Как се възпитава дете - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Как се възпитава дете
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 1814 пъти
Имам сериозен проблем с възпитанието на сестра ми. Аз съм на 16 сестра ми е на 5. Тя има много странен характер, незнам дали е за добро или лошо, дали ще и помогне после в живота или ще и навреди. Тя си мисли че всичко знае, всичко може и не можеш да и обясниш че не го може. Например чуе няколко английски думи, започва да ги повтаря, измисля си какво означават и вече знае английски. След това не можеш да и обясниш че не знае английски, тя казва че може че знае и дори да и докажа че не знае тя пак намира начин да ми обяси че знае и може. Всяко нещо за което и кажеш че е малка и за сега не може тя веднага казва че може. Мислите ми се раздвояват какво да правя, от една страна да и обяснявам, тя е инат не можеш да я убедиш че не може. От там започвам аз да се изнервям и покрай всичките ми други проблеми ми става зле, постоянно ме боли глава и др.

Майка ми и баща ми са заети с работа и когато се приберат не им е до това и се съгласяват с всичко което каже. Всичко което аз съм и обяснявал че греши те са и казали че е права. И после като и кажа тя ми отговаря че мама или тати е казал че е може или че знае.

Раздвоен съм какво да правя. Ако я оставя да се оправя сама, да си измисля сама всичко и аз да се съгласявам, няма ли да отрасне с грешна представа. Аз ще съм тоя който я е оставил. Не искам един ден като имам дете да се държа така с него, да не го уча на нищо и да го оставям само. Аз съм отраснал така, майка ми може да се е грижела за мен, да ми е готвила и прала но много рядко е сядала да ме учи. В началното училище почти всичко сам съм разбрал, научил и сега го знам. Никой не ми е помагал и все пак съм отличник. Та въпроса е ще може ли да се оправи сама после ако не съм я учил сега, всичко което заучи грешно ще го разбере ли без да и пречи по натам.

От друга страна ако я уча и и обяснявам всичко аз ще полудея. Тя казва че сама може и знае аз се опитвам да и обясня правилното и започваме да спорим.

На кратко, правилно ли е да я оставям сама да се учи, ще и навреди ли това нещо че не е учена от малка правилно и ако да, как да я уча и да и обяснявам без да се изнервяме взаимно

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: 717cb58930
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо, авторе - ти самият си дете, не е твоя задача и работа да възпитаваш сестра си!
Родителите ти правилно я възпитават, колкото и да ти е странно това.
Детето е явно доста будно и любознателно, ПОЛОЖИТЕЛНО Е, ЧЕ КАЗВА, ЧЕ МОЖЕ И НАЙ-ВЕЧЕ, ЧЕ САМА СИ ВЯРВА.
Точно такива хора имат успех в живота по-късно.
На 5 не ? трябва да изговаря точната и правилна дума, а точно сега е момента да си изгради самочувствие. Ако действително искаш да помогнеш на сестра си и се оперираш от завист и ревност, спри да се заяждаш с нея, а започни да я хвалиш и потвърждаваш такава, каквато е.
Ако искаш да научи правилен английски, чети ? ПРАВИЛНО текстове например, отдели време да гледате англоезични филми заедно. Така ще научи езика. Каквито и да ги бръщолеви, хвали я!
Когато тръгне на училище ще може да се наложи над другите деца, ще учи по-бързо от тях, защото ВЯРВА, че знае и може. На 5 тя няма достатачно мозък, за да мисли и помни като теб, да учи като теб. Сега ? е времето да открива света около себе си и да изгради здрав характер. Тя е на правилния път, а ти?
Ти вярваш ли в себе си или непрекъснато си повтаряш „не мога“, „не знам“?

Може би не е зле ти самият да станеш малко повечко като сестра си, вместо да се стремиш да убиеш децкия ? интусиязъм и интерес.
Не си ти, който ще определя правилната и грешна представа на детето. Не си порастнал най-малкото за това.

Запомни от мен - дете се възпитава правилно, когато го хвалиш и поущряваш и го караш да вярва в способностите си и възможностите си, не като го мачкаш и убиваш интересите му. Ценности и начини на поведение се възпитават с личен пример! Кога последно каза на детето, че го обичаш? Кога последно я изведе да ядете сладолед или на люлките. Може би сестра ти има повече нужда от батко, не от трети родител, как мислиш?

Обаче най-накрая приеми, че това не е твое дете. То си има родители, които очевидно се справят добре и с теб, и с нея. Идваш от добро семейство, личи си. Защо мислиш, че щом са се справили с теб, сега с нея няма да се справят? Хвани и си намери приятели на твоята възраст, хобита и спри да се занимаваш с неща, за които не си съзрял.

„Всичко което аз съм и обяснявал че греши те са и казали че е права.“
Родителите ти са прави! Довери им се, те имат поне всеки по 20 г. повече житейски опит от теб, това ги прави с 40 год. по-мъдри!

„Та въпроса е ще може ли да се оправи сама после ако не съм я учил сега, всичко което заучи грешно ще го разбере ли без да и пречи по натам. “

Да, сестра ти ще се справи перфектно, вярвай в нея. Не случайно децата тръгват на училище на 7 г., не на 5. Остави я да се занимава по детски с нещата, има си педагози, които ще я научат правилно. Хората учат 5 г. висше за това, остави ги да си вършат работата!

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 7a6d607ce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Тя е само на 5, а не на 55!! Остави детето да си живее детството спокойно и щастливо! Какво от сега си се запритеснил дали ще се оправи с живота. Аман от разбирачи. Порасни и ти! Само на 15 си, нищо не си видял от живота!!!! Грижи се за сестра си и това е.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker