Бедна съм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Бедна съм
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 9192 пъти
На 16 съм.. ще бъда 10 клас и имам много бедно семейство. Майка ми работи като чистачка на 6 места за да ме издържа. Тя има висше образование, дори магистърска степен.. в нас е пълно с книги, но има заболяване, което не и позволява да работи професията, за която е учила. За това аз трябва да се грижа за нея и да и купувам лекарства. Трудно ми е. А с баща ми са разделени. И той няма работа и иска постоянно иска от мама. Понякога си намира временна като пазач или разносвач, но за много кратко. Срам ме е да поканя някого у нас, защото мебелите и тапетите ни са стари. И за това приятелите ми се сърдят за това, че все им отказвам. Все измислям разни причини. Учудвам се, че в това положение даже имам един двама приятели. Разбира се, крия от тях положението си. Ако им кажа сигурно ще ме отритнат. Лъжа ги, а те ме мислят за странна и потайна. Като ходим някъде навън те искат да ходим на ресторант, а аз не знам какво да кажа. Казвам им, че нямам пари, а те ми казват, че ако не ми стигнат ще ми заемат. Така се чувствам още по - жалка. Срам ме е от самата мен и от семейството ми и не знам какво да правя. Заради това имам доста ниско самочувствие и не общувам много. Искам да помогна на мама, но не знам как. 16 годишните не работят. Винаги съм се старала да я радвам. Имам отличен успех и ходя на рисуване и имам изложби, но и то струва пари. Не искам да гледам майка си как се мъчи, но не знам как... Моля ви помогнете ми!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: f60c9b83e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Лъжеш се. На 16 години вече можеш да започнеш работа като сервитьорка например.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b17cc5b2a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Първо - нямаш от какво да се срамуваш! Бедността не е престъпление или нещо срамно. Освен това не си бедна ти, а родителите ти. Никой не може да си избере, къде да се роди и ти с нищо не си виновна. До някъде вина имат двамата ти родители, защото не са си правили сметката, най-вече баща ти. Не виждам, каква болест може да има майка ти, която да ? позволява да работи на 6 места като чистачка, но не и да работи умствена работа по специалността, но както и да е.
С какво можеш конкретно на майка си да помогнеш - първо да я убедиш да не помага на баща ти - здрав мъж в най-добрите си години, да се оправя.
Второ - намери си работа на половин ден. Позволено е да работиш на 16 с позволение на родителите ти. Аз лично познавам момиче, което работеше като келнерка след училище и завърши с много добър успех.
Все пак, не е лесно, но през ваканциите можеш да си намираш нещо.

Иначе - генерално реши, какво искаш за себе си и живота си. Избутала си го почти, след някия годинка ще завършиш, ами тогава?
Искаш ли да продължаваш да си бедна, каква квалификация искаш да имаш (професия, висше може би), какво искаш да работиш, за да живееш по-добре?
Какви са целите ти в живота?
Смяташ ли и ти да родиш дете без да имаш нужните средства?
Ето такива въпроси трябва да те вълнуват, защото вероятността да се измъкнеш от бедността са големи все още. Ако тръгнеш по пътя на родителите си, така и ще завършиш.
Внимавай и с какво се занимаваш, дали можеш да се храниш с това?
Изкуството е хубаво нещо, и аз имах някога интерес и талант - писах стихове, рисувах, но захвърлих всичко и се концентрирах върху важните предмети и езиците. И аз имам талант за учител да кажем, но учих нещо съвсем друго, за да мога да живея прилично. Ако не те приемат в добър университет и специалност - не учи по-добре, а си хвани професия (виж майка си). Замисли се и направи избора си, защото бедността не е срамна. Срамно е да имаш възможности и да не ги използваш. Сграбчи всяка възможност и се измъквай!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 68c84277b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Бедността не е порок! Ти не си виновна затова, че си се родила в такова семейство. Горе главата! А и като се замислиш имаш още две години в които няма да можеш да работиш. Щом станеш на 18 лятото можеш да работиш като сервитьорка - така можеш да спестиш парички за бала. А след това задължително учи висше, някоя хубава специалност, с която след това ще можеш да си намериш добре платена работа. Ако трябва ще работиш и учиш! Не се отказвай!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa758755dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторке, чудя се колко бедна можеш да бъдеш и да имаш компютър и пари за уроци по рисуване? С колко пари разполагате в семейството? В друга тема тук обясниха, че беден означава човек да разполага с 50лв месечно. щом майка ти работи на 6 места вярвам докарва над 100лв у дома, така че не сте бедни. Лошо си започнала с лъжа пред приятелите и продължаваш да я надграждаш. Когато в къщи е чисто и подредено не би трябвало да те притеснява старата секция. Какво искаш всъщност да си богата да ходиш на 16 по ресторанти? Е това няма как сама трябва да си го постигнеш и само от теб зависи достатъчно голяма си за да работиш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 9922b1adf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Стегни се и обърни това в твоя полза. Точно положението в което си трябва да те мотивира, да учиш, да работиш, да успееш! Единствено не трябва да спираш на едно място за да се самосъжаляваш, защото това не помага, а само вреди.
*Syndrome

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: c10b079364
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз бих споделил с приятелите си такова положение. Няма от какво да се срамуваш. Не всеки е богат... Подкрепям те, Успех и дано баща ти си намери работа, а майка ти да е по-добре

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: dd35523a84
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абе 4 ти чуваш ли се въобще какво говориш. Със сто лева на месец не стигат за 1 човек за месец а ти говориш за трима. Аз работя за 500 лева и едва ми стигат само на мен бе човек. А сега като дойде септември и почне семестъра не знам. А ти не се притеснявай не срамно да си беден в днешно време положението в България, че в днешно време хората са на ръба на оцеляването поради ред причини. Така че няма от какво да се притяснявас всичко ще се оправи някой ден =–)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: aa758755dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   От №4
Не съм го измислила аз а това са данни на ООН който разполага с под 1, 05 долара на ден той се квалифицира за беден всеки друг не е беден. Говоря за 100лв за двама те са майка и дъщеря "с баща ми са разделени"! В друг случай то и човек разполагащ с 2500лв заплата може да каже, че е беден, защото не му стигат за покупка и поддръжка на яхта.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f0dade67ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не знам какво да ти кажа освен, не си сама! Аз съм в абсолютно същото положение. Майка ми и баща ми са разделени. Майка ми работи като чистачка на няколко места, а баща ми все иска пари. Единствената разлика е, че той никога не си намира работа и че е алкохолик, който уж все ще спира да пие. Поне не живее с нас. И аз ще съм десети клас сега. До 8 клас почти нямах приятели заради това, че много се срамувах и лъжех постоянно. Баща ми бил в чужбина, не казвах и за майка ми, никой никога не пусках у нас. Но после изведнъж спря да ми пука. Бях благодарна за това, че не съм по-зле и започнах да приемам хората такива каквито са. В 8 клас в новото училище спрях да лъжа и просто избягвах темата или казвах истината. Започнах да бъда себе си, а не момичето, което се опитваше да се хареса на всички и все лъжеше с тази цел. Донякъде ме е срам от предишните ми постъпки, но вече се примирих. Приятелите, които лъгах се оказаха страшни лицемери и така и не им казах истината. За тях си останах "странна и потайна". А на сегашните не им пука особено :) Иначе помагам на семейството ми като давам уроци по английски на няколко деца 5-7 клас и ставам детегледачка от време на време. Казаха ми, че съм се разбирала с по-малките страхотно и така стана всичко. Не работя за постоянно, но си помагам от време на време и имам достатъчно пари за уроци по испански, плуване и курс по фотография без помощта на майка ми.
Cinna.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b17cc5b2a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мили деца, казвам ви - малко ви остава. Не се срамувайте, бедността характеризира неспособността на родителите ви, не вашата! Била съм като вас и аз съм живяла с по-малко от 1 долар на ден и мога да ви кажа, че човек сам кове съдбата си.
Започнах първо със стипендия от (тогава) 15-тина лева на месец за добър успех в гимназията. Нямаха пари да ги дават всеки месец и ни се натрупваха, случвало ми се е и над 50 лв. да взема. Паричките ги инвестирах в УЧЕБНИЦИ, речници, помагала. Купих си един сутиен помня иначе само за образование. Блъсках като ненормална, няма ваканция, няма събота и неделя.
С учене и добро образование се измъкнах от бедността, надраснах и класата, от която произлизам. Осъзнах с пълна сила, че сме бедни някъде на 12 г. Много мислих и избрах образованието за мой начин да се измъкна. След 1 г. яко учене на математика (не ми е талант иначе) влезнах в най-добрата гимназия в града. Отдадох се на ученето на чужди езици там, на математика, бг. език, литература. Прекарвала съм 10-15 ч. на ден в училище, оставала съм на всички възможни ЗИП, СИП, както и да уча самостоятелно, за да ползвам парното.
Всичко пълно 6 (без физическото). Нашите ми бяха спестили 180 лв. на книжка за бала. Когато станах на 18 си взех книжката без тяхно знание и записах шофьорски курс. Ден преди изпита им казах и им казах, че няма да ходя на екскурзия за бала, само на балната вечер, облечена с дънки. Така и стана, само че баба отпусна 50 лв. за костюм.
Три месеца по-късно бях напуснала страната. Знаех почти перфектно езика на страната, в която отивах....
....
Трябваха ми точно 14 г. 3 м. от осъзнаването на бедността ми, за да се измъкна от нея. Това бяха най-тежките години от живота ми - учене по 15 ч. на ден, работа до изнемога. Работа и под 18 г. на ниви, бране на ягоди, череши, събиране на дърва.
В момента съм в края на 20-те, живея и работя в две държави и съм на път да купя частта на семейното жилище от брат ми. Само ежедневното облекло, което нося обикновенно е на стойност 1000 лв. (без обувките), не мисля за сметки, за храна, а къде да инвестирам излишните си пари. Книжката за 180 лв. (навремето) ми върши ежедневно работа, а роклите на съученичките ми изглеждат смешно дори на снимките.
Останалите хора от семейството ми останаха бедни. Те ме наричаха „зубър“ и ми се подиграваха, инвестираха в балове, в сватби, народиха млади деца и обръщат всяка монета. Не се оставих никой да ме отклони от пътя ми, със зъби и нокти постигнах всичко, не вярвам в „късмет“ и „съдба“. Човек е сам ковач на съдбата си и успеха си, не го забравяйте.
Повечето богати хора днес са били бедни вчера. От вас си зависи всичко. Да си роден в бедно семейство е само началото, не края. Прочетете биографиите на известни и богати хора и ще се убедите в това, а и може да се вдъхновите за своя си път.
Аз точно моя не го препоръчвам, защото условията са се променили, а и всеки има свои път и възможности, но ако сте трудолюбиви и имате желание да се учите, това е 90 % от успеха. Останалите са - търпение, вдъхновение, иновативно мислене и да си винаги крачка напред, умение да сключваш приятелства и да си правиш връзки, да получаваш информация, да инспирираш и водиш други хора. Няма „късмет“ - има възможности. Много хора ми казват днес „имаше късмет, защото...“ - от учтивост мълча - не вярвайте на такива хора, които се опитват да ви внушат, че нищо не зависи от вас, че успелите хора са имали „късмет“. Няма такова нещо!

От теб зависи дали ще използваш възможностите си или ще блееш и чакаш някой да ги използва вместо теб!
Всеки човек, които се е родил здрав, що-годе средно интелигентен и в страна без война или природни бедствия е извадил късмет. Останалото е много работа и учене.

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 80b6007889
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   виж.. аз съм на 12 сега.. нашите са заедно, но баща ми неможе да работи, защото има тежко заболяване, което не му позволява, а мама работи от сутрин до вечер за да издържа семейството.. къщата ни е стара и повярвай знам какво е да те е срам да поканиш приятелите си у дома... и аз като теб винаги нямам пари да изляза, и ми става ужасно когато другите не ме разберат и ми кажат 'офф ти все казваш, че нямаш пари' или 'ее вземи от вашите де, те все ще имат да ти дадат'... има много хора като теб, така де в България е нормално... опитай да намериш хора в твоето положение и се сприятели с тях. дъщерята или сина на богатите хора, които винаги имат пари никога не биха те разбрали...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 74a4f22f92
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   не са виновни родители те ти, никой не знае какво ще се случи след десет и двадесет години, но според мен си достатъчно голяма да работиш нещо, не би трябвало да е нещо тежко или много ангажиращо но, помни света е голям спасение дебне от всякъде, не мрънкай а се стегни, навремето започнах работа на рецепцията на хотел в Ахелой с обещанието за 300 лв заплата, който така и не тръгна, сега се занимавам с управлението на двадесети имота в Сф, и се дразня на хора който казват че успех е до връзки или наличието на капитал, всичко е в главата ти и желанието за успех, а ти имаш ли го?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ffcbcb3414
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   И като си от бедно семейство как да ти помогнем?
Или слагаш на първо място себе си и семейството, или приятелите. Това е. Човек, който цени това, което има не се срамува от него.
Знаеш ли, че в Африка, момичета твоята възраст работят като шивачки, за да не умрат от глад? Живеят в стаи под наем без прозорци с размери по -малки и от тази на затворническа килия?

Замисли се над това и пак кажи, че си бедна. Като искаш пари напусни училище и работи, за да има с какво да се фукаш пред ''богатите'' ти приятелчета.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 674243c033
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ооооооо я се стегни и да не ти пука, имах приятелка в 10 клас, тя така не ме канеше в тях имаше по 1-2лв отвреме на време за училище
но не и пукаше
няколко дни не идваше на училище и класната ме изпрати до тях, отидох и се хванах за глават

Къщата изглеждаше така всякаш всеки момент ще падне, имаше 2 стаи с по едно легло, да беше мизерно, но беше и много чисто. Майка и ходеше да убира от контейнерибе хартия и пласмаса в 3-4 сутринта
баща и пък си имаше любовница

Никого не ми е пречило че е бедна, ходила съм мнооого пъти след това в тях, даже сме сядали по земята защото имаше само 2-3 стола, ама момичето не се оплакваше, не се срамуваше от положението си
Нито пък на мен ми е пречило някога
Толкова са ти приятелки, толкова и ти е самочувствието

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 4233f8d3f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   "Ако искаш да се почувстваш богат, преброй всички неща, които не си купил с пари!"

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 98d260fc01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Срамно е да крадеш, да убиваш и пр.. :)

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 407ab6c419
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Може да си много богата и пак да се срамуваш. Оценяваи труда на родителите си ако искаш утре теб да уважават децата ти. Ти ще бъдеш обичана защото си истинска.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 4f4ee66f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   И аз съм била в същото положение :( и сега малко по малко започвам да стъпвам на краката си. Всички само знаят да дават съвети, а не от това имаме нужда, а от истинска помощ! Сякъш не знаем, че всичко зависи от нас, как ще продължи живота ни и какво трябва да направим за да успеем. Една малка помощ, едно маалко побутване не би навредило на никой и ти и аз това искахме. Запомни от мен едно нещо, никой няма да ти помогни особено тея непознати хора който са дали свойте еднообразни съвети и нищо друго. Подбирай приятелите си според целите си! Парите трябва да са на първо място в този етап от живота ти! Ако не ти се учи и нямаш цел свързана с университета, тогава забрави за скапаното образование!! Чети! Мисли! Опознай себе си е най важната стъпка :) А ако има нещо в което си много добра търси начини и заминавай някъде, Бъди упорита, самоуверена и никога не поглеждай назад! Успех!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ef17564469
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Здравейте бих искал да помогна на това момиче.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 065562cd95
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Не мисля, че да имаш пари е нещо велико :) И като имаш пари какво си купуваш с тях? Здраве, Успех, Любов? Или просто скъпи телефони и маркови дрехи и обувки, с които започвате да се хвалите :)) :) Момиче радвай се на това, което имаш :)

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 9c9c98ba47
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Виж какво. Покани ги у вас , ако са свестни хора няма да им пука. Аз поне не гледам кой колко пари има въпреки, че доста хора са на обратното мнение. М15

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 36fb9e3b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Хееей, девойче! Никога не бива да те е срам за такова нещо! В България повечето хора са в такова положение! Учи, работи, обичай живота си и всичко ще си дойде на мястото!!!
Поздрави! :)

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: e279196d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Да си бедна е това да нямаш компютър да нямаш теллефон и дори да не знаеш какво е интернет... нашите са разведени и майка ми взима 300 лева заплата и едва ни стигат но не мога да кажа че съм беден.. имам си семейство имам си дом та дори и компютър: -) почвай работа.. от 15 годишни ги има по заведенията... малко трудно да откриеш да пасва с графика ти (училище) но не е невъзможно.. та.. бедни са онези които живеят под мостове под изоставени сгради и т. н.. ти не си от тях.. и не се срамувай от приятелите си... ако искаш да разбереш дали са истински просто им кажи..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker