Виновна, че не знае турски език? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121132)
 Любов и изневяра (29690)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Виновна, че не знае турски език?
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 5492 пъти
Здравейте! Момиче съм на 18 години и живея в град Кърджали. ( българка съм... много от вас смятат, че всички в тази град и областта са от турски произход).. Та това е и моята тема. Нашия град е много красив, обичам го. Но ме боли да гледам на къде отиват нещата. Кърджали не е голям град, но по-голямата част от населението е от турски и ромски произход.

Тази година съм абитуриентка и със семейството ми решихме че е добре за семейният бюджет да започна работа. Защото освен разходите по бала искам да се запиша за шофьорските курсове. Проверих в доста заведения (тъй като на тази възраст без образование освен сервитьорка друго не мога да работя) и на всякъде едно и също.. "Владееш ли турски език? "... Когато отговоря че не знам, следва един доста неуместен за мен въпрос " Как така не знаеш турски, нали живееш в Кърджали? "... И тогава просто нямам никаква представа какво да направя или кажа. Как е възможно в 21 век в български град да трябва да знам турски език, за да започна работа... Едва ли не аз трябва да се чувствам виновна и неука, че не знам турски.

А да не говорим за магазините. Влизаш и те засипват куп турски думи.. и когато помоля да повторят на български, защото не съм разбрала ме гледат все едно съм човек втора ръка.

Но хайде да не ви отекчавам. За мен това е огромен проблем... боли ме да гледам в какво превръщат хубавото ни градче. На всяка второ тераса се вее турското знаме, поздравяват те на турски, едва ли не задължават те да знаеш турски за да започнеш работо.. и все такива абсурдни за мен неща.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: 145c77575e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според Конституцията официален език е българският, но явно Конституцията на Република България не важи за град Кърджали което е много тъжно. Това не е проблем само за теб, но и за цялото българско население, жалко е това което се случва в милата ни родина. Според мен единственото решение е Гражданско неподчинение и масови протестни действия, но и за тях трябва да се иска разрешение, а уж сме демократична държава.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 2ff3280d48
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз лично не мисля, че трябва да се чувстваш виновно! Познавам града ти. Аз бях послрешната с фразата "ъкъ...БУЛГАР" и щях да падна. Това, че все още нямаш образование не значи, че задължително трябва да работиш в заведение. Пробвай банките (касиерка-не се изисква образование) и в мобилните оператори. Там няма как да те задължат да знаеш турски, тъй като всичко което клиентите разписват е на български!!!! :) Пък и си е опит!!! :)

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 0b3563f1b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Така е като сме толерантни. Качиха ни се на главите тия маймуни мръсни. И по-зле ще става. Аз подозирам, че след известно време ще опитат да отцепят част от България и да си обособят собствена държава в стил Косово подчинена на Турция.

Понякога много се ядосвам. Понякога си викам да ни превземат един път за винаги и да се свърши тая скапана държава и да се затрием веднъж за винаги и да се приключва. Сами сме си виновни, че сме такива мастии и на всеки клякаме. Съжалявам ама бате Бойко е прав - лош материал сме и си заслужаваме всичко, което ни се стоварва на главите. Трябва да знаем англииски, немски, турски, а родния език не знаем. Заслужаваме си всичко. Ако можеш изчезвай от тая пумиина яма.

Аз закъснях и тепърва май няма да успея, но някога жив и здрав ако имам деца ще ги уча от малки, че като завършат училище трябва да се реализират в нормалното западно общество, а не тук където ще бъдат просто едни роби на ологархията и дори мангалите и кучетата ще имат повече права от тях.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 6e9b1160e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм също от Кърджали, вече слава Богу не живея там, но ми е много болно от всичко случващо се в родния ми град. Факт е, че турците с всеки изминал ден започват да се държат все по-нагло, все по-демонстративно да дискриминират българите. Няма българин в града, който да е търсил работа, и на който да не му е било отказвано защото не говори турски. Приказките от сорта "задължително учете турски, ще ви трябва" и "Кърджали вече е турски град" започват да се чуват все по-често. Най-смешното е, че същите тези турци, като отидат в друг град (български), коренно сменят поведението си и започват да се правят на големите приятели на българите...ноооо, това е друга тема.

Към авторката - омитай се от там, това е моят съвет, завърши си образованието, иди да следваш/работиш в някой град сред българи, в Кърджали такива като нас нямат бъдеще. Далеч по-приятно е като отидеш някаде да те посрещнат с просто "Добър ден", да слушаш българска реч...и най-общо казано - да си сред свои.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 918f32612a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Това трябва да бъде прочетено от хората в парламента и политици от всякакъв калибър. Също така и от хора, които не живеят в такива райони и всъщност са на друга планета, защото, когато ние, живеещите в смесени райони, говорим за проблемите от така нареченото мирно съжителстване, те започват да дават акъли. Наистина, ако не живееш на такова място нямаш представа от нещата, които се случват там. Това са места, в които българите са малцинство и всъщност сякаш не живеят в България! Значи - тотален абсурд!

 
  ...


...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 85eaa80af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Виж знаенето на език е богатство така че не губиш

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: df4911520e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Ами, че мило дете, то май ти си се самоутурчила. Погледни си заглавието - Виновна, че не знае турски? Кой не знае турски? Той, тя или то? Говориш за себе си в 3 лице. Това или е на психологическа основа или... не знае български. То ти май, никакъв език не знаеш. Като искаш да закопаеш всички, говори на английски или на руски. В училищата засилено се изучава поне един чужд език, така, че... Говори им така и... закопаваш ги. Толкова ли ти убягват възможностите?

Ел:)

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 99803c99aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Има доста верни неща в писаното, но това с турските знамена е абсолютна лъжа. От 20 година живея в Кърджали и не съм виждал нещо подобно, но иначе по улиците не можеш да чуеш българска реч все едно сме в Одрин да му се невиди.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 816a86bf1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Ами да кофти но, щом това са им изискванията просто трябва да ги покриеш или изобщо няма да се класираш. И аз като започвах работа ме гледаха като паднали от Марс като кажа, че не знам Английски или нямам стаж за дадената позиция....

И аз имам въпрос към теб, авторе. Каква щеше да е разликата, ако ти искаха Китайски, Полски или какъвто и да е бил друг език? Тази тема може би дори нямаше да я пуснеш, нали!?!?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: a162e86501
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нямам думи. Резултат от бездействието на държавата...

 
  ...

...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 8fb2297272
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   В подобен случай трябва да се намеси правителството. Това е недопустимо. Ако съм на твое място ще опиша случая и ще изпратя петиция до правителството!

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: e58065d9f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 1, грешно тълкуваш Конституцията на Република България. чл.36 от Конституцията гласи : "Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани". Ал.2 на същия член гласи, че " гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език", ал.3 " случаите, в които се използва официалният език, се посочват в заона". Тоест те имат право да използват своя език, който в случая е турският, това е тяхно право, а тяхно задължение е да знаят български език. Ал.3 пояснява, че задължителното използване на български език е посочено в закона - като например кандидатстване в българско ВУЗ, няма на какъв друг език на стане освен български и т.н.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 6e9b1160e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   До 7 и 9: Изискването за турски език е да се отсеят турците от българите, а не защото работата го изисква. Имам братовчед, завършил висше образование в чужбина, работил там по специалността си, владее няколко езика. Един ден, същият този човек решавава да се върне обратно тук (не знам и не ми го проумява акъла защо), идвайки в Кърджали, започвайки да си търси работа, се сблъсква със стената "турски език".... излишно е да казвам, че той работа не си намира, поради което се налага да се премести в друг град, където веднага е нает.

Хора, които не са живяли тук, които не са ставали свидетели на това как турци без каквото и да е било квалификация са били предпочитани пред образовани българи... най-общо казано - не са били дискриминирани, трудно ще схванат защо авторката е написала тази изповед. Масово българите напускат този град поради тези причини, това не са някакви изолирани случаи, това е масово явление.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: ab06983c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Ами да ти кажа, имам приятел българин от Кърджали, който е научил турски език от децата, с които е играл като малък. Това не му се е отразило по никакъв начин на самосъзнанието, самочувствието или каквото и да било. В работата с клиенти доста помага.

Не си длъжна да знаеш турски. Но пък следващия път кажи, че ще научиш елементарни думи, за да се разбираш клиентите на заведението. Нищо няма да ти стане ако знаеш думи и изрази, които ще ти помогнат в работата.
Добър ден, а-у, заповядай, благодаря. Голям праз.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 3c9ef167a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Както един велик човек е казал "Да знаеш език е като да имаш ключ за още една врата " Така че не виждам някакъв проблем да знаеш един език в повече, бил той и Турски

Сега ще ви разкрия една голяма ТАЙНА!
Това че хората знаят Турски е само защото е до границата. Представете си... и по границата с Румъния се говори румънски... А знаете ли, че ако отидете в Румънско гранично градче ще чуете почти само Български

NoBoody!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: ab06983c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   До номер 7:

Ел, "виновна" е от женски род и ясно се разбира какво има предвид авторката. Редовна съм в сайта и ми прави впечатление, че голяма част от постовете ти са абсолютно безсмислени.

От номер 14

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 263dafcbc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Аз съм от Русе и си признавам, че съм потресен от прочетеното. Иска ми се да посетя града лично, за да се уверя с очите си.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: ba76d53417
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   №15, тайната ти издиша, защото причината за говоренето на турски в този район не е, че са близо да границата, а че са абсолютно мнозинство в този район и чрез езика ти подчертават кой пее там. И Русе е близо до границата, ама никой не ти иска румънски, за да започнеш работа. Въпросът е на съвсем друга основа, но това го знаят само българите, които живеят на такива места, защото са потърпевши. Това е.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: df4911520e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Номер 16, ''Виновна'' е от женски род, но ''знае'' е глагол и е в трето лице. Радвам се, че си редовна. Но аз намерих толкова грешки в статията на момичето, че изведнъж си зададох въпроса - наистина ли е толкова лошо, че тя не знае турски, след като няма покритие и за български? Аз също не харесвам законът, който гласи ''Всеки, може да си говори на какъвто език иска, но официалния е български''. Официален - да, но хората масово започнаха да използват думи, като джамове, аджеба и др. Това е тревожно, защото българите, наистина губят своята индивидуалност. Дори като написах горепосочените турски думи, компютърът ми ги локализира като грешки, но това за жалост не го разбират всички. Че да говориш на официалния си език е праведно, а на турски и цигански... само в Турция. Понякога думите са достатъчни, за да обясниш това, което искаш, но за други... трябва повече. Ел:)

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 0b3563f1b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Скоро Родопите ще са област неподчинена на българските закони, а един ден внуците ни за да отидат на Черно море ще трябва да преминат през друга държава!

 
  ...

...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: dd30f8029f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   хора, отворете си очите! толкова ли не може да разберете, че това е една съвсем евтина ПРОВОКАЦИЯ??? Точно напоследък, когато се заговори за проблемите в Кърджали (ако въобще четете новини) и хоп - тук някаква "изповед" и всички започнаха да се възмущават и т. н.... Как може толкова лесно да ви манипулират?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 6d441583d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Авторке - изводът трябва да е, че трябва на всяка цена да се стремиш към образование, за да не се конкурираш за длъжности с малцинствата.
Има длъжности и в Кърджали, където не трябва турски, но едва ли ще е по кафетата, където въпросните необразовани и безработни малцинствени групи киснат по цял ден. Радвай се, че не са те взели и търси начин да следваш в голям град

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 6e9b1160e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До 21: Въобще не е провокация, а самата истина. Иди в Кърджали, говори с хората, тогава коментирай

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9925770790
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   N 15, самата област Кърджали няма никакъв досег с турската граница, а само с гръцката. Просто в твърдението ти няма логика, защото в областите Търговише, Разград, Шумен, Силистра, част от област Добрич, част от област Русе и част от област Варна има голяма концентрация на турско население. Има също така има турски анклав на границата между областите Варна и Бургас (по голямата част от анклава е в област Бургас). Но турците в Североизточна България не са толкова нагли като тези в Кърджалийска област, а даже и във Варненска област турците в повечето случаи използват български език помежду си.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker