Защо живота е толкова несправедлив към някои? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Защо живота е толкова несправедлив към някои?
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 3520 пъти
Здравейте аз съм момче на 16 години. Преди няколко дни отидохме с баща ми до София. Той е дърводелец прави маси, столове и т. н. на хората. С това си изкарваме прехраната. Та въпроса ми е от къде софиянците имат толкова пари? Нали сме в криза? Ние отидохме до една къща. Тя беше бяла, огромна, 4 етажа. Вътре супер лукс всичко последен модел. На двора един джип последен модел. Бяхме в квартал Бояна и като разгледах. Боже, щях да припадна. Къщите коя от коя по-хубави. В дворовете най-различни джипове, скъпи коли, басейни, почувствах се като бедняк. Живота е много несправедлив. Ние нямаме и 1/3 от това, което те имат :( Децата им излизат с дрехи за по 1000 лв. Много гадно ми стана, защото аз бях с обикновени, направо ме хвана срам :( Обяснете ми това честно ли е :(

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 3ad4b244be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Не е честно. Но замисли се - вие си изкарвате прехраната с честен труд, а те? Те с какво ли се занимават, че имат толкова пари? Случайно да не е нещо нелегално? :) Още си млад и те очаква живот пълен с много емоции. Гледай да учиш, да успееш тук, ако не - в чужбина и ще имаш горе-долу толкова, колкото и те, само че с честен труд. :)

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f7170eac5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Защо да не бил справедлив живота? Едни имат пари - други нямат - това винаги е било и ще бъде така. Не съм съгласна, че богатите били престъпници едва ли не - повечето имат отговорности, за които Авторът не може и да си представи и практически по 24 ч. в денонощието са на работа. Хубаво е, че Авторът е излезнал малко от селото или градчето си и е видял свят, но не бъди късоглед - парите все пак не са всичко. Тези хора пък може да ти завидят за баща ти, семейството ти, красотата, здравето, младостта - все неща, които не могат да се купят с пари.
Няма от какво да се срамуваш иначе. Гледай да си чисто, спретнато облечен и ще си добре дошъл на всяка маса и във всяка къща. В днешно време всички дрехи и обувки се шият на едно и също място, дори в едни и същи фабрики и от едни и същи китайски ръце и платове. Ако искаш да носиш маркови и хубави дрехи иначе - огледай се в магазините втора ръка. Там за малкия джоб има дрехи, които не могат дори да се намерят у нас и ще си в пъти по-добре облечен и от богаташите, ако имаш вкус и желание. Познавам доста заможни хора, които също пазаруват там инкогнито - ако прекараш повечко време с тях ще разбереш, че тези хора не си хабят иначе парите за глупости и цепят всяка стотинка (питай баща си как се пазарят).
Не това е важното - важното е човек да бъде щастлив, да има добро семейство, да се обича, да има работа, за да има хляб на масата, да са платени сметките. Това е достатачно. Някога много отдавна и аз така влизах като баща ти в разни богаташки къщи в този квартал, където чистих на други хора. Така финансирахме с една моя приятелка следването си. Минаха-неминаха десет-петнадесет години и двете живеем в такива къщи и караме хубави коли. Ако и ти се амбицираш да учиш, да се образоваш и да работиш здраво, защо не? Животът в крайна сметка е справедлив към тези, който сами са поели юздите за него. Честно казано обаче не съм по-щастлива от преди, когато живях в Провинцията в малкото жилище на родителите си.
Имаме една много правилна поговорка
“Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“.
Ако имаш цели само сам ще можеш да си ги постигнеш.

Хората не се раждат равни по способнисти, акъл, работливост и заложби. Никога няма да бъдат равни по имоти и пари, което не значи, че човек не може да бъде щастлив.
Жал ми е за теб, ако си въобразяваш, че парите правят човека щастлив. Да, те са удобство и правят живота по-свободен - това определено е така, но без любов, приятелство и здраве няма щастие.
Какво си мислиш - някъде зад скъпите завеси в този квартал те гледат завистливи очи - завиждат ви за семейството, за младостта, здравето, за това, че утре ще сте на село или в малкия си град, заобиколени от обичащи хора, задружна атмосфера, докато те ще си останат самотни, болни, стари зад скъпите довари на златните клетки, които сами са си построили. Не бързай със завистта... всеки човек си носи кръста. Богатите също плачат.
П.П. Много съм благодарна, че първо имах шанса да работя в богаташките домове, за да видя практически как живеят тези хора и да си направя свои собствени заключения, освобождавайки се от предрасъдъци и наивните глупости на някои хора. Освободи се от предрасъдъци, а гледай човешки на тях и говори човешки с тях, ако искаш един ден да бъдеш един от тях.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: ee48f2747c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   ОТ АВТОРА :
Номер 2 много си права , но просто ми стана гадно и тъжно , защо моите родители не са като тях ? С какво те са по-различни. Майка ми има много добро образование знае 3 езика , защо тя няма това , което те имат :( ? Ето за това казвам , че не е честно и , че живота е несправедлив , защото тя също е учила и сега работи за 400 лв. :( Имахме късмет с баща ми. Тези хора бяха богати , но бяха и добри. Почерпиха ни с всичко , което имаха там , оставиха ни сами в къщата им и те излязоха до някъде. Просто се възхитих. Мъжът е бизнесмен , за жената не разбрах каква е точно. Но все пак много ми се искаше и аз да имам такива родители. Колко ли щастливи са техните деца :( ? Е , не мога да направя нищо. И да плача , и да удрям , нищо няма да се промени :( Ти си права трябва да взема нещата в свои ръце , да се отдам на ученето , и може би някой ден и аз ще стана бизнесмен като тях и ще имам това което имат :) Трябва да се стегна , благодаря ти много !

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f7170eac5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Авторе, в голяма грешка и илюзия живееш.

Чети тук интервю на такъв човек http://www.blitz.bg/news/article/192180

От собствен опит ти казвам, че богатството и парите са по-скоро бреме, но хванеш ли се веднъж на хорото, затиснат ли те задължения и ангажименти - край.
Как мислиш, че живеят/ем?
Мъжът ми има два джиесема, с които спи. Аз имам два джиесема, с които спя - децата ни са в стрес от разните шумове от мейли, обаждания и ангажименти. Преследват те срокове, кредити, данъчни, заплати и осигуровки на 25-то число. Гониш самолети, караш с колата си, бързайки за някъде, рискувайки живота си по разните му раздрънкани пътища. Ако изпуснеш един срок - лихви. Ако забравиш нещо - лихви и загуби, фалит - не само губиш всичко, но си толкова навътре, че трябва да работиш 1000 г. и пак не можеш да го изплатиш. По 16 ч. в денонощито трепериш и си на тръни, не можеш да ядеш и да спиш като хората.
Всичко си има цена.
Живяла съм и така, и така. Разбира се, че парите ти дават големи предимства в живота, но нямаш и грам спокойствие и често си мечтаеш за простичкия живот от детството си. Случвало ми се е да завиждам на миячите на колата си. Без майтап!
Родителите ми например винаги са живяли спокойно. До обяд събота и неделя се спеше, цяло лято бяхме на село и майка ни готвеше по два пъти на ден, правихме зимнина, събирахме дърва в гората, събирахме билки за чай, предавали сме гъби и охлюви за някой лев. Общо взето като дете родителите ми винаги са били тук за мен, знаела съм, кога се прибират от работа и ми се е обръщало внимание.
Аз мога ли да осигуря това на децата си, да им отделя време и внимание? Да не мислиш, че моите деца са по-щастливи от мен навремето. Кога са ходили те в гората с майка си и баща си? Кога съм готвила последно за тях и изобщо - кога са виждали баща си на закуска или в почивните дни? И те един ден като порастнат ще пишат за несправедливия живот, какво мислиш ти?
Защо иначе не всеки има пари. Просто - трябват други качества от това да знаеш 3 езика и да умееш да боравиш с инструменти. Защо си мислиш, че успехът се изразява в пари - твоите родители сами по себе си също са успели в областта си. Просто единият да кажем е заложил преди 15 г. семейното си жилище и е отворил малък цех за козметика, поемайки риска да загуби всичко, а другият е решил да работи на заплата, да му е сигурно, да има работно време и спокойствие.
Знаеш ли, че 2 от 3 фирми фалирват? Знаеш ли, че повечето къщи и коли които гледаш навън са на лизинг/ипотекирани? Знаеш ли, че тези хора трябва от сутрин до вечер да тичат, за да им излезне сметката, а ако не излезе са руинирани до края на живота си.
Погледни ги без предубеждения. Те не са някакви извънземни. Повечето идват то съвсем нормални семейства, минали са през бедност, фалити, падения - и те завиждат, защото винаги ще има някой по-успял и богат от теб, но и много от тях завиждат на обикновенни хора като вас и доста имат инкогнито скромни вили в Провинцията, където гледат да живеят съвсем нормално поне на старини.
Лошото на българина е, че е много завистлив и повечето богати у нас са загубили семействата си и приятелите си и ако днес ги питаш, биха предпочели да не бяха богати, но е вече късно - хорото, което са почнали ще е до края.
Имала съм възможност да видя и двете страни. Със съпругът ми бяхме и двамата деца на обикновенни родители - без връзки и т.н. и чесно казано се чувстваме добре и в двата свята. Хванали сме се в момента на хорото, което нищо не значи. Утре можем да загубим всичко и да попасем овцете на Б.Б., ако се наложи - защо не? Аз и на овчарите завиждам.
Да не мислиш, че моите деца не плачат и не реват за баща си, които отсъства със седмици? Да не мислиш, че има кой да им готви по два пъти на ден или да спи с тях по обяд, някой стои с тях на село или прекарва дните си с тях като родител? И те си носят кръста. Всяка ситуация си има положително и отрицателно. Богатите също плачат...
П.П. Не пускай тото - не знаеш, каква беля ще си навлечеш. На практика няма дори един щастлив тото-мильонер. Какво мислиш, че останалите богати са щастливи?
Щастието е състояние на духа, то не се купува с пари и с имущество. Всички сме равни пред Бога, Смъртта и Закона. Освободи се от предрасъдаците си и общувай с тези хора на едно ниво - очи в очи, лице в лице. Те те уважават повече, отколкото си мислиш, защото не малко от тях/нас са работили на твоите години по строежи, заведения, магазинчета или са чистили за пари дори. Какво си мислиш? През 90-те години положението беше страшно и с повечето ми съседи днес сме тръгнали точно от мизериите и глада в истинския смисъл на думата. Стига гледа маниполираните медии - показват се само крайни случаи, разни Брендовци и мафиози, защото са интересни. Повечето заможни хора у нас са най-обикновенни хора с повече късмет, предприемчивост или просто са били на правилното място в правилното време, но не познавам богат човек, който спи спокойно - честен или не - парите и имуществото са бреме.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e7ce5b09d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не знам защо поставяш всички от София под общ знаменател. Събуди се, и в София има бедни хора, и извън София има много богати.

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e7ce5b09d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До 2: Да не би на село и в малкия град да няма завистници и всички да са усмихнати?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f7170eac5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   н. 6 - има завистници, разбира се навсякъде, но ако ти завиждат за новия Кадет, ти можеш да се дистанцираш от тези хора да кажем, а и е малко вероятно да почнат да ти измислят идиотщини (че си престъпник да кажем), защото си си взел Кадет трета-четвръта ръка.
Какво става обаче, ако горните 10% решат да се дистанцират от завистниците си? Ами практически не ти остават приятели и семейство. Затова с правиш, че не знаеш, какви ги говорят зад гърба ти и чакаш да се вразумят, да признаят качествата ти -знам ли, да видят истината за теб. Затова и помагаш, вършиш услуги, занимаваш се. Или стоиш и си кукуваш сам. Така са 90% от хората, които познавам - вече не допускат никого до себе си и водят едно тъжно и самотоно съществуване. Човек винаги цени нещо едва, след като го загуби.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e7ce5b09d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   До 7 - аз мисля, че проблемът е в манталитета на нас българите. За нас да се преместим в друг град е едва ли не събитие, а това в чужбина го правят редовно и често. Колкото повече се местиш, толкова повече свикваш да общуваш с хората и да ги преценяваш и ти става по-лесно да избягваш тези които трябва и да допускаш добрите. Ако човек през живота си обиколи няколко града и във всеки от тях намери поне по 2-3 приятели е по-добре от колкото цял живот да прекара в един, най-много два града и да не общува с никой извън своя тесен приятелски кръг. Жалко е, че при нас в България сме свикнали да се срастваме с местата където живеем, а един истински щастлив човек ще се чувства щастлив навсякъде.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f7170eac5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   от 7 до 8
Именно!!! Един истински щастлив човек ще е щастлив навсякъде, просто Авторът се сблъсква за пръв път със „социалата несправедливост“ и не мисля, че има предвид тук жителите на определен град, а по-скоро на определен квартал. -)
Опитвам се просто да му кажа, че няма смисъл да завижда, защото човек може да бъде щастлив или нещастенн независимо от парите си, а и успекът не се мери само с пари. Един от най-добрите и признати лекари, които познавам е беден като църковна мишка. Въпреки това е успял човек, всеки го познава и търси. 100% бащата на Автора ще изкара само от работата си по една къща в Бояна повече от доста лекари у нас. Това е положението - пазарна икономика. Сега да не учим медицина ли?
Парите не са всичко в крайна сметка. Важното е човек да е щастлив с това, което върши и да -да има покрив над главата, храна, дом, семейство и приятели. Повече и без това не можеш и да изядеш, и да износиш като дрехи... дали ще живееш в 300 квадрата или в 30 няма значение. Моето първо жилище във въпросния град беше 21 квадрата с тераската (към 18 кв. чисти) и изяждаше 60% от заплатката ми, а в същото време чистих на богати хора, чиито бани бяха по-големи от цялото ми жилище (включително с тераската)! Да не мислите, че тогава бях нещастна? Бях си млада, влюбена и загубена и витаех в облаците. Ей-това с пари не се купува, да знаете. Наивността е дар Божиий и завиждам на Автора благородно за нея.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: a034620992
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз съм на твоите години и се чувствам по същият начин и всеки ден плача, защото виждам същото, което ти си видяла веднъж. Чудя се какво съм по-малко от другите, че нямам тези неща, но живота и гаден и винаги ще бъде такъв. Поне знаеш, че не си само ти. И аз съм от София, но нямаме собствен дом, нито лукс, нито джип. И на мен ми се иска да съм, като другите, но нищо не мога да променя.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 98176fa8af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Съгласен съм със номер 2 - Наистина е трудно да мислиш по 24 часа как да паразитираш на гърба на бедните.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 004353a40c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какво нещо е живота.... днес разбрах, че съм болна от неизлечима болест, а ти мислиш за скъпи къщи и дрехи... какво нещо е живота....

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker