива, но съм била много тъжна. Всички в социалните мрежи се преструват на щастливи и избягват да говорят за проблемите си.

Грубите хора. Има ги и на живо, знам, но в социалните мрежи зачестиха. И то често са някакви 12 годишни.

Като се заговорим за 12 годишни... Аз като бях на 12 изглеждах на 8 и бях много грозна(все още съм), а сегашните 12 годишни изглеждат на 18 и ми е странно как те няма да имат странна фаза от живота си както ние повечето сме имали.

Токсичните хора. Представете си дадена случка: качвате видео в тик ток и хората ти казват "заслуваш да си по известен/тна" а когато станете известни същите хора ще кажат "абе тая/тоя е много известен/на ама въобще не го заслужава. " и просто е досадно.

На живо хората са пак зле, ама социалните мрежи бяха моето бягство от реалния живот, а сега бягам от социалните мрежи. Вече ще използвам социалните мрежи само да си пиша с приятели. И вие така трябва да правите. Или ако искате развлечения си има игри и ютуб за тая работа. Ютуб е най-добрият избор.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 3 месеца
hash: 5ec77d41b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Аз имах фейсбук от 10 години и инстаграм от 7 години. Преди около месец реших да приключа с тях и си изтрих профилите. Просто няма смисъл един разумен човек да се напряга в тея социални мрежи заради такива токсични хора. Много са ми били странни тея, които им пишеш на уж "приятелите" и не ти отговарят пък си седят на линия или се правят, че не са ти видяли съобщението и такива подобни изцепки... после ти казват, че били заети пък всъщност далеч не е така. Всички били заети незнам си какво дрън дрън... пълните глупости... ако човек иска да ти отговори ще намери време без да се оправдава излишно. Хората в днешно време нямат никакво уважение за каквото и да е било.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 3fbb8ba315
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Каквито са хората в тях, такива са и мрежите.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 24cf107080
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Хайде само да не ни казваш какво да правим

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b2ad3fb7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката: Вчера бях ядосана и затова написах тази история. Не знам дали съм говорила за това как онлайн приятелките ми често качват сторита с приятели и като кача нещо го виждат, ама на съобщенията не могат да си отговорят, същата случка като при номер 1. От всичките ми 4 приятелки(2 на живо и 2 онлайн) имам само 1 истинска приятелка. Бих казала че имам 2 истински защото и с другата си пишем и виждаме често, но тя буквално ми хакна профила и се държи все едно нищо не е станало. Преди 2 дена се прецаках и сега не мога да си вляза в профила(напълно моя е вината за това и не е свързано с това че най-добрата ми приятелка ме беше хакнала) и реших да си вляза в другия профил. Писах на приятелите си и само една написа "а аз се чудех къде си и защо не ми отговаряш". Сега няма да качвам нищо в социалните мрежи и няма да отговарям на никого за да видя на кого му пука. Не че не знам де.

И номер 2 е прав/а. Обаче в социалните мрежи хората се прикриват и имам доказателство. В 5 клас имах съученичка която ме тормозеше без причина. Аз буквално си бях тихото момиче в класа. Никакви драми не създавах, ама пак ме тормозеше, защото искаше да се махна. Ама в социалните мрежи се прави на много добра. Публикуваше неща от сорта "Сподели този пост ако си против тормоза в училище", "Думите нараняват, затова бъдете мили в реалния живот <3" и също нали помните "Таг на хората които направиха моята година специална" или тем подобни простотии? Тя ме тагваше на такива постове. Но съм съгласна. Понякога пък е обратно. Срамежлива и добра на живо, а лоша в социалните мрежи. Била съм такава, но не съм тормозила хората.

Надявам се да спра да използвам телефона си по 12 часа от сега нататък(не не се шегувам).

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c1e18a1d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имам e-mail от 1994г. (не един и същи естествено), но нямам ФБ и нямам намерение да си правя. Гледам да избягвам и форумите вече - голямо губене на време. Слагам ги в черния списък на рутера и пълен блокаж за домашната мрежа.

 
  ...


...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 7ad152288f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Със сигурност тик-ток е пълен с токсични хора и хора,които идеализират други. Щом приложението те е карало да се чувстваш зле,по-добре,че си го изтрила. А за Инстаграм,то е ясно,че е пълен фалш всичко,което виждаме... Все пак ако се чувстваш несигурна и неатрактивна,не е нужно да следваш хора,които те комплексират и да се чувстваш грозна

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 5a5f4813bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   С токсични хора токсични социални мрежи! Интернет просто освобождава всяка лошотия вътре в нас. Ако имаш нужда от контрол, тук ще се вихриш като големият господар, очакващ другите да му служат! Ако имаш ниско самочувствие, вероятно ще се стараеш да убедиш другите, че не струват, за да си повярваш, че не си чак такъв загубеняк /вместо да се изкачим нагоре, бутаме останалите надолу/! Ако мразиш света, ще използваш Интернет вместо мегафон! Ако имаш някакви извратени виждания за живота, ще ги рекламираш пред голямата тълпа с надеждата да привлечеш последователи! Ако пък си търсиш секс с всичко живо и не е задължително то да мърда, пак тук е мястото!

Но общото е, че в Интернет отпадат всякакви задръжки. Няма го чифта очи отсреща, който те следи така сякаш те анализира и претегля и съответно всеки става един храбрец, че и отгоре! Това, което никога няма да направиш в реалния живот, тук го правиш! Така че това, което виждаме онлайн, са подсъзнателните желания и душевната мръсотия на човечеството. Защото дори да има свестни хора онлайн, хората сме настроени да търсим лошото. И повярвай ми - и една капка катран в кацата с мед ще бъде по-забележима от цялата каца! А тук, за съжаление, капките са повече...

Свестни хора се намират, но трудно. Изключително трудно! След 15 години търсене съм почти убеден, че намерих един такъв човек, но все още проверявам фактите, защото след толкова много провали човек сам започва да не вярва, че успехът съществува. Но ако съм прав, то представи си какво е човечеството, щом 15 години пресяване на хора беше нужно, за да открия един, който да не вони така, че никакво къпане да не може да го спаси! Останалите в най-добрият случай бяха с душевна миризма на некъпани от 2-3 месеца. И тук говорим за по-читавите! Ако стане дума за останалите... ох, човече! Не ми се отваря дума за тях, наистина!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 0832f6d01c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Аз съм инфлуенсърка и съм ужасно популярна. Това, което пише авторката е ужасно грешно и неправилно. Без соц мрежи ще сме много назад, а аз не мога да си представя това. Всички, които нямат или не са популярни са реално неспособни да се присъединят в модерното общество. Но се радвам, че такива хора са ужасно малко. Дори и университетите те учат на инфлуенсърство. Това е новата най-мощна професия

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2eee142077
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз имах фейсбук още в началото когато не беше толкова популярен 2007 година. Имах го до 2017 когато реших да приключа с него. През тези 10 години имах периоди когато бях много активен, като с течение на времето започна да ми омръзва много. Накрая преди да го изтрия не бях въобще активен, постепенно изтрих всички постове и приятели и накрая и акаунта. Голямо облекчение е да знаеш че не трябва да си губиш времето да гледаш животът на другите облечен във весели снимки и постове. Много ме кефи и някой като му кажа че нямам фейсбук и започва да ме гледа странно. Но пък аз си знам че ми е добре. Преди 2 седмици ме подлъгаха да си направя регистрация. Исках да разгледам снимки на един приятел. Е направих си, разгледах снимките и у мен се появи едно чувство на безпокойство и несигурност. Освен това започнаха разни въпроси от рода на защо му прие поканата а на мен не, тоя от къде го познаваш. Започнах да виждам отново идеалният живот на хората скрит зад усмихнатите снимки. На другия ден просто си изтрих пак акаунта. Чакам да минат 30 дни за да бъде окончателно изтрит. Малко се замислям дали да не влезна и да го реактивирам, но усещам че не е за мен това нещо. С който си поддържаме връзка си я поддържаме и извън социалната мрежа. Един ден ако се наложи за нещо и няма друг вариант ще си направя, но засега ще карам без.
м. 30

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 2eee142077
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всичко живо шерва, поства и влогва. В реалния живот двама души не можеш да хванеш да свършат някаква работа. Жалко за децата и младежите че се подлъгват и стават такива зависими. До там ще я докарат че вземеш ли им телефона няма да могат да се нахранят дори. Интересно ми е ако стане някаква информационна криза (както стават финансови, енергийни и не знам си какви още) и спре интернета в целия свят как ще реагират хората.

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 4c4057d94b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Времената са такива, че всички медии са включени в социалните мрежи! Виж например БНР, а както знаем, това е мощна медия, подразделена на няколко регионални! Всяка една от тях-Радио Варна, Радио Видин и всички останали, ако има нещо извънредно и важно, то се предава на живо! Технологиите напреднала страшно много и ако едно време журналистите ходеха само със своите касетни диктофони, то днес ходят със своите телефони (е, и диктофони си имат) и предават на живо (виж протестите срещу ГЕРБ)! Всичко, което става, може да се предаде до всяка точка на света в реално време и всеки може да го види! С други думи-журналистиката коренно се промени и всеки телевизионен зрител и радиослушател знае това! Знае, че всяка медия е в социалните мрежи и може винаги и по всяко време да види какво е публикувала тя там!

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: aa0b61a5f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 3-И кой пък ти казва какво да правиш?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 9f58af6f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Аз изобщо не искам да съм "популярна". Ползвам го, за да гледам смешни картинки от някой страници и да ги пращам на приятелки. И имам 160 приятели, а не 1000. Пък дори и родителите ми са в приятели, нямам нищо за криене там.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker