Трудно решение - моля ви за съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Трудно решение - моля ви за съвет
преди: 15 години, 6 месеца, прочетена 3836 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 17 години и отчаяно имам нужда от Вашата помощ, съвет или поне малко светлинка.
Само ви моля да не се смеете като го четете, защото вече ми се е случвало в други форуми, и едва се престраших отново да потърся помощ.

Ето какъв е проблемът: от една година ме тормози един въпрос и не мога да го разреша по никакъв начин. С какво да се занимавам в бъдеще? С какво да кандидатствам? Това са двата въпроса, които не ми дават мира и даже имам много безсънни нощи, заради тях. Проблемът е в това, че аз се промених коренно - от усмихнат човек, окуражаващ и подкрепящ другите, който винаги е гледал положително на живота - от година насам съм се превърнала в - меланхолик, който когато е сред хората слага маска. На мен по принцип ми е много трудно да споделям проблемите си били те в училище или семейни. Потискам ги в себе си и се опитвам да се справя с тях (но, както изглежда вече изпушвам). В училище съм отличничка, добра съм в спорта, пеенето, рисуването - всички ме мислят за нещо велико - но не е така - аз определям себе си като отвратителен човек не мога да се търпя - най - ужасната ми черта е колебанието, и понякога мързела (по-рядко). Харесвам всеки един предмет и ако можех щях да запиша хиляда неща да уча - но не мога - трябва да избера само едно.

Не знам като че ли ме е страх да поема отговорността да предопределя живота си - но все пак нали някога трябва да го направя и решението трябва да бъде само мое - не на родителите, приятелите ми или на някой учител.

Под маската на уверен човек, с която се предпазвам, се крие едно плахо, неспособно да се изправи очи в очи с живота ДЕТЕ.

Трудно ми е да се изразявам - какво чувствам или какъв ми е проблемът - дори пред майка ми - която би трябвало да ми е най - близка - напротив именно с нея се карам най - много (особено в последно време) след като й заговорих за кандидатстване. Тя държи да кандидатствам с език (който не ми се отдава) и география или история. Нямам нищо против тези предмети, но по скоро за мен те трябва да се знаят по принцип от обща култура.

Адски много харесвам химията, но казвайки това, на когото и да е чувам само присмех. Специалностите също са много ограничени - фармация, медицина и стоматология (в последните две преобладава биологията). А за фармацията само лоши думи - седиш зад едно бюро - язък, че си учил 5 години, и продаваш лекарства - това много ми харесваше и първоначално не се влияех от мнението на другите - но взе много да се повтаря. И просто не знам. Почнах да занемарявам уроците в училище - мислейки само за кандидатстване - буквално тази тема ме е обсебила - седа блъскам си главата и постоянно ям шоколад. Много съм объркана не знам какво да правя - ученето не плаши, а по скоро неизвестността. Знам, че може би ви се струва смешно, но наистина отчаяно се нуждая от съвет.

Благодаря ви много предварително - надявам се да да успеете да ми помогнете и не съм ви досадила с дългото си обяснение.

Пишете - без значение дали ще ме критикувате - просто искам вашето мнение. Коментарът на всеки един ще ми е от полза. Ако и ви сте били изправени пред подобна дилема - моля ви разкажете ми.
БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 15 години, 6 месеца
hash: f11d89fc47
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Здравей!
Аз също като теб съм адски объркана по този въпрос. Има още време докато завърша, на 16 съм, но времето тече бързо.

Аз съм добра в рисуването смея да кажа и ми се отдава всичко. Много хора харесват картините ми и съм продавала такива на галерии, но тази професия е много несигурна. Не винаги ще ми ги купуват и трябва да имам нещо друго като професия, а това може да е различно.

Мислела съм за преподавателка по рисуване, но когато някой чуе това предложение и започва да ми казва че съм луда, как ще се забутам като преподавателка. От една страна са прави, но пък... ми харесва да рисувам. Както и да е, реших че това може да е странично занимание.
Влече ме медицината, но пък биологията не ми е от любимите предмети, просто не ми е интересна особено и не желая да я изучавам. За това реших да отхвърля и това.

Добра съм в плуването и бойните изкуства, но там не е сигурно дали ще успея да се вредя и дали ще стана нещо или ще печеля 200 лева заплата.

Влече ме и да снимам и мисля че имам усет. Добра съм и с фотошоп и май вече реших да се занимавам с това и с рисуване. Това са двете неща, които май най-много ми допадат.
Е, ето ти пример. ^^

 
  ...
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 5009f84ef1
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Ако кандидатсваш туризъм или икономика няма да сбъркаш. влез в някои саит за работа и разгледаи какви хора тарсят, с какво образование. но според мен това е ТУРИЗЪМ и ИКОНОМИКА. успех

 
  ...
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 443f344eab
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Мила, разбирам те, основният ти проблем е, че ти самата не знаеш какво искаш! Какво ти харесва най-много на ТЕБ. Хубаво е, че не позволяваш на другите да решават вместо теб бъдещето ти, но защо им позволяваш мнението им да те разколебава? Казваш, че си била решила да кандидатстваш с фармация, но понеже много са ти се смяли и не знам си още кво, си се отказала. Извинявай, ама това е просто ТЪПО!

Трябва да си решиш какво искаш и да му отделиш повече внимание. Например ако решиш да кандидатстваш с химия, започни да ходиш на уроци и да се подготвяш. Но не се оставяй мнението на другите да те разколебава. Каквото решиш ти - това ще е! Става въпрос за твоя живот, за твоето бъдеще. Винаги ще има някой, който няма да е съгласен с теб, но не позволявай това да ти пречи на решенията. Надявам се да съм ти помогнала поне малко.
Успех! :)

 
  ... горе^
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 5692ef92c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Погледни химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Има и интересни магистърски програми. Ето ти някакъв линк:

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/fakulteti/himicheski_fakultet2/specialnosti/bakalav_rski_programi

Въобще прегледай сайта на университета. Предлагат наистина много и наистина интересни специалности.

Избери онова, което ти се учи. Защото два семестъра по-късно ще разбереш колко важно е да учиш това, което ти е на сърцето. Една приятелка обожава да пее, има невероятен глас и много артистични заложби. Учи икономика и се скапва. Друга записа Международни отношения по настояване на майка си, а мечтата й беше да се занимава с литература.

Аз лично никога не съм имала този проблем. Уча това, което е в душата ми и съм безсрамно доволна от избора си.

Един въпрос - отговори му и може би ще се приближиш до целта: Каква искаш да станеш, когато пораснеш? ;) Знам - звучи смешно и малко тъпо, но всъщност това си остава най-истинският въпрос. Винаги има един отговор, който идва веднага, почти интуитивно - ето това е твоята специалност и пътя, който трябва да избереш.

Успех!

 
  ...
преди: 15 години, 6 месеца
hash: f0b4a4e612
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Знаеш ли, имах една учителка по математика. След седми клас имаше една специализирана паралелка. В нея се изучаваше английски език, математика и информатика - най - омразните ми предмети. Както и на теб, така и на мен чуждите езици не ми се отдават толкова много, а математиката съм я намразила от както се помня. Та тази учителка ме тормозише всеки Божи ден - постаянно ми повтаряше, че ако не влезна в тази паралелка ще стана някоя метачка и тн. Изобщо с такава злоба и нахалство за пръв път се сблъсквах. И така аз не я послушах, защото знаех, че ще сгреша пък и както казаха по - горе, това си е моя живот и ще уча това, което искам.

Мен лично много ме влечеше български език (литература). Можех да кандидатствам с български и история - за адвокат.. мечтата ми. Когато същата тази учителка разбра, направо ми се изсмя в лицето - не оставих нещата така и й отвърнах по един много по - гаден начин (унижаваше ме толкова много време, така че си го заслужи). Аз съм на мнение, че думите за по - силни от делата затова й казах това, което мислех за нея, събрано в едно единственно изречение - а тя остана с отворена уста, защото нито един ученик, не смееше да й го каже в лицето. Както и да е... просто не стана на нейното. Когато вече бях решена, че искам да уча за адвокат, ненадейно се появиха хиляди хора, които започнаха да ме разубеждават. В интерес на истината аз се подлъгах и не кандидатствах с БЕЛ и история, защото мнозинството беше против това. И така преглътнах адовокатството, макар че сега не съжелявам, защото сама се убедих колко трудна е точно тази професия.

След това се ориентирах към рисуване (точно като теб). Тогава пък учителката ми по БЕЛ започна да ми споделя, колко трудно ще ми е за в бъдеще. Защото картините, които щях да рисувам не витаги ще се купуват, и така често щях да оставам без пари. Замислих се... и с течение на време и този вариант отпадна.

Малко по малко взех да се интересувам от психология и философия. За много кратко време те станаха любимите ми предмети. Утеля ми казваше, че аз съм роден психолог (хихи), а на мен страшно много ми харесваше да изучавам точно това. Пък за философията да не говорим - уча си уроците с огромно желание.
За сега съм се ориентирала точно към това, защото както вече споменах останалото е или прекалено трудно, или пък има огранчени възможности.

Като заключение искам да ти кажа: Следвай сърцето си. Учи това, което ТИ искаш. Не позволявай на хората да ти се налагат (при мен точно това се получи, но беше за добро - май това е изключение). Ти ще учиш, ти ще работиш, ти ще си изкарваш хляба... така че - ти решаваш. Не се съобразявай с майка си или който и да било друг - решението е изцяло твое.

П.С.
Не вяравах, че ще срещна човек като мен :) С теб си приличаме твърде много, аз съм песимист, меланхолик, мазохист, социопат - и каквото се сетиш още... Винига слагам маска пред хората (макар и срещите с тях да са малко). Сигурна съм, че ще последваш сърцето си и ще вземеш правилното решение.
Успех!
SFA

 
  ...


...
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 4ce2d6afb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Според мен трябва просто да се насочиш към химия. Щом ти доставя удоволствие- майната на другите. С химия можеш да успееш. Ако искаш да си лекар, трябва много, ама много биология (химия също). Наистина както другите са ти писали, последвай сърцето и не мисли дали другите ще ти се смеят, или не. Късмет !!!

 
  ... горе^
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 30f0c74b82
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Браво на тези, които казват: "Направи това, което ти искаш, а не каквото другите искат!" Само така се успява! Живота си е твоя, другите си имат своя живот, нека те да си правят с техния каквото им харесва.

Така, че... сега остава да решиш какво искаш.

То и това не е много лесно, затова му отдели специално внимание. Вземи една тетрадка и започвай да пишеш всичко, което ти идва на ум за това какъв живот искаш да имаш, каква искаш да бъдеш, какво искаш да правиш ВСЕКИ БОЖИ ДЕН от този живот. Малко хора са направили това толкова рано като теб, затова и толкова малко са щастливите хора, които ни заобикалят.

Не знам дали осъзнаваш какъв страхотен шанс имаш, с това, че си поставила този въпрос толкова силно и не си се задоволила с някакво лесно решение от типа на "ами, каквото майка ми каже" или "каквото е перспективно" и т.н.

Ти можеш да решиш какво точно искаш и да успееш в него!

Не ти трябват съветите на всеки един от твоите познати - хората могат да ти кажат само какво ТЕ искат за себе си, какво ТЕ искат за ТЕБ и т.н. Но тези неща нямат нищо общо с това какво ти искаш и в какво ще успееш.

Затова, след като вече си решила какво ТИ искаш, потърси един или двама души измежду близките и познатите си, може и да не са ти толкова близки, може да е роднина, учителка или просто приятелка или позната. НО, това ТРЯБВА да е човек, който е готов да подкрепи ТВОЕТО решение, това, което ТИ си взела, а не да ти натрапва неговите мнения и страхове и т.н Такива хора трудно се намират, но ги има. Ако искаш и аз може да съм този човек, в такъв случай ми пиши на antenae@gmail.com

Та значи, СЛЕД като си решила какво искаш и си намерила хората, в които си сигурна, че ще подкрепят твоето решение, каквото и да е то, започваш да споделяш с тях, своите решения, трудности, страхове и каквото си искаш свързано с кандидатстването си. Такива хора, знаят какво ти трябва. А то е САМО подкрепата да следваш своето решение и да не се отказваш. Това е начина да успееш и да си щастлива.

Давай, не се отказвай сама да решаваш какъв живот искаш :)

 
  ...
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 0d8dba029f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От автора: Звучи страхотно - следвай сърцето си, но в случая то е притъпено, изплашено и разколебано. Сякаш е нямо точно в момент, когато ми е най-необходимо, за да мога да взема решение. Наистина чувството на празнота е ужасно.

 
  ...
преди: 15 години, 6 месеца
hash: 30f0c74b82
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Всичко е наред със сърцето ти, спокойно :) Не само на тебе ти е трудно с тези неща, но това няма значение.

Вземи една тетрадка и пиши, всеки ден по 2-3 страници, каквото ти дойде наум. После се обади пак, ако нещо ново излезе и искаш да го споделиш. Не се плаши, решението ще дойде само :)

Ще сбъркаш само, ако решиш, че не си струва, и не го направиш.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 9 месеца
hash: 82eaadb212
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Е, в крайна сметка какво записа?

 
  ...

...
преди: 13 години, 9 месеца
hash: f204f84309
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Тази година ще кандидатствам и съм решила да бъде с история и английски език. Целта ми е Специалността международни отношения, но и по отделно историята и английският ти дават много възможности

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 545e9a3f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей. Може би вече е късно или няма да съм полезен, но предпочитам да напиша какво мисля.
Ще пиша направо. Написала си че си отличничка тогава може да кандидатстваш с всичко. Не се притеснявай. Избери това което ти е "присърце", учи за да вземеш изпитите и тогава всичко ще бъде наред.
( Може би съм малък да адвам такива важни съвети, но ако съм бил полезен ще съм щастлив, че съм помогнал.)

 
  ... горе^
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 98d34e8fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Много мило от твоя страна.
Започнах да уча доста усилено, така че се надявам, че ще ме приемат.
А относно съветите - в повечето случаи хората се нуждаят от тях, но не си го признават. Мислят си, че това ги прави слаби. За това е страхотно, че изазяваш мнението си.
Благодаря ти за съвета.

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 545e9a3f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Моля.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker