Когато ти кажат, че няма да станеш мечтаната си професия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Когато ти кажат, че няма да станеш мечтаната си професия
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 877 пъти
Здравейте! Момиче на 14 съм. Мечтата ми още откакто се помня е да стана медицниско лице. Като малка исках да съм ветеринар, но към днешна дата искам да съм фармацевт, който работи в лаборатория и произвежда лекарства, контролира тяхното качество и тн. Затова още от първи клас се стремя да имам само 6, защото за да си медицинско лице, трябва да си много добър ученик. Особено много наблягам на любите ми предмети - биология и химия. Наистина искам да съм фармацевт, нищо друго. Но проблемът ми е, че не получавам тази подкрепа от най - близките си - семейството. В смисъл баба ми и дядо ми все ми натякват, че не е за мен, било много сложно, нямало да имам нормален живот, щяла съм да бъда много заета, да се откажа(те са завършили икономика). Ок, не отричам, че медицината/фармацията е трудна. Но не е невъзможна. Още повече когато имаш само 6 по всички предмети и обожаваш Билогията и Химията. Но едно нещо не разбирам - защо по тяхната логика, като нещо е трудно, трябва да се откажа от него? Аз във всяка трудност виждам възможност, а те във всяка възможност виждат трудност. Да не говоря, че са учили Билогия и Химия преди 100 години и нищо не разбират от тях. Още повече от Химия. Пък и тях ги е влечала Икономиката. Наистина не разбирам защо постъпват така. В смисъл нямам против това, че ми казват, че е толкова сложно (това не ми е ни най малко проблем). Но не разбирам защо ми казват да се откажа от това. Много пъти съм им обяснявала, че наистина е трудно, но има ли желание и труд, има и начин. Според мен те трябва да ме подкрепят като мои баба и дядо, а не да ме отказват от мечтата ми. Та какво е живот без мечти! Това е като птица без крила. Знам, че вие, скъпи читатели, няма да промените мнението на баба ми и дядо ми, затова ще ви питам нещо :Трябва ли да се откажа от това да стана медицинско лице, защото нямам нужната подкрепа, или трябва да следвам мечтата си и и въбоще да не ми дреме кой какво мисли за следването ми? Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 12bb30fb08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ох дете не слушай, който и да било. Гледай ги и ги игнорирай. Това е твоя живот и ще правиш каквото ти искаш. Баба ти, дядо ти, леля ти... една жена на пазара СВИКВАЙ, че хората си говорят и тяхното мнение е тяхно мнение, не значи, че трябва да го изпълниш или така ще стане. Просто хората си дрънкат, всъщност огромната част от хора не се усещат какви глупости говорят, мачкат и убиват мечти. Да си говорят! Не им обръщай внимание.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: bfcf18e5a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Не им търпи простотиите! Избрала си специалност, която винаги ще е актуална, а и не е хич толкова трудна, колкото я изкарват. И аз съм израстнал с такива идиоти - единствено ме разболяха. Поради липса на качествени лекари, трябваше сам да се лекувам...
И аз навремето се чудих дали да ставам лекар, понеже ми отключиха хронични проблеми и футболист нямаше как, въпреки че много ме искаха от един от клубовете още от 5-годишен да почвам. Обаче дядо ми (среднист) чул по някаква телевизия за лумпени, че се търсели програмисти и айде юруш в техникум - единствено "желание" след 7-ми клас... Успях да се отскубна като запиша инженерство в университет (пак ме отказаха да не следвам някъде навън, безплатно или на символична цена). Та сега, едва на 29 успявам да си събера остатъка от здравето, с прекосили се преквалифицирах и ще хващам "последния влак" с една инженерна диплома и медал, за които няма работа на този континент. И на другото място няма да съм инженер, но си уредих добра и стабилна професия, която ще ме подсигурява материално и ще имам време да си развия някакъв собствен бизнес покрай нещата, които научих по трудния начин за заболяванията си. Вече има и онлайн образование/сертификация за такива, които опищяват, че не си "такова" лице, за да твърдиш нещо си. Да, не съм - и именно за това се справих с комплексен проблем, който никой доктор или комплект от лекари тук не ми реши. Същото се случи и с майка ми в чужбина, в доста по-напреднала държава, което ме накара да се замислия реално колко смотаняци има, които завършват И тези професии не само у нас, а в световен мащаб. В крайна сметка съм мотивиран да си предам познанията на хората в нужда за да могат да имат един почти нормален и по-дълъг от очакваното живот, въпреки тези хронични проблеми. Не вярвам в карми и такива локуми, а по-скоро в поговорката "помогни си сам". Ако искаш подобен път на развитие (пропускам всичката жлъч и агония породена от тези обстоятелства) - слушай дъртаците. Ако не - гони си целите, защото те няма как да ти върнат времето и живота обратно след като се окажат в грешка. Ако са по-нагли и нещата се развият така, задължително ще се опитат да те обедят, че всичко е било "твой" избор и сама си виновна. Отдавна не се занимавам с тях и не ги броя за хора, ако те интересува.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 808201ed91
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Това е риторичен въпрос. Разбира се, че трябва да последваш мечтата си. Има много хора, които не са имали подкрепа от никой, минали са през кал и изпражнения, но са успели, нали? Така че дори да не те познавам, каквам, че аз съм човека, който ще те подкрепя. Бори се за мечтата си.
Момиче 13

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 8a444c180f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Защото баба ти и дядо ти не са амбицирани като теб. Те са вече стари хора, за тях животът е еднотипен. Тяхното време отдавна е отминало. Те търсят повече сигурността и не гледат твърде далече. За тях е достатъчно да си намериш сигурна работа била тя нискоквалифцирана. А и едва ли и някога са били мотивирани като теб, за да познават това чувство.

Също така професията, която си си избрала не е чак толкова трудна като медицината. Работиш в лаборатория, а не с живи хора. Но баба ти и дядо ти очевидно не правят разлика между двете.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: eccd4d8e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Какво му е "сложното"? Можеш да учиш всичко каквото искаш. И самолет да пилотираш, пак е ок. Стига да имаш желание. Въпросът е добра ли е работата и има ли пари? Според мен медицината е доста добре.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5d5f175c35
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Разни хора, разни идеали. Моята баба пък все ми натякваше да ставам фармацевт, въпреки че нищо не разбирам от химия и биология. Ех, разбих й мечтите и записах филология. :D И изобщо не съжалявам. Като си представя какъв ад щеше да е с тая химия... Така че хич да не ти дреме какво ти казват. Гледай много да не говориш с тях на тази тема и си следвай мечтите, защото това е твоят живот, а не техния.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 6e89b92abe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Възрастните дават криле, но и режат криле. Това е твоят живот и изборът е твой как да го живееш. Бих споделила напътствията на възрастните, ако искат да те откажат от нещо неморално и вредно, но в случая не става въпрос за това. Имай предвид, че си само 8-ми клас и има време да решиш окончателно. Имай го предвид заради себе си, не заради тях. Учи, имай добри оценки и добри знания и не обсъждай темата с тях. Следвай пътя си и в 11-ти-12-ти клас започни сериозната подготовка за кандидатстването по специалността, която си избрала. Успех и щастлив живот!
(жена на 35 години)

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 984ac01f1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Няма нищо сложно. Сложно щеше да е, ако искаш да станеш машинен инженер например. Фармацевтите печелят много, особено ако работят в международни компании. Мои познати в София работят за 8-10 000 лв месечна заплата към международни рармацевтични компании.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 162c3da6c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Няма да получиш подкрепа от хора, които смятат себе си неспособни за твоята мечта. Но това си е тяхно възприятие и бариери, не твои!
Единствената пречка пред всяка мечта е ирационални страх от невъзможност за постигането и! Тоест- страхът в главата ти!
Нищо повече! Не допускай да ти се насажда чужди лимити/страхове!
Ако искаш да станеш фармацвет- ще станеш фармацевт щом полагаш усилия за това!
Вярвай в себе си, не в чуждите страхове!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 46717c7c4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Ако родителите ти те спират - много съжалявам. Поредната тема, в която близки унищожават живота на едно дете.

Напълно вярвам в потенциала ти. Бори се и покажи на тия хора че няма да я бъде тяхната.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5b5d69ab06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   В никакъв случай не се отказвай! Много хубава професия си избрал/а. Не слушай никого.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0063bf45e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   А родителите ти какво казват? Те подкрепят ли те?
Моето мнение е да слушаш сърцето си и да си последователна и търпелива в сбъдването на мечтите и целите си. Ако послушаш прародителите си и запишеш икономика/финанси на 2-3-та година от следването ще си се отказала. А дори и да завършиш, едва ли ще го работиш, защото няма да ти е на сърце.
Нямам наблюдения около фармацевти и микробиолози и каква е работата им, но ако ти е интересно, ще се справиш. Баба ти и дядо ти искат всичко да ти е лесно и да не се притесняваш, да не се натоварваш. Те те обичат и искат да те закрилят, да ти е по-лесно, отколкото на тях.
Но само ти знаеш какво искаш да работиш, какво да е бъдещето ти. Тъй че учи редовно, вярвай в себе си и защитавай това, което искаш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 17dbbf93dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Даже им направи напук. Много обичам да ми кажат, че нещо немога и да направя точно това! Записах специалността, която на мен ми харесва, а нашите ме подкукоросваха да ставам съвсем различно нещо. Ми няма да стане. Само майка ми и леля ми казаха да запиша, това което аз желая. А баща ми дори ми каза да не записвам нищо :д. Според него било загуба на време. Ако си оправен щяло да ти провърви и без да учиш - това става, но образованието винаги е в плюс. Така че, ако искаш да станеш фармацевт и ти е интересно давай.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: f9b23a6b56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Грешка е да слушаш близките си и после цял живот да работиш нещо, което не ти харесва или да учиш напразно. Иначе за медицината са прави - повечето лекари са с несполучливи бракове и не се прибират. Но фармацията не е така. Не се учи чак толкова колкото за медицина, а заплащането не е лошо. Даже лекарите години наред работят за по-малко пари от фармацевтите, защото започват да взимат хубави пари, чак като придобият специалност и после солиден стаж. Да не говорим, че учат повече години и започват да работят по-късно и през това време не само не печелят пари, ами даже и набутват много за образование. Отделно че тяхната работа е много по-трудна и стресираща и цял живот учат.

Така че това за фармацията не е никак лоша идея. Даже в момента е едно от най-добрите неща, които може да се следва.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 667b2ebdeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Когато ти кажат "не можеш", ти си казвай "Стой и гледай дали не мога! ". И на мен са ми казвали как не мога да съм това или онова - и днес съм точно тези неща, за които ми казваха че не мога. Искаш ли го - можеш го.
Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 39152ca506
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Постоянно чувам, че мечтая много и няма да ми се получи. Аз обаче го пускам край ушите си и си мечтая и действам, колкото мога на този етап. Просто, ако искаш нещо много не се отказвай.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker