Защо чалгата е толкова мразена и слушащите я биват поставяни под общ знаменател? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Защо чалгата е толкова мразена и слушащите я биват поставяни под общ знаменател?
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 5373 пъти
Здравейте, аз съм един тийнейджър. Аз лично почнах да слушам поп-фолк преди 3 години. Дотогава изобщо не бях имал контакт с такава музика. Освен това никой в семейството ми не я слуша. Много ми харесваха непознатите дотогава за мене ритми, имах усещането, че съм открил едва ли не един нов свят. Е, след около година тази еуфория поотмина, много парчетата почнаха да ми омръзват, а повечето от новите песни ми бяха скучни. Тогава постепенно разбрах, че страстта ми е по-скоро към ориенталската музика и преди време преминах към гръцки, турски и арабски песни, след дълго лутане из нашенският поп-фолк. Е, продължавам често да си пускам и българска чалга, но подбирам повече песните. В крайна сметка какво им е лошото на циганските и ориенталските мелодии? Погледнато обективно, те са музика като всяка друга, друг въпрос е, че доста се опорочава. И на мене не ми допада простотията в много от чалга песните, но все пак смятам, че и там има приятни и по-качествени произведения (разбира се тука е въпрос и на личен вкус). Но от друга страна, няма ли и в другите жанрове простотия, нима песни като "Whistle"на Фло Рида или "Къде ми е лайното" на Гошо от почивка са по-добри, само защото не са чалга? Често простотията е забавна, и не виждам лошо да и се кефиш, стига да не прекаляваш. Друг аргумент против чалгата е, че много от фолк парчетата са кавър версии, но какво от това, стига да са платени - все едно много от съвременните поп песни не са кавър версии на стари хитове от 70-те и 80-те години. Чалгата е едва ли не виновна за всичките проблеми на прехода през последните 24 години, според някои. Добре, аз също не харесвам някакви дебели чичковци да се друсат пияни или съседът ми да надува бесен кючек(или каквото и да било). Но не ми е приятно хората да ме гледат накриво, само защото съм казал, че харесвам до някаква степен поп-фолк и да ме принизяват, при положение, че съм ученик в елитна гимназия и смятам, че съм доста добър и старателен и имам отлични оценки. Освен това не се ограничавам само с такава музика, слушам и популярна музика, латино и даже рок понякога. Аз съм просто напълно нормален млад българин, който донякъде харесва чалга.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: 21e047c243
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Ще отговоря на заглавието. Чалгата не е музика. Това е глупав стил.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f8cc62f1e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

2.   И нас какво ни грее? На никой не му пука. Културните хора ще си слушаме хубава музика, ти си слушай чалга и ориенталщина.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8bc1d1fa3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

3.   Не се връзваи доста хора, които казват, че мразят чалга всъщност така си запълват личната психическа нужда да се изтъкнат като по качествени и единствената причина е че нямат с друго какво да се похвалят, че да се изтъкнат в очите на хората. Така един вид си запълват празното самочувствие. Да преценяш даден човек според това, каква музика слуша или колко му е голям пениса, говори само за простотията ти. Този който обича класическа музика не е нищо повече от този който обича цигански ритми.
Лично познавам чистачка в училище, с едвам завършено основно образование, която обича да ходи на опера, а директорката на същото училище слуша музика заедно с тиинеджърите. Коя от тях е по интелигентна?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 39412c7e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мразя *модерната* музика като цяло, но не критикувам хората които я слушат. Особено мразя *модерната* поп, рап и електронна музика - Джъстин Бийбър, Уан Ерекшън, Лейди Гага, Бийонсе, Лил Уейн, Тиесто, Скрилекс и подобни. Харесвам истинска музика.

Мога да толерирам арабските, гръцките, турските, сръбските, македонските, индийските, китайските, японските, испанските, ирландските, шотландските, марсианските и всички останали ритми, както и така омразната ми *модерна* музика. Нямам нищо против и повечето хора, които слушат тези стилове. Всеки с избора си, нали?

НО просто мразя чалгарите, чалга "музиката" и чалга "културата". За мен това граничи с порнография, цигания, промиване на мозък, изпростяване, къси поли, "мъже" с оскубани вежди и розови тениски и... магистралки. Нямам нищо против обратните, но чалгарите преминават всички граници със своята педерастия (извинявам се за израза).

Какво се "пее" (грачи) в чалга "музиката" (помията)? Секс, богат чичко, секс, задници, секс, силикон, секс, алкохол, секс, пари, секс, коли, секс, секс, секс. Разбира се, чалга "певиците" скришом го маскират като "любов". А, да... и за "тупалки". Кого заблуждават?

Да го наречеш "селяния" си е обида за селяните, защото измежду селяните има интелигентни хора, които не се занимават с чалга.

Ами изпълнителите? Къси поли, руси коси, изкуствени цици и изкуствени, дебели задници. Приличат на същински травестити, а не на жени, още по-малко на "секси жени". Нямат и грам талант.

Има некадърни родители, които пускат чалга на децата си още от малки. Тези деца прослушват чалга, понеже не знаят за друг жанр музика. Мозъкът им е промит. Когато същите тези деца пораснат и станат наркомани... пияници... започнат да се обличат като магистралки (като техните идолки)... или преспят с половината училище, родителите им почват да квичат "ЗАЩО? ". Ами, заради чалгата.

Няма Ентелигентен човек, който да слуша това нещо доброволно, още по-малко да позволи на собствените си деца да го слушат. В противен случай аз съм дядо Коледа.

Накратко чалгата промива мозъци, деградира, изпростява и превръща хората в подобия на такива както никой друг стил. А после защо сме на това дередже и защо политиците си играят с народа както си искат...

Мога да изпиша още много по темата, но рискувам да не го публикуват. Искрено се извинявам ако съм обидил някой с този мой коментар. Сдържах се максимално да не използвам обидни думи и квалификации по адрес на родните чалгари.

Поздрави :)

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 37ff7ef54d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Тук вече няма как да не се намеся. За пръв път пиша коментар по тема. Как по дяволите може да харесваш тази музика? Така наречената "чалга" е нещо страшно. Виждал ли си някое момче или момиче на 12-13-14 години, слушащо чалга, на какво представлява. Те се превръщат в пълни боклуци. Мисля, че тази музика им промива мозъците. Видях снимка на момиче което се опитва да подражава на Азис със смъкнато горнище и фотоапарат пред огледалото. Какво означава това? Чалгата се превръща в тяхна религия. А сещате ли се за онова момиче, надрусано и пияно, без дрехи качено на масата в чалга клуб и поливано с какви ли не напитки. Има много други случаи в. които подражаването на изпълнителите на тази музика става нещо неописуемо. За момчетата няма да коментирам. Според мен момичетата вече не са момичета, а момчетата вече не са момчета. Безхарактерни, без никакви ценности и уважение към никой и нищо.
Извинявам се, ако някой се е препознал в писанието ми. Написал съм всичко доста разбъркано понежето часът минава 2 и се измъчих докато въведа текста от телефона. Надявам се коментарът ми да бъде публикуван. Благодаря.

 
  ...


...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 33ce1d0b79
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ще ти отговоря честно: чалгата се свързва с циганите и турците от хора, които са настроени да хапят всичко, което е техен враг или е свързано с такъв. Освен това има други хора, които искат да се чувстват велики на чужд гръб и се възползват от онези по-горе, за да сформират групата на плюещите - така и така доста хора ритат падналите на земята чалгари, защо не и ние? Добави към тях и слушащите чалга страхливци и натегачи - двете групи имат жизненоважната задача да се впишат в групата и затова плюят чалгата, докато те самите я слушат у дома, с тих звук, на затворени врати и прозорци. Нека споменем и вечномрънкащите, които не харесват всичко и в това число попада и чалгата. За финал е и групата, която свързва чалгата със селяните и глупаците - не, че има връзка, но нали трябва да ни проглушават ушите с това колко селяндури и тъпаци има в страната ни, а в същото време да изтъкват себе си с тези си коментари. Сега разясни ли ти се защо е пълно с хора, които мразят чалгата? Това е удобно обединение на групи с различни интереси. Винаги ги е имало и винаги ще ги има - само ще сменят предмета на критиките си.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 21d12a8c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ми добре.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 476b1c61d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   аз слушам само чалга и ич не ми дреме кой кво мисли и под къв знаменател ме слага кефи ме и си слушам

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: b0f4ef1835
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Все едно аз съм го писала. Просто повечето хора са с някакви предрасъдъци и като кажеш, че слушаш чалга автоматично ставаш тъп и неморален. Както и да е, слушай си каквото искаш, да не ти пука.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: fa39bfa0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   От автора : Моля тези, които поставят квалификации, без да се аргументират, да не коментират. Просто няма смисъл. И да повторя, аз харесвам до някаква степен чалгата като, но само като музикален стил, а не като култура! Както и повечето ми приятели и позната, които слушат метъл не са някакви ненормални, не са тръгнали по някакви култове по дявола, така и аз съм си напълно в ред.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 8bc1d1fa3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Прави са мразещите стила чалга, трябва авторе за да си умен, да слушаш музика в която се пее за математика физика астрономия Ха ха.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 39412c7e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Авторе, метълът не е наполовина толкова "сатанински" колкото чалгата (поне не повечето де). В голяма част от метъл текстовете се пее за живота и проблемите, вместо за дебелите чичковци и коли. Групите, които се кланят пред Сатаната са рядкост и обикновено го правят просто за имидж, но дори откровените сатанисти не са толкова зли, колкото чалга изпълнителите! Просто защото приятелите ти харесват метъл, това не ги прави сатанисти.

Къде е Преслава, къде е Металика. Къде е Азис, къде е Ози Озбърн :) Защо изобщо трябва да намесваме музиката в тема за чалгата?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: fec06ee9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Айде, заслушай се в текстовете на чалгата, после чуй песента на Bon Jovi- It's my life, и после ще си говорим защо чалгата не е музика...

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 991e5a6181
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Виж какво, КУЛТУРНИТЕ хора разбират, че ориенталщината също е култура, че арабските, турските ритми са част от световното културно наследство. И такива хора никога няма да поставят под общ знаменател традиционната ориенталска музика с чалгата от България. И да, прав си, че много простотия има и в други стилове, но тази простотия е по-лъскава, по-чужда и затова се приема по-нормално.
Не се притеснявай. Всеки "нормален" човек казва, слушам еди-какво-си или всичко БЕЗ чалга. Едва ли не това е фактор номер едно. Това са ограничени хора, които не правят разлика между елементарни неща. Подкрепям те. Аз слушам всякакви стилове плюс чалга.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f8cc62f1e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

17.   Авторе, съдейки по коментара ти (номер 11) си много зле. Защо трябва да слушаш метъл за да си поклонник на дявола? В сектите метъл ли дънят бе, гащник? !

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: d2eac9a285
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 15 - допадаш ми брат! Т'ва е истината - рок независимо какъв е. По принцип съм враг на чалгата и всички песни звучащи като нея. Когато карам колата винаги слушам български или чуждестранен рок (Бон Джоуви, Куин (голям фен съм), Бийтълс по някога, Блек Сабат, Аеросмит, Лед Цепелин и българските - БТР, Ахат, Хиподил, ФСБ - класика! А тия нови Азисовци, Преслави, Галени и тия подобни изчадия - в газовата камера!

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 4470448217
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Просто не се възприема от ем ти ви. Няма как да се слуша от толкова много. Може би ако ем ти ви я излъчваше по малка щяха да я мразят, защото тази телевизия създава световните звезди. Хората са свикнали на едни стилове музика и трудно е да се въведат нови стилове в света.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 7b6d5f86a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Манете я тая чалга. Толкова е пошла и е лишена от всякакъв морал!
Разказва се само за яки руси каки и чичковци с мангизи. Да Ви питам чалга феновете на какво толкова полезно Ви учи чалгата?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 6fe7e91e7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Ох, стига с тези предразсъдъци, не се спряхте...
"Тоз еди какво си слушал, значи е еди какъв си. "
Напълно подкрепям автора.
Да видя на каква ще ме направите, като ви кажа, че слушам от всичко по нещо. Ще викате, че не съм ориентирана, сигурно. Няма музика, която да не ми харесва или да мразя. Точно ей такива спорове най не ги обичам, всеки с вкуса си, бе хора...

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 0c4b550913
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Да, номер 18, текстовете на Хиподил са къде къде по- извисени от чалгарските... "Бате Гойко" особено много помага за изграждането на ценностната система при децата.
Мисля, че чалга вече не съществува. Чалга и ориенталщина са онези песни в самото начало на прехода на кака ви Луна, например. Пред нея, Азис изглежда много невинен. Повечето съвременни поп-фолк песни са със съвсем нормално звучене (мелодия), ако не обръщаме внимание на безсмисления текст. Никога не съм слушала българска "чалга", слушам гръцките оригинали. Разликата е, че в Гърция текстовете се пишат от поети, а у нас от анонимни текстописци. Там този тип музика се причислява към Поп музиката или просто към "гръцката" музика. Просто ми харесват по-бързите ритми, те ме съживяват, не можете да ме наречете проста на базата на тези ми предпочитания само. Разбира се, и аз като авторът, слушам от всичко по-малко. Но това, което ми харесва най-много е жива и бърза музика с подобни ритми. Нито подражавам на певиците, нито се обличам като тях... Има много разлика между някакви дечица, копиращи изпълнителите и човек като мен с установен вкус. Не можете да махнете с ръка и да ни сложете всички на едно ниво.

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 95f4bbaf9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Ха ха №17 ме разкърти много точно казано. Та и аз да се включа-ами аз лично мразя чалгата просто, защото в този стил няма нищо съществено. Няма смисъл в самите текстове. Наистина ти говоря пусни си една песен на азис (нарочно с малка буква) после на някой истински певец (като да кажем Криско) и направи разлика. Добре не беше точен примера ми, но все пак сигурно ме разбра. Да ти кажа не мога да кажа, че чак ненавиждам чалгата просто не ме кефи и това е не я слушам и толкова същото е и с метала. Не знам по принцип аз не познавам интелигентен и възпитан обожател на чалгата. Според мен никой уважаващ себе си човек няма да затъне толкова ниско, че да си пусне чалга хайде все едно няма други стилове музика. Ха ха сега се сетих един мой приятел (от класа ми) все казваше "Ако ми предстой да се родя, а се слуша в света единствено чалга предпочитам да умра още в корема на майка ми" това ме къртеше покрай него и аз намразих чалгата (не че някога я харесвах де, ама и не ми правеше впечатление кой я слуша чак толкова много).... Та така де не знам никой не съм, че да ти казвам какво да слушаш и какво не, но повярвай ми колкото и да се опитваш да си различен знаеш какво са казали "след време всички котки стават кучки" (малко е груб израза, ама и аз доста го пресилих този път поне де). Та мисълта ми беше, че слушаш ли чалга (или продължаваш ли да го правиш) и да не ти се иска след време ще станеш същински чалгаджиец обожател на азис (ние му казваме обратния по очевидни причини), който няма да е постигнал нищо в живота и няма да се различава от останалите слушатели на това "нещо". Нека да вметна същото важи и за обожателите на метала. И двете за мен са дяволски стилове това е.





Метал 13г.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 135a23c99d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Мразя чалга културата и това как малко или много промива мозъциите на подрастващите като изкривява начина им на виждане. И да ти кажа, има разлика между ориенталската музика и върлата чалга в България. Това е порнография, с порнографски текст за малоумници от два реда, които се повтарят непрекъснато. Учи ли на нещо? Не. Влияе ли? Да. Отговорът са 12 годишните момиченца с вдигнати блузки, снимали се провокативно пред огледалото, с мечтата да имат като циците на Андреа.
Само си прав, че и в други стилове е така. Например сега ме дразнят ужасно много въпросните фенчета на 100 кила, крисковци-дрисковци и техните производни. Особено като вземат да говорят за тях и като кажат: "Браво на 100 кила, чалгата замира. Мрете чалгари. " Мега тъпата логика. Това си е също чалга, но с друг ритъм. Текстовете са също толкова вулгарни и безсмислени - чалга в мъжки вариант. И така едните лаят срещу другите колко са зле, като не осъзнават, че дефакто слушат едно и също.
В чуждите поп, рап и хип хоп песни е същото. И ми е голяма загадка защо почитателите на тези различни жанрове или конкретни изпълнители се нахвърлят едни срещу други основно в интернет пространството. Във въпросните песни се пее едно и също, сякаш парчето Put it down on me се различава особено от "първа вечер пускам малко.. ".
Не слушам никой от тези стилове, харесвам рока, както и песни от 70-те, 80-те и т. н. И за да не ме наречеш тесногръда, слушам и други стилове нови или стари, има толкова много сносна музика, но... за жалост повечето гледат черно-бяло, ако не слушаш чалга, значи си метълист(понякога и това слушам), сатанист и какво ли още не - булшит. И това, че съм единствената в класа, която не слуша тия буламачи хич не ме бърка.
И въпреки, че при познанство с някого, не го съдя по това каква музика слуша, не мога да отрека, че малко или много въпросната музика определя манталитета на човек. Познавам хора, които слушат чалга и са отличници и може да се каже интелигентни, но при един по-дълъг разговор или наблюдаване дълго на поведенито им, няма как да отрека, че тази музика си е оставила отпечатъка върху тях.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 599c926015
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Аз пък се чудя, защо като кажа на някого, че не слушам чалга, ме гледат ей така *о. О*. И ме питат като седна на маса какво ще правя, как ще се забавлявам..
Ако за тези хора въртенето на кючеци, късането на салфетки в пропадналите барове, разсъбличането и наизустяването на глупави текстове се смята за единствения начин за забавление, значи положението наистина е много зле.
Чалгата в днешно време влияе много на поколението. Не знам дали сте посещавали групата за "селските пръчки" във фейсбук и не знам кой би сметнал поведението и начинът на обличане на редовните участнички/ци в групата за нормални. Да не говорим колко е противно минавайки по улицата да ти мирише на кебапчета от някое долнопробно заведение и да се чува тази "музика".
Има много по-смислени стилове от чалгата, които не подтикват 14-годишните кифли да се обличат като порно звезди.
That's why.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: fa39bfa0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   От авотра : Изобщо не смятам, че метъла е сатанистки и музика. Имах предвид просто, че много хора се ръководят от предразсъдъци за каквото и да е и това беше просто един пример за такъв.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 95f4bbaf9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

28.   №24 направо затихнах докато четох толкова глупости на един куп. Къде ще ми сравняваш Криско и 100 кила с Азис и Николета? Те нямат нищо общо. Виж клиповете на чалгата и рапа тогава говори. Ще повярвам на думите ти като видя Криско, 100 кила, Ангел, Моисей, Били Хлапето, Графа или някой друг рапър гримиран и облечен като момиче. В чалгата се говори само за глупости да не казвам какви, че ще вземат да ми изтрият коментара, а в рапа къде си чувала псувни. Е, 100 кила малко псува да, ама пак има разлика поне не се разсъблича в клиповете си. Прави разлика и тогава пиши. 90% от момчетата в моя клас предпочитат рапа пред метала. Пък ти ми го сравняваш с чалга по-голяма глупост няма да прочета. Аз слушам рап, но нямам нищо общо с чалгаджиите толкова.





Метал 13г.

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 6fe7e91e7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Това, което го викате, че всички чалгаджии са някакви пропаднали изобщо не е вярно! Какви са тези стереотипи... Наблюдавам със собствените си очи как мои колеги-върли почитатели на поп фолка се справят далеч далеч по-добре във всичко (учене, работа и т. н) от други, които симпатизират на други стилове музика.
И мен ме гледат странно в дискотеките как на някое чалга парче го играя с елементи на латиното, но не го правя на проблем, а им се усмихвам :)
момиче 21

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 0ff87d1531
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Ще ви кажа сега чалгата е била на мода до 2002 година докато не се появиха Азис Рейхан лека й пръст И педераското поколение немат край
Преди 2002 година малко след като се роди Телевизия Планета чалгата е била харесвана не че сега всеки я харесва ама сега се слушат само ретро и евроденс и затова чалгата е най мразена така и ще продължава.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 0c2ba754da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Когато човек чуе думата "чалгар" той си представя повърхностен, ограничен човек.. Ограничен, защото текстовете на песните може да ги измисли и едно 5 годишно дете.. Те са досущ еднакви, а в клиповете на първо място са голите жени..И те стават идоли и все повече хора искат да приличат на тях-изкуствени нокти, коса, устни, гърди... Разбира се, има изключения, но те са малко.. А тези "културните", които те критикуват, нямаше да го направят, ако наистина са такива..

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: f76e30182f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Няколко пъти е писано и пак ще го напиша:
Всяка музика е ВИБРАЦИЯ (емоционална, интелектуална, духовна) с някаква честота или височина (може да се тълкува и като "извисеност").
Чалгата е на най-ниското, животинското ниво. Първосигнална - външна визия, боде сетивата, залага на изкуственото пред естественото. Аналог на чалгата са кренвиршите от пилешки кожи, ензими и цялата менделеева таблица вътре... за 2,60.

Вижте коментар №14 в тази тема:
http://spodeli.net/3/story-52369.html
Там всичко е описано много добре!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: d96459e374
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Не съм привърженичка на този тип музика, но съм гледала разни клипове и има някои песни, които от този жанр които ми допадат. "Остани " на Софи Маринова е много хубава песен. А и някои от фолкпевиците са естествено красиви в лице. Например Анелия, Гергана и Андрея си имат естествена красота. И Мария в началото преди да си сложи силиконовите джуки ми харесваше, беше много красива. Пък и не мисля, че музикалните предпочитания на някого го определят що за човек е, че бързате до лепкате определения като повърхностни и т. н

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c8f8b14f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   Не ми харесва циганският бийт и това, че мъж/жена (Азис) пее. Отвратителна музика е много зле звучи!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 3b9d4ef5d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   Ти само музиката ли слушаш? Защото, ок музиката е да кажем с ориенталски корени, ама обръщаш ли внимание колко пошли и тъпи са текстовете? Е, как да приемеш на сериозно човек, който се възхищава на такава простотия? А като прибавиш към това външния вид и поведението на изпълнителите и ти става ясно, защото всеки уважаващ себе си човек не иска да има нищо общо с това подобие на музика!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 3b9d4ef5d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Проблемът не е в чалгата като музика, а в поведението което върви с нея. Всеки родител би се притеснил ако 15 годишната му дъщеря поиска силикон за рождения си ден, нали? Или ако се облича като евтина к...ва. Та това е проблемът на чалгата, че заедно с нея върви едно доста пошло поведение. Та ако искаш слушай си чалга, но не се старай да подражаваш на певачките. А много деца точно това правят и от тук и идеята, че чалгата води до масово затъпяване и като цяло оказва лошо влияние.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 31445f071f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   №1 е абсолютно прав. Аз дори незнам какво и харесвате толкова на тая чалга

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: d8437df3bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   Бих искала да се изкажа и аз по темата - 2004, 2005, 2006 год., когато аз бях тийнейджърка в тогавашния поп - фолк се появила доста модернистични изпълнителки и съответно песни с поп, рок и други звученета с текстове за любов и доста нежни балади. Тогава бях привърженичка - песни на Глория, Анелия и Гергана и др. от този период има какво да се чуе в тях, аз даже и сега си ги пускам, не ги разграничавам от останалата бг музика. Но забелязах, което е плачевно, че през последните няколко години чалгата е просто низка пошлост и е станала даже култура... турските и циганските ритми са навлезнали навсякъде... аз това не мога да го слушам, е има някои балади по - добри... в този ред на мисли и бг рапът - текстовете са отвратителни, нищо че на някои песни бийтът е добър... Аз по принцип слушам всякаква музика, но подбирам смислени неща... комерсиалността принизява песните и наистина е жалко, че за днешнотопоколение това е мода и култура... наистина не трябва човек да се ограничава, но модерната музика в днешно време като цяло не я бива, казвам като цяло... но винаги може да се открие и нещо добро :)

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: d8437df3bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   Бих искала да се изкажа и аз по темата - 2004, 2005, 2006 год., когато аз бях тийнейджърка в тогавашния поп - фолк се появила доста модернистични изпълнителки и съответно песни с поп, рок и други звученета с текстове за любов и доста нежни балади. Тогава бях привърженичка - песни на Глория, Анелия и Гергана и др. от този период има какво да се чуе в тях, аз даже и сега си ги пускам, не ги разграничавам от останалата бг музика. Но забелязах, което е плачевно, че през последните няколко години чалгата е просто низка пошлост и е станала даже култура... турските и циганските ритми са навлезнали навсякъде... аз това не мога да го слушам, е има някои балади по - добри... но като цяло кючека се е превърнал в основното, което е срам българи да го слушат до такава степен... в този ред на мисли и бг рапът - текстовете са отвратителни, нищо че на някои песни бийтът е добър... Аз по принцип слушам всякаква музика, но подбирам смислени неща... комерсиалността принизява песните и наистина е жалко, че за днешното поколение това е мода и култура... наистина не трябва човек да се ограничава, но модерната музика в днешно време като цяло не я бива, казвам като цяло... но винаги може да се открие и нещо добро :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 33cc2f76f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   защото всички мразим различните от нас. Ако си мислиш, че хората, които мразят чалга, се налагат, погледни колко чалгари говорят лошо за металистите или любителите на всякакви стилове, но не и техният.
И то не защото другите им се наагат, а просто цащото ги дразни, че харесват нещо различно.
Не е въпросът дали ще слушаш рок или чалга, а дали ще бъдеш толерантен към другия и разбира се той към теб.
Това ни липсва на хората. А уж всички сме много широко скроени!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 984b32e04d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   За да кажеш за едно нещо дали е хубаво или лошо, голямо или малко, трябва да го сравниш с подобно. Иначе ще стане като при шопа: От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема. Ако не си чел качествена световна поезия, за теб чалга текстовете ще са най-хубавата поезия. Ако се ограничаваш само с музиката от радиата, ще си избереш от там някои песнички за най-добра музика.
Ако никога не си чел Шекпир и не си слушал Пучини, няма как да ги харесаш.
А ако си ги чул, но не си ги харесал.... ами... душичката ти е наскоро родена, глупавичка, IQ-то и е слабичко :) След няколко прераждания ще настигнеш другите. Ако не са ти избягали с още проценти в коефициента.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 35de1ca7fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

50.   Всеки казва, че не харесва чалга но когато има концерт площадите са винаги пълни и точно тези които казват, че не харесват чалга са най-отпред.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c3e157b680
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   Оня ден гледам един тийнейджър, вървеше по тротоара със слушалките на големите си уши и от време на време се спираше и мяташе по някой гюбек. От далече си личеше че е чалгар, защото не само че приличаше на олигофрен но и държанието му беше такова. Като наближи можех да го чуя какво си тананика доста силничко;
"Чалга, чаа-ааалга!
Гел бурда, гел буу-уурда!
Гееей, геееей!
Накрая с притворени очи и олигавена уста, очевидно много развълнуван се изрева много яко;
"Кармъзъ,
кармазъъъъъ! "
Имаше няколко роми наблизо и като го видяха, веднага започнаха и те да перат кючеци.

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f3ec3f5771
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

58.   Никой нормален човек не слуша тази пародия на "музика" чалга, която до преди да я наместят на телевизионните екрани се слушаше само в циганските квартали.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 2292bd522b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

59.   Чалгата е пълна гнус и отврат! Може да има хора, които й се кефят, но те са гнусняри! Все едно да се кефиш, че някакво мръсно мазе е наповръщано, наакано и някой му се е изпразнил отгоре. Е, има и такива, сигурно. Мазохисти, извратени или и аз не знам какви.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 6a034dc51c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

60.   Не знам какво общо имат стиловете музика, които ти допадат, с това какъв човек си. Всеки е свободен да прави това, което му харесва, при положение че не вреди на никого. Това, че някои хора решават да се правят на такива, каквито не са, си е лично техен проблем. Това, че на други действително им харесва да се носят с обемни коси, къси поли и други ''неправилни'' неща, е право на личен избор. И единият външен вид не прави човек по-лош или по-добър, нито пък с по-малко акъл.
Оставете хората да бъдат щастливи с всичките си интереси и решения, след като не ви вредят.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f3ec3f5771
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

61.   Всички почитатели на чалгата са "много уважавани и почитани" от обществото, заради "изтънченият" си вкус и обноски.
И това, че всеки един от тях има налепени големи постри по стените на стаите си на Азис, чисто гол в секси пози, показва и за какво си фантазират.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 6d3982dd2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

62.   Защото хората имат бесни комплекси. До неотдавна беше модерно да се слуша чалга и ако не слушаш чалга те заклеймяваха като какъв ли не, но сега е модерно да се слуша метъл, следователно хората хранят онези, които слушат чалга. Истината, обаче, е че единственото по-лошо от натокана чалгарка е превзета готик металяшка (като, естествено и тук не слагам всички чалгари/металисти под общ знаменател, всяко стадо има мърша). Много е модерно да се правиш на металист и у вас да гърми Азис, който, да отбележа за някои от горе коментиралите, не е единственият поп-фолк изпълнител. Чалгата била боклук. Е, боклук, боклук, ама всеки я слуша и точно тия дето "не слушат чалга" всяка вечер ги гледаш във "Версай" и "Син сити" да хвърлят бесни гюбеци. Лицемерие му е майката в тая държава и не е само по въпроса с чалгата. Аз лично слушам чалга и най-открито си го признавам, не ме е срам. Но слушането на чалга не ми пречи, за разлика от много мои съученици, да ходя на театър, опера и концерти на класическа музика, да чета книги и да имам отличен успех. И съм съгласна напълно с коментарите на 31, 50 и 60. С две думи, приемането на другите опира в голяма степен до приемане на самия себе си, авторе.
П. П. Държа да отбележа, че нямам никакъв проблем с металисти или хора, които са различни от мен, но е факт, че в момента голям процент от слушащите метъл са по-нетолерантни от слушателите на който и да е друг стил.

Момиче, 15г.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: f3ec3f5771
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

64.   Само ми кажете, кое нормално момиче, ще се хване с момче, което слуша чалга и носи в портфейла си, голи снимки на Азис?

 
  ...
преди: 8 години, 1 ден
hash: 121039cf7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

67.   Тези, които се пишат културни, плюят чалгата и обиждат хората, на които им харесва този стил, имат 100 пъти повече правописни, пунктуационни и граматични грешки от тези истински интелигентни хора, които казват, че всеки си има собствен вкус за музика. Аз лично не слушам, , чалга'' всеки ден, но когато искам да се забавлявам си пускам, , Новата ти'' или, , Като мъж на мъж'' (не си спомням дали точно това е заглавието). По коментара на автора за метъла ще кажа само това, че хората, които не разбират от намеци, просто да не се обаждат. Имам дискусия за утре относно чалгата и този форум много ми помогна да разбера мнението на тези, които сее правят, че не я харесват, а в същото време знаят много от текстовете. Помогна ми и да заема страна (тази на чалгата).
Относно автора на коментар номер 45: ти сигурно се мислиш за КУЛТУРНА, нали? Ами един културен човек знае, че всъщност точно въпросните цигани са ни запознали със музика подобна на нашата. (един съвет от мен за теб: КУПИ СИ УЧЕБНИК ЗА 6ТИ КЛАС, ТАМ ШЕ НАУЧИШ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА РИТМИТЕ, КОИТО ПЛЮЕШ БЕЗ НИЩО ДА ЗНАЕШ!!! ;) )

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7b4794ea8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

69.   Айде сега, чалгата ви е виновна за това какви стават хората, това какво ще рече, че хората който слушат метъл са агресивни социопати или хората който слушат рап задължително са тревомани, примерно казвам. Музиката не определя характерите ни до такава степен! Аз лично, нямам нищо против хората, който слушат чалга или каквато и да е музика, за мен това не е голям фактор стига да не си налагат мнението. Масово познавам хора, който твърдят, че не слушат чалга до като в същия момент от слушалките им се чува Азис. И е хубаво да разберете, че не определените стилове музика развалят децата, а възпитанието. Нормалните хора слушат музика, за да разпуснат и всеки е свободен да слуша това, което му харесва. А относно автора, въпреки, че слуша чалга се е изразил много добре и много ясно, за разлика от повечето коментирали застъпници на морала :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker