Защо съм се родила, щом са нямали пари? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Защо съм се родила, щом са нямали пари?
преди: 12 години, 4 месеца, прочетена 7518 пъти
На 14 съм момиче..

И така по-точно искам да споделя, защото вече наистина ми идва да си тегля ножа (вече съм пробвала, но безуспешно) и така питам се, защо майка ми ме е родила и защо баща ми е позволил да се родя щом са нямали пари?

Живея в няква си тъпа панелка, нямаме пари за боя, нямаме пари за нов диван, нито пък за ново легло.

Когато си скъсам дънките те казват, че нямат пари и съм имала повече от тях. когато ми свърши тетрадката ми дават някви стари с по 20 листа, няма и толкова. Дават ми по някви 2 лева на ден, а приятелите ми ходят с по 20.

Когато им поискам нещо, нямат пари ОТНОВО, ми какво съм и виновна, че нямаме пари. Подяволите аз съм още хлапе това трябва да са ми най-сладките години, а аз рева заради родителите си.

Баща ми няма работа, ми аз кво да напрая, да си намери, стой си вкъщи и нищо не прави, както се вика стоят в леглото и нищо не праят. Майка ми "работи" изкарва си някви 500 лева брутно, имам и сестра студент, докъде ще ни стигнат тея пари?

Аз си блъскам главата тука и им купувам скъпи подаръци от джобните си, а те една химикалка нещат да ми купят. Искам да си купя нещо от мойте пари, те не ми позволяват щот утре сме щели да закъсаме за пари и нямат от къде да вземат ми мойте спестени пари ли ще взимат.

Добри хора са, но са виновни и то много, да не си мислят, че едно дете не иска пари, нейска нови дрехи или нови обеци. Аз съм дете, ако можеше щях да си изкарвам парите, но не може. Сигурно си мислите, че това не е нищо, някво дете си няма работа, е да ама не е така ;) някакво дете стой и реве, че е родено.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 52

преди: 12 години, 4 месеца
hash: caa00acd56
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Стига си мрънкала и се радвай, че и толкова имаш. Сега в Гърция хората си зарязват децата пред вратите на църквите и бягат. Бягат и не се обръщат!!! Щото нямат пари.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: b46e732168
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Както казваше една приятелка: "Хората чакаха, чакаха да се оправят нещата (след 10. 10. 1989г. ), и като видяха, че не се оправят, си родиха децата! "

Поздрави и успех!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: c304a73ea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ужас... историята настина успя да ме разчувства!!! Мило момиче, моя съвет е да стискаш зъби, аз докато бях на твоята възраст също имахме известни финансови проблеми, местихме се... майка ми изгуби работата си, но някак си се преборихме. Освен да се бориш, друго няма какво да те посъветвам и моля те не ставай от онези тъпите кифли, които си търсят мъж, заради парите му... за съжаление колкото ще спечелиш 2 пъти повече ще изгубиш!!! Учи се, сега това е най-важното, макар че в тези години знам как децата са доста коравосърдечни и на моменти наистина прекаляват, но тези неща те правят по-силна, ше го разбереш след години...
Айде успех, дръж се и мога да ти кажа, че точните момчета като мен, никога не им е пукало какво е финансовото състояние на жената, стига да е свястно момичето проблеми няма... :)
Р. 23г-мъж

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 89798aa369
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Животът мила е най- ценното нещо. Това че сега изживяваш труден момент не значи че нещата няма да се оправят. Животът е пред теб. И аз на твойте години бях много зле, даже си носех закуската за училище от вкъщи, че нямах джобни хич. И ходех все с едни и същи дрехи и обувки и ми се смееха. Ама сега завърших образованието си, работя макар и не за много, но прилични пари. Осъзнах, че съм била лоша, че все се сърдех на наште, че нямат пари. Просто такъв е бил моментът. Нали затова е семейството да се подкрепя в трудни мигове. Сега разбирам, че трябва да съм им благодарна, те все пак правеха каквото им е по силите. Сигурна съм, че си стойностен човек и ще преодолееш това чувство. Мисли положително мила, и знай че някой път животът си е поредица от успехи и неуспехи. Най- доброто при младите винаги предстой.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 080b6d6f41
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Най-гадното нещо в живота са парите. Ти гледай здраве да имаш пак парите не ги мисли, те идват при хора който не им мислят много.. И какво искаш да направят родителите ти?

 
  ...


...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: b970126e8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   "Баща ми няма работа, ми аз кво да напрая, да си намери"

А що не спреш да мрънкаш и не хванеш ти да си потърсиш работа, радвай се че и два лева ти дават за училище защото като бях на твойте години без пари съм ходил на училище. Ама като видях че няма пари от мама и от тате си намерих работа.

Rebel

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: cb17e7b6c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти не плачеш, защото си родена, а защото си недоволна.

Два лв. на ден не са голяма сума, но има родители, които и това не могат да си позволят да дават на децата си. Вместо да им купуваш "скъпи" подаръци, можеш да си купиш тетрадки. Значи хем питаш как да ви стигнат 500-те лв на майка ти, хем мрънкаш, че нямаш. Огледай се малко и помисли-гладна ли си, жадна ли си, оставиха ли те на студено или без ток, оставиха ли те гола и боса? Времената са трудни, момиче. Огледай се малко и не се оправдавай с това-"аз съм дете". Децата не мрънкат за пари, а радват на това, което имат. Според мен си малка егоистка, която след време ще стане голяма егоистка. Научи се да цениш и това, което имаш.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: cf5beb62a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Ребел, как да си търси работа, когато е на 14, а детският труд е забранен?

Авторке, права си да си задаваш въпроси. Права си да се питаш, защо, но това нищо не променя. Просто нещата са такива, каквито са.

Аз самата на твоята възраст си задавах същите въпроси. Нашите никога са нямали пари, било е комунизъм и дори ток са нямали, но не са дали (властите) да ме абортират. (навремето България е била диктатура и е било забранено да аботриташ, ако си омъжена жена и нямаш две деца)

Нямало е с какво да ме хранят, а майка е нямала кърма. Нямало е бебешко мляко по магазините, отслабнала съм в първия месец с 1 кг. и едвам съм оживяла. После паднал кома, но беднотията продължила. Родителите ми са непредприемчиви хора, баща ми е алкохолик.

Както и да е. На 15 се питахме с едно мое приятелче същите въпроси като теб. Защо?

В училище гладувах, защото спестявах левчето си за учебници, химикали. Взимах стипендия от 18 лв. заради отличен успех. Много ти препоръчвам да изкараш и ти повече от 5. 50. С тези пари успях да си купя сутиен, защото нашите нямаха пари. Купих си първите нови обувки, дънки, учебници, каквито ми трябваха.

Иначе споко, ще го избуташ. Годините минаха, образовах се и си потърсих късмета в чужбина. Работих, завърших и градя кариерата си. Материално съм осигурена, но деца нямам и няма да имам до поне 30 - годишна възраст.

Искам да съм 100% отвсякъде осигурена, да имам собствен дом, да имам спестявания, а преди 30 няма как да стане.

Изводът - води си изводи за себе си, за своя си живот, за своето бъдещо семейство, за образование, за кариера, но и за мъжа, с когото ще бъдеш.

Мъжът, които една жена избере, може да я дръпне страшно назад (баща ти) или заедно да постигнат много.

Търси си амбициозен, високо интелигентен, образован и работлив човек, който да те уважава, да има сходни цели и интереси и да е постигнал всичко сам в живота си. С такъв човек няма да мизерствате, няма да ти прави деца, които да са лишавани и т. н.

Какво ми помогна на твоите години?

С най-добрият ми приятел в най-големият студ вървяхме пеша, защото нямахме пари за автобус. Спряхме се и си дадохме обет - нашите деца няма да бъдат лишени, заклеваме се!!!

И така, години по-късно той е известен режисьор в Ню Йорк, аз съм си в България вече, но работя и в други страни в Европа по проекти.. Печеля добре, приятелят ми гради кариера. Спестяваме, имаме общи планове и мечти. Смели мечти. Не смея да ги споделя, защото ще ме нападнат пак завистниците, но ще ти кажа - да се самоубиеш, нищо няма да промениш, дручко е ти самата да можеш да осигуриш на децата си това, което си нямала - собствена стая, чисто нови дрехи, топъл и уютен дом, подредено ежедневие, семейни вечери, почивки, нови учебници, тетрадки, всичко...

Лесно е да обвиняваме родителите си, предизвикателството е да докажем, че можем повече!

Бъди търпелива, учи се, имай мечти. Не можеш да си представиш, колко бързо си минават годините и ти ще си на ход. Тогава няма да има кой да обвиниш, а ти ще носиш отговорност за себе си и за живота на децата си.
Днес имаш право да се възмущаваш. 100% ти е правото. Радвай се, че поне си здрава, защото тези родители и лекарства не биха могли да ти осигурят при нужда. Чукай на дърво, пести си парите за своите си нужди и чакай да минат годините...

(знам, че много ще ревнат, че държавата била виновна, но не съм съгласна. Не ни ражда държава, а майка ни. Родителите ни са отговорни 100% за нас. Факт е, че най-добрата ми приятелка имаше всичко, 5 барбита, дрехи, стая. Нейните родители бяха предприемчиви, работливи, а баща ? не пиеше. Ние сме отговорни за децата си. Сега ние сме на ход! )

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 742c133d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Мила какви са тея приятели аз също съм на 14 и и на мен ми дават по 2 лв на ден, и така на всичките ми съученици! Ако толкова ти трябват пари, ако ядеш нещо за 1 лв примерно суха паста, за 22 седмици ще си си спестила пари, аз така правя и вече имам 90 лв за 9-ват седмици, защото аз нищо не ям! Това за подаръците, и аз спестявам месеци наред за да им купя хубави подаръци, и аз имам сестра, но при мен и мама и тате работят мама е със 700 лв заплата а тате с 1500 и ето пак не съм с джобни 20 лв! Спестявай си, не им казвай, купи си дънки като събереш 20 или 15 лв - това го казвам защото май има такива, нз ама би трябвало да има, аз под 30 не съм виждала ама казвам - После събери пак и купи нещо на майка си илии на баща си, но не сувенир , а нещо ценно, дори и блуза - има доста евтини по пазарите, нз колко са казвам ти, че аз не си купувам дрехи от там и нз, ама като казваш, че нямате пари си купувай дрехи от пазарите.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 742c133d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Незнам дали вашите са учили и колко, но ти учи, аз съм на 14 също, имам две лели, едната не е учила и какво е станало от нея - нищо, а другата е на 36 и още учи, и взима по 2900 заплата!

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: ab77111893
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Какви ги сънувате бе, къде в БГ, на колко деца родителите могат да си позволят да дават по 20 лв джобни на ден, та то в Европа не е нормално да му дадеш на 14 год дете по 10 евро всеки ден. Ние ли сме най-богатата държава? Два лева са си напълно нормална сума за 14 годишна пикла, като стане на 16 по 50лв ли ще иска?
Млада госпожице слез на земята не лети в облаците, никой не ти е длъжен да ти осигурява мечтаният от теб стандарт на живот, ти утре и лимузина ще поискаш да те кара на училище. Родителите ти са длъжни да ти осигуряват храна и някакво подчертавам някъкво облекло от там нататък всеки според възможностите. Човек не може да избира къде да се роди, само можеш да се радваш, че не си се родила в ромско, сомалийско или индийско семейство и имаш доста по-големи шансове за напредък от тях. Имаш шанс да учиш и да постигнеш повече от родителите си.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: cf5beb62a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, има действително в България родители, които дават по 20 лв. джобни, с оглед на това, че децата в България са по цял ден на училище, курсове, частни уроци, за разлика от децата на Запад.
Племенникът ми ми е разказвал, че има към 5-тима такива деца в класа си. Те не могат да изхарчат парите и купуват закуски на бедните деца с тях. Явно родителите знаят това и могат да си го позволят. У нас има очаквания от богатите да правят подобни неща. Няма лошо, защото не сме социална държава, а данъците са ниски. Съответно от едно време „чорбаджията“ има социална роля в обществото. Връщаме се към този начин на живот явно.

В моят клас (випуск 2003 съм) в гимназията имахме 4-ма много богати ученици, които купуваха учебниците и закуските на най-бедните от класа.

Повечето имахме 1 лв. джобни (навремето имаха повече стойност все пак). Днес дават масово по 2 лв. родителите, но не това е проблемът на авторката - момичето има сестра-студент и цялото семейство живее с 500 лв., бащата е мързелив и не иска да работи очевидно. Как мислите? Добре ли живее авторката и става ли дума тук действително за каприз?

Опитвали ли сте да живеете 4 човека с 500 лв.?

Като опитате и останете доволни, тогава обвинявайте авторката.

Запитайте се и за живота на своите деца, ако нямате - знайте, че децата един ден искат сметка за грешките на родителите си.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 6ad430388c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Ние сме си виновни за някои неща. Тази пуста демокрация до това ни докара. Уважавам комунизма, защото колкото и лош да е, нещата които стават днес са в пъти по опасни от преди. Не обвинявам авторката за нищо ( дори в това, че е крайна към родителите си), просто времето днес е шибано. Някои имат малко, други имат много пари, в комунизма чак такива разлики не е имало. Например аз сега съм на 22, но като бях ученик ми даваха по 1лв на ден, просто това са могли, не ги обвинявам, било ми е гадно, защото в класа си бях заобиколен от богаташки деца, кой заместник кмет, кой бизнесмен, кой мафиот и т, н, . Ако класа ми беше от хора като мен по възможности щяло е да бъде по различно, но не е. Момичетата харесваха кабадалиите с парите. Като станах на 17 поработих малко и си изкарах пари. Но такова е положението тук и сега, всеки гледа парите. Въпреки, че авторката в доста неща не е права, аз не бих я обвинил.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 6b151ec3b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Bil Gates: If you're born poor, it's not your guilt. But if you die poor it's your guilt!

Вместо да се правиш на кучка спри да се оплакваш и приеми фактите. Учи здраво и по нататък си оправи живота. 2 лв на ден не и стигали. На същите години съм и ми стигат. Стига с тия тъпи оправдания. Учи, изкарвай 6ците и после в най-добрия случаи емигрирай. "Ще си тегля ножа" блабла. Замисли се върху цитата

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: cf5beb62a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   13, чудя се, ти как помниш комунизма, а си на 22?

Аз съм с 6 години по-голяма и не си спомням, та ти ли?

Майка ми и баща ми са ми разказвали, да - били са хората равни, в нямането.
Нямало е елементарни неща като храна за пеленачета, ток, вода, определени хранителни продукти, хората са нямали право да напускат страната, за кола се е чакало 15 години, нямало е нищо... а днес хората са си накупили по 2 коли например.

Изцяло подкрепям номер 14.

Страшен е и цицтатът на Бил Гейтс

„Ако си се родил беден, не си виновен. Но ако умреш беден - виновен си“.

Животът е пред авторката. На 14 тя не е виновна. Забранено е да да работи и да подобри положението си, защото правилно Законодателят е решил, че 14-годишните трябва да учат, а родителите им са отговорни за издръжката им.

Авторката е права в разсъжденията си. Който няма пари, по-добре да не създава деца.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: f25de7ca18
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Много добре разбирам авторката, но Донякъде.. като бях по-малък а и сега имам същи или поне подобен проблем :) та.. като бях на твоите години ми даваха 50ст. -1лв и да не можех да се наям просто си зимах закуска и полугладен се прибирах, така да се каже. Естествено и аз виждах, както ти виждаш, че някои хора могат да си позволят повече неща понеже имат повече пари. Вярвай ми вината не опира изцяло до родителите ти и аз като тебе обвинявах моите родители казвах, какво ли не че ше порасна ше емигрирам ала бала ше напрая мноо пара.. И да ти кажа живота не е толкова лесен колкото ти си мислиш. Та съвета ми е спри да хленчиш и да мислиш за простотии а те са - скъпи подаръци, да гледаш в чинията на другите, обеци и тем подобни глезотиики.. та ти си още на 14 кво се вълнуваш толкова от тея неща слесте малко на земята! 15-16-17 още сте хлапета какво толкова се вживявате все едно след 3-4 години ще умрете успокойте се малко, живота не е само днес и утре :)

Съвета ми е да спреш да хленчиш, да се стегнеш, да учиш (макар че не е готино, макар че могат да ти викат зубър въпреки това учи! ), да продължиш напред и да буташ нещата! А за това, че ми викаш че си на 14 и си хлапе еми говори, като хлапе и живей като хлапе :) ние на твоите години ритахме топка по цял ден, да ти си момиче, но момичетата които са моии набори не киснеха цял ден пред фейсбук и тем подобни заебани сайтове и въобще пред компа! Имам доста познати, които на твоите години са бачкали и аз съм бачкал законите така или иначе не се спазват в БГ споко.. въпрос на желание е :) може цял живот да хелнчиш и да очакваш някой да ти оправи живота, а може да вземеш нещата в свои ръце и да продължиш!



Имам средно образование сега съм в Норвегия, имам 2ма братя, които още учат средно дядо ми и баба ми са били главнити спонсори :) с 300лева пенсия.. айде умници коментирайте това, ако някой не вярва ще дам данни за контакт и да поговорим и ако се наложи и ще се видим.. със здраве!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 6ad430388c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До някъде е права авторката, но не въвсем, нали не гладуват това е важното а не някои екстри. И така аз съм номер 13. Няма как да помня, но от нещата които слушам мога да си създата мнение за някои неща номер 14, Например баба ми, която е била сама, да спомена, че не е била комунистка, изгледала е майка ми и с една обикновена работа тогава е успяла да купи апартамент, където да живеят. Днес сам човек с дете едва ли ще успее да купи апартамент. Елементарни неща е имало, нямало ги е в началото на така хубава в кавички демокрация, майка ми ми е говорила как е нямало мляко тогава и се е редила с часове като съм бил малък, това е било през красивата в кавички демокрация. Имало е и ток и вода, хората са били спокойни, не е имало наркотици, сводничество и т. н. Убийците са получавали тежки наказания, в много малки изключения, а днес неможеш да го осъдиш. И да това да не напускаш страната е било лошо, но за сметка на това днес има хиляди мминуси от друга страна. И кажи ми кои днес имат коли, кой с честен труд ще си купи коли, много малко биха успяли да направят това, ако не да направят нещо незаконно. Едва ли бизнеса с дрога и използването на някои момичета днес са проституция е по хубаво от преди - не вярвам.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 00efd02e3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Ми пести. Два лева на ден са си много добре даже. На някои деца и на моята приятелка й дават 1 лев4е и си е много добре даже. Какво имаш- телефон, джобни, къща, живи и здрави родители, ходиш на училище, имаш и компютър, получаваш по 2 лева на ден останала ли си гладна и жадна? 500 лева са си добре, ако пестите ток и вода, телефон...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 0549f74e17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Здравей мила,
И аз на твоите години нямах пари - нито за тетрадки и химикали, нито за дрехи и това много ме депресираше, но знаеш ли сега 10 години по - късно съм преуспял млад човек, завършил висшето си образование, с парите които изкарах сама, инвестирам имам малък бизнес и кола... и нови дрехи... така че горе главата и напред, като поемеш сама по пътя си ще можеш да поправиш грешките на родителите си и да не допускаш това да се случи на твоите деца. Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 90fadea926
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   За Бога, А., пак изписа куп глупости!

Помисли върху следното:
Младо семейство, с много добри доходи. Решават да станат родители. По "х" причини, губят парите си. Какво, според теб, трябва да направят? Да изоставят детето си? Да го убият? Хайде, ти си на ход!

Колкото до "комунизма" - ами аз си го спомням много, много добре! И смея да твърдя, че говориш отново глупости! Майка ми е направила мастит и е нямала кърма като съм се родила. Израснала съм с Хумана. Която се е продавала свободно. Помня, също, че до втори клас, ядях бебешки плодови пюрета на корем ( и сега го правя - просто ми харесват). Къде, според теб, сме ги намирали???
На 30год. възраст, родителите ми са си взели апартамент, който са изплатили до стотинка ( само да уточня - здрава, тухлена постройка, а не панел). Завършихме и двамата с брат ми английска гимназия. Приеха ни от раз в университети.
За това, че баща ти е алкохолик кого бедиш, точно?

Парите не са всичко, скъпа А. А могат и да са до време. С пари не можеш да купиш всичко друго, което получаваш от семейството си, а именно обичта, нежността, която получават децата. Не парите са тези, които карат една майка да е винаги на линия, когато детето/децата се прибират от училище, когато заспива/т, или с две думи - ВИНАГИ! Парите не са способни на подобни жестове. Само любовта!

М. М.

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 96ee8552bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Ти си егоистка! :@

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 72cd0efb89
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Хора, радвайте се на това което имате..

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 01efe1266d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Авторката: Ммм здравейте хора, приемам всички коментари и да егоистка съм и не искам да съм такава! Бях адски ядосана, когато писах тук, немислих да го пращам даже, но ето.. всъщност сега като го чета, даже ми идва да се изсмея на написаното от мен. Та така, не съм казала всичко сега ще допълня:баща ми зимата обикновено няма работа, но лятото обикновенно получава по 1500 лева и да не сме бедни, както тези деца който казвате, винаги помагам с каквото мога на другите. Просто се бях почувствала адски гадно, че сигорно 75 процента от класа ми са някакви богаташи-единият има голяма фирма (няма да оточнявам каква), друг пък дядо му крал от държавата (както и да е и това).. абе просто, , както виждате съм много себична егоизка. И така въпросът е, че се стремя да съм като другите, да се слея със съучениците ми, искат нии тетрадки и то доста скъпи.. само едната ми струва 5 и 90 е да доста е голяма и удобна, разбирам нашите. Баща ми хич не е мързелив, добри хора са и да много умни. Мама е била и учителка на времето(това е друг въпрос).. просто както казах БЯХ ИЗНЕРВЕНА и за това се получи така. Според мен и доста други истории са написани по този начин. Разбира се всички сте прави по едни иили други причини! Всеки мисли различно и искам да кажа отново, че найстина прекалих и вмомента съжалявам, че го написах, защото видях и че станаха няколко спора относно някой неща... и така АКО МОЖЕХ ЩЯХ ДА ИЗТРИЯ ТАЗИ ТЕМА!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 6717f2f12f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Ами авторке, достатъчно голяма си да осъзнаваш, че живеем в много трудни времена, в криза сме. Аз съм доста по-голяма от теб, но ще ти разкажа и моята история. На времето, когато бях ученичка, семейството ми поддържаше висок стандарт на живот. Никога не ми се е налагало да им искам пари за каквото и да е било, защото сами ми даваха. През това време едно кафе в кафенето струваше 20-30 ст. Сокчето 50-70ст. примерно. Никога съм нямала под 20лв. в мен, а и защото не успявах да ги изхарча, те ми се събираха, та се сещаш- имала съм в джоба и по 100 примерно, а за онези години си бяха доста, защото дневната заплата на една продавачка например да е била 15-тина лева. Имах си много дрехи, излизахме с майка ми всяка седмица на пазар. Но аз това го имах за даденост и много по-късно осъзнах колко добре си живеех. Случвало се е много пъти да черпя приятели, защото ми се е искало и те да се отпуснат и чувстват добре, когато сме на кафе.
След това се оказа, че наште са се разпростирали много по-широко отколкото е трябвало. Бизнесът им започна да запада. А те бяха натрупали неплатени сметки и един куп други глупости, за които до сега плащаме и сме повече от зле. Тъй, че радвай се на каквото имаш, пък след някоя и друга година, когато станеш по-самостоятелна сама ще си избереш пътя.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 01efe1266d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Авторката:Благодаря на всички и вече не се нуждая от съвети ;) наистина много ви благодаря и за споделените истории :) благодаря

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: c95f81ed33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Виж какво мога да ти кажа, изобщо не ми се оплаквай, че нямаш пари. Моите джобни на ден са 1 лев ако нашите изобщо имат. Майка ми взема около 200 лева, а баща ми около 300. Алкохолик е и дава всичките си пари за алкохол. Имам и брат 4 човека как посрещат доходите си с 200-300 лева, ти как мислиш. Помисли малко за вашите, майка ти ако беше направила аборт.. това е убийство. Ти ако чакаш да забогатеят, те трянва да останат без деца. Много детско мислене имаш и ако продължаваш да мислиш така до никъде няма да стигнеш. Радвай се на малкото което имаш!!!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 3154c97c5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Хей, как така с лека ръка й казахте да се радва, че има и толкова? Знаеш ли мило дете, моите родители направиха същата грешка, само където го компенсираха с безгранична любов и всячески грижи.

Единственото решение е - ИЗИСКВАЙ!!! Попитай ги защо са те родили, и теб, и сестра ти след като само ви мъчат с този живот и пилеят младините ви. Дръж им сметка, попитай ги защо сега нищо не правят, защо баща ти не работи.
Има изходи, има начини, има решения!!!
Потърси им сметка, ако пък ти кажат, че си малка да говориш така, запитай ги не си ли малка да живееш пенсионерски живот и да се интересуваш ТИ от финансите на семейството.

Просто недей да мълчиш, ще насъбереш злоба и това някой ден ще ти се отрази зле, а най-вероятно и на твоите деца.
Когато започнат да сравняват ги запитай дали на тях им е било приятно, припомни им, че не си виновна за нямането им!

Успех от сърце ти желая дете!!!
Много сили на теб и сестра ти. Дано запазите разсъдъка и добротата си. Виртуални прегръдки от една непозната жена, за едно непознато дете.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d475ff8522
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Според мен 2 лева на ден за училище са достатъчни.. Пък и тези с по 20 лева да не мислиш че ги харчат всичките.. само се ''фукат с тях''.. Второ не им купувай скъпи подаръци, важен е жеста, не е нужно нещо скъпо.. Събирай си парите.. и ги похарчи за нещо което ти трябва.. В България има много безработни, баща ти не е виновен.. Успех!! :)

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d475ff8522
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   До номер 6.. И каква работа си си намерила.. Баща и в леглото а тя да работи.. На кво прилича тва.. Все пак е на 14 години.. ако започне от сега да работи нз за напред.. Детските години са на важните за развитието на едно дете!!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: d475ff8522
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   До авторката.. Помисли малко.. колко деца нямат и 50 стотинки за една вафла а ти 2 лв и не си доволна.. еми вземи да си ги събираш.. Не гледай тези с по 20 лева.. малко се замисли техните родители взимат заплати по 1000 лева ти с тях се сравняваш.. Аа и ако мога да попитам тези 2 лева за какво не ти стигат за (тостер, баница)Не знам но аз съм на това мнение

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: e117bbac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   виж и аз се питам същото майка ми все няма пари ако и поискам нещо все нямам пари ще видим защо съм се родила като все са нямали пари

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3046a64610
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Не се сърди на родителите си, те най-малко са виновни! Да не мислиш, че те не искат да сте богати? А и ако не те обичат.. Много е лесно да те зарежат в някой дом.. Там и 2 лв няма да имаш... Камоли пък дънки.. Уважавай това, което имаш!

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 2c5a949eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Какви са тези приятели, значи не те уважават. Не съм на 14 малко по малка. Да и аз спестявам за подаръци, но при мен заплатите на мама и тате-на татко по 1500, на мама 800. И аз съм с по 2 лв. на ден, не си мисли, че богатите ходят с по 20 лв. в джоба един приятел му дават по 5 лв. на ден ама майка му и баща му ходят като цигани. Същото е и с една моя фр. Спестявай си, не им казвай, купи си дънки като събереш 20 или 15 лв - това го казвам защото май има такива, нз ама би трябвало да има, аз под 30 не съм виждала ама казвам - После събери пак и купи нещо на майка си илии на баща си, но не сувенир, а нещо ценно, дори и блуза - има доста евтини по пазарите, нз колко са казвам ти, че аз не си купувам дрехи от там и нз, ама като казваш, че нямате пари си купувай дрехи от пазарите. И аз съм на мнението на номер 9.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3826f7f6ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Аз на 13-16 какви бетони съм бъркал... И съм бил много дребен. Ама сега пък никой не може да ме бие на канадска :p

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3046a64610
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Имам едно приятелка, която също е на 14 и работи. Делят си заплатата с братовчедка й, защото работят заедно по половин ден. Еми работеше само лятото, щото нали сме на училище, ама пък си взимаше по 200 лв на месец, за три месеца - 600 лв. Работеше в един железарски магазин. И майка и работеше към същата фирма, ама в друг магазин. Та опитай се да си намериш нещо.. В хранителен магазин или нещо такова... Ама ти трябва разрешително от общината, макар че мойта фр. нямаше.. Незнам, питай..

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d8bb9def48
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Номер 36 - работата под 16 Г. Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНА. Социалните къде спят, не мога да разбера. Мястото на 14 годишните е при книгите и в училище, не на работа!
Права е авторката да си задава тези въпроси. За съжаление е пълно с калпави родители. Обществото ни има дълг към такива деца, защото спим, вместо да ги защитим от собствените им родители.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3b2a5f86d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Авторке, големи са гадняри тези, които казват че си егоистка!!! Аз съм в някакво такова положение и те разбирам. Няма да ти казвам че мъката на другите е утешение, защото не е вярно. Винаги ще има човек който да е по-добре или по-зле от нас... замисляла ли си се обаче, че когато са планували да те имат са били по-богати и бедността им е дошла изневиделица? Няма как човек да предвиди всичко... незнам как ще изживееш остатъка от детството си, пожелавам ти да не е като моето... и все пак като навършиш пълнолетие може да се оправят нещата и за сметка на това да имаш хубава младост :)

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 550d04a928
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   знаеш ли някой какво правят значи тените им дават по 10 лева на ден но носят във себе си още 10 но не ги харчат и така уж им дават но 20 лева

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 684c455dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   До къде стигнахме.. аз карам без пари в училище! Не смея да искам за каквото и да било понеже майка ми взима 300 лева едва плащаме тока и водата! Храната е последния проблем, но не мисля, че на теб ти се налага да тъпчеш хляб защото няма друго! Неблагодарни твари.. Родили са ви, отгледали са ви и ми ревете тук... добре, че баба ми успява да събере пари за началото на учебната година за да ми купи някоя тетрадка и химикалки...
Момче 14

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 16b76fc184
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   Аз съм в напълно същата ситуация, но на теб поне ти дават 2 лв на ден, мен не ми дават никакви.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 8b94a53263
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   Здравей, и аз съм момиче, но на 13. Тази твоя история не я схващам как може да искаш да се самоубиеш. И какво, че ти били давали по 2 лв. На мен искат да ми дават и по 5, но аз не искам и 1 лв. ми е достатъчно. Не разбирам как може да има такива хора и това е, че си на 14 по-голяма от мен, нямат пари хората и какво влизай им малко в положението. Все пак ти купуват тетрадки нали...

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 31b9bef7ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   Момиче.. подкрепям те. И аз се питам същото, нашите също са така. Сериозно, като са нямали пари защо са ме родили? Човек живей само веднъж, има едно детство, защо да не си го прекара нормално, като всички останали? И баща ти е здрав, нали? Тогава наистина да си намери работа. Точно пък ти ли ще работиш? Няма да стане.. айде малко да се потрудят и те, да поемат някаква отговорност като родители.. А и ти си тинейджър, напълно нормално е да искаш нещо. Надявам се баща ти да си намери работа и да заживеете по-нормално.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b46173d76b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   Поне се радвай че имаш къде да спиш и какво да ядеш ;) Защото някой и това нямат :))

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 647564f25f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   Здравей, не мисля че 2 лв на ден са нищо. Все пак има хора които се радват на 20ст. Разбирам те, защото на мен ми дават по 3 лв на ден. Важно то е, че не гладуваш и че вашето семейство е здраво. Здравето е най-важното!!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: dfeff1d9e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   Номер 8 хубави съвети даваш, но много съм заонтригувана за приятелят ти.
Кой е този известен режисьор в Ню Йорк?
Кажи аз мпже да го познавам, тъй като съм известна филмова актриса там.
Към авторката:
Нормално е да се питаш такива неща и да те е яд за родителите ти.
Не само си дете, но си и момиче.
И ти искаш я нова рокля, я нови дранкулки, ноо така е живота... приеми го.
Сега учи езиците-английсккия най-вече.
И като почнеш да работиш ще си купуваш.
Можеш да започнеш някаде след 2 години.
С разрешение от родителите ти, става.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 94fa8d911c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Мила и аз в гимназията ходих с по 2, 2, 50 на училище и ми стигаха. Е когато съм имала възможност съм ходила и с повече, но винаги съм харчила разумно. Някои деца нямат и това, което ти имаш и ходят на училище със скъсани дрехи и обувки и без една стотинка в джоба. Колкото до вашите наистина не одобрявам, това че не могат да посрещант и най- елементарните ти нужди!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 684c455dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   Спри да мрънкаш, не се излагай... с майка ми живеем в едностаен апартамент( кухня, баня и една стая ), баща ни ни изрита, той живее в тристаен апартамент... майка ми взима 300 лева, баща ми дава 80 издръжка, от 4 години е така, никога не съм имал джобни за училище, когато майка ми има възможност и ми даде, аз отказвам, защото знам, че това са от малкото спестени пари, които рано или късно ще бъдат похарчени за сметки или храна, няма смисъл да ги харча за закуска когато мога да си ям вкъщи... живеем си много добре, няма от какво да се оплача, вкъщи не е много красиво, но имаме храна, вода, ток, дори интернет и телевизия :)не е като от преди 4 години, но имам това което много хора нямат... за това се радвай, става ми смешно когато някой се оплаква... давали му 30 лева на ден, не му стигали да иде на кафе, нямал нов телефон, родителите му не му купували подаръци, дрехи и т. н...

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b28358329b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

55.   Виж това е до време и нашите не са богати, но се оправяме.... също и ние имаме финансови проблеми ама нали знаеш все някога всичко ще се промени ти ще започнеш да работиш ще си изкарваш прехраната сама! Сега е най-важно да завършиш и да продължиш да учиш, за да може един ден когато и ти имаш деца да им осигуриш добро бъдеще! Сигурна съм, че родителите ти са искали да те има на този свят и те обичат! Бъди силна и не изпадай в такива ситуации :)
Момиче на 15г

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 69af858c36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

56.   Само когато и последното дърво бива отсечено, последната риба - изловена и последната река - пресушена, ще разберем, че не можем да ядем пари.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 486bb9473e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

57.   Извинявай, ама си глезла! Ти знаеш ли колко бездомни има по света? А колко деца заспиват гладни? Не и давали по 20 лева на ден, абе ей! Има пенсионери с по 150 лева пенсия, ти 20 лева на ден искаш! Не е ли малко нагло! Не ровиш по кофите за да се нахраниш, имаш дом и семейство какво искаш? ! Всеки иска да е дете на милиардери, ама не става! Виждам, че темата е стара, та дано да работиш, че да видиш как се изкарват пари. И да видим тогава пак ли ще обвиняваш майка си, че се претрепва от работа за да имаш храна на масата.

 
  ...

1-50 от 52
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker