Натиск от родителите за следване - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Натиск от родителите за следване
преди: 13 дни, 19 часа, прочетена 413 пъти
Произхождам от семейство от може би долна, средна класа. Родителите ми са разведени, баща ми плаща издръжка, но тя покрива около 20-30% около разходите САМО по мен. С брат ми учим в областен град, като родом сме от градче на 50 километра от него. Майка ни едвам връзва двата края за да ни издържа. Вмомента съм 12-ти клас и след месец завършвам. Цялото ми семейство ми дава зор да запиша висше догодина. Аз искам обаче да направя gap year с цел работа и създаване на контакти. Искам да събера пари, с които да мога да си платя таксите от университета поне за 5-6 семестъра. Трябва и да вметна, че тази година не съм отварял ученик и изречения от сорта на "ще изгубиш навиците си да учиш" не важат. Тези навици ги няма, за това в тази gap година ще ги усъвършенствам с други средства. Как мога да убедя семейството ми, да спре да се коментира тази тема и че това е моето решение и смятам, че е правилно?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 дни, 14 часа
hash: 3bda85ce1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Ехеее измислил си плановете за бъдещето, даже хамерикански фрази знаеш, няма как да не ти върже, лесно пари, за кво да се блъскаш 4 години в някой университет, мани ги вашите те не разбират, че искат и малкото което имат, последния залък да дадат да се изучиш.
Ама те нали са глупави от старото поколение, а ти невръстен глупак тарикат, искаш едно друго дето всички го искат ама все не става, схеми, далавери, заеби да си загубиш времето в четене и мислене, това не е готино в днешно време.
То за това гледам пишлегари правят подкасти, стават ифлуенсъри и говорят колко са пробили в живота по техния начин, ама ти щото си много умен и вярваш на всякакви глупости, даже не се замисляш, тия уж толкова успешни пишлемета, що не са в Монако като имат толкоз пари а се пънат за 10 нови виуъра да изкарат едни 100 лева.

От мен да знаеш, тия успешните с бързите кинти и далавери не са никак успешни погледнато в един по дълъг диапазон и нищо добро не ги чака. Навремето всички се пънеха за чалга звезди или квартални мутри пак по тая бърза схема. От старите има няколко станаха звезди и с акъл имат пари, другите ги виждаш че живота ги е очукал, алкохолици, наркомани или квартални провали.
Виж образованието никой не може да ти вземе и с доста желание и Труд, няма да е утре, ама след едно 10 години няма да гледаш на парите по този начин и няма да са ти кой знае какъв проблем, особено като повечето млади са пънете за пълни глупости и не учите.

 
  ...
преди: 13 дни, 12 часа
hash: 7db4ac629e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Да си говорим на български! Искаш една година почивка, както ти желаеш! А защо не постъпиш в железниците? Организират се безплатни курсове за машинисти, ревизори, кондуктори! В сайта на БДЖ и ДП "НКЖИ" има налична информация, можеш да провериш там и да се запознаеш с условията, като едно от тях е да имаш средно! Е, скоро ще го имаш, живот и здраве, това лято! За какво ти е това следване? Само набиваш едни пари там и пак не е гаранция че ще си намериш работа по специалността! Но ти си решаваш!

 
  ...
преди: 13 дни, 9 часа
hash: c881db58ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Семейството ти осъзнава че без издръжка от баща ти няма да може да издържа студент, а ако не запишеш губиш неговата издръжка. След година ще е отвикнал да плаща и няма как да го накараш да плаща издръжка за да учиш!
Законът гласи че докато учиш (25г възраст) родителите са длъжни да ти плащат издръжка, но само ако ти нямаш доходи, нямаш имоти, ако те имат възможност и т. н. За една година баща ти ще се научи да не плаща издръжка за тебе, после когато запишеш висше ще трябва тъй като ще си вече пълнолетен да съдиш и двамата си родители да ти дават издръжка докато учиш, което значи много пари за съдебни дела, доказване че не си работил през последните 6 месеца и съответно нямаш пари, което е кауза пердута, невъзможно е!
Съветът ми е възползвай се да запишеш тази година докато баща ти е свикнал да дава някакви пари, отвикне ли ще го хванеш за шлифера!!!

 
  ... горе^
преди: 13 дни, 9 часа
hash: 4c0b261dd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Свиквай хората цял живот да се опитват да ти се налагат и да си натрапват не сбъднатите си мечти. Образование не ти трябва и ще ти кажа защо. Аз съм на 30 и все още се опитват да натрапват мнението си, въпреки че се справям доста добре. И мен ме натискаха да уча и завърших магистратура даже. Работих в сферата на финансите в голям град и в един прекрасен ден (на рождения ми ден) напуснах. Започнах работа като сервитьорка на круизен кораб и всички се вайкаха как съм си съсипвала живота. За няколко години успях да стана мениджър, да обикаля Европа, да напиша и издам книга на английски, да си купя апартамент и кола, да науча нови неща, да опитам нови храни, говоря свободно 3 езика. Това нямаше да го науча в университета. И въпреки всичко това, баща ми ме попита защо не запиша докторантура по нещо което не ми трябва. Знаеш ли защо? Защото сервитьорка не е престижно. Не слушай никой, но се научи да не спориш с тях. Прави каквото искаш със собствения си живот. Ако аз бях останала на хубавата работа в офиса, никога нямаше да ви се случат всички тези вълнуващи неща и сигурно щях да карам моето дете да стане доктор, а то да е бъдещ велик актьор например. Успех.

 
  ...
преди: 13 дни, 5 часа
hash: e87ce4b069
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не пропускай година започни да учиш и работи. И аз като теб така си казвах, накрая не записах и много съжалявам.

 
  ...


...
преди: 12 дни, 21 часа
hash: 1e6d67fd03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От автора до 1: Ейй, тез като тебе най - много ги обичам хахаха. Не избивай комплекси, чети хубаво какво съм написал, защото коментара ти е адски смешен. Къде съм написал, че не искам да следвам бе, мой човек? Искам да стана юрист, без висше няма как да стане. Просто, ако запиша догодина нито един изпит няма да взема, защото нямам навици да уча. Относно интернет богаташчетата, там съм на едно мнение с теб. Мисията им не е да си разпространяват услугите или продукта в социалните мрежи, още повече не ти споделят с какво се занимаваш, а ти казват да си купиш курса им.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 16 часа
hash: ccdaa0336f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   В България това да завършиш университет са си пари на вятъра. С тая диплома най много г*за да си избършеш.

 
  ...
преди: 12 дни, 15 часа
hash: e1a5b863b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Запиши се на спорт, танци, рисуване, търси качествени хора, за общуване, има такива, изгради интересен живот, това е решението.

 
  ...
преди: 12 дни, 14 часа
hash: afaaa001f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   То хубаво да имаш gap year, обаче какво ще работиш, за да се издържаш, че и да спестиш за образование? Имаш ли идея или тепърва ще търсиш? Защото в малкото градче, в което живееш, едва ли има добре платена работа за човек без опит и професия като теб. Освен това като се откъсне човек от учене, после трудно се връща обратно и годината може да стане 2, 3 или повече.
Номер 3 е прав, сигурен ли си, че баща ти ще ти плаща издръжка и ще помага за образованието ти? Длъжен е по закон до 25 г. възраст, така че нямаш много време.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 11 часа
hash: 2b372a0805
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Не убеждаваш никой, на 18 взимаш решения, цялото си възрастен.

 
  ...

...
преди: 12 дни, 10 часа
hash: 390ae5a5d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не губи инерцията от училище. И, както беше казано, ще загубиш издръжката. Ако не си намериш работа, здравни и социални осигуровки няма да имаш.

 
  ...
преди: 12 дни, 8 часа
hash: 5a5f3c6f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   За мен човек, който не е отварял учебник през последната година няма никакво, ама никакво място в Университет!

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 19 часа
hash: 5f733c55d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Проблемът е, че България не е САЩ и тук едва ли ще намериш добре платена работа.

 
  ...
преди: 11 дни, 9 часа
hash: 7db4ac629e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Така е, номер 12, аз съм 2, в железниците вземат и със среднo, имам 2 висши и за какво ми бяха? Сега съм в ЖП-то, приемам и съхранявам багажа на пътниците, а това и един среднист го може! Само дето прахосах толкова пари и години за нищо!

 
  ...
преди: 10 дни, 11 часа
hash: b6e09d49e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не знам какво да те посъветвам, авторе, мога само да споделя моят опит. И моите родители ме караха насила да записвам веднага след училище, без значение какво, само да имам вишу, защото те и двамата са висшисти, а аз единствено дете, не само на тях, а на цялата рода, и щяло да бъде срамно аз да съм без висше. Колкото и да им се противопоставях, накрая склоних, защото си казах, че може и да са прави, а аз в крайна сметка нямам опита да знам дали това, което си мислех тогава, е правилно или не. Заминах за друг град да уча, изкарах първата година и то с отличен успех, вземах и стипендия, но не беше моето и не ми харесваше, чувствах се в дупка. И си казах, че сега е времето да правя грешки, докато съм на 20. Мечта ми беше да живея в чужбина и просто една сутрин тръгнах само с една раница към летището и еднопосочен билет, без намерение да се връщам, излъгах нашите, че отивам за 1-2 месеца да поработя, да изкарам някой лев лятото (те са твърдо против емигрирането за постоянно). После ги лъжех, че онлайн присъствам на лекциите и карам висшето дистанционно, а аз още преди да тръгна, отидох до университета да се отпиша.
Към днешна дата не съжалявам, все още си живея където отидох, много ми харесва и нямам намерение да се връщам, интегрирах се и записах и висше вече тук. Средната възраст на записалите висше в държавата, в която живея, е 22-23 години. Тук масово си вземат по няколко години почивка, в които обикалят света, работят, трупат някакъв житейски и социален опит, и когато попораснат хората и са по-наясно със себе си, избират и какво да учат. Това, че се губели навиците са учене са глупости, от опит ти го казвам. Човек на 23-25-30 е много по-осъзнат и мотивиран, отколкото пишлегар на 18.
Каквото и решение да вземеш, успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker