Четворка по литература!? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Четворка по литература!?
преди: 14 години, 6 месеца, прочетена 5558 пъти
9 клас съм и изкарах 4 на теста по литература. Иначе с българския език (граматика) проблем нямам, колкото до литературата - редовно вдигам ръка, умея да разсъждавам и да "разтягам" локуми, сама си пиша съчиненията и госпожата ги оценява с отличен (към последното ми есе нямаше забележки). Но сега правихме тест върху гръцката митология... Имаше 12 въпроса, аз имам 8 верни отговора. И за това - 4. Който има 1 грешка, получава 5.50. За 2 грешки - кръгла петица.

Неприятно е, защото останалите учители не изчисляват така. Използват схемата:
брой точки/общ брой точки . 4 + 2
А тя направо умножава по 6, т.е. ако имам 1 верен отговор, получавам оценка 0.50 (?!?).

Не ме притеснява обаче това. Нито ще зачета факта, че съм втората най-добра по литература в класа (включая разсъждения, есета, логика).

Казах само на баща ми, защото той единствен не ми се кара за оценки - нито пък ми натяква. Просто ми има доверие и ми разчита да се оправя. И дядо ми не ми прави проблеми, но вероятно все ще се изплъзне нещо пред баба ми.

Тя самата е била учителка (по разказвателен предмет). Ако разбере за ПЕТИЦА (от 5.40 и надооолу), започва да драматизира - подхвърля изрази като "Лелеее, падам!", "Господиии..." и почва да се вайка, да се кръсти, да ме заплашва, че ще ме изгонят от дома - да преиграва. Щом тя разбере, новината стига до майка ми. Тогава тя ме обстрелва с определения като "слабачка", "двойкаджийка"; че няма да стана нещо повече от чистачка или метачка, че нямам място при тях.

А баба ми има един източник в училище, който може да я информира. Освен това направих лошата грешка да й кажа, че сме правили тест по български език. Но просто искам да избегна ужаса!!! Поне този път! Имам чувството, че това ще е краят. Тези свръхамбицирани мои близки искат да ме превърнат в бот... Никога не ме поощряват за факта, че държа позицията на най-добра по биология, математика, химия, физкултура също. Ако им кажа (на майка ми и баба ми), че имам 6, те казват "Да, хубаво, радвам се." и това е. Много е прецакана работата... КАКВО ДА ПРАВЯ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 14 години, 6 месеца
hash: 4c7b0e839f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Тегли им едни майни!

 
  ...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: 962a3d60d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Знаеш ли, с 2 години съм по-голяма от тебе и абсолютно те разбирам. И аз съм отличничка, и аз съм се сблъсквала с това. Наистина е отвратително никой да не оценява старанието ти, а само да ти натяква несполуките, колкото и малки да са те.

Сега конкретно по проблема- наистина не вярвам някой да те изхвърли заради четворка. Най-малкото имаш подкрепата на баша си и дядо си. Мислиш ли, че те биха допуснали такова нешо? Още повече, много ме съмнява дори баба ти да е фен на идеята, защото както ми я описваш тя е по-скоро с някаква изкривена представа за нещата и малко или много прекалява с емоциите, но именно тая нейна емоционалност ме кара да си мисля, че сърце не би и дало да те изпъди, колкото и да се пени. ;д

В крайна сметка на думи всички сме големи. Освен това, важно е да разбереш, че тия оценки ги изкарваш за себе си, а не за нечие одобрение! Не ТЕ ще се борят за място в университет, а ТИ! Не ТЕ тепърва ще строят бъдешето си, а ТИ! Затова гледай да го построиш по най-адекватния за тебе начин. От друга страна пък само отличните оценки не са критерий за успех в живота ... успехът е да се чувстваш спокоен и уверен в себе си! Така че аз те съветвам точно това - повече кураж, непукизъм и усмивки!
=)

 
  ...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: b7356822d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Aхаха аз съм 12 клас и се радвам на тройки, а ти за четвори ми ревеш :) кво ти пука, нали си отличничка ше си я опраиш :D е те тва да ми е проблема..

 
  ... горе^
преди: 14 години, 6 месеца
hash: 0cbfd68251
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Извинете, но членовете на вашето семейство/ по- точно баба ви и майка ви/ да не би да са професори или номинирани за нобелов приз, че изискват толкова от вас. От опит мога да ви уверя, че една четворка по литература не означава абсолютно нищо и нито ще ви направи по-подготвена или по-неподготвена за живота който ви очаква.

 
  ...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: cb033c475c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Омг .. ваще не са добре за една 4 тука кфи проблеми прайш някой хора за 4 банкет дигат ти за една нз .. ще го преодолееш и ти и майка ти и баба ти и дядо ти и цялото семействоо :Д

 
  ...


...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: 6173ad40d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Да ви имам проблемите аз

 
  ... горе^
преди: 14 години, 6 месеца
hash: f6feb0f2ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (37 гласа)

9.   Незнаеш как се разгневих от това, което си написала.Защо ли ?Защото мислех,че освен моите родители няма други такива изроди на планетата, ама явно съм сгрешил.Напълно те разбирам.Баща ми ме биеше за 5 по математика когато бях ученик.Майка ми мрънкаше за 5 1/2 по електротехника.Ако имах оценка различна от 6 ме питаха:
-Ти патките ли ще пасеш бе?Ако няма да учиш кажи та да не даваме пари за учебници.
-И сега какво ?Ще повтаряш ли?И разбира се това, което казват и на теб :
-Двойкаджия!!
Ебаси смешниците.

Учи си и не им обръщай много внимание.Важни са резултатите,които постигаш.Един ден когато пораснеш ще ги поставиш на място тези глупаци.
Само не се предавай защото аз от психическия и физически тормоз изгубих доста.Това, което ми беше интересно си го учех(ел.техника, ел. измерване, ел. обзавеждане, подстанции, апарати и машини, физика също).Общо взето специализираните предмети, които изучавах.Обаче математиката за зае...ах тотално.Просто толкова бой и унижение съм поел и толкова сълзи съм изплакал, че не издържах и се отказах да уча математика.То така и така ще ме бият... дали ще е 5 или 2 все тая.След като влязох в университет въпреки 3 по математика.Ония гадове пак не ме оставиха намира и постоянно мрънкаха, че няма да си взимам изпитите.И така и стана изгубих желание за всичко.Изгубих и самочувствие.Едва се дипломирах.Сега успявам да се реализирам някак и имам хубава работа ама не съм доволен от живота си.
Незнам дали ги мразя или повече ги съжалявам тези глупави същества.Вече нищо немогат да ми кажат ама файда - съсипаха ми детството.

Така, че мила не им се връзвай на малоумието.Запомн, че е важно да полагаш усилия заради себе си.За изградиш личността си ученето ще ти е много полезно.Ако някога сбъркаш ще се поправиш, няма страшно.Не ги оставяй да ти натрапват чувство за вина и да те карат да се чувстваш виновна за нещо.

Надявам се да разбереш от това, което съм написал, че ако се оставиш на глупостта им ще загубиш много.
Върви нагоре както досега.Желая ти все така високи резултати и успех във всички аспекти от живота!!!! :)

 
  ...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: df058e11f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ОТ АВТОРКАТА:
Номер 9, благодаря ти много!!! Наистина напълно изчерпателен отговор от човек с много повече опит! :))

Мерси и на всички други.. Иначе - вече казах на баба ми. :D Не драматизира за учудване, а се смяхме заедно. Пък и май си изработих стратегия, как да оцелявам по литература занапред. На мама няма да казваме... баща ми ще подписва бележките.

Благодаря за подкрепата. :р Чао!

 
  ...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: 50b248f0b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Вашите родители са големи бележкари,а? Случва се някой път да не си във форма,така да се каже. И най-голямата простотия от страна на родителите е да почнат да се карат за оценки. Разбирам,че родителите ти са на ясно,че възможностите ти са мн над 4 и си го показала,но....реакцията им нещо не си връзва. Ще я оправиш,голяма работа от една 4 :)
Сиво

 
  ... горе^
преди: 14 години, 6 месеца
hash: 3e3ab2b5d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да изпитвала съм го. Имах 4 по математика. И направо ме скъсаха от подигравки и унижения. Но при мен дядо ми разпалва всичко. А по литература съм най - добра в класа. А имах 2 5ци за теорията и понятията. Госпожата много харесва текстовете ми и ме кара да и ги преписвам и да и ги давам. Преди за това ми пи6е6е оценки, а сега ни6то. Въпреки че заслужавам ве4е 2 6 ци - за 2 текста и участие. Но не. И ми обеща да ме изпита, а ве4е 2 седмици не го прави. Овца. Май ще си остана с 5 за срока. Но whatever. А за 4, което съм имала само 3 пъти до 6 клас ми разкатават фамилията. Но ще трябва да го преживеем, колкото и да ни е писнало. Явно родителите са големи максималисти. Или пък прекалено се тревожат за нас. Или са бележкари. Нещо от този род.

 
  ...

...
преди: 14 години, 6 месеца
hash: dce7fe51db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Проблемът не е в теб, а в броя задачи. 12 задачи със затворен отговор не могат да дадат представа за нищо. Ако по тях можеше да се пише текст, тогава е различно - задачата ще се оценява с до 5 точки напр. и взе ще можеш да напишеш нещо, та да нямаш 0 точки.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 2a3784932f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   здравейте днес изкарах 2 по бел. това е първата ми двойка и 4 по мат как да и кажа без да ми се кара...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: af1ffe82a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Интересно. Аз съм момче и съм 10 клас. Виж сега, ако толкова те е страх, нищо няма да стане. Но не обиждай родителите си, нито баба си! Глупаво е а и все пак, те са те отгледали. Това не ти пречи да изразиш мнение по въпроса след като ти се навикат. И все пак сега ще ти кажа всеки начин, по който можеш да разрешиш този проблем:
1. Настина да изпаднеш в ярост и да... ясно ти е.
2. Да поговорите по въпроса и да видиш дали ще те разберат.
3. Ако 2 не проработи, удари контра (инат).
4. Ако 3 не проработи, опитай се да накараш татко ти да те защити малко или много.
5. Ако 4 не проработи (силно ме съмнява да се навие), събери малко смелост, отиди в кухнята вечерта и след като се навечеряте със най-спокоен глас им кажи:
Писна ми от вас и вашите критики. Говорите сякаш сте нещо повече от мен и сте били с по-добри оценки в училище на моята възраст.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: ed9fd5e7ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Абе какви са тези хора. Ти си направо супер за една 4-ка ще те убият. Успехът ти е добър, а вземи поговори с майка си и баба си обясни им как се чувстваш. Кажи им че с една 4 нищо не е фатално. Те за една четворка ти викат о. О

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker