Писна ми от тази омраза към турците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Писна ми от тази омраза към турците
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 4178 пъти
Здравейте. Историята ми е следната: Като цяло аз съм турчин с български данни. Семейството ми е с български имена, както и аз съм. Тинейджър съм. Просто като цяло ми писна от тази омраза към турците.. Като почнат с "резак" и някакви подобни обиди. Знам, че съм в България и т. н.. но просто... по едно време почвам да се чувствам гадно. Уважавам българската история, граматика и т. н. повече от повечето българи сигурно. Но просто има нещо в мен което ме кара да се чувствам гадно с тези обиди, хората няма ли да разберат, че има "такъв и такъв" турчин.. Един вид няма значение какъв си, а просто зависи от характера ти... Има хора на които съм споделил какъв съм по родословно дърво и те нямат нищо против това... Но те се броят на пръстите ми на едната ръка... Доста често ми се случва точно да тръгна да споделя това на някого, просто защото им имам доверие и тогава точно на другия ден като говорим по история за Османско Иго и като чуя "резак", "мазни турци" и т. н. просто ми се убива цялото желание... Не е кой знае какво, но на мен много ми тежи вече това и си мисля как един ден жена ми ще го приеме това.. Дали етноса ми ще повлияе на връзката ни... То е ясно според мен, че някой ще ме обижда в коментарите, но според мен няма смисъл... Това съдене според цвета на кожата, сексуална ориентация, етнос и т. н. просто е толкова ограничено... че няма накъде повече. Естествено това е моето мнение..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 128cbe6325
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

1.   Ако ти беше българин, нямаше да си по-различен. Сега говориш така, защото си от другата страна на нещата, но ако беше от нашата щеше сигурно по улиците да крещиш обиди към турците. Все пак сме били под робство 500 години. Ако ти живееше в Турция и ние българите ви бяхме поробили така и ти щеше да викаш.. смърт за българите.. и разни такива. Нормално е да има дискриминация. Ако не ти отърва знаеш къде е границата, отиваш си в родината като ти писне и това е.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 9b25fb5571
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

2.   Напълно си прав за всичко. Аз съм българка, но имам много приятели и съседи турци и се разбирам чудесно с тях. Искам да знаеш, че не са всички българи такива, че тази омраза я имат единици и че тя е изкуствено насадена от глупавите ни политици. Огромното мнозинство от хората си живеят с години в мир и разбирателство. Знам, че боли и е ужасно и се срамувам заради тези мои сънародници. Моля те, не обръщай внимание, доколкото е възможно. И знай, че те са единици. Желая ти всичко най-добро!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: cb6ab1334e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Човек, не се впрягай толкова. Приятеллите ти ще ти лъдат такива, независимо дали си турчин или някакъв друг. И нямам против тези турци, които са си европейци и просто са като всички други обикновени хора.
Работата е там, че от една страна - има много места в България, които буквално са потурчени и то с разни не много образовани турци, които дори български не знаят и по такива градове българите се чувстват като малцинство. Е кой би се радвал на подобно нещо в собствената си държава? От политическа гледна точка дори няма да започвам да пиша.
И другото нещо е историята. Пет века турци да ти взимат синовете за еничари, да разрушават църкви и други неща, да колят, изнасилват и разсипват... и ти да си покорна "рая". Това не се забравя. Моят град, например, бива изгорен до основи от турците и за 2 денонощия биват избити около 15 000 души, повече отколкото в Батак, но за това не се говори по други причина.
Та с това, което написах исках да ти кажа защо много хора имат някакви резерви. Просто този "спомен" е заложен в хората, както и някои неща от настоящето също допринасят за негативизма. Не го приемай лично, ако се запозная с някого от турски произход и станем приятели - супер. Не бих го съдила за нищо. Но в моменти, когато някой прочете "От Батак съм чичо", "Под игото" или нещо подобно и пред него се разкрива как и от кого са били избивани предците му, "резак" е най-малкото нещо, което би му дошло на ума. Прояви разбиране към това. Нямам против сегашните турци, дето си живеят из турция, но когато се замисля за историята нещо отвътре наистина ме заболява. А за това, че някои мразели турци - всеки както си реши, просто не общувай с такива хора. Ако става въпрос и арменците(ако не се лъжа), не харесват турците ама хич, идвали са тук в България да се спасяват от тях. Американците пък не харесват руснаци(американец ми го е казвал), германците също и обратното. Китайците пък не харесват много японци(пак заради история), азербайджанци и грузинци също не се обичат много доколкото съм чувала... , севернокорейците пък никой не ги харесва. Така че, това тук не е нищо особено или различно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: cd57af1da5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Виж, пич - много на сериозно и много лично приемаш нещата! Щом веднъж си се самоопределили като българин, какъв ти е проблема да "удйдисваш" на събеседниците си, относно коментарите за "мазните турци" и т.н.? Влагай малко ирония в подобни разговори, дори самоирония - нали уж си над тези неща? И като си с българско име и т.н. за какъв чеп ти трябва да разправяш и да споделяш какъв си по родословно дърво. Аз в моето може и някой пра-пра-дядо грък или турчин да имам (знаеш ли ги по войните какви и с кого са ги вършили - било то доброволно или насила?!), обаче нито съм го проучвал, нито ми пука особено, хеле пък да тръгна да разправям предположенията си на някого... И според мен е напълно естествено народ, дето 500 години са го драли и са го клали "резняците" да изпитва поне словесна неприязън към тях, или не смяташ така?
Хубаво е, че осъзнаваш колко безсмислено е делението на раси, етноси, сексуална ориентация и т.н.. Не очаквай обаче и при всички останали това да е така. А може би при теб е точно защото си потърпевш?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 972669b238
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Авторе в българия никой не те дели, всъщност ти сам се делиш. Ти сам съобщаваш различие, на всичкото отгоре и се обиждаш на несвойствени "обиди", каква обида е "резак" или "мазни турци". Чул ли си българин да се обиди на "мазни траки/прабългари" или пък "кръстоносец".
Какво е резак, та христос е бил обрязан, евреите са обрязани и те ли са резаци?
Аз ще ти кажа "пишконосец" заради пола ти, пак ли се обиди?

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: eb5c0cd734
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

6.   Aз съм от лудогорския край... и на мене ми е писнало дато отивам да си купувам хляб да чувам само турска реч, като заговоря на български да гледам ехидни фозиономии... Писна ми да не мога да си намеря работа, понеже не съм турчин, нито член на ДПС. Писна ми турците вече 25 години да си разиграват коня с етническата си патия, която гази Конституцията на България. Писна ми от новините на турски, писна ми и от изучаването на турски в даскало; подозирам, че и 5 вековното турско владичество е омръзнало на дедите ми.
Щом токова ви е писнало всичко, никой не ви държи насила в България... Анадола е ваш!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: eb5c0cd734
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Много обидчиви тия нашите турци бе, живи да ги ожалиш. Защо не обясните как по времето на Голямата ЕксКУРзия и възродителния процес ви "обиждаха" турските граничари на границата?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 7e6a8dbca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Хаха, пич, в България сме така бе. Хората не сме политкоректни. Да си чувал "мазни чалгари"? Или "гнусни метъли"? Или "тъпите чифути"? Или "шибаните американци"? Или "жабари" (по отношение на италианците) Просто сме си хора и си казваме, сори. Самите българи често употребяваме расистки коментари към нас самите - "българска работа" например, да не говорим за разните пишман-българи дето от чужбина пишат по форумите неща като "българите ще се оправите като една атомна бомба ви падне" и подобни.

Но съм съгласен, че "резак" е тъпа обида, щото е към всички мюсюлмани и евреи, не специално към турците.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2153aa0e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Всъщност не е ограничено. А "съдебната система" на хората не е със 100% КПД, а с около 80. И от там осъжда и тук там някой "невинен" представител на конкретния етнос. Просто вкарва в "кюпа" всичките представители. Няма друг начин да се предпази от тях, на никой не му се рискува и губи време да ги опознава един по един и да им гласува доверие, при условие че големия процент хора от този етнос са с такива качества. Може да е несправедливо това отношение кам тия 20% но е още по-несправедливо да се допуснат 80%-те процента лоши, само защото не са се доказали още като такива. Определено смятам стратегията "невинен до докаване на противното за твърде емоционална и недомислена" в случая с конкретни етноси. Тук по-скоро трябва да важи правилото "по-добре вземай мерки да не се разболееш, отколкото, да се чудиш как да се лекуваш"! Така че моето момче сърди се не на българите за това отношение, а на сънародниците си от Турция, за манталитета им, за изказа им, за поведението им в България. Чувал си поговорката предполагам "каквото повикало такова се обадило. "!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2aac160cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Виж пичага, има и изключения като теб. Горе долу и аз съм на мнение като твоите приятели за турците, арабите, циганите и т. н. Но, един от най-добрите ми приятели е с баща от сирия. Той ми е уникалне приятел, на който бих си поверил и живота. Да знае ме какъв съм и ми слуша тъпотиите, но мн. добре знае, че не става дума за него. Даже от време на време се ебаваме на тази тема, той се бъзика повече и от нас и не се убижда. Просто не го приемай лично.

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d537ab477b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Естествено че не си виновен за събития от преди векове. Сред всеки етнос си има такива хора, но повечето турци и българи са много точни. Просто не обръщай внимание на обидите. Знам, че е кофти, но свиквай, защото няма как да им запушиш устата. Ти светец да си, винаги ще се намери някой кретен да те обижда. Разбери, че няма как всички да те харесват. Ако не е заради етноса, ще е заради друго. Колкото до жена ти ще си намериш някоя без предразсъдъци и/или туркиня, има много такива качествени жени. Не го мисли толкова. Познавам много смесени семейства и мога само да им завиждам благородно. Като се разбират, на кого му пука кой какъв е? Има място за всички на този свят. Пък и ако и двамата са от един етнос, пък не се разбират, по-добре ли е?

Умната и не се впрягай толкова! АКО СЕ БОРИШ С ПРАСЕ В КАЛТА, И ДВАМАТА ЩЕ СЕ ОЦАПАТЕ, НО НА ПРАСЕТО ЩЕ МУ ХАРЕСА. Ти си знай, че си хубав човек, пък другите да си дрънкат, колкото си искат, те никога няма да са духовно богати като тебе. Те са толкова духовно бедни, че дори няма да те разберат за какво говориш и само ще обиждат. За това не им позволявай да ти отнемат от позитивната енергия. Те това и целят и ако им паднеш на нивото, ще им направиш голям кеф, че са ти скапали настроението. Общувай с хората, от които можеш да учиш хубави неща, а не да мразиш. Всичко друго е та*ак работа. От омраза никой не е спечелил - само ДПС и Атака.

vova4ka

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: aedbd3539d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   коментар N1 изобщо не е прав! Аз нямам турски корени, но имам приятели турци, които са големи пичове; не употребявам "рязан" и за мен хората за които автора говори са пълни кретени, и аз съм ги срещал, но проблема си е техен!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 140dae0061
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   така е Българите сме прост и нетолерантен народ!
няма две съседни държави в европа които да не са воювали постоянно в миналото германци-французи, датчани-шведи, но няма да станете свидетел на нетолерантно отношение за неща ставали преди стотици години
въпрос на култура!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 63b61fbfaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Аз нямам нищо против турците. Все ми е тая дали човек е от България или от "Чипуркова ливада". Ако се разбираме си се разбираме, ако не се- не се разбираме.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 72a51eac19
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Не го приемай лично! Когато говорите за Робството е нормално да има такива коментари. Но те не се отнасят за теб. Ти не си "такъв" турчин.
За "резак" - това вече може да го приемеш лично и да се обидиш - но не бива. Това е все едно да кажеш на някой китаец - "дръпнати очи" или нещо подобно...
обрязването не е патентовано от турците... така че

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: bc6574c83f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Авторе, бих ти съчувствал за това което се случва около тебе, но не мислиш ли че задължителното изучаване на майчин турски език в училище, новините на турски език по БНТ, 2 незаконни турски партии идва малко в повече?
А знаеш ли ние българите от кое най много се дразним? Дразним се от това, че вие турците в БГ обичате Турция, а БГ едва ли не я мразите... И това не са празни приказки, защото във Фейсбук във групите на ДПС често срещам текстове от сорта на: 'Вижте Труция колко е напред, а вие бай-ганьовците така ще си останете в калта и т. н'.
Също така повечето турци в БГ искат да се посегне на историята ни, защото видиш ли там имало "обидни" за тах текстове, с което допълнително усилват омразата и напрежението върху себе си. И нека вие турците да спрете да гласувате по етническо-религиозен принцип, тоест да спрете да гласувате за турските партии като ДПС и НПСД и тогава вече ще бъдете приети нормално в българското общество като успешно интегрирали се хора. И трябва веднъж завинаги да разберете, че всеки който има БГ гражданство е Българин, независимо от етническата му принадлежност. Националноста е винаги преди етноса, това трябва да го знаете много добре.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 2a9d14f987
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Ти самият си расист, а търсиш толерантност от другите, определяш себе си като турчин и парадираш с това, как очакваш да те приемат околните. Негрите, циганите и турците са най-големите расисти. Имал съм контакти с такива на тяхна територия в гета и катуни и впечатленията ми са ужасни. Гледат враждебно и са настроени агресивно към всеки, който не е от техния етнос. Живеят в техен измислен свят с правила и ограничения много различни от нормалните за обществото, спазват дистанция с външния свят и ползват само облагите от него. Не зачитат другите и са склонни да се правят на жертви. Мога да пиша още много по темата и да ти дам конкретни примери, но няма смисъл.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1f76a3e0c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   От автора: Номер 1 - просто си знаех, че коментарите ще почнат с нещо такова.. До номер 8 всъщност да, чувал съм "мазен чалгар" или "гнусен метал"... Мерси за подкрепата и за НЕподкрепата.. естествено очакването е. Може би аз не се изразих както трябва, но няма проблеми. Номер 9 - аз отговарям лично за моя си живот, а не за манталитета на другите. Има точни турци, както и не точни. Същото се отнася и за българите и всички други хора по света. Има българи които не знаят, че 1873 година е обесването на Левски, има и такива които знаят... Цял манталитет не отговаря за мен, така както и аз за тях. Като цяло идеята ми е следната, че човек отговаря сам за себе си, има собствен си живот. Като цяло има коментари с които не съм съгласен, както и с такива които съм, но според мен най-прав по мое мнение е Номер 12.. не защото ме защитата, а защото има най-много логика в него.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1f76a3e0c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Хах, номер 18 и как точно реши, че е расист? Моля те напусни, пълни глупости говориш.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 09edf09a38
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Харесва ми коментара на номер 8 :)

Аз самия съм расист по отношение на чалгарите и простите хора (не че има някаква разлика между двете). Просто ги мразя тези долни изчадия, а за жалост точно такива ни управляват. Българин анти-българин. Това съм аз и съм горд :)

 
  ...

...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: f4e9d89d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Не мога да разбера това, защо трябва да ни унижат и аз съм туркиня с българско име, но не ми приемат като туркиня, понеже сме живеели в махала, добре де какво общо има къде живееш нали, живея в България но не съм българка.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 27 дни
hash: 9f2a26c8ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Методът, по който България се справя с травмата от петвековното робство, както и със съвсем отделния въпрос за геополитическите апетити на съвременната турска държава към нашата родина, е чрез индоктринация през образователната система и масмедиите.

Това е изключително груб, остарял и като цяло, разрушителен метод. По-малкото зло е спрямо това, въобще да не си спомняме през какво сме минали и за какво трябва да си отваряме очите. Но това не е оправдание. Не може да градиш националната идентичност и националнта сигурност на основата на неприязън над обикновените хора.

В същото време поуките от османското потисничество не са научени. Учебната програма и медийното влияние не постигат нищо повече от ракиено патриотарство на ниво Слави Трифонов. В резултат на това имаме:
- татуировки на Левски по крайниците на тялото, пилон на Рожен с българското знаме (изработен в Турция... ), обиди на "резняк", "читак" и пр. простотии;
- чудовищно невежество по османска история, както и по съвременната турска действителност;
- абсолютна апатия относно жертвите на съвременните турски режими. Хем мразим турците заради петте века, хем не ни дреме, когато техните наследници в управлението си развяват коня у нас, както си искат, когато преследват политически противници. На колко хора в България им пука, че не дадохме политическо убежище на преследвани от Ердоган, а му ги върнахме като послушно пале, на секундата? Че турските служби си извършват наказателни акции в нашата държава, без да им мигне окото? ;
- капсулиране на българските турци в географско, икономическо и политическо отношение;
- милозливи лозунги за разбиране, приемане, комшулук и пр., глуповато поемане на вина за Възродителния процес (сякаш комунистическият режим само и единствено спрямо турците е бил брутален и едва ли не за тях е създал концлагерите... ), търпене на простащината на аналогичните на българските патриотари елементи сред българските турци, овчо мълчание пред турските зверства около Възродителния процес (като се говори за Възродителния процес много удобно се премълчава атентата срещу вагона за майки с деца. Такава изродщина дори арабите в Западна Европа не са измисляли. А после беше построена и чешма в памет на единия терорист! ).

Нито османското владичество трябва да се премълчава, нито характерното за турската култура възпитаване в жестокост, подлост и първичност, нито мрачната страна на исляма, нито мокрите сънища на турската държава "да си върне" присъствието у нас. И също толкова важно е да не се вменява вина на българските турци за всички тези влияния. Не трябва да се гледа на тях като на хора втора ръка или като на "нежеланото дете в семейството, с което седим на една софра, но като си говорим с него, гледаме встрани".

За да се постигне всичко това, трябва да се измисли интелигентен, деликатен и работещ метод, който няма как да е има общо с гореспоменатия сегашен. Но за това са нужни и интелигентни, компетентни и сърцати държавници. Към днешна дата такива не можем да имаме и във фантастичните филми.

Какво му остава на един български турчин тогава?

Аз лично бих препоръчал да приеме нещата такива каквито са. Казвам го с болка, а не с високомерие. Животът е пълен с несправедливости и някои от тях може никога да не бъдат разрешени, поне в рамките на нашия живот. Това несправедливо отношение към българските турци е нещо лошо, обидно и фрустриращо, но пък замислете се, не е единственото. Има хора, които страдат от същото отношение защото имат физически или психически недъг, или заради пола си, или заради финансовите си възможности и за какво ли още не. Отделно, това отношение, колкото и да е лошо, не е чак толкова масово. Повечето българи не мразят турците или ако са зле настроени, то е по-скоро нещо вменено, а не дълбоко лично убеждение. Каквото и да ти говорят и на каквото и да те учат, като се запознаеш с Танер или Айлин, и като видиш, че те спазват същите закони като теб, плащат същите данъци, изкарват с пот хляба си, изпращат децата си на училище, страдат от същото лошо управление, в един момент ти се изяснява, че ти те са хора като теб, със собствени предимства и недостатъци. Докато положението с циганите е друга работа. Там има дълбоко лично убеждение, защото прекият опит от съжителство с тях, системно доказва, че те не са хора като теб.

Разбира се, като казвам, че отношението спрямо българските турци не е чак толкова лошо (или, че е цвете в сравнение с разделенията, които могат да се видят примерно между турци и кюрди, арменци и азърбайджанци, сърби и хървати, сърби и албанци, евреи и араби, и т. н. ), не го оправдавам. Просто искам да подчертая, че е повече обидно, отколкото опасно. И в никакъв случай не е нещо уникално - където има хора, има и разделения, в предното изречение изброих микроскопична част от тях.

Интелигентният човек, незасивимо от какъв етнос, може да трансформира обидата в желание да научи и изследва историята, да си направи изводите сам, да тегли една на простаците на ум и да търси контакт предимно с интелигентни и широко скроени хора, които няма да приравняват етническият произход и уникалната му личност, с това, което проповядват дадени религии и държавни доктрини.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker