Нямам своя стая! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120984)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6458)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Нямам своя стая!
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 3290 пъти
Здравейте! Имам проблем, а той е, че нямам стая.
Момиче на 13 съм. Живея заедно с майка си, баща си и баба си в дву-стаен апартамент. Само да кажа, че апартамента може да се престрой, тоест има кухня (която аз искам да се преправи на стая) отделно хол, спалня и 1 баня. Аз спя в хола (заедно с баба си), гардероба ми е в спалнята на майка и татко и е много гадно, защото винаги когато се изкъпя, трябва да ходя в спалнята (където е и баща ми), за да си взема дрехи, след това отивам в хола (където е баба ми) и трябва да се преобличам пред нея (понякога тя учтиво се мести в кухнята, за да се преоблека). Майка ми ми казва, че хола е моя стая. Е, добре тогава защо като е моя стая си каните гостите там. Много пъти преди да поканят някой, ми казват да си оправя "стаята", защото щели да идват гости, а аз им отговарям, че това е моята стая и да си канят гостите в тяхната!
Както споменах по-горе с баба ми спим в една стая, аз на дивана, а тя на едно легло. Проблема е, че като реша да си говоря с някой по скайп и тя (нали сме в една стая) чува всичко и заради нея трябва да не казвам неща като секс, сперма или някакви подобни, безобидни думи. На всичкото отгоре след като спра да говоря и тя ме пита с кой съм си говорила! Другото: като се разплача (например заради проблеми в училище, които искам да запазя за себе си) и тя идва при мен и ме пита зашо плача. Казва ми, че според нея сме дотатъчно близки, за да споделяме и да и кажа за какво рева. Е да, ама аз не искам да и казвам!
Чакам с нетърпение баба ми един ден да каже: Отивам си на село!
Много пъти съм умолявала майка ми и баща ми да ми направят стая, но те все се измъкват с това, че след 5, 6 години ще ме изпращят да уча висше извън България и нямало да имам нужда от стая... Ами след време като имам гадже, къде ще го каня. Определено няма да е в хола, където всички постоянно влизат!
Какво да правя? Искам свое кътче, където да мога да плача на спокойствие, да уча на спокойствие, да си говоря с приятели свободно и други неща... :D

Съжалявам, ако има правиписни грешки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 838b87d446
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не можеш да промениш нищо в битовата ситуация, защото зависи само от вашите, а те нито имат парите, нито имат желанието да променят нещо.
Имам няколко практически съвета все пак

1. За дрехите
Направи си в един куфар нещо като „гардероб“. Аз често пътувам и също живея от куфар, в който можеш да сложиш бельо и дрехи за поне 1 седмица. Този куфар може спокойно да стои в хола.
Преобличай се в банята, но е добре, че баба ти все пак излиза.

2. За интернет/скайп
научи се да пишеш с 10 пръста - така ще пишеш дори по-бързо от говоренето! Чатенето и без това е по-практично, защото можеш да вършиш много неща едновременно - да чатиш с повече хора например!
Аз пиша с 10 пръста, което ми позволява да пиша този пост за по-малко от 3-5 мин. на работното си място! Мисълта ми дори е по-бавна от пръстите. Не можеш да си представиш, колко е готино да можеш да пишеш с 10 пръста, а после и на работа ще ти е полезно.

2. По принцип
По прицнип не разчитай на родителите си, че ще те изпратили да учиш в чужбина и тинтири-минтири. Ако нямат волята, желанието и парите да се изнесат в нормален апартамент как ще те издържат в чужбина? Хвани затова и се концентрирай върху образованието си, за да можеш един ден да живееш при нормални битови условия. Добрата новина е, че доста хора живеят така у нас, но ти обезателно след завършването си трябва да се изнесеш от там.

Колкото до гаджето ти - ами ти защо ще го водиш у дома? Аз не съм водила приятели у дома и това е добре така. Личният ти живот е добре да е личен. Дори да имаше собствена стая, пак не е добре да довеждаш някакви момчета у дома. Иначе терени ще си намерите и едва ли ще искате да киснете у дома.

Поговори с вашите да не канят гости, защото нямате условия за това, а ако все пак го правят често си измисли начини много бързо да прибираш нещата си - като например в кашон да са или в куфар за дрехите.

Успех

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2c7caa9897
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ха-ха-ха! Живял съм с родители, дадо и баба и сестра в 2-стаен апартамент! Тя тръгнала да се оплаква, че нямала собствена стая...
Не само нямах собствена стая, ами и със сестра ми и наште деляхме един компютър. Смятай каква веселба беше... Или ти гледат телевизор на главата по 2-3 часа докато спиш, понеже на другата сутрин си от 7:30 на училище.
Дядо ми пък ми е разправял, че едно време на село по 10 души в една стая са спали, и то не голяма стая. Тоалетната - дупка на двора. Баня - веднъж седмично на селската баня.
Тя тръгнала да се оплаква.. Ти наред ли си? !
Знай, че можеш да живееш и про 100 пъти по-примитивни условия и пак да оживееш. И се радвай, че имаш покрив над главатаси, баня и тоалетна на удобно, че можеш и това да нямаш, да спиш под някой мост! и да се храниш с огризки от кофите за боклук

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 38517ef647
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   От авторката към Н1.
Благодаря ти за коментара. Искам само да кажа, че не сме бедни, но не сме и боагати... в смисъл такъв, че не живеем в мизерия, правим ремонти почти всяка година, но просто сме сгъчкани на едно място. От друга страна и пътуваме в различни държави, купуват ми почти всичко което поискам (не ми купуват неща който ги искам за момента, а утре ще ги захвърля). Мога да кажа, че родителите ми взимат добри пари, но явно предпочитат да ги запазят за да ми помогнат когато отида в чужбина.
Колкото до изпращането в чужбина: Те имат желание и са събрали парите колкото за няколко години от престоя ми там (докато започна да се издържам сама). Въпросът е аз да имам хубави оценки, за да ме приемат в добър университет.
За писането с 10 пръста- аз го правя, но работата е там, че когато играя игри заедно с приятели няма как да пиша на момента, защото например ако в играта целта е единия да убие всички, аз няма как да напиша "пази се той е зад теб" толкова бързо колкото ще го кажа. Иначе когато е много късно си пиша и наистина е доста по-практично.
Дрехите посмъртно няма как да ги събера в един куфар, защото са доста.
За гаджето (когато имам такова) - ок съгласна съм, няма да има смисъл да го водя у дома, но работата е там, че дори най-добрата си приятелка немога (защото нямам стая) да поканя у нас.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 838b87d446
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторке,
за ученето в чужбина е още рано. Вашите не знам, колко пари били събрали, но смятайте разходи от около 1000-1200 евро месечно за страни като Австрия, Германия, ако градът е голям и 800-1000 евро за малък град. Такси няма там. В Северна Европа има социални стипендии, но там докато се устроиш и така нататък си трябват към 1500 - 2000 евро месечно.
За университет във Великобритания, Швейцария пригответе по 2000 евро месечно съответните такси. Имам братовчедка, която учи в Лондон, нейните родители са богати - имат фабрики, хотели и им се опъва образованието ?. В Швейцария само таксите за добри университети на месец са над 1000 евро, но имаш поне осигурено общежитие, а за квартира отиват повече от 50% от издръжката.
В Испания, Италия пък има малко добри университети.
За кандидатстване ти трябва Отличен успех (най-малко 5, 50-60). Моят успех беше 5, 86. Трябва и сертификат за език (DSH; DAF за немски, TOEFL за английски изпит по математика за някои специалности, тест по интелигентност за доста специалности и мотивационно писмо).
Но за това е прекалено рано.
Колкото до специалната ситуация, която описваш - ползвай слушалки и като цяло ограничи игрите в интернет, защото не виждам как така ще успееш да учиш не само в чужбина, но и в качествен български университет.
Аз от 14 г. до 18 г. само съм учила, за да постигна успех и езикови познания, за да уча в чужбина. Моите родители, между другото, не са плащали за образованието ми, а аз работих в началото, а после се самоиздържах и като студентка. Успех

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 38517ef647
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   От авторката до Н2.
Аз делях хола с братовчед си за няколко години. Дядо ми скоро се изнесе от къщи. А и междо другото и ние деляхме един компютър, така че знам какво е.
На мен също пра-баба ми ми е разказвала, как са били по много деца в една стая (тогава са ги раждали по много), обаче в същото време майката и бащата държали да са в една стя само двамата :D

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 838b87d446
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Авторке, вярвай ми, не искаш да си в стаята на родителите ти -)))
Приеми положението си и намери трикове, за да го облекчиш. Явно не е приоритет на вашите да живеят в добри битови условия, а предпочитат почивчици и други глезориики.
Братовчед ми живя малко като в дядовата ръкавичка, но като му стана сина на 13 г. той взе заем и си купи апартамент, за да има младежът собствена стая. Всеки според приоритетите си, ти не можеш да направиш нищо за тези на вашите. Аз не вярвам, че са спестили и повече от 5-10 хил. лв, с което не могат да те издържат в чужбина и 2 месеца, а биха могли да получат добър кредит за жилище, в което бихте могли да живеете нормално, но те решават, не аз или ти!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 3529b2f3a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не мисля, че щом си на 13 години трябва да обсъждаш теми за "секс" и "сперма".

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: d7d3890ecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Омг, тръгнала си да се оплакваш, че си нямала собствена стая! Аз например нямам мое легло и спим на едно разпънато счупено канапе с майка ми и баща ми, защото нямат пари.
16 години, момиче

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: f7659ad4a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   за съжаление не можеш да направиш много по въпроса. явно за майка ти и баща ти положението е наред и не смятат да го променят. между другото и аз не бих се отказала от кухнята, тя е много важна за всички вкъщи - готвене, миене и др., а не само за теб.
чатът, игрите и плачът са бели кахъри:-) разбира се, че всеки има нужда от собствено пространство, но се простира според чергата си.
знам какво е, и аз на времето спях в хола, където всички минаваха, гледаха телевизия и канеха гости. приятелки вкъщи и аз почти не съм канила, гаджета - абсурд. излизахме навън - в парка, на кино, на кафе и т. н.
а кое налага баба ти да живее у вас? защо и тя не отиде при дядо ти? можеш да поговориш с майка ти и баща ти по въпроса. и тропането с крак няма да помогне, напротив, опитай да им обясниш, че това е много важно за теб, макар че гости пак ще канят, с или без баба ти.
Ж42

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: eb9bc296e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз съм спала на едно легло с майка си, докато не завърших гимназия. В гарсионера бяхме. Айде без филми моля.

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: dbb203af80
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Оле, аз имам толкова идеи, макар, че си имам своя стая дори да живеех като теб без стая пак щеше да ми е екстра. Ами толкова ли не можеш да си вземеш един куфар и да сложиш там само бельото си? ! Номер 1 ти е дала супер идеи, ти само трябва да ги пригодиш така, че на теб да ти е удобно. Да, и на мен ми е неудобно да се разхождам по бельо пред баща ми и се обличам винаги. Купи си пеньоар и си го обличай, когато си по гащи или по пижама. Вместо да гониш баба ти в кухнята ходи ти там се преобличай! Дори не е нужно да мъкнеш някакъв глупав куфар. Купи си от онези пластмасови сглобяеми шкафове, по 4 чекмеджета са, големи и дълбоки. Надявам се да се досещаш. Струват между 20 и 30 лева, в зависимост от магазина и модела, който си си харесала. Много за здрави, твърда пластмаса. Толкова са широки, че аз вътре си прибирам всички дрехи според сезона, защото нямам гардероб. Например като свърши зимата започвам да изваждам от шкафа си зимните дрехи и да ги нося в големия гардероб на нашите, а пролетните и летните да ги пренасям в шкафа. За компютъра и скайп. Играй си, говори си, не виждам какъв ти е проблема пък тук! Говори си, пък ако искаш да кажеш нещо, което баба ти да не чува само тогава го пиши. Ако човекът отсреща, който говори с теб иска нещо тайно да каже си слагай слушалките. Бабите са любопитни и ще разпитва с кой точно си говорила, от къде е и какво му е егенето. :D :D Знам ги, и моите баби са същите. Просто казваш-Ами просто една съученичка, Милена например се казва и точка. Не виждам какво ще даваш повече обяснения. Относно гаджето. Повярвай ми, когато дойде това време, в което да имаш гадже вашия апартамент ще е ПОСЛЕДНОТО място, което ще искате да посетите! При положение колко неща може да се правят в града и у тях дори! ;)Нека си канят гости, какво лошо има? Най вероятно гостите и да отиваха в друга стая ти щеше да си при тях така или иначе. Абе на кратко не разбирам какъв ти е проблема, дори е готино и уютно да живееш в дядовата ръкавичка. Потърпи още малко. Гледай да не се задържаш много у вас, прибирай се за едното спане и излизай. Мотай се с приятели, пишете си домашните у някоя съученичка заедно двете. Много е забавно, аз, че живея в двуетажна къща(не се хваля, просто казвам, не ме нападайте)не си стоя у нас, а се прибирам само за да спя и на сутринта пак тръгвам. На училище, след училище на центъра, у приятелка да напишем домашните и да научим, после пак нещо се забавляваме и вечерта се прибирам. При това ходя на лека атлетика, балет, брейк танци, уроци по рисуване и математика. В събота и неделя също ходя на заниманията си, защото през седмицата не смогвам, но това ми е приятно и не ми тежи изобщо. Времето ми е запълнено. Гледай да не стоиш много често у вас. Запиши се и ти на нещо, спорт или танци. Каквото ти харесва.. Между другото аз също съм на 13. ;)

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 4ff48f42c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Eй номер 4, аз съм се насочила да уча в Германия и се чудя за цените на живота там, които си ги описала в коментара си. Те включват ли цена за квартира?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 56b7b537ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Всяко зло за добро. Радвай се на най- малкото. На никой не би му било приятно да си няма собствено място за прекарване на времето, но такъв е живота. Недей да се оплакваш. На твоята възраст съм, вярно - имам си стая, но нищо не би ми пречило да живея в една стая с нашите, а напротив - ще ми бъде приятно, защото така най - сетне ще прекарвам време с тях. Направи ми впечатление и друго нещо - на 13 си и вече с приятелите ти си говорите за "секс" и "сперма"?? Вместо да си кажете "здрасти" "здравей" да си развазвате интересни случки от деня, от училище, вие вече за секс говорите.. Но няма значение. Не обвинявай вашите и то за такива неща, предполагам имаш хубав телефон, лаптоп/компютър, и най - важното - семейството, което те обича.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 38517ef647
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От авторката
Благодаря ви за съветите!
Поговорих с родителите си малко след като написах статията и няколко седмици след разговора, проведохме още един който беше на тема ново жилище. Майка ми и баща ми ми казаха за идеята която имат (да купим апартамент) и отново проведохме дълъг разговор. Нещата се случиха много бързо и в момента вече имаме закупен апартамент, но все още не е обзаведен, но и това ще се случи в бъдеще и то ми дава надежда.
Баба ми се премести на село и докато не обзаведем новото жилище тя ще е там а след като се преместим, жилището в което все още вижеем ще бъде дадено под наем (по идея на баба ми).
Колкото до ходенето в чужбина: В държавата в която аз мисля да уча живеят леля ми и чичо ми с техните деца. Родителите ми са разговаряли с тях за вероятното ми преместване там и леля ми сама даде идеята да живея у тях докато уча, така че място където да живея ще имам, а много често това е основен проблем.
Отново ви благодаря за идеите. И колкото и егоистично да звучи... Много се радвам, че нещата се подредиха толкова добре, за толкова малко време.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ac275592f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   разбирам те отлично ама ти поне не живееш на село! през уикендите и ваканциите съм при баба в града! имам стая но толкова е малка че по добре да я няма
така че поне при теб не спи майка ти както при мен на другото легло така че дано скоро до имаш стая а ако не по добре учи за да се изнесеш след 2-3 години и няма да се чудиш къде да каниш гаджето ако и работиш? добре аз съм на 12 и след 2 години отивам в Бургас ура

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1990b54df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   Здравейте, и аз нямам стая. Много е важно да имам стая. Искам да правя две неща, които в момента не мога да правя. Освен това не е лошо да се осамотя. Как да накарам нашите да имам стая? Повтарям го много често от няколко месеца, но не става. Даже ми откраднаха телефона, защото го повтарям. Ние държим два магазина, така че не сме бедни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker