Искам да уча Право! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Искам да уча Право!
преди: 12 години, 7 месеца, прочетена 6520 пъти
Здравейте! Искам да уча Право, след хиляди желания се спрях на това. Реших да карам матура по история, защото всички вътрешни изпити по университетите са с български и история за тази специалност... Искам да ви помоля за съвет!

Кажете, къде според вас е най-добре да вляза УНСС, Софийски или ЮЗУ, поне за тези се сещам аз, защото искам най-вече в София да уча! Моля, ако имате повече информация за балообразуващите оценки и как се формира бала за всеки един университет, кажете, защото в сайтовете им е много неразбираемо... Благодаря предвалително! :)))

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 7 месеца
hash: 66bbcdfbbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   СУ - традиция, качество на обучението. УНСС - незнам, мисля, че има някакъв вид икономическо право или нещо подобно. Мненията за УНСС по принцип не са еднозначни - от положителни до купуване на изпити. Колкото до ЮЗУ - според мен не. Дори знам, че в обявите за работа или при интервюта категорично изискванията са право в СУ. В Благоевград нивото далеч не е такова като в София и се смята, че там лесно се влиза и се завършва, но след това пречи на реализацията. Колкото до балообразуващите оценки и пр. - влез в сайтовете на съответните униврситети, купи си кандидатстудентски справочник и там всичко подробно е обяснено. Между впрочем незнам защо искаш матура по история, ако имаш примерно пълно 6. На теб тази оценка ще ти трябва при всички случаи като балообразуваща и каква е гщаранцията, че на матурата ще изкараш толкова. Виж, ако е по-ниска тогава може. Виж може лис оценките от матурата да се влезе право, но се съмнявам, защото интересът е доста голям. Само в този случай също така ими смисъл да се явиш на матура по история.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: a1b2112460
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вземи си справочник - там всичко е обяснено. Ако искаш право в София, в СУ се учи най-сериозно, даже в някои обяви за прависти има такова изискване дипломата ти да е от там, а не от УНСС или НБУ напр. Обаче трябва да знаеш, че се влиза много трудно. Трябват ти 6-тици от дипломата по История и БЕЛ, затова недей да записваш матура по История, а предмет, който няма да се отрази на бала ти. Ако се готвиш сериозно за изпит по Литература в СУ няма как да не изкараш на матурата по БЕЛ по-малко от 5. 50 :)От дипломата ти се взимат само БЕЛ и История и не трябва да имаш по-малко от 5. 50 иначе нямаш шансове, затова запиши втора матура предмет, по който мислиш, че ще се справиш добре - език примерно. Изпитите са много трудни, матурите са на елементарно ниво сравнение с тях, затова си трябват курсове или уроци, а може и да си намериш готови теми. Обаче ако сега си 12 клас си позакъсняла с подготовката за там, някои почват да се готвят 11 клас още. Имаш само няколко месеца до предварителните изпити, така че почвай да се готвиш здраво. Това е за СУ, някой друг ако знае да ти помага за другите университети и успех с кандидатстването :)

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 02b7b1b456
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Добър избор, особено, ако имаш призвание за това. Ако е заради парите, откажи се още сега - има доста адвокати и само най-добрите, т. е. тези с призвание оцеляват.
Моят адвокат е завършил УНСС и да си призная, не съм доволна. Няма практика, несигурен е в много неща, което не е, според мен, допустимо. От друга страна ми е познат, имам му пълно доверие, старае се и влиза в крайна сметка в час, когато го натисне човек. Нямам като цяло добро мнение за този университет. Дори напуснах страната, за да не уча икономика там, където все пак имали някаква традиция...
Според мен, най-добър избор е Софийският университет, после ПУ-то. Югозападния го завърши сестра ми, не си намери работа по специалността, а и на нищо не я научиха. Забрави за там.
Разочарована обаче останах, когато разбрах, че само Варненският свободен и НБУ са университетите у нас, сертифицирани по ECTS. Това значи, че само учейки там, ти можеш да се прехвърлиш в друг европейски университет по всяко време. Но едва ли това има значение за правото. Нека се обадят хора, в случай, че има друг университет в страната, с европейската точкова система. Мога и да греша, дори за НБУ не съм сигурна.
Аз съм решила да запиша българско право, така между другото, но ще трябва да е в един от частните ВУЗ-ове, защото ми трябва 100% призната диплома, а и съм свикнала да си уча по европейска програма, а само тези два университета имат такъв начин на преподаване. Жалко. Все пак искам да уча за обща култура и като допълнителна квалификация, не, за да практикувам професията. Ако беше иначе, бих се подготвила отлично, за да влезна в СУ. Мисля, че имаш още време да почнеш да се готвиш, но си на границата. Ако не те приемат в СУ-то, дори е по-добре да изчакаш една година, да работиш и да си спестиш пари, вместо да си губиш 5 години с глупав университет. Не дипломата е определяща, а знанията. Ако обаче университетът ти е лош, не виждам, как ще станеш ти по-добър специалист от най-лошият, завършил добър университет. Нямам нищо против адвокатът ми да е завършил УНСС, ВСУ и т.н., но какво да правя, когато не е в час и това му личи. Даваш един, втори, трети шанс - после чао-чао.
Извън правото, не виждам, какво може да се учи у нас, което да не е по-добре да се учи другъде в Западна Европа, Полша, Унгария... Русия дори (изключвам Гърция, Италия и Испания като казвам Западна Евопа)... Решавай. Ако учиш право, важното е да си добър. Няма средно положение при толкова много адвокати. Успех.
А.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 2c832c44c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз пък реших да уча в УНСС. С право съм. Не смятам, че съм сбъркала. Учих точно толкова, колкото и тези, които кандидатстваха в СУ, ако не и повече... Условията ми харесват, преподавателите също (някой от тях преподават и в СУ), хората също са приятни. Според мен - не обръщай толкова внимание кой университет да избереш.
В крайна сметка, ако си кадърен и образован човек, независимо къде си завършил, ще постигнеш успех. И ако някои работодатели делят хората на "от УНСС" и "от СУ", както казват писалите по-горе, то много жалко за тях и за страната ни като цяло :) Едва ли така ще намерят най-способните хора.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 51b4f25c8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Подкрепям 4, но само ще напомня, че не важи горното за всеки, а само за хората, които се чувстват ПРИЗВАНИ към професията си. Вярно е, че ако не те влече нещо, ако нямаш минимален талант, и в най-добрия университет да отидеш, не става добър адвокат от теб. Но все пак, шансът да излезнеш от добрия университет добър специалист не е малък. ... Ето, може би университетът не е толкова важен, важно е човек да има хъс, да има интерес, да има желание.
Това работодателите го виждат. Разбира се, абсулвените от СУ ще имат предимство при първата си работа, но после сте равни - щом вие имате по-добра практика, по-добре се представите на интервюто, по-добре се представите в изпитателния срок, защо да не вземат вас? Учете се, няма по-добра инвестиция, особено ако помислите за алтернативите. Семейната академия няма да ви избяга. Използвайте годинките за учене сега, независимо в кой университет, много по-добре сте от хората, решили да не учат.
А.

 
  ...


...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: bd14c62892
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   А какво мислите за Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker