Да продължа ли да уча тук или да се върна? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Да продължа ли да уча тук или да се върна?
преди: 12 години, 5 месеца, прочетена 2503 пъти
Проблемът ми е общо взето тъп, но все пак ми коства бъдещето пък и не съм сигурно какво точно трябва да правя. Та очаквам вашите съвети.. : )

На 15 съм. Във Виена съм от лятото. Не знам немски, никой от семейството ми не знае, освен баща ми. Но и той съвсем малко. Тук нямам никакви приятели, не знам дали някога ще си намеря. Като се сетя, какви добри приятели имам, които ме чакат в България..

Ако сега бях в Бг щях да съм 9-ти клас, но нали съм тук и трябваше да повтарям една година заради езика. Нямаше как да вляза веднага в гимназия. Добре, аз дойдох подготвена за всичко. Тук сме на квартира, а в България живеем в меко казано райско кътче.

Освен това повторение се налага ОЩЕ една година да повтарям. За да ми пишат хубави оценки, защото сега нали не знам, няма как да ми пишат. Смятайте - завършила съм 8ми в Бг, и два пъти 8ми в Виена, при положение, че в Бг би трябвало да съм 10ти клас. Говорих с най-добрата си приятелка, която ми каза, че е лесен материала, че щом тя има хубави оценки, аз ще имам 100 пъти по-хубави.
Говорих с баща ми, че искам да се върнем. Опитва се да ме разбере, но си личи че се е ядосал. Ядосва се на българските училища. Не ги харесва. Казва, че само заради старата среда, в което живеех не мога да се върна. Иска тук да продължа.

А моята идея е след 12ти клас, когато знам езика перфектно да дойда в Виена да продължа. През лятата отново ще идвам тук, ще ходя на курсове. Ще наблегна много! Какво да правя? ! Моля ви, кажете ми..
Да се върна ли догодина в България, където ще съм си с старите приятели, ще съм 9ти клас или да остана тук да повтарям още една година сама 8ми клас..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 5 месеца
hash: 2ee60074e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не се връщай в никакъв случай! Не се подлъгвай, че ще ти е по- лесно и по- хубаво бъдещето, ако се върнеш тук! Не слушай лъжепатриотите, които ще те посъветват в обратното!

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: d3118fb4da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Здрасти, само ти и родителите ти можете да решите. Не знам, каква е старата ти среда например, но като човек, който от 3 години живее в Австрия (не във Виена), ще ти кажа, че просто нямаш шанс да завършиш някога с хубава оценка гимназия. Може и 4 години да повтаряш, те изобщо няма да те допуснат до тяхната гимназия първо, а до Gesamtschule-то, или както там му казват.
Първо, тук оценките не се пишат като в България, но не езикът е най-големият ти проблем. Начинът на учене, самата култура са ти чужди, нямаш и основи, а и може да си жертва на дискреминация от страна на учителите, защото те (дори в най-голямото гето да живеете) са австрийци и до гуша им е дошло от „асоциални източноевропейски отрочета“.
А, че живеете в гето, почти не се съмнявам.
Има ужасни квартали във Виена, където хората се наръгват и ръгат по улицата, а съсед ти е чичко Хасан и чичко Любович, който е гърмял албанци в Косово и не му дреме много-много.
Почва се от Фаворитин, през Майдлинг и изобщо - аз във Виена не живея и не искам да живея. Има и едно градче - Wiener Neustadt- ужасна публика.
Под наем ще живееш, разбира се, цял живот. Хората тук си плащат данъците, не инвестират в собствени имоти. А и е почти невъзможно - под 250 000 евро няма и едностайно жилище.
Честито.
П. П. Аз навремето бях писала благодарствена история на моите родители, че през 90-те не сме отишли да живеем във Виенското гето. След като завърших с отличие у нас (в едно райско кътче, меко казано), сама емигрирах, завърших висше, а сега - ето ме тук, в Австрия, но далеч не живея във Виенското гето. Може би след Парижкото, то е най-гадното в цивилизованата част на континентална Европа (е Италия и Испания не ги взимам под предвид).
Нека родителите се замислят, какво причиняват на децата си, когато ги мъкнат из чужбините.
Успех на авторката, защото мисля, че много добре знае, какво иска в живота. Баща ти за българското средно образование не е прав, но това е вече друга тема.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: dcea86063c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Според мен е по-добре да си останеш в Австрия. Струва ти се, че ще ти е по-добре в България, защото си спомнящш какво е било тук преди 2 години - но за две години се случват много неща. Отделно езикът най-добре се учи в средата - ако сега не се напънеш да научиш немски, когато си в Австрия, в България ще ти е още по-трудно. От друга страна, хората в Европа са много по-толерантни към ученици, които повтарят и които почват да учат по-късно. Аз съм учила в Дания и когато почнах бях на 18, датчаните на по 25-27 имаше и на по 35-36 и това се възприемаше за нормално. Сега като се върнеш в България, като трябва по години да си 10-11 клас, но те сложат в 9ти и като хората не се държат с теб, така както преди - защото годините разстояние са променили теб в една насока, тях в друга и просто може тепърва да разбереш, че вече просто сте тръгнали по друг път. Не че няма да излизате, но просто силно се съмнавям да е същото като в спомените ти. И винаги ще има хора, на които колкото и да обясняваш, че там оценките се пишат за познани, а не като тук на всеки да пишат три просто, за да не повтаря, няма просто да те разберат.
Още повече, че положението в България се влошава и просто не знам и финансово дали ще ви е по-добре в бг.
Заърши си средното в Австрия като си почнала там, пък после ако искаш се връщай тук.
Това е моето лично мнение, иначе ти си решаваш.
Ана

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 85e989eb36
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Ако знаеш само как ти завиждам! За нищо на света не се връщай тук! Тук е пълна мизерия и всичко е наопаки. Послушай баща си, остани в Виена, дай си зор и научи езика! После ще му благодариш, повярвай ми! Продължи си образованието там, ако искаш добро бъдеще! Аз не мога да се похваля с такова за жалост... :(

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: cc09341316
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Кратък въпрос: някой от тези, които съветват за нищо на света да не се връща, живели ли са някога в чужбина?

Кубрат

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: d632f9f804
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Към номер 5. Аз лично съм пътувал ужасно много, и със сигурност мога да кажа че автора не трябва да се връща. Тази страна умира, чисто и просто защото хората са най-простите същества, които някога съм виждал. Тука никой няма бъдеще. Образуванието е жалко, училищата са жалки, самия начин на живот е предимно жалък. Депресирани баби със спомените на блещящото им минало, изкифлясали момичета и момчета, които вадят лъжи от задника си за всичко, защото мислят че са велики. Никои не заслужава да е сред такива хора. Авторе, стой си там и не се връщай.

-Death_Blade ^

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: cc09341316
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, искаш ли това да се промени? Ако се промени, би ли се върнал?

Кубрат

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker