Проблеми с външния вид , моля за съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Проблеми с външния вид , моля за съвет
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 1122 пъти
Здравейте,
Надявам се да получа отговори, защото започвам да се притеснявам. Много близък за мен човек от известно време има сериозни проблеми със себе си. Като начало откакто го познавам си личи, че не се харесва, главно начина по който изглежда, впоследствие ми е споделял много неща за това, но няма да навлизам в подробности. Основното е, че поради тези си комплекси започна да гладува, почти всеки ден ходи на фитнес (в това въобще няма лошо, ако е с мярка, но в случая го смятам за прекалено на моменти), постоянно мисли за това как изглежда и доста често го чувам да се обижда, наумил си е, че иска да отслабне на всяка цена, а нито е с наднормено тегло, нито нищо. Може цял ден да кара на нещо от сорта на половин филийка или банан, а когато му предложа нещо за ядене и приеме, защото не мога да го гледам така, обвинява и мен, и себе си, което създава напрежение. Наистина навлиза в крайности. Отслабна, не е прекалено засега, но имам чувството, че ако още продължава ще стане кожа и кости. Много добре знае до какво може да доведе подобно нещо от здравословна гледна точка, знае и колко е неприятно на близките му хора да гледат какво прави.
Естествено, преди да се реши един проблем е нужно да се знае причината. Според мен се държи така заради родителите си, като цяло не му е лесно, а те, особено преди доста често са го обиждали, включително много пъти пред мен, за външния му вид, често от нищото. Преди беше малко по - пълен, но пак изглеждаше добре, тогава редовно родителите му си изливаха комплексите над него, може да се каже, че дори одобряват сегашното му поведение, което мен лично ме учудва. Знам, че това може да се приема като вид стимулиране, но подобни начини на възпитание според мен само биха навредили, поне в случая. Опитвам се като цяло да го подкрепям, много добре знае, че не одобрявам това което прави и, че не го мисля за правилно, опитвам се да не повдигам темата, защото знам, че това няма да помогне, макар че доста подробно се опитвам да му обясня, доколкото може човек с моята компетенция де, че не е нужно да го прави, че изглежда добре и това ще му навреди след време, често ме изслушва, съгласен е с мен по много въпроси, но въпреки това продължава. Всеки ден започна да говори за това, споделя ми какви ли не неща, на моменти не издържам и се изнервям честно казано, защото не мога да търпя подобно нещо, да гледам как човек съсипва здравето си ( вече, поради гладуването всеки път като яде, и нещо малко да е, му става гадно и понякога му се повръща), дори родителите му, които доскоро го обиждаха всеки път, когато яде, че се тъпчел сега започват да го молят да хапне нещо.
Сложих темата тук, защото и двамата сме в тази възраст и смятам, че тя е свързана със случващото се. Наистина много се притеснявам вече, затова търся съвет тук какво може да се направи по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: ae8dd1ec9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Според мен трябва да говориш с родителите му, за да се обърнат към психолог. Съществува риск да се разболее от анорексия или да си докара друг здравословен проблем. Говорете с него с приятелите Ви. Чудя се как може да има такива родители да го докарат до тук. Аз също съм майка на тийнейджъри.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 9db53aee73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Мисля, че бях срещала терминът "нетипична анорексия" и от нея страдат точно тези хора, които все още не са станали типични анорексици, каквито ги знаем Този твой познат може вече да е в графата и да отива към типична анорексия.
Намесата на психолог е задължителна. На родителите едва ли може да се разчита много, щом са си обиждали собственото дете... Сега плащат цената за това. Трябва да обясниш на този твой познат, че красотата е здраве и здравето е красота. Казвам това, защото една от основните причини за такова саморазрушително поведение е именно естетическата. Лишаването от храна може да доведе до болнав вид и косопад, които са далеч от красивото, отделно до отпадналост и болежки, което ще възпрепятства този човек, ако щеш, да ходи на фитнес и да се бори с килограмите (които, доколкото разбирам, изобщо не са били много). Може да се стигне до проблем със зъбите и костите, гастрит и язви на стомаха. Нищо от това не е красиво, здравословно, полезно, а си е бавно самоубийство.
Красотата се корени в здравословното ХРАНЕНЕ, а не в лишаването от храна. Да, ако познатът ти е свикнал на големи количества храна, трябва да си наложи леко ограничение, колкото стомахът му да свикне с по- малко храна, но! Диета се пази С ХРАНЕНЕ! Ако този твой познават иска да вае тяло, ще му трябва подходяща храна, в противен случай мускулната маса ще се разгради, тъй като - поне доколкото знам, някой да ме поправи, ако греша - тази мускулна маса няма база, на която да се изгради. Отделно, такова гладуване вкарва тялото в режим на оцеляване, което мисля, че провокира в него да се образуват токсини.
В общи линии, ако този твой познат иска да живее здравословно, е добре да се консултира с диетолог. Много хора подценяват диетолозите, но храненето и диетиката са цяла наука и не е просто да ядеш или да не ядеш.
Наблюдавай този твой познат да не проявява признаци на булимия - типичното за нея не е само насилственото повръщане, което може са доведе до обезводняване и разяждане на зъбите, заради киселинността на стомашния сок, а също и до приемане на лаксативи, диуретици. Вероятността мисля, че е малка, но я имай предвид.

Satanic Blasphemer!

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: f4adb9ef7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря за отговорите.
Към номер 1, замислях се над подобни действия, но положението и тук е малко по - сложно. Родителите му я ме мразят, я точно обратното, в момента даже не знам кое от двете. Като цяло са ми странни и е нямало подходящ момент за подобно нещо, пък и като знам как най - вероятно ще реагират, не мисля, че ще е добра идея.
До номер 2, много изчерпателен отговор, благодаря. Относно психолога, и преди е ходил, поради други причини, сега пак щеше да ходи, не знам какво стана. В града ни няма много специалисти като цяло. Относно това с естетическата страна на въпроса, напълно вярно е, говорили сме за това много пъти, какво може да доведе подобно нещо здравословно, как въобще няма да е красиво и т. н., има вариант да се съгласи с мен и да ме изслуша, а понякога просто казва, че преувеличавам, не е моя работа, само му се меся и често в последствие лични обиди към мен и още малко как никога не иска да ме вижда, в такива моменти наистина се изнервям, защото влиза в някакви филми. Преди тези глупости се държеше съвсем различно, сега ми се струва много по - агресивен, отдръпнат и т. н. Нищо чудно и булимия да има скоро, обещал ми е, че подобни неща няма да прави, но толкова му и вярвам.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker