Общежитие, помощ!! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Общежитие, помощ!!
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 14654 пъти
Здравейте. Това е последната ми година в училище, защото в момента съм в 12 клас. Живея в малък град и единствената ми възможност да се изуча е да отида в София, защото ми е по-близо и ще ми е по-лесно да се прибирам вкъщи събота и неделя. Родителите ми нямат възможност да ме издържат студентка и единственият ми вариант е да работя и да уча задочно. Ще живея на общежитие, но има неща, които не са ми ясни и реших, че тук ще има хора, които са запознати с това и биха ми били дали насоки. Имам много въпроси и сега ще ги задам. :)
1-На каква цена месечно долу-горе вървят общежитията в град София и спрямо какво варират цените?
2-Какво точно представлява това общежитие? За колко голямо пространство говорим, една или 2 стаи? Какво има първоначално там? Има ли неща като телевизор, хладилник, бойлер с топла вода?
3-Какъв е шансът да успея да си намеря работа там. Момиче на 19-20 години без опит. Дали имам шанс да започна работа като сервитьорка някъде, или пък като магазинерка или нещо подобно? Хвърлих един бърз поглед на обяви за работа по интернет и навсякъде търсят момичета с опит. За сервитьорка-с опит. За продавачка-с опит. Нали все пак трябва от някъде да започна, за да имам опит! Нямам никакви роднини в София, или в който и да било друг град, които да ме уредят на работа и да ми помогнат. Веднъж дори ми хрумна да поостана тук в града си и да изкарам един курс за фризьорки и тогава да замина за София. Така имам по-голям шанс да си намеря работа в някой фризьорски салон, не е ли така? И съответно да мога да си заплащам семестрите. Просто съм много объркана, още не съм говорила с родителите си. Те постоянно повтарят, че много съм се била разбързала и имало още време до университета. Но мен ме вълнуват страшно много въпроси. Ще очаквам, въпроси, мнения, препоръки, съвети. Благодаря предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: 16a9146f05
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   мога да ти кажа за обежитията във варна че са голяма мизерия.
в една стая има по 3-4 легла, живеят много хора накуп, там не става за учене, защото постоянно някой влиза излиза или идва да се напива.
баните са зле, има дупки по стените. това е което съм виждал, аз не живея там, но предполагам, че в софия са същите. най-добре си намери квартира с още 1-2ма човека, ако вземете 3-стаен в по-крайните квартали в софия, ще ви излезе евтино, а и ще си имаш собствена стая с нормални условия. търси обяви във вестниците или в университета, там хората лепят по таблата и има изгодни оферти. виб и за сайтове в интернет. също така може да си намериш самостоятелна стая при някоя стара жена, обикновенно са около 200-250 лв, и ще имаш горе долу нормални условия.
опитай се да намериш поне няколко стотин лева преди да тръгнеш, за да може да имаш пари за 1-2 наема напред, като през това време си търсиш работа.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: ebc3e02724
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Или да си хванеш някой местен батко/чичко, който срещу 3-4 нощувки месечно да ти решава всичките финансови проблеми.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 12216a862e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Аз съм студент в София - Технически университет. Общежитието при мен е, една стая с 3 лега и съответно 3 души в стаята, една баня-тоалетна и една тераса. Ако искаш може да си оставиш скайп или фейсбук и там да ти обясня повече :)

/Модератор7 - Това със скайп или фейсбук няма да може.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 44852fc07c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами аз доколкото знам не може да учиш задочно и да живееш в общежитие!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: f7641ed397
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Задочниците намат право на общежитие, или поне аз незнам за такива!

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: dd10e5b5d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Ако ще учиш задочно, не ти се полага общежитие. Останалите въпроси отпадат.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6f91974c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако имаш предвид общежитията в Студентски град не очаквай голям лукс. Обаче имай предвид, че май имаш право на общежитие само ако учиш редовно. Та какво представляват стаите, ами нормална по размер стая с баня и тоалетна и 2 или 3 легла. Топла вода си имаш ама за екстри като печки, хладилници и подобни май не. Ама зависи си. Ако съквартирантката ти е от горен курс може и да се е оборудвала поне с някой котлон. Така, че ако искаш нещо по прилично наеми си частна квартира. Ако нямаш много пари, намери си съквартиранти и заедно да си делите сметките и наемите или разгледай обявите дали някоя баба не дава стая. Ама това е най-гадния вариант, защото вечно ще трябва да се съобразяваш с хазайката, да не вдигаш шум, да не каниш приятели... абе, тъпо си е.
А за намирането на работа си е точно така-навсякъде искат опит. Май без опит можеш да почнеш само на места като Макдоналдс и подобните вериги за бързо хранене.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: f63097c4ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   след като ще учиш задочно, защо трябва да живееш в софия?
между задочното и редовното има много голяма разлика.
По-добре учи редовно, разходите по теб няма да са много по-големи от сегашните... колкото ядеш сега, толкова ще ядеш и там (дори цените там са по-ниски)
учебници - редовно или задочно, пак ще трябват
дрехи - и без това си купуваш.. вярно, ще ти трябва повече.. но само този разход ще ти се увеличи

още нещо много важно - ако учиш задочно, няма да може да взимаш стипендия! А парите от нея почти покриват семестрите (в зависимост от специалността - даже може да ти останат). Стпендията е 1000 и нещо, това на семестър са 400-500 лв. колкото е и таксата на средна по цена специалност в държавните университети (има някой специалности и по 200 лв)

успех!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1337d3b66d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Потърси в интернет обяви за работа или си купи от магазина вестник с обяви за работа. Според мене не е хубаво да си на общежите там не се учи, не се спи, всички се напиват, пушат... Поне така е в нашето общежитие. Не можеш да учиш, защото ще се намери все някой който да ти пречи дори и нарочно, няма да можеш да спиш, защото в съседната стая усилват музиката на МАКС, говорят силно, крещят...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 16a5b2bf29
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Общежитието на месец със сметките за вода и ток ще ти излиза не повече от 50лв на месец. Има общежития с 2 и с 3 стаи. Зависи каква ти се падне. Може да си с 1, 2 или с 3 съквартирантки. Зависи от големината на общежитието. Стая за двама (или 3-ма) обикновено има една стая с легла и една баня тоалетна. Няма хладилник, няма телевизор - все пак това не е хотел. Бойлер не ти трябва, защото има централно отопление на водата. Има и парно за отопление. В самата стая има легла, бюра, столове, гардероб, етажерки.

В Студентски град лесно ще си намериш работа. Предимно предлагат почасова работа - на смени, щото знаят, че студентите тр да ходят и на лекции. Има работа в заведения за бързо хранене, копирни центрове, обществени перални, в безбройните кафенета, фитнес зали. Изобщо цял Студентски град се движи от студенти. Който завърши, отстъпва място на следващото поколение и така винаги има свободни места. То пише, че искат опит, ама като идеш се оказва, че не им дреме за опита, ако те харесат на интервюто.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: c5ee94e72e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ехее номер 2 ти така ли правиш

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1558f5b4b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Здрасти мацка! Хубаво е, че от сега започваш да се интересуваш от тия неща. Аз съм 4-5 години вече в София и мога да ти кажа някой неща. Имай напредвид, че ако запишеш задочно НЯМА да имаш право на общежитие-само редовните студенти се настаняват ежегодно в общежитие. Цените им (на общежитията) варират различно в зависимост от това в кой университет си-35лв. до 80 лв. на месец, като условията са да речеме приемливи, като пак има значение това дали самия блок е подържан. Работа в София се намира, не е трудно... задължително ще намериш нещо при 1-2 седмици търсене и ще те устройва колкото да се издържаш и да ти остават пари да живееш прилично. :) Ако искаш още информация пиши :) Успех :*

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4b29f61466
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

13.   Ако трябва да бъда хем кратка, хем изчерпателна...

1. Цената зависи от това в кой точно блок си настанена. Аз лично плащам 40-50 лв. /есен, пролет/ и максимум 60-65 лв. през зимата. Това включва наем консумативи. С две думи нищо не доплащаш впоследствие, като ток и вода например. Има обаче блокове, в които плащат повече.
2. Стаята е една коридор и баня, освен ако не си в семеен блок. Там са 2 стаи коридор и баня. Телевизор, хладилник и т. н. сам си набавяш, освен ако някой бивш наемател не е оставил нещо случаааайно, но това се случва много рядко. Бойлери няма, защото всичко е на парно.
3. За работата не се притеснявай. Има работа, стига да не те мързи.

В общи линии, това е.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8b3ec4e317
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 2, аз съм авторката и искам да ти кажа, че коментара ти е смешен!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b5fc5282f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Здравей мило момиче. Похвално е това, че вече мислиш за толкова сериозни неща като работа и учене. Сега ще опитам да отговоря на въпросите ти: Първо, не мисля, че имаш право на общежитие след като мислиш да учиш задочно. Само студентите редовно обучение имат право на това. Общежитията са си мизерия общо взето навсякъде, не само в София и ще трябва да делиш стая най-малко с още едно момиче (това ако имаш късмет), а по принцип стаите са за 3 момичета. В стаите няма нищо друго, освен легла, маса, гардероб и евентуално някой друг стол, това е. Всичко останало си го осигурявате вие. Когато аз бях студентка си занесох едно котлонче и печка за топлене, съквартирантката беше донесла малка печица за готвене, а за пералня можех само да мечтая... всичко на ръка. Нямах пари даже за обществена пералня. По мое време общежитието струваше 25 лв., но сега чувам са към 50-60 лв. Аз съм завършила Русенския университет, да уточня.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: eb182fbb2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Здравей! Аз съм на общежитие към УНСС. Първо искам да кажа, че не съм сигурна дали задочниците имат право на общежитие? Иначе за стаите - по двама или трима в стая. Аз съм в тройка, с още 2 момичета и се разбираме много добре. Важно е на какви съквартирантки ще попаднеш... иначе условията в моя блок са добри, има дограма, 3 бюра, 3 легла (не с прожина), шкаф с три разделения и гардероб с три разделения. Банята не е в перфектно състояние, но ако си я поддържате няма проблем. Топлата вода след 18ч е дефицит по по-горните етажи (по мои наблюдения до към 3-4 етаж нямат проблеми). Ходила съм и в стаите на много колежки, общо взето са си приемливи дори да не е ремонтиран блок. Това с влизането и излизането - не съм съгласна, зависи си от хората. Имам познати от съседни стаи, от други етажи и т. н. и като се разберем идват да си сипем по едно, но определно не е като хан.. Препоръчвам ти ако можеш да си на общежитие, защото е по-евтино от квартира, а и по-забавно, ще се запознаеш с повече хора и въпреки тясното място ще ти хареса.. Има си и минуси де, но за 50лв на месец си е екстра. Наемът зависи най вече от водата и тока. Имаш шансове за работа, една колежка дори предлага сега в една от веригите за бързо хранене, отваря се нов мол до икеа и си търсят хора, а никой не иска.. все нещо ще намериш. Успех и поздравления за решението ти да учиш!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8258fe836a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Здравей,

общежитията в София са от порядъка 40-60 лева (със сметките), само че трябва да дадеш депозит около 100 лева, когато се нанасяш. Съответно ти го връщат като се изнасяш. Зимата може да платиш максимум 80 лева (отново това е наем сметки). Бойлер няма, София е на ТЕЦ и затова имаш неограничена топла вода, поне в всички общежития за които съм чувал. До тук хубавото.

Почти всички общежития са с една стая, малко са с две. Имай предвид, че тази стая я делиш с един или двама човека. Хладилник/телевизор няма във всеки случай. Варианта е със съквартирантите да си вземете хладилник или да си купуваш готова храна. (което си е тегаво). Също няма и печка. Не съм сигурен обаче ако си задочно до колко имаш право на общежитие, тук не ми е много ясно затова няма да коментирам. Като цяло макар и повечето стаи да са дупки, пак може да си изкараш доста приятно - зависи на какви хора случиш.

Успех!

- Wishy

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: e82d37b6e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Във Велико Търново са добре. Не са като софийските. В общежитията няма телевизори, хладилници, перални и такива неща, няма интернет в самите стаи, разбира се. Бойлери има, но не навсякъде. Общежитието е като блок с апартаменти. В един апартамент има няколко стаи. В стая може да сте двама, трима, четирима човека, зависи. Ако случиш на свестни хора и на общежитие, в което постоянно има топла вода, всичко ще е ок. Между 50-70 лева трябва да е цената в общежитието. Но през пролетта, есента и зимата цената е различна-зимата плащаш повече, заради тока. Също така печките в стаята може и да не работят, тогава и това трябва да си носиш. Ако стаята ти хареса, можеш да я запазиш и за втори курс. Провери в сайта на университета, в който смяташ да кандидатстваш-там трябва да има информация за цените, договорите и т. н. А колкото за работа.... да, трябва да учиш задочно. Но ако си задочно, няма ли да ти излиза по евтино да работиш и живееш в своя град. Няма да ти се налага да си постоянно в университета. Можеш да спестяваш. Но и вашите трябва да ти помогнат. Тук не знам какво да ти кажа, тъй като аз самата не работя и не ми се налага.
Към номер две-номер две, струва ми се, че се подиграваш нещо... Но не мисля да коментирам това, което си написал... сам си знаеш, че звучиш просташки, нали? Освен това тя отива да учи, не да проституира.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2b2790c5ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   здравей, аз съм на 19, студентка 1ви курс.. сега в момента не работя, защото специалността ми не го позволява.. но си търся работа поне за събота - неделя. Още когато завърших началото на юни почнах работа и така цяло лято, така си помогнах първоначално за заминаването ми във Варна. Сега майка ми ме издържа, но тъй като ти ще можеш да работиш.. е добре. На квартира съм.. 3 момичета излиза ми до 140лв месечно с консумативите (лятно време). Нз но мисля че като си задочно нямаш право на общежитие през цялото време. Пък и се гледат доходи.. така че вариантът ти е квартира и съм сигурна че можеш да се справиш. Търсят и без опит.. поразрови се не само в интернет.. а пък и в София работата е добре платена ;))

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1d540f43d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Няма бойлер, има топлофикация ;Д Иначе заведения в Студентски град - бол, за сервитьорка ще те вземат, не се притеснявай.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: ebc3e02724
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   №14, дали? То няма да стане понеже го целиш или го търсиш, просто "така ще се получи", особено ако не си от крокодилската партия.
Някои му викат "любов"...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker