Искам да дарявам кръв или стволови клетки, но нашите не ми дават - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121349)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18567)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Искам да дарявам кръв или стволови клетки, но нашите не ми дават
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 963 пъти
Аз имам мечта. Мечтата ми е като порасна да помагам на онкоболните. Смятам да изхабя живота си за тази цел. Сега дори пускам дълга коса за да я даря. В момента искам да даря кръв и стволови клетки. Но нашите (по-скоро майка ми) не ми разрешават :( Не мога да разбера, какъв им е проблем. Кажете ми какво да правя. Много искам да помогна на тези хора, защото те го заслужават, минават през толкова много неща. Кажете някои болници в които мога да даря и също така дайте съвет за това какво да правя с родителите си. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: 944b288441
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имам добра и лоша новина.
Добрата новина е, че след като навършиш 18 г. можеш да даряваш кръв, а с това и стволови клетки (те се екстрахират от кръвта), можеш и плазма да даряваш, бъбреци и каквото ти хрумне.

Лошите новини са две
Първо преди 18 г. дори да искаш, никой не може да ти вземе кръв и каквото и да е било.
Второ, колкото и да ти се иска, ти не можеш да спасиш само с искане разни хора, защото трябва да си генетичен близнак с някого, за да можеш да му помогнеш.
Най-много можеш да се запишеш в база данни на държавата, в която живееш и АКО в Европа, САЩ и останалите държави, които са свързани в една система се търси точно твоят ген, то тогава идват, взимат ти кръв (доста), екстрахират от там съответните клетки и помагаш.
Тоест не става само с искане, а вероятността точно твой генетичен близнак да се разболее от левкимия е НИЩОЖЕН. Аз съм в базата данни на една организация за стволови клетки от чужбина и вече 5 г. съм там и не са ми се обадили например.
Ако се надяваш, че ще станеш гереой, защото ще ти точат клетките от костния мозък ще те разочароват - вече не се прави така, а се ползва просто кръв от донора

И още - вероятността точно ти да си донор е по-ниска от това да спечелиш от тотото и още - помага общо взето само на деца с левкимия и то при много малко. 90% от хората се излекуват с конвенционалните методи или нямат просто късмет като при децата вероятността за живот е в пъти по-голяма и без твоите стволови клетки.
Кръв да даряваш за хората иначе е добра идея, но пак ще те разочаровам - само 4 пъти в годината имаш право.
Коса пък ще дариш 2 пъти в живота си, защото се иска и 20 см. поне
Бъбрек можеш да дариш 1 път.
Можеш обаче да си носиш в теб картонче, че си трупен дарител на органи, но и за това се чака до 18 г. възраст, а и вероятността да си подходяща пак е малка - трябва да те открият навреме, трябва да нямаш хронични болести и така нататък

Успех все пак, но няма ли друг начин да тровиш живота на вашите и да привлечеш внимание???


П.П. Ако искаш да помагаш реално на хората си учи уроците, учи медицина или нещо подобно или просто работи, плащай данъци и осигуровки, за да има пари за лечение на хора и то не само от редки болести, защото у нас повечето хора умират от сърдечно-съдови заболявания, грип и пневмония, не от левкимия!. Така погледнато дори майка ти и баща ти правят 1000 пъти повече от всеки ром, който дарява 10 пъти кръв срещу 20 лв. И още се примири, че всички сме пътници - и да искаш не можеш да помогнеш на всички хора да живеят, има нелечими заболявания и всеки си има късмет - дори да дариш всичките си органи, ти няма да спасиш човечеството, а една проста лаборантка има по-голям шанс да помогне за изнамирането на някакво лекарство, така че има много начини да бъде полезен човек, било то и „само“ с данъци и осигуровки.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 2abe6855ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Единственото, което можеш да направиш е да изчакаш да станеш на 18. Тогава ще можеш да правиш каквото сметнеш за нужно. До тогава можеш да дариш само коса. За една пострижка никой няма да иска разрешение от майка ти. А и въпросът не е само в разрешението от майка ти. До определена възраст просто е забранено да даряваш кръв, защото още растеш и това може да ти навреди. Така, че това, което искаш да направиш е много благородно, но си има определени правила. Дори и майка ти да се съгласи, я тя няма да го направи, защото се страхува за здравето ти, никой няма да те приеме за дарител ако не отговаряш на определени условия за възраст, тегло, здравословно състояние и т. н. Така, че за сега се задоволи с даряването на коса. Повярвай ми, за една болна жена това значи много! Баба ми почина от рак и беше много щастлива, че косата й не опада напълно, но не всички имат този късмет, за това да дариш коса на такъв човек е безценно.
Освен това може да си полезна и по друг начин, стани доброволец и помагай на стари и болни хора. Не е задължително да помагаш само като дарител.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 35d1102d2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Номер едно, коментара ти наистина съдържа полезна информация, за което евала, но с това "Успех все пак, но няма ли друг начин да тровиш живота на вашите и да привлечеш внимание??? " автоматично ми падна в очите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0a6bea1ee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами хубаво е, че искаш да помагаш, но има и други методи, с които да го правиш преди да си навършила 18 години. Има различни организации/клубове, които се занимават с подобни мероприятия. Не съм много навътре в темата, но според мен не можеш да даряваш стволови клетки, както кръвта например. Безопасно е единствено, когато се взимат от пъпната връв на новороденото, но това става естествено със съгласието на родителите и се плаща скъпо за процедурата, като клетките се замръзяват и се пазят за определен срок от време (около 10 години май). А и твоите стволови клетки биха помогнали може би единствено на теб и роднините ти, защото е необходимо да има някакво съвпадение, за да се присадят. Виж, изчакай да навършиш 18.. до тогава ще си достатъчно мъдра, за да решиш как можеш да помагаш по -нататък... може пък да станеш онколог с тази страст. И не се сърди на майка ти -като станеш майка ще я разбереш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker