Информатика - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Информатика
преди: 12 години, 7 месеца, прочетена 4873 пъти
Във всичко ми вървеше, всичко ми се отдаваше, докато не започнах да уча информатика във висше учебно заведение. Взимам изпитите от първия път с 4, 5, но не разбирам нищо, понякога уча страшно много, а имам 4. Забравям всичко, не разбирам нищо, как да се науча да програмирам, вече съм в 3 курс. Само аз ли съм така? Тъпа ли съм? Какво става, как да се науча как?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 7 месеца
hash: df49ca46ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, не знам в кой университет учиш и каква точно специалност (има ОГРОМНА разлика понякога), но както обясних и на колежката от съседната тема (http://spodeli.net/3/story-17665.html) макар че там в съвсем друг контекст: Информатиката като цяло не е за всеки. Или я можеш, или не. Естествено има някои, които я могат повече от други, някои с по-малко учене постигат същите резултати като други с повече учене, но като цяло това колко "ставаш" е нещо, което се раждаш с него и не можеш да го промениш. Можеш да компенсираш с повече труд, но от това няма да започне да ти се удава повече.

И не, това не значи, че си тъпа. Просто не е това, което можеш най-добре. Тва все едно аз да искам да пиша стихове или да рисувам. Еми няма как да стане, всеки първолак рисува по-добре от мене. Ако ще да си сцепя задника, най-много да стигна до ниво трети клас, ама тва ще е. Ако трябва с тва да си изкарвам хляба, ще умра гладен под моста. Значи ли това, че съм парцал и не ставам за нищо? Не. Просто не ставам за това. Тъй че се ориентирам към нещо, което мога.

И моята приятелка едно време се "зариби" покрай мене и реши да почне да учи информатика. Казах й, заеби го тва, няма да излезе нищо, само ще си изгубиш времето. "Не, как няма да излезе, аз да не съм по-тъпа от тебе, дъра-бъра..." Викам "не, не си по-тъпа, просто можеш да правиш други работи, които аз не мога, прави тях, не се бутай и ти барабар Петко с мъжете". Не ме послуша, почна информатика и след два семестъра самоизнасилване се отказа... Хем не е като да не съм й помагал в това време, по цели нощи сме кесили да й обяснявам кое кво що...

ОК, това е малко краен пример, ти щом си вземаш изпитите с 4-5 значи далеч не си толкова трагичен случай (тя не можеше да ги вземе изобщо, нито един...) но ти го давам, за да разбереш какво имам предвид.

Така че при тебе има два варианта: Или приемаш, че изкарваш оценки от порядъка на 4-5, което според мене никак не е лошо. Или ако си супер амбициозна и решаваш, че не искаш да имаш 5-ца в дипломата, се преориентираш към друга специалност.

И двете не са болка за умиране, просто човек трябва да има реалистичен поглед върху себе си. Също така има много хора, които в училище са били пълните отличници и после като отидат в университет са на ръба на нервна криза защо изведнъж изкарват 4-ки. Еми нормално е, просто си качил левъла. Не може да очакваш който и да е ВУЗ да е на нивото на кварталното училище. (Нямам предвид конкретно теб, не знам от какво училище идваш, по принцип говоря.)

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6d1b145ade
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Добре де как не разбираш нищо, а получаваш все пок добри и много добри оценки? Нещо и аз не разбирам. Кое е това учебно заведение, да не би да е платено и да искат просто да си запазят студентите? Интересувам се, защото синът ми иска да кандидатства това и ако нивото е такова направо не ми се мисли.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: fef6f6c8ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Просто преди час по инфо си преговори ВСИЧКО което си научила!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 0250c980e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако ти върви с математиката, щи върви и по инф.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 4c8c7dfbf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   И аз учех Комп. системи и мога да кажа, че ако програмирането не ти е в кръвта почти няма начин да стане. Освен това ИТ-то е един от най бързите бизнеси... Това което днес е иновация след 6 месеца е забравено и изместено от нещо ново.

Не мисли, че ученето спира с вземането на дипломата. Ако искаш да програмираш професионално трябва да схващаш бързо и непрекъснато да усвояваш иновациите...
Иначе работа и пари има... но само за най добрите...
И на края да кажа - в момента аз не работя по специалността - просто се оказа че не ми е в кръвта :)

 
  ...


...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 3f35cb57f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж, програмирането е предимно логическо мислене, не можеш да се научиш. Или го можеш или не!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 33e6cf165e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз идвам от езикова гимназия, където нивото наистина беше много високо, но още първата година доста свикнах с езика, в момента уча и друг език, владея няколко езика, но трябват ли ми, като една Java не мога да науча. Обожавам изучаването на език и граматики. Сметнах да комбинирам в компютърна лингвистика за магистратура, дали е добре за моя случай?

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: fac922121b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До номер 2, от 1: Малко е извън темата, но все пак да ти кажа: Единственото място в България, където си струва да пратиш сина си да учи информатика, е Софийския. Никога не съм следвал там (завършил съм в чужбина), но имам познати, които учат информатика в най-различни университети. Освен това мой роднина предподава във ФМИ (Факултет по математика и информатика) на СУ. Така че имам известен поглед върху нещата и мога да сравня с "трета инстанция", т.е. положението извън България.

За съжаление нито едно от тях не е на европейско ниво, но СУ и може би отчасти ТУ София са 1-2 класи над всичко останало. В ТУ обучението е по-техничарско, в СУ е по-теоретично, но има и достатъчно практика. Всичко останало според мен е загуба на време и пари.

Иначе това, което казват и другите, е вярно: Цялото нещо си струва само, ако сина ти е на "ти" с математиката, изкарвал е минимум 5-ци в училище и то с лекота, без много напрягане. В противен случай дори да избута следването, ще му е много трудно да си намери свястна работа по специалността (вж. номер 6).

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: fac922121b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8, авторката ли си? За какви езици говориш -- компютърни или човешки? Не знам кои езици "владееш",но наистина ако Джава ти е проблем, трудно ще продължиш напред. Като си търсиш работа езика за програмиране е нещо, което никой няма даже да те пита дали го знаеш, защото се подразбира, че го знаеш както знаеш български. И ако там не си супер стабилна, ще ти е много трудно.

И къде учиш? Компютърна лингвистика не съм чул да се предлага в БГ, но може и да бъркам (дано). Специалността е интересна, но е силно теоретична и поне засега с много ограничено приложение на практика. Освен за автоматизиран превод (Google Translate) и за граматичен разбор на текстове примерно с цел детектиране на спам, не се сещам друго какво може да се прави с това. Но ако те влече и го можеш, действай!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 33e6cf165e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Никога не пращайте детето си в ПУ. И аз завърших там, нищо чудно и авторката, програмирам, но много колеги завършиха, а сега и клас не знаят какво е . Информатика в софийския е най-доброто решение.

 
  ...

...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 7a42715070
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Имам висше образование. Пробвах се да работя по специалността си като програмист. Опитах C и PHP - нищо не излезе. Не е за всеки. Сега искам да стана генетик. Ако и това не стане, ще се пробвам като астрофизик. В гимназията бях много добър по математика, физика, химия и биология и много зле по история, философия, икономика и литература. Ама мога да рисувам добре. Ако нищо не излезе с тези професии, ще рисувам портрети по морските курорти през лятото. :)

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 33e6cf165e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Авторката: Владея английски, немски, френски, руски, испански и български език.
Компютърната лингвистика не е особено развита у нас, дори по света има още много да се работи по нея. Освен в гугъл транслейт, тя намира широко приложение в различни програми за създаване на текстове - уърд, има я по разни тулбарове - като пишем по форуми, като пишем имейли, в някои тулбарове, е включен текстов редактор, който сам избираш от опциите дали да бъде включен или не; грешки се откриват и предлагат съответни опции за поправка и в самите програми за програмиране. Тя се прилага успешно не само за откриване на грешки, а и за определяне на тема на текст, за съкращаване на дължината на текст, като се отделя най-важното. Приложенията са многобройни, а тази специалност се предлага като магистратура в СУ.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 5150e4d291
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   От всички тук най-прав е номер 7!!!

ОГРОМНА част от хората не могат да мислят рационално и логически. Просто аз съм учил програмиране, физика, математика, все логически предмети. И отново казвам ПОЧТИ ВСИЧКИ ЗУБРЯТ, а то трябва просто да се мисли здраво.

Но с времето се убедих, че с това се раждаш. Ако мислиш тъпо днес, то и утре ще мислиш тъпо. Ако имаш добро логическо мислене от малък, то винаги ще имаш такова. Нещо като ген.

Отначало се опитвах да набия в главите на хората колко е елементарно (нещото, което учим) и че не е нужно да го зубрят, просто трябва да помислят, но както казах за тях е невъзможно да го разберат и никога няма да бъде, просто така им е устроен мозъка. За разлика от други, с които нищо не учехме, ама нищо(! ), и въпреки това се представяхме перфектно, за разлика от тези дето учеха. Просто е нещо като дарба (като красивият външен вид), някои я имат, мнозинството не!

Затова ти препоръчвам да оставиш програмирането и да се занимаваш с нещо друго.

Успех :)

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: eb167f59db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   До 15: тогава за какво е математиката в училище? Да вземат тогава да кажат: който няма дарба за логическо мислене - да не учи математика. Така както никой не учи ренесансово изобразително изкуство в обикновенно училище, различно от училище за изкуство. Никой не се ражда с дарба да готви, но в живота се научава. Та логическото мислене се придобива, ако има кой да ти го преподаде. Но са малко тези, които могат да го преподадат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker